Electrolux EKC60466X Användarmanual

Typ
Användarmanual
brugsanvisning
bruksanvisning
Komfur
Spis
EKC60466
Madvarens art Ribbe Temperatur °C Tid i minutter
Längder/ Kransar 1-2 180-200 25-35
Pepparkakor 1-2 220-225 8-12
Formkage 1-2 170-180 35-45
Sandkage/Madeira kage 1-2 170-180 40-50
Sandwich kage, bolle 1-2 200-225 8-12
Marengs 1-2 100 90-120
Marengsbunde 1-2 100 90-120
- opvarmning 1-2 med slukket ovn 25
Småkager 1-2 160-180 6-15
Vandbakkelser 1-2 170-190 30-45
Roulade 1-2 190-210 10-12
Frugttærter, småkager af mør-
dej
1-2 175-200
Forbagte, boller 10 -
15
Frugttærter, småkager af mør-
dej
1-2 175 slut 35 - 45
Frugttærter, smuldrekage 1-2 190-200 25-35
Kransekage i ringe 1-2 210-230 10-12
Ugnspannkaka 1-2 210-220 15-30
Hovedovn
Varmluft
Bagværkets art Rist Temperatur °C Tid i minutter
Rundstykker 2+4 175-185 15-20
Fuldkorns boller 2+4 165-180 20-30
Småt gærbrød med
fyld
2+4 170-180 15-20
Formbröd 1+4 170-190 30-40
Kringler 2+4 160-170 15-20
Hvidt brød/Limpor 2+4 170-180 35-45
Fuldkorns brød 2+4 160-170 35-45
Rugbrødsblanding 2+4 250 opvarmning
-bagning 2+4 160-170 60-70
Flutes 2+4 180-200 20-30
Bradepandekage 3 150-160 50-60
Fruktkakor 3 140-150 70-80
Muffins 2+4 160-170 15-25
Rulltarta 3 190-210 6-15
Bullar 2+4 185-195 8-15
Längder/ Kransar 2+4 170-180 25-35
Pepparkakor 2+4 160-170 8-15
Formkage 2+4 150-160 30-40
16 electrolux
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
INNEHÅLL
Säkerhetsinformation 29
Produktbeskrivning 32
Innan maskinen används första gången
33
Häll – daglig användning 34
Häll – råd och tips 35
Häll – underhåll och rengöring 36
Ugn – daglig användning 36
Ugn - klockfunktioner 38
Ugn - använda tillbehören 39
Ugn – råd och tips 40
Ugn – underhåll och rengöring 50
Om maskinen inte fungerar 53
Installation 53
Miljöskydd 55
Med reservation för ändringar
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här bruksanvisningen noga före in-
stallation:
För din egen säkerhet och för maskinens
säkerhet
För att skydda miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att
den följer med produkten om du flyttar eller
säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig
installation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn
från 8 års ålder och uppåt, och av perso-
ner med nedsatt fysisk, sensorisk eller
mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de
övervakas eller instrueras beträffande hur
produkten används på ett säkert sätt och
förstår de risker som är förknippade med
användningen. Barn ska inte leka med
produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räck-
håll för barn. Det finns risk för kvävning
eller annan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från ugnen
när luckan är öppen eller när ugnen an-
vänds. Det finns risk för skada eller be-
stående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplås-
funktion ska det användas. Det hindrar
småbarn och husdjur från att oavsiktligt
sätta på ugnen.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det
finns risk för personskada och skada på
produkten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Stäng av produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslu-
tas av en behörig tekniker. Kontakta ett
auktoriserat servicecenter. Detta för att
förhindra konstruktionsskador eller fysisk
skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats
under transporten. Anslut inte apparaten
till nätet om den är skadad. Kontakta le-
verantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler
och folier från produkten före använd-
ning. Ta inte bort typskylten. Det kan
göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och
standarder i landet där produkten an-
vänds måste följas (t.ex. säkerhetsbe-
stämmelser, regler för kassering och
återvinning och elektriska säkerhetsbe-
stämmelser).
Var försiktig när du flyttar produkten.
Denna produkt är tung. Använd alltid
skyddshandskar. Dra aldrig produkten i
handtaget.
electrolux 29
Kontrollera att produkten inte är inkopp-
lad på elnätet vid installation (i förekom-
mande fall).
