till termostat 6 (180°). Grädda 30 - 40 min. Sätt in ett glas vatten i ugnen samtidigt för att få en knaprigare
yta på brödet.
Pizza
150 g vetemjöl – 90 g ljummet vatten – 2 msk olivolja – ½ påse torrjäst – salt
Använd mixerskålen med multifunktionskniven. Häll i vetemjöl, salt, jäst.
Kör på hastighet 2, häll i ljummet vatten och olivolja genom lockets matarrör när matberedaren startat.
Så snart degen format en boll (15 – 20 sek), stanna matberedaren. Låt degen jäsa till dubbel storlek på
en varm plats. Sätt på ugnen på termostat 8 (240°). Under tiden, kavla ut degen och garnera enligt
önskemål: tomatpuré och lök, svamp, skinka, mozzarella, etc… Dekorera med några ansjovisar och svarta
oliver, strö över oregano och riven ost och några droppar olivolja. Lägg den garnerade pizzan på en smord
och mjölad plåt. Grädda 15 - 20 min, kontrollera gräddningen regelbundet.
Pajdeg
280 g vetemjöl – 140 g mjukt smör i bitar – 70 ml vatten – en nypa salt
Använd mixerskålen med multifunktionskniven. Häll i vetemjöl, salt och smör.
Kör på hastighet 2, några sekunder, häll därefter i vattnet genom lockets matarrör. Kör tills degen format
en boll (25 - 30 sek). Låt vila kallt minst 1 tim, innan den kavlas ut och gräddas med önskad fyllning.
Pannkakssmet
(i skålen med multifunktionskniven, eller i mixerbägaren)
160 g vetemjöl – 1/3 l mjölk – 2 ägg – ½ tsk salt – 2 msk olja – 15 g socker (valfritt) – Rom (enligt
önskemål)
Använd mixerskålen med multifunktionskniven. Häll i alla ingredienserna. Kör på hastighet 1 i 20 sek, övergå
därefter till hastighet 2 i 25 sek.
Om du använder mixerbägaren, häll i alla ingredienserna utom vetemjölet. Kör på hastighet 2 och efter
några sekunder, tillsätt efterhand vetemjölet, genom påfyllningshålet i mixerbägarens lock, mixa därefter
45 sek.
Sockerkaka
200 g vetemjöl - 2 tsk bakpulver - 200 g mjukt smör i bitar - 200 g socker - 4 ägg - 1 nypa salt
Använd mixerskålen med multifunktionskniven. Häll i alla ingredienserna. Kör på hastighet 2 i 2 min 30
sek. Sätt på ugnen på termostat 6 (180°). Häll smeten i en kakform och grädda 1 timme.
Mjuk pepparkaka
200 g vetemjöl – 100 g mjukt smör i bitar – 100 g socker – 4 ägg – 60 ml mjölk – 1 tsk flytande honung
- 2 tsk bakpulver – 1 tsk kanel – 1 tsk ingefära – 1 tsk riven muskotnöt – rivet apelsinskal från 1 apelsin –
1 nypa peppar.
Använd mixerskålen med multifunktionskniven. Häll i alla ingredienserna. Kör på hastighet 2 i 2 min. Häll
smeten i en smord och mjölad kakform och grädda 50 min på termostat 6 (180°C).
Servera ljummen eller kall med fruktmos eller marmelad.
Chokladkaka
5 ägg, 200 g socker, 3 msk vetemjöl, 200 g smält smör, 200 g choklad, 3 tsk bakpulver, 100 ml mjölk.
Smält chokladen i vattenbad tillsammans med 2 msk vatten. Tillsätt smöret och blanda tills allt smält.
Använd mixerskålen med multifunktionskniven. Häll i socker och ägg och kör på hastighet 2 i 45 sek tills
det blir en skummig blandning. Utan att stanna matberedaren, tillsätt den smälta chokladen, vetemjöl,
bakpulver och mjölk genom lockets matarrör, och kör i 15 sek.
Häll i en smord form och grädda ca 1 tim, termostat 5/6 (160°C)
SV
35