OBH Nordica 6542 Användarmanual

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Användarmanual
Bruksanvisning - svenska ...............................................................................sida 3 - 18
Brugsanvisning - dansk ..................................................................................side 19 - 30
Bruksanvisning - norsk ...................................................................................side 31 - 45
Käyttöohjeet - suomi ......................................................................................sivu 46 - 63
Instructions of use - english ...........................................................................page 64 - 78
6542_IDV_UVN_111113.indd 2 11/25/2013 11:34:58 AM
3
OBH Nordica bakmaskin
Säkerhetsföreskrifter
1. Läs noga igenom bruksanvisningen och spara den för framtida bruk.
2. Apparaten får endast anslutas till 230V växelström. Använd inte apparaten till annat
än den är avsedd för.
3. Stäng alltid av apparaten och dra ut kontakten när bakformen sätts i och tas ur, efter
användning, före rengöring eller om apparaten visar tecken på skada.
4. Dra omedelbart ut kontakten om det skulle komma vatten i ugnsutrymmet eller i
själva apparaten.
5. Apparaten får inte nedsänkas i vatten eller andra vätskor.
6. Denna apparat kan användas av personer (inklusive barn från 8 år och uppåt) med
begränsade fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller som har brist på kunskap/
erfarenhet av apparaten, om användning sker under övervakning eller efter instruktion
hur apparaten används på ett säkert sätt av en person som ansvarar för deras säkerhet
och att de är medvetna om möjliga risker.
7. Barn bör vara under uppsyn för att försäkra att de inte leker med apparaten. Barn kan
inte alltid uppfatta och förstå potentiella risker. Lär barn ansvarsfull användning av
elapparater.
8. Rengöring och underhåll får inte utföras av barn om de inte är över 8 år och under
övervakning.
9. Placera apparaten och dess sladd utom räckhåll för barn om de är under 8 år.
10. Se till att sladden inte hänger fritt ned från bänkytan.
11. Placera aldrig apparaten på eller i närheten av kokplattor, öppen eld eller liknande.
12. Apparaten får endast användas under uppsyn.
13. Se till att maskinen står på stadigt underlag, speciellt när timerfunktionen används
och den används utan uppsikt, t ex under natten.
14. Täck inte över maskinen eller placera något ovanpå den.
15. VARNING! Rör inte apparatens heta ytor. Använd ugnsvantar e d.
16. VARNING! Rör inte maskinens roterande delar.
17. Använd endast originaltillbehör.
18. Använd inte maskinen utomhus.
19. VARNING! För att undvika farliga situationer som följd av oavsiktlig aktivering, får
denna apparat inte anslutas till nätet via en extern anslutningsanordning såsom t ex
en timer eller vara ansluten till en krets som startas och stängs av automatiskt.
20. Kontrollera alltid apparat, sladd och kontakt innan användning. Om sladden är skadad
måste den bytas av tillverkaren, legitimerad serviceverkstad eller en behörig person
för att undvika fara.
21. Extra skydd rekommenderas genom installation av jordfelsbrytare med en märkström
av 30 mA. Kontakta en auktoriserad elektriker.
22. Apparaten är endast för privat bruk.
23. Om produkten används till annat än den är till för, eller inte används i enlighet med
instruktionerna, bär användaren själv ansvaret för eventuella följder. Eventuella skador
på produkten eller andra ting täcks därav inte av reklamationsrätten.
Innan användning
Torka av utsidan av apparaten med en fuktig trasa. Skölj bakform och knådare i varmt vatten. Eftertorka delarna
noga. Bakform och knådare har en non-stick beläggning, därför behöver man inte rengöra dessa med diskmedel
eller borste. Använd endast en fuktig trasa och torka rent, det räcker för att rengöra dessa delar.
Non-stick beläggningen bevaras bättre om man före första användning smörjer in bakform (invändigt) och
degknådare med ett mycket tunt lager matolja och sedan låter dem stå ca 10 minuter i 150° varm ugn. Torka bort
oljan med ett hushållspapper så snart de svalnat. Denna procedur kan fortsättningsvis upprepas lite då och då.
6542_IDV_UVN_111113.indd 3 11/25/2013 11:34:58 AM
4
När apparatens stickkontakt ansluts till vägguttaget första gången hörs ett kraftigt pip-ljud och displayen visar
”3:00”. Apparaten är därmed klar att användas. OBS! När apparaten är ny kan den avge lite os och lukt vid första
använding, detta är helt normalt och påverkar inte resultat eller funktion.
Maskinens delar och kontrollpanel
Delar
A. Display
B. Lock med fönster
C. Handtag
D. Hölje
E. Meny-knapp
F. Gram-knapp (brödstorlek = 600 eller 750 g
G. Timer - & +
H. Gräddnings-knapp
I. Start-/Stopp-knapp
J. Program
K. Brödform
L. Knådare
Tillbehör:
a. Mätbägare (max 220 ml = 2,2 dl)
b. Mätmått: teaspoon = tsk (5 ml) och tablespoon = msk (15 ml)
DISPLAY
Meny (Menu)
Tryck denna knapp för att välja ett av de program som nns. Dessa program nns listade lite längre fram i
manualen. Varje gång du trycker på denna knapp hörs ett pip och programmets nummer ändras. Aktuellt program
visas i displayen. Denna bakmaskin har 12 olika program.
Start/stopp
Startar och avbryter inställt program. Om du valt fel program kan du ändra detta genom att trycka in knappen
några sekunder och rätt program kan sedan väljas.
Start - tryck på knappen tills ett pip hörs. Kolon-tecknet mellan timmar och minuter i tidsangivelsen blinkar och
tiden börjar räknas ned.
Stopp - för att avbryta ett program, håll inne knappen tills ett pip hörs. Pipet bekräftar att programmet avbrutits.
6542_IDV_UVN_111113.indd 4 11/25/2013 11:35:09 AM
5
Gräddnings-knapp (Crust)
Tryck på gräddnings-knappen för att välja om gräddningsytan ska vara ljus (light), medium (medium) eller mörk
(dark).
Gram-knappen (brödstorlek)
Tryck på knappen för att välja storleken på brödet. Välj ett bröd som blir 600 eller 750 g.
Timer - & +
Används för att att ställa in senare start av program. Genom att trycka på ”+” och ”-” så yttas tiden framåt eller
bakåt med 10 minuter i taget för att ställa in timern. Se avsnitt längre fram.
På eller Av?
