HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6225W Användarmanual

Typ
Användarmanual
QSG6225
Bruksanvisning Spis
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
INNEHÅLL
SÄKERHETSINFORMATION 2
Säkerhet för barn och handikappade 3
Allmän säkerhet 3
Installation 3
Elektrisk anslutning 3
Användning 4
Underhåll och rengöring 5
Kundservice 5
Bortskaffande av apparaten 5
PRODUKTBESKRIVNING 6
Allmän översikt 6
Tillbehör 7
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
7
Första rengöring 7
Förvärm 7
Mekaniskt lucklås 8
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING 9
Värmelägen 9
Användning av dubbelkokzon 9
HÄLL – RÅD OCH TIPS 10
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 11
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING 11
Kylfläkt 11
Aktivera och avaktivera den övre ugnen 11
Aktivera och avaktivera den undre ugnen
12
Funktioner i den övre ugnen 12
Funktioner i undre ugnen 12
Funktionslås 13
UGN - ANVÄNDA TILLBEHÖREN 13
Sätta in ugnstillbehör 13
UGN – RÅD OCH TIPS 14
Övre ugn 14
Undre ugn 14
Bakning 14
Stekning 19
Grillning 25
Torkning 26
Avfrostning 26
UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING 27
Katalytiska väggar och tak 27
Ugnsstege 27
Rengöring av ugnsluckan 28
Ugnslucka och luckglas 29
Rengöring av luckglas 29
Ugnslampa 30
OM MASKINEN INTE FUNGERAR 31
INSTALLATION 32
Tekniska data 32
Placering av produkten 32
Justering av höjd 32
Elektrisk installation 33
MILJÖSKYDD 33
Med reservation för ändringar
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här bruksanvisningen noga före installation:
För din egen säkerhet och för maskinens säkerhet
2 Innehåll
För att skydda miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer med produkten om du flyttar eller säl-
jer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt, och av personer med
nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, samt personer med bristande erfarenhet
och kunskap, om de övervakas eller instrueras beträffande hur produkten används på ett
säkert sätt och förstår de risker som är förknippade med användningen. Barn ska inte
leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning eller an-
nan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från ugnen när luckan är öppen eller när ugnen används. Det
finns risk för skada eller bestående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplåsfunktion ska det användas. Det hindrar småbarn
och husdjur från att oavsiktligt sätta på ugnen.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för personskada och skada på produk-
ten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Stäng av produkten efter varje användningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig tekniker. Kontakta ett auktori-
serat servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Anslut inte apparaten till
nätet om den är skadad. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler och folier från produkten före användning. Ta
inte bort typskylten. Det kan göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och standarder i landet där produkten används
måste följas (t.ex. säkerhetsbestämmelser, regler för kassering och återvinning och elekt-
riska säkerhetsbestämmelser).
Var försiktig när du flyttar produkten. Denna produkt är tung. Använd alltid skydds-
handskar. Dra aldrig produkten i handtaget.
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet vid installation (i förekommande
fall).
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Ställ inte produkten på en bas.
Elektrisk anslutning
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig elektriker. Kontakta ett auktori-
serat servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskylten stämmer överens med nätströmmen i huset.
Information om spänningen finns på typskylten.
Säkerhetsinformation
3
Du måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömbrytare, säkringar (säkringar av skruv-
typ tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha en isoleringsenhet så att du kan koppla från pro-
dukten från nätet vid alla poler. Kontaktöppningen på isoleringsenheten måste vara
minst 3 mm bred.
De stötskyddande delarna måste placeras så att de inte kan tas bort utan verktyg.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jordat eluttag.
Vid anslutning av elektriska produkter till ett nätuttag, låt aldrig kablar vidröra eller kom-
ma nära den varma luckan på produkten.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller förlängningskablar. Risk för brand.
Var försiktig så att nätkontakten eller sladden inte kläms eller skadas bakom produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter installationen.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort produkten från uttaget. Dra alltid i stickkon-
takten (i förekommande fall).
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servicecenter.
Användning
Använd den bara för matlagning i ett hushåll. Produkten får inte användas kommersiellt
eller industriellt. Detta för att förhindra fysisk skada på person eller skada på egendom.
Övervaka alltid hällen under användning.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när produkten används. Het ånga kan strömma
ut. Det finns risk att bränna sig.
