3M Allergen Protein Rapid Kit Bruksanvisningar

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med 3M Allergen Protein Rapid Kit Bruksanvisningar. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
(Svenska)
SV
1
Datum för utgåva: 2019-01
Produktinformation
Fish Protein Rapid Kit
Lateral Flow Devices (LFD) för kvalitativ analys av skproteiner.
Produktbeskrivning och avsedd användning
3M™ Fish Protein Rapid Kit är avsedd för screening efter närvaro av skproteiner i rengör-på-plats (CIP) sista
sköljvattnet, sköljvattenprover, livsmedelsingredienser och processade livsmedelsprodukter.
3M Fish Protein Rapid Kit använder en lateral ödesanordning (LFD) som är en immunokromatogrask testmetod som
utnyttjar antikroppar som är specika för detektering av skproteiner. Positiva resultat visualiseras av närvaron av tre
linjer: en kontrollinje, en hook-linje och en testlinje. När skproteinet nns i koncentrationsintervall från en lägre nivå av 1
ppm. Denna gräns kan variera beroende på den testade matrisen. Den övre gränsen för detektering har inte bestämts för
specika skarter. Prov som innehåller stora mängder skprotein kan resultera i ett ogiltigt test som leder till att hook-
linjen och/eller provlinjen saknas.
3M Fish Protein Rapid Kit är avsett för användning inom livsmedels- och dryckesindustrin av utbildad personal. 3M har
inte dokumenterat användningen av denna produkt inom andra industrier än livsmedels- och dryckesindustrin. 3M har
exempelvis inte dokumenterat produkten för testning av läkemedel, kosmetika, kliniska prover eller veterinärprover. 3M
Fish Protein Rapid Kit har inte utvärderats med samtliga möjliga livsmedelsprodukter, livsmedelsbearbetningsmetoder
och testprotokoll.
3M Fish Protein Rapid Kit innehåller 25 tester, som beskrivs i tabell 1.
Tabell 1. Satsens delar
Artikel Identikation Antal Förvaring
3M™ Fish Protein Lateral
Flow Device (LFD)
Lateral ödesanordning i en
plastkassett
25 enheter individuellt
förpackade.
Förvara vid 2-8 °C.
Förvara inte i frys.
3M™ extraktionsbuert Flaska med
extraktionsbuert
1 aska med 50 ml Förvara vid 2-8 °C.
Förvara inte i frys.
Spädningsrör Mikrocentrifugrör
(2,2 ml volymkapacitet)
26 rör Förvara på en ren, torr plats.
Material som inte nns i satsen:
a. Svabbar och pipetter.
b. Användning av vortexblandare, timer och balans rekommenderas men krävs inte för alla prov.
c. Användning av en centrifug krävs för alla choklad- och tuggummiprover och rekommenderas, men krävs inte,
för alla fasta prov.
Säkerhet
Användaren ska läsa, förstå och följa all säkerhetsinformation i anvisningarna till 3M Fish Protein Rapid Kit. Behåll
säkerhetsanvisningarna för framtida bruk.
VARNING! Indikerar en farlig situation som, om den inte undviks, kan resultera i dödsfall eller allvarliga
personskador och/eller materiella skador.
OBSERVERA! Indikerar en potentiellt farlig situation som, om den inte undviks, kan resultera i materiella skador.
W VARNING
För att minska riskerna som förknippas med felaktiga resultat:
3M har inte dokumenterat användningen av 3M Fish Protein Rapid Kit inom andra industrier än livsmedels- och
dryckesindustrin. 3M har exempelvis inte dokumenterat produkten för testning av läkemedel, kosmetika, kliniska
prover eller veterinärprover.
3M Fish Protein LFD bör läsas av 11 ± 1 minuter efter det att provet har laddats på Lateral Flow Device.
3M extraktionsbuert är avsedd för användning med en specik lot av 3M Fish Protein LFD. Byt inte ut
komponenter i 3M Fish Protein Rapid Kit med andra partier eller satser.
3
(Svenska)
SV
2
3M extraktionsbuert är avsedd för användning med en specik lot av 3M Fish Protein LFD. Kassera eventuell
kvarvarande 3M extraktionsbuert när alla 3M Fish Protein Lateral Flow Devices har använts.
Förvara 3M Fish Protein Rapid Kit enligt föreskrifterna på förpackningen och i produktinformationen.
Använd alltid 3M Fish Protein Rapid Kit före utgångsdatumet.
Använd alltid 3M Fish Protein Rapid Kit vid 20-25 °C temperatur.
3M™ Allergen Protein Testing Kits är inte avsedda för detektering av hydrolyserande proteiner.
För att minska riskerna som förknippas med falskt negativa resultat:
Använd 3M Fish Protein Rapid Kit med livsmedels- och miljöprover som har validerats internt eller av en tredje part.
För att minska riskerna för kemikalieexponering ska du:
3M Fish Protein Rapid Kit är avsett för användning inom livsmedels- och dryckesindustrierna av utbildad personal.
OBSERVERA
För att minska riskerna med felaktiga resultat:
Se avsnittet Tolkning av resultat i produktinformationen för att säkerställa en korrekt tolkning av 3M Fish Protein
LFD.
