Electrolux EKC6061AOW Användarmanual

Typ
Användarmanual
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
2. PRODUKTBESKRIVNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
3. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
4. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
5. HÄLL – RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
6. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
7. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
8.
UGN - ANVÄNDA TILLBEHÖREN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
9. UGN – RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
10.
UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
11. OM MASKINEN INTE FUNGERAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58
12.
INSTALLATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59
13. MILJÖSKYDD . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61
WE’RE THINKING OF YOU
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig årtionden av
yrkeserfarenhet och innovation. Genial och snygg har den utformats med dig i åtanke. Så när du
än använder den kan du känna dig trygg med att veta att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.electrolux.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.electrolux.com/productregistration
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen.
Informationen finns på typskylten. Modell, PNC, serienummer.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
32
www.electrolux.com
1.
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här bruksanvisningen noga före
installation:
För din egen säkerhet och för maskin-
ens säkerhet
För att skydda miljön
•För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att
den följer med produkten om du flyttar el-
ler säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig
installation och användning orsakar ska-
da.
1.1 Säkerhet för barn och
handikappade
Denna produkt kan användas av barn
från 8 års ålder och uppåt, och av per-
soner med nedsatt fysisk, sensorisk el-
ler mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om
de övervakas eller instrueras beträffan-
de hur produkten används på ett säkert
sätt och förstår de risker som är för-
knippade med användningen. Barn ska
inte leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom
räckhåll för barn. Det finns risk för kväv-
ning eller annan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från ugnen
när luckan är öppen eller när ugnen an-
vänds. Det finns risk för skada eller be-
stående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapp-
låsfunktion ska det användas. Det hind-
rar småbarn och husdjur från att oav-
siktligt sätta på ugnen.
1.2 Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation.
Det finns risk för personskada och ska-
da på produkten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Stäng av produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
1.3 Installation
Förutsättningar för installation för den
här produkten beskrivs på etiketten (el-
ler dataplåten).
Produkten får bara installeras och an-
slutas av en behörig tekniker. Kontakta
ett auktoriserat servicecenter. Detta för
att förhindra konstruktionsskador eller
fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har ska-
dats under transporten. Nätanslut inte
produkten om den är skadad. Kontakta
leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, deka-
ler och folier från produkten före an-
vändning. Ta inte bort typskylten. Det
kan göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv
och standarder i landet där produkten
används måste följas (t.ex. säkerhets-
bestämmelser, regler för kassering och
återvinning och elektriska säkerhetsbe-
stämmelser).
Var försiktig när du flyttar produkten.
Denna produkt är tung. Använd alltid
skyddshandskar. Dra aldrig produkten i
handtaget.
Kontrollera att produkten inte är in-
kopplad på elnätet vid installation (i fö-
rekommande fall).
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Placera inte produkten på en sockel.
1.4 Elektrisk anslutning
Produkten får bara installeras och an-
slutas av en behörig elektriker. Kontakta
ett auktoriserat servicecenter. Detta för
att förhindra konstruktionsskador eller
fysisk skada.
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typs-
kylten stämmer överens med nätström-
men i huset.
Information om spänningen finns på
typskylten.
Du måste ha korrekta isoleringsanord-
ningar: strömbrytare, säkringar (säkring-
ar av skruvtyp tas ur hållaren), jordfels-
brytare och kontaktorer.
SVENSKA 33
Den elektriska installationen måste ha
en isoleringsenhet så att du kan koppla
från produkten från nätet vid alla poler.
Kontaktöppningen på isoleringsenheten
måste vara minst 3 mm bred.
De stötskyddande delarna måste pla-
ceras så att de inte kan tas bort utan
verktyg.
Använd alltid ett korrekt installerat, stöt-
säkert och jordat eluttag.
Vid anslutning av elektriska produkter till
ett nätuttag, låt aldrig kablar vidröra el-
ler komma nära den varma luckan på
produkten.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller
förlängningskablar. Risk för brand.
Var försiktig så att nätkontakten eller
sladden inte kläms eller skadas bakom
produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter
installationen.
Dra inte i strömkabeln för att koppla
bort produkten från uttaget. Dra alltid i
stickkontakten (i förekommande fall).
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett ser-
vicecenter.