Hur kan man kontrollera om ett program är klart eller inte? Om kolon-tecknet mellan timmar och minuter blinkar
så körs programmet fortfarande. Om kolon-tecknet är fast och ej blinkande är programmet klart.
Error i displayen
Om displayen visar ”H:HH” efter att apparaten startats, betyder det att apparaten inte svalnat tillräckligt. Öppna
locket och låt bakmaskinen kylas ner innan du bakar ett nytt bröd. Om displayen visar ”E:2-E:5” eller ”E:8”, dra ur
kontakten från vägguttaget och kontakta en serviceverkstad.
PROGRAM
För att se hur lång tid ett program tar, se ”RECEPT” samt ”Programöversikt” längre fram.
1. Normal
För ljust bröd och bröd med vete- och rågmjöl blandat. Det program som används mest och passar till de esta
bröd.
2. French
För ljust bröd med längre knådning och gräddningstid än Normal, knaprigare yta.
3. Whole wheat
För fullkornsbröd. Brödet jäser inte upp lika mycket som ett ljust bröd, eftersom mjölet är grövre och mörkare.
4. Quick
Snabbprogram för ljust bröd. Brödet blir mindre än om det bakats med programmet Normal.
5. Sweet
För sött vetebröd.
6. Superfast I
Extra snabbt program för vitt bröd 600 g inom 58 minuter.
7. Superfast II
Extra snabbt program för vitt bröd 750 g inom 58 minuter.
8. Dough
För beredning av deg som man sedan gräddar i vanlig ugn. En signal hörs när degen är klar och kan tas ur
brödformen.
9. Jam
För tillagning av sylt och marmelad. OBS! Se till att ta bort alla kärnor först eftersom dessa annars kan skada
brödformens non-stick beläggning. Lägg alla ingredienser i brödformen och välj programmet Jam. Tryck på Start
och bakmaskinen börjar med att hetta upp ingredienserna. Efter det kommer maskinen blanda och därefter låta
innehållet svalna. Då programmet är klart hörs en pip-signal. Du kan hälla över sylten/marmeladen i burk/behållare
och låta svalna helt. Sätt därefter på lock och ställ in i kylskåp.
10.Cake
För sött bröd som bakas med bakpulver, hjorthornssalt eller bikarbonat. Bröd som bakas med detta program blir
inte så högt och mer kompakt. Timer-funktionen kan inte användas till detta program eftersom inte jäst används.
6542_IDV_UVN_111113.indd 5 11/25/2013 11:35:09 AM
6
Lägg alla ingredienser i brödformen. Välj program och innan du trycker på Start, rör om alla ingredienser med en
träspade - detta ger bättre knådning.
11.Sandwich
För ljust sandwichbröd med mjuk gräddning. OBS! Med detta program kan du inte välja gräddningsgrad, det är
redan förinställt.
12.Bake
För extra gräddning och värmning av färdiggräddat bröd. Knådaren roterar inte och den förprogrammerade tiden
60 minuter kan när som helst avbrytas när önskat resultat erhållits.
Baka bröd
Steg 1 Öppna locket och ta ut bakformen genom att vrida den motsols och dra upp.
Steg 2 Placera knådaren på drivaxeln i mitten av brödformen. Om knådaren inte är korrekt placerad
nns risk att ingredienserna inte blandas och knådas ordentligt. Innan knådaren sätts plats, se
till att det inte nns kvar några brödrester drivaxeln eller inuti hålet knådaren.
Steg 3 Tillsätt ingredienserna, som bör ha rumstemperatur, i bakformen i följande ordning:
1) Hälften av mjölet
2) Vätska (vatten/mjölk)
3) Smör/olja
4) Ägg - om de ingår i receptet
5) Resten av mjölet
6) Socker (placera det på ena sidan i formen)
7) Salt (placera saltet på motsatta sidan)
8) Jäst (placera jästen i mitten)
Obs! Om bakprogrammet inte ska startas direkt är det viktigt att jästen inte kommer i
kontakt med vätskan.
Steg 4 Sätt tillbaka formen igen genom att sätta ner den i botten av ugnsutrymmet och vrida den medsols. Se
till att form och knådare sitter ordentligt på plats, annars fungerar inte apparaten.
Steg 5 Stäng locket och anslut kontakten till ett eluttag (230V).
Steg 6 Tiden ”3:00” visas i displayrutan.
Steg 7 Välj önskat program genom att trycka på Menu.
Steg 8 Välj gräddningsgrad genom att trycka på Crust (Light, Medium eller Dark). Den valda gräddningen visas
överst i displayen med ”Δ”.
Steg 9 Välj brödstorlek genom att tycka på Gram. Den valda storleken visas överst i displayen med ”Δ”.
Steg 10 Ställ in Timern med +/-. Se mer om hur timern ställs in längre fram.
Steg 11 Tryck på Start-knappen. Kolontecknet mellan timmar och minuter börjar nu blinka och tiden räknas
ned.
OBS! För följande program går det ej att välja brödstorlek: Fast, Superfast I, Superfast II, Dough, Jam,
Cake och Bake.
Tiden som visas i displayen är i timmar och minuter. Till exempel; Program 1, Normal, gräddningsgrad
Medium, 750 g - tar 2 timmar och 53 minuter.
6542_IDV_UVN_111113.indd 6 11/25/2013 11:35:09 AM
7
Under knådningsprocessen (se även ”Programöversikt längre fram) hörs ett pip, efter denna signal går
det bra att tillsätta extra ingredienser såsom t ex torkade bär, nötter eller liknande. Öppna locket,
tillsätt ingredienserna, stäng locket och knådningsprocessen fortsätter. OBS! Blötlägg först bär, russin
och nötter och torka dem med hushållspapper. Se till att ingredienserna inte är alltför stora eller vassa,
annars kan de repa non-stick beläggningen på brödformen.
Steg 12 När brödet är klart avger maskinen dubbla pipsignaler och displayen visar ”0:00”. Tryck in Stopp-
knappen och håll den intryckt era sekunder. När bakmaskinen piper nytt är detta en
bekräftelse på att programmet är avstängt.
Dra ur stickkontakten och öppna locket. Lyft ur brödformen med grytlappar - se upp för apparatens
varma delar! Låt brödet svalna inuti brödformen 10-15 minuter. Vänd brödformen upp och ned och
skaka för att lossa brödet.
OBS! Brödformen i aluminium tål inte att man slår på den eller trycker/pressar på sidorna.
Efter bakning är den heta brödformen ömtålig och får inte belastas mekaniskt.
