KitchenAid ARTISAN 5KFPM770 Användarmanual

Kategori
Livsmedelsprocessorer
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

2
Svensk
Innehållsförteckning
Säkerhet vid arbete med matberedare ...........................................................3
Elektriska krav................................................................................................3
Viktiga säkerhetsföreskrifter...........................................................................4
Matberedarens tillbehör ................................................................................5
Förbereda matberedaren för användning
Före första användningen .......................................................................7
Arbetsskål, montering.............................................................................7
Universalskärkniv och degkniv, montering ...............................................8
Skär- och strimlarskivor, montering .........................................................8
Miniskål, montering................................................................................9
Köksmästarskål, montering .....................................................................9
Äggvispare, montering och användning................................................10
Citruspress, montering och användning................................................10
Användning av matberedaren
Före användning...................................................................................12
Inmatningskloss, montering..................................................................12
Maximal vätskenivå...............................................................................12
Sätta på och stänga av matberedaren...................................................12
Pulskontroll, användning.......................................................................13
2-delad inmatningskloss .......................................................................13
Isärtagande av matberedaren ......................................................................13
Skötsel och rengöring..................................................................................15
Felsökning ...................................................................................................16
Tips för bearbetning med matberedare .......................................................17
Universalskärkniv, användning...............................................................17
Skär- eller strimlarskivor, användning.....................................................18
Degkniv, användning ............................................................................19
Äggvispare, användning .......................................................................19
Bra att veta .................................................................................................20
Recept.........................................................................................................22
Garanti- och serviceinformation
KitchenAid
®
Matberedare för hushållsbruk, Europagaranti ....................27
Service efter försäljning.........................................................................27
Servicecenter.........................................................................................28
Modell 5KFPM770
230-240 V spänning
Hertz: 50 Hz
MÄRK: Modell 5KFPM770 har en jordad
stickkontakt. För att minska risken för
elektriska stötar passar stickkontakten
bara på ett håll i eluttaget. Om
stickkontakten inte passar i uttaget,
kontakta en behörig elektriker. Förändra
inte stickkontakten på något sätt.
Använd inte en förlängningssladd. Om
elsladden är för kort, be en behörig
elektriker installera ett elektrisk uttag
närmare apparaten.
Din och andra personers säkerhet är mycket viktig.
Vi har försett både denna instruktionsbok och matberedaren med
säkerhetsföreskrifter. Läs och följ alltid säkerhetsföreskrifterna.
Detta är en säkerhetssymbol.
Symbolen gör dig uppmärksam på risker som kan leda till att du
och andra skadas eller dör.
Alla säkerhetsmeddelanden föregås av säkerhetssymbolen och
orden ”FARA” eller “VARNING”. Dessa ord betyder:
Du kan bli dödad eller allvarligt
skadad om du inte följer
föreskrifterna nog
grant.
Du kan bli dödad eller allvarligt
skadad om du inte följer
föreskrifterna.
Alla säkerhetsmeddelanden förklarar vilken risken är, berättar hur du minskar
risken för skada och varnar för vad som kan hända om föreskrifterna inte följs.
FARA
VARNING
Säkerhet vid arbete med matberedare
Elektriska krav
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Anslut till jordat uttag.
Ta inte bort jordningsskyddet.
Använd inte en adapter.
Använd inte en
förlängningssladd.
Underlåtenhet att följa dessa
instruktioner kan leda till död,
brand eller farlig elektrisk stöt.
3
Svensk
4
Svensk
VIKTIGA SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
Vid användningen av elektrisk utrustning ska följande grundläggande
försiktighetsmått alltid vidtas:
1. Läs alla instruktioner.
2. För att skydda mot risk för elektriska stötar, ställ aldrig matberedaren i vatten eller
annan vätska.
3. Noggrann övervakning är nödvändig när elektriska apparater används av eller i
närheten av barn.
4. Dra ur stickkontakten när apparaten inte används, innan delar monteras eller tas
bort och före rengöring.
5. Undvik kontakt med rörliga delar.
6. Använd inte någon elektrisk utrusning som har skadad sladd eller stickkontakt,
när den fungerar på ett felaktigt sätt, har tappats eller har skadats på något
annat sätt. Lämna in apparaten på närmaste auktoriserade serviceställe för
undersökning, reparation eller elektrisk eller mekanisk justering.
7. Användning av tillbehör som inte rekommenderas eller säljs av tillverkaren kan
orsaka brand, elektriska stötar eller andra skador.
8. Använd inte matberedaren utomhus.
9. Håll händer och redskap borta från rörliga blad och skivor medan maten bereds. På
det sättet minskas risken för allvarliga personskador eller andra skador på
matberedaren. En degskrapa kan användas, men bara när matberedaren inte arbetar.
10. Bladen är skarpa. Hantera dem varsamt.
11. För att minska skaderiskerna, placera aldrig skärblad eller skivor på basen utan att
först sätta skålen på plats ordentligt.
12. Se till att locket sitter på plats och är låst innan maskinen körs igång.
13. Mata aldrig i råvaror för hand. Använd alltid inmatningsröret.
14. Försök inte ta bort locket med våld.
15. Denna produkt är endast avsedd för hushållsbruk.
SPARA DESSA INSTRUKTIONER
Denna produkt är märkt enligt EG-direktiv
2002/96/EEC beträffande elektriskt och
elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
Genom att säkerställa en korrekt
kassering av denna produkt bidrar du till
att förhindra potentiella, negativa
konsekvenser för vår miljö och vår hälsa,
som annars kan bli följden om produkten
inte hanteras på rätt sätt.
