Melissa 643-043 Användarmanual

Kategori
TV-apparater
Typ
Användarmanual
2
INTRODUKTION
För att du ska få ut så mycket som möjligt av din nya bakmaskin
är det lämpligt att du läser igenom denna bruksanvisning innan du
tar apparaten i bruk. Lägg extra stor vikt vid
säkerhetsföreskrifterna. Vi föreslår även att du sparar
bruksanvisningen för framtida bruk.
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Använd endast bakmaskinen för dess avsedda ändamål.
Bakmaskinen lämpar sig inte för kommersiellt bruk eller bruk
utomhus.
Använd inte bakmaskinen om sladden eller stickkontakten är
skadad, om den inte fungerar korrekt eller om den skadats av
tung belastning, slag eller liknande.
Bakmaskinen kan endast anslutas till 230 V, 50 Hz.
Täck inte över och blockera inga ventilationsöppningar på
bakmaskinen.
•Starta inte bakmaskinen när den är tom.
•Varken bakmaskinen eller sladden får doppas i vatten eller
annan vätska. Använd inte apparaten om dina händer är våta
eller fuktiga.
Bakmaskinen och sladden får inte utsättas för stark värme,
direkt solljus, fuktighet, skarpa kanter eller liknande.
Låt aldrig sladden hänga över kanten på köksbänken och se
till att den inte kommer i kontakt med varma föremål eller
öppen eld.
•Använd bara tillbehör som rekommenderats av tillverkaren.
Låt aldrig bakmaskinen stå obevakad när den är igång och håll
barn under uppsikt.
•Bakformen, värmeelementet och ugnsutrymmet blir mycket
varma under bakningen. Rör dem inte förrän de har svalnat av
helt!
Dra ur stickproppen ur vägguttaget efter användning, vid
rengöring eller utbyte av tillbehör, eller om bakmaskinen inte
fungerar normalt. Stäng av bakmaskinen med knappen
START/STOP innan den kopplas ur.
Undvik att dra i sladden när du drar ut den ur uttaget. Håll i
stickproppen i stället.
Försök aldrig reparera bakmaskinen själv.
Om bakmaskinen, sladden eller kontakten behöver lagas ska
den skickas till en auktoriserad serviceverkstad. Om apparaten
utsätts för obehöriga reparationer upphävs garantin. Kontakta
säljaren om reparationerna täcks av garantin.
BESKRIVNING AV BAKMASKINENS DELAR
1. Lock
2. Bärhandtag
3. Ugnsutrymme
4. Värmeelement
5. Sladd och stickpropp
6. Kontrollpanel
7. Knådare
8. Bakform
9. Display
Knappar på kontrollpanelen:
10. TIME- (tidsinställning
nedåt)
11. TIME+ (tidsinställning
uppåt)
12. MENU (programval)
13. START/STOP
14. LOAF SIZE (brödstorlek)
15. COLOUR
(gräddningsgrad)
FÖRBEREDA BAKMASKINEN
Varje enskild bakmaskin kontrolleras på fabriken, men för
säkerhets skull bör du, efter uppackning, kontrollera att
bakmaskinen inte skadats under transporten. Om bakmaskinen
verkar skadad, ska du kontakta inköpsstället. Använd inte
apparaten förrän den kontrollerats av en auktoriserad specialist.
Innan du använder bakmaskinen ser du till att allt
förpackningsmaterial tagits bort från den, både på ut- och insidan.
Innan du använder bakmaskinen första gången
Non-stickbeläggningen i bakformen måste rengöras före
användning.
•Ta ut bakformen (8) från ugnsutrymmet (3) genom att vrida den
lätt motsols och lyfta ut den.
Rengör ugnsutrymmet, värmeelementet (4) och bakformen.
Koppla in den. Ett långt pip hörs och displayen (9) visar 1 3:00.
Detta betyder att bakmaskinen är inställd på program 1 och att
tillagningstiden är 3 timmar.
•Smörj insidan av bakformen med smör eller olja och placera
den i ugnsutrymmet (måste vridas på plats).
•Tryck på knappen MENU (12) upprepade gånger tills displayen
visar 12 1:00 (program 12, tillagningstid 1 timme) och starta
bakmaskinen med knappen START/STOP (13). Bakmaskinen
börjar baka.
Låt den baka tomt i ungefär 10 minuter.
