66
Hur du använder ugnen
I den här multifunktionsugnen har man förenat fördelarna
med de vanliga traditionella ugnarna med
varmluftstekniken i de moderna ugnarna. Det är en mycket
mångsidig ugn, som ger dig möjlighet att lätt och säkert
välja mellan fem olika tillagningsmetoder. De olika
metoderna väljer du med hjälp av funktionsväljare ”B” och
termostat ”C” på manöverpanelen.
Observera: Första gången du använder ugnen bör du
sätta termostaten på högsta läge, slå på ugnen, stänga
luckan och låta ugnen värmas upp under en halvtimme,
utan någonting i ugnen. Öppna därefter ugnsluckan och
låt ugnen luftas. Den lukt som ofta uppstår under den här
första uppvärmningen kommer från olika ämnen, som
dunstar bort. Ämnena är ofarliga och har tillsatts för att
skydda ugnen under lagringstiden och till dess ugnen är
installerad.
Viktigt: Placera dropplåten på nedersta falsen för att
undvika att sås eller fett droppar ner på ugnsbotten under
grillning eller när du använder grillspettet (finns endast på
vissa modeller). Vid alla andra tillagningsmetoder bör man
aldrig använda nedersta falsen och placera inte heller
något föremål på ugnsbotten då ugnen är igång, då
emaljen kan förstöras. Placera alltid kokkärl och stekfat
på gallret som medföljer ugnen och som passar till
falsarna.
Traditionell ugn a / a
Vrid termostaten ”C” till läge mellan 600C och Max.
Vid den här inställningen kommer värmeelementen över
och under att slås på. Detta är den traditionella, klassiska
ugnstypen, som blivit ännu effektivare med extremt hög
värmedistribution och låg energiförbrukning. Denna
traditionella ugn är fortfarande överlägset bäst när det
gäller att ugnssteka rätter som innehåller många olika
slags ingredienser. Det blir också ett utmärkt resultat när
man tillagar rätter av kalv- eller oxkött (stekt kött, ragu,
gulasch, vilt, skinka etc), som ska koka långsamt och som
man behöver ösa eller tillsätta vatten. Det är dessutom
det bästa sättet att baka och för att ugnskoka maträtter i
täckta kärl. När man lagar mat i en vanlig ugn kan man
bara använda en bakplåt eller ett stekgaller åt gången. I
annat fall fördelas värmen ojämnt. Genom att utnyttja
falsarna och placera rätten på lagom höjd kan man erhålla
bra balans mellan värmen från botten och toppen av
ugnen. Välj placering på falsarna beroende på om rätten
behöver mer eller mindre värme uppifrån.
Varmluftsbaserad ugn b / b
Vrid termostaten ”C” till läge mellan 600C och Max.
Vid den här inställningen kommer både värmeelementen
och varmluftsfläkten att slås på. Eftersom värmen fördelas
jämnt i hela ugnen kommer hela maträtten att få samma
värme och en jämn stekyta. Med den här inställningen
kan man också tillaga flera rätter på samma gång under
förutsättningen att de ska tillagas i samma temperatur.
Högst två galler kan utnyttjas samtidigt, enligt
instruktionerna under ”Laga mat på mer än ett galler”.
Varmluftsbaserad ugn rekommenderas särskilt för
gratängrätter eller för rätter som kräver extra lång
tillagningstid., som t.ex. lasagne, pastarätter, stekt kyckling
och potatis etc. Eftersom värmen fördelas jämnt är det
dessutom möjligt att steka på lägre temperatur. Det innebär
att mindre vätska försvinner, köttet blir saftigare och steken
förlorar mindre i vikt. Varmluftsugnen passar utmärkt för
att tillaga fisk. Fisken behöver mindre tillsatser och kan
därmed behålla ursprunglig smak och konsistens.
Desserter: varmluftsugnen är utmärkt för bakverk som
innehåller bakpulver.
Dessutom kan man utnyttja varmluftsugnen för att snabbt
tina upp ljust eller mörkt kött samt bröd genom att sätta
värmen på 800C. För att tina andra typer av maträtter ska
man sätta termostaten på 600C eller endast utnyttja kalluft
genom att sätta termostaten på 00C.
Ugnsvärme uppifrån c / c
Vrid termostaten ”C” till läge mellan 600C och Max.
Vid den här inställningen slås endast de övre
värmeelementen på. Det kan användas för att bryna maten
vid slutet av tillagningen.
Grill d / d
Vrid termostaten ”C” till läge Max.
Vid den här inställningen slås de övre centralt placerade
värmeelementen på. Den extremt höga och riktade värmen
från grillen tillåter att man bryner ytan på kött- och
stekrätter samtidigt som köttsåsen bevaras och gör köttet
saftigt. Grillen rekommenderas också särskilt för rätter som
kräver en hög värme på ytan: biffstek, kalvkött,
revbensspjäll, filé, hamburgare etc.
Några exempel på grillrätter finns under kapitlet ”Praktiska
matlagningstips”.
Varmluftsgrill e / e
Vrid termostaten ”C” till läge mellan 600C och 2000C. Vid
den här inställningen slås de övre centralt placerade
värmeelementen samt varmluftsfläkten på. Den här
kombinationen ökar effekten av den allmänna
värmestrålningen genom att cirkulera varmluften genom
hela ugnen. Det förhindrar att maten blir bränd på ytan
samtidigt som värmen kan tränga djupt in i maträtten. Det
passar utmärkt för korvrätter, revbensspjäll, lammkotletter,
kyckling, fågel, fläskkotlett etc.
Den här inställningen är också utmärkt för stekt fisk och
skaldjur etc.
Timer (D) (finns endast på vissa modeller)
När man använder timern måste ljudsignalen aktiveras
genom att man vrider knappen ”D” medsols ett helt varv
och sedan vrider den tillbaka till den tidsinställning som
man önskar.
Ugnslampan
Tänd lampan genom att vrida knappen ”B” till symbolen
3. Lampan i ugnen tänds och lyser så länge något
värmeelement är påslaget.