Använd inte produkten om den har kontakt med vatten. Använd inte produkten med
våta händer.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Produktens kokzon blir het under användning. Det finns risk att bränna sig. Lägg inte
metallföremål som bestick eller kokkärlslock på ytorna eftersom de kan bli heta.
Produktens insida blir het under användning. Det finns risk att bränna sig. Använd
handskar när du sätter in eller tar ut tillbehör eller formar.
Öppna luckan försiktigt. Användning av ingredienser som innehåller alkohol kan produ-
cera en blandning av luft och alkohol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma nära produkten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som är våta av brandfarliga produkter
och/eller föremål som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närheten av eller på pro-
dukten. Det finns risk för explosion eller brand.
Stäng av kokzonerna efter varje användningstillfälle.
Använd inte kokzonerna utan eller med tomma kokkärl
Låt inte kokkärl torrkoka. Detta kan orsaka skador på kokkärl och hällens yta.
Ytan kan skadas om föremål eller kokkärl faller på den.
Placera inte heta kokkärl i närheten av kontrollpanelen eftersom värmen kan skada pro-
dukten.
Var försiktig när du tar bort eller installerar tillbehören, för att undvika skada på produk-
tens emalj.
Kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten aluminium eller med skadad botten kan repa häl-
lens yta om de dras över den.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på bottnen och täck inte med folie;
4 Säkerhetsinformation
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Placera inte brännbara material i utrymmet under ugnen. Förvara enbart värmebeständi-
ga föremål där ( i förekommande fall).
Täck inte över ugnens ångventiler. De sitter på översidan bakre del (i förekommande fall).
Om ytan är spräckt, koppla ur produkten ur eluttaget. Det finns risk för elstötar.
Placera inte material som leder värme (t.ex. tunn metallväv eller värmeledare med metal-
löverdrag) under kokkärlen. Överdriven värmereflexion kan skada hällen.
Underhåll och rengöring
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns risk att bränna sig. Det finns risk
att glaspanelerna kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att ugnens ytmaterial skadas
Både för din egen och produktens säkerhet ska produkten alltid rengöras med milt hand-
diskmedel och vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som kan orsaka
korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvisningar. Spruta aldrig någonting på
värmeelementen eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innergla-
sets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung.
Lamporna som används i den här produkten är speciallampor som endast är avsedda för
användning i produkter som denna. De kan inte användas för att lysa upp ett rum, var-
ken helt eller delvis.
Om det blir nödvändigt att byta ut lampan, byter du mot en med samma effekt som är
specialdesignad för produkter som denna.
Koppla från produkten från nätet före byte av ugnslampan. Det finns risk för elstöt. Låt
produkten svalna. Det finns risk att bränna sig.
Den katalytiska emaljen ska ej rengöras.
Kundservice
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra arbete på maskinen. Kontakta ett auk-
toriserat servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten.
Bortskaffande av apparaten
Gör så här för att förhindra fysiska skador:
Koppla loss apparaten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Risk
för kvävning.
Säkerhetsinformation
5
PRODUKTBESKRIVNING
Allmän översikt
11
10
7
9
7
10
1
263 34 5
11
8
1
2
3
2
8
3
5
1
2
4
1 Strömindikator
2 Vred för hällen
3 Temperaturvisning
4 Vred för övre ugnens funktioner
5 Vred för huvudugnens funktioner
6 Temperaturvred för huvudugnen
7 Grill
8 Ugnsbelysning
9 Fläkt och värmeelement
10 Undervärme
11 Ugnsstege
6 Produktbeskrivning
Beskrivning av hällen
2
140/210
mm
5
180
mm
145
mm
120/180
mm
1 3
46
1 Kokzon 1200 W
2 Ångutlopp
3 Kokzon 1800 W
4 Kokzon 900/1800 W
5 Restvärmeindikering
6 Kokzon 1000/2200 W
Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Super Clean långpanna
För bakning och stekning eller som fettuppsamlingsfat.
Proffsplåt
För småfranska, kringlor och småkakor.
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Tag bort alla delar från produkten.
Rengör produkten före första användning.
FÖRSIKTIGHET
Använd inte slipande rengöringsmedel! Dessa kan skada ytan. Se avsnitt "Underhåll och
rengöring".
Förvärm
1. Ställ in funktion och maxtemperatur.
2. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 1 timme.
3. Ställ in funktion
och maxtemperatur.
4. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 10 minuter.
5. Ställ in funktion
och maxtemperatur.
