20
Svensk
Bra att veta
1. När du skär och packar råvaror i det
extrabreda inmatningsröret, överstig
inte linjen för maximal fyllning. Då
kan inmatningsklossen sättas på
ordentligt och enheten fungerar som
den ska.
2. Bearbeta aldrig råvaror som är så
hårda eller frusna att de inte kan
skåras med spetsen av en vass kniv.
Hårda livsmedel kan orsaka skador
på blad eller motor. Om ett stycke av
ett hårt livsmedel, som morot, kilas
in eller fastnar på bladet, stoppa
maskinen och ta loss bladet.
Avlägsna noga det som fastnat.
3. Fyll inte upp arbetsskål eller miniskål
för mycket. För tunna blandningar,
fyll arbetsskålen till mellan
1
⁄2 och
2
⁄3.
För tjockare blandningar, fyll
arbetsskålen till
3
⁄4 . För vätskor, fyll till
maximal nivå som beskrivs på sid.
12. Vid hackning, bör arbetsskålen
inte vara fylld till mer än mellan
1
⁄
3 och
1
⁄
2 . Använd miniskålen för upp
till 237 ml (1 kopp) vätska eller 63 g
(
1
⁄2 kopp) fasta råvaror.
4. Placera skärskivorna så att skärytan
kommer precis till höger om
inmatningsröret. Då kan bladet
rotera fullt ut innan det kommer i
kontakt med livsmedlet.
5. För att utnyttja matberedarens
hastighet, lägg i ingredienser som
ska hackas genom det lilla
inmatningsröret medan
maskinen körs.
6. Olika livsmedel kräver olika grader
av tryck för bästa resultat av
strimling och skivning. I allmänhet
används ett lätt tryck för mjuka,
ömtåliga råvaror (jordgubbar,
tomater o.dyl.), ett moderat tryck
för halvhårda varor (zucchini,
potatis o.dyl.) och ett fastare tryck
för hårda (morötter, äpplen,
hårdostar, halvfruset kött o.dyl.).
7. Mjuka och halvhårda ostar kan
kladda ut sig eller rulla upp på
strimlarskivan. För att undvika detta,
riv bara välkylda ostar.
8. Böjliga råvaror, som morötter eller
selleri, kan falla över i
inmatningsröret så
att skivor blir
ojämna. För att
minimera detta,
skär råvarorna i
flera stycken och
packa inmatningsröret ordentligt.
För bearbetning av små eller smala
livsmedel, är det lilla inmatningsröret
i inmataren särskilt lämpligt.
9. För kakdegar, sockerkakssmet eller
snabbröd, använd först
universalskärkniven för grädde, fett
och socker. Tillsätt de torra
ingredienserna sist. Lägg nötter och
frukter ovanpå mjölblandningen för
att förhindra att de hackas för
mycket. Bearbeta nötter och frukter
med kort puls tills de blandats med
de övriga ingredienserna.
Överberabeta inte.
10. Om rivna eller skivade råvaror samlar
sig på skålens ena sida, avbryt
bearbetningen och peta ner dem
med en spatel.
11. Ta bort råvaror som når upp till
undersidan av skär- eller
strimlarskivan.
12. Några få större stycken kan bli kvar
ovanpå skivan efter skivning eller
strimling. Om så önskas, kan dessa
skäras för hand och tillsättas till
blandningen.
13. Organisera arbetsuppgifterna så att
skålen inte behöver diskas så ofta.
Bearbeta torra eller fasta ingredienser
före vätskor.
14. För att lätt ta bort ingredienser från
universalskärkniven, töm
arbetsskålen, sätt på locket, och
pulsera 1 till 2 sekunder för att
snurra bladet rent.
15. När du tagit bort arbetsskålens lock,
lägg det upp och ner på bänken.
Det hjälper till att hålla bänken ren.