Aeg-Electrolux KE7404001M Recipe book

Typ
Recipe book
SV
RECEPTBOK - UGN BRUKSANVISNING
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat den så att du ska
kunna få felfritt resultat i många år, med innovativa tekniker som gör livet
enklare – funktioner som du inte skulle hitta hos vanliga produkter. Varsågod att
ägna några minuter åt att läsa detta för att få ut så mycket som möjligt av
produkten.
TILLBEHÖR OCH RESERVDELAR
I AEG:s webbutik finner du allting som du behöver för att hålla dina AEG-
produkter snygga och i perfekt skick. Du hittar ett brett sortiment av tillbehör
som utformats och tillverkats med de högsta kvalitetskrav man kan förvänta sig:
från köksredskap för specialister till bestickkorgar, från flaskställ till tvättpåsar för
ömtåliga plagg...
Besök webbshopen på
www.aeg.com/shop
2
INNEHÅLL
4 Råd och tips
Följande symboler används i denna
bruksanvisning:
Viktig information för din personliga
säkerhet och information om hur skador
undviks på apparaten.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar
Innehåll
3
RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
För inbyggnad - under ugnar:
Exempel på tillagningstillämpningar för hällen
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Vär-
melä-
ge
Använd för: Time
Mana-
ger
Tips
1 Varmhållning av tillagad mat efter be-
hov
Använd lock
1-2 Hollandaisesås, smältning av: smör,
choklad, gelatin
5-25
min
Rör om då och då
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstan-
ning
10-40
min
Tillaga med lock
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma fär-
diglagade rätter
25-50
min
Minst dubbelt så mycket vätska som
ris, rör om mjölkbaserade rätter un-
der tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
min
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Ångkoka potatis 20-60
min
Använd max. ¼ liter vatten till 750
g potatis
4-5 Tillaga större mängder mat, stuvningar
och soppor
60-150
min
Upp till 3 l vätska plus ingredienser
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, redning,
ägg, pannkakor, munkar
efter be-
hov
Vänd efter halva tiden
7-8 Kraftig stekning, potatiskroketter, biff 5-15
min
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes fri-
tes
Ugnsluckans insida
På vissa modeller hittar du på insidan av luckan:
nummer på ugnsnivåerna (vissa modeller)
information om tillagningsfunktioner, rekommenderade ugnsnivåer och temperaturer för
typiska maträtter (vissa modeller).
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
4 Råd och tips
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och placeringen av plåtar och galler till värdena i tabel-
lerna.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att använda restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om du bakar kakor på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt gräd-
dad på undersidan.
Fel ugnsnivå. Placera kakan längre ner.
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder).
Ugnstemperaturen är för hög.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något lägre ugn-
stemperatur.
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder).
För kort gräddningstid.
Förläng gräddningstiden.
Gräddningstider kan inte för-
kortas med en högre tempe-
ratur.
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder).
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Beakta
blandningstiderna, framför allt
vid användning av en köksma-
skin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en högre ugnstempe-
ratur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en kortare gräddnings-
tid.
Kakan blir ojämnt brun.
Ugnstemperaturen är för hög
och gräddningstiden är för
kort.
Ställ in en lägre ugnstempera-
tur och en längre gräddnings-
tid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad.
Fördela degen jämnt på bakplå-
ten.
Råd och tips 5
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir inte klar med den in-
ställda tiden.
Ugnstemperaturen är för låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något högre ugn-
stemperatur.
Bakning på en nivå:
Bakverk i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Kaka i ringform,
mjuk kaka
Varmluft 1 150 - 160 50 - 70
Sandkaka/frukt-
kaka
Varmluft 1 140 - 160 70 - 90
Sockerkaka Varmluft 2 140 - 150 35 - 50
Sockerkaka Över/Undervärme 2 160 35 - 50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170-180
1)
10 - 25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / äppel-
paj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt
placerade)
Varmluft 2 160 60 - 90
Apple pie / äppel-
paj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt
placerade)
Över/Undervärme 1 180 70 - 90
Cheesecake Över/Undervärme 1 170 - 190 60 - 90
1) Förvärm ugnen
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Vetefläta/krans Över-/undervär-
me
3 170 - 190 30 - 40
Tyskt julbröd Över-/undervär-
me
2
160 - 180
1)
50 - 70
Bröd (rågbröd):
1. Första delen
av grädd-
ningen.
