IKEA OV32 Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Receptbok
SE
Innehåll
Tillagningstabeller 3
Automatiska program 24
Recept - Gris/Kalv 25
Recept - Nötkött/Vilt/Lamm 27
Recept - Fågel 30
Recept - Fisk 32
Recept - Mjuk kaka 35
Recept - Efterrätter 41
Recept - Pizza/Paj/Bröd 43
Recept - Ugnsrätter/Gratänger 47
Recept - Smårätter 50
Halvfabrikat 52
Med reservation för ändringar.
Tillagningstabeller
Tillagningstider
Tillagningstiderna beror på vilken typ av
mat som ska tillagas samt dess konsistens
och volym.
I början rekommenderar vi att man
övervakar maten under tillagningen. Hitta
de bästa inställningarna (värme,
tillagningstid, etc.) för dina kokkärl, recept
och volymer när du använder produkten.
Följ i första hand instruktionerna på
förpackningen. Om det inte finns några
instruktioner, se tabellerna.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i tabellerna
är endast riktvärden. De beror
på recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
Rekommendationer för ugnens
specialfunktioner för uppvärmning
Varmhållning
Använd den här funktionen om du hålla
maten varm.
Temperaturen regleras automatiskt till 80
°C.
Tallriksvärmare
För uppvärmning av tallrikar och formar.
Fördela tallrikar och formar jämnt på
ugnsgallret. Flytta högar efter halva
uppvärmningstiden (byt plats på övre och
nedre).
Den automatiska temperaturen är 70 °C.
Rekommenderad hyllposition: 3.
Jäsning av deg
Du kan använda denna automatiska
funktion med alla recept på jäsdeg. Det ger
dig en god jäsningsatmosfär. . Lägg degen
i en skål som är tillräckligt stor för att den
ska kunna jäsa. Det är inte nödvändigt att
täcka över den. Sätt in ett ugnsgaller på
första nivån och ställ skålen där. Stäng
luckan och ställ in funktionen: Jäsning av
deg. Ställ in nödvändig tid.
Koka med ånga
Använd endast värme- och
korrosionsresistenta kokkärl.
Rätt ugnsnivåer finns i tabellen nedan.
Räkna ugnsnivåerna nerifrån och upp.
Tillsätt vatten vid behov när du lagar
mat i mer än 30 minuter eller när du
tillagar stora mängder mat.
SVENSKA
3
Placera livsmedlen i rätt kokkärl och sätt
dem på ugnsnivåerna. Se till att det är
lite mellanrum mellan ugnsnivåerna så
att ånga kan cirkulera runt varje kokkärl.
Töm ut vattnet ur vattenlådan efter varje
användningstillfälle genom att ansluta
slangar och ånggenerator. Se kapitlet
"Underhåll och rengöring".
Tabellerna innehåller uppgifter om
vanliga maträtter.
Påbörja matlagningen med kall produkt
om inte uppgifterna i tabellerna är
annorlunda.
Använd ett recept som är nästan
likadant om du inte kan hitta
inställningarna för ditt recept.
När du lagar ris, använd förhållandet
1,5 : 1 – 2 : 1 vatten till ris eftersom ris
absorberar vatten.
Tabell för ångvatten
Tid (min) Vatten i vattenlådan i (ml)
15 - 20 300
30 - 40 600
50 - 60 800
Ånga / ECO Ånga
VARNING! Öppna inte
produktens lucka när funktionen
är igång. Det finns risk för att du
bränna dig.
Funktionen är lämplig för alla typer av mat,
färsk såväl som fryst. Den kan användas för
att tillaga, värma, upptina, pochera eller
förvälla grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, majs,
gryn och ägg.
Du kan tillaga en hel meny på en enda
gång. För att tillaga varje rätt korrekt
använder du dem med tillagningstider som
är ungefär samma. Tillsätt den största
mängden vatten som behövs för någon av
rätterna i menyn. Lägg rätterna i rätt
kokkärl och sedan på ugnsgallren. Justera
avståndet mellan kokkärlen så att ångan
kan cirkulera.
Sterilisering med funktionen: Ånga
Med denna funktion kan du sterilisera
behållare (t.ex. nappflaskor).
