SEVERIN BM 3992 Bruksanvisning

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Bruksanvisning
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Läs noggrant igenom följande bruksanvisning innan du använder bakmaskinen.
ljets yta och ventilationsöppningarna blir heta under användning. Rör inte bakmaskinens heta
delar. Använd alltid en grillvante eller grytlapp då du tar brödet ur formen. Se till att du
endast rör vid locket när du öppnar enheten.
Apparaten bör endast anslutas till ett felfritt jordat uttag installerat enligt gällande bestämmelser.
Se till att nätspänningen i vägguttaget motsvarar den som är märkt på apparatens skylt.
Dra alltid stickproppen ur vägguttaget efter användning,
om det förekommer funktionsstörningar under användning, -
då du tar ut brödformen, -
före rengöring. -
Tag stickproppen ur vägguttaget genom att dra i stickproppen, aldrig i sladden. Låt inte elsladden
hänga fritt; se till att den inte kommer i närheten av apparatens heta delar och låt inte sladden
ligga över vassa kanter.
Kontrollera noga om det märks några fel på huvudenheten eller de medföljande komponenterna
innan apparaten används. Om apparaten t ex har tappats på en hård yta får den inte längre
användas. Även osynliga skador kan försämra apparatens driftsäkerhet.
Tag bort ut- och invändigt förpackningsmaterial. Allt detta material är återanvändbart.
Varning : Håll barn på avstånd från apparatens förpackningsmaterial eftersom fara eventuellt
kan uppstå. Det finns t.ex. risk för kvävning.
Denna apparat bör inte användas av personer (inklusive barn) som har minskad fysisk
rörelseförmåga, reducerat sinnes- eller mentaltillstånd, eller som saknar erfarenhet och kunskap
att använda dylika apparater. Dessa personer bör antingen endast använda apparaten under
tillsyn av en person som är ansvarig för deras säkerhet eller också få tillräckliga instruktioner
beträffande apparatens användning.
Se till att barn inte leker med apparaten.
Se till att avståndet till väggar eller andra föremål är minst 5 cm. Placera inte apparaten eller
använd apparaten nära eller under väggskåp eller hängande föremål såsom gardiner eller annat
lättantändligt material. Placera ej föremål ovanpå apparaten.
Placera alltid apparaten på en jämn och värmebeständig arbetsyta. Se till att apparaten och
elsladden inte kommer i kontakt med heta ytor eller värmekällor (t ex ugnsplattor eller öppen
eld).
Starta aldrig apparaten om inte brödformen innehållande ingredienserna har placerats inuti
enheten.
Utsätt inte apparaten för regn eller fuktighet och använd den inte utomhus eller på fuktiga ytor.
Se till att apparaten alltid är utom räckhåll för vatten. Sänk aldrig ner stickproppen, elsladden
eller apparaten i vatten.
Varning : täck inte över bröd med aluminiumfolie eller liknande under tillagningsprocessen; den
extra värmeutvecklingen som uppstår kan skada enheten allvarligt.
Denna bakmaskin är enbart avsedd för enskilda hushåll och inte för kommersiell användning.
Använd inte apparaten för andra ändamål än de som beskrivs i denna manual.
Användning av tillbehör som inte är producerade av tillverkaren kan leda till skador på
apparaten såväl som allvarliga personskador.
Rör inte de rörliga delarna under användning. Lägg inte fingarna eller händerna in i enheten
såvida den inte har kopplats ur elnätet och har svalnat helt.
r att uppfylla säkerhetsbestämmelserna och undvika risker får reparationer av elektriska
apparater endast utföras av fackmän, inklusive byte av sladden. Om det krävs en reparation, bör
du vänligen skicka apparaten till någon av våra kundtjänstavdelningar. Adresserna finns i bilagan
till denna bruksanvisning.
112
Spara denna bruksanvisning för framtida bruk.
Ytterligare viktig information
Använd alltid en grytlapp eller grytvante då du rör maskinen efter användning och då du rör det
färdiggräddade brödet.
Om ett strömavbrott på mindre än 7 minuter inträffar fortsätter bakningsprocessen automatiskt
där den slutade.
Vattenånga kan bildas på fönstret under knådningsfasen. Kondensen försvinner dock under
gräddningsfasen.
r att försäkra dig om att brödet blir jämnt gräddat bör du inte öppna locket under
gräddningsprocessen.
