Whirlpool FB 51.2 IX NE Användarguide

Kategori
Ugnar
Typ
Användarguide
36
Vi tackar dig för att valt en produkt från Ariston som är både säker och lätt att använda. För att bekanta dig med
apparaten och använda den på bästa sätt under lång tid rekommenderar vi dig att noggrant läsa föreskrifterna som
finns i denna bruksanvisning innan du använder apparaten. Föreskrifterna ger dig viktiga upplysningar beträffande
säkerhet vid installation, användning och underhåll. Bevara denna bruksanvisning noggrant för framtida konsulteringar.
Vy på kort avstånd
A. Kommandopanel
B. Vred för val av tillagningsfunktion
C. Vred för tillagningstemperatur
D. Timervred (finns endast på vissa modeller)
E. Kontrollampa för ugnens funktion (finns endast på
vissa modeller) - Om den är tänd indikeras
uppvärmningsfasen tills inställd temperatur nås.
F. Ugnspanna eller plåt
G. Gallerplan i ugn
H. Glidfalsar för ugnspannor och galler
O. Elektronisk programmerare (endast på vissa
modeller) - För programmering av alla typer av
tillagningsfunktioner genom att ställa in tillagningstid
och tid för tillagningens slut. Den fungerar även som
timer.
G
A
F
H
B
C
E
O
B
D
C
E
37
Användning
Multifunktionsugnen kombinerar i en enda utrustning
fördelarna hos en konventionell ugn: med de som finns
hos de moderna ventilerade: “varmluftsugnarna”.
Det är en mycket lättanvändbar utrustning som gör att du
på ett enkelt och säkert sätt kan välja mellan 5 olika
tillagningssätt. De olika funktionerna väljs med hjälp av
inställningsvreden “B och termostatvredet C som finns
på panelen.
Obs: När du använder ugnen första gången råder vi dig
att låta den vara igång under cirka en halvtimme med
termostaten på max och luckan stängd. När denna tid
förflutit ska du öppna luckan och vädra rummet. Den lukt
som ibland uppstår vid denna operation beror på
avdunstningen från de ämnen som använts för att skydda
ugnen under den period som förflyter mellan tillverkningen
och installationen av produkten.
Obs: Använd den första falsen nedifrån endast vid grillning
eller när grillspettet används, och sätt in den medföljande
ugnspannan för att samla upp sky och/eller fett (finns
endast på vissa modeller). För övriga tillagningar ska du
aldrig användaden nedersta falsen och ställ aldrig föremål
på ugnsbotten medan du använder ugnen eftersom det
kan orsaka skador på emaljen. Placera alltid dina kokkärl
(ugnsformar, aluminium, , etc. etc.) på gallret som följer
med utrustningen och som finns isatt i ugnens falsar.
Konventionell ugn a
Läge termostatvred “C”: Mellan 60°C och Max.
I detta läge tänds de två nedre och övre värmeelementen.
Det är “mormors” klassika ugn som förts till en exceptionell
nivå för fördelning av temperaturen ihop med låg
förbrukning. Den konventionella ugnen förblir oöverträffad
i de fall då man ska tillaga rätter som består av två eller
fler ingredienser som tillsammans bildar en rätt, som t.ex
revbensspjäll med kål, lutfisk på spanskt vis, stoccafisso
all’anconetana (långa på anconetanskt vis), kalvkött med
ris etc.. Resultatet blir utmärkt vid tillagningen av rätter
som består av ox eller kalvkött såsom: stekar, grytor,
gulasch, vilträtter, bringa eller karrè av gris, som kräver
en långsam tillagning med konstant tillförsel av vätska.
Det förblir i vilket fall det bästa sättet för gräddning av
efterrätter, för frukträtter och för tillagningar i täckta kärl
som är särskilt avsedda för ugnsbakning. När du lagar
mat i den konventionella ugnen ska endast en fals
användas eftersom värmen fördelas dåligt om man
använder sig av flera falser. Genom att använda de olika
falserna som finns till förfogande kan du fördela värmen
mellan den övre och nedre delen. Om tillagningen kräver
högre under eller övervärme använd motsvarande nedre
eller övre fals.
Varmluftsugn b
Läge termostatvred “C”: Mellan 60°C och Max.
Värmeelementen aktiveras och fläkten sätts i funktion.
