• 3 matskedar smör
• 250 g gröna lasagneplattor
• 50 g riven parmesan
• 50 g mild ost, riven
Beskrivning:
Skär bort brosk och svål från fläsket med
en vass kniv och skär i små tärningar.
Skala lök och morot, putsa sellerin och
skär allt i små tärningar. Hetta upp oljan i
en stekgryta, lägg i fläskköttet och de
tärnade grönsakerna och stek under
omrörning. Tillsätt köttfärsen gradvis och
stek under omrörning för att bryta upp
och deglasera köttbuljongen. Sjud
köttsåsen med tomaterna, kryddorna,
salt och peppar på svag värme under
lock i ca. 30 minuter. Gör béchamelsåsen
under tiden: Smält smöret i en kastrull,
tillsätt mjölet och värm tills det är gyllene
under oavbruten omrörning. Tillsätt
mjölken lite i taget under ständig
omröring. Krydda såsen med salt, peppar
och muskotnöt, sjud utan lock ca. 10
minuter. Smörj en stor fyrkantig
gratängform med 1 matsked smör. Lägg
flera skikt lasagneplattor, köttsås,
béchamelsås och ostblandning i formen.
Översta skiktet ska bestå av béchamelsås
med ost över. Lägg resterande smör i
klickar ovanpå lasagnen.
• Tid i produkten (min): 55
• Ugnsnivå: 1
5.5 Moussaka:
För 8-10 personer.
Ingredienser:
• 1 hackad lök
• olivolja
• 1,5 kg köttfärs
• 1 liten burk hackade tomater (400 g)
• 50 g riven ost
• 4 teskedar ströbröd
• salt och peppar
• kanel
• 1 kg potatis
• 1,5 kg aubergine
• smör att steka i
Ingredienser för béchamelsåsen:
• 75 g smör
• 50 g mjöl
• 600 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
Blandas med:
• 150 g riven ost
• 4 matskedar ströbröd
• 50 g smör
Beskrivning:
Fräs den hackade löken i lite olivolja,
tillsätt sedan köttfärsen och värm under
omrörning. Lägg i hackade tomater,
riven Emmentaler och ströbröd. Rör om
väl och låt koka upp. Krydda sedan med
salt, peppar och kanel och avlägsna från
spisplattan. Skala potatisen och skär den
i 1 cm tjocka skivor. Skölj auberginen och
skär i 1 cm tjocka skivor. Torka alla skivor
med hushållspapper. Bryn sedan i en
stekpanna med mycket smör. Gör
béchamelsåsen under tiden: Smält
smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och
värm tills det är gyllene under oavbruten
omrörning. Tillsätt mjölken lite i taget
under ständig omröring. Krydda såsen
med salt, peppar och muskotnöt, sjud
utan lock ca. 10 minuter. Lägg
potatisskivorna i botten av en smord
bakform, strö ut lite riven ost över. Lägg
ut ett lager av aubergine ovanpå detta.
Lägg sedan en del av
köttfärsblandningen ovanpå. Häll sedan
en del av béchamelsåsen ovanpå. Gör nu
ytterligare ett lager av potatis följt av
aubergine och sedan
köttfärsblandningen. Det sista lagret skall
vara béchamelsås. Sprid sedan ut resten
av osten ovanpå, samt ströbrödet. Smält
smöret och häll ut ovanpå moussakan.
• Tid i produkten (min): 60
• Ugnsnivå: 1
5.6 Pastagratäng:
För 2-4 personer.
Ingredienser:
• 1 liter vatten
• salt
• 250 g tagliatelle
• 250 g kokt skinka
• 20 g smör
• 1 knippe persilja
• 1 lök
• 100 g smör
• 1 ägg
• 250 ml mjölk
• salt, peppar och muskotnöt
• 50 g riven parmesan
Beskrivning:
SVENSKA
9