Om brödet inte lossnar direkt, vrid försiktigt bottendelen av drivaxeln tills brödet lossnat. Ta försiktigt
loss knådaren (se upp så du inte bränner dig) - om den fastnar i brödet när det tas ur kan man skära
ett litet snitt där knådaren sitter). Låt brödet svalna på ett galler. Vi rekommenderar att börja skära
upp brödet efter 15-20 minuter. Om du inte vill eller har möjlighet att ta upp brödformen direkt efter
avslutat program går bakmaskinen automatiskt över på varmhållningsläge upp till 60 minuter. Detta är
inte inkluderat i tidsangivelserna för programmen.
Så här ställer man in timern
Timern måste ställas in innan man trycker på Start-knappen.
Följ de första 9 stegen som beskrivits innan för att ”Baka bröd”, gör därefter enligt följande: välj program, välj
gräddningsgrad och storlek. Tryck sedan på Timerknappen för att öka eller minska tiden som visas i displayen. Se
avsnittet ”Display”.
Alla program har en förprogrammerad tid, som visar hur låg tid det tar för respektive program att bli klart om
bakmaskinen startas direkt. När timern ska användas måste du lägga till tid enligt exempel nedan.
Exempel: Klockan är 20:30 och du vill ha brödet klart nästa morgon 07:00, alltså om 10 timmar och 30
minuter. Om du t ex valt program ”Normal” och displayen visar 2:53, ska du öka den tiden genom
att trycka på Timerknappen ”+” tills displayen visar 10:30. Om du ångrar dig och vill minska tiden,
tryck då på Timerknappen ”-” . Maxtid för timerinställning är 13 timmar.
Om du använder timern, använd inga känsliga ingredienser som mjölk, yoghurt, ägg, ost etc.
INGREDIENSER
Degvätska
Vatten passar bra till både ljust och mörkt matbröd.
Mjölk ger ett mer nporigt bröd med mjukare skorpa. Använd torrmjölk vid timerinställning i stället för färsk mjölk,
som lätt surnar i rumstemperatur.
Filmjölk och yoghurt ger en syrlig smak och en bra konsistens. Lång timerinställning bör inte användas eftersom
den syrade mjölken också kan surna.
Öl används för att ge en fyllig smak åt t ex vörtbröd.
Fett
Olja, margarin eller smör gör brödet saftigare, mindre smuligt och mera hållbart.
Använd ytande margarin eller smält eller rumsvarmt margarin eller smör. Fettet kan helt uteslutas om så önskas.
Socker, sirap och honung
Påskyndar jäsningen, ger färg och smak åt brödet. Kan helt uteslutas om så önskas.
Mjöl
Vetemjöl Special är extra proteinrikt och har mycket goda bakegenskaper. Används endast till bakning av matbröd.
6542_IDV_UVN_111113.indd 7 11/25/2013 11:35:09 AM
8
Vetemjöl kan användas till all slags bakning. Det har också goda bakegenskaper men klarar inte av lika stor
inblandning av grovt mjöl som Vetemjöl Special.
Ljust lantbrödsmjöl och Rågsikt är mjölblandningar som inte behöver extra inblandning av Vetemjöl eller Vetemjöl
Special.
Mörkare och grövre mjölblandningar som Lantbrödsmjöl (mörkt och med 4 sädesslag), Rågmjöl (nt och grovt)
och Grahamsmjöl har inte samma förmåga att bilda gluten och ger därför inte lika högt bröd. De kräver mer eller
mindre tillsats av Vetemjöl Special eller Vetemjöl för bra resultat.
Salt
Har en positiv inverkan på glutenbildningen, ger jämnare struktur och framhäver smaken på brödet. Kan minskas
efter smak.
Kli, kross och ingor
Ger brödet extra brer. Byt gärna ut ca 0,5 dl av mjölet till ljust bröd, mot havre- eller vetekli, rågingor eller vete-
eller rågkross. Lägg krosset i degvätskan att svälla under timertiden.
Russin, mandel, frön och dylikt
Ger brödet smak. För stor tillsats kan hämma jäsningen. Tillsätts helst under tredje knådningen efter pipet.
Kryddor
Tillsätts för smakens skull, vanligast är anis, fänkål, kummin, malt pomeransskal och brödkrydda. Prova även att
smaksätta med t ex oregano eller basilika.
Jäst
Använd i första hand torrjäst. Jäsförmågan försämras snabbt i öppnad förpackning. Förslut väl och förvara i
kylskåp. Till snabbprogrammet bör jästmängden ökas till det dubbla för att jäsningen ska hinna komma igång
tillräckligt snabbt. (Färsk jäst kan användas till program som startas direkt. Använd ca 25 g till 2,5 dl vätska.)
Tips för lyckat resultat
Se till att knådare och bakform sitter ordentligt på plats.
Använd rumstempererade ingredienser, 18-21°C. Vid högre temperaturer i rummet än ca 25° där
bakmaskinen är placerad, använd kalla ingredienser och undvik timerinställning.
Använd inte för gamla ingredienser och var noga med att mäta upp rätt mängd.
Var också noga med att tillsätta ingredienserna i rätt ordning. Lägg jästen i en grop i mjölet vid
timerinställning.
Jäsningen kan annars börja för tidigt om jästen kommer i kontakt med vätska.
Använd inte för stor andel grovt mjöl och gryn eller annat som hämmar brödets jäsförmåga.
Obs! Ett bröd med grovt mjöl och tunga tillsatser blir inte så högt och får ofta inte lika nt kupad
yta upptill som ett bröd med enbart ljust mjöl. Det får i stället en tät och saftig konsistens och blir
godare om det får vila till nästa dag.
Lyft inte locket under bakningsprocessen.
