17
Fråga: Varför kan jag inte tillsätta extra ingredienser till basingredienserna redan från början?
Svar: För att brödet och/eller degen ska få rätt form och kunna jäsa ordentligt, ska torkad frukt etc. tillsättas
senare. Det nns en risk att dessa ingredienser mosas under knådningsprocessen. De kan fastna ihop och inte
bli jämnt fördelade i degen. Tillsätt endast extra ingredienser efter första pip-signalen. Du kan inte tillsätta extra
ingredienser när du kör ett av snabbprogrammen.
Fråga: Kan man använda färsk mjölk istället för vatten?
Svar: Ja, men inte när man använder timern och använd samma mängd vätska som receptet uppger.
Fråga: Jag får inte loss brödet från brödformen – hur gör jag?
Svar: Detta kan bero på 2 saker. Non-stick beläggningen på din brödform är utsliten eller brödet har inte svalnat
tillräckligt ännu. Är non-stick beläggningen utsliten rekommenderar vi att köpa en ny brödform. Prova att så fort
bakmaskinen bakat klart programmet, ta upp formen med brödet och låt det svalna 15-20 minuter. Vänd formen
upp och ned och skaka försiktigt ut brödet. Låt det sedan svalna ytterligare 15 minuter på galler innan du skär
upp det.
Fråga: Knådaren stannar kvar inne i brödet när jag tagit det ur formen – är detta normalt?
Svar: Det är helt normalt att knådaren fastnar i brödet. Låt brödet svalna och ta sedan loss knådaren. Skär ev. ett
litet snitt där den sitter och ta sedan loss den.
Fråga: Hur rengör jag insidan av bakmaskinen om deg runnit över?
Svar: Du kan rengöra insidan av bakmaskinen med ugnsrengöring. Var noga så du skyddar värmeelementet. Du
kan rengöra värmeelementet genom att låta bakmaskinen – utan innehåll – köra ett helt program en eller två
gånger. Värmeelementet bränns då rent.
Fråga: Jag kan inte äta bröd med socker. Kan man göra ett sockerfritt bröd i denna maskin?
Svar: Ja, det är möjligt. Du kan utelämna socker från basrecepten. När du gör detta bör du även utelämna saltet i
receptet.
Fråga: Mitt bröd kollapsar när programmet går från jäsning till bakning. Vad beror det på?
Svar: Det kan bero på 2 saker. Antingen har du tillsatt för mycket jäst eller för mycket vätska. Oftast beror det
på för mycket vätska. Det kan hända att t ex mjölet som använts behöver mindre vätska än vad som uppgetts i
receptet. Vi råder att prova tillsätta 10-20 ml mindre mängd vätska.
Fråga: När jag bakar med russin, så blir alla russin i botten av brödet. Hur kan jag undvika detta?
Svar: Degen är antagligen för kompakt och kan inte fördela russinen ordentligt. Tillsätt 10-20 ml extra vatten/väts-
ka. Det gör degen mer spänstig och russinen kan bättre blandas i degen. Se till att russinen inte är alltför fuktiga.
Fråga: Kan jag använda färsk jäst istället för torrjäst?
Svar: Färsk jäst kan användas till program som startas direkt (ej timer). Smula ner jästen först av allt och lägg den
i botten av bunken, häll sedan på vattnet/vätskan och därefter resten av ingredienserna. Använd ca 25 g till 2,5 dl
vätska. Vi rekommenderar 25 g till ett grövre bröd och 50 g till ett ljusare bröd.
Fråga: Gräddningen blir ibland ljus och ibland mörk?
Svar: Du kan ställa in detta själv med knappen ”Crust”.
Fråga: Vad har hänt när brödet blir så högt att det kommer i kontakt med locket?
Svar: För mycket jäst och/eller socker har tillsatts, som ger för mycket luft i degen och ökad jäsning.
Fråga: Varför kan man inte tillsätta frukt etc. med något av snabbprogrammen?
Svar: Tiden för jäsning är kortare med dessa program och om du tillsätter extra ingredienser så påverkar detta
bakningstiden och resultatet blir inte bra.
Fråga: Bakmaskinen knådar långsammare vid grövre bröd?
Svar: Detta är normalt när man använder dessa recept. Maskinen har inga problem att klara av det, men det kan
vara en god idé att tillsätta 1 msk extra vätska i degen.
Fråga: Kan man stänga av eller sänka ljudet på pip-signalen?
Svar: Nej, det är tyvärr inte möjligt. Signalens ljudnivå är fast inställd och anpassad att höras vid bruk dagtid då det
normalt är många andra ljud samtidigt i hemmet.
6542_IDV_UVN_111113.indd 17 11/25/2013 11:35:10 AM