Eftersom värmen är konstant och jämn i hela ugnen bryner
och steker varmluften maten lika i alla dess punkter. Du
kan även tillaga flera rätter som är olika sinsemellan
samtidigt , om de bara har likartade
tillagningstemperaturer. Det går att använda max 2 falser
samtidigt genom att följa föreskrifterna som finns i
paragrafen “Samtidig tillagning på flera falser”.
Denna funktion är särskilt lämplig för rätter som ska
gratineras och för rätter som kräver en relativt lång
tillagningstid som till exempel: lasagna, ugnsgratinerade
makaroner, ugnstekt kyckling och potatis etc...
Anmärkningsvärda fördelar uppnås vid tillagning av stekar
eftersom den förbättrade temperaturfördelningen gör att
du kan använda lägre temperaturer som reducerar
förlusten av köttsaft vilket ger ett mörare kött med mindre
viktförlust. Varmluftsugnen är särskilt uppskattad för
tillagning av fisk som kan göras iordning med minimala
tillsatser av fett utan att smak och utseende förändras.
Efterrätter: säkra resultat fås när du gräddar jästa bakverk.
Varmluftsfunktionen kan även användas till att tina vitt eller
rött kött, bröd genom att du ställer in en temperatur på 80
°C. För att tina ömtåligare livsmedel kan du ställa in 60°C
eller endast använda dig av kalluftsventilationen genom
att ställa termostatvredet på 0°C.
“Övre”ugn c
Läge termostatvred “C”: Mellan 60°C och Max.
Det övre värmeelementet sätts på.
Denna funktion kan användas för förbättringar vid
tillagningen.
Grill d
Läge termostatvred “C”: Max.
Det övre mittersta värmeelementet sätts på.
Grillens höga och direkta temperatur gör att matens yta
omedelbart bryns och förhindrar att köttsaften rinner ut,
vilket gör att innanmätet blir mörare. Grillning lämpar sig
särskilt för de rätter som kräver hög yttemperatur: biffar
av nöt eller kalv, entrecôte, filè, hamburgare etc...
Några användningsexempel återges i paragrafen
“Praktiska råd vid tillagningen”.
Varmluftsgrill e
Läge termostatvred “C”: Mellan 60°C och 200°C.
Det mittersta översta värmeelementet sätts på och fläkten
sätts i funktion. Förenar den termiska strålningen i en enda
riktning med den forcerade varmluftsventilationen inuti
ugnen. Detta förhindrar att ytorna bränns genom att
värmen ökar och tränger bättre in i maten.. Utsökta resultat
uppnås när ventilationsgrillen används för tillagning av
grillspett med kött och grönsaker, korvar, revbenspjäll,
lammkotletter, grillad kyckling, vaktlar , fläskfilè etc...
I fråga om fisk är varmluftsgrillen oöverträffad vid tillagning
av hälleflundra, tonfisk, svärdsfisk, fylld bläckfisk etc...
Timervred (finns endast på vissa modeller)
För att använda timern måste man dra upp ringningen
genom att vrida vredet “D” nästan ett helt varv medurs
4; och därefter ,när man vrider tillbaka 5, ställa in
önskad tid genom att låta de minuter man vill ställa in
överensstämma med den fasta referensen på
manöverpanelen.
Ugnsbelysning
Det tänds genom att ställa vredet B på symbolen 8.
Den lyser upp ugnen och förblir tänd när något elektriskt
värmeelement sätts i funktion.
38
Kylfläkt
Med avsikt att minska temperaturerna utvändigt är vissa
modeller utrustade med en kylfläkt som aktiveras
automatiskt när ugnen är varm.
När fläkten är i funktion kan man känna en varmluftsstråle
komma ut mellan panelen och ugnsluckan.
Obs: Efter tillagningen förblir fläkten aktiverad tills
ugnen är tillräckligt avsvalnad.
39
Programmerare för elektronisk tillagning
Denna gör att du kan programmera ugnen eller grillen för
följande funktioner:
sätter igång senarelagd tillagning under en fastställd
tid;
sätter igång omedelbar tillagning under en fastställd
tid;
timer.
