HUSQVARNA-ELECTROLUX QCK5760X Recipe book

Typ
Recipe book
SV ÅNGUGN RECEPTBOK
AUTOMATISKA PROGRAM
Ugnsgallrets nivå och den förin-
ställda tillagningstiden eller slutti-
den för innertemperaturen visas
på displayen för varje automatiskt
recept.
I menyn Tillagningshjälp är maträtterna in-
delade i olika kategorier:
Gris/Kalv
Nöt/Vilt/Lamm
•Fågel
Fisk
mjuk kaka
Efterrätter
Pizza/Paj/Bröd
Ugnsrätter/Gratänger
Smårätter
•Halvfabrikat
AUTOMATISKA PROGRAM
Dessa 3 automatiska program ger optima-
la inställningar för alla slags kött eller and-
ra recept:
Köttprogram med Vikt automatisk -
funktion (menyn Tillagningshjälp ) -
denna funktion beräknar automatiskt
tillagningstiden. För att använda den
måste livsmedlets vikt matas in.
Köttprogram med Matlag. termometer
Auto -funktion (menyn Tillagningshjälp )
- denna funktion beräknar automatiskt
tillagningstiden. För att använda den
måste innertemperaturen matas in. En
ljudsignal hörs när programmet är klart.
Automatiska recept -funktion (menyn
Tillagningshjälp ) - denna funktion an-
vänder fördefinierade värden för en
maträtt. Förbered maträtten enligt re-
ceptet i denna bok.
Vikt automatisk -rätter
Grisstek
Kalvstek
Bräserat kött
Viltstek
Lammstek
Hel kyckling
Vikt automatisk -rätter
Kalkon, hel
Hel anka
Hel gås
Matlag. termometer Auto -rätter
Stek av gris
Engelsk rostbiff
Rostbiff
Stek av vilt
Lammstek, rosa
Benfri kyckling
Hel fisk
GRIS/KALV
Grisstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup
av 20–40 mm. Vänd steken efter cirka 30
minuter.
Ugnsnivå: 1
Stek av gris
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, in-
nertemperatur 70 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 1
Fläsklägg
Ingredienser:
1 baklägg av fläsk 0,8 - 1,2 kg
2
www.aeg.com
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär i svålen runtom hela fläskläggen.
Blanda olja, salt, paprika och basilika och
sprid ut över fläskläggen. Lägg fläskläg-
gen i en ugnspanna och strö ut champin-
jonerna över den. Tillsätt soppgrönsaker
och vatten; botten bör vara täckt till ett
djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter cir-
ka 30 minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
Fläskbog
Ingredienser:
1,5 kg fläskbog med skinn, från unggris
•salt
peppar
2 msk olivolja
150 g fint skuren selleri
1 purjolök, skivad
1 liten burk tomater, finhackade (400 g)
250 ml grädde
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
färsk rosmarin och timjan
Beskrivning:
Skär rutor i skinnet med en vass kniv.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor med olivolja på en långpanna.
Fräs selleri och purjolök med lite olja i en
ugnspanna, tillsätt sedan tomater, gräd-
de, vitlöksklyftor, rosmarin och timjan. Rör
om och lägg fläskbogen ovanpå. Sätt in i
produkten.
Tid i produkten: 130 minuter
Ugnsnivå: 1
Kalvstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup
av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Kalvlägg
Ingredienser:
1 baklägg av kalv 1,5 - 2 kg
4 skivor kokt skinka
2 msk matolja
•1 tsk salt
1 tsk ädelpaprika
1/2 tsk basilika
1 liten burk skivade champinjoner (280
g)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
vatten
Beskrivning:
Skär 8 snitt på längden runtom hela kalv-
läggen. Skär fyra skivor av kokt skinka i
halvor och placera i snitten. Blanda olja,
salt, paprika och basilika och sprid ut över
kalvläggen. Lägg kalvläggen i en ugns-
panna och strö ut champinjonerna över
den. Tillsätt soppgrönsaker och vatten till
kalvlägget; botten bör vara täckt till ett
djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter cir-
ka 30 minuter.
Tid i produkten: 160 minuter
Ugnsnivå: 1
Ossobuco
Ingredienser:
4 msk smör för bryning
4 kalvläggsskivor, cirka 3 - 4 cm tjocka
(skurna på tvären i förhållande till be-
nen)
4 medelstora morötter, skurna i små
tärningar
4 stjälkar selleri, skurna i små tärningar
1 kg mogna tomater, skalade, halvera-
de, urkärnade och tärnade
1 knippe persilja, sköljd och grovhackad
4 matskedar smör
2 msk mjöl för panering
6 msk olivolja
SVENSKA
3
250 ml vitt vin
250 ml köttbuljong
3 medelstora lökar, skalade och fin-
hackade
3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
1/2 tsk vardera av timjan och oregano
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
salt, nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Smält 4 matskedar smör i en ugnspanna
och fräs grönsakerna i den. Tag ut grönsa-
kerna ur pannan.
Skölj av kalvläggsskivorna, torka, krydda
och täck dem sedan med mjölet. Skaka av
överblivet mjöl. Hetta upp olivoljan och
bryn skivorna på medelhög värme tills de
är gyllenbruna. Tag ur köttet och häll av
överbliven olivolja.
Deglasera köttsaften i ugnspannan med
250 ml vin, häll över i en kastrull och låt
sjuda en stund. Tillsätt 250 ml köttbuljong
samt persilja, timjan, oregano och tärnade
tomater. Krydda med salt och peppar. Låt
sedan koka upp igen.
Lägg grönsakerna i en ugnsform, lägg
köttet ovanpå och häll såsen över allting.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ in
i produkten.
Tid i produkten: 120 minuter
Ugnsnivå: 1
Fylld kalvstek
Ingredienser:
•1 småfranska
•1 ägg
•200 g köttfärs
salt, peppar
1 hackad lök
hackad persilja
1 kg kalvbringa (med ficka utskuren)
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
50 g bacon
•250 ml vatten
Beskrivning:
Dränk in småfranskan i vatten och krama
sedan ur vattnet. Blanda sedan med ägg,
köttfärs, salt, peppar, hackad lök och per-
silja.
Krydda kalvbringan (med ficka utskuren)
och fyll fickan med köttfärsen. Sy sedan
igen öppningen.
Placera kalvbringan i en ugnspanna. Till-
sätt soppgrönsaker, bacon och vatten.
Vänd steken efter cirka 30 minuter.