2. Andra delen
av grädd-
ningen.
Över-/undervär-
me
1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 - 60
6 Råd och tips
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Petit-chouer/ba-
kelser
Över-/undervär-
me
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulltårta Över-/undervär-
me
3
180 - 200
1)
10 - 20
Vetelängd med
strössel
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smörkakor/sock-
erkringlor
Över-/undervär-
me
3
190 - 210
1)
20 - 30
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 35 - 55
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över-/undervär-
me
3 170 35 - 55
Fruktkaka av mör-
deg
Varmluft 3 160 - 170 40 - 80
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd-
de, kräm)
Över-/undervär-
me
3
160 - 180
1)
40 - 80
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Mördegskakor Varmluft 3 150 - 160 10 - 20
Mördegskaka/
mördegsremsor
Varmluft 3 140 20 - 35
Mördegskaka/
mördegsremsor
Över/Undervärme 3
160
1)
20 - 30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150 - 160 15 - 20
Bakverk med ägg-
vita, maränger
Varmluft 3 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvier Varmluft 3 100 - 120 30 - 50
Småkakor av jäst-
deg
Varmluft 3 150 - 160 20 - 40
Smördegskakor Varmluft 3
170 - 180
1)
20 - 30
Bullar Varmluft 3
160
1)
10 - 25
Bullar Över/Undervärme 3
190 - 210
1)
10 - 25
Råd och tips 7
Typ av bakverk Ugnsfunktion Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Varmluft 3
150
1)
20 - 35
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Över/Undervärme 3
170
1)
20 - 30
1) Förvärm ugnen
Puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Makaronipudding
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 25 - 40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 15 - 30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 15 - 30
Söta puddingar
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 30 - 60
Fyllda grönsaker
Varmluftsgrill-
ning eller Varm-
luft
1 160 - 170 30 - 60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk
Varmluft
Temperatur i °C Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/ba-
kelser
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Smuldegspaj 1/4 - 150 - 160 30 - 45
1) Förvärm ugnen
8 Råd och tips
Småkakor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bakverk
Varmluft
Temperatur i °C Tid i min.Ugnsnivå
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Mördegskaka/
mördegsremsor
1/4 1/3/5 140 25 - 50
Småkakor av
sockerkaksdeg
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Bakverk med ägg-
vita, marnger
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Mandelbiskvier 1/4 - 100 - 120 40 - 80
Småkakor av jäst-
deg
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Smördegskakor 1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Bullar 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1) Förvärm ugnen
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra, möra stycken av kött och fisk. Tillaga utan lock.
1. Bryn köttet i het stekpanna.
2. Placera köttet på ett stekfat eller direkt på gallret. Placera formen under gallret för att
fånga upp fettet.
Typ av maträtt Vikt (g) Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Engelsk rostbiff 1000 - 1500 1 150 120 - 150
Oxfilé 1000 - 1500 3 150 90 - 170
Kalvstek 1000 - 1500 1 150 120 - 150
Stekar 200 - 300 3 120 20 - 40
Pizza/Paj
Typ av bakverk Ugnsni Temperatur °C Tid min.
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Råd och tips 9
Typ av bakverk Ugnsni Temperatur °C Tid min.
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230 - 250
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Stekning
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut bränner fast rekommenderar vi att du till-
sätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen saft flera gånger under stekningen. Därige-
nom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Stekning med Varmluftsgrill
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid min.
Grytstek 1 - 1,5 kg
Över-/under-
värme
1 230 120 - 150
Engelsk rostbiff
eller filé: röd
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
190 - 200
1)
5 - 6
Engelsk rostbiff
eller filé: rosa
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
180 - 190
1)
6 - 8
10 Råd och tips
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid min.
Engelsk rostbiff
eller filé: välstekt
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid min.
