Ide Line MELILLA XBM938 Användarmanual

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

INLEDNING
För att du ska få största möjliga glädje av din bakmaskin, ber vi
dig läsa igenom denna bruksanvisning, innan du använder
bakmaskinen första gången. Vi rekommenderar att du spar
bruksanvisningen, om du vid ett senare tillfälle skulle behöve
repetera hur bakmaskinen fungerar.
VIKTIGA SÄKERHETSÅTGÄRDER
Läs igenom alla instruktionerna.
Bakmaskinens sladdar eller kontakt får aldrig sänkas ner i
någon form av vätska.
•Var alltid påpasslig om bakmaskinen används i närheten/eller
av barn.
Dra ur kontakten ur vägguttaget vid rengöring eller när
bakmaskinen inte används. Bakmaskinen ska svalna före
rengöring.
Om apparaten eller sladden har skadats, eller om produkten
inte fungerar som den ska, ska apparaten lämnas till en
fackman för reparation/undersökning, eftersom det krävs
specialverktyg. Använd endast originalreservdelar för att
undvika att bakmaskinen förstörs.
Bakmaskinen får endast användas inomhus.
Låt inte sladden hänga ut över kanten på ett bord eller
komma i kontakt med varma ytor.
Bakmaskinen får inte placeras på eller i närheten av gas- eller
elspis.
Se alltid till att det inte finns brännbart material i närheten när
bakmaskinen används.
Bakmaskinen får aldrig vara övertäckt när den används.
Bakmaskinen får endast användas för vanligt
hushållsändamål.
Bakmaskinen blir varm invändigt som en vanlig ugn.
Använd endast det tillbehör som hör till maskinen.
PÅ GRUND AV ATT BAKMASKINEN BLIR MYCKET HET ÄR
DET VIKTIG ATT INTE STARTA DEN FÖRRÄN
BEHÅLLAREN STÅR I MASKINEN. I ANNAT FALL FINNS
DET RISK FÖR SKADOR PÅ LOCKET.
FUNKTIONER:
Denna bakmaskin har 12 olika funktioner. Välj funktionerna
genom att trycka på Select-knappen.
Vid start visas den förutbestämda tiden: 3.00 = 3 timmar till start.
Bakmaskinen har följande program:
1. BASIC
För bakning av vanligt vitt franskbröd och blandningsbröd. Detta
är det mest använda programmet. Programmet knådar degen 3
gånger. Efter den 2. knådningen hörs en pipsignal från
bakmaskinen. Ljudet signalerar att du nu kan tillsätta ytterligare
ingredienser.
2. FRENCH
För bakning av vanligt vitt franskbröd och blandningsbröd.
Bakmaskinen knådar 2 gånger. Samtidigt jäser och gräddar
degen i längre tid så att brödet får en tjockare skorpa.
3. WHOLE-WHEAT BREAD
För bakning av fullkornsbröd med surdeg och jäst. Bakmaskinen
knådar degen 2 gånger. Den jäser och gräddar längre.
4. QUICK
Samma program som Basic, degen knådas dock endast 2
gånger. Under loppet av den andra jäsningen hörs en pipsignal
som signalerar att ytterligare ingredienser kan tillsättas. Brödet
ska ha kortare jäsningstid och därför blir brödet mindre.
5. SWEET
För bakning av sött bröd. Detta program ger en sprödare yta
tack vare att sockret "bränns".
6. ULTRA FAST 1
Knådar, jäser och gräddar ett litet bröd (750 gr) snabbt
7. ULTRA FAST 2
Knådar, jäser och gräddar ett normalstort bröd (1000 gr) snabbt.
8. DOUGH
För tillberedning av deg som därefter ska formas och gräddas
någon annanstans. Bakbehållaren värms inte upp och Crust
colour-funktion får ej användas.
9. SANDWICH
Gör sandwichbröd
10. JAM
Programmet kan även användas till att göra marmelad av färska
frukter. Det är då viktigt att följa recepten och inte fylla i mer i
maskinen än nämnt i receptet. Om marmeladen svämmar över
och rinner ut över kanten och ned i bakkammaren ska maskinen
omedelbart stängas av. Låt den svalna och rengör den därefter
med en fuktig trasa.
11. CAKE
För tillberedning av söt jästdeg Bakmaskinen knådar degen 2
gånger.