Placera de rena behållarna i mitten av
gallret på den första nivån. Se till att
öppningen är vänd lite snett nedåt.
Fyll på maximal mängd vatten i lådan
och ställ in tiden på 40 minuter.
Grönsaker
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Kronärtskockor 96 50 - 60 1 800
Aubergine 96 15 - 25 1 450
Blomkål, hel 96 35 - 45 1 600
SVENSKA 4
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Blomkål, buket-
ter
96 25 - 30 1 500
Broccoli, hel 96 30- 40 1 550
Broccoli, buket-
ter
96 20 - 25 1 400
Svamp, skivor 96 15 - 20 1 400
Ärtor 96 20 - 25 1 450
Fänkål 96 35 - 45 1 600
Morötter 96 35 - 45 1 600
Kålrabbi, strim-
lor
96 30 - 40 1 550
Paprika, strimlor 96 15 - 20 1 400
Purjolök, ringar 96 25 - 35 1 500
Gröna bönor 96 35 - 45 1 550
Småbladig bu-
kettsallad, bu-
ketter
96 20 - 25 1 450
Brysselkål 96 30 - 40 1 550
Rödbeta 96 70 - 90 1 800 + 400
Svartrot 96 35 - 45 1 600
Selleri, tärnad 96 20 - 30 1 500
Sparris, grön 96 25 - 35 1 500
Sparris, vit 96 35 - 45 1 600
Spenat, färsk 96 15 1 350
Skalade toma-
ter
96 15 1 350
Brytbönor 96 25 - 35 1 500
Savoykål 96 20 - 25 1 400
SVENSKA 5
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå Vatten i vattenlå-
dan i (ml)
Zucchini, skivor 96 15 1 350
Smårätter / tillbehör
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Jästdumplingar,
Germknödel
96 30 - 40 1 600
Potatisdum-
plings
96 35 - 45 1 600
Oskalade pota-
tisar, medelstora
96 45 - 55 1 750
Ris (vatten/ris-
förhållande 1,5:
1)
96 35 - 40 1 600
Kokad potatis,
fjärdedelar
96 35 - 40 1 600
Bröddumpling 96 35 - 45 1 600
Tagliatelle, färsk 96 20 - 25 1 450
Polenta (vätska/
polenta-förhål-
lande 3: 1)
96 40 - 45 1 750
Fisk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Forell, ca 250 g 85 30 - 40 1 550
Räkor, färska 85 20 - 25 1 450
Räkor, frusna 85 30 - 40 1 550
Laxkotletter 85 25 - 35 1 500
Laxöring, ca
1 000 g
85 40 - 45 1 600
Musslor 96 20 - 30 1 500
SVENSKA 6
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Plattfiskfilé 80 15 1 350
Kött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Kokt skinka
1 000 g
96 55 - 65 1 800 + 150
Kycklingbröst,
pocherat
90 25 - 35 1 500
Kyckling, po-
cherad 1 000 -
1 200 g
96 60 - 70 1 800 + 150
Kalv-/skinkstek
utan ben, 800 -
1 000 g
90 80 - 90 1 800 + 300
Kassler, pocher-
ad
90 70 - 90 1 800 + 300
Tafelspitz (ox-
kött långkokt på
riktigt låg
värme)
96 110 - 120 1 800 + 700
Chipolata 80 15 - 20 1 400
Ägg
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå Vatten i vatten-
lådan i (ml)
Ägg, löskokt 96 10 - 12 1 400
Ägg, medelkokt 96 13 - 16 1 450
Ägg, hårdkokt 96 18 - 21 1 500
Varmluft och Ånga i följd
Du kan tillaga kött, grönsaker och tillbehör
ett i taget när du kombinerar funktionerna.
Alla rätter blir klara att serveras samtidigt.
Använd den här funktionen för att först
steka maten: Varmluft .
Lägg de förberedda grönsakerna och
tillbehören i ugnssäkra formar. Ställ in
formen i ugnen med den övriga maten.
SVENSKA 7
Kyl ner ugnen till en temperatur runt 80
°C. Du kan kyla ner produkten snabbare
genom att öppna ugnsluckan till första
läget i ungefär 15 minuter.