Stäng av bakmaskinen genom att trycka ner och hålla in
knappen START/STOP i ungefär 3 sekunder, tills du hör ett pip.
Nu har bakmaskinen stängts av. Öppna locket och låt
bakformen kallna. Lägg märke till att displayen återställdes till
1 3:00 när bakmaskinen stängdes av.
Rengör ugnsutrymmet, värmeelementet och bakformen en
gång till.
SE
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 2
3
ANVÄNDA BAKMASKINEN
Knapparnas funktioner
Knapparna på kontrollpanelen (6) har följande funktioner:
Bakmaskinens program
Bakmaskinen innehåller följande program. Programmen och
programnumren finns på locket, så att de ska vara lätta att hitta
när du använder bakmaskinen.
Tips:
Ingredienser
Jäst
Bästa resultaten uppnås med torrjäst. Använd en
snabbverkande torrjäst när du använder programmen 6 och 7.
Om färsk jäst används, måste jästen lösas upp i vätska innan
den blandas med de andra ingredienserna. Observera! Om
färsk jäst används kan inte timerfunktionen användas,
eftersom jäsningen påbörjas direkt.
Jäst fungerar bäst vid en temperatur på cirka 37° C. Jäsningen
inleds när jästen kommer i kontakt med vätska.
Säd
Säd, korn, nötter och liknande ökar näringsvärdet i brödet och
förbättrar smaken.
Mjöl
Alla mjölsorter med högt gluteninnehåll kan användas. Den typ
av mjöl som väljs avgör konsistensen, utseendet och smaken
på brödet. Vetemjöl ger ett högt bröd, medan bröd av rågmjöl
och siktat mjöl höjer sig minst.
För att göra bakandet lättare kan du använda en brödmix som
du bara behöver tillsätta vatten och jäst till. Observera! Om
brödet görs från färdig mix, ska inte mer än 650 g mjöl
användas.
•När mjölet blandas med vatten, skapas gluten och brödet blir
luftigt. Ju högre gluteninnehåll i mjölet, ju större bröd.
Salt
Salt aktiverar jäsningen och gör degen smidigare.
Smör/olja
Smör eller olja ger brödet en rund, full smak och gör det
smidigt.
Socker
Socker främjar jäsning och gör brödet sött och gott. Det gör
också brödet mjukt och ytan brun.
Du kan använda honung i stället för socker.
Vätska
•Vatten, mjölk eller filmjölksprodukter kan användas till bakning.
Mjölk förbättrar smaken och ger en krispig skorpa, men om
enbart mjölk används kommer brödet att bli lite mindre.
Bakråd
Om brödet ska bakas direkt
Vätskan måste vara ljummen (cirka 37° C) så att jäsningen
börjar direkt.
Hela korn bör kokas i ett par minuter för att bli mjukare.
Du kan också använda färsk jäst i stället för torrjäst.
Sött vetebröd bör bakas direkt.
Om bröd bakas med timerfunktionen
Vätskan bör vara rumstempererad.
Se till att jästen inte kommer i kontakt med vätska eftersom
jäsningen då påbörjas för tidigt. Häll vätskan i bakformen och
placera jästen överst.
Korn för fullkornsbröd behöver inte kokas men kan blötläggas.
Tips
Fyll aldrig bakformen helt med ingredienser. Degen kommer att
expandera när den jäser.
Om du har färdig deg kan den bakas i maskinen utan knådning
och jäsning (använd program 12).
Om du vill blanda en deg (t.ex. för bullar eller pizza) för att
baka i en vanlig ugn, kan du använda program 8.
KNAPP FUNKTION
TIME- (10) og TIME+ (11) Används för att ställa in timerfunktionen. Fungerar inte i program 6 och 7.
MENU (12) Växlar mellan bakmaskinens 12 program. Antalet aktuella program visas på displayen.
START/STOP (13) Startar eller avslutar valt program. Tryck och håll in knappen i ungefär 1 sekund för att starta programmet och i ungefär 3 sekunder för att avsluta
programmet.
LOAF SIZE (14) Används för att ange brödstorleken. Du kan välja mellan 1,0 lb (cirka 500 g) och 1,5 lb (ca 750 g), beroende på hur mycket ingredienser som
placeras i bakformen. (Recepten i receptavsnittet innehåller mängder för båda brödstorlekarna). Den valda inställningen visas med en pil på
displayen. Observera! Denna knapp fungerar inte i programmen 4, 6, 7, 8, 9, 10 och 12.