12. BAKE
Används till att grädda en färdig deg. Det finns ingen knåd- eller
jäsfunktion.
Om du ska baka igen precis efter ett avslutat program, kan det
hända att det står H:HH i displayen. Det betyder att maskinen är
för varm. Ta upp bakformen och låt den svalna i 10 minuter.
Därefter är den klar till att baka igen.
När ett bröd har gräddat färdigt har bakmaskinen en "hålla-varm-
funktion". Den verkar i en timme och ger en pipsignal var 5.
minut. Gäller inte programmet DOUGH, som inte använder
värme.
För alla bakprogram gäller att du endast ska lägga
ingredienserna i bakmaskinen och trycka på det önskade
programmet.
INGREDIENSER
Mjöl:
Alla mjölsorter med hög glutenhalt kan användas
Torrjäst:
Jäst används för att få degen att jäsa. Använd endast torrjäst.
Var uppmärksam på att jästen börjar att verka när torrjästen
kommer i kontakt med vatten eller mjölk.
Om du vill använda vanlig jäst ska du först lösa upp jästen med
vätskan innan den hälls i maskinen. Om du använder vanlig jäst
kan du inte tidsinställa maskinen eftersom jäsningen börjar på en
gång.
Socker:
Socker påskyndar jäsningen och tillför sötma och smak. Socker
gör dessutom brödet mjukt och ytan brun.
Torrmjölk:
Torrmjölk framhäver smaken i brödet och ger ett större
näringsinnehåll.
8
SE
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 8
Salt:
Salt aktiverar jästen och gör degen smidig.
Smör:
Smör ger brödet en härlig smak och gör brödet smidigt.
Vatten:
När mjölet rörs ut med vatten bildas gluten och brödet blir luftigt.
Det är viktigt att alla ingredienserna har rumstemperatur, d.v.s.
mellan 18 - 23 grader.
Under bakningen sker följande;
1. Vila
2. Jäsa
3. Grädda
4. Värma
5. Brödet är färdigt
COLOUR
I alla program kan du välja vilken färg skorpan ska ha. Det finns 3
nivåer att välja mellan
1. Light
2. Medium
3. Dark
Under 1. knådningen kopplas motorn till och från under hela
förloppet; den roterar först åt ena hållet och så åt det andra.
Under 1. jäsningen kopplas termostaten till och från för att hålla
en temperatur på 25 C°.
Under 2. knådningen kopplas termostaten till och från för att
hålla en temperatur på 30 C°.
Under 2. jäsningen kopplas termostaten till och från för att hålla
en temperatur på 32 C°.
Under 3. jäsningen kopplas termostaten till och från för att hålla
en temperatur på 38 C°.
Under gräddningen håller termostaten en temperatur på över
121 C°.
TIMERFUNTION
Samtliga program kan kombineras med timer-funktionen. Detta
rekommenderas ej för programmet BAKE.
Om degen innehåller färsk mjölk eller lök bör du inte heller
använda timer-funktionen utan i stället påbörja bakningen på en
gång.
Den översta timer-knappen ökar starttiden med 10 minuter för
varje gång du trycker på knappen.
Du kan trycka tills du uppnår 13 timmar.
Den nedersta timer-knappen förkortar tiden med 10 minuter per
tryck.
Timer-displayen visas i timmar och minuter. Det är den totala
tiden som är kvar innan brödet är färdigbakat.
"Hålla-varm-funktionen" är inte inräknad.
Exempel:
Klockan är 20.00 och du vill gärna ha färskt bröd kl. 7.00 nästa
morgon.
Du väljer t.ex. att använda Basicprogrammet: Detta program tar 3
timmar för bakningen och 1 timma för "hålla-varm-funktionen" =
4 timmar totalt.
Därför ska programmet startas 4 timmar innan kl. 7.00, alltså kl.
03.00.
Skillnaden mellan kl. 20.00 och kl. 03.00 är 7 timmar.
Basic-programmet står till 3 timmar i förval, du ska lägga till 7
timmar, som görs genom att trycka på den översta timer-knappen
tills displayen visar 10.00.
Kom ihåg att trycka på startknappen efteråt, annars bakar inte
maskinen.
Om timern är felinställd kan du stänga av och nollställa program-
met, förutom när programmet redan har påbörjats.
START/STOPP
Denna knapp används till att starta och stoppa programmet.
Tryck bara på knappen en gång efter att du har valt program och
färg på skorpan (colour).