1.5 Användning
Använd produkten bara för matlagning i
ett hushåll. Produkten får inte användas
kommersiellt eller industriellt. Detta för
att förhindra fysisk skada på person el-
ler skada på egendom.
Övervaka alltid produkten under an-
vändning.
Håll dig på avstånd när du öppnar luck-
an när produkten används. Het ånga
kan strömma ut. Det finns risk att brän-
na sig.
Använd inte produkten om den har
kontakt med vatten. Använd inte pro-
dukten med våta händer.
Använd inte produkten som arbets- el-
ler avlastningsyta.
Produktens kokzon blir het under an-
vändning. Det finns risk att bränna sig.
Lägg inte metallföremål som bestick el-
ler kokkärlslock på ytorna eftersom de
kan bli heta.
Produktens insida blir het under an-
vändning. Det finns risk att bränna sig.
Använd handskar när du sätter in eller
tar ut tillbehör eller formar.
Produkten och åtkomliga delar blir heta
under användning. Var försiktig så att
du inte rör vid värmeelementen. Håll
barn borta från produkten om de inte är
under uppsikt hela tiden.
Öppna luckan försiktigt. Användning av
ingredienser som innehåller alkohol kan
producera en blandning av luft och al-
kohol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor kom-
ma nära produkten när du öppnar luck-
an.
Placera inte brandfarliga produkter eller
föremål som är våta av brandfarliga
produkter och/eller föremål som lätt
smälter (av plast eller aluminium) i, i när-
heten av eller på produkten. Det finns
risk för explosion eller brand.
Stäng av kokzonerna efter varje an-
vändningstillfälle.
Använd inte kokzonerna utan eller med
tomma kokkärl
Låt inte kokkärl torrkoka. Detta kan or-
saka skador på kokkärl och hällens yta.
Ytan kan skadas om föremål eller kok-
kärl faller på den.
Placera inte heta kokkärl i närheten av
kontrollpanelen eftersom värmen kan
skada produkten.
Var försiktig när du tar bort eller installe-
rar tillbehören, för att undvika skada på
produktens emalj.
Kokkärl tillverkade av gjutjärn, gjuten
aluminium eller med skadad botten kan
repa hällens yta om de dras över den.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion.
För att förhindra skada eller missfärg-
ning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på bottnen
och täck inte med folie
ställ inte hett vatten direkt i produkten
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå
kvar i produkten efter att tillagningen
är klar.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Placera inte brännbara material i utrym-
met under ugnen. Förvara enbart vär-
mebeständiga föremål där (i förekom-
mande fall).
Täck inte över ugnens ångventiler. De
sitter på översidans bakre del (i före-
kommande fall).
34
www.electrolux.com
Sätt inte något på hällen som kan smäl-
ta.
Om ytan är spräckt, koppla ur produk-
ten ur eluttaget. Det finns risk för elstö-
tar.
Placera inte material som leder värme
(t.ex. tunn metallväv eller värmeledare
med metallöverdrag) under kokkärlen.
Överdriven värmereflexion kan skada
hällen.
1.6 Underhåll och rengöring
Se till att produkten har kallnat före un-
derhåll. Det finns risk att bränna sig. Det
finns risk att glaspanelerna kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten
ren. Ansamling av fett eller andra ma-
trester kan orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att
ugnens ytmaterial skadas
Både för din egen och produktens sä-
kerhet ska produkten alltid rengöras
med milt handdiskmedel och vatten.
Använd inte brandfarliga produkter eller
produkter som kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller
högtryckstvätt, vassa föremål, rengör-
ingsmedel med slipeffekt, repande
svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillver-
karens anvisningar. Spruta aldrig nå-
gonting på värmeelementen eller termo-
statens sensor (i förekommande fall).
Rengör aldrig glasluckan med slipande
rengöringsmedel eller en metallskrapa.
Innerglasets värmebeständiga yta kan
spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra
och kan gå sönder. De måste bytas.
Kontakta ett servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung.
Lamporna som används i den här pro-
dukten är speciallampor som endast är
avsedda för användning i produkter
som denna. De kan inte användas för
att lysa upp ett rum, varken helt eller
delvis.
Om det blir nödvändigt att byta ut lam-
pan, byter du mot en med samma ef-
fekt som är specialdesignad för produk-
ter som denna.
