• 1 skiva vitt bröd, i bitar
• 75 g Gorgonzola, i tärningar
• 3 matskedar grädde
Beskrivning:
Rengör svamparna. Vrid loss stjälkarna
och skär i små tärningar. Krydda med
salt och peppar och droppa citronjuice
över.
Blanda de kryddade svmpstjälkarna med
bifftomat, persilja och basilika, bröd,
gorgonzola och grädde, krydda sedan
med salt och peppar. Fyll svamphattarna
och lägg i en smörad ugnsform.
• Tid i produkten: 15 minuter
• Ugnsnivå: 1
10.2 Fyllda tomater
Ingredienser för 2 personer:
• 4 stora tomater, varje ca 300 g
• 1 liten zucchini, ca 80 g
• 60 g champinjoner
• 1 schalottenlök
• 2 msk matolja
• 100 g kokt ris
• 50 ml grönsaksbuljong
• 75 g mozzarella
• 1 matsked hackad persilja
• salt
• nymalen svartpeppar
Beskrivning:
Skär av ett lock på varje tomat. Använd
en tesked för att ta ut innehållet och
lämna en kant på ca 1 cm. Hacka
tomatköttet fint. Skölj zucchinin och skär i
kuber. Skiva svamparna. Skala och
finhacka schalottenlöken.
Värm oljan i en kastrull. Bryn
schalottenlöken. Tillsätt zucchinin och
svamparna och sautera kortvarigt. Tillsätt
ris, hackad tomat och buljong och låt
koka i 5 minuter. Skär mozzarellan i små
kuber. Tillsätt mozzarellan och persilja till
riset och krydda med salt och peppar.
Fyll tomaterna med ris och sätt på
tomatlocken. Lägg tomaterna i en
smörad ugnsform.
• Tid i produkten: 15 minuter
• Ugnsnivå: bottom glass
Vrid formen efter halva tiden.
10.3 Potatis- / zucchinigratäng
Ingredienser för 2 personer:
• 250 g potatis
• 200 g squash
• salt
• nymalen vitpeppar
• 130 g blandad riven ost (t.ex.
pizzamix)
• 1 liten burk ansjovis, 60 g
• 1 krossad vitlöksklyfta
• 1 schalottenlök, finhackad
• 150 ml grädde
• färska örter (t.ex. basilika, mejram,
oregano, timjan) eller kryddmix
• lite olivolja
Beskrivning:
Skala potatis och skiva tunt.
Skölj zucchinin och torka dem noga med
en kökshandduk. Skär i tunna skivor.
Smörj en ugnsform med olivolja.
Blanda sedan ihop potatis och zucchini
och krydda med salt och peppar. Blanda
i 100 g ost, vitlöken och schalottenlöken
och lägg i lager i ugnsformen med
ansjovisen.
Blanda grädden med resten av osten.
Tillsätt de finhackade örterna eller
kryddmixen. Blanda noga och lägg över
rätten.
• Tid i produkten: 30 minuter
• Ugnsnivå: 1
10.4 Ostgratäng
Ingredienser för 3 personer:
• 8 skivor vitt bröd
• 100 ml vitt vin
• 1 lök, skuren i ringar
• 100 g riven ost (Gruyere eller alpost)
• 400 ml mjölk
• 3 ägg
• salt
• nymalen svartpeppar
• muskot, färskriven
• 100 g tärnad bacon, rökt
• 40 g smörflingor
• 1 knippe gräslök
Beskrivning:
Skär brödet diagonalt åt båda hållen så
det blir 32 trianglar. Varva med bröd och
20