Bosch MUM58M64/06 Bruksanvisningar

Typ
Bruksanvisningar

Denna manual är också lämplig för

48
För din säkerhet
sv
Översikt
X Figur A
1 Påmatarinsats
2 Påmatare
3 Lock med påfyllningsrör
4 Tärningsskärarinsats
a Knivskiva
b Skärgaller, litet (9 mm)
c Skärgaller, stort (13 mm) *
d Hållare
e Spärrar
f Rensare till skärgallret
5 Drivaxel
6 Hölje
Grönsaksskärarinsats *
7 Riv- och skärskivor
a Vändbar skärskiva – tjock / tunn
b Vändbar strimlingsskiva – grov / fin
c Rivskiva – fin
d Rivskiva – grov
8 Skivhållare
* på vissa modeller
X Figur B
Arbetsläge
Viktigt påpekande
De riktvärden för arbetshastigheten som
rekommenderas i bruksanvisningen avser
apparater som har vridreglage med 7 lägen.
För apparater som har vridreglage med
4 lägen står värdena inom parentes under
det första värdet.
För din säkerhet
Tillbehöret är avsett för köksmaskinen MUM5... .
Följ bruksanvisningen för köksmaskinen MUM5... . Tillbehöret lämpar
sig för att skära matvaror i tärningar. Matvarorna får inte innehålla
ben, kärnor eller andra fasta beståndsdelar. Matvarorna får inte vara

tillämpningar möjliga.
Säkerhetsföreskrifter
W Risk för personskador på grund av vassa knivar / roterande
drivning!