Start av funktionen: Ånga. Tillaga allt
tillsammans tills det är klart.
Maximal vattenmängd är 650
ml.
Intervallånga plus
Tillsätt ca 300 ml vatten.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Pudding/brylépud-
ding i portionsskå-
lar
1)
90 40 - 45 1
Äggstanning
1)
90 35 - 45 1
Terrin
1)
90 40 - 50 1
Tunn fiskfilé 85 15 - 25 1
Tjock fiskfilé 90 25 - 35 1
Liten fisk upp till 350
g
90 25 - 35 1
Hel fisk upp till 1 000
g
90 35 - 45 1
1)
Fortsätt i ytterligare en halvtimme med luckan stängd.
Uppvärmning
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Dumplingar 85 20 - 30 1
Pasta 85 15 - 20 1
Ris 85 15 - 20 1
Maträtter på en tall-
rik
85 15 - 20 1
Intervallånga
Tillsätt ca 300 ml vatten.
Livsmedel Mängd Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fläskstek 1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Engelsk rostbiff 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
SVENSKA 8
Livsmedel Mängd Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Kalvstek 1 kg 180 80 - 90 1
Köttfärslimpa, rå 0,5 kg 180 30 - 40 1
Kassler (blöt-
lägg i 2 timmar)
0,6 - 1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kyckling 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Anka 1,5 - 2 kg 180 70 - 90 1
Potatisgratäng - 160 - 170 50 - 60 1
Makaronipud-
ding
- 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Olika sorters
bröd
0,5 - 1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Bullar 40 - 60 g 180 - 210 30 - 40 2
Förgräddade
bullar
- 200 20 - 30 2
Förgräddade
baguetter
40 - 50 g 200 20 - 30 2
Frysta förgräd-
dade baguetter
40 – 50 g 200 25 - 35 2
Gräddning
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla. Anpassa
dina vanliga inställningar (temperatur,
tider) och placeringen av plåtar och
galler till värdena i tabellerna.
Tillverkaren rekommenderar att du
använder den lägre temperaturen första
gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett speciellt recept, leta efter ett recept
som är nästan likadant.
Du kan förlänga gräddningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra temperaturinställningen.
Skillnaden jämnar ut sig under
bakningen.
För att utnyttja eftervärmen kan du, vid
längre gräddningstider, stänga av ugnen
cirka 10 minuter innan baktiden gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala form.
SVENSKA 9
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något lägre
ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden. Du
kan inte minska gräddning-
stiden genom att höja tem-
peraturen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var
försiktig med blandningsti-
derna, framför allt vid an-
vändning av en köksmaskin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en högre ugn-
stemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en kortare
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden är
för kort.
Ställ in en lägre ugnstemper-
atur och en längre grädd-
ningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med den
inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något högre
ugnstemperatur.
Bakning på en ugnsnivå
Bakverk i formar
Livsmedel Funktion Tempera-
tur (°C)
Tid (min) Falsnivå
Kaka i ringform, mjuk
kaka
Varmluft 150 - 160 50 - 70 1
SVENSKA 10
Livsmedel Funktion Tempera-
tur (°C)
Tid (min) Falsnivå
Madeirakaka/fruktkaka Varmluft 140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / Socker-
kaka
Varmluft 140 - 150 35 - 50 1
Sponge cake / Socker-
kaka
Över-/Under-
värme
160 35 - 50 1
Tårtbotten av mördeg
1)
Varmluft 170 - 180 10 - 25 2
Tårtbotten av sockerka-
ka
Varmluft 150 - 170 20 - 25 2
Apple pie / Äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, diago-
nalt placerade)
Varmluft 160 70 - 90 2
Apple pie / Äppelpaj (2
formar Ø 20 cm, diago-
nalt placerade)
Över-/Under-