1 matsked = 1 msk = 15 ml
1 tesked = 1 tsk = 5 ml
1 kryddmått = 1 krm = 1 ml
RECEPT (programmets tidsåtgång står sist i varje recept. Vissa recept uppger bara en (1) brödstorlek då resulta-
tet inte blir tillfredsställande på den andra storleken)
Ljust formbröd 600 g 750 g
Vatten 2 dl 2,5 dl
Olja eller ytande margarin 1 msk 1,5 msk
Vetemjöl eller vetemjöl special 5,5 dl 6,5 dl
Socker 1,5 tsk 2 tsk
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: Normal (2,53 tim) (3,00 tim)
6542_IDV_UVN_111113.indd 8 11/25/2013 11:35:09 AM
9
Lingonbröd 600 g 750 g
Vatten 1,5 dl 2 dl
Lingonsylt 1 dl 1,5 dl
Olja eller ytande margarin 1 msk 1,5 msk
Grovt rågmjöl 3,5 dl 4,5 dl
Vetemjöl eller vetemjöl special 2,5 dl 3 dl
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: Normal (2,53 tim) (3,00 tim)
Italienskt bröd 600 g 750 g
Vatten 2 dl 2, 5 dl
Olivolja 2 msk 2,5 msk
Pressad vitlök 1-2 klyftor 2-3 klyftor
Vetemjöl eller vetemjöl special 5,5 dl 6,5 dl
Finriven parmesan 0,5 dl 0,75 dl
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: Normal (2,53 tim) (3,00 tim)
Solrosbröd 600 g 750 g
Vetekross 0,75 dl 1 dl
Vatten 2 dl 2,5 dl
Flytande margarin 1 msk 1,5 msk
Vetemjöl eller vetemjöl special 5 dl 5,75 dl
Solroskärnor 0,5 dl 1,25 dl
Socker 1,5 tsk 2 tsk
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: Normal (2,53 tim) (3 tim)
Grekiskt bröd 600 g 750 g
Yoghurt eller lmjölk 0,5 dl 0,75 dl
Vatten 1,5 dl 2,5 dl
Olivolja 1,5 msk 2 msk
Rågsikt 6 dl 7,5 d
Oregano 1,5 tsk drygt 1,5 tsk
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: French (3,40 tim) (3,50 tim)
Nobisbröd 600 g 750 g
Vatten 2 dl 2,5 dl
Olja 1,5 msk 2 msk
Vetemjöl eller vetemjöl special 4,5 dl 5,5 dl
Grahamsmjöl 1 dl 1,5 dl
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: French (3,40 tim) (3,50 tim)
Bondbröd 600 g 750 g
Vatten 2 dl 2,5 dl
Olja 1,5 tsk 2 tsk
Vetemjöl 6 dl 6,5 dl
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: French (3,40 tim) (3,50 tim)
6542_IDV_UVN_111113.indd 9 11/25/2013 11:35:09 AM
10
Grovt formbröd 600 g 750 g
Vatten 2 dl 2,5 dl
Olja eller ytande margarin 1,5 msk 2 msk
Sirap 1,5 tsk 2 tsk
Vetemjöl eller vetemjöl special 3,5 dl 4,5 dl
Vetekli 1 dl 1,5 dl
4 sädeslag lantbrödsmjöl 1,5 dl 2 dl
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: Whole wheat (3,32 tim) (3,40 tim)
Kavring 600 g 750 g
Vatten 2 dl 2,5 dl
Sirap 4 tsk 1,5 msk
Mörkt lantbrödsmjöl 6 dl 7,5 dl
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Stött/mald kummin 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: Whole wheat (3,32 tim) 3,40 tim)
Mörkt lantbröd 600 g 750 g
Vatten 2 dl 2,5 dl
Olja eller ytande margarin 1 msk 1,5 msk
Sirap 1,5 msk 2 msk
Mörkt lantbrödsmjöl 6 dl 7,5 dl
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Brödkryddor 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: Whole wheat (3,32 tim) (3,40 tim)
Vörtbröd 600 g 750 g
Öl eller porter 2 dl 2,5 dl
Olja eller ytande margarin 2 msk 2,5 msk
Sirap 2 msk 2,5 msk
Rågsikt 3,5 dl 4,5 dl
Vetemjöl eller vetemjöl special 1,5 dl 2 dl
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Vört med kryddor (Santa Maria) 1 dl 1,5 dl
Torrjäst 2 tsk 2,5 tsk
Program: Whole wheat (3,32 tim) (3,40 tim)
Dinkelbröd (bröd med lågt glykemiskt index; GI) 600 g
Vatten 3,5 dl
Torrjäst 1,5 tsk
Olivolja 1 msk
Dinkelmjöl 5,5 dl
Sesamfrö 1 msk
Mineralsalt 1 tsk
Program: Whole wheat (3,32 tim)
Fruktbröd 750 g
Standardmjölk 1,75 dl
Ägg 1 ägg
Flytande margarin eller mjukt smör 2 msk
Vetemjöl 4,5 dl
Socker 0,25 dl
Stött/malen kardemumma 1 tsk
6542_IDV_UVN_111113.indd 10 11/25/2013 11:35:09 AM
11
Torrjäst 1 tsk
Russin (tillsättes helst när pipet hörs under andra knådningen) knappt 0,5 dl
Kakfyllning (tillsättes helst när pipet hörs under andra knådningen) knappt 0,5 dl
Program: Sweet (2,50 tim)
Saffransbröd 750 g
Standardmjölk 2 dl
Flytande margarin eller mjukt smör 2,5 msk
Vetemjöl 4 dl
Salt 0,5 krm
Socker 1,5 msk
Saffran 0,25 g
Torrjäst 1 tsk
Korinter (tillsättes helst när pipet hörs under andra knådningen) 0,5 dl
Program: Sweet (2,50 tim)
Långskorpor 750 g
Standardmjölk 2 dl
Flytande margarin eller mjukt smör 2,5 msk
Vetemjöl 5,5 dl
Salt 1 krm
Socker 2 msk
Torrjäst 1,5 tsk
Program: Sweet (2,50 tim)
Låt brödet svalna under bakduk. Skär det sedan i ca 2 cm tjocka skivor och dela varje skiva i 3-4 långa bitar. Lägg
dem på en plåt och rosta, i omgångar, i mitten av ugnen i 200 grader tills de fått ljusbrun färg, ca 5-7 minuter. Lägg
alla skorporna i en långpanna och eftertorks dem i 100 grader ca 2 timmar med ugnsluckan på glänt.