Knapparnas funktion:
H
: timer timmar, minuter
$
: tillagningstidens längd
%
: tillagningens sluttid
(
: manuell omkoppling
)
: inställning av tid bakåt
*
: inställning av tid framåt
Hur du återinställer digitaluret
Efter nätanslutningen eller efter ett strömavbrott blinkar
displayen på: 0.00
Tryck samtidigt på knapparna
$
och
%
och ställ
därefter (inom 4 sekunder) in exakt klockslag med
knapparna
)
och
*
.
Med knapp
*
ökar tiden.
Med knapp
)
minskar tiden.
Eventuella ändringar av tiden kan göras på två sätt:
1. Upprepa ovanbeskrivna faser helt
2. Tryck på knapp
(
och ställ därefter in tiden med
knapparna
)
och
*
.
Manuell funktion av ugnen
När du har ställt in tiden går programmeringen automatiskt
till manuellt läge.
Obs: Tryck på knappen
(
för att återställa den manuella
funktionen efter varje “Automatisk” tillagning.
Start av senarelagd tillagning under en fastställd tid
Längden och sluttiden av tillagningen ska ställas in. Antag
att display visar klockan 10,00
1. Vrid ugnens kommandovred till önskad funktion och
temperatur (exempel: statisk ugn, 200°C)
2. Tryck på knapp
$
(inom 4 sekunder) och ställ därefter
in önskad längd med knapparna
)
och
*
. Antag att
du vill ställa in en tillagningstid på 30 minuter; då syns:
+
När du , efter 4 sekunder, släpper upp knappen visas reell
tid med symbol
m
samt texten auto
3. Tryck på knapp
%
och därefter på knapparna
)
och
*
tills du ställt in önskad sluttid för tillagningen, t.ex.
klockan 13,00
=
4. När du på nytt släpper upp knappen syns efter 4
sekunder reell tid på displayen:
?
Den tända texten auto påminner om den utförda längd
och sluttidsprogrammeringen i automatisk funktion. Nu
kommer ugnen att automatiskt sättas på klockan 12,30
så att tillagningen avslutas efter 30 minuter. När ugnen
är på visas den lilla kastrullsymbolen
m
tänd under
hela tillagningstiden. När du trycker på knappen
$
,när
som helst under användningen, visualiseras den tid som
ställts in, när du trycker på knapp
%
visas tillagningens
sluttid.
När tillagningen är avslutad hörs en ljudsignal, tryck
på vilken knapp som helst, med undantag av
knapparna
)
och
*
för att avbryta signalen.
Omedelbar start med fastställd tid
Om du endast programmerar tiden (punkt 1 och 2 av
paragrafen “ Senarelagd tillagning under en fastställd tid
“) påbörjas tillagningen omedelbart.
För att radera en redan programmerad tillagning
Tryck på knapp
$
och med knapp
)
återför du tiden till
,
och trycker därefter på knappen för manuell funktion
(
.
Timerfunktion
Med timerfunktionen ställer du in en tid från vilken
nedräkningen börjar. Denna funktion kontrollerar inte
påslagningen eller avstängningen av ugnen, den ger
endast ifrån sig en ljudsignal när den inställda tiden förflutit.
När du trycker på knapp
syns:
,
Ställ därefter in önskad tid med knapparna
*
och
)
.
När du släpper upp knappen startar tiden exakt på
sekunden, på display visas reell tid.
.
När tiden föflutit hörs en ljudsignal som kan avbrytas
genom att du trycker på vilken knapp som helst (med
undantag av knapparna
*
och
)
) och symbolen
H
slocknar.
Korrigering radering av data
Inställda data kan ändras när som helst genom att du
trycker på motsvarande knapp samt knapp
*
eller
)
.
När du raderar tillagningstiden raderas automatiskt
även sluttiden av funktionen och viceversa.
Om det rör sig om ett programmerat funktionssätt
accepterar inte utrustningen sluttillagningstider som
föregår starten av de tillagningstider som utrustningen
själv föreslår.
40
Hur ugnen hålls i ett gott skick
Innan något ingrepp utförs ska apparaten frånkopplas från elnätet.
För att ugnen ska hålla länge är det nödvändigt att du ofta
gör rent spisen noggrant och kom i håg att:
Vid rengöring ska inte ångrengöringsapparater
användas.
De emaljerade delarna och delarna av rostfritt stål ska
rengöras med ljummet vatten utan användning av slipande
pulver och frätande ämnen som kan skada dem. Rostfritt
stål kan få fläckar. Om det är svårt att ta bort fläckarna ska
specifika produkter användas som hittas i handeln. Vi råder
dig att skölja rikligt och torka efter rengöringen.