Symbolen på produkten, eller i
medföljande dokumentation, indikerar
att denna produkt inte får behandlas
som vanligt hushållsavfall. Den skall i
stället lämnas in på en lämplig
uppsamlingsplats för återvinning av
elektrisk och elektronisk utrustning.
Produkten måste kasseras enligt lokala
miljöbestämmelser för avfallshantering.
För mer information om hantering,
återvinning och återanvändning av denna
produkt, var god kontakta de lokala
myndigheterna, ortens
sophanteringstjänst eller butiken där
produkten inhandlades.
Matberedarens tillbehör
I
O
P
u
ls
e
Medium (4mm)
strimlarskiva
Fin (2 mm)
skärskiva
Universalskärkniv
i rostfritt stål
Degkniv
Pressgjuten
metallkonstruktion
Dubbla
inmatningsrör
Lock för
arbetsskål med
extrabrett
inmatningsrör
Arbetsskål
950 ml (4 koppar)
Miniskål och
Miniskärkniv
Medium (4mm)
skärskiva
Stekspade-
rengörare
2,4 liters (10 koppar)
Köksmästarskål
Citruspress
med kon i
2 delar
Skivskaft
Äggvispare
5
Svensk
6
Svensk
Matberedarens tillbehör
Lock för arbetsskål med
extrabrett inmatningsrör
Som en av branschens största kan det
extrabreda inmatningsröret ta emot
stora råvaror - som tomater, gurkor och
potatisar - med ett minimum av
föregående sönderdelning.
2-delad inmatningskloss
Vid mindre bitar, ta bort den lilla
inmatarklossen från mittröret i
inmataren. Den lilla inmatarklossen och
det lilla inmatningsröret gör det lätt att
handskas med örtkryddor, nötter,
enstaka morötter och selleri. Den lilla
inmatarklossen kan också användas som
en bekväm måttkopp på 115 gram.
2,8 liters arbetsskål
Den kraftiga skålen i karbonatplast ger
möjlighet till större uppgifter.
Köksmästarskål
Placera köksmästarskålen på 2,4 liter
inuti arbetsskålen och skiva eller riv
råvarorna medan arbetsskålen hålls ren
för andra ingredienser.
Miniskål och miniskärkniv
Skålen på 950 ml och miniskärkniven i
rostfritt stål är perfekt för hackning och
blandning av små mängder.
Fin (2 mm) skärskiva
Skivan ger skivor med en tjocklek på
ungefär 1,6 mm av de flesta livsmedel,
från ömtåliga jordgubbar till halvfruset
kött.
Medium (4 mm) skärskiva
Skivan ger skivor med en tjocklek på
ungefär 3,2 mm av de flesta livsmedel.
Medium (4 mm) strimlarskiva
Skivan ger strimlor med en tjocklek på
ungefär 3,2 mm av de flesta fasta
frukter, grönsaker och ost.
Skivskaft
Skaftet passar på basens motordel och i
botten på en skiva för rivning eller
skivning.
Universalskärkniv i rostfritt stål
Mångsidigt blad som hackar, maler,
blandar, mixar och emulgerar på några
sekunder.
Degkniv
Degkniven är särskilt utformad för
blandning och knådning av jästdegar.
Äggvispare
Äggvisparen vispar snabbt grädde och
äggvitor till maränger, mousser, suffléer
och efterrätter.
Citruspress
Pressen består av en
silkorg, en kon i två
delar och ett handtag.
Använd den borttagbara
yttre konen
till större frukter, som
grapefrukt, och den inre till
citroner och lime.
Hållbar bas
På basen finns knapparna “O”, “I” och
Puls samt motordelen, som roterar
bladen och skivorna.
Stekspade-rengörare
Specialformen underlättar arbetet med
att ta bort matrester från skålar, skivor
och blad.
Kocktillbehör Etui
Elegant och hållbart etui organiserar och
skyddar blad, skivor
och tillbehör.
7
Svensk
Förbereda matberedaren för användning
Före första användningen
Innan du använder matberedaren för
första gången, diska arbetsskålen, locket,
köksmästarskålen, miniskålen,
inmatningsröret, skivorna och bladen
antingen för hand eller i diskmaskinen
(se “Vård och rengöring”, sid. 15).
Arbetsskål, montering
1. Placera matberedarens basdel på en
torr, jämn bänkyta med kontrollerna
vända framåt. Anslut inte kontakten
förrän matberedaren är helt ihopsatt.
2. Med handtaget lite till vänster om
mitten, placera arbetsskålen på basen
så att mittöppningen kommer över
motordelen.
3. Fatta arbetsskålens handtag och vrid
skålen åt höger tills den låses i rätt
position.
4. Sätt önskat tillbehör i arbetsskålen.
Se sid. 7-11 för instruktioner om
tillbehör.
5. Placera arbetsskålens lock på skålen
med inmatningsröret lite till vänster
om skålens handtag. Fatta röret och
vrid locket till höger tills det låses på
plats.
OBS: Sätt inte locket på skålen förrän
skålen är fastlåst vid basen, annars kan
skålen skadas.