Efter användning bör bakmaskinen och brödformen svalna ordentligt före rengöring.
Brödformen och degkroken har en non-stick yta. För att undvika skador på denna yta bör inga
metallföremål eller andra hårda, vassa eller spetsiga föremål användas.
Varning: användning av bakmaskinen då den är tom kan skada apparaten p g a överhettning av
den tomma brödformen.
Varning
Om det av någon anledning utvecklas rök inuti bakningsenheten bör locket hållas stängt och
stickproppen omedelbart tas ur vägguttaget. Försök under inga omständigheter att kväva eller
släcka en pyrande deg med vatten. Rökutvecklingen kan bero på att degen har jäst över
brödformens kanter och kommit i kontakt med värmeelementen. Därför är det mycket viktigt att
följa de måttbegränsningar som angivs i recepten.
Se alltid till att apparaten är placerad utom räckhåll för barn, speciellt då den är i användning.
Placera inte apparaten på mjuka eller lättantändliga ytor (t ex mattor). Se alltid till att den är
placerad på en stadig och jämn arbetsyta. Placera alltid apparaten så att den inte kan stjälpa.
Rör inte metallhöljet, ventilationshålen på baksidan av enheten eller fönstret på luckan; dessa
delar blir heta under användning.
Se till att apparaten är avstängd, kopplad ur elnätet och att den har svalnat fullständigt före
rengöring.
113
DIN BAKMASKIN
1. Fönster 6. Måttsked
2. Lock 7. ttkopp
3. Brödform 8. 2 degkrokar
4. Kontrollpanel med display 9. 2 små brödformar
5. Verktyg för att lossa knådningskroken
114
4
3
5
6
7
8
9
2
1
A Display C
Program
a1 Display - program D
Start / Stopp
a2 Display - gräddningsnivå E
Timer - minus
a3 Display - vikt F
Timer - plus
a4 Display – programmets längd G
Gräddningskontroll
B Signallampa H
Brödvikt
Programstatus display:
Timer
rvärmning
Knådning
Stillestånd
Jäsning
Bakning
Håll varm
Slut
115
a2
a1
a4
B
a3
C
D
E
A
H
G
F
KONTROLLPANEL
A Display
Displayen visar det valda programmet, gräddningsnivå, vikt, kvarvarande programtid och
programstatus. Det aktiva programmet indikeras av ett kontinuerligt blinkande kolon i
tidsinställningsdisplayen.
B Signallampa
C Program
Tryck på knappen för att välja önskat program. Programmets kod syns i displayen.
D Knapp
Tryck på denna knapp för att starta det valda programmet.
En pipsignal hörs och kolonet i tidsdisplayen börjar blinka. Avsluta programmet genom att hålla
knappen nertryckt i 3 sekunder. Detta bekräftas med en pipsignal.
E/F Timer - minus
/ Timer - plus
Programmen 1, 2, 3, 4, 6, 9 och 11 kan startas med en fördröjd tidsinställning. Detta möjliggör
att det valda programmet kan avslutas upp till 13:00 timmar senare.
Exempel:
Du önskar starta programmet kl. 20.00, och vill att brödet skall vara färdigt kl. 7.30 följande
morgon. Följaktligen kommer den sammanlagda programmeringstiden att vara 11 timmar och
30 minuter.
Tryck på -
knappen för att välja det önskade programmet.
Tryck på -
eller knapparna tills displayen visar den sammanlagda bakningstiden 11:30.
Blanda i ingredienserna enligt instruktionerna i avsnittet Användning. Se till att jästen inte -
kommer i beröring med vätskan eller saltet.
Använd inte tidsinställningsfunktionen om receptet innehåller känsliga ingredienser såsom
ägg, färsk mjölk eller frukt. Tidsinställningsfunktionen är inte heller lämplig för recept som
kräver en tillsats av ingredienser (t ex nötter, frön eller torkad frukt) under knådnings- eller
jäsningsfasen.
G Gräddning
I bakningsprogrammen 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 11 är det möjligt att förprogrammera den önskade
gräddningsnivån; Det finns tre nivåer att välja mellan. Den gräddningsnivå som valts visas av en
pilspets i övre delen av displayen.
TT
MEDIUM
MÖRK
KVICK
Ett snabbprogram kan dessutom väljas för program 1 till 4.
Med denna inställning minskas degens processtid med 60 till 75 minuter.
