74
Hur man gör när man använder ett av automatiska program
1. Förbered ingredienser enligt recept, tillägg dem jämnt i skålen. Kon-
trollera att alla ingredienser ligger lägre än maximal tecken på skålens
innersida.
2. Placera skålen i apparatens kropp, vänd den lite, kontrollera att skå-
len står rakt och vidrör uppvärmningselement tätt. Stäng och block-
era locket. Anslut apparaten till ledningsnät.
3.
Välj ett matlagningsprogram genom att trycka på ”Menu” knappen.
Tryck om den tills indikatorn för ett passande program tänder upp på
displayen. Som standard det ska visas matlagningstid för varje program.
Du kan även välja program genom att trycka på knappar ”Hour/-” och
”Minute/+”. Indikatorer för knappen ”Start” och det utvalda programmet
ska blinka. Indikatorer för inställningar av matlagningstid och en
standard matlagningstid ska tändas upp på displayen.
Om du väljer ”MULTICOOK” programmet ska displayen visa indikatorer för
inställningar av matlagningstemperatur och en standard matlagningstem-
peratur.
4.
Tryck knappen ”Product selection” för att välja produkttyper. Indikatorn
av ett motsvarande delprogram ska blinka, en standard matlagnings-
tid ska tändas på displayen. Valet av produkter är tillgängligt i ”STEAM/
COOK”, ”STEW”, ”FRY” programmen. Väljer du andra program, kan du
hoppa över denna punkt.
5. Ange en nödvändig tid för matlagning.
6. Om programmet ”MULTICOOK” är utvalt, tryck på knappen ”Tempera-
ture” och ange matlagningstemperatur. Temperaturvärde ska blinka.
Minska temperaturvärde genom att trycka på knappen ”Hour/–”, öka
temperaturvärde med knappen ”Minute/+”. För att snabbt justera
värdet på display tryck på och håll den passande knappen. När värdet
blir maximalt ska tidsinställningen börja om från början av interval-
let.
7. Vid nödvändighet sätt på senareläggning av start.
8. Sätt på och håll knappen ”Start” i era sekunder. Då börjar matlag-
ningsprogram. På display ska sluttid av matlagningsprocessen samt
indikatorn för matlagningen visas.
9.
Vid slutet av programmet ska signal höras och dess indikator ska
slockna. Beroende på inställningarna ska apparaten börja autovarm-
hållningsregim (då indikatorn för knappen ” Cancel/Reheat” tänder)
eller stan-by regim.
10.
Att avbryta matlagningsprocessen eller nolla det utvalda programmet
tryck på och håll knappen ”Cancel/Reheat”.
”MULTICOOK” programmet
”MULTICOOK” programmet är avsett för matlagning enligt temperatur- och
tidsvärde av matlagningen. Som standard utgör 30 minuter. Intervallet av
inställningar för matlagningstid är mellan 2 minuter och 15 timmar med
justeringsdelning i 1 minut. Temperaturområdet i programmet är 35–170°С
med justeringsdelning i 5°С.
OBS! För säkerhets skull ska matlagningstid vid temperaturen högre än
140°С inte vara längre än 2 timmar.
För din bekvämlighet vid matlagningstemperatur under 80°С, ska auto-
varmhållningsfunktion stängas av som standard. Vid nödvändighet kan du
sätta på den genom att trycka på knappen ”Start” efter matlagningsprogram-
met är igångsatt (indikatorn för knappen ”Cancel/Reheat”).
”STEAM/COOK” programmet
”STEAM/COOK” programmet rekommenderat för att ångkoka olika maträtter,
samt för kokning. Som standard beror matlagningstid på en utvald produkt
(FISH — 25 minuter, MEAT — 40 minuter, CHICKEN — 35 minuter, SEAFOOD
— 20 minuter, VEGETABLES — 30 minuter). Handinställningen är möjlig
mellan 5 minuter och 2 timmar och justeringsdelning i 5 minuter.
Vid ångkokning av grönsaker:
• Häll 600-1000 ml vatten i skålen. Placera container för ångkokning
in i skålen.
•
Mät och tillägg ingredienser enligt recept, lägg dem jämnt i containern
för ångkokning.
• Följ punkter 2-10 av ordningen ”Hur man gör när man använder ett
av automatiska program”.
Vid kokning av grönsaker och andra produkter följ punkter 1-10 av ord-
ningen ”Hur man gör när man använder ett av automatiska program”. I
”STEAM/COOK” programmet ska nedräkningen börja efter att vatten har
kokat och en rimlig ångtäthet är nådd i skålen.
”SOUP/BEANS” programmet
”SOUP/BEANS” programmet är avsett för att laga olika soppor och bönrätter.
Som standard är matlagningstid 1 timme. Handinställning är möjlig vid in-
tervallet mellan 10 minuter och 8 timmar med justeringsdelning i 5 minuter.
Om ett förväntat resultat är inte uppnått, vänligen se del ”Matlagningstips”,
där du kan hitta svar på dina frågor och få nödvändiga råd.
”STEW” programmet
”STEW” programmet rekommenderas för att stuva olika produkter: sk, kött,
kyckling, skaldjur, grönsaker. Som standard beror matlagningstid på en utvald
produkt (FISH — 30 minuter, MEAT — 1 timme, CHICKEN — 45 minuter, SEAFOOD
— 25 minuter, VEGETABLES — 40 minuter). Handinställning är möjlig vid in-
tervallet mellan 10 minuter och 12 timmar med justeringsdelning i 5 minuter.
Om ett förväntat resultat är inte uppnått, vänligen se del ”Matlagningstips”,
där du kan hitta svar på dina frågor och få nödvändiga råd.