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Ställ inte produkten på en bas.
Elektrisk anslutning
Produkten får bara installeras och anslu-
tas av en behörig elektriker. Kontakta ett
auktoriserat servicecenter. Detta för att
förhindra konstruktionsskador eller fysisk
skada.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskyl-
ten stämmer överens med nätströmmen i
huset.
Information om spänningen finns på typs-
kylten.
Du måste ha korrekta isoleringsanord-
ningar: strömbrytare, säkringar (säkringar
av skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbryta-
re och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en
isoleringsenhet så att du kan koppla från
produkten från nätet vid alla poler. Kon-
taktöppningen på isoleringsenheten mås-
te vara minst 3 mm bred.
De stötskyddande delarna måste place-
ras så att de inte kan tas bort utan verk-
tyg.
Använd alltid ett korrekt installerat, stöt-
säkert och jordat eluttag.
Vid anslutning av elektriska produkter till
ett nätuttag, låt aldrig kablar vidröra eller
komma nära den varma luckan på pro-
dukten.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller för-
längningskablar. Risk för brand.
Var försiktig så att nätkontakten eller
sladden inte kläms eller skadas bakom
produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter
installationen.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort
produkten från uttaget. Dra alltid i stick-
kontakten (i förekommande fall).
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servi-
cecenter.
Användning
Använd den bara för matlagning i ett hus-
håll. Produkten får inte användas kom-
mersiellt eller industriellt. Detta för att för-
hindra fysisk skada på person eller skada
på egendom.
Övervaka alltid hällen under användning.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan
när produkten används. Het ånga kan
strömma ut. Det finns risk att bränna sig.
Använd inte produkten om den har kon-
takt med vatten. Använd inte produkten
med våta händer.
Använd inte produkten som arbets- eller
avlastningsyta.
Produktens kokzon blir het under an-
vändning. Det finns risk att bränna sig.
Lägg inte metallföremål som bestick eller
kokkärlslock på ytorna eftersom de kan
bli heta.
Produktens insida blir het under använd-
ning. Det finns risk att bränna sig. Använd
handskar när du sätter in eller tar ut tillbe-
hör eller formar.
Öppna luckan försiktigt. Användning av
ingredienser som innehåller alkohol kan
producera en blandning av luft och alko-
hol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma
nära produkten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller
föremål som är våta av brandfarliga pro-
dukter och/eller föremål som lätt smälter
(av plast eller aluminium) i, i närheten av
eller på produkten. Det finns risk för ex-
plosion eller brand.
Stäng av kokzonerna efter varje använd-
ningstillfälle.
Använd inte kokzonerna utan eller med
tomma kokkärl
Låt inte kokkärl torrkoka. Detta kan orsa-
ka skador på kokkärl och hällens yta.
Ytan kan skadas om föremål eller kokkärl
faller på den.
Placera inte heta kokkärl i närheten av
kontrollpanelen eftersom värmen kan
skada produkten.
Var försiktig när du tar bort eller installerar
tillbehören, för att undvika skada på pro-
duktens emalj.
Kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten alu-
minium eller med skadad botten kan repa
hällens yta om de dras över den.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion.
För att förhindra skada eller missfärgning
på emaljen:
30 electrolux
ställ inga föremål direkt på bottnen och
täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå
kvar i produkten efter att tillagningen är
klar.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Placera inte brännbara material i utrym-
met under ugnen. Förvara enbart värme-
beständiga föremål där ( i förekommande
fall).
Täck inte över ugnens ångventiler. De sit-
ter på översidan bakre del (i förekom-
mande fall).
Om ytan är spräckt, koppla ur produkten
ur eluttaget. Det finns risk för elstötar.
Placera inte material som leder värme
(t.ex. tunn metallväv eller värmeledare
med metallöverdrag) under kokkärlen.
Överdriven värmereflexion kan skada häl-
len.
Underhåll och rengöring
Se till att produkten har kallnat före un-
derhåll. Det finns risk att bränna sig. Det
finns risk att glaspanelerna kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten
ren. Ansamling av fett eller andra matres-
ter kan orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att ug-
nens ytmaterial skadas
Både för din egen och produktens säker-
het ska produkten alltid rengöras med
milt handdiskmedel och vatten. Använd
inte brandfarliga produkter eller produkter
som kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller
högtryckstvätt, vassa föremål, rengör-
ingsmedel med slipeffekt, repande svam-
par eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverka-
rens anvisningar. Spruta aldrig någonting
på värmeelementen eller termostatens
sensor (i förekommande fall).