H Brödvikt
Med bakningsprogrammen 1, 2, 3, 4, 5 och 6 väljer du brödstorlek i förväg. Den valda vikten
indikeras i form av en pilspets under respektive brödsymbol i displayen.
116
Akustisk signal På/Av
r brödmaskinen är påkopplad är den akustiska ljudsignalfunktionen aktiv. -
r apparaten är i användning kan du deaktivera denna funktion genom att samtidigt trycka -
ner timerknapparna
och för minst 3 sekunder. (Bekräftas genom att huvudsignallampan
slocknar för en kort stund)
Reaktivera den akustiska signalfunktionen genom att trycka på timerknapparna -
och igen
samtidigt. En pipsignal bekräftar att funktionen aktiverats.
Efter ett strömavbrott reaktiveras signalfunktionen automatiskt. -
Skydd mot fel inmatning:
Då ett program har startat låses alla andra kontrollknappar tills bakningsprocessen har avslutats
eller tills
knappen har tryckts in i minst 3 sekunder.
PROGRAMFUNKTIONER
11 olika program kan väljas ur menyn:
1 = STANDARD
Detta program är vanligast och lämpligt för bröd med vetemjöl som huvudingrediens.
2 = VITT BRÖD/BAGUETTE
Lämpligt för lätta degar ss. VITT BRÖD/BAGUETTE.
3 = FULLKORNSBRÖD
I jämförelse med STANDARDprogrammet har detta program förlängda jäsnings- och
bakningsfaser eftersom degar som innehåller en stor mängd råg- eller fullkornsmjöl tenderar att
jäsa långsammare än degar som innehåller vetemjöl.
4 = KAKOR MED JÄST
På grund av den relativt höga sockerhalten tenderar söta jästdegar att gräddas snabbare. Därför
är bakningsfasen i detta program kortare.
5 = EXTRA KORT PROGRAM
Limporna blir mindre och kompaktare än vanligt.
6 = GLUTENFRITT
r bröd gjorda på glutenfritt mjöl
7 = DEG
Detta program inkluderar inte en bakningsfas. Då programmet har avslutats kan degen (t ex
pizzadeg) tas ut och därefter bakas i en vanlig ugn.
8 = PASTADEG
r pastadeg.
9 = SANDWICH
Lämpligt för att baka smörgåsbröd. Brödet har en lätt struktur och en tunn skorpa.
10 = SYLT, MARMELAD
Lämpligt för tillredning av sylt och marmelad. Under förberedelserna bör du se till att
bakningsformen endast fylls till två tredjedelar med ingredienser (ca 1000 g), eftersom
blandningen ofta skummar upp.
11 = BAKNING
Lämpligt för bakning av deg (t ex deg som tidigare blivit knådad med DEG-programmet). På
detta sätt kan jäsningsfasen ändras i enlighet med degtypen innan BAKNING-programmet
startas.
117
Extra kort program:
Med detta program bakar du bröd på kortare tid. Med en förkortad jäsningsfas blir brödet något
mindre och fastare än normalt. Kom ihåg att du bör använda varmt vatten. Det bästa resultatet
når du vanligen med en vattentemperatur på ca 48-50 °C. Vi rekommenderar att du använder en
lämplig mattermometer. Om temperaturen är för låg jäser inte brödet tillräckligt mycket; en
temperatur som är alltför hög leder till att jästen i degen jäser för tidigt, och även då blir
bakningsresultatet sämre.
I programmen STANDARD, FULLKORNSBRÖD, KAKOR MED JÄST, GLUTENFRITT och
SANDWICH kan du tillsätta ingredienser såsom vetegroddar, solrosfrön, örter, kumminfrön,
malen peppar, malda nötter, majskorn, finhackade bacontärningar etc. enligt tycke och smak.
En akustisk signal (12 pip) indikerar när det är mest lämpligt att tillsätta dessa ingredienser.
Tabellen nedan visar de mest passande tiderna.