värme
180 70 - 90 1
Cheesecake, plåt
2)
Över-/Under-
värme
160 - 170 70 - 90 2
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
Bakverk på plåtar
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Vetefläta/krans Över-/Under-
värme
170 - 190 30 - 40 1
Julkakor
1)
Över-/Under-
värme
160 - 180 50 - 70 1
Bröd (rågbröd)
1)
Över-/Under-
värme
1
första 230 20
Därefter 160 - 180 30 - 60
Petit-chouer/bakelser
1)
Över-/Under-
värme
190 - 210 20 - 35 2
SVENSKA 11
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Rulltårta
1)
Över-/Under-
värme
180 - 200 10 - 20 2
Vetelängd med strössel Varmluft 150 - 160 20 - 40 2
Smörkakor/sockerkrin-
glor
1)
Över-/Under-
värme
190 - 210 20 - 30 2
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Varmluft 150 - 160 35 - 55 2
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Över-/Under-
värme
170 35 - 55 2
Fruktkaka av mördeg Varmluft 160 - 170 40 - 80 2
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
Över-/Under-
värme
160 - 180 40 - 80 2
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
Småkakor
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Mördegskakor, kex Varmluft 150 - 160 10 - 20 2
Short bread / Mördeg-
skaka / Mördegsremsor
Varmluft 140 20 - 35 2
Short bread / Mördeg-
skaka / Mördegsrem-
sor
1)
Över-/Under-
värme
160 20 - 30 2
Småkakor av socker-
kaksdeg
Varmluft 150 - 160 15 - 20 2
Bakverk med äggvita,
maränger
Varmluft 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 100 - 120 30 - 50 2
Småkakor av jästdeg Varmluft 150 - 160 20 - 40 2
SVENSKA 12
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Smördegskakor
1)
Varmluft 170 - 180 20 - 30 2
Bullar
1)
Varmluft 160 10 - 25 2
Bullar
1)
Över-/Under-
värme
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / Muffins
1)
Varmluft 160 20 - 35 2
Small cakes / Muffins
1)
Över-/Under-
värme
170 20 - 35 2
1)
Förvärm ugnen.
Puddingar och gratänger
Livsmedel Funktion Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Makaronipud-
ding
Över-/Under-
värme
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Över-/Under-
värme
180 - 200 25 - 40 1
Grönsaksgra-
täng
1)
Varmluftsgrilln-
ing
160 - 170 15 - 30 1
Ostbaguetter Varmluft 160 - 170 15 - 30 1
Söta puddingar Över-/Under-
värme
180 - 200 40 - 60 1
Fiskpudding Över-/Under-
värme
180 - 200 30 - 60 1
Fyllda grönsak-
er
Varmluft 160 - 170 30 - 60 1
1)
Förvärm ugnen.
Varmluft med fukt
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Makaronpudding 180 - 200 45 - 60 1
Lasagne 180 - 200 45 - 60 1
SVENSKA 13
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Potatisgratäng 190 - 210 55 - 80 1
Desserter 180 - 200 45 - 60 1
Kaka i ringform, mjuk
kaka
160 - 170 50 - 70 1
Vetefläta/krans 170 - 190 40 - 50 1
Vetelängd med strös-
sel
160 - 170 20 - 40 2
Småkakor av jästdeg 160 - 170 20 - 40 2
Bakning på flera nivåer
Använda funktionen: Varmluft.
Bakverk på plåtar
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Petit-chouer/bakelser
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 4
Smuldegspaj 150 - 160 30 - 45 1 / 4
1)
Förvärm ugnen.
Kakor / småkakor / bröd på plåtar
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Mördegskakor, kex 150 - 160 20 - 40 1 /4
Short bread / Mör-
degskaka / Mördegs-
remsor
140 25 - 45 1 / 4
Småkakor av socker-
kaksdeg
160 - 170 25 - 40 1 / 4
Bakverk med äggvita,
maränger
80 - 100 130 - 170 1 / 4
Mandelbiskvier 100 - 120 40 - 80 1 / 4
Småkakor av jästdeg 160 - 170 30 - 60 1 / 4
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra,
möra stycken av kött och fisk. Den här
funktionen kan inte användas för recept
som grytstek eller fet fläskstek. Du kan
använda matlagningstermometern för att
SVENSKA 14
säkerställa att köttet har rätt
kärntemperatur (se tabellen för
matlagningstermometern).