Rengör aldrig glasluckan med slipande
rengöringsmedel eller en metallskrapa.
Innerglasets värmebeständiga yta kan
spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra
och kan gå sönder. De måste bytas.
Kontakta ett servicecenter.
•Var försiktig när du tar bort luckan. Luck-
an är tung.
Lamporna som används i den här pro-
dukten är speciallampor som endast är
avsedda för användning i produkter som
denna. De kan inte användas för att lysa
upp ett rum, varken helt eller delvis.
Om det blir nödvändigt att byta ut lam-
pan, byter du mot en med samma effekt
som är specialdesignad för produkter
som denna.
Koppla från produkten från nätet före
byte av ugnslampan. Det finns risk för
elstöt. Låt produkten svalna. Det finns
risk att bränna sig.
Den katalytiska emaljen ska ej rengöras.
Kundservice
Bara en behörig tekniker får reparera eller
utföra arbete på maskinen. Kontakta ett
auktoriserat servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparatio-
ner och utbyten.
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materia-
lskada
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte
barn eller små djur stängas in i produk-
ten. Det finns risk för kvävning.
electrolux 31
PRODUKTBESKRIVNING
Allmän översikt
8
5
3
6
3
5
1 2
7
4
4
8
3
2
1
4
5
3
2
1
1 Inbyggnadshäll
2 Kontrollpanel
3 Grill
4 Ugnslampa
5 Undervärme
6 Uttag för matlagningstermometer
7 Fläkt och värmeelement
8 Falsnivåer
Beskrivning av hällen
2
180
mm
145
mm
180
mm
1
3
456
140/210
mm
1 Kokzon 1200 W
2 Ångutlopp
3 Kokzon 1800 W
4 Kokzon 1800 W
5 Restvärmeindikering
6 Kokzon 1000/2200 W
Kontrollpanel
1 3 34 65 7 22
1 Strömindikator
2 Kontrollvred för hällen
3 Temperaturindikator
4 Vred för övre ugnens funktioner
5 Elektronisk programmeringsenhet
32 electrolux
6 Kontrollvred för undre ugnens funktio-
ner
7 Kontrollvred för undre ugnens tempera-
tur
Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Super Clean långpanna
För bakning och stekning eller som fet-
tuppsamlingsfat.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
Avtagbara teleskopskenor
För att sätta galler eller plåtar på den.
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Tag bort alla delar från produkten.
Rengör produkten före första använd-
ning.
Försiktighet Använd inte slipande
rengöringsmedel! Dessa kan skada
ytan. Se avsnitt "Underhåll och
rengöring".
Ställa in tiden
Ugnen kan bara användas efter att ti-
den ställts in.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strö-
mavbrott blinkar klockans kontrollampa au-
tomatiskt.
För att ställa in aktuell tid, använd knappen
" + " eller" - ".
Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna
och klockan visar den inställda tiden.
För inställning av tid får inte en automa-
tisk funktion (koktid
eller stopptid
) ställas in samtidigt.
Förvärm
1.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
2. Låt hushållsapparaten köras utan mat i
ungefär 1 timme.
3.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
4. Låt hushållsapparaten köras utan mat i
ungefär 10 minuter.
5.
Ställ in funktion
och maxtemperatur.
6. Låt hushållsapparaten köras utan mat i
ungefär 10 minuter.
Detta görs för att bränna upp resterna i
hushållsapparaten. Delarna kan bli varmare
än vanligt. När du förvärmer hushållsappa-
raten för första gången kan den avge lukt
och rök. Detta är normalt. Kontrollera att
luftflödet är tillräckligt.
Övre ugn
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är som standard aktiverat.
Öppna och stänga luckan
För att öppna luckan förs låsknappen (A) åt
höger.
Stäng luckan utan att trycka på lucklåset.
A
B
electrolux 33
Avaktivera lucklåset
1. Flytta och håll inne låsknappen (A) åt hö-
ger.
2. Tryck och håll inne knappen (B).
3. Släpp låsknappen (A).
4. Släpp knappen (B).
Aktivera lucklåset
1. Flytta och håll inne låsknappen (A) åt hö-
ger.