Progr. Gräddning Storlek
Tidsåtgång
(h)
Beredning
av deg (h)
Bakningstid
(min)
Håll varm
(min)
Ingredienser
tillsättes efter
min:
1
3:13
2:25
48 60 22
3:18 53 60 22
3:25 60 60 22
2
3:30
2:40
50 60 -
3:32 52 60 -
3:35 55 60 -
3
3:43
2:55
48 60 47
3:45 50 60 47
3:48 53 60 47
4
3:17
2:27
50 60 22
3:22 55 60 22
3:27 60 60 22
5
1:17
0:32
45 60 -
1:20 48 60 -
1:23 51 60 -
6
2:49
1:19
90 60 23
2:54 95 60 23
2:59 100 60 23
7 - - 1:30 1:30 - - -
8 - - 0:14 0:14 - - -
9
3:55 2:55 60 60 57
10 - - 1:05 0:15 50 - -
11
1:00 - 60 60 -
118
Viktig information
Om du observerar att det finns mjölavlagringar på bakformens väggar, öppnar du locket under
knådningsprocessen, och använder en gummiskrapa för att få mjölet tillbaka till degen så att den
blir ordentligt blandad.
Stäng locket.
r du använder jäst bör knådningskroken tas bort efter den sista knådningsfasen.
HUR DU ANVÄNDER BAKMASKINEN
Med din nya bakmaskin kan du:
baka bröd enligt olika recept, några recept finner du i bilagan till denna bruksanvisning.
Dessutom kan du med denna bakmaskin också använda färdigköpta brödmixprodukter som
innehåller högst 500 g fasta ingredienser (för en brödlimpa på ca. 1000 g).
De två mindre brödformerna kan användas för att göra mindre limpor. -
De två mindre formernas volym är ca 2/3 av den stora brödformens volym.
blanda, knåda deg för frallor, pizza etc., och låta degen jäsa.
Baka endast bröd enligt recept som innehåller ca. 200 – 550 g mjöl. Använd 1 1/2 teskedar jäst
för vetemjöl, och 2 teskedar för rågmjöl.
Om mjölmängden är mindre än detta kan inte en ordentlig knådning av degen garanteras. En
alltför stor mängd mjöl kan leda till att degen jäser över kanterna på brödformen.
INNAN FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Tag bort brödformen.
Innan du använder bakmaskinen för första gången bör du rengöra den noga enligt beskrivningen
i avsnittet Rengöring och vård.
Montera degkrokarna i respektive sockel inuti brödformen och fyll formen med ca 125 ml
vatten.
Sätt tillbaka brödformen i enheten.
Sätt stickproppen i ett lämpligt uttag.
Använd
knappen för att välja program 11 (BAKNING).
Tryck på
knappen och låt apparaten värma upp i ungefär 10 minuter med locket öppet. Detta
avlägsnar den lukt som vanligen förekommer då man första gången aktiverar värmeelement. Se
till att rummet är väl ventilerat.
Efteråt trycker du ner
knappen och håller den intryckt i ca 3 sekunder för att stänga av
brödmaskinen (detta bekräftas av en akustisk signal): nu drar du stickproppen ur vägguttaget
och låter apparaten svalna.
Rengör enheten igen enligt beskrivningen i avsnittet Rengöring och vård.
ANVÄNDNING
Öppna locket och ta bort brödformen.
Placera degkrokarna i respektive sockel inuti brödformen.
r bästa resultat läggs vätskan i först och därefter de fasta ingredienserna såsom mjölet.
Jästen tillsätts sist. Se till att att jästen inte kommer i beröring med saltet eller vätskan då
tidsinställningsfunktionen används.
Sätt tillbaka brödformen i enheten. Innan programmet startas bör du stänga locket och sätta
stickproppen i ett lämpligt vägguttag.
119
Välj önskat bakningsprogram med hjälp av knappen.
Vid varje tryck på knappen visar displayen följande program i ordningsföljden.
Välj önskad gräddningsnivå
. (Endast för program 1, 2, 3, 4, 5, 6 och 11)
lj vikt
. (Endast för program 1, 2, 3, 4, 5 och 6)
Tryck på
knappen för att starta knådnings- och/eller bakningsprocessen. (Om du vill starta
programmet med fördröjd tidsinställning kan den sammanlagda användningstiden nu matas in
med hjälp av timerknappen
eller .)
Under knådnings- eller jäsningsfasen i programmen 1, 3, 4, 6 och 9 indikerar en ljudsignal att
extra ingredienser såsom frukt och nötter kan tillsättas i degen, men öppna inte locket därefter
utan vänta tills programmet är klart.
Om du behöver avbryta ett program trycker du på
knappen i ca 3 sekunder. Knappfunktionen
bekräftas med en ljudsignal.
Då brödet eller degen är färdiga hörs en signalserie och tidsinställningsdisplayen visar 0:00.
