• 1/2 tsk vardera av timjan och oregano
• 2 lagerblad
• 2 kryddnejlikor
• salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en långpanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut grönsa-
kerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka av
överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan och
bryn skivorna på medelhög värme tills de
är gyllenbruna. Tag ur köttet och häll av
överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i långpannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt
sjuda en stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong
samt persilja, timjan, oregano och tärnade
tomater. Krydda med salt och peppar. Låt
sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg
köttet ovanpå och häll såsen över allting.
Täck långpannan med ett lock och ställ in
den i produkten.
– Tid i produkten: 120 minuter
– Ugnsnivå: 1
Fylld kalvstek
Ingredienser:
•1 småfranska
•1 ägg
•200 g köttfärs
• salt, peppar
• 1 hackad lök
• hackad persilja
• 1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
• soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
• 50 g bacon
•250 ml vatten
Beskrivning:
Dränk in småfranskan i vatten och krama
sedan ur vattnet. Blanda sedan med ägg,
köttfärs, salt, peppar, hackad lök och per-
silja.
Krydda kalvbringan (med ficka utskuren)
och fyll fickan med köttfärsen. Sy sedan
igen öppningen.
Placera kalvbringan i en långpanna. Till-
sätt soppgrönsaker, bacon och vatten.
Vänd steken efter cirka 30 minuter.
– Tid i produkten: 100 minuter
– Ugnsnivå: 1
Köttfärslimpa
Ingredienser:
• 2 torra småfranskor
• 1 lök
• 3 msk hackad persilja
• 750 g blandfärs
•2 ägg
• salt, peppar och paprika
• 100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in småfranskorna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka lö-
ken, fräs den sedan och tillsätt hackad
persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade
småfranskorna och löken. Smaksätt med
salt, peppar och paprika. Placera på ett
rektangulärt stekfat och täck med bacons-
kivor. Tillsätt lite vatten och ställ i ugnen.
– Tid i produkten: 70 minuter
– Ugnsnivå: 1
Plommonfylld fläskkarré
Ingredienser:
• 200 g torkade plommon
• 150 ml vitt vin
• 1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan ben)
• 1 medelstor lök
• äpple
• salt, peppar och paprika
Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två tim-
mar. Skölj köttet snabbt med vatten och
torka det sedan. Skär hål i köttets undersi-
da och stoppa in ett plommon i varje hål.
Tryck in dem så långt det går. Krydda köt-
tet och lägg det i ugnsformen med plom-
monsidan nedåt. Skala lök och äpple. Skär
i klyftor och lägg runt steken. Späd vinet
som användes för att blötlägga plommo-
nen med vatten till 2,5 dl och häll över
steken. Servera till exempel med croquet-
ter, potatisgratäng eller broccoli.
– Tid i produkten: 60 minuter
– Ugnsnivå: 1
4
www.aeg.com