6. Sätt den 2-delade inmatningsklossen
i inmatningsröret.
I
O
P
u
ls
e
Fortsättning på nästa sida
VARNING
Skärrisk
Handskas försikfigt med bladen.
Oaktsamhet kan ge sk
ärsår.
8
Svensk
Förbereda matberedaren för användning
7. Anslut till lämpligt elektriskt uttag (se
“Elektriska krav”, sid. 3).
OBS: Matberedaren fungerar inte om
inte arbetsskålen och dess lock är
ordentligt låsta vid basen och
inmatningsklossen insatt till linjen för
maximal fyllning på inmatningsröret.
Ta inte bort arbetsskålen från basen utan
att först avlägsna skålens lock, annars
kan arbetsskålen skadas.
Universalskärkniv och
degkniv, montering
Placera bladet på motordelen.
Rotera bladet så att det kommer på plats
på stången.
Skär- och strimlarskivor,
montering
1. Placera skivskaftet på motordelen.
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
Anslut till jordat uttag.
Ta inte bort jordningsskyddet.
Använd inte en adapter.
Använd inte en
förlängningssladd.
Underlåtenhet att följa dessa
instruktioner kan leda till död,
brand eller farlig elektrisk stöt.
VARNING
Skärrisk
Handskas försikfigt med bladen.
Oaktsamhet kan ge sk
ärsår.
9
Svensk
Förbereda matberedaren för användning
2. Sätt skivan över metallsprinten på
skivskaftet, sidan men de upphöjda
bladen skall vara uppåt. Skivan har
en upphöjd knottra på ovansidan
och skåror på undersidan för att
underlätta dess korrekta placering.
Rotera skivan tills den faller ner helt
på skaftet.
Miniskål, montering
1. Placera miniskålen inuti arbetsskålen
över motordelen. Rotera miniskålen
tills den faller på plats. När
miniskålen sitter rätt i arbetsskålen
kan den inte roteras.
2. Sätt miniskärkniven på motordelen.
Det kan vara nödvändigt att rotera
bladet tills det faller på plats.
Miniskålen kan också placeras i
köksmästarskålen på liknande sätt.
3. För att ta bort miniskålen efter
användning, lyft skålen i
tvåfingergreppen längs skålens
överkant.
Köksmästarskål, montering
Placera köksmästarskålen inuti
arbetsskålen över motordelen. Rotera
köksmästarskålen tills den faller på plats.
När köksmästarskålen sitter rätt i
arbetsskålen kan den inte roteras.
Köksmästarskålen kan bara användas
tillsammans med skivorna för strimling
och skärning universalskärkniven kan
inte användas. För att ta bort miniskålen
efter användning, lyft skålen i
tvåfingergreppen längs skålens överkant.
VARNING
Skärrisk
Handskas försikfigt med bladen.
Oaktsamhet kan ge sk
ärsår.
Fortsättning på nästa sida
10
Svensk
Förbereda matberedaren för användning
Äggvispare, montering och
användning
Äggvisparen är utformad för att kunna
vispa äggvitor och tjock grädde till
garnering eller läckra maränger. För bäst
resultat bör minst 237 ml (125 g/1 kopp)
tjock grädde eller 3 äggvitor vispas
samtidigt. Mindre mängder ger kanske
inte maximal volym.
Montering:
Äggvisparen består av 4 delar - skaft,
skaftskydd, visppaddel och lock.
1. Placera äggvisparens skaft på
motordelen. Vrid långsamt på skaftet
tills det faller ner helt på motordelen.
2. Rikta in den L-formade skåran på
visppaddeln mot det lilla fästet på
skaftskyddet och dra sedan på
paddeln på skyddet. Vrid lätt för att
låsa paddeln.
3. Sätt skaftskyddet och paddeln på
äggvisparens skaft. Skjut neråt för att
låsa ihop skaftets och paddelns
kopplingsmekanismer.
4. Sätt äggvisparen över vispens skaft.
Skjut neråt för att låsa fast den.
5. Sätt arbetsskålens lock på
arbetsskålen med inmatningsröret
alldeles till vänster om handtaget.
Se till att äggvisparens mittpinne
kommer i lockets mittöppning. Fatta
om inmatningsröret och vrid locket
till höger så att det låses på plats.
Sätt inmatningsklossen i röret. Nu är
äggvisparen färdig för användning.
6. Tryck in knappen “I” och vispa
ingredienserna till önskad struktur
och volym. Tryck in knappen “O” när
det är klart.
Isärmontering:
1. Dra ut basdelens sladd ur
stickkontakten. Ta bort locket från
arbetsskålen genom att vrida det
medurs.
2. Lyft den hopsatta äggvisparen från
motordelen. Ta ut den vispade
ingrediensen ur arbetsskålen.
3. Ta av äggvisparens lock. Tryck neråt
på skaftfästet för att ta bort skaftet
från skaftskyddet. Vrid på
äggvisparens paddel för att låsa upp
den och dra paddeln från
skaftskyddet.
Citruspress, montering och
användning
1. Sätt arbetsskålen på basen och lås den.
2. Placera silkorgen i skålen med
låsklämman till vänster om
arbetsskålens handtag.
3. Vrid korgen moturs tills klämman
låses i handtaget.