Tryck ner
knappen i minst 3 sekunder och öppna locket.
Använd en grytvante för att försiktigt ta ut brödformen. Placera
inte den heta brödformen på en värmekänslig yta.
Tag ut brödet ur brödformen. För att lösgöra brödet kan du skaka
det försiktigt. Om knådningskroken fastnar i brödet bör du ta loss
den försiktigt med det medföljande verktyget. För att brödets
undersida också skall svalna bör det placeras på ett lämpligt galler.
Skär inte upp brödet förrän det har svalnat.
Om du inte stänger av bakmaskinen genast efter att programtiden
nått sitt slut kommer brödet att automatiskt hållas varmt under en
tid på 60 minuter.
Enheten kommer därefter att stängas av automatiskt.
RENGÖRING OCH VÅRD
Varning: se till att apparaten är avstängd, kopplad ur elnätet och helt avsvalnad innan du
rengör den. Sänk aldrig ner bakmaskinen i vatten.
Lyft ut brödformen och ta bort degkrokarna.
Brödformen och degkrokarna kan diskas i varmt vatten och ett milt diskmedel. Använd inga
repande material vid rengöringen. Om du inte lyckas lösgöra en degkrok ur brödformen med
normal styrka kan du blötlägga den i ljummet vatten ca 30 minuter. Försök inte med våld lösgöra
degkroken.
r att förhindra skador på drivaxelns tätning, bör brödformen inte ligga i blöt en längre tid.
Brödformen bör inte rengöras i diskmaskin.
Insidan av locket kan rengöras med en mjuk, lätt fuktad trasa. Insidan av apparaten rengörs med
en mjuk, torr trasa.
Kommersiellt framställda ugnsrengöringsprodukter för vanliga ugnar får inte användas. Använd
inte heller slipmedel eller starka rengöringsmedel, vinäger eller blekmedel för att rengöra
apparaten.
Se alltid till att apparaten har svalnat fullständigt och är torr innan du placerar den i förvaring.
120
VANLIGA PROBLEM
1. Brödet har en stark doft.
Kontrollera att den rätta jästmängden har använts. För mycket jäst kan orsaka en obehaglig lukt
och få brödet att jäsa för mycket. Använd alltid färska ingredienser.
2. Det gräddade brödet är vått och har en kladdig yta.
Tag ut brödet direkt efter bakningen och placera det på ett galler för att svalna.
3. Det valda programmet startar inte då man trycker på startknappen.
rsäkra dig om att apparaten är ordentligt ansluten till elnätet.
Om apparaten fortfarande är för het efter föregående användning hindrar en automatisk
säkerhetsströmbrytare apparaten att slås på igen. I detta fall visar displayen bokstäverna E00
eller E01 och en oavbruten ljudsignal hörs. Tryck på
knappen i 3 sekunder och avlägsna
brödformen med ingredienserna ur apparaten. Låt bakmaskinen svalna i ca 20 minuter med
locket öppet innan du försöker starta programmet igen.
4. Efter att du tryckt på startknappen visas E:EE eller H.HH i displayen.
Meddelandet indikerar att temperatursensorn inte fungerar. I detta fall bör apparaten kontrolleras
av en behöring tekniker.
5. Brödet har stigit för mycket.
Minska på jäst-, vatten- eller mjölmängden som använts.
6. Brödet har inte stigit tillräckligt.
Öka mängden av jäst, vatten eller sötningsmedel. Se till att ingredienserna tillsätts i den rätta
ordningsföljden: först vätskan, sedan de fasta ingredienserna och till sist jästen.
rk: bröd som innehåller råg- eller fullkornsmjöl tenderar att jäsa mindre än bröd som
innehåller vetemjöl.
7. Degen sjunker ihop efter att gräddningsfasen har inletts.
Degen är för lös. Minska en aning på vätske- eller jästmängden, eller använd ett program med en
kortare jäsningsfas. Du kan också öka mängden av salt.
8. Degen är för lös eller för kladdig.
Degkonsistensen kan bli smidigare om en sked mjöl tillsätts under knådningsfasen.
9. Det är mycket svårt att knåda degen.
Tillsätt en sked vatten under knådningsfasen.
