51
Multikokare RMC-M4502E
SWE
Inställning av tillagningstid
I REDMOND RMC-M4502E kan du självständigt ställa in tillagningstiden för
alla program. Inställningssteg och tidsgränser beror på vald program.
1. Efter programval tryck på knappen ”Hour/Min”. Minutindikatorn börjar
blinka. Genom att trycka på knappen ”Cooking time” du kan ändra
tidinställning (för att snabbt kunna ändra, håll knappen intryckt).
2. Tryck på knappen ”Hour/Min”, Timindikatorn börjar blinka. Genom att
trycka på knappen ”Cooking time” du kan ändra tidinställning (för att
snabbt kunna ändra, håll knappen intryckt).
3. Om tillagningstid är kortare än 1 timme, tryck på knappen ”Cooking
time” tills timindikatorn försvinner från displayen. Sedan tryck knappen
”Hour/Min”, minutindikatorn börjar blinka. Med hjälp av knappen ”Coo-
king time” ställ in önskat antal minuter.
4. För att annulera inställningar, tryck på knappen ”Keep warm / Cancel”.
Vid behov, ställ in programmet en gång till.
Viktigt! Vid manuel inställning, tänk på inställningsinterval och inställning-
steg (sid 53).
För din bekvämlighet, tidsinterval för manuel inställning i olika program
börjar från minimala värde. Detta tillåter förlängning av programtid, om
rätten inte hinner lagas färdigt.
Multikokaren har ett oberoende minne. Vid tillfällig bortkoppling från ström-
men, alla inställningar sparas, inklusive inställningar av uppskjuten start. .
Preset Function (funktion ”Uppskjuten start”)
Låter installera den exakta tid, när progmmet skall starta. Uppskjuta starten
kan man i intervallen mellan 10 minuter och 24 timmar (inställningsteg är
10 minuter). Det nns 2 oberoende timers, som kan spara tiden, som man
använder oftast.
För inställning av timers:
1.
Välj ett av benlitga autoprogram. Ställ in en annan tillagningstid vid behov.
2. Tryck på knappen ”Preset” välj minnescell PRESET1 eller PRESET2.
3. Tryck på knappen ”Hour/Min”, timindikatorn börjar blinka
4. Med hjälp av knappen ”Cooking time” installera önskad timvärde. (in-
ställningsteg— 1 timme). Tryck på knappen ”Hour/Min”, minutindikatorn
börjar blinka. Med hjälp av knappen ”Cooking time” installera önskad
minutvärde (insällningssteg— 10 minuter).
5.
Efter inställningen tryck på knappen ”Start”. Indikatorer för knappar
”Start”, ”Keep warm / Cancel” och ”Preset” börjar lysa. På displayen
kommer du att kunna se tiden när rätten blir färdig.
Användning av funktion ”Preset” är möjligt för alla program, förutom program
”FRY” och ”PASTA”.
Vid tidinställningar i funktion ”Preset” måste man tänka på att vid vissa
program börjar tidnedräkning bara efter uppnått förinstallerat värme.
Det rekomenderas icke att skjuta upp programstart för länge om det nns
färskvaror bland ingredienserna.
Keep warm Function (funktion Upprätthållande av värme för
färdiga rätter – autouppvärmning)
Startas automatisk direkt efter matlagningsprogrammets slut och kan upp-
rätthålla 70–75 graders värme i 24 timmar. ”Keep warm / Cancel” knappens
indikator lyser, displayen visar tidnedräkning.
För att stänga av, tryck på knappen ”Keep warm / Cancel”, indikatorn kommer
att slockna då.
Reheat Function (funktion Uppvärmning)
Мultikokaren REDMOND RMC-M4502E kan användas för uppvärmning av
kalla rätter.