Tid i produkten: 100 minuter
Ugnsnivå: 1
Köttfärslimpa
Ingredienser:
2 torra småfranskor
1 lök
3 msk hackad persilja
750 g blandfärs
•2 ägg
salt, peppar och paprika
100 g baconskivor
Beskrivning:
Dränk in småfranskorna i vatten och krama
sedan ur vattnet. Skala och finhacka lö-
ken, fräs den sedan och tillsätt hackad
persilja.
Blanda färsen, äggen, de urkramade
småfranskorna och löken. Smaksätt med
salt, peppar och paprika. Placera på ett
rektangulärt stekfat och täck med bacons-
kivor. Tillsätt lite vatten och ställ i ugnen.
Tid i produkten: 70 minuter
Ugnsnivå: 1
Plommonfylld fläskkarré
Ingredienser:
200 g torkade plommon
150 ml vitt vin
1,5 kg grisstek eller kalvsadel (utan ben)
1 medelstor lök
äpple
salt, peppar och paprika
Beskrivning:
Blötlägg plommonen i vitt vin i två tim-
mar. Skölj köttet snabbt med vatten och
torka det sedan. Skär hål i köttets undersi-
da och stoppa in ett plommon i varje hål.
Tryck in dem så långt det går. Krydda köt-
tet och lägg det i ugnsformen med plom-
monsidan nedåt. Skala lök och äpple. Skär
i klyftor och lägg runt steken. Späd vinet
som användes för att blötlägga plommo-
nen med vatten till 250 ml och häll över
4
www.aeg.com
steken. Servera till exempel med croquet-
ter, potatisgratäng eller broccoli.
Tid i produkten: 60
Ugnsnivå: 1
NÖT/VILT/LAMM
Engelsk rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. In-
nertemperatur för:
•Röd - 48 °C
•Rosa - 58 °C
Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 1
Rostbiff
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. In-
nertemperatur för:
Röd inuti - 50 °C
•Rosa - 65 °C
Välstekt - 70 °C
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 1
Bräserat kött
Använd inte detta program för
maträtter baserade på rostbiff och
stek.
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup
av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Marinerad stek
För att göra marinaden:
1 l vatten
500 ml vinäger
•2 tsk salt
15 pepparkorn
15 enbär
5 lagerblad
2 knippen soppgrönsaker (morot, pur-
jolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan sval-
na.
1,5 kg stek
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 5 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
Beskrivning:
Ta steken ur marinaden och torka den.
Krydda med salt och peppar och bryn på
alla sidor i en ugnspanna. Tillsätt sopp-
grönsaker från marinaden.
Häll marinad i formen; botten bör vara
täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck över
ugnspannan med ett lock och ställ in i
produkten.
Tid i produkten: 150 minuter
Ugnsnivå: 1
Stek av vilt
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. In-
nertemperatur 70 °C.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 1
Viltstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
SVENSKA
5
vätska; botten bör vara täckt till ett djup
av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Harsadel
Ingredienser:
2 harsadlar
6 enbär (krossade)
salt och peppar
•30 g smält smör
125 ml gräddfil
soppgrönsaker (morot, purjolök, selleri,
persilja)
Beskrivning:
Gnid in harsadlarna med krossade enbär,
salt och peppar, och stryk på smält smör.
Lägg harsadlarna i en ugnspanna, häll
gräddfil över och lägg i soppgrönsakerna.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Kanin i senapssås
Ingredienser:
2 kaniner, 800 g vardera
salt och peppar
2 msk olivolja
2 grovhackade lökar
50 g tärnad bacon
2 matskedar mjöl
375 ml kycklingbuljong
125 ml vitt vin
1 tsk färsk timjan
125 ml grädde
2 msk Dijonsenap
Beskrivning:
Skär kaninerna i 8 lika stora bitar, smaksätt
med salt och peppar och bryn på alla si-
dor.
Tag ur kaninbitarna och bryn lök och ba-
con. Strö över mjöl och rör om. Rör i kyck-
lingbuljong, vitt vin och timjan, och låt
koka upp. Lägg i ugnsform.
Tillsätt grädde och Dijonsenap, lägg i köt-
tet, täck över med ett lock och ställ sedan
in i produkten.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
Vildsvin
För att göra marinaden:
1,5 l rött vin
150 g rotselleri
150 g morötter
2 lökar
5 lagerblad
5 kryddnejlikor
2 knippen soppgrönsaker (morot, pur-
jolök, selleri, persilja)
Låt allting koka upp och låt sedan sval-
na.
1,5 kg vildsvinsstek (bog)
Häll marinaden över steken tills den är
täckt och låt den marineras i 3 dagar.
Ingredienser för stekning:
•salt
peppar
soppgrönsakerna från marinaden
1 liten burk kantareller
Beskrivning:
Tag ut vildsvinssteken ur marinaden och
torka den. Smaksätt med salt och peppar
och bryn på alla sidor. Lägg i ugnsform.
Tillsätt kantareller och några av soppgrön-
sakerna ur marinaden.
Häll marinad i formen; botten bör vara
täckt till ett djup av 10 - 15 mm. Täck över
ugnspannan med ett lock och ställ in i
produkten.
Tid i produkten: 140 minuter
Ugnsnivå: 1
Lammstek
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1000 och 3 000 g.
Beskrivning:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en
ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan
vätska; botten bör vara täckt till ett djup
av 10 – 30 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
Lammstek, rosa
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer. In-
nertemperatur 58 °C.
Beskrivning:
6
www.aeg.com
Krydda köttet efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 1
Lammstek med ben
Ingredienser:
2,7 kg lammstek med ben
30 ml olivolja
•salt
peppar
•3 vitlöksklyftor
1 knippe färsk rosmarin (eller 1 tsk tor-
kad)
•vand
Beskrivning:
Skölj lammsteken och klappa den sedan
torr, gnid in olivolja och skär snitt i köttet.
Krydda med salt och peppar. Skala och
skiva vitlöksklyftorna, tryck sedan ner dem
i snitten i köttet tillsammans med rosma-
rinkvistarna.
Lägg lammsteken i en ugnsform och till-
sätt vatten; botten bör vara täckt till ett
djup av 10 - 15 mm. Vänd steken efter cir-
ka 30 minuter.
Tid i produkten: 165 minuter
Ugnsnivå: 1
För ugnar med ångfunktion: häll 500 ml
vatten i lådan.
FÅGEL
Hel kyckling
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 900 och 2 100 g.
Beskrivning:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnel-
se.