Under de första 10 minuterna kan du ställa
in en ugnstemperatur mellan 80 °C och 150
°C. Normaltemperatur är 90 °C. När
temperaturen ställts in fortsätter ugnen att
tillaga på 80 °C. Använd inte den här
funktionen för fågel.
Tillaga alltid utan lock när du
använder den här funktionen.
1. Bryn köttet i het stekpanna i 1 - 2
minuter på varje sida.
2. Sätt in köttet i den heta stekpannan i
ugnen på ugnsgallret.
3. Sätt matlagningstermometern i köttet.
4. Välj funktionen: Lågtemperaturstekning
och ställ in rätt slutkärntemperatur.
Livsmedel Mängd Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Engelsk rostbiff 1 000 - 1 500
g
150 120 - 150 1
Oxfilé 1 000 - 1 500
g
150 90 - 110 1
Kalvstek 1 000 - 1 500
g
150 120 - 150 1
Biff 200 - 300 g 120 20 - 40 1
Pizza/paj
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Pizza (tunn botten)
1)
200 - 230 15 - 20 2
Pizza (med mycket
fyllning)
2)
180 - 200 20 - 30 2
Paj 180 - 200 40 - 55 1
Ugnsbakad spenat 160 - 180 45 - 60 1
Quiche Lorraine
(kryddad pajdegs-
botten)
170 - 190 45 - 55 1
Schweizisk ostpaj 170 - 190 45 - 55 1
Cheesecake 140 - 160 60 - 90 1
Äppelkaka, täckt 150 - 170 50 - 60 1
SVENSKA 15
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Grönsakspaj 160 - 180 50 - 60 1
Osyrat bröd
1)
230 10 - 20 2
Smördegskakor
1)
160 - 180 45 - 55 2
Flammekuchen
1)
230 12 - 20 2
Piroger (rysk version
av calzone)
1)
180 - 200 15 - 25 2
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd en långpanna.
Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar
(se tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan (i förekommande fall)
eller på gallret ovanför den djupa
långpannan.
Stek magert kött i stekgrytan med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i produkten väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger
ut bränner fast kan du tillsätta lite vätska
i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3
av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under stekningen.
Därigenom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före
stektidens slut och utnyttja eftervärmen.
Stektabeller
Nötkött
Livsmedel Funktion Mängd Tempera-
tur (°C)
Tid (min) Falsnivå
Grytstek Över-/Under-
värme
1 - 1,5 kg 230 120 - 150 1
Engelsk
rostbiff eller
filé: röd
1)
Varmluftsgrillning per cm
höjd
190 - 200 5 – 6 per cm.
höjd
1
Engelsk
rostbiff eller
filé: medel
Varmluftsgrillning per cm
höjd
180 - 190 6 – 8 per cm.
höjd
1
SVENSKA 16
Livsmedel Funktion Mängd Tempera-
tur (°C)
Tid (min) Falsnivå
Engelsk
rostbiff eller
filé: välstekt
Varmluftsgrillning per cm
höjd
170 - 180 8 – 10 per cm.
höjd
1
1)
Förvärm ugnen.
Fläsk
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Bog, hals,
skinkstek
Varmlufts-
grillning
1 - 1,5 kg 160 - 180 90 - 120 1
Kotlett, re-
vbensspjäll
Varmlufts-
grillning
1 - 1,5 kg 170 - 180 60 - 90 1
Köttfärslimpa Varmlufts-
grillning
750 g - 1 kg 160 - 170 50 - 60 1
Fläsklägg
(lagad i för-
väg)
Varmlufts-
grillning
750 g - 1 kg 150 - 170 90 - 120 1
Kalv
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Kalvstek Varmlufts-
grillning
1 kg 160 - 180 150 - 120 1
Kalvlägg Varmlufts-
grillning
1,5 - 2 kg 160 - 180 120 - 150 1
Lamm
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Lammstek
med ben,
lammstek
Var-
mlufts-
grillning
1 - 1,5 kg 150 - 180 100 - 120 1
Lammsadel Var-
mlufts-
grillning
1 - 1,5 kg 160 - 180 40 - 60 1
SVENSKA 17
Vilt
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Harsadel, har-
bog
1)
Över-/
Under-
värme
upp till 1 kg 230 30 - 40 1
Rådjurssadel,
hjortsadel
Över-/
Under-
värme
1,5 - 2 kg 210 - 220 35 - 40 1
Rådjurs-/
hjortbog
Över-/
Under-
värme
1,5 - 2 kg 180 - 200 60 - 90 1
1)
Förvärm ugnen.
