22
tempererad luft cirkulerar runt maten. Vi råder dig att an-
vända den för att tina alla sorts livsmedel, särskilt ömtålig
mat som inte tål värme t.ex.glasstårtor, efterrätter med va-
niljkräm eller grädde, fruktdesserter. Upptiningstiden redu-
ceras till ungefär hälften. För kött, fisk eller bröd kan
upptiningstiden minskas genom att man använder varmlufts-
ugnen vid en temperatur på 80°-100°C.
2.Traditionell ugn
- Läge vred "G":
- Läge vred "H": valfritt mellan 60°C och Max
I detta läge tänds ugnsbelysningen och de två nedre och
övre värmeelementen. Det är "mormors" klassika ugn som
Indesit har tillverkat på så sätt att den kan nå en exceptionell
fördelning av temperaturen med låg förbrukning. Den tradi-
tionella ugnen förblir oöverträffad i de fall då man ska tillaga
rätter som består av två eller fler ingredienser som tillsam-
mans bildar en rätt, som t.ex revbensspjäll med kål, lutfisk
på spanskt vis, stoccafisso all'anconetana (långa på
anconetanskt vis), kalvkött med ris etc.. Resultatet blir ut-
märkt vid tillagningen av rätter som består av ox eller kalv-
kött såsom: stekar, grytor, gulasch, vilträtter, bringa eller karrè
av gris, som kräver en långsam tillagning med konstant till-
försel av buljong eller vätskor. Det förblir bästa det sättet för
att grädda småkakor, efterrrätter etc. men även för frukträtter
i allmänhet. När du lagar mat i den traditionella ugnen ska
endast en fals användas eftersom värmen fördelas dåligt
om man använder sig av flera falser. När du använder de
olika falserna som finns till förfogande kan du fördela vär-
men mellan den övre och nedre delen. Särskilt den första
och andra falsen nedifrån gör att det blir varmare nedtill.
3.Varmluftsugn
- Läge vred "G":
- Läge vred "H": valfritt mellan 60°C och Max
I varmluftsugnen med forcerad varmluftsventilation cirkule-
rar värmen runt maten genom en fläkt som är placerad på
ugnens botten. Tack vare denna ventilation tillagas och brynes
maten jämnt och i alla dess punkter. Eftersom värmen inuti
varmluftsugnen förblir konstant och jämn kan du tillaga olika
sorters rätters samtidigt om de bara har liknande tillagnings-
tider.
Det går att använda två falser samtidigt genom att följa före-
skrifterna som återfinns i paragrafen "Samtidig tillagning på
flera falser". Vi rekommenderar dig att tillaga dessa maträt-
ter i varmluftsugnen: utmärkt resultat uppnås vid tillagning
av pastarätter som kräver gratinering och relativt lång
tillagningstid. Excellent resultat fås även vid tillagning av
stekar eftersom värmen fördelas bättre vilket gör att du kan
använda dig av lägre temperaturer som innebär att mindre
vätska avdunstar vilket gör steken mörare och reducerar vikt-
minskningen . Varmluftsugnen är särskilt uppskattad för til-
lagning av fisk som kan göras iordning på enklast möjliga
vis utan förändringar i smak eller utseende. Utmärkta resul-
tat uppnås även då man tillagar grönsaker såsom kål, kål-
rötter, morötter, squash, äggplantor, paprika.
Desserter: säkra resultat fås när du gräddar jästa kakor så-
som sockerkakor, petitchouxer, gifflar. Varmluftsfunktionen
kan även användas till att tina vitt och rött kött, fisk och bröd
genom att du ställer in en temperatur 80°-100°C. För att tina
ömtåligare livsmedel kan du ställa in 60°C eller endast an-
vända dig av kallluftsventilationen genom att ställa
termostatvredet på 0°C.
4.Grill
- Läge vred "G":
- Läge vred "H": Max.
I grillen tillagas maten med hjälp av en termisk strålning rik-
tad nedåt som produceras av ett elektriskt glödande
uppvärmingselement. Grillens höga och direkta temperatur
gör att matens yta omedelbart bryns och förhindrar att vätska
rinner ut, vilket gör att innanmätet blir mörare. Grillning läm-
par sig särskilt för de rätter som kräver hög yttemperatur:
biffar av nöt eller kalv, entrecôte, filè, hamburgare etc...
5. "Dubbel grill"
- Läge vred "G":
- Läge vred "H": Max.
En grill som är större än de vanliga och med helt ny design:
grillkapaciteten har ökats med 50%. Dubbelgrillen grillar även
i hörnområdena dit den vanliga grillen inte når.
6. Gratinerat
- Läge vred "G":
- Läge vred "H": valfritt mellan 60°C och 200°C
Förenar den termiska strålningen i en enda riktning med den
forcerade varmluftsventilationen inuti ugnen. Detta förhindrar
att ytorna bränns genom att värmen ökar och tränger bättre
in i maten. Utsökta resultat uppnås när ventilationsgrillen
används för tillagning av kebab med kött eller grönsaker,
korvar, fläskkotletter, lammkotletter, grillad kyckling, vaktlar ,
fläskfilè etc... Ventilationsgrillen förblir oöverträffad när du ska
tillaga forell, tonfisk, braxen, fylld fisk etc... Obs: Grillning
(funktioner 4, 5, 6) ska ske med luckan öppen.
7. Bakugn
- Läge vred "G":
- Läge vred "H": valfritt mellan 60°C och Max
Det nedre uppvärmningelementet och ugnsbelysningen sätts
på samt fläkten startar. De temperaturer som ställts in med
termostatvredet uppnås automatiskt och bibehålls konstant.
Detta läge är särskilt lämpligt för tillagning av mat (i ugns-
pannor) som är färdiga på ytan men ännu inte genomstekta.
Det är dessutom lämpligt för desserter täckta med frukt eller
marmelad, liksom för jästa kakor som kräver en lätt
gräddningsyta; du ska i vilket fall hålla dig till följande instruk-
tioner:
• Sätt in kakan när ugnen redan är uppvärmd
• Eftersom föruppvärmningsfasen är ganska långsam i
detta läge ska du ställa in önskad temperatur med hjälp
av ventilationsfunktionen (läge 3). När temperaturen väl
uppnåtts ska du ställa in läge 7.
• Ställ aldrig in fler än en rätt åt gången.
• Använd falsen (om du inte använder dig direkt av plåten)
eftersom den ger en bättre värmecirkulation. Ta ut de
plåtar som inte används ur ugnen.
• Placera gallret på andra eller tredje falsen nedifrån så att
du utnyttjar värmen som kommer underifrån. Placera
kakformen på mitten av gallret.
• Öppna inte luckan under gräddningen av kakor för att
undvika att temperaturen sänks vilket medför att
gräddningen avstannar och att kakan sjunker ihop.
• Maxtemperaturen för denna funktion är cirka 220°C. För