Insatsen (tärningsskärare, grönsaksskärare) går bara att använda om
locket är fast åtdraget.
Insatsen får tas av / sättas på bara när drivningen står stilla. När
du tar isär och sätter ihop tärningsskärinsatsen får du bara fatta
knivskivan i plastknoppen i mitten.
Rör inte de vassa knivarna i skärgallret.
Håll skärgallret enbart i kanten!
Rör inte de vassa knivarna och kanterna på grönsaksskärarinsatsens
riv- och skärskivor. Håll skivorna enbart i kanten!
W Viktigt!
Använd tillbehöret enbart i det beskrivna arbetsläget.
Använd tillbehöret bara om det är komplett hopsatt.
49
Överbelastningsskydd
sv
Överbelastningsskydd
För att förhindra allvarliga skador på appa-
raten vid en överbelastning har drivaxeln en
insats (brottanvisning).
Vid överbelastning bryts bara insatsen av,
inte drivaxeln. En reservdel till insatsen ingår
i leveransen och går lätt att byta. Dessutom
kan den fås från kundtjänsten (beställnings-
nummer 623944).
Anvisning för byte av insatsen
X Figur C
Ta bort den defekta insatsen med hjälp av
en skruvmejsel (1.). Kontrollera innan du
trycker in den nya insatsen att den gamla
insatsens fyra avbrutna tappar inte sitter kvar
i drivaxeln.
Fastsättning av den nya insatsen:
Sätt på insatsen så att tapparna passar
in i hålen (2.).
Vrid insatsen tills de båda flikarna passar
in i urtagen (3.) och tryck in den i höljet.
Användning
Tärningsskärarinsats
W Obs.!
Anvisningar för användningen!
Tärningsskäraren lämpar sig bara för
skärning av potatis (rå eller kokt), morötter,
gurka, tomater, paprika, lök, bananer,
äpplen, päron, jordgubbar, meloner, kiwi,
ägg, mjuk köttkorv (t.ex mortadella) och kokt
eller stekt benfritt fågelkött.
Mycket mjuk ost (t.ex. mozzarella, fårost) går
inte att bearbeta.
För ostskivor (t.ex. Gouda) och hårdost (t.ex.
Emmentaler) får den mängd som bearbetas
i ett och samma arbetsmoment inte vara
större än 3 kg.
Kärna ur kärn- och stenfrukter (äpplen,
persikor etc.) före bearbetningen. Ta
bort benen från kokt eller stekt kött före
bearbetningen.
Matvarorna får inte vara frysta.
W Obs.!
Anvisningar för användningen!
Om du inte följer anvisningarna kan tärnings-
skäraren inklusive skärgallret och den rote-
rande kniven skadas.
Om du använder tärningsskäraren för något
annat ändamål än det avsedda, ändrar den
eller använder den felaktigt påtar sig Robert
Bosch Hausgeräte GmbH inget ansvar för
eventuella skador. Det gäller också ansvar
för skador (t.ex. slöa eller deformerade
knivar) som uppkommer genom bearbetning
av icke godkända matvaror.
Viktiga påpekanden:
Frukt / grönsaker bör inte vara alltför
mogna eftersom saften då kan tränga ut.
Låt kokta matvaror svalna före skär-
ningen, eftersom de då blir fastare och
skärresultatet blir bättre.
Du kan påverka tärningarnas längd
genom att trycka mer eller mindre hårt
när du skjuter påmataren.
Arbetshastighet
Välj arbetshastighet med hänsyn till de
matvaror som ska skäras.
Steg 3 (2): kokt potatis, morötter och ägg;
gurka, bananer, jordgubbar, meloner.
Steg 5 (3): rå potatis och morötter; mjuk
köttkorv (t.ex. mortadella), ostskivor, hårdost,
paprika, tomater, lök, äpplen.
Hopsättning av tärningsskärarinsatsen
X Figur D
Sätt in skärgallret i motordelen. Se upp
för urtagen!
Sätt in knivskivan i hållaren.
Tryck de 3 spärrarna uppåt tills de
snäpper fast.
Arbete med tärningsskäraren
X Figur E
Tryck på frigöringsknappen och för
svängarmen till läge 2.
Sätt in skålen:
Sätt på den framåtlutande skålen sätt
sedan ned den,
Vrid moturs tills den snäpper fast.
Tryck på frigöringsknappen och för
svängarmen till läge 1.
Ta bort skyddslocket från
drivningen.
50
Användning
sv
Sätt höljet på drivningen och vrid det
medurs till stopp.
Sätt in drivaxeln.
Obs.!
Hålet i drivaxeln (figur E-7) får inte vara