Insidan av ugnen ska göras rent (helst efter varje gång som
ugnen har använts) medan den fortfarande är ljummen med
varmt vatten och rengöringsmedel. Skölj och torka av därefter
noggrant med en mjuk trasa. Undvik slipande
rengöringsmedel (som t.ex. pulver o.s.v.) och slipande
svampar för tallrikar eller syror (som t.ex. antikalkmedel o.s.v.)
eftersom emaljen kan skadas. Om smutset är särskilt
besvärligt att ta bort ska en specifik produkt användas för
rengöring av ugnen enligt anvisningarna på förpackningen.
Om ugnen används under en längre tid kan kondens bildas.
Torka bort kondensen med en mjuk trasa.
Runt ugnens öppning sitter en tätningslist av gummi som
garanterar att den fungerar korrekt. Kontrollera därmed
regelbundet tätningslistens skick. Om det är nödvändigt ska
den rengöras. Undvik att använda slipande produkter eller
föremål. Om tätningslisten är skadad ska du kontakta
närmaste servicecenter. Det rekommenderas att inte
använda ugnen förrän reparationen har utförts.
Lägg aldrig aluminiumfolie på ugnens botten eftersom
värmeansamlingen kan äventyra tillagningen och även skada
emaljen.
Rengör glaset på ugnsluckan med produkter och svampar
som inte är slipande och torka av med en mjuk trasa.
Hur ugnsluckan tas bort.
För en noggrann rengöring kan ugnsluckan tas bort. Gör så här:
Öppna ugnsluckan fullständigt.
Höj upp och vrid på hakarna som sitter på de två gångjärnen.
Ta tag i de två yttre sidorna på luckan. Stäng luckan långsamt,
men inte fullständigt.
Dra luckan mot dig så att den dras ur sitt läge.
Montera tillbaka luckan genom att utföra den ovannämnda
proceduren i omvänd ordning.
Utbyte av lampan inuti ugnen
Slå ifrån strömmen till ugnen med flerpolsbrytaren som
används för att ansluta ugnen till elnätet eller dra ur kontakten,
om den är åtkomlig.
Skruva loss glaskupan på lamphållaren.
Skruva ur lampan och byt ut den mot en som tål hög
temperatur (300 °C) och som har följande egenskaper:
- Spänning 230/240 V
- Effekt 25 W
- Sockel E14
Montera tillbaka glaskupan och strömförse ugnen.
123
41
Praktiska råd vid matlagningen
Ugnen erbjuder ett brett utbud av möjligheter för att tillaga
all sorts mat på bästa sätt. Med tiden kommer du att lära
dig att utnyttja denna lättanvändbara utrustning på bästa
sätt., De observationer som återges här nedan är endast
allmänna råd som du kan lägga till dina egna personliga
erfarenheter.
Föruppvärmning
Om du skulle behöva föruppvärma ugnen, vilket krävs så
gott som alla gånger när du ska grädda rätter som jäst,
kan du använda dig av funktionen b “varmluft” som gör
att du snabbt når önskad temperatur på kort tid och med
låg energiförbrukning..
När rätten väl satts in i ugnen kan du övergå till den
tillagningsfunktion som är mest lämplig.
Samtidig tillagning på flera falser
Om du skulle behöva använda fler falser ska du endast
använda funktionen b “varmluft”,som är det enda sättet
för denna typ av tillagning.
Ugnen har 5 falser. Vid varmluftstillagning ska du
använda två av de tre mittfalserna; den nedersta och
den översta träffas direkt av varmluften vilket kan göra
att ömtåliga rätter kan brännas
Använd normalt den 2° och den 4° falsen nedifrån och
placera den mat som kräver högre värme på den 2°
falsen. När du t.ex tillagar stekar och annan mat
samtidigt, ska du sätta steken på den 2° falsen och
lämna den 4° till ömtåligare rätter;
När du tillagar rätter som kräver olika tillagningstider
och temperaturer samtidigt ska du ställa in en
medeltemperatur mellan de båda. Ställ den ömtåligaste
rätten på den 4° falsen och ta den ut den maträtt som
har den kortaste tillagningstiden ur ugnen först;
Använd ugnspannan på den nedre falsen och gallret
på den övre;
Användning av grillen
Multifunktionsugnen erbjuder dig 2 olika sätt att grilla
med ugnsluckan stängd.