2. Tryck och håll inne knappen (B).
3. Släpp knappen (B).
4. Släpp låsknappen (A).
Undre ugn
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är som standard aktiverat.
Öppna och stänga luckan
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
Avaktivera lucklåset
1. Tryck på lucktätningen (B) på varje sida.
Tätningen släpper.
2. Dra upp lucktätningen och ta bort den.
2
B
1
3. Lossa spaken (1), flytta den åt höger (2)
och sätt tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen (B) i varje sida och
sätt den på luckans innerkant. Sätt luck-
tätningen i luckans övre kant.
B
Aktivera lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset åt vänster.
Viktigt När produkten stängs av
avaktiveras inte det mekaniska lucklåset.
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Värmelägen
Kon-
trollvred
Funktion
Vred för dubbelkokzon
0 Av-läge
34 electrolux
Kon-
trollvred
Funktion
1-9 Värmelägen
(1 = lägst; 9 = högst)
1. Vrid kontrollvredet till önskat värmeläge.
2. Vrid kontrollvredet till läge "0" för att
slutföra tillagningen.
Utnyttja restvärmen för att minska
energiförbrukningen. Stäng av kokzo-
nen ca 5–10 minuter innan tillagningen
är klar.
Användning av dubbelkokzon
Varning För att sätta på
dubbelkokzonen, vrid kontrollvredet
med dubbelkokzon åt höger (vrid det
inte ända till stopp-läget).
1. Vrid kontrollvredet åt höger till läge "9".
2. Vrid långsamt kontrollvredet till symbo-
len
tills du hör ett klickljud.
Nu är båda kokzonerna på.
3. För att ange önskat värmeläge, se av-
snittet "Värmeläge".
Restvärmeindikering
Restvärmeindikeringen tänds när en kokzon
är varm.
Varning Risk för brännskador på
grund av restvärme!
HÄLL – RÅD OCH TIPS
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Kokkärl
Kokkärlets botten skall vara så tjock
och plan som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med alumi-
nium- eller kopparbotten kan orsaka
missfärgning på glaskeramiken.
Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på kok-
kärlet.
Ställ kokkärlet på kokzonen innan du
sätter på zonen.
Stäng av kokzonen innan tillagningen
är klar för att utnyttja restvärmen.
Botten på pannor och kokkärl måste
vara lika stor som kokzonen.
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Anvisning
1 Varmhållning av tillagad mat efter be-
hov
Täck över
1-2 Hollandaisesås, smältning: smör, chok-
lad, gelatin
5-25 mi-
nuter
Rör om då och då
1-2 Stanning: omeletter, äggstanning 10-40
minuter
Tillaga med lock
2-3 Sjudning av ris och mjölkbaserade rät-
ter, värmning av färdiglagade rätter
25-50
minuter
Tillsätt minst dubbla mängden väts-
ka som ris, rör om mjölkrätter under
tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
minuter
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Koka potatis 20-60
minuter
Använd max. 1/4 liter vatten för 750
gram potatis
4-5 Tillagning av stora mängder mat, stuv-
ningar och soppor
60-150
minuter
Upp till 3 liter vätska plus ingredien-
ser
electrolux 35
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Anvisning
6-7 Lätt stekning: Schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, ägg,
pannkakor, munkar
efter be-
hov
Vänd efter halva tiden
7-8 Hård stekning, potatiskroketter, njur-
stek, fransyska
5-15 mi-
nuter
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulash, grytstek) fritera pommes frites
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Rengör produkten efter varje användnings-
tillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på glaskera-
miken påverkar inte produktens funk-
tion.
För att ta bort smuts:
1. Ta omedelbart bort:smält plast,
plastfolie och mat med socker.
Smutsen kan skada produkten om
du inte gör detta. Använd en speciell
skrapa för glaset. Sätt skrapan snett
mot glasytan och för bladet över
ytan.
Avlägsna när produkten är till-
räckligt sval:kalkavlagringsringar,
vattenringar, fettstänk, glänsande
metalliska missfärgningar. Använd ett
speciellt rengöringsmedel för glaske-
ramik eller rostfritt stål.
2. Rengör produkten med en fuktig duk
och lite rengöringsmedel.
3. Torka sedan produkten torr med en
ren duk.
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Kylfläkt
När produkten är på, slås fläkten på auto-
matiskt för att hålla produktens ytor svala.