Vitt snabbröd 600 g 750 g
Vatten (45-50 grader varmt) 2 dl 2,5 dl
Olja eller ytande margarin 0,5 msk 1 msk
Vetemjöl 5 dl 7,5 dl
Socker 1 msk 1,5 msk
Salt 1 tsk 1-1,5 tsk
Torrjäst 1 tsk 1,5 tsk
Program: 600 g bröd bakas på Superfast I (0:58 tim)
750 g på Superfast II (0:58 tim)
Filmjölksbröd 600 g
Filmjölk 3 dl
Sirap 0,5 dl
Vetemjöl 3,5 dl
Grahamsmjöl 3 dl
Russin 1,5 dl
Salt 1 tsk
Bikarbonat 2 tsk
Program: Quick (1,40 tim)
Sandwichbröd 600 g 750 g
Vatten 2 dl 2,5 dl
Olja eller ytande margarin 2 msk 2,5 msk
Vetemjöl 5,5 dl 6,5 dl
Torrmjölkspulver 2 msk 2,5 msk
Socker 1,5 tsk 2 tsk
Salt 1,5 tsk 2 tsk
Torrjäst 1,5 tsk 2 tsk
Program: Sandwich (2,55 tim) (3,00 tim)
6542_IDV_UVN_111113.indd 11 11/25/2013 11:35:09 AM
12
Oliv- och fetaostbullar 750 g
Vatten 2,5 dl
Olja eller ytande margarin 1,5 msk
Vetemjöl 6,5 dl
Salt 1 tsk
Torrjäst 1,5 tsk
Program: Dough (1,30 tim)
Fyllning
Fetaost 150 g
Svarta oliver utan kärnor ca 25 st hackade
Ta ut den färdiga degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del i en avlång platta. Strö
över smulad ost och olivbitar. Rulla ihop från långsidan som en rulltårta.
Skär rullen i ca 12 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt på en smord plåt eller bakplatspapper. Jäs övertäckta ca
30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader ca 8-10 minuter.
Pizza
Vatten 1,5 dl
Olja 2 msk
Vetemjöl 4,5 dl
Salt 1 tsk
Torrjäst 1,5 tsk
Fyllning
Tomatpuré 1 dl
Riven ost 8 dl (ca 400 g)
Valfritt pålägg
Torkad oregano, basilika eller timjan 1-2 msk
Program: Dough (1,30 tim)
Ta ut den färdiga degen på mjölat bakbord och forma en stor längd. Lägg den på ett smort bakplåtspapper. Kavla
ut direkt på pappret så att et nästan täcks. Glider pappret så lägg en fuktad handduk under så hålls den på plats.
Täck den utkavlade degen med tomatpuré, lägg på önskat pålägg t ex skivade champinjorer, strimlad skinka,
kronärtskocksbottnar, räkor, musslor, annanasringar och täck sedan med den rivna osten. Grädda mitt i ignen i
250 grader ca 15-20 minuter. Strö över smulad örtkrydda.
Cranks bullar 750 g
Vatten 2,5 dl
Grahamsmjöl 4 dl
Vetemjöl 2,5 dl
Brunt farin 1 tsk
Salt 1 tsk
Torrjäst 2 tsk
Program: Dough (1,30 tim)
Ta ut den färdiga degen på mjölat bakbord. Forma den till ca 12 ovala bullar. Lägg dem på en plåt (smord eller
på bakplåtspapper). Jäs övertäckta ca 30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader ca 8-10 minuter.
Mandelkubb 750 g
Standardmjölk 1,5 dl
Ägg 1 ägg
Flytande margarin eller mjuks smör 1,25 dl
Vetemjöl 6,5 dl
Socker 1,5 dl
Bittermandelsolja 3-4 droppar (var mycket försiktig
med doseringen)
6542_IDV_UVN_111113.indd 12 11/25/2013 11:35:09 AM
13
Hjorthornssalt 2 tsk
Program: Cake (2,50 tim)
Söt småländsk mandelkubb 750 g
Standardmjölk 1,5 dl
Ägg 1 ägg
Flytande margarin eller mjukt smör 1,25 dl
Vetemjöl 6 dl
Socker 1,5 dl
Malen kardemumma 1 tsk
Bakpulver 4 tsk
Sukat 25 g
Hackad sötmandel 50 g
Program: Cake (2,50 tim)
Jordgubbssylt
Färska jordgubbar 500 g (ca 1 l) mosade eller tunt skivade
Syltsocker 3 dl
Citron 3 msk färskpressad eller 1 msk koncentrerad
Program: Jam (1,20 tim)
Blanda alla ingredienserna i bunken innan start. Häll sedan upp den färdiga sylten när den är varm i rena små
glasburkar och sätt genast på locket. Låt kallna och ställ i kylen att stelna över natten.
Hallonssylt
Djupfrusna eller färska hallon 500 g tinade eller avrunna
Syltsocker 3 dl
Program: jam (1,20 tim)
Tillaga som Jordgubbssylt
Citrusmarmelad
Apelsiner 4-5 oskalade apelsiner= 6 dl (500g) skalade och skurna i små
bitar
Syltsocker 3 dl
Program: Jam (1,20 tim)
Tillaga som Jordgubbssylt
GLUTENFRITT BRÖD - RECEPT
Brödet kan varieras i smak och berinnehåll genom att t ex något av de föreslagna extra ingredienserna tillsätts.
Undvik timerinställning. Glutenfritt bröd blir bäst när maskinen ställs in på 750 g. Recepten är därför anpassade
efter 750 g.
Ljust formbröd 750 g
Vatten 4 dl
Olja 2,5 msk
Finax mjölmix eller Italiensk mjölmix
MixWells Ljust basmjöl eller
Ljust gluten- och laktosfritt 8 dl
Eller Semper mix med mjölk eller
Semper n mix 8,5 dl
Salt 1 tsk (rågad)
Torrjäst 1 tsk (rågad)
Program: Normal och inställning Light. (3,00 tim)
Brödet blir ljust upptill med får n färg för övrigt. Gräddar man på Medium får brödet n färg upptill men blir lite
mörkare för övrigt. Extra ingrediens: 2-3 tsk brödkrydda , 3-4 msk solrosfrön, 3-4 tsk husk.
6542_IDV_UVN_111113.indd 13 11/25/2013 11:35:09 AM
14
Ljust formbröd 750 g
Vatten 4 dl
Olja 2,5 msk
Finax mjölmix eller Italiensk mjölmix
MixWells Ljust basmjöl eller
Ljust gluten- och laktosfritt 8 dl
Eller Semper mix med mjölk eller
Semper n mix 8,5 dl
Salt 1 tsk (rågad)
Torrjäst 1 tsk (rågad)
Program: Normal och inställning Light. (3,00 tim)
Brödet blir ljust upptill med får n färg för övrigt. Gräddar man på Medium får brödet n färg upptill men blir lite
mörkare för övrigt. Extra ingrediens: 2-3 tsk brödkrydda , 3-4 msk solrosfrön, 3-4 tsk husk.