Bog, hals, skink-
stek
1 - 1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 180 90 - 120
Kotlett, revben-
sspjäll
1 - 1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 170 - 180 60 - 90
Köttfärslimpa 750 g -1 kg
Varmlufts-
grillning
1 160 - 170 50 - 60
Fläsklägg (färdig-
lagad)
750 g -1 kg
Varmlufts-
grillning
1 150 - 170 90 - 120
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 90 - 120
Kalvlägg 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 120 - 150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Lammstek
med ben,
lammstek
1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 150 - 170 100 - 120
Lammsadel 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 40 - 60
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg Över-/under-
värme
1
230
1)
30 - 40
Rådjurssadel,
hjortsadel
1,5 - 2 kg Över-/under-
värme
1 210 - 220 35 - 40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5 - 2 kg Över-/under-
värme
1 180 - 200 60 - 90
1) Förvärm ugnen
Råd och tips 11
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Bitar av fågel 200-250 g var Varmluftsgrill-
ning
1 200 - 220 30 - 50
Halv kyckling 400-500 g var Varmluftsgrill-
ning
1 190 - 210 35 - 50
Kyckling, ung-
höna
1 - 1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 190 - 210 50 - 70
Anka 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 180 - 200 80 - 100
Gås 3,5 - 5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 120 - 180
Kalkon 2,5 - 3,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160 - 180 120 - 150
Kalkon 4 - 6 kg Varmluftsgrill-
ning
1 140 - 160 150 - 240
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur
°C
Tid min.
Hel fisk 1 - 1,5 kg Över-/under-
värme
1 210 - 220 40 - 60
Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Min grill
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Engelsk rostbiff 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Oxfilé 3 230 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
12 Råd och tips
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Stek av lamm 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hela fiskar (500–
1 000 g)
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8 - 10 6 - 8
Fläskfilé 4 10 - 12 6 - 10
Korv 4 10 - 12 6 - 8
Nötbiffar, kalvbiffar 4 7 - 10 6 - 8
Rostat bröd
1)
5 1 - 3 1 - 3
Varma smörgåsar 4 6 - 8 -
1) Förvärm ugnen
Grillning med grillspett – sätt in långpannan på nivå 1
Livsmedel som ska stekas Temperatur °C Tid i min.
Kyckling 220 - 240 70 - 90
Roulad för stekning 190 - 210 120 - 180
Anka 220 - 240 90 - 150
Fläsklägg 190 - 210 150 - 210
Upptining
Avlägsna matens förpackning. Lägg rätten på en tallrik.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd ugnens första hyllnivå. Den längst ned.
Maträtt
Upptiningstid i
min.
Efterupptiningstid i
min.
Kommentar
Kyckling, 1 000 g 100 - 140 20 - 30
Lägg kycklingen på ett upp
och nedvänt tefat på en stor
tallrik. Vänd efter halva tiden.
Kött, 1 000 g 100 - 140 20 - 30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90 - 120 20 - 30 nd efter halva tiden
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Jordgubbar, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Smör, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Råd och tips 13
Maträtt
Upptiningstid i
min.
Efterupptiningstid i
min.
Kommentar
Grädde, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Det går att vispa grädde även
om delar av den är något
frusen
Tårta, 1 400 g 60 60 -
Halvfabrikat
Fryst mat
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Fryst pizza 2 200 - 220 15-25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20-25
Kyld pizza 2 210-230 13-25
Fryst portionspizza 2 180-200 15-30
Pommes Frites, tunn 3 200-220 20-30
Pommes Frites, tjock 3 200-220 25-35
Croquetter 3 220-230 20-35
Riven potatisgräng 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
kyld
2 170-190 35-45
Fryst lasagne/cannello-
ni
2 160-180 40-60
Ugnsgratinerad ost 3 170-190 20-30
Kycklingvingar 2 190-210 20-30
Frysta färdigrätter
Typ av maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Djupfryst pizza Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Pommes Frites
1)
(300–600 g)
Över/undervärme
eller varmlufts-
grillning
3 200-220
enligt tillverka-
rens anvisningar
Baguetter Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Fruktkaka Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
1) Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Torkning – Varmluftstillagning
Täck över ugnsgallren med bakpapper.
För bästa resultat: stäng av produkten när halva tiden tiden har gått. Öppna produktens
lucka och låt produkten svalna. Fortsätt sedan torkprocessen.