Använd funktionen d “grill” och placera maten mitt på
gallret (som sitter på 3° eller 4° falsen nedifrån), eftersom
endast mittdelen på det övre motståndet är tänt.
Använd den första falsen nedifrån för att ställa in den
medföljande ugnspannan som samlar upp sky och/eller
fett.
När du använder denna funktion råder vi dig att ställa
termostaten på max. Detta betyder dock inte att lägre
temperaturer inte kan användas vilket görs genom att helt
enkelt ställa termostatvredet på önskad temperatur.
Läge e “varmluftsgrill” är mycket användbart vid snabba
griljeringar, grillens värmefördelning ger en fin stekyta
samtidigt som de inre delarna blir genomstekta.
Du kan även använda den vid slutfasen vid tillagning av
maträtter som behöver en stekyta, den är till exempel
idealisk för att ge färg till pastarätter.
När du använder dig av denna funktion ska du placera
gallret på den 2° eller 3° falsen nedifrån (se
tillagningstabell). Efter detta ska du ställa en ugnspanna
på den 1° falsen för att samla upp fettet och förhindra att
rök bildas.
Viktigt: Grillning ska ske med stängd lucka så att du
tillsammans med ett gott resultat erhåller en rejäl
energibesparing (10% cirka).
När du använder denna funktion råder vi dig att ställa
termostaten på 200 °C, eftersom detta är den optimala
konditionen som grundar sig på infraröd strålning. Detta
betyder dock inte att lägre temperaturer inte kan användas
vilket görs genom att helt enkelt ställa termostatvredet på
önskad temperatur.
Bästa resultat av grillfunktionerna får du om du
placerar gallret på de sista falserna med början
nedifrån (se tillagningstabell). Efter detta ska du ställa
den medföljande ugnspannan på den nedersta falsen
för att samla upp fettet och förhindra att rök bildas.
Bakning
När du gräddar bakverk ska de alltid sättas in i varm ugn,
vänta tills föruppvärmningen är avslutad vilket märks av
att den röda kontrollampan “E slocknar. Öppna inte
ugnsluckan under gräddningen för att undvika att kakan
sjunker ihop. I allmänhet:
Bra gräddat utanpå men klibbigt inuti
Använd mindre vätska, sänk temperaturen och öka
gräddningstiden.
Bakverket fastnar på plåten
Smörj plåten väl och strö över lite mjöl eller använd
bakplåtspapper
För torrt bakverk
Ö
ka temperaturen med 10°C nästa gång och minska
gräddningstiden.
Bakverket sjunker ihop
Använd mindre vätska och sänk temperaturen med
10°C.
Bakverket är mörkt ovanpå
Sätt in det längre ned, ställ in en lägre temperatur och
förläng gräddningen.
Jag utnyttjade mer än en nivå (funktionen ”
ventilerad ugn”) och alla bakverken är inte färdiga
samtidigt
Baka vid en lägre temperatur.
Det är inte nödvändigt att ta ut alla bakverken vid
samma tidpunkt.
42
Gräddning av pizza
Använd funktion b “varmluft” för att gräddningen av pizza
ska bli bra:
Föruppvärm ugnen i minst 10 minuter
Använd en form i lättalumium som ska placeras på det
medföljande gallret. Om du använder ugnspannan
förlängs gräddningstiderna och det är svårt att erhålla
en spröd pizza
Öppna inte ugnen för ofta under gräddningen
Om du gräddar pizzor med mycket pålägg (capriccio-
sa, quattro stagioni) råder vi dig att lägga på
mozzarellaosten efter halva gräddningstiden.
När du gräddar pizza på två falser ska du använda
den 2° och den 4° med en temperatur på 220°C och
ställa in pizzorna efter en föruppvärmning på minst 10
minuter.
Tillagning av fisk och kött
Använd temperaturer mellan 180 °C och 200 °C för vitt
kött, fågel och fisk.
För rött kött, som man vill ha välstekt på ytan och saftigt
inuti, är det lämpligt att börja med en hög temperatur
(200°C-220°C) under en kort tid för att därefter sänka den.