Om du stänger av produkten stannar kyl-
fläkten.
Aktivera och avaktivera den övre ugnen
1. Vrid vredet för den övre ugnens funktio-
ner till en ugnsfunktion.
2. Strömlampan tänds när produkten är
igång.
Temperaturlampan tänds medan tem-
peraturen i produkten ökar.
3. För att avaktivera produkten, vrid den
övre ugnens funktionsvred till Av-läget.
Aktivera och avaktivera den undre
ugnen
1. Vrid vredet för den undre ugnens funk-
tioner till en ugnsfunktion.
36 electrolux
2. Vrid temperaturvredet för den undre
ugnen till en temperatur.
Strömlampan tänds när produkten är
igång.
Temperaturlampan tänds medan tem-
peraturen i produkten ökar.
3. Avaktivera produkten genom att vrida
vredet för den undre ugnens funktioner
och den undre ugnens temperaturvred
till av-läget.
Funktioner i den övre ugnen
Ugnsfunktioner Tillämpning
Av-läge Ugnen är avstängd.
100 -
200
Intervall för temperaturinställning för
över-/undervärme
För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Bryning För stekning av större stycken kött eller fågel på en
nivå. Även för att gratinera och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning.
Ugnsbelysning För att tända ugnsbelysningen.
Funktioner i undre ugnen
Ugnsfunktion Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
Varmluft
För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänk ugnstemperaturen (20–
40 °C) jämfört med en konventionell ugn.
Över-Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Pizza/paj
För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer intensiv bry-
ning och som ska ha knaprig botten. Sänk ugnstemperaturen (20–
40 °C) jämfört med en konventionell ugn.
Bryning
För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå. Även för att
gratinera och bryna.
Max Grill
För grillning av plana livsmedel i stora mängder och för rostning av
bröd.
Torkning För att torka livsmedel.
Upptining För upptining av frysta livsmedel.
Ugnslampa För att tända ugnsbelysningen.
Funktionslås För att låsa ugnsfunktioner
electrolux 37
Funktionslås
Funktionslåset är inbyggt i kontrollvreden
för ugnsfunktionerna.
Funktionslåset avaktiverar inte ström-
försörjningen till spisen.
Lås ugnen:
Vrid kontrollvredet till symbolen
. Vredet
hoppar ut cirka 2 mm.
Lås upp ugnen:
Tryck på vredet och vrid det till önskat läge.
UGN - KLOCKFUNKTIONER
Elektronisk programmeringsenhet
1 2
456
3
1 Kontrollampa för matlagningstermome-
ter
2 Tidvisning
3 Funktionslampor
4 Knapp " +"
5 Valknapp
6 Knapp " -"
Klockfunktion Tillämpning
Val/Klocka För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden.
Signalur För att ställa in en tid för nedräkning.
När tiden löper ut avges en ljudsignal.
Denna funktion kan även användas när ugnen inte används.
Koktid Används för att ställa in hur länge ugnen ska vara på.
Stopptid r att ställa in stopptid för en ugnsfunktion.
Koktid och Stopptid kan använ-
das samtidigt om ugnen automatiskt
ska slås på eller stängas av vid en se-
nare tidpunkt. I det här fallet ställer du
först in Koktid
och sedan Stopptid
.
Inställning av klockfunktioner
1. Tryck flera gånger på knappen tills lam-
pan för önskad funktion blinkar.
38 electrolux
2.
Ställa in tiden med signaluret
, Kok-
tid
eller stopptid , använd knap-
pen " + " eller" - ".
Motsvarande kontrollampa tänds.
När tiden gått ut, blinkar funktionslam-
pan och under 2 minuter ljuder en sig-
nal.
Med funktionerna Koktid och
Stopptid
stängs ugnen av automa-
tiskt.
3. Tryck på en valfri knapp för att stänga
av signalen.
Avbryta klockfunktioner
1. Tryck upprepade gånger på Valknap-
pen tills indikeringen för önskad funk-
tion blinkar.
2. Tryck på och håll inne knappen " - ".
Efter några sekunder slocknar klock-
funktionen.