När du trycker på knappen hörs en pipsignal och bakmaskinen
går igång – timern börjar nedräkningen.
För att stoppa bakmaskinen ska du trycka på start/stopp i 3
sekunder. . Denna funktion ska endast användas i nödfall och
den nollställer programmet och börjar om från början. Detta kan
ev förstöra ingredienserna om bakprocessen har varit igång
under längre tid.
Om temperaturen i bakmaskinen är för hög i samband med
starten på ett nytt program står det
"H:HH" i displayen. Bakmaskinen piper nu utan avbrott.
Om detta sker; flytta bakbehållaren från bakmaskinen och vänta
tills den har svalnat. Låt locket vara öppet.
ANVÄNDNING:
1. Sätt i knivbladet i botten av bakbehållaren.
2. Tillsätt ingredienserna enligt receptet. Jästen ska alltid
tillsättas sist så du undviker att degen börjar jäsa för tidigt.
Om du tidsinställer bakmaskinen ska du försäkra dig om att
jästen inte är i kontakt med vätskan – annars börjar degen
jäsa innan bakmaskinen gått igång.
3. När du ska ställa ner bakbehållaren i bakmaskinen ska du
pressa på behållarens sida så den kommer ned ordentligt i
behållarens hållare. Stäng därefter locket och sätt i kontakten
i vägguttaget.
4. Välj program genom att trycka på "MENU"-knappen.
5. Ställ in tiden om du vill att bakningen ska börja senare. (Vi
rekommenderar att undvika tidsinställning om du har valt
programmet "CAKE" )
6. Välj vilken färg du vill ha på brödet genom att trycka på
COLOUR-knappen.
7. Tryck på start/stopp-knappen för att starta maskinen. Om du
vill ändra program eller tid efter att du startat maskinen ska
du hålla ner Start/Stopp-knappen i 3 sekunder och därefter
upprepa punkt 1-6. Du får inte röra kontrollpanelen om
bakmaskinen är igång.
8. När bakprocessen är färdig visar displayen 0:00 och
maskinen piper 10 gånger och håller automatiskt brödet
varmt i en timma.
9. Under eftervärmningsprocessen piper maskinen var 5:e minut
för att påminna dig om att brödet ska tas ur. Ta bort
bakbehållaren genom att ta tag i handtaget, vrid och dra rakt
uppåt. Vänd den upp och ned och skaka den försiktigt tills
brödet ramlar ut. Knivbladet följer normalt med brödet ut. Du
får inte använda metallredskap till att ta bort kniven från
brödet. Om knivbladet stannar kvar nere i behållaren kan det
bero på att det har kommit deg ner i hålet på knivbladet. Tag
bort degen genom att hälla varmt vatten i behållaren och låt
den stå i blöt i 15 minuter. Därefter är det lätt att ta bort
knivbladet.
10. Använd programmet "BASIC" om du ska baka bröd med
extra ingredienser. Bakmaskinen piper 10 gånger efter ett litet
tag för att påminna dig om att du ska hälla i frukt, nötter eller
liknande. Öppna locket, häll i de extra ingredienserna och
stäng igen locket.
OBS: Rör ej kontrollpanelen när du tillsätter extra
ingredienser.
11. Om maskinen inte stoppas går den automatiskt tillbaka till
startmenyn efter en timmas eftervärme.
12. Kom ihåg att låta brödet svalna på ett galler.
13. Tag alltid ut kontakten ur vägguttaget efter användning.
9
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 9
OBS!
Öppna ej locket medan bakmaskinen bakar. Det påverkar
kvaliteten på brödet, speciellt förmågan att jäsa.
BAKTIPS:
Om brödet ska bakas på en gång:
Sätt i bakbehållaren i maskinen innan programmeringen.
Vätskans temperatur ska vara ljummen, ca 37° för att starta
jäsningen.
Koka korn till fullkornsbröd i lite av vätskan ett par minuter
Färsk jäst som har rörts ut i vätskan kan ev användas i stället för
torrjäst.
Kakrecept ska bakas på en gång.
Om brödet bakas med timerinställning:
Sätt först i bakbehållaren med ingredienserna i maskinen efter
programmeringen.
Ingrediensernas ordningsföljd är viktig. Om jästen kommer i
kontakt med vätskan för tidigt börjar jäsningen för tidigt. Häll
därför i vätskan först och mjöl och jäst överst.