Vitt formbröd med bovete 750 g
Vatten 4 dl
Olja 2,5 msk
Finax mjölmix eller Italiensk mjölmix
MixWells Ljust basmjöl eller
Ljust gluten- och laktosfritt 7,5 dl
Eller Semper mix med mjölk eller
Semper n mix 6,5 dl
Boveteingor 0,75 dl
Salt 1 tsk
Torrjäst 1 tsk
Program: Normal och inställning Light (3,00 tim)
Extra ingrediens: 2-3 tsk brödkrydda, 3-4 msk solrosfrön
Filmjölksbröd 750 g
Filmjölk 3 dl
Sirap 0,5 dl
Finax glutenfri mjölmix eller
MixWells Ljust basmjöl 3,5 dl
Finax grov mjölmix eller
MixWells Mörkt basmjöl 3 dl
Russin 1,5 dl
Salt 1 tsk
Bikarbonat 2 tsk
Program: Quick och inställning Light (1,40 tim)
Blandbröd 750 g
Vatten 3,5 dl
Olja 1 msk
Sirap 1 msk
Finax glutenfri mjölmix eller
MixWells Ljust basmjöl 4 dl
Finax grov mjölmix eller
MixWells Mörkt basmjöl eller 3 dl
Semper med mjölk 4,5 dl
Semper grov mjölmix 2 dl
Salt 1 tsk
Torrjäst 1,5 tsk
Program: Normal (3,00 tim)
6542_IDV_UVN_111113.indd 14 11/25/2013 11:35:09 AM
15
Müslibröd 750 g
Vatten 3,5 dl
Olja 2 msk
Finax mjölmix eller Italiensk mjölmix
eller MixWells Ljust basmjöl eller
MixWells Ljust gluten- och laktosfritt 6 dl
eller Semper glutenfri mix med mjölk
eller Semper n mix 6,5 dl
Müsli (t ex Finax) 1 dl
Salt 1 tsk
Torrjäst 1 tsk
Ev brödkryddor 1,5 tsk
Program: Normal (3,00 tim)
Återförsäljare av glutenfria mjöl använda i recepten:
www.mixwell.se tel. 021-35 09 60
www.nax.se tel. 042-29 86 05
www.semper.se tel. 020-62 20 00.
Programöversikt
Program Timer
1.
knådning
2.
knådning
Paus
3.
jäsning
Paus Formas Paus Jäsning Bakning
Värme-
hållning
1 Normal 600 g 13:00-2:53 2 m 7 m 20 m 14 m* 20 m 30 s 4 ½ m 45 m 60 m 60 m
Normal 750 g 13:00-3:00 2 m 8 m 20 m 15 m* 20 m 30 s 4 ½ m 45 m 65 m 60 m
2 French 600 g 13:00-3:40 2 m 14 m 40 m 19 m* 20 m 30 s 9 ½ m 50 m 65 m 60 m
French 750 g 13:00-3:50 2 m 16 m 40 m 22 m* 20 m 30 s 9 ½ m 50 m 70 m 60 m
3 Whole Wheat
600 g
13:00-3:32 2 m 7 m 25 m 18 m 20 m 30 s 14 ½ m 70 m 55 m 60 m
Whole Wheat 750
g
13:00-3:40 2 m 8 m 25 m 25 m 20 m 30 s 14 ½ m 70 m 60 m 60 m
4 Quick 13:00-1:40 2 m 5 m 5 m 7 m 55 s 0 m 5 s 0 m 0 m 80 m 60 m
5 Sweet 600 g 13:00-2:50 2 m 8 m 5 m 20 m* 20 m 30 s 9 ½ m 55 m 50 m 60 m
Sweet 750 g 13;00-2:55 2 m 8 m 5 m 20 m* 20 m 30 s 9 ½ m 55 m 55 m 60 m
6 Superfast I – 600
g
0:58 2 m 10 m 0 m 0 m 0 m 0 s 0 m 11 m 35 m 60 m
Superfast II – 750
g
0:58 1 m 8 m 0 m 0 m 0 m 0 s 0 m 9 m 40 m 60 m
8 Dough 13:00-1:30 2 m 18 m 0 m 0 m 20 m 30 s 9 ½ m 40 m 0 m 0 m
9 Jam 1:20 0 m 0 m 15 m 0 m 0 m 0 s 0 m 45 m 0 m 20 m
10 Cake 13:00-2:50 2 m 8 m 5 m 20 m* 29 m 30 s 30 s 35 m 70 m 60 m
11 Sandwich 600 g 13:00-2:55 3 m 12 m 40 m 5 m* 24 m 30 s 30 s 40 m 50 m 60 m
Sandwich 750 g 13:00-3:00 3 m 12 m 40 m 5 m* 24 m 30 s 30 s 40 m 55 m 60 m
12 Only Baking 13:00-1:00 0 m 0 m 0 m 0 m 0 m 0 s 0 m 0 m
10
totalt 60
m
60 m
Timer: 13:00 timmar är den maximala timerinställningen du kan göra och tiden som står efter det, är den totala
tiden för själva programmet.
Paus: bakmaskinen pausar och degen jäser en aning.
Formas: Knådaren roterar era gånger för att forma brödet.
Värmehållning: Bakmaskinen håller brödet varmt under ytterligare 60 minuter.
6542_IDV_UVN_111113.indd 15 11/25/2013 11:35:10 AM
16
* Pip-signalen som indikerar att man kan tillsätta extra ingredienser ljuder under den 3:e knådningen.
M = minuter och S = sekunder
Vid första pausen håller degen en temperatur på ca 26°C, vid andra och tredje pausen 32-33°C och jäsningen sker
vid 35°C temperatur.
Problem med bakresultatet som kan uppstå – och förslag på att lösa dessa
Olika faktorer kan påverka bakningsresultatet. Här följer några exempel på mindre bra resultat och förslag på
lösningar av dessa.
Brödet har kollapsat
Om brödet har kollapsat helt har degen varit alltför fuktig. Tillsätt mindre vätska. När du använder frukt/grön-
saker, låt dem rinna av först och torka dem ordentligt innan de tillsätts. Du kan också använda ett ljusare mjöl.
En annan orsak kan vara överjäsning. Använd mindre jäst, 1 eller 2 gram. För mycket degvätska kan också vara
orsaken – eller att mjölet som används kräver mindre vätska än vad receptet uppger. Prova nästa bakning att
tillsätta 10-20 ml mindre vätska.
Brödet är inte tillräckligt bakat i mitten
Om insidan av brödet inte är tillräckligt gräddat, kan mjölet vara orsaken. Detta händer oftast med grovt mjöl, som
t ex fullkorns- eller rågmjöl. Försök med en extra knådning när något av dessa mjöl används och resultatet inte
blir bra; när apparaten är klar med 1:a knådningen, stäng av apparaten. Ställ in samma program igen och tryck på
Start. Bakmaskinen påbörjar då en ny knådning och det kommer in mer luft i degen. Du kan också prova att sätta
gräddningsgraden på ”Dark” (mörkt) vilket ger en något högre temperatur.