Allmänt kan sägas att ju större steken är desto lägre ska
temperaturen vara och allt längre tillagningstiden. Placera
köttet som ska tillagas mitt på gallret och ställ in
ugnsformen för att samla upp fett under.
Sätt in gallret så att maten befinner sig mitt i ugnen. Om
du vill ha mer undervärme ska du använda de nedersta
falserna. Om du vill ha stekar med mycket smak (särskilt
anka och vilt) ska du späcka köttet med späck eller sidfläsk
och placera det upptill i ugnen.
43
Läge
inställningsvred
Mat som ska tillagas Vikt
(kg)
Tillagningsläge
fals nedifrån
Föruppvärmningst-
id (minuter)
Läge
termostatvred
Tillagning-
stid
(minuter)
1 Konventionell
ugn
a
Anka
Kalv eller oxstek
Fläskstek
Småkakor (av mördeg)
Pajer
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Varmluft
b
Pizza (på 2 falser)
Lasagna
Lamm
Ugnstekt kyckling +
potatis
Makrill
Plum-cake
Petit choux (på 2 falser)
Småkakor (på 2 falser)
Sockerkaka (på 1 fals)
Sockerkaka (på 2
falser)
Pajer
1
1
1
1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
220
200
180
180
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
50-60
60-75
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
3 Övre Ugn
c
Tillagningsförbättringar - 3/4 15 220 -
4 Grill
d
Sjötunga och bläckfisk
Fiskspett
Torskfilé
Grillade grönsakera
Kalvkotletter
Kotletter
Hamburgare
Makrill
Rostat bröd
1
1
1
1
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
5 Varmluftsgrill
e
Grillad kyckling
Bläckfisk
1.5
1.5
3
3
5
5
200
200
55-60
30-35
OBS: Tillagningstiderna är ungefärliga och kan modifieras beroende på personlig smak. Vid tillagning med grillen eller
varmluftsgrillen ska ugnspannan alltid placeras på den 1° falsen nedifrån.
44
Värna alltid om säkerheten
För att flytta apparaten ska du alltid använda dig
av de därtill avsedda handtagen som sitter på
ugnens sidor för att undvika skador på personer
och på apparaten.
Denna apparat är avsedd för en icke-professionell
användning i hemmet och dess tekniska egenskaper får
inte ändras.
Dessa instruktioner gäller endast för de länder vars
symboler återfinns i häftet och på utrustningens märkskylt.
Denna apparats elektriska säkerhet garanteras endast
då apparaten är korrekt ansluten till ett effektivt jordsystem
enligt gällande säkerhetsföreskrifter.
Under användningen av utrustningen blir vissa
värmeelement och vissa delar av ugnen mycket
varma. Se till att inte vidröra dem och håll barn på
säkert avstånd.
Undvik att barn och okunniga personer kommer i
kontakt med följande delar eftersom de utgör en
potentiell fara:
- Kommandon och apparaten i allmänhet.
- Emballagematerial (påsar, polystyren, spikar o.s.v.).
- Apparaten under och omedelbart efter att ugnen och
grillen har varit påslagen eftersom den är mycket varm.
- Apparat som inte används (i detta läge ska delar som
kan vara farliga göras ofarliga).
Gör inte följande:
- Ta inte i apparaten med fuktiga kroppsdelar.
- Använd inte ugnen barfota.
- Dra inte i apparaten eller i nätkabeln för att koppla från
den från strömuttaget.
- Utför inga olämpliga eller farliga moment.
- Täpp inte till ventilationsöppningarna eller
värmeutsläppen.
- Se till att nätkabeln för mindre hushållsmaskiner inte
hamnar på apparatens varma delar.
- Utsätt inte apparaten för väder och vind.
- Använd inte ugnen som förvaringsutrymme.
- Använd inte lättantändliga vätskor i närheten av ugnen.
- Använd inte adaptrar, grenuttag och/eller
förlängningssladdar.
- Försök inte installera eller reparera utan att vända dig till
en utbildad fackman.
Det är absolut nödvändigt att vända sig till en utbildad
fackman i följande fall:
- Installation (i enlighet med tillverkarens instruktioner).
- Vid tvekan angående funktionen.
- Vid byte av uttag vid inkompatibilitet med apparatens
kontakt.
I följande fall är det nödvändigt att vända sig till ett
auktoriserat tekniskt servicecenter.