Lock
Skaftskydd
Visppaddel
Skaft
11
Svensk
Förbereda matberedaren för användning
4. Konen i två delar har två storlekar. Välj
lämplig storlek för den frukt du vill
pressa. Använd den yttre konen för
grapefrukt, apelsiner och andra större
frukter. Ta bort den yttre konen för att
få fram en mindre, inre kon som är
perfekt för citroner och limefrukter.
5. Öppna locken och sätt konen inuti
silkorgen över motordelen. Det kan
vara nödvändigt att rotera konen tills
den sitter på plats.
6. Halvera frukten som ska pressas.
7. Placera en frukthalva på konen.
8. Stäng silkorgens lock. Håll låsarmen
nere och pressa bestämt med öppen
handflata för ett hålla ett jämnt tryck.
Använd bara citruspressen när
låsarmen är nerfälld, och håller fast
frukthalvan mot konen.
OBS: Användning av citruspressen utan
den löstagbara låsarmen
rekommenderas inte. Om du ändå
använder pressen utan låsarm, ta bort
låsarmen från korgen (se steg 13).
9. Sätt igång citruspressen genom att
trycka in knappen “I” eller knappen
“Pulsera”.
10. När juicen är helt urpressad, tryck in
knappen “O”.
OBS: Överstig inte den maximala
vätskenivån, se linjen på arbetsskålen. I
så fall kan juice läcka från skålen.
11. Lossa silkorgen genom att vrida den
medurs. Ta bort den tömda frukten,
konen och silkorgen från
arbetsskålen.
12. Ta bort arbetsskålen från
matberedaren och häll upp juicen i
önskad behållare.
13. För att lossa låsarmen från silkorgen
för grundlig rengöring, dra ut
klämman i botten av korgen från
korgens sida och ta loss låsarmen
från korgen.
14. För att fästa låsarmen vid silkorgen
igen, se till att flikarna på klämman
fäster ordentligt i hålen i botten av
korgen.
12
Svensk
Användning av matberedaren
Före användning
Innan matberedaren används, se till att
arbetsskål, blad, och arbetsskålens lock
är ordentligt monterade på
matberedarens bas (se “Förbereda
matberedaren för användning”, sid.
7 och framåt).
Inmatningskloss, montering
Inmatningsklossen är en del av det säkra
monteringssystemet. Matberedaren
fungerar inte om inte inmatningsklossen
är insatt till linjen för maximal påfyllning
på inmatningsröret.
Maximal vätskenivå
Denna linje på arbetsskålen visar
maximala mängd vätska som kan
bearbetas i matberedaren.
Sätta på och stänga av
matberedaren “I” och “O”
1. För att sätta igång matberedaren,
tryck på knappen “I”. Enheten körs
oavbrutet och indikatorlampan lyser.
2. För att stänga av matberedaren, tryck
på knappen “O”. Indikatorlampan
slocknar och en automatisk broms
avbryter bladets eller skivans arbete
inom ett par sekunder.
3. Vänta tills bladet eller skivan stannat
helt innan arbetsskålens lock tas bort.
Stäng alltid av matberedaren innan
du tar bort arbetsskålens lock och
innan du drar ur stickkontakten.
OBS: Om enheten inte fungerar, se till
att arbetsskål och lock är ordentligt låsta
på basen och att inmatningsklossen är
insatt till linjen för maximal volym i
inmatningsröret (se “Förbereda
matberedaren för användning“, sid.
7 och framåt).
I
O
P
u
lse
VARNING
Risk, roterande blad.
Använd alltid
inmätningsklossen.
Håll fingrarna borta från alla
öppningar.
Håll barnen borta från
apparaten.
Oaktsamhet kan leda till
amputationer eller skärsår.
13
Svensk
Användning av matberedaren
Pulskontroll, användning
Pulskontrollen ger möjlighet till exakt
kontroll av bearbetningens varaktighet
och frekvens. Den passar utmärkt till
uppgifter som kräver en lätt hand. Tryck
bara in och håll inne “Pulsera”-knappen
för att starta arbetet och släpp den för att
stanna maskinen. Indikatorlampan lyser
varje gång “Pulsera”-knappen är intryckt.
2-delad inmatningskloss
För att skära eller strimla små bitar, sätt
in inmatningsklossen i inmatningsröret
och vrid den lilla inmatningsklossen i
mitten medurs för att låsa upp och ta
bort den. Använd det centrala
inmatningsröret och inmatningsklossen
för att bearbeta små eller smala stycken
eller för att tillsätta vätska medan
matberedaren körs. När det lilla
inmatningsröret inte används, fäst den
lilla inmatningsklossen genom att vrida
den moturs.
Isärtagande av matberedaren
OBS: Om det är svårt att ta bort
inmatningsklossen från inmatningsröret
är det troligt att matpartiklar har samlats
i kopplingsdelarna. För att få loss
inmatningsklossen, skölj arbetsskålens
lock i varmt vatten eller diska
i diskmaskin.
1. Tryck in knappen "O".
2. Dra ur stickkontakten innan
matberedaren plockas isär.
3. Vrid arbetsskålens lock åt vänster och
ta bort det.
VARNING
Risk, roterande blad.
Använd alltid
inmätningsklossen.
Håll fingrarna borta från alla
öppningar.
Håll barnen borta från
apparaten.
Oaktsamhet kan leda till
amputationer eller skärsår.