Koppla från produkten från nätet före
byte av ugnslampan. Det finns risk för
elstöt. Låt produkten svalna. Det finns
risk att bränna sig.
1.7 Kundservice
Bara en behörig tekniker får reparera el-
ler utföra arbete på maskinen. Kontakta
ett auktoriserat servicecenter.
Använd endast originaldelar vid repara-
tioner och utbyten.
1.8 Bortskaffande av apparaten
Gör så här för att förhindra fysiska ska-
dor:
Koppla loss apparaten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera
den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte
barn eller små djur stängas in i pro-
dukten. Risk för kvävning.
SVENSKA 35
2. PRODUKTBESKRIVNING
2.1 Allmän översikt
10
7
1
263 34 5
10
8
1
2
3
2
3
5
1
2
4
7
9
8
1
Strömindikator
2
Vred för hällen
3
Temperaturindikator
4
Vred för övre ugnens funktioner
5
Vred för undre ugnens funktioner
6
Temperaturvred för undre ugnen
7
Värmeelement
8
Ugnslampa
9
Fläkt- och värmeelement
10
Ugnsnivåer
2.2 Beskrivning av hällen
2
210 mm
5
180 mm
145 mm
145 mm
1 3
46
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp
3
Kokzon 1800 W
4
Kokzon 1200 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 2300 W
2.3 Tillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
uppsamlingsfat för fett.
36
www.electrolux.com
3. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
3.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara ugnsste-
gar (i förekommande fall).
Rengör ugnen innan du använder den
första gången.
Se kapitlet "Underhåll och rengör-
ing".
3.2 Bränna ur ugnen
Upphetta den tomma produkten för att
bränna bort återstående fett.
1.
Välj funktionen och maximal tem-
peratur.
2.
Låt produkten vara igång i en timme.
3.
Välj funktionen och maximal tem-
peratur.
4.
Låt produkten vara igång i tio minuter.
5.
Välj funktionen och maximal tem-
peratur.
6.
Låt produkten vara igång i tio minuter.
Delarna kan bli varmare än vanligt. Pro-
dukten kan avge en lukt och rök. Detta är
normalt. Kontrollera att luftflödet är till-
räckligt.
3.3 Barnlås
Barnlåset är som standard aktiverat.
Öppna och stänga luckan
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
Avaktivera barnlåset
2
B
1
1.
Tryck på lucktätningen (B) på varje
sida. Tätningen släpper.
2.
Dra upp lucktätningen och ta bort
den.
SVENSKA 37
1
2
3.
Lossa spaken (1), flytta den åt höger
(2) och sätt tillbaka den.
B
4.
Håll i lucktätningen (B) i varje sida och
sätt den på luckans innerkant. Sätt
lucktätningen i luckans övre kant.
Aktivera barnlåset
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten avakti-
verar inte det mekaniska barnlå-
set.
4. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
4.1 Värmeläge
Vred Funktion
0 Av-läge
1-9 Värmelägen
(1 - lägst; 9 - högst)
1.
Vrid vredet till önskat värmeläge.
2.
Avsluta tillagningen genom att vrida
vredet till 0-läget.
Utnyttja restvärmen för att minska
energiförbrukningen. Stäng av
kokzonen ca 5–10 minuter innan
tillagningen är klar.
4.2 Restvärmeindikering
Restvärmeindikatorn tänds när en kokzon
är varm.
VARNING
Risk för brännskador från restvär-
me!
38
www.electrolux.com
5. HÄLL – RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
5.1 Kokkärl
Kokkärlens botten skall vara så
tjock och så plan som möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med
aluminium- eller kopparbotten
kan orsaka färgskiftning på
glaskeramiken.
5.2 Spara energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på
kokkärlet.
Sätt kokkärl på kokzonen innan
den slås på.
Stäng av kokzonen innan tillag-
ningen är klar för att utnyttja re-
stvärmen.
Botten på pannor och kokkärl
måste vara lika stor som kokzo-
nen.
5.3 Exempel på olika typer av tillagning
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid
(min)
Tips
1 Varmhållning av tillagad mat. efter
behov
Lägg ett lock på ett kokkärl.