121
RECEPT
Vitt bröd/Baguette
Ingredienser:
Program 2
Inställning
Vatten 80 120 180 ml
Mjölk 90 140 220 ml
Margarin eller
smör
61015g
Salt 1 1 ½ 2 tsk
Socker 1 ½ 2 3 msk
Vetemjöl (typ
405)
260 400 600 g
Torrjäst ¾ 1 1 ½ tsk
Resultat ca. 400g 650g 1000g
kbd
Ingredienser:
Program 1
Inställning
Vatten 260 350 500 ml
Salt ¾ 1 1 ½ tsk
Socker ¾ 1 1 tsk
Fullkornsvetemjöl
(typ 1050)
400 540 760 g
Rostad lök 56 75 100 g
Torrjäst ½ ¾ 1 tsk
Resultat ca. 600g 900g 1300g
Russinbröd
Ingredienser:
Program 1
Inställning
Vatten 150 200 310 ml
Margarin eller
Smör
1 ¼ 1 ½ 2 ½ msk
Salt ½ ¾ 1 tsk
Honung 1 ½ 2 3 msk
Vetemjöl (typ
405)
270 420 650 g
Torrjäst ¾ 1 ½ 2 tsk
Russin 40 75 100 g
Resultat ca. 550g 700g 1100g
Fullkornsbröd
Ingredienser:
Program 3
Inställning
Vatten 310 415 620 ml
Olja 1 1 ½ 2 msk
Citronsaft 1 1 ½ 2 msk
Grovt rågmjöl 150 200 300 g
Fullkornsvetemjöl
(typ 1050)
300 400 600 g
Socker 3 4 6 tsk
Salt 1 3 4 tsk
Torrjäs t 2 3 4 t sk
Havregryn 4 6 8 tsk
Resultat ca. 750g 1000g 1500g
122
Vete- och rågbröd
Ingredienser:
Program 1
Inställning
Vatten 150 220 350 ml
Naturell
yoghurt, 3.5%
fett
75 110 175 ml
Salt 1 1 ½ 2 ½ tsk
Socker ¼ ¼ ¾ msk
Vetemjöl (typ
550)
160 230 350 g
Vetemjöl (typ
1150)
160 230 350 g
Torrjäst ¾ 1 ¼ 2 tsk
Resultat ca. 500g 700g 1150g
Pizzadeg
Ingredienser:
Program 8
Inställning
Vatten 230 ml
Olivolja 3 msk
Salt 2 tsk
Socker 1 tsk
Vetemjöl (typ
550)
400 g
Torrjäs t 2 t sk
Resultat ca. 600g
Tips:
Tag degen ur brödformen när programmet har
avslutats. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca
30 minuter.
Sylt, marmelad
Basreceptet består av finhackade eller mosade
frukter och gelatinsocker (t ex ‘2 :1’).
Information om de rätta proportionerna av
frukt och gelatinsocker finns på
sockerförpackningen.
Tvätta frukterna och vid behov kan du även
skala dem.
Väg upp 900 g frukt men observera alltid de
allmänna mängdbegränsningarna för att
förhindra att blandningen skummar och
spills ut. Frukten bör skärnas i små bitar
(max 1 cm) eller mosas.
Placera frukten och 500 g gelatinsockret i
brödformen . När du gör marmelad bör du
tillsätta 1 tsk citronsaft och röra om
blandningen väl.
Starta programmet SYLT, MARMELAD.
Övervaka processen noggrant. Använd en
platsskrapa för att ta bort sockerrester från
formens kanter.
r programmet har slutförts bör du dra
stickproppen ur vägguttaget och använda
en grytlapp då du försiktigt tar ut
brödformen.
Häll försiktigt över sylten eller marmeladen
i burkar som du förberett. Stäng burkarna
tätt och låt dem svalna.
Skölj formen noga genast efter
användningen.
Recept för de två mindre brödformarna
kbd
Ingredienser:
Program 1
Inställning
Vatt en
130
/130
175 / 175 - ml
Salt ⅓ / ⅓ ½ / ½
- tsk
Socker ⅓ / ⅓ ½ / ½
- tsk
Fullkornsvetemjöl
(typ 1050)
200 /
200
270/270
- g
Rostad lök 30 / 30 38 / 38 - g
Torrjäst ¼ / ¼ ⅓ / ⅓
- tsk
Resultat ca.
300g/
300g
430g/430g -
123
Färdiga brödmixprodukter
En mängd olika brödmixprodukter finns att köpa i affärerna.