Vätskan ska ha rumstemperatur, 18–23 °.
Korn till fullkornsbröd behöver ej kokas. De kan ligga i vätskan
tills maskinen är inprogrammerad till start.
Färdigblandat mjöl:
Färdigblandat mjöl, där du bara tillsätter vatten och jäst, gör
bakningen ännu enklare.
Färdiggjord deg:
Färdiggjord deg, hemgjord eller köpt, kan även bakas i maskinen.
Bakprogram: Bake (bakning)
Endast deg:
En deg till t.ex. småfranska eller pizza kan göras på maskinen.
Använd bakprogram: DOUGH (deg) och ta bort degen från
bakbehållaren när den är färdig. Vidare bakning sker i vanlig
bakugn.
Extra baktid:
Maskinen kan återinprogrammeras till förlängd baktid. Se under
avsnittet "KAKOR".
Bakning med frukt, nötter eller örter:
Om du ska tillsätta extra ingredienser i degen under bakningen
kan de tillsättas när maskinen piper med "fruktsignalen".
Kakor:
Maskinen är lämpligast till bakning av bröd.
Om du har lust kan du själv experimentera med egna recept eller
färdig kakmixer. Helst kakor utan för stor fetthalt.
RECEPT TILL BAKMASKINEN:
NÖDVÄNDIGA INGREDIENSER
MJÖL:
Brödets smak och utseende varierar beroende på mjölsort.
Några mjölsorter innehåller mer gluten som gör brödet större.
Vetemjöl jäser mest och siktmjöl och rågmjöl minst.
VÄTSKA:
Kan vara vatten, mjöl eller surmjölksprodukter. Mjölk ger brödet
mer smak och en spröd skorpa. Om endast mjölk används blir
brödet lite mindre.
JÄST:
Jäst får brödet att jäsa. Jäst arbetar bäst vid ca 37°. Jästen
börjar arbeta när det kommer i kontakt med vätska. Använd
torrjäst till maskinen.
FETT:
Smör/olja ger smak och arom och ger brödet en bra konsistens.
SOCKER/HONUNG:
Ger brödet sötma och tillsätts för att ge brödet en spröd skorpa.
SALT:
Ger brödet smak.
KORN:
Ökar brödets smak och näringsvärde.
OBS:
Följ receptens mått. Det är speciellt mängdförhållandet mellan
mjöl och vätska som är viktigt att följa.
ANVÄND BIFOGADE MÄTBÄGARE OCH MÅTT:
1 kopp mjöl = 150 g = 250 ml
1 dl vätska = 100 ml.
1 tsk torrjäst = ca. 10 g
BRÖD
GRUNDRECEPT:
Detta recept kan varieras efter smak.
Max mängd av vetemjöl: 3 koppar; vetemjöl jäser mest.
VÄTSKA (vatten, mjölk och/eller
surmjölksprodukt) ca 275 ml
(kom ihåg att vätskan ska vara ljummen,
ca 27° – 37°, om du bakar på en gång)
SALT ca 2 tsk
SOCKER eller HONUNG ca 1 msk
SMÖR och/eller OLJA ca 2 msk
KORNBLANDNING,
5-korns/solrosfrön/sesam etc. ca 1 1/2 kopp
MJÖL, överst, vetemjöl/graham/sikt,
råg etc. 3 koppar
TORRJÄST, läggs i en liten grop överst
i mjölet 2 1/2 tsk
BAKPROGRAM: BASIC eller WHOLE WEAT
LYXIGT FRANSKBRÖD
275 ml mjölk (ljummen mjölk om du bakar på en gång).
1 msk smör
1 msk socker
1 tsk fint salt
3 koppar vetemjöl
2 1/2 tsk torrjäst
BAKPROGRAM: FRENCH
ITALIENSKT VETEBRÖD MED DURUMMJÖL
275 ml vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja
1 kopp mjöl: hälften Durum, hälften vetemjöl
2 koppar vetemjöl
2 1/2 tsk jäst
BAKPROGRAM: FRENCH
ÖRTBRÖD
Följ receptet på Italienskt bröd.
Tillsätt 3 msk färska örter och ev 1 msk hackade oliver
BAKPROGRAM: FRENCH
10
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 10
SIKTBRÖD
275 ml mjölk
2 tsk salt
2 tsk socker
3 koppar siktmjöl
2 1/2 tsk torrjäst
BAKPROGRAM: BASIC eller QUICK
SURBRÖD
Följ siktbrödsreceptet och tillsätt en handfull kummin.