1-2 Hollandaisesås, smältning av:
smör, choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellan-
rum.
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, ägg-
stanning.
10 - 40 Lägg ett lock på ett kokkärl.
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, vär-
ma färdiglagade rätter.
25 - 50 Minst dubbelt så mycket
vätska som ris, rör om mjölk-
baserade rätter under tillag-
ningen.
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött. 20 - 45 Tillsätt några matskedar väts-
ka.
4-5 Kokning av potatis. 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten till
750 g potatis.
4-5 Tillaga större mängder mat, stuv-
ningar och soppor.
60 -
150
Upp till 3 l vätska plus ingre-
dienser.
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon
bleu, kotletter, kroketter, korv,
lever, ägg, pannkakor, munkar.
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7-8 Kraftig stekning, potatiskroketter,
biff.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fri-
tera pommes frites.
SVENSKA 39
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
6. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
Rengör produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckor på glas-
keramiken har ingen inverkan på
hur produkten fungerar.
För att ta bort smuts:
1.
Ta omedelbart bort: smält plast,
plastfolie och mat med socker.
Smutsen kan skada produkten om
du inte gör detta. Använd en speci-
ell skrapa för glaset. Sätt skrapan
snett mot glasytan och för bladet
över ytan.
Ta bort när produkten svalnat
tillräckligt: kalkringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Använd ett särskilt
rengöringsmedel för glaskeramik el-
ler rostfritt stål.
2.
Rengör produkten med en fuktig duk
och lite rengöringsmedel.
3.
När du är klar, torka av produkten
med en torr trasa.
FÖRSIKTIGHET
Förvara rakbladsskrapan utom
räckhåll för barn. Använd rak-
bladsskrapan med försiktighet,
rakbladet är mycket vasst.
7. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
7.1 Kylfläkt
När produkten är på aktiveras fläkten au-
tomatiskt för att hålla produktens ytor sva-
la. Om du stänger av produkten fortsätter
fläkten att gå tills temperaturen i produk-
ten har svalnat.
7.2 Aktivera och avaktivera den
övre ugnen
1.
Vrid vredet för den övre ugnens funk-
tioner till en ugnsfunktion.
2.
Strömindikatorn tänds när produkten
är igång.
Temperaturindikatorn tänds medan
temperaturen i produkten ökar.
3.
För att avaktivera produkten, vrid den
övre ugnens funktionsvred till Av-lä-
get.
7.3 Aktivera och avaktivera den
undre ugnen
1.
Vrid vredet för den undre ugnens
funktioner till en ugnsfunktion.
2.
Vrid temperaturvredet för den undre
ugnen till en temperatur.
Strömindikatorn tänds när produkten
är igång.
Temperaturindikatorn tänds medan
temperaturen i produkten ökar.
3.
Avaktivera produkten genom att vrida
vredet för den undre ugnens funktio-
ner och den undre ugnens tempera-
turvred till av-läget.
40
www.electrolux.com
7.4 Funktioner i den övre ugnen
Ugnsfunktion Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
100 -
200
Intervall för temperaturinställ-
ning för över-/undervärme
För bakning och stekning på en ugnsnivå.
De övre och undre värmeelementen är
igång samtidigt.
Varmluftsgrillning
För stekning av större stycken kött eller
fågel på en nivå. Även för att gratinera
och bryna.
Max Grill
För grillning av tunna livsmedel i stora
mängder. För att rosta bröd. Värmen
kommer från hela grillelementet.
Ugnslampa
För att aktivera ugnslampan utan en till-
agningsfunktion.
7.5 Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
Varmluft
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid över/un-
dervärme.
Över/Under-
värme
För bakning och stekning på en ugnsnivå. De övre och
undre värmeelementen är igång samtidigt.
Pizza/paj
För att laga pizza, quiche eller paj. Ställ in ugnstempera-
turen 20-40 °C lägre än vid över/undervärme.
Varmluftsgrill-
ning
För tillagning av stora köttstycken. Här verkar grillelement
och fläkt växelvis så att den varma luften cirkulerar runt
maträtten.
Max Grill
För grillning av tunna livsmedel i stora mängder. För att
rosta bröd. Värmen kommer från hela grillelementet.
Torkning
För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plommon, persi-
kor) och grönsaker (t.ex. tomater, zucchini, svamp).