Ugnsnivå: 1
Kalkon, hel
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1700 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg kalkonen i en ugnsfast form och
krydda efter smak. Vänd steken efter ca.
30 minuter. Displayen visar en påminnel-
se.
Ugnsnivå: 1
Hel anka
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 1500 och 3 300 g.
Beskrivning:
Lägg ankan i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minu-
ter. Displayen visar en påminnelse.
Ugnsnivå: 1
Hel gås
Inställningar:
Automatisk vikt. Inställning för vikter mel-
lan 2300 och 4 700 g.
Beskrivning:
Lägg gåsen i en ugnsfast form och krydda
efter smak. Vänd steken efter ca. 30 minu-
ter. Displayen visar en påminnelse.
Ugnsnivå: 1
Benfri kyckling
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, in-
nertemperatur 75 °C.
Beskrivning:
Krydda kalkonbröstet (med ben) efter
smak, sätt i matlagningstermometern och
lägg i en ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
Kycklinglår
Ingredienser:
4 kycklingklubbor à 250 g
250 g crème fraîche
125 ml grädde
•1 tsk salt
1 tsk paprika
1 tsk curry
1/2 tsk peppar
250 g skivade burkchampinjoner
20 g majsstärkelse
Beskrivning:
SVENSKA
7
Rengör kycklinglåren och lägg i en ugns-
form. Blanda ihop resten av ingredienser-
na och häll över kycklinglåren.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Coq au Vin
Ingredienser:
1 kyckling
•salt
peppar
1 msk mjöl
50 g skirat smör
500 ml vitt vin
500 ml kycklingbuljong
4 msk sojasås
1/2 knippe persilja
1 kvist timjan
150 g tärnad bacon
250 g portobello, rengjorda och skurna
i fjärdedelar
12 schalottenlökar, skalade
2 vitlöksklyftor, skalade och krossade
Beskrivning:
Rengör kycklingen, krydda med salt och
peppar och strö över mjölet.
Värm det skirade smöret i en stekpanna
och bryn kycklingen på alla sidor. Häll i
vitt vin, kycklingbuljong och sojasås och
koka upp.
Tillsätt persilja, timjan, tärnad bacon,
svamp, schalottenlök och vitlök.
Koka upp igen, häll i ugnsfast form, täck
över med ett lock och ställ in i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Stekt anka med apelsin
Ingredienser:
1 anka (1,6 – 2,0 kg)
•salt
peppar
3 apelsiner, skalade, urkärnade och tär-
nade
1/2 tesked salt
2 apelsiner för råsaftpressning
150 ml sherry
Beskrivning:
Rengör ankan, krydda med salt och pep-
par och gnid in med apelsinskal.
Fyll ankan med saltade apelsintärningar
och sy ihop.
Placera ankan med bröstet nedåt i ugns-
pannan.
Pressa ur saften ur apelsinerna, blanda
med sherryn och häll över ankan.
Ställ in ankan i produkten. Vänd den efter
30 minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
Fylld kyckling
Ingredienser:
1 kyckling, 1,2 kg (med krås)
1 msk matolja
•1 tsk salt
1/4 tsk paprika
50 g ströbröd
3 - 4 matskedar mjölk
1 hackad lök
1 knippe persilja, hackad
•20 g smör
•1 ägg
salt och peppar
Beskrivning:
Rengör och torka kycklingen. Blanda olja,
salt och paprika och gnid in i kycklingen.
Fyllning: Blanda ströbröd och mjölk. Lägg
hackad lök, persilja och smör i en panna
och fräs. Finhacka hrtat, levern och ma-
gen och tillsätt ett ägg. Blanda sedan
ihop allting och krydda med salt och pep-
par
Lägg kycklingen med bröstet nedåt i en
ugnspanna och ställ in i produkten; vänd
efter 30 minuter. En ljudsignal avges.
Tid i produkten: 90 minuter
Ugnsnivå: 1
Pocherat kycklingbröst
Ingredienser:
•4 benfria kycklingbröstfiléer
salt, peppar, paprikapulver och curry
Beskrivning:
Krydda kycklingbrösten och lägg dem i en
skål i produkten.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
8
www.aeg.com
Häll 450 ml vatten i vattenlådan
FISK
Hel fisk
Inställningar:
Automatisk matlagningstermometer, in-
nertemperatur 65 °C.
Beskrivning:
Krydda fisken efter smak, sätt i matlag-
ningstermometern och lägg i en ugnsfast
form.
Ugnsnivå: 1
Ugnsbakad fiskfilé
Ingredienser:
600 - 700 g gös-, lax- eller havsforell-fi-
léer
150 g riven ost
250 ml grädde
50 g ströbröd
•1 tsk dragon
hackad persilja
salt, peppar
citron
•smör
Beskrivning:
Skvätt citronjuice över fiskfiléerna och låt
marinera ett tag. Badda med hushållspap-
per för att ta bort överbliven juice. Salta
och peppra fiskfiléerna på båda sidor. Pla-
cera sedan fiskfiléerna i en smord, ugns-
fast form.
Rör ihop riven ost, hackad persilja, drag-
on, ströbröd och grädde. Fördela genast
blandningen över fiskfiléerna och klicka ut
smör på blandningen.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Ugnsrätt av torkad fisk
Ingredienser:
800 g torkad torsk
2 msk olivolja
2 stora lökar
6 skalade vitlöksklyftor
•2 purjolökar
6 röda paprikor
1/2 burk hackade tomater (200 g)
200 ml vitt vin
200 ml koklag
peppar, salt, timjan, oregano
Beskrivning:
Blötlägg den torkade torsken över natten.
Låt torsken rinna av nästa dag och lägg
den i en kastrull med vatten. Låt koka
upp. Flytta sedan kastrullen från värmen
och låt svalna.
Häll olivolja i en panna och hetta upp.
Skala och finhacka löken, skala och krossa
vitlöksklyftorna, skiva och skölj purjolöken.
Häll i den heta oljan och fräs kort. Ta ur
kärnhusen ur paprikorna och skär i strim-
lor. Lägg sedan paprikan i pannan tillsam-
mans med den hackade tomaten.
Tillsätt vitt vin och koklag och låt sjuda en
stund. Krydda med peppar, salt, timjan
och oregano och låt sjuda i pannan i ytter-
ligare 15 minuter.