VARNING
Skärrisk
Handskas försikfigt med bladen.
Oaktsamhet kan ge sk
ärsår.
14
Svensk
4. Om en skiva använts, ta bort den
innan skålen avlägsnas. Sätt två
fingrar under skivan på var sida och
lyft den rakt upp. Ta bort skivskaftet.
5. Om miniskål eller köksmästarskål
använts, fatta tag i skålen och
avlägsna den med hjälp av
fingergreppen längs skålens överkant.
6. Vrid arbetsskålen åt vänster för att
lossa den från basen. Lyft den för att
ta bort den.
7. Universalskärkniven kan tas bort från
arbetsskålen innan innehållet
avlägsnas. Bladet kan också hållas på
plats medan innehållet avlägsnas:
fatta tag i arbetsskålens botten och
stick in ett finger genom
mittöppningen för att gripa tag i
bladskaftet. Ta sedan ur innehållet
från skålen och bladet med hjälp av
en spatel.
Isärtagande av matberedaren
I
O
P
u
ls
e
15
Svensk
Skötsel och rengöring
1. Tryck in knappen "O".
2. Dra ur stickkontakten innan
matberedaren rengörs.
3. Torka av basen och sladden med en
trasa doppad i varmt vatten med
diskmedel. Eftertorka med mjuk
trasa. Använd inte slip- eller
skurmedel eller repande
rengöringskuddar.
4. Alla andra delar av matberedaren går
att maskindiska, men se till att de
inte placeras nära diskmaskinens
element. Vid rengöring för hand,
undvik att använda slip- eller
skurmedel eller repande
rengöringskuddar. De kan skrapa
eller missfärga arbetsskålen
och locket. Torka alla delar noga
efter rengöring.
5. För att förhindra skador på
kopplingssystemet bör man alltid
lagra arbetsskålen och locket i olåst
position när de inte används.
6. Linda elsladden runt arbetsskålen.
Fäst stickkontakten genom att
klämma fast den vid sladden.
7. Isärmonterade skivor, skaft och blad
ska förvaras i det medföljande
förvaringsetuit, som placeras utom
räckhåll för barn.
I
O
Pulse
VARNING
Skärrisk
Handskas försikfigt med bladen.
Oaktsamhet kan ge sk
ärsår.
16
Svensk
Felsökning
• Om matberedaren inte fungerar,
kontrollera följande:
– Se till att arbetsskålen och
arbetsskålens lock är ordentligt
låsta på basen och att
inmatningsklossen är insatt till
linjen för maximal fyllning i
inmatningsröret.
– Kontrollera att apparaten är
ansluten till lämpligt elektriskt
uttag (se “Elektriska krav”, sid. 3).
Om den är det, dra ur kontakten
och anslut den sedan till samma
uttag på nytt. Om matberedaren
ändå inte fungerar,kontrollera
säkringen eller
säkringsströmbrytaren i den
elektriska strömkrets som
matberedaren är ansluten till och
se efter att strömkretsen inte
är bruten.
• Om din matberedare inte skär
eller river på ett korrekt sätt när
du använder skivorna:
– Tillse att den sidan på skivan med
de upphöjda bladen är vänd uppåt
på skivskaftet. Skivan har en
upphöjd knottra på ovansidan och
skåror på undersidan för att
underlätta dess korrekta placering.
• Om locket på matberedaren inte
kan stängas vid användandet av
en skiva:
– Tillse att skivan är ilagd ordentligt
med den upphöjda knottran
uppåt, och att skivan är korrekt
placerad på skaftet.
• Om matberedaren stängs av
medan den körs:
– Matberedaren kan vara överhettad.
Om motortemperaturen överstiger
en viss nivå stängs motorn
automatiskt av för att förhindra
skador. Detta händer mycket
sällan. Om det ändå inträffar, tryck
in “O”-knappen och låt
matberedaren svalna i 15 minuter
innan arbetet återupptas.
Om matberedaren fortfarande inte
fungerar, vänta i 15 minuter till så
att den får svalna ytterligare.
• Om det är svårt att ta bort
inmatningsklossen från
inmatningsröret:
– Troligen har matpartiklar samlats
i kopplingssystemet. För att få loss
inmatningsklossen, blöt
arbetsskålens lock i varmt vatten
eller diska det i diskmaskin.
Om problemet inte kan lösas med
åtgärderna i detta avsnitt, se
avsnittet om KitchenAid-garanti och
service på sid. 27-28. Ta inte tillbaka
matberedaren till återförsäljaren -
det är inte de som utför service.
17
Svensk
Tips för bearbetning med matberedare
UNIVERSALSKÄRKNIV,
ANVÄNDNING
För att skära färska frukter
eller grönsaker:
Skala, ta bort kärnhus och/eller frön. Skär
råvarorna i bitar på 2,5 till 4 cm. Bearbeta
dem till önskad storlek med hjälp av kort
puls, i 1 till 2 sekunder varje gång. Skrapa
skålens sidor om det behövs.
För att mosa kokta frukter och
grönsaker (utom potatis):
Tillsätt 60 ml (
1
4 kopp) vätska per kopp
livsmedel. Bearbeta med kort puls tills
allt är fint sönderdelat. Fortsätt sedan
bearbetningen utan uppehåll till önskad
konsistens. Skrapa skålens sidor om
det behövs.