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Ugnslampa För att aktivera ugnslampan utan en tillagningsfunktion.
Funktionslås För att låsa ugnsfunktioner.
SVENSKA 41
7.6 Funktionslås
Vredet för ugnsfunktionerna har ett in-
byggt lås.
Funktionslåset avaktiverar inte
strömförsörjningen till spisen.
Låsa ugnen
Vrid vredet till symbolen . Vredet hop-
par ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen
Tryck på vredet och vrid det till önskat
läge.
8. UGN - ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
8.1 Sätta in ugnstillbehör
Grill- / stekpannan och ugnsgallret
har sidokanter. Dessa kanter och
formen av styrskenorna är en spe-
cialanordning för att förhindra att
kokkärlen glider.
Sätta in ugnsgallret och långpannan
tillsammans
Sätt gallret på långpannan. Skjut in den
djupa formen mellan styrskenorna på en
av ugnens nivåer.
9. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinforma-
tion".
Temperaturerna och gräddningsti-
derna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
42
www.electrolux.com
FÖRSIKTIGHET
Använd en djup långpanna för
mycket fuktiga kakor. Fruktjuicer
kan orsaka permanenta fläckar på
emaljen.
9.1 Övre ugn
Den övre ugnen är den mindre av de två
ugnarna. Den har 3 ugnsnivåer. Använd-
ningsområdet är att tillaga mindre mäng-
der mat. Den ger särskilt goda resultat när
den används för att tillaga fruktkakor, söt-
saker och kryddade pajdegsbottnar eller
quiche.
9.2 Undre ugn
Undre ugnen är särskilt lämpad för att
tillaga stora mängder mat.
9.3 Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kokti-
der) och placering av plåtar och galler
till värdena i tabellerna.
Med längre bakningstider kan ugnen
stängas av ca 10 minuter innan bak-
ningstiden är slut, för att använda re-
stvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den läg-
re temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett speciellt recept, leta efter ett recept
som är nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–
15 minuter, om du bakar kakor på mer
än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte all-
tid lika bruna. Om detta händer ska du
inte ändra temperaturinställningen. Skill-
naden jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte till-
räckligt gräddad
på undersidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För hög ugnstempera-
tur
Sänk temperaturen
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att
minska gräddningstiden
Kakan faller ihop
(blir degig, klum-
pig, vattenränder)
För mycket vätska i de-
gen
Använd mindre vätska. Kontrollera
mixningstiden, speciellt om du an-
vänder en matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte
jämnt gräddad
För hög temperatur och
för kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka
gräddningstiden
Kakan blir inte
jämnt gräddad
Degen inte jämnt förde-
lad
Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas
inte med den in-
ställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
SVENSKA 43
9.4 Övre ugn
9.5 Traditionell bakning
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 1-2 200-225 10-20
Grahamsbullar 1-2 190-200 20-25
Småt gærbrød med fyld 1-2 200-225 10-12
Formbröd 1-2 190-210 30-40
Ciabattabullar 1-2 210-230 10-20
Foccacia 1-2 220-230 15-20
Pitabröd 1-2 230 5-15
Salta kringlor 1-2 180-200 12-15
Vitt bröd / Limpor 1 175-225 35-45
Vitt bröd / 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning
max. Tempera-
turinställning
värmning