Blanda ihop högst 500 g av brödmixen och den jästmängd som behövs i brödformen. Beroende
på storleken på brödmixen kan eventuellt endast hälften användas till en sats.
Tillsätt motsvarande mängd vätska.
Program: STANDARD, VITT BRÖD/BAGUETTE eller FULLKORNSBRÖD, beroende på vilken
sorts mjöl som används.
Ytterligare receptinformation
Bakmaskinen är ämnad för recept som innehåller en mjölmängd på högst 550 g. För att undvika att
degen jäser över brödformens kanter och för att vara säker på att degen knådas ordentligt bör denna
mjölmängd inte överskridas.
Alla ingredienser bör vara rumstempererade.
Sockret fungerar även som ett jäsningsmedel och gör brödets yta mörkare och tjockare.
Salt ger degen en fastare konsistens och gör jäsningsprocessen långsammare.
Om du tillsätter andra ingredienser i vätskeform, se till att minska på den övriga mängden vätska
som angivs i receptet. Detta gäller t.ex. om du tillsätter ägg, färskost eller yoghurt.
Bakningsresultatet beror på många faktorer s.s. lufttryck, fuktighet, vattnets hårdhet,
rumstemperatur och ingrediensernas temperatur. Om ett recept inte genast ger ett resultat i ditt
tycke rekommenderar vi att du ändrar de föreslagna recepten enligt eget önskemål, se
instruktioner i stycket 'Vanliga problem'.
Specialinformation för personer med allergier
Med denna brödmaskin kan du också använda mjölblandningar som är anpassade för personer som
har glutenintolerans. Brödet blir relativt fast även när du använder en större mängd jäst eller
bakpulver.
I detta fall kan emellertid endast STANDARD eller GLUTENFRITT -programmet användas, med en
mörkare gräddningsinställning. Med detta program kommer brödet att ha en kraftigare skorpa.
rprogrammering rekommenderas inte med glutenfria mjölsorter. Starta alltid programmet genast
Russinbröd
Ingredienser:
Program 1
Inställning
Vatten 75 / 75 150 / 150 - ml
Margarin
eller smör
⅔ / ⅔ 1 ¼ / 1 ¼
- msk
Salt ¼ / ¼ ½ / ½
- tsk
Honung ¾ / ¾ 1 ½ / 1 ½
- msk
Ve te mj öl
(typ 405)
135 / 135 270 / 270
- g
Torrjäst ⅓ / ⅓ ¾ / ¾
- tsk
Russin 20 / 20 38 / 38
- g
Resultat ca. 200g / 200g 550g/550g
-
Förkortningar:
Tsk = tesked (måttsked: 1 tsk) = 5 ml
Msk = matsked (måttsked: 1 msk) = 15 ml
g = gram
ml = milliliter
124
efter det att ingredienserna har tillsatts.
rdiga blandningar är mest lämpliga för glutenfritt bröd.
TEKNISK SPECIFIKATION
Modellnr.: BM 3992
tspänning: 230 V~, 50 Hz
Effektförbrukning: 860 W
Bakningskapacitet:
Stor brödform 3.8 l: ca. 750 – 1600 g limpa
Små brödformar på 1.35 l/st: ca. 500 g limpa/form
Ungefärliga mått: 395 mm (B) x 275 mm (D) x 315 mm (H)
Vikt: 4,9 kg
Tidsinställare: Kan förprogrammeras max. 13:00 timmar
Programfunktioner: 11
Tillbehör: ttkopp, måttsked och verktyg för att lossa knådningskroken
Denna produkt uppfyller de krav som är gällande för CE-märkning.
Bortskaffning
Kasta inte gamla eller söndriga apparater med hushållsavfallet, utan lämna dem till din
hemorts återvinningsstation.
GARANTI I SVERIGE OCH FINLAND
r material- och tillverkningsfel gäller 2 års garanti räknat från inköpsdagen mot uppvisande av
specificerat inköpskvitto i överensstämmelse med de allmänna garantivillkoren. Denna garanti
inverkar inte på dina lagstadgade rättigheter eller dina lagenliga rättigheter enligt den nationella
konsumentskyddslagstiftningen. Ifall apparaten används felaktigt, eller vårdslöst, ansvarar den som
använder apparaten för eventuella material- och personskador.
Tillverkas för: Severin Elektrogeräte GmbH, Tyskland.
125
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192

SEVERIN BM 3992 Bruksanvisning

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Bruksanvisning