37
Användning
Multifunktionsugnen kombinerar i en enda utrustning
fördelarna hos en konventionell ugn: med de som finns
hos de moderna ventilerade: “varmluftsugnarna”.
Det är en mycket lättanvändbar utrustning som gör att du
på ett enkelt och säkert sätt kan välja mellan 5 olika
tillagningssätt. De olika funktionerna väljs med hjälp av
inställningsvreden “B” och termostatvredet “C” som finns
på panelen.
Obs: När du använder ugnen första gången råder vi dig
att låta den vara igång under cirka en halvtimme med
termostaten på max och luckan stängd. När denna tid
förflutit ska du öppna luckan och vädra rummet. Den lukt
som ibland uppstår vid denna operation beror på
avdunstningen från de ämnen som använts för att skydda
ugnen under den period som förflyter mellan tillverkningen
och installationen av produkten.
Obs: Använd den första falsen nedifrån endast vid grillning
eller när grillspettet används, och sätt in den medföljande
ugnspannan för att samla upp sky och/eller fett (finns
endast på vissa modeller). För övriga tillagningar ska du
aldrig användaden nedersta falsen och ställ aldrig föremål
på ugnsbotten medan du använder ugnen eftersom det
kan orsaka skador på emaljen. Placera alltid dina kokkärl
(ugnsformar, aluminium, , etc. etc.) på gallret som följer
med utrustningen och som finns isatt i ugnens falsar.
Konventionell ugn a
Läge termostatvred “C”: Mellan 60°C och Max.
I detta läge tänds de två nedre och övre värmeelementen.
Det är “mormors” klassika ugn som förts till en exceptionell
nivå för fördelning av temperaturen ihop med låg
förbrukning. Den konventionella ugnen förblir oöverträffad
i de fall då man ska tillaga rätter som består av två eller
fler ingredienser som tillsammans bildar en rätt, som t.ex
revbensspjäll med kål, lutfisk på spanskt vis, stoccafisso
all’anconetana (långa på anconetanskt vis), kalvkött med
ris etc.. Resultatet blir utmärkt vid tillagningen av rätter
som består av ox eller kalvkött såsom: stekar, grytor,
gulasch, vilträtter, bringa eller karrè av gris, som kräver
en långsam tillagning med konstant tillförsel av vätska.
Det förblir i vilket fall det bästa sättet för gräddning av
efterrätter, för frukträtter och för tillagningar i täckta kärl
som är särskilt avsedda för ugnsbakning. När du lagar
mat i den konventionella ugnen ska endast en fals
användas eftersom värmen fördelas dåligt om man
använder sig av flera falser. Genom att använda de olika
falserna som finns till förfogande kan du fördela värmen
mellan den övre och nedre delen. Om tillagningen kräver
högre under eller övervärme använd motsvarande nedre
eller övre fals.
Varmluftsugn b
Läge termostatvred “C”: Mellan 60°C och Max.
Värmeelementen aktiveras och fläkten sätts i funktion.
Eftersom värmen är konstant och jämn i hela ugnen bryner
och steker varmluften maten lika i alla dess punkter. Du
kan även tillaga flera rätter som är olika sinsemellan
samtidigt , om de bara har likartade
tillagningstemperaturer. Det går att använda max 2 falser
samtidigt genom att följa föreskrifterna som finns i
paragrafen “Samtidig tillagning på flera falser”.
Denna funktion är särskilt lämplig för rätter som ska
gratineras och för rätter som kräver en relativt lång
tillagningstid som till exempel: lasagna, ugnsgratinerade
makaroner, ugnstekt kyckling och potatis etc...
Anmärkningsvärda fördelar uppnås vid tillagning av stekar
eftersom den förbättrade temperaturfördelningen gör att
du kan använda lägre temperaturer som reducerar
förlusten av köttsaft vilket ger ett mörare kött med mindre
viktförlust. Varmluftsugnen är särskilt uppskattad för
tillagning av fisk som kan göras iordning med minimala
tillsatser av fett utan att smak och utseende förändras.
Efterrätter: säkra resultat fås när du gräddar jästa bakverk.
Varmluftsfunktionen kan även användas till att tina vitt eller
rött kött, bröd genom att du ställer in en temperatur på 80
°C. För att tina ömtåligare livsmedel kan du ställa in 60°C
eller endast använda dig av kalluftsventilationen genom
att ställa termostatvredet på 0°C.
“Övre”ugn c
Läge termostatvred “C”: Mellan 60°C och Max.
Det övre värmeelementet sätts på.
Denna funktion kan användas för förbättringar vid
tillagningen.
Grill d
Läge termostatvred “C”: Max.
Det övre mittersta värmeelementet sätts på.
Grillens höga och direkta temperatur gör att matens yta
omedelbart bryns och förhindrar att köttsaften rinner ut,
vilket gör att innanmätet blir mörare. Grillning lämpar sig
särskilt för de rätter som kräver hög yttemperatur: biffar
av nöt eller kalv, entrecôte, filè, hamburgare etc...
Några användningsexempel återges i paragrafen
“Praktiska råd vid tillagningen”.
Varmluftsgrill e
Läge termostatvred “C”: Mellan 60°C och 200°C.
Det mittersta översta värmeelementet sätts på och fläkten
sätts i funktion. Förenar den termiska strålningen i en enda
riktning med den forcerade varmluftsventilationen inuti
ugnen. Detta förhindrar att ytorna bränns genom att
värmen ökar och tränger bättre in i maten.. Utsökta resultat
uppnås när ventilationsgrillen används för tillagning av
grillspett med kött och grönsaker, korvar, revbenspjäll,
lammkotletter, grillad kyckling, vaktlar , fläskfilè etc...
I fråga om fisk är varmluftsgrillen oöverträffad vid tillagning
av hälleflundra, tonfisk, svärdsfisk, fylld bläckfisk etc...
Timervred (finns endast på vissa modeller)
För att använda timern måste man dra upp ringningen
genom att vrida vredet “D” nästan ett helt varv medurs
4; och därefter ,när man vrider tillbaka 5, ställa in
önskad tid genom att låta de minuter man vill ställa in
överensstämma med den fasta referensen på
manöverpanelen.
Ugnsbelysning
Det tänds genom att ställa vredet “B” på symbolen 8.
Den lyser upp ugnen och förblir tänd när något elektriskt
värmeelement sätts i funktion.