- bakning 1-2 190 55-65
Baguetter 1-2 220-230 15-30
Kaka i långpanna 1-2 170-180 50-60
Fruktkakor 1-2 150-170 70-80
Muffins 1-2 180-200 10-20
Rulltarta 1-2 220-230 6-14
Bullar 1-2 220-230 8-15
Längder/ Kransar 1-2 180-200 25-35
Pepparkakor 1-2 220-225 8-12
Kaka i form 1-2 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeiraka-
kor
1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 1-2 200-225 8-12
Maränger 1-2 100 90-120
Marängbottnar 1-2 100 90-120
- värmning 1-2
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 1-2 160-180 6-15
Petit-choux 1-2 170-190 30-45
Rulltårta 1-2 190-210 10-12
44
www.electrolux.com
Typ av bakverk Nivå Temperatur °C Tid i minuter
Frukttårtor, mördegska-
kor
1-2 175-200
förbakning, bullal
10-15
Frukttårtor, mördegska-
kor
1-2 175
dekorering
35-45
Frukttårtor, smuldeg 1-2 190-200 25-35
Mandelkakor i ringar 1-2 210-230 10-12
Ugnspannkaka 1-2 210-220 15-30
9.6 Undre ugn
9.7 Baka i varmluft
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 2+4 175-185 15-20
Grahamsbullar 2+4 165-180 20-30
Små jästbröd med
fyllning
2+4 170-180 15-20
Salta kringlor 2+4 160-170 15-20
Vetebröd 2+4 170-180 30-40
Fullkornsbröd 2+4 160-170 35-45
Rågbröd, bland-
ning
2+4 250 varmhållning
- bakning 2+4 160-170 60-70
Baguetter 2+4 180-200 20-30
Braspannekaka 3 150-160 50-60
Formkaka 2+4 150-160 30-40
Sockerkakor/Ma-
deirakakor
2 150-160 50-60
Maränger 2+4 100 90-120
Marängbottnar 2+4 100 90-120
- värmning 2+4
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 2+4 150-160 10-20
Petit-choux 2+4 155-165 30-40
Frukttårtor, mör-
degskakor
2+4 150-160
förbakning, bottnar
10-15
Frukttårtor, mör-
degskakor
2+4 150-160 dekorering 35-45
Frukttårtor, smul-
deg
2+4 170-180 30-40
SVENSKA 45
9.8 Traditionell bakning
Typ av bakverk Galler Temperatur °C Tid i minuter
Småfranska 3-4 200-225 8-12
Grahamsbullar 3-4 190-200 20-25
Små jästbröd med fyll-
ning
3-4 200-225 10-12
Ciabattabullar 3-4 210-230 10-20
Foccacia 3-4 220-230 15-20
Pitabröd 3-4 250 5-15
Salta kringlor 3-4 180-200 12-15
Vetebröd 1-2 190-210 25-40
Ciabatta 1-2 210-220 15-25
Fullkornsbröd 1-2 180-200 35-45
Rågbröd, blandning 1 275 värmning
- bakning 1 190 55-65
Baguetter 3-4 220-230 15-30
Braspannekaka 2-3 170-180 50-60
Formkaka 3-4 170-180 35-45
Sockerkakor/Madeiraka-
kor
1-2 170-180 40-50
Smörgåstårta, bullar 3-4 200-225 8-12
Maränger 3-4 100 90-120
Marängbottnar 3-4 100 90-120
- värmning 3-4
med ugnen av-
stängd
25
Kex/skorpor 3-4 160-180 6-15
Petit-choux 3-4 170-190 30-45
Rulltårta 3-4 190-210 10-12
Frukttårtor, mördegska-
kor
3-4 175-200
förbakning, bul-
lar 10-15
Frukttårtor, mördegska-
kor
3-4 175
dekorering
35-45
Frukttårtor, smuldeg 3-4 190-200 25-35
Kransekage i ringar 2 210-230 10-12
46
www.electrolux.com
9.9 Pizza-tabell
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Ciabattabullar 2-3 200-220 10-20
Foccacia 2-3 220-230 10-20
Ciabatta 2-3 190-200 15-25
Frukttårtor, mör-
degskakor
2-3 170-180 35-45
Frukttårtor, smul-
deg
2-3 175-200 25-35
Pizza, hemlagad
(tjock - med myck-
et fyllning)
1-2 180-200 25-35
Pizza, hemlagad
(tunn botten)
1-2
200-230
1)
15-20
Fryst pizza 1-2 200 15-20
Tårtor, hembaka-
de
förbakning, bullar
3-4 215-225 35-45
Tårtor, hembaka-
de
dekorering
3-4 215-225 35-45
Tårtor, frusna 3-4 200 15-25
1)
förvärm ugnen
9.10 Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar
(läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i lång-
pannan eller på gallret över långpannan.
(om det används).