COLOR (15) Används för att välja hur mörk brödskorpan ska vara, dvs. gräddningsgrad. Knappen växlar mellan Light (ljus), Medium och Dark (mörk). Den valda
inställningen visas med en pil på displayen. Observera! Denna knapp fungerar inte i programmen 8-12.
Nr. Namn Användning Längd
1 BASIC Knådning, jäsning och bakning av vanligt bröd 3 t
2 FRENCH Knådning, jäsning och bakning med längre jästid. 3 t 50 m
3 WHOLE WHEAT Knådning, jäsning och bakning av fullkornsbröd 3 t 40 m
4 QUICK Knådning, jäsning och bakning med bakpulver 1 t 40 m
5 SWEET Knådning, jäsning och bakning av sött vetebröd 2 t 55 m
6ULTRA FAST I Knådning, jäsning och bakning av 500 g bröd på kort tid 0 t 58 m
7ULTRA FAST II Knådning, jäsning och bakning av 750 g bröd på kort tid 0 t 58 m
8 DOUGH Knådning och jäsning av upp till 650 g deg, ingen bakning 1 t 30 m
9 JAM Knådning, jäsning och bakning av sött vetebröd med bakpulver 1 t 20 m
10 CAKE Knådning, jäsning och bakning av sött vetebröd med bakpulver 2 t 50 m
11 SANDWICH Knådning, jäsning och bakning av sandwichbröd 3 t
12 BAKE Bakning utan knådning och jäsning 1 t
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 3
4
•Bakmaskinen används bäst till att baka bröd, men det går
också att baka sött vetebröd, helst utan mycket fett. Testa
dina egna recept eller använd färdiga kakmixer.
Använda bakmaskinen
•Ta ur bakformen och sätt i knådaren i bakformen (om du inte
använder program 12 då ingen deg ska knådas).
Lägg ingredienserna i bakformen.
Ingredienserna måste vara rumstempererade (18-23° C) och
tillsättas i den ordning som anges i receptet!
•Torrjäst måste tillsättas sist och placeras i en liten fördjupning i
mjölet.
Socker, salt och andra kryddor ska fördelas jämnt över resten
av ingredienserna.
Placera bakformen i ugnsutrymmet.
Stäng locket.
Koppla in sladden.
Välj önskat program, brödstorlek och gräddningsgrad, om det
behövs.
Ställ in timerfunktionen, om den ska användas (se nedan).
•Tryck på knappen START/STOP. Kolonet i displayen blinkar
och programmet startar.
•Bakning består av följande processer: knådning/vila, jäsning,
bakning och varmhållning när bakningen slutförts.
Under knådningen brummar bakmaskinen när knådaren
roterar. Det är helt normalt.
Om du har ställt in timerfunktionen kommer programmet att
starta när timern har stannat (se nedan). Kolonet i displayen
fortsätter blinka.
Om du har valt program 1, 2, 3, 5 eller 11 piper bakmaskinen
flera gånger den andra gången den knådar för att visa att frukt,
nötter etc. kan tillsättas.
Under bakning kan ånga komma ur ventilationsöppningarna i
locket. Det är helt normalt.
Öppna inte locket innan bakningen är färdig. Det kan påverka
brödkvaliteten, speciellt höjningsförmågan.
Så snart programmet är färdigt piper bakmaskinen en gång.
Bakmaskinen håller sedan brödet varmt i 1 timme, sedan piper
den 10 gånger och stängs av. Du kan avbryta bakmaskinens
varmhållningsfunktion innan timmen är slut genom att trycka
och hålla in knappen START/STOP i cirka 3 sekunder.
Öppna locket och ta ur bakformen.
Viktigt! Bakformen är mycket varm efter bakningen! Använd
alltid en grytvante eller liknande när bakformen tas ur och
placera den inte på en yta som kan skadas av värmen.
Dra ut stickproppen ur vägguttaget.
Lägg märke till att knådaren kan fastna i brödet när du tar bort
den från bakformen.
•Viktigt! Använd bara plast- eller träredskap när du tar ur brödet
ur bakformen, Non-stickbeläggningen kan skadas om du
använder metallredskap.