Tag ut den kallnade torkade torsken ur
kastrullen och badda den torr med hus-
hållspapper. Avlägsna skinn, ben och alla
fenor. Skär fisken i tunna skivor och blan-
da med grönsakerna i en ugnsfast form.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 1
Fisk på saltbädd
Ingredienser:
en hel fisk, cirka 1,5 - 2 kg
2 ovaxade citroner
1 fänkålshuvud
4 kvistar färsk kyld timjan
•3 kg bergsalt
Beskrivning:
Rengör fisken och gnid in juicen från citro-
nerna.
Skär fänkålen i tunna skivor och stoppa
den i fisken tillsammans timjankvistarna.
Strö ut hälften av bergsaltet i en bakform
och lägg fisken ovanpå. Strö den andra
hälften av bergsaltet över fisken och tryck
ner det hårt.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Fylld bläckfisk
Ingredienser:
1 kg medelstor bläckfisk, rengjord
SVENSKA
9
1 stor lök
2 msk olivolja
90 g kokt långkornigt ris
4 msk pinjenötter
4 msk korinter
2 msk hackad persilja
salt, peppar
juice från en citron
4 msk olivolja
•150 ml vin
500 ml tomatjuice
Beskrivning:
Gnid in bläckfisken intensivt med salt och
skölj sedan av under rinnande vatten.
Skala och finhacka löken och låt den svet-
tas med två matskedar olivolja tills den är
genomskinlig. Tillsätt långkornigt ris, pin-
jenötter, korinter och hackad persilja till
löken och krydda med salt, peppar och ci-
tronjuice. Fyll bläckfisken löst med bland-
ningen, sy igen öppningen.
Häll fyra matskedar olivolja i en ugnspan-
na och bryn bläckfisken på ringen. Tillsätt
vin och tomatjuice.
Täck ugnspannan med ett lock och ställ in
i produkten.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
Lax på grönsaksbädd
Ingredienser:
400 g potatis
2 knippen salladslök
•2 vitlöksklyftor
1 liten burk hackade tomater (400 g)
4 laxfiléer
juice från en citron
salt och peppar
75 ml grönsaksbuljong
•50 ml vitt vin
1 kvist färsk kyld rosmarin
•150 ml vin
1/2 knippe färsk kyld timjan
Beskrivning:
Skölj potatisen. Skala, skär i fjärdedelar
och koka i saltat vatten i 25 minuter, låt
sedan rinna av och skär i skivor.
Skölj och finhacka salladslöken. Skala vit-
löksklyftorna och skär i bitar. Blanda lök
och vitlök med den hackade tomaten.
Skvätt citronjuice över laxfiléerna och låt
dem marineras en stund. Torka sedan av
och smaksätt med salt peppar.
Blanda grönsaker och potatis och placera
i en smord ugnsfast form. Krydda och
lägg laxen överst.
Häll grönsaksbuljong och vitt vin över,
sprid ut rosmarin och timjan ovanpå.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Mängd vatten som ska läggas i vatten-
lådan: 250 ml
Jansson Frestelse
Ingredienser:
8 - 10 potatisar
2 lökar
125 g ansjovisfiléer
300 ml grädde
2 matskedar ströbröd
peppar
nyhackad timjan
2 matskedar smör
Beskrivning:
Skölj potatisen, skala och skär i tunna
strimlor. Skala löken och skär i strimlor.
Smörj en ugnsfast bakform. Lägg en tred-
jedel av potatisen och löken i formen.
Lägg hälften av ansjovisfiléerna ovanpå,
och täck därefter med ytterligare en tred-
jedel av löken och potatisen. Sprid ut re-
sten av ansjovisfiléerna ovanpå. Lägg
överst resten av löken och potatisen, och
låt det översta lagret bestå av potatis.
Peppra och sprid ut hackad timjan ovan-
på.
Häll saltlaken från ansjovisfiléerna över
blandningen och tillsätt grädden. Sprid ut
ströbrödet och lägg små smörklickar
ovanpå.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 2
Pocherade fisk (forell)
Ingredienser:
1 citron
•fisk
Beskrivning:
Tvätta och torka fisken och stänk därefter
citron på in- och utsidan. Låt den ligga
och dra en stund och krydda därefter med
10
www.aeg.com
salt och peppar. Lägg fisken i en rostfri
skål med perforerad insats.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 2
Mängd vatten som ska läggas i vatten-
lådan: 500 ml
MJUK KAKA
Citrontårta
Ingredienser för smeten:
•250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
•4 ägg
•150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tesked bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser för glasyren:
•125 ml citronsaft
100 g florsocker
Övrigt:
Fyrkantig bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker
och salt i en skål och vispa tills det är pö-
sigt. Tillsätt sedan äggen, ett åt gången,
vispa pösigt igen.
Rör samman mjöl, potatismjöl och bakpul-
ver och rör ner i smeten.
Häll smeten i den smorda och bröade for-
men, jämna till och sätt in formen i pro-
dukten.
Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan på
aluminiumfolie.
Vik upp aluminiumfolien längs kakans si-
dor så att glasyren inte rinner ut. Nagga
kakan och bred på glasyr med en pensel.
Låt därefter kakan stå en stund för att
suga upp glasyren.
Tid i produkten: 75 minuter
Ugnsnivå: 1
Sockerkaka
Ingredienser:
•5 ägg
340 g socker
•100 g smält smör
•360 g mjöl
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
200 ml kallt vatten
Övrigt:
28 cm rund springform, svart, botten
täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Häll socker, ägg, vaniljsocker och salt i en
skål och vispa i 5 minuter eller tills det är
pösigt. Rör sedan ner det smälta smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i
smeten.
Tillsätt slutligen kallt vatten och rör om
väl. Häll smeten i bakformen, jämna till
och sätt in i produkten.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Lätt tårtbotten
Ingredienser:
•4 ägg
2 matskedar varmt vatten
50 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
100 g socker
•100 g mjöl
100 g potatismjöl
2 strukna teskedar bakpulver
Övrigt:
28 cm rund springbakform, svart, bot-
ten täckt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Separera äggen. Rör ihop äggulorna med
varmt vatten, 50 g socker, vaniljsocker och
salt. Vispa äggvitorna tillsammans med
100 g socker till hårt skum.
Sikta ihop mjöl, potatismjöl och bakpul-
ver.