1. Lägg maträtter i skålen och ställ in den i multikokaren.
2. Stäng locket och koppla im sladden.
3. Tryck och håll intryckt knappen ”Keep warm / Cancel” i några sekunder
tills du hör en ljudsignal. Indikatorn börjar lysa på displayen och knap-
pen lyser. Timern börjar räkna tiden för uppvärmning..
4. Multikokaren värmer upp rätten till 70–75 och kan hålla upp värmen
i 24 timmar. För att stänga av – tryck på knappen ”Keep warm / Cancel”,
och håll den intryckt tills knappens indikatorn slocknar.
Trots att multikokaren kan upprätthålla värmen i 24 timmar, är det inte att
rekomendera att låta rätten stå på värmen längre än 2–3 timmar, annars är
det risken att smaken påverkas.
Gemensam anordning för användning av autoprogram
1. Förberedd (mät up) nödvändiga ingredienser.
2. Placera ingredienserna i skålen (enligt matlagnings program) och fäst
skålen i multikokaren. Se till att alla ingredienser inklusive vätska ej
överskrider MAX markeringen i skålen. Se till att skålen är xerad rätt
och står ordentlig på värmeplattan.
3. Stäng locket tills du hör ett klick. Koppla in sladden
4. Med hjälp av ”Menu” knappen välj önskat program (Programindikatorn
kommer att lysa på displayen)
5.
Om i programmet ingår val av matvaror, välj ett lämpligt underprogram
med ”Product” knappen (för program ”MULTI-COOK”, ”STEAM”, ”FRY”)
eller ”Cooking mode” (för program ”COOK”). För varje program nns
standard tillagningstid, som visas på displayen.
6. Du kan ändra den inställda standardtid (sid 51).
Vid behov installera tid för uppskjuten start (sid 51). Funktion ”Preset”
är ej tillgänglig för program ”FRY” och ”PASTA”.
7. För programstart tryck på knappen ”Start”. Knappens indikator börjar
lysa. Programmet startar och nedräkningen börjar. I program ”STEAM”
börjar nedräkningen efter att vattnet börjat koka; i program ”MULTI-
COOK”, ”FRY” — efter upppvärmning, i program ”PASTA”— efter att vatt-
net börjat koka i skålen, insättning av matvaror och tryckning på ”Start”
knappen en gång till.
8. När programmet är slut, hörs ljudsignal. Vidare kommer multikokaren
att koppla in det automatiska upprätthållande av värme(knappen ”Keep
warm / Cancel” lyser).
9.
För att stänga av programmet, avbryta det eller avbryta uppräthål-
lande av värme, tryck knappen ”Keep warm / Cancel”.
För att uppnå ett bra resultat, rekomenderas att du läser igenom receptbok ”120
recept”, som vi utarbetade specielt för multikokaren REDMOND RMC-M4502E.
Om ni tycker, att ni ej upnår ett bra resultat med vanliga program, använd
programmet ”MULTI-COOK” som har utökade möjligeter för dina mest krea-
tiva matlagningsexperiment.
Program ”MULTI-COOK”
Detta program är beräknad för tillagning av praktisk taget alla rätter med
självinställda tillagningstid och temperatur. Tack vare detta program, kan
multikokaren ersätta mängder av köksapparater och tillåter er att laga rät-
ter, enligt vilka som helst recept. Oavsett om de är tagna från Internet eller
står skrivna i en gammal kokbok. Det nns även förinstallerad tillagningstid
för olika matvaror (grönsaker, kött, sk).
Förvalsinstallerad tillagningstid beror på valda matvaror: ”VEGETABLES”
(”GRÖNSAKER”) — 15 minuter, ”FISH” (”FISK”) — 20 minuter, ”MEAT” (”KÖTT”)
— 40 minuter. Förvalsinstallerad temperatur är 160 grader.
Möjlighet att programera tiden från 5 minuter till 12 timmar (inställningssteg
– 1 minut för tiden upp till 1 timmer och för tiden upp til 12 timmar inställ-
ningssteg är 5 minuter).