GRAHAMSBRÖD
275 ml vatten
2 tsk salt
1 msk honung, sirap eller socker
1 msk smör eller olja
Eventuellt 1 kopp blandade korn
1 kopp grahamsmjöl
2 koppar vetemjöl
2 1/2 tsk torrjäst
BAKPROGRAM: BASIC eller WHOLE WEAT
FULLKORNSBRÖD MED HONUNG
280 ml vatten
2 tsk salt
1 msk honung
1 msk smör
1 1/2 kopp blandade korn
2 koppar vetemjöl
1 kopp mjöl: hälften vete, hälften grovt mjöl (graham eller
fullkorn)
2 1/2 tsk torrjäst
BAKPROGRAM: WHOLE WEAT
HAVREKLIBRÖD
290 ml vätska, hälften vatten, hälften mjölk
2 tsk salt
1 msk sirap eller honung
1 msk smör
1/2 kopp sesamfrön
1/2 kopp hampfrön
1 kopp: hälften havregryn, hälften kli
2 koppar vetemjöl
4 tsk torrjäst
BAKPROGRAM: WHOLE WEAT
MOROTS/SOLROSBRÖD
250 ml vätska, hälften vatten, hälften mjölk
2 tsk salt
1 msk honung eller rörsocker
2 msk olja
1 kopp grovriven morot
1 kopp solrosfrön
1 kopp mjöl, hälften vetemjöl, hälften graham
2 koppar vetemjöl
2 1/2 tsk jäst
BAKPROGRAM: BASIC
BOVETEBRÖD MED HONUNG
275 ml vatten
2 tsk salt
1 msk honung
1 msk smör
1 kopp mjöl, hälften vetemjöl, hälften krossad bovete.
2 koppar vetemjöl
2 1/2 tsk jäst
BAKPROGRAM: BASIC
SOJABRÖD
275 ml vatten
2 tsk salt
1 msk honung
1 msk smör eller olja
1 kopp sojaflingor
1 kopp mjöl: 1/2 graham, 1/2 vete
2 koppar vetemjöl
2 1/2 tsk torrjäst
BAKPROGRAM: BASIC eller WHOLE WEAT
PUMPABRÖD
275 ml vatten
2 tsk salt
1 msk sirap, honung eller rörsocker
1 msk smör eller olja
1 kopp gröna, hela pumpakärnor (ev hälften solrosfrön)
1 kopp mjöl: 1/2 vete, 1/2 graham
2 koppar vetemjöl
2 1/2 tsk torrjäst
BAKPROGRAM: BASIC
RÅGMJÖLSBRÖD
275 ml vätska (200 ml vatten och 75–80 ml kärnmjölk eller
200 ml vatten och 75ml maltöl)
2 tsk salt
2 msk mörk sirap
Eventuellt en halv kopp hampfrön eller solrosfrön.
1 kopp mjöl: 1/2 vete, 1/2 siktmjöl
1 kopp grovt rågmjöl
1 kopp vete
3 tsk torrjäst
BAKPROGRAM: WHOLE WEAT
BRÖD GJORT PÅ FÄRDIG MJÖLBLANDNING DÄR DET
ENDAST TILLSÄTTS VATTEN OCH JÄST.
BAGARENS SOLROSBRÖD
Läs instruktionen på påsen.
Beräkna vätska till en halv påse = 500 g mjöl
Tillsätt ca 3 1/2 tsk torrjäst.
BAKPROGRAM: WHOLE WEAT
FULLKORNSVETEBRÖD
275 ml vatten
3 koppar färdig mjölblandning
2 1/2 tsk torrjäst överst
BAKPROGRAM: BASIC eller WHOLE WEAT
DEG
PIZZADEG
200 ml ljummet vatten
1/2 tsk salt
1 msk olivolja
550 ml vetemjöl
2 1/2 tsk jäst
BAKPROGRAM: DOUGH
Rulla ut den färdiga degen på bakpapper som läggs i en
långpanna. Lägg på pizzafyllningen på degen och låt den stå och
jäsa ytterligare ca 20 min.
Grädda i vanlig ugn på nedersta falsen vid 250 grader i 15-20
minuter tills skorpan är gyllenbrun.