Blanda försiktigt samman äggvitorna och
äggulorna. Rör sedan försiktigt ner mjöl-
SVENSKA
11
blandningen. Häll smeten i bakformen,
jämna till och sätt in i produkten.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Cheesecake
Ingredienser för botten:
•150 g mjöl
70 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
•1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 matskedar rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
200 g socker
Saft från en citron
200 g crème fraîche
1 paket vaniljsåspulver (40 g eller mot-
svarande mängd pulver för att göra
pudding av 500 ml mjölk)
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm diame-
ter, smord
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten av
ingredienserna och blanda ihop med en
elvisp. Ställ sedan degen i kylskåpet i 2
timmar.
Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda
kakformen och gör små hål med en gaffel.
Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av
degen.
Vispa äggvitorna till hårt skum med en el-
visp. Tvätta russinen, låt dem torka väl,
droppa över rommen och låt dra in.
Häll lättkvarg, äggulorna, socker, citron-
saften, creme fraiche och puddingpulvret
i en skål och blanda ingredienserna väl.
Vänd avslutningsvis försiktigt ner de vispa-
de äggvitorna och russinen i kvargsmeten.
Tid i produkten: 85 minuter
Ugnsnivå: 1
Botten för fruktkaka
Ingredienser:
•200 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
•3 ägg
•300 g mjöl
1/2 paket bakpulver (ungefär 8 g)
•125 g korinter
125 g russin
60 g hackade mandlar
60 g kanderat citronskal eller kanderat
apelsinskal
60 g hackade kanderade körsbär
70 g hela, skållade mandlar
Övrigt:
Svart springbakform, 24 cm i diameter.
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Beskrivning:
Lägg smör, socker, vaniljsocker och salt i
en skål och vispa ihop. Tillsätt sedan ägg-
en, ett åt gången, vispa igen. Blanda mjöl
och bakpulver och rör ner i smeten.
Rör också ner frukten i smeten.
Häll smeten i den förberedda formen och
dra upp smeten lite högre längs kanten
än i mitten. Garnera kanten och mitten av
kakan med hela, skållade mandlar. Sätt in
kakan i produkten.
Tid i produkten: 100 minuter
Ugnsnivå: 1
Strösselkaka
Ingredienser för degen:
•375 g mjöl
20 g jäst
150 ml ljummen mjölk
60 g socker
1 nypa salt
2 äggulor
75 g rumstempererat smör
Ingredienser för stekning:
200 g socker
•200 g smör
1 tesked kanel
•350 g mjöl
50 g hackade nötter
•30 g smält smör
Beskrivning:
12
www.aeg.com
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen, placera den i hålet,
rör ned med mjölken och lite av mjölet
från kanterna. Strö över lite mjöl och låt
jäsa på en varm plats tills mjölet som
strötts över börjar spricka.
Lägg socker, äggulor, smör och salt på
mjölkanten. Knåda alla ingredienser till en
smidig jäsdeg.
Låt degen jäsa på en varm plats till unge-
fär dubbel storlek. Kavla sedan ut degen
och placera den på en smord bakplåt och
låt jäsa igen.
Lägg socker, smör och kanel i en skål och
rör ihop.
Tillsätt mjöl och nötter och knåda ihop så
att du kan göra en smuldeg.
Fördela smöret på den jästa degen och
fördela smuldegen jämnt över den.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 2
Fylld vetefläta
Ingredienser för degen:
•650 g mjöl
20 g jäst
200 ml mjölk
40 g socker
•5 g salt
5 äggulor
200 g rumstempererat smör
Ingredienser för fyllningen:
250 g hackade valnötter
20 g ströbröd
1 tsk mald ingefära
50 ml mjölk
60 g honung
•30 g smält smör
•20 ml rom
Ingredienser för garnering:
1 äggula
lite mjölk
50 g flagade mandlar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten. Skär upp jästen, placera den i hålet,
rör ned med mjölken och lite av sockret
och mjölet från kanterna. Strö över lite
mjöl och låt jäsa på en varm plats tills mjö-
let som strötts över börjar spricka.
Tillsätt resten av sockret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg. Låt degen jäsa på en varm plats till
ungefär dubbel storlek.
Blanda ihop alla ingredienserna till fyll-
ningen. Dela degen i tre lika stora delar
och kavla ut till långa rektanglar. Fördela
en tredjedel av fyllningen på varje rek-
tangel och rulla sedan ihop degbitarna.
Gör en fläta av de tre degbitarna. Pensla
flätans yta med en blandning av äggula
och mjölk och strö sedan över flagad
mandel.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
Tysk ringkaka
Ingredienser för botten:
•500 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst eller
42 g färsk jäst)
80 g florsocker
•150 g smör
•3 ägg
2 strukna teskedar salt
•150 ml mjölk
70 g russin (dränk i 20 ml kirsch under 1
timme i förväg)
Ingredienser för garnering:
50 g hela, skållade mandlar
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, florsocker, smör, ägg,
salt och mjölk i en skål och knåda till en
smidig jäsdeg. Täck över degen i skålen
och låt jäsa i 1 timme.
Knåda in de indränkta russinen i degen
för hand.
Placera mandlarna individuellt i varje hå-
lighet i en smord och mjöltäckt gugel-
hupfform.
Forma sedan degen till en korv och place-
ra den i gugelhupfformen. Täck över och
låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
Savarinkaka
Ingredienser för degen:
•350 g mjöl
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst eller
42 g färsk jäst)
SVENSKA
13
75 g socker
•100 g smör
5 äggulor
1/2 tesked salt
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
125 ml mjölk
Efter bakning:
•375 ml vatten
200 g socker
100 ml plommonbrännvin eller 100 ml
apelsinlikör
Beskrivning:
Lägg mjöl, torrjäst, socker, smör, äggulor,
salt, vaniljsocker och mjölk i en skål och
knåda till en smidig jäsdeg. Täck över de-
gen i skålen och låt jäsa i 1 timme. Placera
sedan degen i smord cirkelformad kak-
form och täck över igen för jäsning i 45
minuter.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Efter bakning:
Koka upp vatten och socker och låt sedan
svalna.
Tillsätt plommonbrännvin eller apelsinli-
kör till sockervattnet och rör ihop.
När kakan har kallnat, genomborra den
flera gånger med ett träspett och låt se-
dan blandningen sugas upp jämnt av ka-
kan.
Brownies
Ingredienser:
250 g vanlig choklad
•250 g smör
375 g socker
2 paket vaniljsocker (ungefär 16 g)
1 nypa salt
5 matskedar vatten
•5 ägg
375 g valnötter
•250 g mjöl
1 tesked bakpulver
Beskrivning:
Bryt chokladen i stora bitar och smält i ett
vattenbad.
Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker, salt
och vatten. Tillsätt äggen och den smälta
chokladen.