- Om du tvivlar på att apparaten är hel efter att emballaget
har tagits bort.
- Vid skador på nätkabeln eller vid byte av denna.
- Vid fel eller felfunktion ska du kräva att originalreservdelar
används.
Följande moment rekommenderas:
- Använd apparaten endast för tillagning av mat.
- Kontrollera att apparaten är hel efter att emballaget har
tagits bort.
- Koppla från apparaten från elnätet vid felfunktion och
innan någon typ av rengörings- och underhållsingrepp.
- Koppla från apparaten från elnätet och stäng gaskranen
(om sådan finns) om apparaten inte ska användas.
- Använd ugnsvantar för att sätta in eller ta ur kokkärl ur
ugnen.
- Ta alltid tag i mitten på ugnsluckans handtag eftersom
ändarna kan vara varmare på grund av eventuella
luftutsläpp.
- Kontrollera alltid att vreden är i “o”/”o” läge när utrustningen
inte används.
- Om du bestämmer dig för att inte längre använda
apparaten ska du koppla från nätkabeln från elnätet och
skära av den.
Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för eventuella skador
som beror på: Felaktig installation samt olämplig, felaktig
och oförsiktig användning.
För att garantera effektiviteten och säkerheten för denna hushållsmaskin råder vi dig att:
Endast vända dig till auktoriserade tekniska servicecenter.
Alltid kräva att originalreservdelar används.
45
Installation
Installationen ska utföras av utbildad personal enligt
tillverkarens instruktioner. En felaktig installation kan
orsaka skador på personer, djur eller föremål för vilka
tillverkaren inte kan hållas ansvarig.
Viktigt! Alla typer av ingrepp för reglering, underhåll o.s.v.
ska utföras med ugnen elektriskt frånkopplad.
Installation av inbyggnadsugnar
För att garantera en god funktion av inbyggnadsugnen är
det nödvändigt att skåpet, där den ska byggas in, har
lämpliga egenskaper. I figuren nedan anges måtten för
utrymmet i möbeln vid inbyggnad under bänk och vid
placering på höjden.
För att garantera en god ventilation är det nödvändigt att
ta bort den bakre väggen i utrymmet och det
rekommenderas att installera ugnen på två trälister. Om
ugnen placeras på ett jämnt plan ska detta ha en öppning
på minst 45 x 560 mm.
Möbelns paneler runt ugnen ska vara tillverkade av ett
värmetåligt material. I synnerhet vid möbler av fanerat trä
ska limmet tåla temperaturer på 100 °C.
I enlighet med gällande säkerhetsföreskrifter ska det inte
vara möjligt att de elektriska väggarna kommer i kontakt
med möbeln när apparaten har installerats.
Alla delar som garanterar ugnens säkerhet ska sättas fast
så att de inte kan tas bort utan hjälp av verktyg.
För en korrekt centrering ska de 4 klackjärnen som sitter
på ugnens sidor regleras i förhållande till de 4 hålen på
ramen. Gör på följande sätt om möbelns sida är:
20 mm: Den rörliga delen på klackjärnet ska tas bort
(fig. A).
18 mm: Använd det första spåret, som har förberetts
på fabriken (fig. B).
16 mm: Använd det andra spåret (fig. C).
Fig. A Fig. B
Fig. C
För att fästa ugnen vid möbeln, öppna ugnsluckan och
fäst ugnen med de 4 träskruvarna i de 4 hålen på ramen.
Elektrisk anslutning
Ugnar som är försedda med en trepolig nätkabel är
förberedda för att fungera med växelström med
nätspänning och -frekvens som anges på märkskylten
(som sitter på apparaten) och i bruksanvisningen.
Jordkabeln är gulgrön.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
OBS! Installation enligt med bestämmelser för förslitning
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
575-585 mm.
558 mm.
595 mm.
45 mm.
min.
45 mm.
min.
560 mm.
45 mm.
46
Montering av elkabeln
Öppning av kopplingsplint:
Tryck på sidotungorna på kopplingsplintens lock med
hjälp av en skruvmejsel.
Dra och öppna locket till kopplingsplinten.
Gör så här för att ansluta kabeln:
Lossa skruven på kabelhållaren och de tre skruvarna
på kontakterna L-N-6
Fäst eltrådarna under skruvhuvudena. Respektera
färgerna: Blå (N) Brun (L) Gulgrön 6
Fäst nätkabeln i den särskilda kabelhållaren och stäng
locket.