6. Låt hushållsapparaten köras utan mat i ungefär 10 minuter.
Innan maskinen används första gången
7
Detta görs för att bränna upp resterna i hushållsapparaten. Delarna kan bli varmare än van-
ligt. När du förvärmer hushållsapparaten för första gången kan den avge lukt och rök. Detta
är normalt. Kontrollera att luftflödet är tillräckligt.
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är som standard aktiverat.
Öppna och stänga luckan
För spärren åt höger för att öppna luckan.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
Avaktivera lucklåset
1. Tryck på lucktätningen (B) på varje sida.
Tätningen släpper.
2. Dra upp lucktätningen och ta bort den.
3. Lossa spaken (1), flytta den åt höger (2)
och sätt tillbaka den.
2
B
1
1
2
8 Innan maskinen används första gången
4. Håll i lucktätningen (B) i varje sida och
sätt den på luckans innerkant. Sätt luck-
tätningen i luckans övre kant.
Aktivera lucklåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten inaktiverar inte det mekaniska lucklåset.
HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Värmelägen
Kontrollamporna för kokzon (se "Allmän översikt") visar vilken zon du ställer in.
Kontrollvred Funktion
Dubbelkokzonsvred
0 Av-läge
1-9 Värmelägen
(1 = lägst; 9 = högst)
1. Vrid kontrollvredet till önskat värmeläge.
2. Vrid kontrollvredet till läge "0" för att slutföra tillagningen.
Utnyttja restvärmen för att minska energiförbrukningen. Stäng av kokzonen ca 5–10 minu-
ter innan tillagningen är klar.
Användning av dubbelkokzon
VARNING
För att sätta på dubbelkokzonen, vrid kontrollvredet med dubbelkokzon åt höger (vrid det
inte ända till stopp-läget).
1. Vrid kontrollvredet åt höger till läge "9".
2. Vrid långsamt kontrollvredet till symbolen
tills du hör ett klickljud.
Nu är båda kokzonerna på.
B
Häll – daglig användning 9
3. För att ange önskat värmeläge, se avsnittet "Värmeläge".
Restvärmeindikering
Restvärmeindikeringen tänds när en kokzon är varm.
VARNING
Risk för brännskador på grund av restvärme!
HÄLL – RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Kokkärl
Kokkärlets botten skall vara så tjock och plan som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med aluminium- eller kopparbotten kan orsaka missfärgning på
glaskeramiken.
Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på kokkärlet.
Ställ kokkärlet på kokzonen innan du sätter på zonen.
Stäng av kokzonen innan tillagningen är klar för att utnyttja restvärmen.
Botten på pannor och kokkärl måste vara lika stor som kokzonen.
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Vär-
meläge
Använd för: Tid Anvisning
1 Varmhållning av tillagad mat efter be-
hov
Täck över
1-2 Hollandaisesås, smältning: smör, chok-
lad, gelatin
5-25
minuter
Rör om då och då
1-2 Stanning: omeletter, äggstanning 10-40
minuter
Tillaga med lock
2-3 Sjudning av ris och mjölkbaserade rät-
ter, värmning av färdiglagade rätter
25-50
minuter
Tillsätt minst dubbla mängden väts-
ka som ris, rör om mjölkrätter under
tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
minuter
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Koka potatis 20-60
minuter
Använd max. 1/4 liter vatten för
750 gram potatis
4-5 Tillagning av stora mängder mat, stuv-
ningar och soppor
60-150
minuter
Upp till 3 liter vätska plus ingredi-
enser
10 Häll – råd och tips
Vär-
meläge
Använd för: Tid Anvisning
6-7 Lätt stekning: Schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, ägg,
pannkakor, munkar
efter be-
hov
Vänd efter halva tiden
7-8 Hård stekning, potatiskroketter, njur-
stek, fransyska
5-15
minuter
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulash, grytstek) fritera pommes frites
HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckar på glaskeramiken påverkar inte produktens funktion.
För att ta bort smuts:
1. Ta omedelbart bort:smält plast, plastfolie och mat med socker. Smutsen kan skada
produkten om du inte gör detta. Använd en speciell skrapa för glaset. Sätt skrapan
snett mot glasytan och för bladet över ytan.
Avlägsna när produkten är tillräckligt sval:kalkavlagringsringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska missfärgningar. Använd ett speciellt rengöringsme-
del för glaskeramik eller rostfritt stål.