Stek magert kött i en stekgryta med
lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
9.11 Övre ugn
9.12 Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Nivå Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Engelsk rostbiff
1)
1-2 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Engelsk rostbiff 1-2 180 90-120
SVENSKA 47
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på max.
temperatur. Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Nivå Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2–3 180 60-70
Lamm
Typ av kött Nivå Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Lägg/bog/revben 1–2 180 80-100
Fläsk
Typ av kött Nivå Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Fläskstek
1)
2 200 60-70
Fläskkotlett
1)
2 200 60
Fläskkarré 1-2 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
Fågel
Typ av kött Nivå Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Kyckling, i bitar 2 200 55-65
Anka
1)
1-2 160 55-65
Anka lågtempera-
turtillagad
1)
1-2 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 160 50-60
Kalkonbröst 1-2 200 70-80
9.13 Undre ugn
9.14 Steka i varmluft
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 200 totalt 10
Rumpstek
- stekning
2-3 150 50-60
48
www.electrolux.com
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rostbiff 1-2 160 90-120
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en matlagningstermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2-3 160 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Lägg/bog/sadel 2 160 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Fläskstek
1)
2-3 175 60-70
Fläskkotlett
1)
2-3 175 60
Fläskkarré 2-3 160 90-120
Skinka 1-2 150 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 180 55-65
Anka
1)
2-3 150 55-65
Anka lågtempera-
turtillagad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 150 50-60
Kalkonbröst 2-3 175 70-80
9.15 Traditionell stekning
Nötkött
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rostbiff
1)
2-3 125 80-120
Rumpstek
- bryning
2-3 225 totalt 10
SVENSKA 49
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Rumpstek
- stekning
2-3 160 50-60
Rostbiff 1-3 180 90-120
1)
Övrigt. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Oxfilé
1)
2-3 180 60-70
Lamm
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Lägg/bog/revben 2 180 80-100
Gris
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Fläskstek
1)
3 200 60-70
Fläskkarré
1)
3 200 60
Grishals 2-3 180 90-120
Skinka 1-2 160 60-100
Fågel
Typ av kött Galler Temperatur °C
Tid i minuter per
kg kött
Kyckling, i bitar 2-3 200 55-65
Anka
1)
2-3 160 55-65
Anka lågtempere-
rad
1)
2-3 130 totalt ca 5 timmar
Stekt kalkon, fylld 1-2 160 50-60
Kalkonbröst 2-3 200 70-80
9.16 Varmluftstillagning
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2+4 150-160
1)
Fisk, stekning 2+4 165-175
1)
50
www.electrolux.com
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Köttfärslimpa 2+4 165-175 60-70
Danska köttbullar 2+4 165-175 35-45
Leverpâté 2+4 165-175 65-75
Potatisgratäng 2+4 175 55-65
Lasagne, hemla-
gad
2+4 175 60-70
Lasagne, frusen 2+4 175
30-45
2)
Pastagratäng 2+4 165-175 40-50
Pizza, hembakade 3 180-200 20-35
Fryst pizza 2+4 180-200
15-25
2)
Pommes frites,
frusna
2+4 180-200
30-45
2)
Tårtor, hembaka-
de
- förbakning, bullar
2+4 165-175 15-20
Tårtor, hembaka-
de
- dekorering
2+4 165-175 30-40
Tårtor, frusna 2+4 175
25-35
2)
1)
När man steker eller kokar fisk, beror tillagningstiden på fiskens tjocklek. Fisken är klar när
köttet är vitt. Kontrollera genom att sticka en gaffel i fisken. Om köttet lossnar lätt från
benet, är fisken klar.
2)
Med tillagning på två nivåer (dubbel portion) tar det ca 1/3 längre tid än vad som anges på
förpackningen. Om den angivna tiden är 30 min, blir tillagningstiden ungefär 30+10 = 40
min.
9.17 Över/Undervärme
Typ av mat Galler Temperatur °C Tid i minuter
Fisk, kokning 2-3 160-170
1)
Fisk, stekning 2-3 180-200
1)
Köttfärslimpa 2-3 175-200 45-60
Danska köttbullar 3-4 175-200 30-45
Leverpâté 2-3 180-200 50-60
Gratänger 2-3 180-200 50-60
Potatisgratäng 3-4 200 55-65
Lasagne, hemla-
gad
2-3 200 50-60
Lasagne, frusen 3-4 175-200
30-45
2)
Pastagratäng 2-3 180-200 30-40
SVENSKA 51
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Electrolux EKC6061AOW Användarmanual

Typ
Användarmanual

på andra språk