Använda timerfunktionen
Brødbakemaskinen kan stilles inn slik at den starter etter en gitt
tid. Du kan for eksempel stille den inn om kvelden, slik at den
starter tidlig neste morgen. Trykk på TIME+ for å øke forsinkelsen
med 10 minutter, og TIME- for å redusere den med 10 minutter.
Angi tiden som skal gå til brødet er ferdig.
EKSEMPEL:
Klokken er 21, og du vil at brødet skal være ferdig kl. 7 neste
morgen. Dette utgjør en tidsforskjell på 10 timer. Trykk på TIME+ til
det står 10.00 på displayet, og trykk deretter på Start.
•Viktigt! Använd inte ömtåliga ingredienser, som till exempel
mjöl eller ägg när timerfunktionen används.
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 4
5
Varningsmeddelanden
Meddelande Betydelse
H:HH Displayen visar detta meddelande när du
startar bakmaskinen om temperaturen i
ugnsutrymmet är för hög. Stäng av
bakmaskinen, öppna locket och låt
bakmaskinen svalna i 10-20 minuter.
E:EE Displayen visar detta meddelande när du
startar bakmaskinen om temperatursensorn
är trasig. Lämna apparaten till en auktoriserad
serviceverkstad.
280 ml
1 tsk.
1 msk.
120 g
750 ml
1,5 tsk.
280 ml
1 tsk.
3/4 msk.
680 ml
80 ml
1 msk.
1,5 tsk.
280 ml
25 g
0,5 tsk.
1 rkl
680 ml
1,5 tsk.
50 g
50 g
290 ml
1 tsk.
3/4 msk.
1 msk.
665 ml
80 g
1,5 tsk.
280 ml
20 g
1 tsk.
1 msk.
120 g
580 ml
1,5 tsk.
-
-
Vatten
Salt
Socker
Durummjöl
Vetemjöl
Jäst
Vatten
Salt
Vegetabilisk olja
Vetemjöl
Durummjöl
Socker
Jäst
Vatten eller mjölk
Smör eller margarin
Salt
Socker
Vetemjöl
Jäst
Russin
Hackade valnötter
Vatten
Salt
Vegetabilisk olja
Socker
Vetemjöl
Majsmjöl
Jäst
Vatten
Smör eller margarin
Salt
Farinsocker
Finmalet havremjöl
Vetemjöl
Jäst
Kärnmjölk
Salt
Socker
Vetemjöl
Jäst
Mjölk
Smör eller margarin
Salt
Socker
Vetemjöl
Jäst
180 ml
3/4 tsk.
3/4 msk.
80 g
500 ml
1,5 tsk.
190 ml
1 tsk.
1 msk.
500 ml
60 ml
1 msk.
1,5 tsk.
180 ml
18 g
0,5 tsk.
1 msk.
450 ml
1,5 tsk.
35 g
20 g
190 ml
1 tsk.
2/3 msk.
1 msk.
416 ml
50 g
1,5 tsk.
180 ml
15 g
1 tsk.
1 msk.
80 g
375 ml
1,5 tsk.
180 ml
1 tsk.
1 msk.
500 ml
1,5 tsk.
180 ml
20 g
1 tsk.
1 tsk.
500 ml
1,5 tsk.
2
1
1 (5)
11
1
2
1
Tillsätt nötterna och russinen efter den
första knådningen, när det hörs en signal.
Om program 5 används får du inte
använda brödstorlek 1,5 lb.
Kan endast bakas i brödstorlek 1,0 lb
eftersom brödet annars blir för stort.
Kan endast bakas i brödstorlek 1,0 lb
eftersom brödet annars blir för stort.
Vitt bröd
Franskbröd
Russinbröd med nötter
Italienskt bröd
Havrebröd
Kärnmjölkslimpa
Franskbröd med sötmjölk
Brödsort Ingredienser Brödstorlek Program Obs!
1,5 LB 1,0 LB
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 5
6
360 ml
25 g
1 tsk.
1 tsk.
375 ml
375 ml
2 tsk.
280 ml
25 g
,5 tsk.
2 msk.
750 ml
1,5 tsk.
50 g
260 ml
20 g
1
120 g
1 tsk.
1,5 msk.
665 ml
2 tsk.
280 ml
1 tsk.
