20
Svensk
Bra att veta
1. Använd aldrig råvaror som är så hårda
eller frusna att du inte ens kan köra in
en knivspets. Det kan skada knivblad
eller motor. Om ett stycke av en hård
råvara, t.ex. morot, kilas in eller fastnar
på knivbladet, stoppa maskinen och
ta loss kniven. Avlägsna försiktigt
matbitarna från knivbladet.
2. När råvaror läggs in i extrabreda
inmatningsröret får de inte hamna
ovanför rörets maxmarkering. Om de
gör det kan inte inmataren sättas in
helt och apparaten kan inte sättas på.
3. Fyll inte upp arbetsskål eller miniskål
för mycket. För tunna blandningar, fyll
arbetsskålen till mellan
1
⁄2 och
2
⁄3. För
tjockare blandningar, fyll arbetsskålen
till
3
⁄4 . För vätskor, fyll till maximal
nivå som beskrivs på sidan 12. När du
hackar, bör arbetsskålen inte vara fylld
till mer än mellan
1
⁄3 och
1
⁄2 . Använd
miniskålen för upp till 237 ml (1 kopp)
vätska eller 63 g (
1
⁄2 kopp) fasta råvaror.
4. Placera skärskivorna så att skäret
kommer precis till höger om
inmatningsröret. Då kan bladet få upp
farten innan det kommer i kontakt
med råvarorna.
5. För att utnyttja matberedarens
hastighet, lägg i ingredienser som ska
hackas genom det lilla inmatningsröret
medan matberedaren körs.
6. Olika råvaror kräver olika tryck för
att strimlas eller skivas så bra som
möjligt. I allmänhet används ett lätt
tryck för mjuka, ömtåliga råvaror (t.ex.
jordgubbar och tomater), ett måttligt
tryck för halvhårda (t.ex. zucchini och
potatis) och ett fastare tryck för hårda
(t.ex. morötter, äpplen, hårdostar och
halvfruset kött).
7. Mjuka och halvhårda ostar kan kladda
eller rulla upp på strimlarskivan. Detta
kan undvikas genom att bara riva
välkylda ostar.
8. Långsmala råvaror
såsom morötter
eller selleri, kan
ibland falla på sidan
i inmatningsröret
så att skivor blir
ojämna. För att
minimera detta, skär råvarorna i flera
stycken och packa inmatningsröret
ordentligt. För bearbetning av små
eller långsmala råvaror, är det lilla
inmatningsröret särskilt lämpligt.
9. För kakdegar, sockerkakssmet
eller snabbröd, använd först
universalskärkniven för grädde,
fett och socker. Tillsätt de torra
ingredienserna sist. Lägg nötter och
frukt ovanpå mjölblandningen för att
förhindra att de hackas för mycket.
Bearbeta nötter och frukt med korta
pulser tills de blandats med de övriga
ingredienserna. Överberabeta inte.
10. Om rivna eller skivade råvaror samlar
sig på skålens ena sida, stanna
matberedaren och peta ner dem med
en skrapa.
11. När nivån når skär- eller strimlarskivans
undersida tömmer du skålen.
12. Några få större stycken kan bli kvar
ovanpå skivan efter skivning eller
strimling. Om så önskas, kan dessa
skäras för hand och blandas med resten.
13. Organisera arbetsuppgifterna så att
skålen inte behöver diskas så ofta.
Bearbeta torra eller fasta ingredienser
före vätskor.
14. För att lätt ta bort ingredienser från
universalkniven, töm arbetsskålen, sätt
på locket, och kör en 1 till 2 sekunders
puls för att snurra bladet rent.