Grovhacka valnötterna, blanda dem med
mjölet och bakpulvret, och rör ner i chok-
ladsmeten.
Täck en djup bakplåt med bakplåtspap-
per, häll ut smeten ovanpå och jämna ut.
Tid i produkten: 50 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Låt svalna. Avlägsna bakplåtspapperet
och skär i fyrkanter.
Muffins
Ingredienser:
•150 g smör
150 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
skal från en ovaxad citron
•2 ägg
50 ml mjölk
25 g potatismjöl
•225 g mjöl
10 g bakpulver
1 burk surkörsbär (375 g)
225 g grovhackad choklad
Övrigt:
Pappersformer, cirka 7 cm i diameter
Beskrivning:
Vispa samman smör, socker, vaniljsocker,
salt och skal från en ovaxad citron. Tillsätt
ägg och vispa ihop igen.
Blanda potatismjöl, mjöl och bakpulver
och rör ner i smeten tillsammans med
mjölken.
Låt surkörsbären rinna av och rör ner i
smeten tillsammans med chokladbitarna.
Häll smeten i pappersformarna, sätt for-
marna på en bakplåt och ställ i produkten.
Använd muffinsplåt om möjligt.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 2
Krämig äppelpaj
Ingredienser:
2 skivor schweizisk smördeg (kvadratiskt
utrullad)
50 g malda hasselnötter
1,2 kg äpplen
•3 ägg
14
www.aeg.com
300 ml grädde
70 g socker
Beskrivning:
Lägg smördegen på en välsmord bakplåt
och stick hål över hela botten med en gaf-
fel. Sprid ut hasselnötterna jämnt över
smördegen. Skala och kärna ur äpplena
och skär dem i 12 skivor. Sprid ut skivorna
jämnt på smördegen. Vispa ihop ägg,
grädde socker och vaniljsocker ordentligt
och häll ut över äpplena.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Morotskaka (version 1)
Ingredienser för smeten:
150 ml solrosolja
100 g farinsocker
•2 ägg
75 g sirap
•175 g mjöl
•1 tesked kanel
1/2 tesked malen ingefära
1 tesked bakpulver
200 g fint rivna morötter
75 g sultanrussin
25 g riven kokosnöt
Ingredienser för fyllningen:
•50 g smör
150 g cream cheese
40 g sockerkristaller
malna hasselnötter
Övrigt:
Rund springbakform med 22 cm diame-
ter, smord
Beskrivning:
Vispa ihop solrosolja, farinsocker, ägg och
sirap. Rör ner resten av ingredienserna till
smeten.
Häll smeten i den smorda bakformen.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Rör ihop smör, cream cheese och socker
(vid behov kan lite mjölk tillsättas för att
göra glasyren bredbar).
Bred ut glasyren över kakan när denna har
svalnat och strö ut malen hasselnöt ovan-
på.
Morotskaka (version 2 - schweiziskt
recept)
Ingredienser för smeten:
4 äggvitor
1 nypa salt
80 g florsocker
120 g socker
200 g fint rivna morötter
200 g finmalen mandel
1 citron, juice och rivet skal
1 matsked körsbärslikör
1/2 tesked kanel
•60 g mjöl
1/2 tesked bakpulver
Ingredienser för fyllningen:
150 g florsocker
1 matsked körsbärslikör
12 morötter i marsipan som dekoration
malda hasselnötter
Övrigt:
Kaka i kakform med 26 cm diameter,
smord och botten klädd med bakplåt-
spapper.
Beskrivning:
Vispa äggvitorna med salt till hårt skum,
tillsätt florsockret och vispa till en fast
äggvita. Blanda äggula och socker till en
smet och tillsätt de andra ingredienserna.
Tillsätt en fjärdedel av den vispade äggvi-
tan i äggulan och blanda sedan försiktigt
resten av den vispade äggvitan med sme-
ten. Häll degen i den förberedda bakfor-
men och släta till.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Låt kakan svalna. Vi rekommenderar att
förberedelsearbetet görs en till två dagar
i förväg och hålls täckt i kylskåpet. Gör
glasyren genom att blanda florsockret
med körsbärslikören. Tillsätt vid behov
vatten. Täck kakan med glasyren och de-
korera med morötter i marsipan.
Mandelkaka
Ingredienser för smeten:
•5 ägg
200 g socker
100 g marsipan
SVENSKA
15
200 ml olivolja
•450 g mjöl
1 matsked kanel
1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
50 g hackade pistaschmandlar
125 g finhackad mandel
300 ml mjölk
Ingredienser för fyllningen:
200 g aprikosmarmelad
5 matskedar florsocker
•1 tesked kanel
2 matskedar varmt vatten
flagad mandel
Övrigt:
28 cm springbakform
Beskrivning:
Vispa ihop ägg, socker och marsipan i 5
minuter. Tillsätt sedan långsamt olivoljan
till äggsmeten.
Sikta ihop mjöl, kanel och bakpulver, och
blanda sedan ner de hackade pistasch-
mandlarna och den malda mandeln i mjö-
let. Rör sedan försiktigt ner äggsmeten i
mjölken.
Häll ut i bakformen, vars botten har be-
strötts med ströbröd.
Tid i produkten: 70 minuter
Ugnsnivå: 1
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred sedan
ut den på kakan med en pensel; låt sval-
na. Rör ihop florsocker, kanel och varmt
vatten, och bred sedan ut det på kakan.
Strö sedan flagad mandel direkt på ka-
kans glaserade yta.
Frukttarte
Ingredienser för pajbotten:
•200 g mjöl
1 nypa salt
•125 g smör
•1 ägg
50 g socker
50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
Frukt beroende på säsong (400 g äpp-
len, persikor, surkörsbär, etc.)
90 g finhackad mandel
•2 ägg
100 g socker
90 g rumstempererat smör
Övrigt:
Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och smör
skuret i små bitar med mjölet. Tillsätt se-
dan ägg, socker och kallt vatten, och knå-
da till en deg.
Låt degen svalna i kylskåpet i 2 timmar.
Kavla ut den kylda degen, placera i den
smorda quiche-formen och stick hål med
en gaffel. Rengör och kärna ur frukten och
lägg ut den i små bitar eller skivor på de-
gen. Lägg malen mandel, ägg, socker och
rumstempererat smör i en skål och vispa
tills det blir pösigt. Häll sedan ut det
ovanpå frukten och jämna till.