20 g
750 ml
1 msk.
1,5 tsk.
270 ml
1 tsk.
20 g
1 msk.
3/4 tsk.
750 ml
2 tsk.
290 ml
1 tsk.
1,5 msk.
30 g
750 ml
1,5 tsk.
1
80 ml
2 msk.
125 ml
250 ml
125 ml
500 ml
1 tsk.
1 tsk.
,5 tsk.
,5 tsk.
,5 tsk.
Vatten
Smör eller margarin
Salt
Socker
Vetemjöl
Vetekross
Jäst
Vatten
Smör eller margarin
Salt
Honung
Vetemjöl
Jäst
Russin/torkad frukt
Vatten eller mjölk
Smör eller margarin
Ägg
Kokt mosad potatis
Salt
Socker
Vetemjöl
Jäst
Vatten
Salt
Torkad surdeg
Vetemjöl
Socker
Jäst
Vatten
Salt
Smör eller margarin
Honung
Vinäger
Grahamsmjöl
Jäst
Vatten
Salt
Socker
Stekt lök
Vetemjöl
Jäst
Ägg
Mjölk
Olja
Socker
Skalat rivet äpple
Hackade valnötter
Vetemjöl
Bikarbonat
Bakpulver
Salt
Riven muskot
Kanel
290 ml
20 g
1 tsk.
1 tsk.
250 ml
250 ml
2 tsk.
180 ml
15 g
,5 tsk.
1 msk.
500 ml
1,5 tsk.
40 g
170 ml
25 g
1
80 g
1 tsk.
1 msk.
440 ml
2 tsk.
180 ml
1 tsk.
15 g
500 ml
3/4 msk.
1,5 tsk.
170 ml
1 tsk.
15 g
1 msk.
3/4 tsk.
500 ml
2 tsk.
180 ml
1 tsk.
1 msk.
20 g
500 ml
1,5 tsk.
-
1
5
2
3
1
4
Tillsätt nötterna och russinen efter den
första knådningen, när det hörs en signal.
Den torkade surdegen förbättrar
konsistensen i brödet
Vetekrossbröd
Russinbröd
Potatisbröd
Fullkornsbröd
Grahamsbröd
Lökbröd
Äppelkaka med nötter
Brödsort Ingredienser Brödstorlek Program Obs!
1,5 LB 1,0 LB
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 6
7
120 ml
4 msk.
250 ml
2
125 ml
125 ml
125 ml
500 ml
2 tsk.
2 tsk.
270 ml
15 g
1 tsk.
1,5 msk.
1 msk.
580 ml
190 ml
1,5 tsk.
250 ml
580 ml
165 ml
100 g
0,5 tsk.
2 tsk.
270 ml
160 ml
160 ml
30 g
30 g
25 g
35 g
35 g
1 msk.
1 msk.
1 tsk.
1 msk.
2 tsk.
300 ml
330 ml
250 ml
250 ml
50 g
1 tsk.
1 msk.
2 tsk.
180 ml
120 ml
1 tsk.
1 msk.
3/4 msk.
750 ml
1,5 tsk.
270 ml
25 g
1 tsk.
1 msk.
50 g
1 msk.
750 ml
1,5 tsk.
Mjölk
Olja
Mogna mosade bananer
Ägg
Socker
Farinsocker
Hackade valnötter
Vetemjöl
Bakpulver
Salt
Vatten
Smör eller margarin
Salt
Socker
Vinäger
Vetekross
Femkornsmix
Jäst
Vatten
Vetekross
Rågmjöl
Kokt mosad potatis
Kummin
Jäst
Vatten
Vetekross
Rågmjöl
Rågkross
Speltvetemjöl
Bovetemjöl
Solrosfrön
Pumpakärnor
Linfrön
Sesamfrön
Salt
Honung
Jäst
Kärnmjölk
Speltvetemjöl
Rågmjöl
Speltvetekross
Solrosfrön
Salt
Socker
Jäst
Vatten eller mjölk
Yoghurt
Salt
Socker
Vinäger
Vetekross
Jäst
Vatten
Smör eller margarin
Salt
Socker
Vetekli
Vetekorn
Vetekross
Jäst
-
180 ml
10 g
2/3 tsk.
1 msk.
2/3 msk.
330 ml
250 ml
1,5 tsk.