14 Råd och tips
Grönsaker
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Pepparfrukter 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Soppgrönsaker 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Champinjoner 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Örter 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Frukt
Livsmedel som
ska torkas
Ugnsnivå
Temperatur i °C
Tid i timmar
(riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Aprikoser 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Äppelskivor 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Päron 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Konservering
Att observera:
Använd enbart konserveringsburkar av samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enlitersburkar),
stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Jordgubbar, blåbär,
hallon, mogna krusbär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Päron, kvitten, plom-
mon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Råd och tips 15
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Tabell matlagningstermometer
Nötkött
Livsmedel Innertemperatur °C
Entrecôte eller oxfilé: röd 45 - 50
Entrecôte eller oxfilé: rosa 60 - 65
Entrecôte eller oxfilé: välstekt 70 - 75
Fläsk
Livsmedel Innertemperatur °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalv
Livsmedel Innertemperatur °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Får/lamm
Livsmedel Innertemperatur °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammstek med ben 70 - 75
Vilt
Livsmedel Innertemperatur °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
16 Råd och tips
Livsmedel Innertemperatur °C
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
Fisk
Livsmedel Innertemperatur °C
Lax 65 - 70
Foreller 65 - 70
RECEPTMENY
Displayen visar ugnsnivåer och förinställda tillagningstider för varje automatiskt recept.
Automatiska program
Programnummer Programnamn
1 ENGELSK ROSTBIFF
2 GRISSTEK
3 KALVSTEK
4 LAMMSTEK
5 VILTSTEK
6 HEL KYCKLING
7 HEL FISK <1KG
8 PIZZA
9 QUICHE LORRAINE
10 CITRONTÅRTA
11 CHEESECAKE
12 BULLAR
13 LANTBRÖD
14 JÄSNING AV DEG
15 POTATISGRATÄNG
16 LASAGNE
17 CANNELLONI
18 KAKMIX
19 SNABBPIZZA
20 HALVFABRIKAT POTATIS
1 - ENGELSK ROSTBIFF
Råd och tips 17
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och
3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Använd inte detta program för maträtter baserade på ryggbiff och stek.
Ugnsnivå: 1
2 - GRISSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och
3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 20–40 mm.
Ugnsnivå: 1
3 - KALVSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och
3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
4 - LAMMSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och
3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–30 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
5 - VILTSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och
3 000 g.
18 Råd och tips
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Ugnsnivå: 1
6 - HEL KYCKLING
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 900 och 2 100
g.
Tillagningsmetod:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och krydda efter smak. Vänd steken efter ca. 30 mi-
nuter. En påminnelse visas.
Ugnsnivå: 1
7 - HEL FISK <1KG
Inställningar:
Automatiska program med matlagningstermometer. Innertemperatur 70 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i matlagningstermometern och lägg i en ugnsfast form.
Ugnsnivå: 1
8 - PIZZA
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml ljummet vatten
300 g mjöl
3 g salt
1 msk matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade
200 g riven Emmentalerost
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
oregano
Tillagningsmetod:
Smula sönder jästen i en skål och lös upp den i det ljumma vattnet. Blanda mjölet och
saltet och blanda ner det i skålen tillsammans med oljan. Knåda ingredienserna till en
smidig deg som släpper från skålens kanter. Täck därefter över degen och låt den jäsa på
en varm plats till dubbel storlek. Kavla ut degen och placera den på den smorda bakplå-
Råd och tips
19
ten. Stick hål i botten med en gaffel. Lägg på ingredienserna till fyllningen i tur och ord-
ning.
Använd en smord bakplåt.
Tid i ugnen: 25 minuter
Ugnsnivå: 1
9 - QUICHE LORRAINE
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
2 ägg
100 g smör
½ tsk salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Tillagningsmetod:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en skål och rör ihop till en jämn deg. Låt degen stå i
kylskåpet i några timmar. Kavla sedan ut degen och lägg den i en smord svart bakform.
Nagga botten med en gaffel. Fördela skinka eller bacon på degen. Blanda ägg, gräddfil
och kryddor till fyllningen. Tillsätt sedan ost.
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
Tid i ugnen: 40 minuter
Ugnsnivå: 1
10 - CITRONTÅRTA
Ingredienser för smeten:
250 g smör
200 g socker
1 paket vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tsk bakpulver
rivet skal av 2 citroner
20 Råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux KE7404001M Recipe book

Typ
Recipe book