För att göra potatismos:
Sätt köksmästarskålen i arbetsskålen.
Använd en strimlarskiva och strimla den
varma, kokta potatisen. Ta bort
köksmästarskålen med potatisen. Sätt
universalskärkniven i arbetsskålen och
tillsätt den strimlade potatisen, mjukt
smör, mjölk och kryddor. Pulsera 3 till
4 gånger, i 2 till 3 sekunder varje gång,
tills mjölken är absorberad och
konsistensen är smidig. Bearbeta inte
för mycket.
För att hacka torkade (eller
kladdiga) frukter:
Frukterna bör vara kalla. Tillsätt 30 g
(
1
4 kopp) mjöl per 60 g (
1
2 kopp) torkade
frukter. Bearbeta med kort puls till
önskad konsistens.
För att finhacka citrusskal:
Skala bort det färgade skalet (inte det
vita) från citrusfrukter med en vass kniv.
Skär skalet i remsor. Bearbeta tills skalet
är finhackat.
För att hacka vitlök, färska
örtkryddor eller små mängder
grönsaker:
Medan maskinen körs, tillsätt råvarorna
genom det lilla inmatningsröret.
Bearbeta tills allt är hackat. För bästa
resultat, se till att arbetsskålen och
örterna är mycket torra före hackningen.
För att hacka nötter eller göra
nötsmör:
Bearbeta upp till 375 g (3 koppar) nötter
till önskad konsistens. Använd kort puls,
1 till 2 sekunder varje gång. För grövre
konsistens, bearbeta mindre satser
1 eller 2 gånger i 1 till 2 sekunder varje
gång. Pulsera oftare för finare
konsistens. För nötsmör, bearbeta utan
uppehåll tills smöret är smidigt. Förvara
i kylskåp.
För att hacka kokt eller rått kött,
fågel, fisk eller skaldjur:
Livsmedlen bör vara mycket kalla. Skär i
bitar på 2,5 cm. Bearbeta upp till 450 g
samtidigt till önskad storlek, Använd kort
puls, 1 till 2 sekunder varje gång. Skrapa
skålens sidor om det behövs.
För att göra ströbröd av smulor
från bröd, kakor och kex:
Bryt sönder brödet i bitar på 4 till 5 cm.
Bearbeta tills det är fint. För större bitar,
pulsera 2 till 3 gånger, i 1 till 2 sekunder
varje gång. Bearbeta sedan tills det
är fint.
För att smälta choklad
Lägg choklad och socker i arbetsskålen i
proportioner enligt recept. Bearbeta tills
chokladen är finhackad. Värm vätska
enligt recept. Medan maskinen körs,
häll het vätska genom det lilla
inmatningsröret. Bearbeta tills det
är smidigt.
18
Svensk
Tips för bearbetning med matberedare
För att riva hårda ostar som
parmesan och pecorino:
Försök aldrig bearbeta ostar som inte
kan skåras med spetsen av en vass kniv.
Använd universalskärkniven för att
strimla hårda ostar. Skär dem i bitar på
2,5 cm som läggs i arbetsskålen.
Bearbeta med kort puls tills det är
grovhackat. Bearbeta utan uppehåll tills
osten är finriven. Ostbitar kan också
tillsättas genom det lilla inmatningsröret
medan maskinen körs.
SKÄR- ELLER
STRIMLARSKIVOR,
ANVÄNDNING
OBS: Packa aldrig matvaror
högre upp än till linjen för maximal
fyllning på det extrabreda
inmatningsröret. Då kan
inmatningsklossen kopplas på och
enheten fungerar som den ska.
För att skära julienne, finskurna
strimlor av grönsaker och frukter:
Skär bitar som passar
i inmatningsröret
horisontalt. Placera
bitarna horisontalt i
inmatningsröret. Bearbeta
med ett jämnt tryck för att
göra plankliknande skivor.
Stoppa tillbaka skivorna
vertikalt eller horisontalt i
inmatningsröret. Bearbeta, använd ett
jämnt tryck.
För att skiva eller riva frukter
eller grönsaker som är långa och
förhållandevis smala i diameter,
som selleri, morötter och
bananer:
Skär i bitar som passar
vertikalt eller horisontalt
i inmatningsröret. Packa
inmatningsröret
ordentligt för att hålla
råvarorna på plats.
Bearbeta med ett jämnt tryck eller
använd inmatarens lilla inmatningsrör.
Placera bitarna vertikalt i röret och
använd den lilla inmatningsklossen för
att bearbeta.
För att skiva eller riva runda
frukter och grönsaker, som lök,
äpplen och paprika:
Skala och ta bort kärnhus och/eller frön.
Skär i halvor eller fjärdedelar som
passar inmatningsröret. Placera i
inmatningsröret. Bearbeta med ett
jämnt tryck.
För att skiva eller riva små
frukter och grönsaker, som
jordgubbar, champinjoner och
rädisor:
Lägg livsmedlen vertikalt eller horisontalt
i lager inuti inmatningsröret. Fyll det för
att hålla frukterna eller grönsakerna på
plats, men överskrid inte linjen för
maximal fyllning. Bearbeta med jämnt
tryck. Det går också att använda det lilla
inmatningsröret i inmataren.
Placera livsmedlen vertikalt i röret och
använd den lilla inmatningsklossen för
att bearbeta dem.