170 ml
330 ml
165 ml
60 g
0,5 tsk.
2 tsk.
150 ml
125 ml
125 ml
20 g
20 g
20 g
20 g
20 g
2/3 msk.
2/3 msk.
1 tsk.
2/3 msk.
2 tsk.
200 ml
250 ml
160 ml
160 ml
40 g
1 tsk.
1 msk.
2 tsk.
120 ml
80 ml
1 tsk.
1 msk.
3/4 msk.
500 ml
1,5 tsk.
180 ml
18 g
1 tsk.
1 msk.
40 g
1 msk.
500 ml
1,5 tsk.
4
3
3
3
1
1
3
Du kan använda koriander, fänkål eller
anis i stället för kummin.
Öppna locket innan den sista jäsningen
och fukta degen med lite ljummet vatten.
Banankaka med nötter
Femkornsbröd
Bayerskt fullkornsbröd
Majsbröd
Speltbröd
Yoghurtbröd
Klibröd
Brödsort Ingredienser Brödstorlek Program Obs!
1,5 LB 1,0 LB
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 7
8
RECEPT
Följ kvantiteterna som anges i recepten nedan och var särskilt
noggrann med mängden mjöl och vätska. Följ proceduren i
avsnittet "Använda bakmaskinen".
Experimentera gärna med recepten. Följ råden i "Tips". Program 1
och 3 är lämpliga för de flesta vanliga brödsorter.
270 ml
1 tsk.
1 msk.
750 ml
1,5 tsk.
270 ml
1 tsk.
1 msk.
3/4 tsk.
3/4 tsk.
750 ml
3/4 msk.
1,5 tsk.
150 ml
150 ml
180 g
135 g
135 g
1 tsk.
35 g
1,5 tsk.
Vatten
Salt
Honung
Vetekross
Jäst
Vatten
Salt
Vegetabilisk olja
Honung
Sirap
Vetekross
Glutenmjöl
Jäst
Vatten
Öl
Vetekross
Bovetemjöl
Speltvetemjöl
Salt
Sesamfrön
Jäst
3
3
1
Vetekrossbröd
Vetebröd
Vörtbröd
Brödsort Ingredienser Brödstorlek Program Obs!
1,5 LB 1,0 LB
170 ml
1 tsk.
1 msk.
500 ml
1,5 tsk.
180 ml
1 tsk.
1 msk.
3/4 tsk.
3/4 tsk.
500 ml
3/4 msk.
1,5 tsk.
100 ml
100 ml
120 g
80 g
80 g
1 tsk.
20 g
1,5 tsk.
Problem Möjlig lösning
Brödet höjer sig inte Använd en mjölsort som höjer sig bra. Fullkornsmjöl och rågmjöl höjer sig inte lika mycket som
andra mjölvarianter.
Använd mjöl med ett högt gluteninnehåll.
Använd torkad jäst, tillsätt jästen sist och se till att den inte kommer i kontakt med vätska, salt och
socker.
Använd mer vätska (cirka 30 ml).
Ingredienserna har vägts upp fel eller ingredienser saknas.
Använd mindre salt.
Se till att ingredienserna är rumstempererade.
Brödet sjunker ihop i mitten Minska vätskeinnehållet i degen.
Tillsätt,5 tesked salt eller 1 matsked mjöl.
Brödet höjer sig för mycket och Minska mängden jäst med 0,5 tesked.
fastnar i locket Använd mindre mängder av alla ingredienser.
Minska mängden vatten med 1 tesked.
Öka mängden salt med 0,5 tesked.
Brödet är inte genomgräddat Minska vätskeinnehållet i degen.
Använd extra knådning om mjölet är krossat. Stanna bakmaskinen efter första knådningen och
jäsningen och starta om från början, som om det var nytt bröd. Detta gör degen luftigare.
Brödet är för tungt eller har en Tillsätt mer vatten.
ojämn yta Förvara mjölet i en lufttät behållare.
Brödet har för många hål Minska vätskeinnehållet i degen.
Minska mängden jäst med 1/8 tesked.
Brödet är inte tillräckligt salt Öka mängden salt med 1/4 tesked.
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 8
9
RENGÖRING
När du rengör bakmaskinen bör du tänka på följande:
•Stäng av bakmaskinen, dra ut stickproppen ur vägguttaget
och låt bakmaskinen svalna före rengöring.