Tid i produkten: 50 minuter
Ugnsnivå: 1
EFTERRÄTTER
Knäckflan
Ingredienser för smeten:
100 g socker
•100 ml vatten
•500 ml mjölk
1 vaniljstång
100 g socker
•2 ägg
4 äggulor
Övrigt:
6 små suffléformar
Beskrivning:
Lägg 100 g socker i en kastrull och smält
tills den blir ljusbrun. Tillsätt sedan vattnet
försiktigt (var försiktig - det finns risk för
brännskador) och hetta upp tills det kokar.
Koka till sirap och häll genast i 6 små suff-
léformar, så att botten täcks av karamells-
åsen. Häll mjölk i kastrullen, dela vanilj-
stången och använd en kniv för att skrapa
ut fröna och tillsätt dem i mjölken. Värm
upp mjölken till ca 90 °C. (Låt den inte
koka.) Blanda ägg och äggulor med 100 g
socker. (Vispa inte hårt.) Tillsätt långsamt
varm mjölk i ägg-/sockerblandningen.
Häll sedan i formarna.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 500 ml vatten i vattenlådan
16
www.aeg.com
Kokospudding
Ingredienser:
250 ml mjölk
370 g kokosmjölk
•6 ägg
120 g socker
1 burk mango, avrunnen och mosad
Övrigt:
6 små puddingformar
Beskrivning:
Blanda mjölk och kokosmjölk. Vispa ägg
och socker lätt och tillsätt kokosmjölken.
Fyll de små puddingformarna med bland-
ningen. Efter gräddning tas de ut och de-
koreras med mango.
Tid i produkten: 35 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 500 ml vatten i vattenlådan
Cappuccionokaka
Degingredienser:
100 g rumstempererat smör
90 g socker
2 äggulor
frön från en vaniljstång
2 msk snabbkaffe (upplöst i 50 ml varmt
vatten)
2 äggvitor
•50 g mjöl
50 g potatismjöl
1/2 tesked bakpulver
Såsingredienser:
250 ml apelsinjuice
50 g socker
1 nypa kanel
20 ml apelsinlikör
Som avslutning:
200 ml vispad grädde som dekoration
Övrigt:
6 små smorda formar eller skålar
Beskrivning:
Rör samman smör, socker, äggulor, vanilj-
frön från en vaniljstång och blanda där-
efter i snabbkaffet. Vispa äggvitorna. Sikta
mjöl, potatismjöl och bakpulver och till-
sätt blandningen varvat med äggvitorna
och vänd ned. Häll blandningen i små
smorda formar eller skålar.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 600 ml vatten i vattenlådan
Efter bakning:
Häll apelsinjuice, socker, kanel och apel-
sinlikör i kastrullen och låt det koka ihop
på ringen tills såsen är sirapstjock. Häll
upp de varma kakorna på dessertfatet,
dekorera med sås och grädde.
Körsbärspaj
Ingredienser:
500 g bröd
•750 ml mjölk
1 nypa salt
80 g socker
•4 ägg
2 burkar sura körsbär
•50 g smör
Övrigt:
•Bakform, smord
Beskrivning:
Skär brödet i skivor. Blanda mjölk, salt,
socker och ägg och häll över brödet,
blanda och låt det dra ordentligt. Låt de
sura körsbären rinna av och tillsätt dem till
blandningen. Häll smeten i den smorda
bakformen. Klicka smör över puddingen.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
Häll 400 ml vatten i vattenlådan
Plommonknyten (6 stycken)
Till degen (ingredienserna bör ha rum-
stemperatur):
•125 ml mjölk
20 g socker
1 litet paket torkad jäst (8 g torrjäst eller
42 g färsk jäst)
•300 g mjöl
30 g socker
•30 g smör
1 äggula
•1 ägg
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
lite citronskal
plommonsylt
Efter tillagning:
SVENSKA
17
•50 g smör
50 g malda vallmofrön
florsocker
Övrigt:
•smord form
Beskrivning:
Häll mjölk och socker i kastrullen och värm
lätt. Tillsätt jästen och rör om. Låt stå i cir-
ka 30 minuter. Tillsätt mjöl, socker, smör,
äggula, ägg, vaniljsocker och lite citrons-
kal i en skål. Tillsätt mjölk och jäst och
knåda till en smidig deg. Låt degen jäsa
övertäckt i ytterligare 45 minuter. Använd
sedan en sked och tryck ut klimpar (cirka
80 g), tryck dem platta med handen och
fyll med en tesked plommonsylt. Dra upp
degkanterna och täck sylten med degen
och forma till en boll. Lägg bollarna på ett
smort fat och låt jäsa övertäckt i ytterliga-
re 45 minuter och sätt därefter in i pro-
dukten.
Tid i produkten: 30 minuter
Ugnsnivå: 2
Häll 500 ml vatten i vattenlådan
PIZZA/PAJ/BRÖD
Pizza
Ingredienser för degen:
14 g jäst
•200 ml vatten
•300 g mjöl
•3 g salt
1 msk matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade (200 g)
200 g ost, riven
•100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
•150 g fetaost
•oregano
Övrigt:
Bakplåt, smord
Beskrivning:
Smula sönder jästen i en skål och lös upp
den i vattnet. Blanda mjölet och saltet och
blanda ner det i skålen tillsammans med
oljan.
Knåda ingredienserna till en smidig deg
som släpper från skålens kanter. Täck där-
efter över degen och låt den jäsa på en
varm plats till dubbel storlek.
Kavla ut degen och placera den på den
smorda bakplåten. Stick hål i botten med
en gaffel.
Lägg på ingredienserna till fyllningen i tur
och ordning.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 1
Örtfylld pirog
Ingredienser för degen:
•300 g mjöl
20 g jäst
•125 ml mjölk
•1 ägg
•50 g smör
3 g salt
Ingredienser för fyllningen:
750 g lök
250 g bacon
•3 ägg
250 g crème fraîche
•125 ml mjölk
•1 tsk salt
1/2 tsk malen peppar
Beskrivning:
Sikta ned mjölet i en skål, gör ett hål i mit-
ten.
Skär upp jästen och lägg i hålet. Blanda
med mjölken och lite mjöl från kanterna.
Strö mjöl över degen och lämna på en
varm plats för jäsning tills det utströdda
mjölet börjar spricka.
Lägg ägget och smöret på mjölkanten.
Knåda alla ingredienser till en smidig jäs-
deg.
Låt degen jäsa på en varm plats till unge-
fär dubbel storlek.
Skala löken, dela den i fyra delar och skiva
den tunt under tiden.
