Bakning
Allmänna anvisningar
• Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och placeringen av plåtar och galler till värdena i tabel-
lerna.
• Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att använda restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
• Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen den första gången.
• Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
• Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om du bakar kakor på mer än en nivå.
• Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt gräd-
dad på undersidan.
Fel ugnsnivå. Placera kakan längre ner.
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder).
Ugnstemperaturen är för hög.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en något lägre ugn-
stemperatur.
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder).
För kort gräddningstid.
Förläng gräddningstiden.
Gräddningstider kan inte för-
kortas med en högre tempe-
ratur.
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder).
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Beakta
blandningstiderna, framför allt
vid användning av en köksma-
skin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för låg.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en högre ugnstempe-
ratur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid.
Nästa gång du gräddar ska du
ställa in en kortare gräddnings-
tid.
Kakan blir ojämnt brun.
Ugnstemperaturen är för hög
och gräddningstiden är för
kort.
Ställ in en lägre ugnstempera-
tur och en längre gräddnings-
tid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad.
Fördela degen jämnt på bakplå-
ten.
Råd och tips 5