igensatt av matrester o.d.
Sätt in tärningsskärarinsatsen. Pilen
på tärningsskärarinsatsen och pilen på
höljet måste stämma överens!
Sätt på locket (var noga med marke-
ringen, figur E-9) och vrid det medurs till
stopp.
Sätt in nätstickkontakten.
Ställ in vridreglaget på det rekommende-
rade steget.
Lägg de matvaror som ska skäras i
påfyllningsröret. Tryck ned dem lätt med
påmataren om det behövs. Skär vid
behov först matvarorna i mindre bitar.
Obs.!
Töm skålen i god tid.:
– efter bearbetning av högst 1500 gram,
innan tärningarna når upp till tärnings-
skärarens underkant.
Anmärkningar:
När skålen ska tas ut / tömmas behöver
inte tärningsskäraren tas bort från appa-
raten. Tryck bra på frigöringsknappen
och för svängarmen till läge 2.
När flera olika matvaror bearbetas till
ett recept behöver inte tärningsskäraren
rengöras mellan matvarorna.
Efter arbetet
Ställ in vridreglaget på 0/off.
Ta ut nätstickkontakten.
Vrid locket moturs och ta av det.
Ta ut tärningsskivarinsatsen ur höljet.
Ta ut drivaxeln.
Vrid höljet moturs och ta av det.
Ta bort matrester i skärgallret med
skärgallerrensaren.
Isärtagning av tärningsskäraren
X Figur F
Tryck de 3 spärrarna utåt och ta av
knivskivan.
Ta ut skärgallret ur motordelen.
På vissa modeller:
Grönsaksskärarinsats
Vändbar skärskiva – tjock / tunn
för skärning av frukt och grönsaker.
Bearbetning på steg 5 (3).
Märkning på den vändbara skärskivan:
”1” för den tjocka skärsidan
”3” för den tunna skärsidan
Obs.!
Den vändbara skärskivan är inte lämplig för
skärning av hårdost, bröd, kuvertbröd och
choklad. Skär inte kokt potatis med fast
konsistens förrän den har svalnat.
Vändbar strimlingsskiva – grov /
fin
för strimling av grönsaker, frukt och ost utom
hårdost (t.ex. parmesan).
Bearbetning på steg 3 (2) eller 4 (3).
Märkning på den vändbara strimlingsskivan:
”2” för den grova strimlingssidan
”4” för den fina strimlingssidan
Obs.!
Den vändbara strimlingskivan är inte lämplig
för rivning av nötter. Strimla mjukost bara
med den grova sidan och på steg 7 (4).
Rivskiva – fin
för rivning av rå potatis, hårdost (t.ex.
parmesan), kyld choklad och nötter.
Bearbetning på steg 7 (4).
Obs.!
Rivskivan är inte lämplig för rivning av
mjukost och ostskivor.
Rivskiva – grov
för rivning av rå potatis till t.ex. ragg-
munkar eller kroppkakor.
Bearbetning på steg 7 (4).
Arbete med grönsaksskärarinsatsen
X Figur G
Tryck på frigöringsknappen och för
svängarmen till läge 2.
Sätt in skålen:
Sätt på den framåtlutande skålen sätt
sedan ned den,
Vrid moturs tills den snäpper fast.
Tryck på frigöringsknappen och för
svängarmen till läge 1.
51
Rengöring och skötsel
sv
Ta bort skyddslocket från drivningen.
Sätt höljet på drivningen och vrid det
medurs till stopp.
Sätt in drivaxeln.
Obs.!
Hålet i drivaxeln (figur G-7) får inte vara
igensatt av matrester o.d.
Lägg riv- och skärskivan på skivhållaren.
Vänd den önskade skär- eller strimlings-
sidan uppåt. Lägg skivan på skivhållaren
så att medbringarna på skivhållaren
passar in i hålen i skivan. Skivan måste
ligga an mot skivhållarens sidotappar.
Sätt skivhållaren på drivaxeln med en lätt
vridning.
Sätt på locket (observera märkningen,
figur G-10) och vrid det medurs till
stopp.
Sätt in nätstickkontakten.
Ställ in vridreglaget på det rekommende-
rade steget.
Lägg de matvaror som ska bearbetas
i påfyllningsröret och tryck ned dem med
påmataren.
Obs.!
Se till att skärgodset inte stockar sig i
utloppsöppningen.
Tips: För att skärresultatet ska bli likformigt
bör tunt skärgods bearbetas i buntar.
Efter arbetet
Stäng av apparaten med vridreglaget.
Vrid locket moturs och ta av det.
Lyft skivhållaren i urtagen. Ta ut skivorna.
Ta ut drivaxeln.
Vrid höljet moturs och ta av det.
Rengör delarna.
Rengöring och skötsel
W Obs.!