Fågel
Livsmedel Funktion Mängd Tempera-
tur (°C)
Tid (min) Falsnivå
Kyckling, vår-
kyckling
Var-
mlufts-
grillning
200 - 250 g
var
200 - 220 30 - 50 1
Halv kyckling Var-
mlufts-
grillning
400 - 500 g
var
190 - 210 35 - 50 1
Fågeldelar Var-
mlufts-
grillning
1 - 1,5 kg 190 - 210 50 - 70 1
Anka Var-
mlufts-
grillning
1,5 - 2 kg 180 - 200 80 - 100 1
Fisk (ångkokning)
Livsmedel Funktion Mängd Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Hel fisk Över-/
Under-
värme
1 - 1,5 kg 210 - 220 45 - 60 1
Min grill
Grilla alltid med maximal
temperaturinställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som
rekommenderas i grilltabellen.
SVENSKA 18
Placera alltid plåten som ska fånga upp
fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionerna i 5 minuter.
FÖRSIKTIGHET! Grilla alltid med
stängd ugnslucka.
Min grill
Livsmedel Temperatur (°C) Grillningstid (min) Falsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Rostbiff, rosa 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Oxfilé, rosa 230 20 - 30 20 - 30 1
Stek av gris 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Stek av kalv 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Stek av lamm 210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
Hel fisk, 500 -
1 000 g
210 - 230 15 - 30 15 - 30 1
Max grill
Livsmedel Grillningstid (min) Falsnivå
1:a sidan 2:a sidan
Burgers / Hambur-
gare
1)
9 - 13 8 - 10 3
Fläskfilé 10 - 12 6 - 10 3
Korv 10 - 12 6 - 8 3
Nötbiffar, kalvbiffar 7 - 10 6 - 8 3
Toast / Rostat bröd
1)
1 - 3 1 - 3 3
Varma smörgåsar 6 - 8 - 3
1)
Förvärm ugnen.
Fryst mat
Ta bort förpackningen från maten. Lägg
maten på en tallrik.
Täck inte över den med en skål eller
tallrik. Det kan förlänga upptiningstiden.
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fryst pizza 200 - 220 15 - 25 2
SVENSKA 19
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Fryst panpizza 190 - 210 20 - 25 2
Kyld pizza 210 - 230 13 - 25 2
Fryst portionspizza 180 - 200 15 - 30 2
Pommes Frites, tunn 200 - 220 20 - 30 2
Pommes Frites, tjock 200 - 220 25 - 35 2
Croquetter 220 - 230 20 - 35 2
Riven potatisgräng 210 - 230 20 - 30 2
Lasagne/Cannelloni,
kyld
170 - 190 35 - 45 2
Fryst lasagne/cannel-
loni
160 - 180 40 - 60 2
Ugnsgratinerad ost 170 - 190 20 - 30 2
Kycklingvingar 190 - 210 20 - 30 2
Frysta färdigrätter
Livsmedel Funktion Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Fryst Pizza Över-/Under-
värme
enligt till-
verkarens
anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
2
Pommes frites
1)
(300 – 600 g)
Över-/Under-
värme eller Var-
mluftsgrillning
200 - 220 enligt tillverka-
rens anvisningar
2
Baguetter Över-/Under-
värme
enligt till-
verkarens
anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
2
Fruktkaka Över-/Under-
värme
enligt till-
verkarens
anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
2
1)
Vänd pommes friten 2 till 3 gånger.
Upptining
Ta bort förpackningen från maten och
lägg den sedan på en tallrik.
Använd den första ugnsnivån nerifrån.
Täck inte över maten med en skål eller
tallrik eftersom det kan förlänga
upptiningstiden.
SVENSKA 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

IKEA OV32 Recipe book

Typ
Recipe book