För att riva spenat och
andra blad:
Lägg bladen i en hög. Rulla ihop högen
och stoppa den i inmatningsröret.
Bearbeta,
använd ett
jämnt tryck.
19
Svensk
Tips för bearbetning med matberedare
För att skiva okokt kött eller
kyckling, till exempelvis
wokning:
Skär eller rulla köttet så att det passar i
inmatningsröret. Linda in i plastfolie och
frys tills det känns hårt, i 30 minuter till
2 timmar beroende på tjocklek.
Kontrollera att det fortfarande går att
skåra köttet med spetsen av en vass kniv.
Om inte, låt tina lite. Bearbeta med
jämnt tryck.
För att skiva kokt kött eller
kyckling och salami eller andra
hårda korvar:
Varorna bör vara mycket kalla. Skär i
bitar som passar inmatningsröret.
Bearbeta med ett bestämt, jämnt tryck.
För att riva hårda och
mjuka ostar:
Hårda ostar bör vara mycket kalla. För bästa
resultat med mjuka ostar som mozzarella,
frys i 10 till 15 minuter före bearbetning.
Skär för att passa inmatningsröret. Bearbeta
med jämnt tryck.
Att skära eller riva saker som är
"päronformade" såsom
sötpotatis, äggplanta och
squash:
Placera maten horisontellt så att den
större/tjockare sidan ligger till vänster om
inmatningsröret sett framifrån. Bearbeta
med ett jämt tryck på inmatningsklossen.
Att skära eller riva långsmala
grönsaker såsom selleri,
morötter och bananer
Använd det mindre inmatningsröret i den
tvådelade inmatningsklossen. Placera maten
vertikalt i röret så att den smala sidan
bearbetas först och den tjocka sidan sist.
Använd den mindre inmatningsklossen för
att bearbeta maten.
DEGKNIV,
ANVÄNDNING
Degkniven är särskilt
utformat för att blanda och knåda
jästdegar snabbt och grundligt. För
bästa resultat använd inte recept med
mer än 250 till 375 g
(2-3 koppar) mjöl.
ÄGGVISPARE,
ANVÄNDNING
För att göra mjuka
maränger av äggvita:
Lägg 3 äggvitor och
1
4 tesked tartarsås i
arbetsskålen, som har utrustats med
äggvisparen. Bearbeta tills blandningen
är skummig i 30 till 45 sekunder. Medan
maskinen körs, tillsätt långsamt 40 g
(
1
3 kopp) socker genom det lilla
inmatningsröret. Bearbeta tills det bildas
stela toppar, i 2
1
2
till 3 minuter. Stoppa
bearbetningen när det behövs för att
kontrollera blandningens konsistens.
För att vispa grädde:
Lägg tjock grädde i arbetsskålen, som är
utrustad med äggvisparen. Bearbeta i
30 sekunder. Medan maskinen körs,
tillsätt 2 matskedar pudersocker genom
det lilla inmatningsröret. Bearbeta precis
tills det bildas mjuka toppar, i 30 till
40 sekunder. Stoppa bearbetningen när
det behövs för att kontrollera
blandningens konsistens. Medan
maskinen körs, tillsätt
1
2 tesked vanilj,
om så önskas, genom det lilla
inmatningsröret. Bearbeta bara tills det
är blandat. Överbearbeta inte.
20
Svensk
Bra att veta
1. När du skär och packar råvaror i det
extrabreda inmatningsröret, överstig
inte linjen för maximal fyllning. Då
kan inmatningsklossen sättas på
ordentligt och enheten fungerar som
den ska.
2. Bearbeta aldrig råvaror som är så
hårda eller frusna att de inte kan
skåras med spetsen av en vass kniv.
Hårda livsmedel kan orsaka skador
på blad eller motor. Om ett stycke av
ett hårt livsmedel, som morot, kilas
in eller fastnar på bladet, stoppa
maskinen och ta loss bladet.
Avlägsna noga det som fastnat.
3. Fyll inte upp arbetsskål eller miniskål
för mycket. För tunna blandningar,
fyll arbetsskålen till mellan
1
2 och
2
3.
För tjockare blandningar, fyll
arbetsskålen till
3
4 . För vätskor, fyll till
maximal nivå som beskrivs på sid.
12. Vid hackning, bör arbetsskålen
inte vara fylld till mer än mellan
1
3 och
1
2 . Använd miniskålen för upp
till 237 ml (1 kopp) vätska eller 63 g
(
1
2 kopp) fasta råvaror.
4. Placera skärskivorna så att skärytan
kommer precis till höger om
inmatningsröret. Då kan bladet
rotera fullt ut innan det kommer i
kontakt med livsmedlet.
5. För att utnyttja matberedarens
hastighet, lägg i ingredienser som
ska hackas genom det lilla
inmatningsröret medan
maskinen körs.
6. Olika livsmedel kräver olika grader
av tryck för bästa resultat av
strimling och skivning. I allmänhet
används ett lätt tryck för mjuka,
ömtåliga råvaror (jordgubbar,
tomater o.dyl.), ett moderat tryck
för halvhårda varor (zucchini,
potatis o.dyl.) och ett fastare tryck
för hårda (morötter, äpplen,
hårdostar, halvfruset kött o.dyl.).
7. Mjuka och halvhårda ostar kan
kladda ut sig eller rulla upp på
strimlarskivan. För att undvika detta,
riv bara välkylda ostar.