2. Rengör produkten med en fuktig duk och lite rengöringsmedel.
3. Torka sedan produkten torr med en ren duk.
UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Kylfläkt
Kylfläkten startar automatiskt för att hålla produktens ytor kalla. När produkten stängs av
är kylfläkten i drift tills produkten har kallnat.
Aktivera och avaktivera den övre ugnen
1. Vrid vredet för den övre ugnens funktioner till en ugnsfunktion.
2. Strömlampan tänds när produkten är igång.
Temperaturlampan tänds medan temperaturen i produkten ökar.
3. För att avaktivera produkten, vrid den övre ugnens funktionsvred till Av-läget.
Häll – underhåll och rengöring
11
Aktivera och avaktivera den undre ugnen
1. Vrid vredet för den undre ugnens funktioner till en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för den undre ugnen till en temperatur.
Strömlampan tänds när produkten är igång.
Temperaturlampan tänds medan temperaturen i produkten ökar.
3. Avaktivera produkten genom att vrida vredet för den undre ugnens funktioner och den
undre ugnens temperaturvred till av-läget.
Funktioner i den övre ugnen
Ugnsfunktioner Tillämpning
Av-läge Ugnen är avstängd.
100 -
200
Intervall för temperaturinställning
för över-/undervärme
För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Bryning För stekning av större stycken kött eller fågel på
en nivå. Även för att gratinera och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning.
Ugnsbelysning För att tända ugnsbelysningen.
Funktioner i undre ugnen
Ugnsfunktion Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
Varmluft
För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänk ugnstemperaturen (20–
40 °C) jämfört med en konventionell ugn.
Över-Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Pizza/paj
För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer intensiv bry-
ning och som ska ha knaprig botten. Sänk ugnstemperaturen (20–
40 °C) jämfört med en konventionell ugn.
Bryning
För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå. Även för att
gratinera och bryna.
Max Grill
För grillning av plana livsmedel i stora mängder och för rostning av
bröd.
Torkning För att torka livsmedel.
Upptining För upptining av frysta livsmedel.
12 Ugn – daglig användning
Ugnsfunktion Tillämpning
Ugnslampa För att tända ugnsbelysningen.
Funktionslås För att låsa ugnsfunktioner
Funktionslås
Funktionslåset är inbyggt i kontrollvreden för ugnsfunktionerna.
Funktionslåset avaktiverar inte strömförsörjningen till spisen.
Lås ugnen:
Vrid kontrollvredet till symbolen . Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Lås upp ugnen:
Tryck på vredet och vrid det till önskat läge.
UGN - ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Sätta in ugnstillbehör
Formen och gallret har sidokanter. Dessa kanter
och formen på styrskenorna utgör tillbehörens
tippskydd.
Ugn - använda tillbehören 13
Sätta in gallret och formen tillsammans
Lägg gallret på formen. Skjut in formen mellan
styrskenorna på en av ugnens nivåer.
UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
FÖRSIKTIGHET
Använd en djup långpanna för mycket fuktiga kakor. Fruktjuicer kan orsaka permanenta
fläckar på emaljen.
Övre ugn
Den övre ugnen är den mindre av de två ugnarna. Den har 3 ugnsnivåer. Användningsom-
rådet är att tillaga mindre mängder mat. Den ger särskilt goda resultat när den används för
att tillaga fruktkakor, sötsaker och kryddade pajdegsbottnar eller quiche.
Undre ugn
Undre ugnen är särskilt lämpad för att tillaga stora mängder mat.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och placering av plåtar och galler till värdena i tabeller-
na.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att använda restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om du bakar kakor på mer än en nivå.