Använd inga repande rengöringsmedel. Du
kan skada ytorna. Maskindiska inte tärnings-
skärarinsatsens delar, knivarna blir slöa.
Ta isär tärningsskärarinsatsen före
rengöringen.
Skölj först alla delar under rinnande
vatten. Rengör delarna med en borste.
Drivaxeln ska bara torkas av med en
fuktig trasa.
Viktigt påpekande
Hålet i drivaxeln (figur E-7 eller G-7) får
inte vara igensatt av matrester o.d. Borsta
noggrant bort alla rester.
Alla övriga delar (hölje, lock, påmatare, grön-
saksskärarinsats) går att maskindiska.
Kläm inte fast plastdelarna i diskmaskinen.
De kan bli deformerade.
Tips: För att ta bort röd beläggning efter
bearbetning av t.ex. morötter kan du ta litet
matolja på en trasa och gnida rent plastde-
larna (inte riv- och skärskivorna) med den.
Skölj sedan delarna.
Recept
”Olivie”-sallad
(till cirka 4 personer)
4 kokta kalla potatisar
2 kokta morötter
4 hårdkokta ägg
200 g kokt kycklingbröst
1–2 saltgurkor eller marinerade gurkor
1–2 salladsgurkor
300 g små ärter (1 liten burk)
salt och peppar
250 g majonnäs
Skär de kokta men svalnade potatisarna,
morötterna och äggen i tärningar på steg
3 (2). Skär gurkorna och köttet i tärningar
på steg 5 (3).
Blanda alla tärnade ingredienser med
ärterna i en salladsskål.
Avsmaka med salt och peppar.
Blanda med majonnäsen och servera.
”Vinaigrette”-sallad
(till cirka 4 personer)
4 kokta kalla potatisar
500 g kokta rödbetor
2 kokta morötter
2 saltgurkor
100 g små ärter
½ knippe purjolök (cirka 50 g)
salt och peppar
100 ml matolja
Skär de kokta men svalnade potatisarna,
morötterna, rödbetorna och purjolöken i
tärningar på steg 3 (2). Skär saltgurkorna
i tärningar på steg 5 (3).
52
Recept
sv
Blanda alla tärnade ingredienser med
ärterna i en salladsskål.
Avsmaka med salt och peppar.
Servera med matolja.
”Stolichny”-sallad
(till 2 personer)
150 g skinka
3 kokta kalla potatisar
2 saltgurkor eller marinerade gurkor
1 kokt morot
En halv burk ärter
salt och peppar
Dressing:
½ dl crème fraîche
½ dl majonnäs
Skär de kokta men svalnade potatisarna
och moroten i tärningar på steg 3 (2).
Skär skinkan och gurkorna i tärningar på
steg 5 (3).
Blanda alla tärnade ingredienser med
ärterna i en salladsskål.
Avsmaka med salt och peppar.
Blanda alla ingredienser. Servera med
crème fraîche och majonnäs.
Kräftsallad
(till cirka 4 personer)
300 g kokt kött
300 g kokta svalnade potatisar
200 g salladsgurka
grönsallad
50 g kräftkött
3 hårdkokta ägg
150 g majonnäs
Skär de kokta men svalnade potatisarna,
äggen, gurkorna och kräftköttet i
tärningar på steg 3 (2). Skär det kokta
köttet i tärningar på steg 5 (3).
Finhacka grönsalladen.
Avsmaka med salt och peppar.
Servera med majonnäs.
Råkostsallad
(till 2-4 personer)
4 morötter
1 kålrabbi
1 äpple
1 zucchini
1 gurka
¼ blomkålshuvud
100 g färslost
Fruktsallad
½ ananas
½ melon
2 bananer
2 persikor
2 kiwi
50 ml amaretto
Skär frukten i tärningar på steg 3 (2).
Blanda alla tärnade ingredienser i en
salladsskål med amaretton.
”Okroshka”-soppa
(till 4-6 personer)
2 liter kvass
300 g kokt korv eller kycklingbröst
3-4 kokta kalla potatisar
3-4 hårdkokta ägg
1 knippe rädisor (8–10 st)
3 salladsgurkor
½ knippe purjolök (cirka 50 g)
persilja och dill
3 matskedar crème fraîche
senap, socker
Skär de kokta svalnade potatisarna och
äggen i tärningar på steg 3 (2). Skär
gurkorna, rädisorna, korven resp kyck-
lingbröstet i tärningar på steg 5 (3).
Blanda crème fraîche, hackad purjolök
och ägg med senap och socker ordentligt
och späd med kvass.
Tillsätt de tärnade ingredienserna, den
hackade persiljan och dillen.
Avsmaka med salt och peppar.
Med förbehåll för ändringar.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108

Bosch MUM58M64/06 Bruksanvisningar

Typ
Bruksanvisningar
Denna manual är också lämplig för