Manuel justering av tillagningstemperatur (ändras med hjälp av knappen
”Temperature”) är mjöligt mellan 40°С och 160°С, inställningssteg 20°С.
Med hjälp av programmet ”MULTI-COOK” kan man laga en mängd
olika rätter. Läs boken ”120 recept”, författad av våra proffessionela
kockar. Den har även en speciel tabel med rekommenderade tempera-
tur för tillagning av olika rätter och matvaror (sid 53).
Program ”STEAM”
Rekommenderas för ångkokning av grönsaker, kött, sk diet-och vegetariska
rätter, barnmat. Tillagningstid beror på valda matvaran VEGETABLES” (”GRÖN-
SAKER”) — 10 minuter, ”FISH” (”FISK”) — 15 minuter, ”MEAT” (”KÖTT”) — 40
minuter. Inprogrammerad tid är 1 timme. Möjlighet att programera tiden
från 5 minuter till 1 timmt (inställningssteg – 1 minut).
För tillagning i detta program nns en speciel behållare (ingår i setet).
1. Fyll skålen med 600–1000 ml av vatten. Ställ behållaren i skålen.
2. Mät och förberedd matvaror enligt receptet. Lägg matvarorna i behål-
laren och installera skålen i multiberedaren. Se till att skålen är fast-
xerad vid värmeplattan.
3. Följ anvisningar skrivna i punkt 3–9 i kapitlet ”Gemensam anordning
för användning av autoprogram”.
Program ”FRY”
Rekommenderas för stekning av grönsaker, kött, sk, sjöfrukter etc. Tillag-
ningstid beror på vald matvara ”VEGETABLES” (”GRÖNSAKER”) — 10 minuter,
”FISH” (”FISK”) — 15 minuter, ”MEAT” (”KÖTT”) — 40 minuter. Möjlighet att
programera tiden från 5 minuter till 1 timme (inställningssteg – 1 minut).
Det är tillåtet att steka utan lock.
Program ”STEW”
Rekommenderas för stuvning av grönsaker, kött, sk, sjöfrukter. Rekommen-
deras även för tillagning av ådalab och andra rätter, som kräver lång värme-
behandling. Inprogrammerad tid är 1 timme. Möjlighet att programera tiden
från 10 minuter till 12 timmar (inställningssteg – 5 minuter).
Program ”COOK”
Rekomenderas för kokning av ris, bovete, havre, bulgur etc. Inprogrammerad
tid beror på vald tilläggsprogram (”QUICK COOK” — 25 minuter, ”COOK” — 1
timme, ”OATMEAL” — 10 minuter). Möjlighet att programera tiden från 5
minuter till 1 timme 30 minuter (inställningssteg – 1 minut) (”QUICK COOK”,
”OATMEAL”) och från 30 minuter till 2 timmar (inställningssteg 5 minuter
(”COOK”).
Vid kokning av mjölkgröt använd pastoriserad lågfett mjölk. För att undvika
utödet rekomenderas följande:
• Skölj ordentligt all gryn (ris, bovete etc)
• Smörj skålen med smör;
•
Ta exact den mängd mjölk och gryn som står i receptet. Skall man
minska/ utöka mängden, skall man göra det proportionellt.
•
Vid användning av 3–6% mjölk, skall man späda den med vatten i
proportion 1:1.
Mjölkens och grynens kvalite kan variera, vilket ibland kan påverka resultatet.
Om önskat resultat har inte blivit uppnått med hjälp av programmet ”COOK”,
använd det universiella program ”MULTI-COOK”. Det optimala temperatur
för tillagning av mjölkgröt är 100 grader. Tillagningstid och ingredienser
skall vara enligt receptet.
Program ”PASTA”
Rekomenderas för tillagning av pasta etc. Och även kokning av korv och ägg.
Inprogrammerad tid är 8 minuter. Möjlighet att programera tiden från 2