14 Ugn – råd och tips
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden, speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka gräddnings-
tiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Övre ugn
Traditionell bakning
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 1-2 200-225 10-20
Grahamsbullar 1-2 190-200 20-25
Småt gærbrød med fyld 1-2 200-225 10-12
Formbröd 1-2 190-210 30-40
Ciabattabullar 1-2 210-230 10-20
Foccacia 1-2 220-230 15-20
Pitabröd 1-2 230 5-15
Salta kringlor 1-2 180-200 12-15
Vitt bröd / Limpor 1 175-225 35-45
Vitt bröd / 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Ugn – råd och tips 15
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning
max. Temperaturin-
ställning
värmning
- bakning 1-2 190 55-65
Baguetter 1-2 220-230 15-30
Kaka i långpanna 1-2 170-180 50-60
Fruktkakor 1-2 150-170 70-80
Muffins 1-2 180-200 10-20
Rulltarta 1-2 220-230 6-14
Bullar 1-2 220-230 8-15
Längder/ Kransar 1-2 180-200 25-35
Pepparkakor 1-2 220-225 8-12
Kaka i form 1-2 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeirakakor 1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 1-2 200-225 8-12
Maränger 1-2 100 90-120
Marängbottnar 1-2 100 90-120
- värmning 1-2
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 1-2 160-180 6-15
Petit-choux 1-2 170-190 30-45
Rulltårta 1-2 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegskakor 1-2 175-200
förbakning, bullal
10-15
Frukttårtor, mördegskakor 1-2 175 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 1-2 190- 200 25-35
Mandelkakor i ringar 1-2 210-230 10-12
Ugnspannkaka 1-2 210-220 15-30
Undre ugn
Baka i varmluft
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 2+4 175-185 15-20
Grahamsbullar 2+4 165-180 20-30
16 Ugn – råd och tips
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småt gærbrød med
fyld
2+4 170-180 15-20
Formbröd 1+4 170-190 30-40
Salta kringlor 2+4 160-170 15-20
Vetebröd / Limpor 2+4 170-180 35-45
Fullkornsbröd 2+4 160-170 35-45
Rågbröd, blandning 2+4 250 varmhållning
- bakning 2+4 160-170 60-70
Baguetter 2+4 180-200 20-30
Bradepandekage 3 150-160 50-60
Fruktkakor 3 140-150 70-80
Muffins 2+4 160-170 15-25
Rulltarta 3 190-210 6-15
Bullar 2+4 185-195 8- 15
Längder/ Kransar 2+4 170-180 25-35
Pepparkakor 2+4 160-170 8- 15
Formkage 2+4 150-160 30-40
Sockerkakor/Madeira-
kakor
2 150-160 50-60
Maränger 2+4 100 90-120
Marängbottnar 2+4 100 90-120
- värmning 2+4 med ugnen avstängd 25
Kex/skorpor 2+4 150-160 10-20
Petit-choux 2+4 155-165 30-40
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2+4 150-160
förbakning, bottnar
10-15
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2+4 150-160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2+4 170-180 30-40
Traditionell bakning
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 3-4 200-225 10-20
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Småt gærbrød med fyld 3-4 200-225 10-12
Formbröd 2-3 190-210 30-40
Ugn – råd och tips 17
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vetebröd / Limpor 2 175-225 35-45
Vetebröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Bradepandekage 2-3 170-180 50-60
Fruktkakor 3 150-170 70-80
Muffins 3 180-200 10-20
Rulltarta 3 220-250 6-15
Bullar 3 220-250 8-15
Längder/ Kransar 3 180-200 25-35
Pepparkakor 3 220-225 8-12
Formkage 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeirakakor 1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
- värmning 3-4
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 3-4 160-180 6-15
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175-200
förbakning, bullar
10-15
Frukttårtor, mördegskakor 3-4 175 dekorering 35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190- 200 25-35
Kransekage i ringe 2 210- 230 10-12
Ugnspannkaka 2 210-220 15-30
18 Ugn – råd och tips
Pizza-tabell
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mördeg-
skakor
2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smuldeg 2-3 175-200 25-35
Pizza, hemlagad (tjock
- med mycket fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad (tunn
botten)
1-2
200-230
1)
15-20
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembakade
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembakade
dekorering
3-4 215-225 35-45
Tårtor, frusna 3-4 200 15- 25
1) förvärm ugnen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Övre ugn
Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Nivå Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Engelsk rostbiff
1)
1-2 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50- 60
Engelsk rostbiff 1-2 180 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på max. temperatur. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Ugn – råd och tips 19
Kalv
Typ av kött Nivå Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Oxfilé
11)
2–3 180 60-70
Lamm
Typ av kött Nivå Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Lägg/bog/revben 1–2 180 80-100
Fläsk
Typ av kött Nivå Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Fläskstek
11)
2 200 60-70
Fläskkotlett
11)
2 200 60
Fläskkarré 1-2 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
Fågel
Typ av kött Nivå Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Kyckling, i bitar 2 200 55-65
Anka
11)
1-2 160 55- 65
Anka lågtemperatur-
tillagad
11)
1-2 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 160 50-60
Kalkonbröst 1-2 200 70-80
Undre ugn
Steka i varmluft
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per kg
kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50- 60
Rostbiff 1-2 160 90-120
1) Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C. Använder du en
matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
20 Ugn – råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG6225W Användarmanual

Typ
Användarmanual