Använd aldrig skurpulver, stålborstar eller andra starka
rengöringsmedel för att rengöra in- eller utsidan av
bakmaskinen, då de kan repa ytorna. Bakformens non-
stickbeläggning fungerar inte om den är repad eller sprucken.
Använd i stället en trasa fuktad med vatten, och använd
rengöringsmedel om bakmaskinen är väldigt smutsig.
Om knådaren är svår att ta bort kan du hälla lite vatten i
bakformen och låta den stå en stund.
INNAN DU GÅR TILL EN REPARATÖR
Om du har problem med bakningen bör du läsa igenom följande
text innan du ringer en reparatör.
Om resultaten ändå inte är tillräckligt bra bör du kontakta en
reparatör.
TIPS FÖR MILJÖN
När elektriska produkter inte längre fungerar, ska de kasseras på
det sätt som orsakar minsta möjliga belastning på miljön, enligt de
lokala miljöbestämmelserna. Oftast kan du lämna in sådana
produkter till din lokala återvinningsstation.
GARANTIVILLKOR
Garantin gäller inte om:
ovanstående instruktioner inte följs
apparaten har modifierats
apparaten har blivit felhanterad, utsatts för vårdslös
behandling eller fått någon annan form av skada.
om fel har uppstått till följd av fel på nätspänningen.
På grund av konstant utveckling av våra produkter, både på
funktions- och designsidan, förbehåller vi oss rätten till ändringar
av våra produkter utan föregående meddelande.
IMPORTÖR
Adexi Group
Adexi A/S ansvarar inte för eventuella tryckfel.
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 9
38
360 ml
25 g
1 tsp
1 tsp
375 ml
375 ml
2 tsp
280 ml
25 g
0,5 tsp
2 tbsp
750 ml
1,5 tsp
50 g
260 ml
20 g
1
120 g
1 tsp
1,5 tbsp
665 ml
2 tsp
280 ml
1 tsp
20 g
750 ml
1 tbsp
1,5 tsp
270 ml
1 tsp
20 g
1 tbsp
3/4 tsp
750 ml
2 tsp
290 ml
1 tsp
1,5 tbsp
30 g
750 ml
1,5 tsp
1
80 ml
2 tbsp
125 ml
250 ml
125 ml
500 ml
1 tsp
1 tsp
0,5 tsp
0,5 tsp
0,5 tsp
Water
Butter or margarine
Salt
Sugar
Wheat flour
Coarse wheat flour
Yeast
Water
Butter or margarine
Salt
Honey
Wheat flour
Yeast
Raisins/dried fruit
Water or milk
Butter or margarine
Eggs
Boiled, mashed potatoes
Salt
Sugar
Wheat flour
Yeast
Water
Salt
Dried sourdough
Wheat flour
Sugar
Yeast
Water
Salt
Butter or margarine
Honey
Vinegar
Graham flour
Yeast
Water
Salt
Sugar
Fried onions
Wheat flour
Yeast
Eggs
Milk
Oil
Sugar
Peeled, grated apple
Chopped walnuts
Wheat flour
Bicarbonate of soda
Baking powder
Salt
Grated nutmeg
Cinnamon
290 ml
20 g
1 tsp
1 tsp
250 ml
250 ml
2 tsp
180 ml
15 g
0,5 tsp
1 tbsp
500 ml
1,5 tsp
40 g
170 ml
25 g
1
80 g
1 tsp
1 tbsp
440 ml
2 tsp
180 ml
1 tsp
15 g
500 ml
3/4 tbsp
1,5 tsp
170 ml
1 tsp
15 g
1 tbsp
3/4 tsp
500 ml
2 tsp
180 ml
1 tsp
1 tbsp
20 g
500 ml
1,5 tsp
-
1
5
2
3
1
4
Add the nuts and raisins after the first
kneading when the signal is heard.
The dried sourdough improves the
consistency of the bread
Coarse wheat bread
Raisin bread
Potato bread
Wholemeal bread
Graham bread
Onion bread
Apple cake with nuts
Bread type Ingredients Bread size Programme Remarks
1.5 lb 1.0 lb
rev_Breadmaker_IM 31/10/05 13:09 Side 38
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67

Melissa 643-043 Användarmanual

Kategori
TV-apparater
Typ
Användarmanual