”OATMEAL” programmet
”OATMEAL” programmet rekommenderas för att laga gröt med tillägg av mjölk.
Som standard tar matlagningsprocessen 20 minuter. Handinställning är möjlig
med intervallet mellan 5 minuter och 4 timmar med justeringsdelning i 1 minut.
Tips för lagning av mjölkgröt i multikokaren:
”OATMEAL” programmet är avsett för att laga gröt med pastöriserad mjölk
med låg fetthalt. För att undvika att mjölk kokar bort och få önskat resultat
rekommenderas det att utföra det följande innan matlagning:
•
Skölj alla gryn (ris, bovetegryn, vete, m.m.) noggrant tills vatten blir klart;
• Smörj multikokarens skål med smör innan matlagning;
• Iaktta proportioner strängt och mäta av ingredienser enligt rekom-
mendationer från receptböcker, öka och minska antal ingredienser
endast proportionellt;
• Om du använder oskummad mjölk behövs det att blanda den med
dricksvatten i proportion 1:1.
Egenskaper av mjölk och gryn kan skilja sig på grund av ursprungsort och
tillverkare vilket kan ibland påverka matlagningsresultat. Om ett förväntat
resultat i ”OATMEAL” programmet är inte uppnått, vänligen se del ”Matlag-
ningstips”, där du kan hitta svar på dina frågor och få nödvändiga råd. För
att laga mjölkgröt kan du också använda ett multifunktionellt program
”MULTICOOK” (en optimal temperatur utgör 95єС).
”YOGHURT/YEAST DOUGH” programmet
”YOGURT/YEAST DOUGH” programmet rekommenderas för att laga hemlagad
yoghurt och jäsdeg. Som standard är matlagningstid 8 timmar. Handinställning
är möjlig med intervallet mellan 10 minuter och 12 timmar med justeringsdel-
ning i 5 minuter. Autovarmhållningsfunktion i detta program är otillgänglig.
Om ett förväntat resultat är inte uppnått, vänligen se del ”Matlagningstips”,
där du kan hitta svar på dina frågor och få nödvändiga råd.
”PAELLA/RISOTTO” programmet
”PAELLA/RISOTTO” programmet rekommenderas för att laga olika typer av risotto.
Som standard tar matlagningsprocessen 40 minuter. Handinställning är möjlig
med intervallet mellan 10 minuter och 2 timmar med justeringsdelning i 5 minut.
Om ett förväntat resultat är inte uppnått, vänligen se del ”Matlagningstips”,
där du kan hitta svar på dina frågor och få nödvändiga råd.
”BAKE” programmet
”BAKE” programmet är avsett för att baka kakor, gratänger, pajer av jäsdeg och
smördeg. Som standard är matlagningstid 50 minuter. Handinställning är
möjlig vid intervallet mellan 10 minuter och 8 timmar med justeringsdelning
i 5 minuter. I ”BAKE” programmet kan autovarmhållning varas under 4 timmar.
Att kontrollera om kakan är klar kan du genom att känna degen med
provsticka. Vid bakning av bröd rekommenderas det att stänga av auto-
varmhållningsfunktion på alla steg av processen.
Om ett förväntat resultat är inte uppnått, vänligen se del ”Matlagningstips”,
där du kan hitta svar på dina frågor och få nödvändiga råd.
”FRY” programmet
”FRY” programmet rekommenderas för att steka olika produkter: sk, kött,
kyckling, skaldjur, grönsaker. Som standard beror matlagningstid på en utvald
produkt (FISH — 15 minuter, MEAT — 18 minuter, CHICKEN — 17 minuter,
SEAFOOD — 16 minuter, VEGETABLES — 20 minuter). Handinställning är
möjlig vid intervallet mellan 5 minuter och 2 timmar med justeringsdelning
i 1 minuter. Senarelagd start är inte tillgänglig i detta program.
För att undvika nedbränning av ingredienser rekommenderar vi att följa
råd från receptböcker och vispa innehållet regelbundet. Innan man använ-
der detta ”FRY” programmet igen behövs det att låta apparaten kallna.
Fastän autovarmhållningsfunktion kan fungera upp till 12 timmar rekom-
menderas det inte att låta rätten varmhållas på lång tid, för att det kan
följa till torkning av rätten.
Det rekommenderas att steka produkter med öppet lock för att göra dem krispiga.
Om ett förväntat resultat inte är uppnått, vänligen se del ”Matlagningstips”,
där du kan hitta svar på dina frågor och få nödvändiga råd.
”RICE/GRAIN” programmet
”RICE/GRAIN” programmet rekommenderas för att koka ris, gröt med vatten.
Som standard är matlagningstid 30 minuter. Handinställning är möjlig vid
intervallet mellan 5 minuter och 4 timmar med justeringsdelning i 1 minut.
Om ett förväntat resultat inte är uppnått, vänligen se del ”Matlagningstips”,
där du kan hitta svar på dina frågor och få nödvändiga råd.
”PASTA/RAVIOLI” programmet
”PASTA/RAVIOLI” programmet är avsett för att koka makaroner, korv och
olika slags färdigmat. Som standard är matlagningstid 8 minuter. Handinställ-
ning är möjlig vid intervallet mellan 2 minuter och 1 timme med justerings-
delning i 1 minut. Senarelagd start är inte tillgänglig i detta program.
Följ punkter av ordningen ”Hur man gör när man använder ett av automa-
tiska program”. Efter att vatten har kokats ska signalen höras. Öppna locket
försiktigt och tilläg produkter i kokande vatten, sedan stäng locket, tryck på
knappen ”Start” och håll den en stund. Sedan ska nedräkningen av matlag-
ningstid börja.