Tärna bacon och tillaga försiktigt med lö-
ken utan att bryna. Låt svalna.
Kavla ut degen och lägg den på en smord
bakplåt, nagga botten med en gaffel och
tryck upp kanterna. Låt jäsa igen.
Rör ihop ägg, crème fraîche, mjölk, salt
och peppar. Tillsätt avsvalnade löken och
baconet i degblandningen. Häll bland-
ningen över allt och jämna till.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
18
www.aeg.com
Quiche Lorraine
Ingredienser för degen:
•200 g mjöl
•2 ägg
•100 g smör
1/2 tesked salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
•2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en
skål och rör ihop till en jämn deg. Låt de-
gen stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel.
Fördela skinka eller bacon på degen.
Blanda ägg, gräddfil och kryddor till fyll-
ningen. Tillsätt sedan ost.
Häll fyllningen över köttet.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
Getostpaj
Ingredienser för degen:
•125 g mjöl
60 ml olivolja
1 nypa salt
3 - 4 matskedar kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
1 msk olivolja
2 lökar
salt och peppar
1 tsk hackad timjan
•125 g ricotta
•100 g getost
2 msk oliver
•1 ägg
60 ml grädde
Övrigt:
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Beskrivning:
Lägg mjöl, olivolja och salt i en skål och
blanda tills smeten liknar ströbröd. Tillsätt
vatten och knåda till en deg. Låt degen
stå i kylskåpet i några timmar.
Kavla sedan ut degen och lägg den i en
smord svart bakform. Nagga botten med
en gaffel.
Häll 1 msk olivolja i en stekpanna. Skala
löken, skär den i tunna skivor och fräs i ol-
jan under lock i cirka 30 minuter. Krydda
med salt och peppar och blanda i 1/2 tsk
hackad persilja.
Låt löken svalna något, sprid sedan ut den
på degen.
Bred sedan ut ricotta och getost ovanpå
och sprid ut oliverna. Strö 1/2 tsk hackad
timjan överst.
Blanda äggen och grädden till fyllningen.
Häll ut fyllningen över formen.
Tid i produkten: 45 minuter
Ugnsnivå: 1
Ostpaj
Ingredienser:
1,5 skivor schweizisk smördeg (kvadra-
tiskt utrullad)
500 g riven ost
200 ml grädde
•100 ml mjölk
•4 ägg
salt, peppar och muskotnöt
Beskrivning:
Placera degen på en välsmord bakplåt.
Stick hål över hela degen med en gaffel.
Fördela osten jämnt på degen. Blanda
grädde, mjölk och ägg och krydda med
salt, peppar och muskot. Rör om ordent-
ligt och häll ut över osten.
Tid i produkten: 40 minuter
Ugnsnivå: 2
Fetaostfylld pirog
Ingredienser:
400 g fetaost
•2 ägg
3 msk hackad slätbladig persilja
•svartpeppar
80 ml olivolja
375 g filodeg
SVENSKA
19
Beskrivning:
Blanda ihop fetaost, ägg, persilja och
peppar. Täck filodegen med en fuktig
tygbit så att den inte torkar. Pensla varje
blad med lite olja och lägg 4 blad på var-
andra.
Skär i 4 remsor, cirka 7 cm per remsa.
Placera 2 rågade matskedar fetabland-
ning i ett hörn av varje remsa och vik ihop
den diagonalt till en triangel.
Lägg uppochned på en bakplåt och pens-
la med olja.
Tid i produkten: 25 minuter
Ugnsnivå: 2
Franskbröd
Ingredienser:
1 000 g mjöl
40 g färsk jäst eller 20 g torrjäst
650 ml mjölk
15 g salt
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bakplåt-
spapper
Beskrivning:
Lägg mjöl och salt i en stor skål. Lös upp
jästen i ljummen mjölk och tillsätt den i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en smi-
dig deg. Beroende på mjölets kvalitet kan
lite mer mjölk behöva tillsättas för att de-
gen ska bli smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Skär degen i två delar, forma två långa
limpor och placera dem på smord eller
bakplåtspappersklädd bakplåt.
Låt bröden jäsa igen till knappt dubbla
storleken.
Strö lite mjöl över före bakningen och skär
med en skarp kniv minst 1 cm djupt, 3 - 4
gånger diagonalt över brödet.
Tid i produkten: 55 minuter
Ugnsnivå: 1
För ångugnar: häll 100 ml vatten i lådan
Lantbröd
Ingredienser:
•500 g vetemjöl
250 g rågmjöl
15 g salt
1 litet paket torrjäst
•250 ml vatten
•250 ml mjölk
Övrigt:
Bakplåt, smord eller täckt med bakplåt-
spapper
Beskrivning:
Lägg vetemjöl, rågmjöl, salt och torrjäst i
en stor skål.
Blanda vatten, mjölk och salt och rör ner i
mjölet. Knåda alla ingredienser till en smi-
dig deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek.
Forma degen till en lång limpa och place-
ra den på smord eller bakpappersbeklädd
bakplåt.
Låt brödet jäsa med ungefär hälften av sin
volym. Strö ut lite mjöl före bakningen.
Tid i produkten: 60 minuter
Ugnsnivå: 1
För ångugnar: häll 100 ml vatten i lådan
Piroger (30 små bitar)
Ingredienser för degen:
250 g speltmjöl
•250 g smör
250 g lättkvarg
•salt
Ingredienser för fyllningen:
1 litet vitkålshuvud (400 g)
50 g bacon
2 msk skirat smör
salt, peppar och muskotnöt
3 msk gräddfil
•2 ägg
Övrigt:
Bakplåt med bakplåtspapper
Beskrivning:
Knåda speltmjöl, smör, lättkvarg och lite
salt till en deg och lägg i kylskåpet.
Skär vitkålen i fina strimlor. Tärna bacon
och stek i det skirade smöret. Tillsätt kå-
len och fräs tills den är mjuk. Krydda med
salt, peppar och muskot och blanda med
gräddfilen.
Fortsätt att bräsera tills all lös vätska har
avdunstat.
Hårdkoka äggen, kyl dem och tärna dem.
Blanda ner i kålen och låt svalna.
Kavla ut degen och skär ut cirklar med
8 cm diameter.
Lägg lite fyllning i mitten av varje cirkel
och vik över. Försegla kanterna genom att
trycka till med en gaffel.
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

HUSQVARNA-ELECTROLUX QCK5760X Recipe book

Typ
Recipe book