Brödet har gräddats upp för mycket
Om brödet blir större än normalt har för mycket jäst använts. Kontrollera att du använt rätt mängd och rätt typ
av jäst.
För mycket socker kan överaktivera jästen. Använd mindre socker och se upp med torkad frukt och honung. Prova
att tillsätta 10-20 ml mindre vätska. Men kom ihåg att alltför liten mängd vätska hämmar jäsningen.
Användning av alltför nmalet mjöl kan också orsaka att brödet gräddas upp för mycket. Dessa typer av mjöl
behöver inte lika mycket jäst.
Brödet blir för torrt
Använd mindre mjöl eller tillsätt 1 msk extra vätska.
När bakmaskinen mixar tunga degar eller när den kör på längre knådningstid kan det hända att apparaten skakar
lätt. Se till att den är placerad på ett stabilt, plant underlag, ej för nära kanten.
Brödet har gräddats upp för lite
När du använder fullkornsmjöl kan det hända att överdelen av brödet inte gräddas upp så mycket. Om brödet inte
alls gräddats upp, kontrollera förbrukningsdatumet på jästen. Jästen kan ha påverkats av alltför kall eller varm
degvätska. Kontrollera hur mycket salt som tillsatts. För mycket salt kan ha hämmat jäsningen/gräddningen.
Brödet bränns fast i formen
Formen har repats och/eller non-stickbeläggningen har skadats/slitits ut. Formen bör i så fall bytas ut.
FAQ - Vanliga frågor och svar
Fråga: Varför varierar formen och storleken (höjden) på bröden?
Svar: Form och storlek kan variera beroende på rumstemperatur, kvaliteten på och mängden av ingredienser.
Fråga: Varför jäste inte brödet?
Svar: Jästen blev inte tillsatt, för liten mängd jäst eller för gammal jäst.
Fråga: Hur fungerar timern?
Svar: Timern kan ej ställas in på mindre än 2:53 timmar eller mer än 13 timmar. Timern behöver ett minimum of 2
timmar och 53 minuter för att arbeta igenom nödvändiga moment. Ingredienserna kan förstöras om de placeras
i bakmaskinen mer än 13 timmar utan att tillagas. För ytterligare information; se avsnittet ”Så här ställer man in
timern”.
6542_IDV_UVN_111113.indd 16 11/25/2013 11:35:10 AM
17
Fråga: Varför kan jag inte tillsätta extra ingredienser till basingredienserna redan från början?
Svar: För att brödet och/eller degen ska få rätt form och kunna jäsa ordentligt, ska torkad frukt etc. tillsättas
senare. Det nns en risk att dessa ingredienser mosas under knådningsprocessen. De kan fastna ihop och inte
bli jämnt fördelade i degen. Tillsätt endast extra ingredienser efter första pip-signalen. Du kan inte tillsätta extra
ingredienser när du kör ett av snabbprogrammen.
Fråga: Kan man använda färsk mjölk istället för vatten?
Svar: Ja, men inte när man använder timern och använd samma mängd vätska som receptet uppger.
Fråga: Jag får inte loss brödet från brödformen – hur gör jag?
Svar: Detta kan bero på 2 saker. Non-stick beläggningen på din brödform är utsliten eller brödet har inte svalnat
tillräckligt ännu. Är non-stick beläggningen utsliten rekommenderar vi att köpa en ny brödform. Prova att så fort
bakmaskinen bakat klart programmet, ta upp formen med brödet och låt det svalna 15-20 minuter. Vänd formen
upp och ned och skaka försiktigt ut brödet. Låt det sedan svalna ytterligare 15 minuter på galler innan du skär
upp det.
Fråga: Knådaren stannar kvar inne i brödet när jag tagit det ur formen – är detta normalt?
Svar: Det är helt normalt att knådaren fastnar i brödet. Låt brödet svalna och ta sedan loss knådaren. Skär ev. ett
litet snitt där den sitter och ta sedan loss den.
Fråga: Hur rengör jag insidan av bakmaskinen om deg runnit över?
Svar: Du kan rengöra insidan av bakmaskinen med ugnsrengöring. Var noga så du skyddar värmeelementet. Du
kan rengöra värmeelementet genom att låta bakmaskinen – utan innehåll – köra ett helt program en eller två
gånger. Värmeelementet bränns då rent.
Fråga: Jag kan inte äta bröd med socker. Kan man göra ett sockerfritt bröd i denna maskin?
Svar: Ja, det är möjligt. Du kan utelämna socker från basrecepten. När du gör detta bör du även utelämna saltet i
receptet.
Fråga: Mitt bröd kollapsar när programmet går från jäsning till bakning. Vad beror det på?
Svar: Det kan bero på 2 saker. Antingen har du tillsatt för mycket jäst eller för mycket vätska. Oftast beror det
på för mycket vätska. Det kan hända att t ex mjölet som använts behöver mindre vätska än vad som uppgetts i
receptet. Vi råder att prova tillsätta 10-20 ml mindre mängd vätska.
Fråga: När jag bakar med russin, så blir alla russin i botten av brödet. Hur kan jag undvika detta?
Svar: Degen är antagligen för kompakt och kan inte fördela russinen ordentligt. Tillsätt 10-20 ml extra vatten/väts-
ka. Det gör degen mer spänstig och russinen kan bättre blandas i degen. Se till att russinen inte är alltför fuktiga.
Fråga: Kan jag använda färsk jäst istället för torrjäst?
Svar: Färsk jäst kan användas till program som startas direkt (ej timer). Smula ner jästen först av allt och lägg den
i botten av bunken, häll sedan på vattnet/vätskan och därefter resten av ingredienserna. Använd ca 25 g till 2,5 dl
vätska. Vi rekommenderar 25 g till ett grövre bröd och 50 g till ett ljusare bröd.
Fråga: Gräddningen blir ibland ljus och ibland mörk?
Svar: Du kan ställa in detta själv med knappen ”Crust”.
Fråga: Vad har hänt när brödet blir så högt att det kommer i kontakt med locket?
Svar: För mycket jäst och/eller socker har tillsatts, som ger för mycket luft i degen och ökad jäsning.
Fråga: Varför kan man inte tillsätta frukt etc. med något av snabbprogrammen?
Svar: Tiden för jäsning är kortare med dessa program och om du tillsätter extra ingredienser så påverkar detta
bakningstiden och resultatet blir inte bra.