11
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 11
MARMELAD OCH SYLT
MARMELAD
Apelsinmarmelad:
3 mellanstora apelsiner
Rivet skal från 2 apelsiner
1 kopp syltningssocker
1 msk vatten
2 tsk pektin (om nödvändigt)
BAKPROGRAM: JAM
Värm upp glasburkarna innan du häller upp marmeladen.
Använd extra baktid om det är nödvändigt i förhållande till
storleken på apelsinerna.
Tag bort knådningskniven med en tång innan marmeladen hälls
på burk. Lyft inte locket under omrörningen.
Denna portion ger ca 400 g, en mellanstor glasburk.
SYLT
Hallon/äppelsylt
2 koppar hallon
1 kopp snittade matäpplen
1 kopp syltningssocker
3 msk citronsaft
BAKPROGRAM: JAM
Värm upp glasburkarna innan du häller upp sylten.
Ta bort knådningskniven med en tång innan sylten hälls på burk.
Lyft inte locket under omrörningen.
SMÅFRANSKA
Följ ett av brödrecepten (ej rågbröd).
Sätt bakprogrammet på DOUGH (deg).
Tag ut degen när den är färdig. Forma franskorna själv och lägg
dem på en bakplåt, låt dem jäsa på plåten och grädda dem i en
vanlig ugn.
KAKOR:
Bakmaskinen är lämpligast till bröd. Om kakor ska stämma med
maskinens fastställda baktid, kan det endast bli småkakor. Med
lite extra arbete kan baktiden dock förlängas.
Baktiden kan förlängas på följande sätt:
Stäng av maskinen med stopp-knappen när bakprogrammet är
avslutat och dra ut kontakten ur vägguttaget. Om maskinen
omedelbart sätts på igen blinkar tre "HHH" som indikerar att
maskinen är för varm. (HOT)
För att få maskinen att svalna så fort som möjligt, ta ut
bakbehållaren och täck den med en tallrik för att hålla kvar
kakans värme.
Låt maskinen svalna med öppet lock.
Sätt tillbaka behållaren igen efter 5-10 min och programmera in
maskinen på bakprogram "BAKE" som bakar en timme. Ställ
tiden på en äggklocka och stäng av bakmaskinen när kakan har
bakats färdigt. Kakan är färdig när det inte sitter kakdeg på en
provsticka eller liknande, som du har stuckit ned i kakan.
BAKPROGRAM: "CAKE" är lämpligast till jästkakor, använd
bakprogram "QUICK"(express) till vanliga kakor.
SAFARIKAKA
100 g mjukt smör.
100 g (125 ml) socker
2 ägg
70 ml ljummen mjölk
ca 1 msk färskpressad citronsaft
Rivet skal av 1/2–1 citron
2 koppar vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
Eventuellt 1/4 kopp hackade mandlar
BAKPROGRAM: QUICK
Låt kakan svalna i behållaren. Kakan lossas i sidorna med en
träspade (aldrig metall).
Den avsvalnade kakan kan dekoreras med citronglasyr eller
smält choklad.
BROWNIES
2 ägg
175 g (225 ml) socker
2 msk smält smör eller margarin
100 g (200 ml) mjöl
1 msk kakao
ca 60 g hackade nötter eller hela mandelflarn
ca 25 g hackad eller hyvlad mörk choklad
2 1/2 tsk bakpulver
BAKPROGRAM: QUICK
Låt kakan svalna i behållaren. Kakan lossas i sidorna med en
träspade (aldrig metall).
Den avsvalnade kakan kan pudras med florsocker genom en sikt.
VALNÖTSKAKA
200 g mjukt smör
150 g socker
3 ägg
125 g mjöl
125 g potatismjöl
1 tsk bakpulver
40 g hackade valnötter ( motsvarande ca 8 delade valnötter)
BAKPROGRAM: QUICK
Låt kakan svalna i behållaren, kakan lossas i sidorna med en
träspade (aldrig metall).
Den avsvalnade kakan kan dekoreras med glasyr eller smält
choklad.
SESAMKAKA
2 ägg
170 ml mörk farin eller rörsocker
100 ml olja (vindruvekärn-, solros- eller majsolja)
ca 60 ml sesamfrön
200 ml grovrivna morötter
Eventuellt rivet citronskal
250 ml vetemjöl
1/2 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
BAKPROGRAM: QUICK
Låt kakan svalna i behållaren, kakan lossas i sidorna med en
träspade. (aldrig metall)
Den avsvalnade kakan kan dekoreras med glasyr eller pudras
med florsocker genom en sikt.