Anslutning av nätkabeln till elnätet
Montera en standardiserad stickkontakt på kabeln avsedd
för den effekt som är angiven på märkskylten. Om den
ska anslutas direkt till elnätet måste en flerpolsbrytare
installeras mellan utrustningen och elnätet som har en
öppning på minst 3 mm mellan kontakterna och som är
anpassad till effekten och överensstämmer med gällande
normer (jordkabeln får inte avbrytas från brytaren).
Elkabeln ska placeras så att den inte i någon punkt
överstiger rumstemperaturen med 50 °C.
Innan du utför anslutningen ska du försäkra dig om att:
Denna apparats elektriska säkerhet garanteras endast
då apparaten är korrekt ansluten till ett effektivt
jordsystem enligt gällande föreskrifter beträffande
elektrisk säkerhet. Det är nödvändigt att kontrollera
detta grundläggande säkerhetskrav och, vid tvekan,
begära en noggrann kontroll av systemet som ska
utföras av utbildade fackmän. Tillverkaren kan inte
hållas ansvarig för eventuella skador som orsakats av
att utrustningen inte har jordats.
Innan apparaten ansluts ska du försäkra dig om att de
data som anges på märkskylten (som sitter på själva
apparaten och/eller förpackningen) överensstämmer
med el- och gasnätet.
Kontrollera att systemets elektriska kapacitet och
uttagen är anpassade till den maxeffekt som anges på
märkskylten. Vid tvekan ska du vända dig till en utbildad
fackman.
Om inkompatibilitet mellan uttaget och utrustningens
kontakt förekommer, ska man låta byta ut uttaget mot
ett av lämplig typ av en utbildad fackman. Denne ska
särskilt försäkra sig om att uttagets kabeltvärsnitt är
lämpligt för apparatens effektförbrukning. I allmänhet
avrådes från användning av adaptrar, grenuttag och/
eller skarvsladdar. Om det skulle visa sig vara
nödvändigt att använda sig av dessa ska endast enkla
adaptrar eller grenuttag och skarvsladdar användas
som är i enlighet med gällande säkerhetsnormer och
se till att inte överskrida strömkapacitetsgränsvärdet
som anges på den enkla adaptern och på
skarvsladdarna, samt maxeffekten som anges på
grenuttaget. Kontakten och uttaget ska vara
lättåtkomliga.
NL
47
Dimensioni utili del forno:
Bredd cm 43,5
Djup cm 40
Höjd cm 32
Volume utile del forno:
56 liter
ENERGY LABEL
EU-direktiv 2002/40 på de elektriska ugnarnas etikett
Norm EN 50304
Energiförbrukning fri konvektion
uppvärmningsfunktion: a Traditionell
Energiförbrukningsförklaring Klass forcerad konvektion
uppvärmningsfunktion: b Varmluft
Nätspänning och -frekvens:
230-240V ~ 50/60Hz o 50Hz 2250-2400W
(se märkskylt)
7
Denna apparat överensstämmer med följande EU
direktiv:
- 73/23/CEE utfärdat 19/02/73 (Lågspänning) och
efterföljande modifieringar.
- 89/336/CEE utfärdat 03/05/89 (Elektromagnetisk
kompatibilitet) och efterföljande modifieringar.
- 93/68/CEE utfärdat 22/07/93 och efterföljande
modifieringar.
- 2002/96/EC
Det europeiska direktivet 2002/96/EC gällande Waste
Eelectrical and Electronic Equipment (WEEE – hantering
av förbrukad elektrisk och elektronisk utrustning), kräver
att gammal hushållselektronik INTE kasseras tillsammans
med det vanliga osorterade avfallet. Förbrukad utrustning
måste samlas ihop separat för att optimera
materialåtervinnandet samt att reducera negativ inverkan
på miljön och människors hälsa. Symbolen av en
överkryssad soptunna påminner dig om din skyldighet att
hantera den förbrukade utrustningen separat.
Du kan kontakta din kommun eller lokala återförsäljare
för ytterligare information gällande hantering av förbrukad
elektronisk utrustning.
Tekniska data
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46

Whirlpool FB 51.2 IX NE Användarguide

Kategori
Ugnar
Typ
Användarguide