Fråga: Bakmaskinen knådar långsammare vid grövre bröd?
Svar: Detta är normalt när man använder dessa recept. Maskinen har inga problem att klara av det, men det kan
vara en god idé att tillsätta 1 msk extra vätska i degen.
Fråga: Kan man stänga av eller sänka ljudet på pip-signalen?
Svar: Nej, det är tyvärr inte möjligt. Signalens ljudnivå är fast inställd och anpassad att höras vid bruk dagtid då det
normalt är många andra ljud samtidigt i hemmet.
6542_IDV_UVN_111113.indd 17 11/25/2013 11:35:10 AM
18
Rengöring och skötsel
Dra alltid ut kontakten och låt maskinen svalna innan den ska rengöras. Använd inte stålull, grova svampar,
skurpulver eller andra repande medel. Se till att maskindel och utrustning är rena och torra innan bakmaskinen
ställs undan.
Hölje
Torka av hölje, fönster, display och lock med en lätt fuktad trasa eventuellt med lite handdiskmedel. Torka torrt.
Ugnsutrymme
Torka bort brödsmulor och dylikt med en lätt fuktad trasa. Torka torrt. OBS! Rör inte värmeelementet, detta är
ömtåligt. Om nödvädigt kan man låta bakmaskinen – utan innehåll – köra ett helt program en eller två gånger.
Värmeelementet bränns då rent.
Bakform och knådare
Rengör form och knådare i varmt vatten efter varje användning. Använd inte diskmedel (ej nödvädigt) eller borste
(som kan repa non-stick beläggningen). Om knådaren har fastnat på den inre drivaxeln, häll lite vatten i botten av
formen. Låt stå en kort stund så att brödresterna löses upp. Se till att drivaxeln diskas ordentligt. Låt inte vatten
stå mer än en kort stund i bakformen och låt den inte ligga i vatten.
Diska inte bakform eller knådare i diskmaskin!
Efter en tids användning kan bakformens beläggning ändra färg. Detta orsakas av fukt och värme men påverkar
inte maskinens prestanda.
Kassering av förbrukad apparatur
Enligt lag ska elektriska och elektroniska apparater insamlas och delar av apparaterna återvinnas. Elektriska
och elektroniska apparater märkta med symbolen för avfallshantering ska kasseras på en kommunal
återvinningsstation.
Reklamation:
Reklamationsrätt enligt gällande lag. Maskinstämplat kassakvitto skall bifogas vid eventuell reklamation. Vid
reklamation skall apparaten lämnas in där den är inköpt.
OBH Nordica AB
Löfströms Allé 5
172 66 Sundbyberg
Tel: 08-629 25 00
www.obhnordica.se
Tekniska data
OBH Nordica 6542
600 W
230 V
Rätt till löpande ändringar och förbättringar förbehålles.
6542_IDV_UVN_111113.indd 18 11/25/2013 11:35:16 AM
25
Franskbrød/Brødblanding
Ingredienser 600 gram 750 gram
Vand 165 gram 210 gram
Salt 1 tsk. 1 tsk.
Hvedemel/brødblanding 325 gram 400 gram
Gær 15 gram 18 gram
Program: Basic Bruningsgrad: Mørk
Hvedebrød
Ingredienser 600 gram 750 gram
Vand 165 gram 210 gram
Margarine 12 gram 15 gram
Sukker 1 spsk. 1 spsk.
Salt 1 tsk. 1 tsk.
Hvedemel 325 gram 400 gram
Gær 15 gram 18 gram
Program: Basic Bruningsgrad: Lys
Græsk landbrød
Ingredienser 600 gram 750 gram
Vand 180 gram 225 gram
Olie 1 spsk. 1 ½ spsk.
Salt 1 tsk. 1 tsk.
Oregano 2 spsk. 3 spsk.
Yoghurt 45 gram 55 gram
Hvidløg (evt.) ½ fed 1 fed
Hvedemel/sigtemel 215/100 gram 270/115 gram
Gær 15 gram 18 gram
Program: Basic Bruningsgrad: Mørk
Sigtemel
Ingredienser 600 gram 750 gram
Vand 180 gram 225 gram
Salt 1 tsk. 1 tsk.
Hvedemel/sigtemel 145/195 gram 180/245 gram
Gær 15 gram 18 gram
Program: Basic Bruningsgrad: Mørk
Grahamsbrød
Ingredienser 600 gram 750 gram
Vand 165 gram 210 gram
Olie 1 spsk. 1 spsk.
Salt 1 tsk. 1 tsk.
Hvedemel/grahamsmel 180/115 gram 225/145 gram
Gær 15 gram 18 gram
Program: Basic Bruningsgrad: Mørk
Solsikkebrød
Ingredienser 600 gram 750 gram
Vand 175 gram 215 gram
Margarine 10 gram 10 gram
Salt 1 tsk. 1 tsk.
Sukker 1 tsk. 1 tsk.
Solsikkekerner 45 gram 55 gram
6542_IDV_UVN_111113.indd 25 11/25/2013 11:35:25 AM
26
Hvedemel 325 gram 410 gram
Gær 15 gram 18 gram
Program: Basic Bruningsgrad: Mørk
Havregrynsbrød
Ingredienser 600 gram 750 gram
Vand 175 gram 215 gram
Margarine 20 gram 25 gram
Sukker 1 spsk. 1 spsk.
Salt 1 tsk. 1 tsk.
Havregryn 30 gram 35 gram
Hvedemel 300 gram 380 gram
Gær 15 gram 18 gram
Program: Basic Bruningsgrad: Mørk
Landbrød
Ingredienser 600 gram 750 gram
Vand 175 gram 215 gram
Olivenolie 1 spsk. 1 spsk.
Salt 1 tsk. 1 tsk.
Sigtemel/hvedemel 160/165 gram 200/205 gram
Gær 15 gram 18 gram
Program: Basic Bruningsgrad: Mørk
Rosinbrød
Ingredienser 600 gram 750 gram
Vand 180 gram 225 gram
Olie 1 spsk. 1 spsk.
Salt 1 tsk. 1 tsk.
Sukker 1 ½ spsk. 2 spsk.
Rosiner 50 gram 65 gram
Hvedemel/sigtemel 165/160 gram 200/205 gram
Gær 15 gram 18 gram
Program: Basic Bruningsgrad: Mørk
6542_IDV_UVN_111113.indd 26 11/25/2013 11:35:25 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

OBH Nordica 6542 Användarmanual

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Användarmanual