8. Böjliga råvaror, som morötter eller
selleri, kan falla över i
inmatningsröret så
att skivor blir
ojämna. För att
minimera detta,
skär råvarorna i
flera stycken och
packa inmatningsröret ordentligt.
För bearbetning av små eller smala
livsmedel, är det lilla inmatningsröret
i inmataren särskilt lämpligt.
9. För kakdegar, sockerkakssmet eller
snabbröd, använd först
universalskärkniven för grädde, fett
och socker. Tillsätt de torra
ingredienserna sist. Lägg nötter och
frukter ovanpå mjölblandningen för
att förhindra att de hackas för
mycket. Bearbeta nötter och frukter
med kort puls tills de blandats med
de övriga ingredienserna.
Överberabeta inte.
10. Om rivna eller skivade råvaror samlar
sig på skålens ena sida, avbryt
bearbetningen och peta ner dem
med en spatel.
11. Ta bort råvaror som når upp till
undersidan av skär- eller
strimlarskivan.
12. Några få större stycken kan bli kvar
ovanpå skivan efter skivning eller
strimling. Om så önskas, kan dessa
skäras för hand och tillsättas till
blandningen.
13. Organisera arbetsuppgifterna så att
skålen inte behöver diskas så ofta.
Bearbeta torra eller fasta ingredienser
före vätskor.
14. För att lätt ta bort ingredienser från
universalskärkniven, töm
arbetsskålen, sätt på locket, och
pulsera 1 till 2 sekunder för att
snurra bladet rent.
15. När du tagit bort arbetsskålens lock,
lägg det upp och ner på bänken.
Det hjälper till att hålla bänken ren.
21
Svensk
Bra att veta
16. För att ta bort innehållet ur
arbetsskålen utan att avlägsna
universalskärkniven, fatta
arbetsskålen från botten och sätt ett
finger genom mittöppningen för att
hålla bladet på plats. Ta sedan bort
innehållet från skålen och bladet
med en spatel.
17. Matberedaren är inte utformad för
att klara av följande uppgifter:
• mala kaffebönor, säd eller hårda
kryddor
• mala ben eller andra oätliga
livsmedelsdelar
• göra juice av råa frukter eller
grönsaker
• skiva hårdkokta ägg eller kött som
inte har kylts
18. Om plastdelar skulle missfärgas av
bearbetade matvaror, rengör delarna
med citronsaft.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244
  • Page 245 245
  • Page 246 246
  • Page 247 247
  • Page 248 248
  • Page 249 249
  • Page 250 250
  • Page 251 251
  • Page 252 252
  • Page 253 253
  • Page 254 254
  • Page 255 255
  • Page 256 256
  • Page 257 257
  • Page 258 258
  • Page 259 259
  • Page 260 260
  • Page 261 261
  • Page 262 262
  • Page 263 263
  • Page 264 264
  • Page 265 265
  • Page 266 266
  • Page 267 267
  • Page 268 268
  • Page 269 269
  • Page 270 270
  • Page 271 271
  • Page 272 272
  • Page 273 273
  • Page 274 274
  • Page 275 275
  • Page 276 276
  • Page 277 277
  • Page 278 278
  • Page 279 279
  • Page 280 280
  • Page 281 281
  • Page 282 282
  • Page 283 283
  • Page 284 284
  • Page 285 285
  • Page 286 286
  • Page 287 287
  • Page 288 288
  • Page 289 289
  • Page 290 290
  • Page 291 291
  • Page 292 292
  • Page 293 293
  • Page 294 294
  • Page 295 295
  • Page 296 296
  • Page 297 297
  • Page 298 298
  • Page 299 299
  • Page 300 300
  • Page 301 301
  • Page 302 302
  • Page 303 303
  • Page 304 304
  • Page 305 305
  • Page 306 306
  • Page 307 307
  • Page 308 308
  • Page 309 309
  • Page 310 310
  • Page 311 311
  • Page 312 312
  • Page 313 313
  • Page 314 314
  • Page 315 315
  • Page 316 316
  • Page 317 317
  • Page 318 318
  • Page 319 319
  • Page 320 320
  • Page 321 321
  • Page 322 322
  • Page 323 323
  • Page 324 324
  • Page 325 325
  • Page 326 326
  • Page 327 327
  • Page 328 328
  • Page 329 329
  • Page 330 330
  • Page 331 331
  • Page 332 332
  • Page 333 333
  • Page 334 334
  • Page 335 335
  • Page 336 336
  • Page 337 337
  • Page 338 338
  • Page 339 339
  • Page 340 340
  • Page 341 341
  • Page 342 342
  • Page 343 343
  • Page 344 344
  • Page 345 345
  • Page 346 346
  • Page 347 347
  • Page 348 348
  • Page 349 349
  • Page 350 350
  • Page 351 351
  • Page 352 352
  • Page 353 353
  • Page 354 354
  • Page 355 355
  • Page 356 356
  • Page 357 357
  • Page 358 358
  • Page 359 359
  • Page 360 360
  • Page 361 361
  • Page 362 362
  • Page 363 363
  • Page 364 364
  • Page 365 365
  • Page 366 366
  • Page 367 367

KitchenAid ARTISAN 5KFPM770 Användarmanual

Kategori
Livsmedelsprocessorer
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för