UGN - ANVÄNDA TILLBEHÖREN
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Matlagningstermometer
Matlagningstermometern mäter innertem-
peraturen när köttstycken tillagas. När köt-
tet uppnår inställd temperatur stängs ugnen
av automatiskt.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell
Innertemperaturen: Se Tabell för matlag-
ningstermometer
Viktigt Använd endast
matlagningstermometern som medföljer
eller originalreservdelar
Varning Matlagningstermometern är
het! Risk för brännskador föreligger! Var
försiktig när du tar bort
matlagningstermometerns spets och
kontakt.
1. Sätt i matlagningstermometerns kon-
takt hela vägen i uttaget på ugnens si-
dovägg.
2. För in matlagningstermometern så att
spetsen hamnar mitt i köttstycket.
1
2
3.
Tryck på valknappen
flera gånger
tills matlagningstermometerns kontrol-
lampa
blinkar.
4. Använd " +" / " -" för att ställa in öns-
kad innertemperatur. Du kan ställa in
temperaturen mellan 30 och 99 °C.
Se rekommenderade värden i tabellen.
Innertemperaturen visas från 30 ºC
5. Använd vreden för att ställa in önskad
ugnsfunktion och temperatur.
6. När köttet uppnår den inställda inner-
temperaturen stängs ugnen av automa-
tiskt.
7. Avlägsna matlagningstermometern.
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande,
utför ovanstående steg på nytt och ställ in
en högre innertemperatur.
Sätta in ugnstillbehören
Skjut in tillbehören med den dubbla sidan
bakåt så att de lutar mot ugnens botten.
Skjut in tillbehören mellan styrskenorna
en av ugnens nivåer.
electrolux 39
Långpannan och gallret har dubbla si-
dokanter. Dessa kanter och formen på
styrskenorna utgör tillbehörens tipp-
skydd.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna
samtidigt
Lägg gallret på långpannan. Skjut in lång-
pannan mellan styrskenorna på en av ug-
nens nivåer.
Viktigt Spara installationsanvisningarna till
teleskopskenorna för framtida användning.
Försiktighet Använd bara
teleskopskenorna i undre ugnen.
Teleskopskenor – isättning av
ugnstillbehör
Sätt bakplåten eller långpannan på tele-
skopskenorna. Placera utbuktningarna på
bakplåtens eller långpannans kortsidor över
teleskopskenornas styrpinnar.
Placera ugnsgallret på teleskopskenorna så
att fötterna är vända nedåt.
Den upphöjda ramen runt gallret hind-
rar kokkärl från att glida av.
Sätta in ugnsgaller och långpanna
samtidigt
Lägg ugnsgallret på långpannan. Ställ gall-
ret och långpannan på teleskopskenorna.
Placera utbuktningarna på bakplåtens eller
långpannans kortsidor över teleskopskenor-
nas styrpinnar.
UGN – RÅD OCH TIPS
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Temperaturerna och gräddningstiderna
i tabellerna är endast riktvärden. De be-
40 electrolux
ror på recepten samt på ingredienser-
nas kvalitet och mängd.
Försiktighet Använd en djup
långpanna för mycket fuktiga kakor.
Fruktjuicer kan orsaka permanenta
fläckar på emaljen.
Övre ugn
Den övre ugnen är den mindre av de två
ugnarna. Den har 3 ugnsnivåer. Använd-
ningsområdet är att tillaga mindre mängder
mat. Den ger särskilt goda resultat när den
används för att tillaga fruktkakor, sötsaker
och kryddade pajdegsbottnar eller quiche.