INNAN DU RINGER EFTER SERVICE
OM DU HAR PROBLEM MED ATT BAKA ETT
TILLFREDSSTÄLLANDE BRÖD, GÅ FÖRST IGENOM FÖLJANDE
PUNKTER INNAN DU TAR MASKINEN TILL SERVICE.
1. Brödet jäser inte:
* Fullkornsvetemjöl eller rågmjöl jäser inte lika mycket som
vetemjöl.
* Använd färsk jäst – snabb jäsning är bäst.
* Tillsätt jästen sist och låt den inte komma i kontakt med salt,
socker eller vatten.
* Tillsättning av gluten hjälper på jäsningen.
* Vattnet ökas med 30 ml.
* Huvudingredienserna är felaktigt uppmätta, eller se efter om
någon ingrediens fattas.
* För mycket salt.
* Ingredienser ska ha rumstemperatur.
12
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 12
2. Brödet liknar en krater:
* För mycket fukt i degen – minska vätskemängden lite.
* Tillsätt _ tsk salt eller 1 msk mjöl.
3. Brödet jäste för mycket och fastnade på locket:
* Minska tillsättningen av jäst med _ tsk.
* Minska tillsättningen av alla ingredienser lite grann.
* För mycket vatten - minskas med 1 tsk.
* Inte tillräckligt med salt - öka med 1/4 tsk.
4. Brödet är inte genomgräddat:
* För mycket fukt - minska vätskemängden.
* Kan ske om för grovt mjöl används - och extra knådning löser
problemet. Efter den första knådningen och jäsningen,
stoppa maskinen och börja från början som om det vore ett
nytt bröd. Det gör degen luftigare.
5. Brödet är för tungt eller har en ojämn yta.
* Inte tillräckligt med vatten - tillsätt 1 msk vatten.
* Mjölet är för torrt – förvaras i en lufttät behållare.
6. Brödet har för många hål:
* För mycket vatten - minskas med 1 msk.
* För mycket jäst - minskas med 1/8 tsk.
7. För lite salt - öka med 1/4 tsk.
RENGÖRING:
1. Dra alltid ut kontakten ur vägguttaget och låt bakmaskinen
svalna helt.
2. Vänd bakmaskinen upp och ned när den avsvalnat och skaka
maskinen försiktigt tills alla smulorna har kommit ut. Var
uppmärksam på att locket på bakmaskinen kan tas av. När
locket är nästan i upprättstående läge (helt öppet) kan du
lyfta upp det så att de två tapparna som sitter på gångjärnen
passar i de två hålen på själva maskinen.
3. Torka av yttersidan och ovansidan med en torr eller hårt
urvriden trasa. Använd inga former av starka eller slipande
rengöringsmedel. Använd inte stålborste till rengöring.
4. Rengör aldrig med skurborste. Borst kan brytas av och fastna
på de elektriska delarna. Därvid förstörs bakmaskinen.
5. Bakmaskinen får aldrig sänkas ner i någon form av vätska.
6. Bakbehållaren kan tas upp under rengöring. Ryck försiktigt i
handtaget tills det lossnar. Nu är den lättare att rengöra.
MILJÖTIPS
En el-/elektronikprodukt bör avfallshanteras med minsta möjliga
miljöbelastning när den inte längre är funktionsduglig. Apparaten
skall avfallshanteras efter de lokala reglerna i din kommun, men i
många fall kan du göra dig av med produkten på din lokala
avfallsstation.
GARANTIN GÄLLER INTE:
- Om ovanstående inte följs.
- Om apparaten har misskötts, varit utsatt för våld eller tagit
annan form av skada.
- För fel som uppstått på grund av fel på elnätet.
- Vid ej auktoriserade ingrepp på apparaten.
På grund av konstant utveckling av våra produkter vad gäller
funktion och design, förbehåller vi oss rätten att ändra produkten
utan föregående avisering.
IMPORTÖR
Adexi AB
Adexi A/S
Med reservation för eventuella tryckfel
13
XBM938IM REV 05/08/03 13:37 Side 13
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Ide Line MELILLA XBM938 Användarmanual

Kategori
Maskiner för brödtillverkning
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för