Undre ugn
Undre ugnen är särskilt lämpad för att tilla-
ga stora mängder mat.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegen-
skaper än din gamla. Anpassa dina vanli-
ga inställningar (temperatur, koktider) och
placering av plåtar och galler till värdena i
tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen
stängas av ca 10 minuter innan bak-
ningstiden är slut,r att använda restvär-
men.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre
temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett
speciellt recept, leta efter ett recept som
är nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15
minuter, om du bakar kakor på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid
lika bruna. Om detta händer ska du inte
ändra temperaturinställningen. Skillnaden
jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt
gräddad på undersi-
dan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Övre ugn
electrolux 41
Traditionell bakning
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 1-2 200-225 10-20
Grahamsbullar 1-2 190-200 20-25
Småt gærbrød med fyld 1-2 200-225 10-12
Formbröd 1-2 190-210 30-40
Ciabattabullar 1-2 210-230 10-20
Foccacia 1-2 220-230 15-20
Pitabröd 1-2 230 5-15
Salta kringlor 1-2 180-200 12-15
Vitt bröd / Limpor 1 175-225 35-45
Vitt bröd / 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning
max. Temperaturin-
ställning
värmning
- bakning 1-2 190 55-65
Baguetter 1-2 220-230 15-30
Kaka i långpanna 1-2 170-180 50-60
Fruktkakor 1-2 150-170 70-80
Muffins 1-2 180-200 10-20
Rulltarta 1-2 220-230 6-14
Bullar 1-2 220-230 8-15
Längder/ Kransar 1-2 180-200 25-35
Pepparkakor 1-2 220-225 8-12
Kaka i form 1-2 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeirakakor 1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 1-2 200-225 8-12
Maränger 1-2 100 90-120
Marängbottnar 1-2 100 90-120
- värmning 1-2
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 1-2 160-180 6-15
Petit-choux 1-2 170-190 30-45
Rulltårta 1-2 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegskakor 1-2 175-200
förbakning, bullal
10-15
Frukttårtor, mördegskakor 1-2 175 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 1-2 190-200 25-35
Mandelkakor i ringar 1-2 210-230 10-12
Ugnspannkaka 1-2 210-220 15-30
Undre ugn
42 electrolux
Baka i varmluft
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 2+4 175-185 15-20
Grahamsbullar 2+4 165-180 20-30
Småt gærbrød med
fyld
2+4 170-180 15-20
Formbröd 1+4 170-190 30-40
Salta kringlor 2+4 160-170 15-20
Vetebröd / Limpor 2+4 170-180 35-45
Fullkornsbröd 2+4 160-170 35-45
Rågbröd, blandning 2+4 250 varmhållning
- bakning 2+4 160-170 60-70
Baguetter 2+4 180-200 20-30
Bradepandekage 3 150-160 50-60
Fruktkakor 3 140-150 70-80
Muffins 2+4 160-170 15-25
Rulltarta 3 190-210 6-15
Bullar 2+4 185-195 8-15
Längder/ Kransar 2+4 170-180 25-35
Pepparkakor 2+4 160-170 8-15
Formkage 2+4 150-160 30-40
Sockerkakor/Madeira-
kakor
2 150-160 50-60
Maränger 2+4 100 90-120
Marängbottnar 2+4 100 90-120
- värmning 2+4 med ugnen avstängd 25
Kex/skorpor 2+4 150-160 10-20
Petit-choux 2+4 155-165 30-40
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2+4 150-160
förbakning, bottnar
10-15
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2+4 150-160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2+4 170-180 30-40
Traditionell bakning
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 3-4 200-225 10-20
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Småt gærbrød med fyld 3-4 200-225 10-12
Formbröd 2-3 190-210 30-40
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
electrolux 43
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vetebröd / Limpor 2 175-225 35-45
Vetebröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Bradepandekage 2-3 170-180 50-60
Fruktkakor 3 150-170 70-80
Muffins 3 180-200 10-20
Rulltarta 3 220-250 6-15
Bullar 3 220-250 8-15
Längder/ Kransar 3 180-200 25-35
Pepparkakor 3 220-225 8-12
Formkage 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeirakakor 1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
- värmning 3-4
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 3-4 160-180 6-15
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175-200
förbakning, bullar
10-15
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190-200 25-35
Kransekage i ringe 2 210-230 10-12
Ugnspannkaka 2 210-220 15-30
Pizza-tabell
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2-3 175-200 25-35
44 electrolux
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Pizza, hemlagad (tjock
- med mycket fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad (tunn
botten)
1-2
200-230
1)
15-20
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembakade
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembakade
dekorering
3-4 215-225 35-45
Tårtor, frusna 3-4 200 15-25
1) förvärm ugnen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs
tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpan-
nan eller på gallret över långpannan. (om
det används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Undre ugn
Steka i varmluft
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
Rostbiff 1-2 160 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Lägg/bog/sadel 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Fläskstek
1)
2-3 175 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
electrolux 45
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Kyckling, i bitar 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtemperaturtill-
agad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Rostbiff 1-3 180 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Oxfilé
1)
2-3 180 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Lägg/bog/revben 2 180 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Fläskstek
1)
3 200 60-70
Fläskkarré
1)
3 200 60
Grishals 2-3 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
46 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Electrolux EKC60466X Användarmanual

Typ
Användarmanual

på andra språk