Se säkerhetsdatabladet för mer information.
Besök vår webbplats på www.3M.com/foodsafety eller kontakta din lokala 3M-representant eller återförsäljare för mer
information om dokumentation av produktprestanda.
Användaransvar
Det åligger användarna att bekanta sig med produktinstruktioner och produktinformation. Besök vår webbplats på
www.3M.com/foodsafety eller kontakta din lokala 3M-representant eller återförsäljare för mer information.
Precis som med alla testmetoder som används för matanalys kan testmatrisen påverka resultaten. Vid val av
testmetod är det viktigt att inse att externa faktorer som provtagningsmetod, testprotokoll, provpreparering, hantering
och laboratorieteknik kan påverka resultat. Matprovet i sig kan påverka resultatet.
Det är användarens ansvar att välja en testmetod eller produkt att utvärdera ett tillräckligt antal prover för att försäkra
användaren om att den valda testmetoden uppfyller användarens kriterier.
Det åligger också användaren att fastställa att en testmetod och dess resultat uppfyller kraven från dennes kunder och
leverantörer.
Liksom med alla testmetoder utgör inte resultat som erhållits från användning av någon produkt från 3M
Livsmedelshygien en garanti för kvaliteten hos de matriser eller processer som testats.
Begränsning av garantier/Begränsad åtgärd
MED UNDANTAG AV VAD SOM UTTRYCKLIGEN ANGES I AVSNITT OM GARANTIBEGRÄNSNING FÖR
INDIVIDUELLA FÖRPACKNINGAR, FRÅNSÄGER SIG 3M ALLA UTTRYCKLIGA OCH UNDERFÖRSTÅDDA GARANTIER,
INKLUSIVE, MEN INTE BEGRÄNSAT TILL, ALLA GARANTIER BETRÄFFANDE SÄLJBARHET ELLER LÄMPLIGHET FÖR
ETT VISST ÄNDAMÅL. Om någon produkt från 3M Livsmedelshygien är defekt kommer 3M eller dess auktoriserade
leverantör att efter eget gottnnande ersätta produkten eller återbetala produktens inköpspris. Detta är den enda
ersättning som ges. Kunden måste meddela 3M och returnera produkten inom sextio dagar efter upptäckt av misstänkt
defekt. Var vänlig ring Kundtjänst (i USA: 1-800-328-1671) eller din ociella representant för 3M Livsmedelshygien för
ett godkännande avseende återsändande av produkt.
3M ansvarsfriskrivning
3M KOMMER INTE ATT PÅTA SIG NÅGOT ANSVAR FÖR FÖRLUST ELLER SKADOR, VARE SIG DIREKTA, INDIREKTA,
SÄRSKILDA, TILLFÄLLIGA ELLER EFTERFÖLJANDE SKADOR, INKLUSIVE, MEN INTE BEGRÄNSADE TILL,
FÖRLORADE VINSTER. Under inga omständigheter ska 3M:s ansvar i något som helst lagrum överskrida inköpspriset för
den produkt som påstås vara defekt.
Förvaring och kassering
Förvara alla 3M Fish Protein Rapid Kit-komponenter vid 2-8 °C temperatur.
3M Fish Protein Rapid Kit-komponenter bör inte frysas, utsättas för UV-ljus eller utsättas för långvarig värme (>30 °C).
3M Fish Protein Rapid Kit-komponenter bör inte användas efter utgångsdatumet. Utgångsdatum och partinummer anges
på etiketten på lådans utsida.
(Svenska)
SV
3
Observera att varje 3M extraktionsbuert-lot är validerat specikt för varje LFD-lot och inte kan bytas ut med andra
partier eller satser.
Kassera enligt gällande lokala/regionala/industriella normer och föreskrifter.
Bruksanvisning
Följ alla anvisningar noggrant. Underlåtenhet att göra detta kan leda till felaktiga resultat. Säkerställ att alla 3M Fish
Protein Rapid Kit-komponenter håller rumstemperatur (20-25 °C) före användning.
Provanalys
1. CIP sista sköljvatten-prover
1.1 Märk ett mikrocentrifugrör för varje CIP-prov.
1.2 Tillsätt 800 l 3M extraktionsbuert till ett märkt mikrocentrifugrör.
1.3 Tillsätt 200 l av CIP sista sköljvatten-prov. Skaka kraftigt, eller vortexblanda i 15 sekunder för att blanda
noggrant, för att erhålla ett extraherat prov.
Obs! pH i extraherat prov bör ligga mellan 5 och 10. Gå till avsnittet Felsökning för ytterligare information.
1.4 Ta bort en 3M Fish Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
1.5 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 1.3 med en ren pipett- eller pipettspets och applicera den
på provbrunnen på 3M Fish Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1 minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning av
resultat.
eller
00:00:15
2. Sköljvattenprov
2.1 Märk ett mikrocentrifugrör för varje sköljvattenprov.
2.2 Tillsätt 500 l 3M extraktionsbuert i ett märkt mikrocentrifugrör.
2.3 Ta en ren svabb och doppa hela spetsen i mikrocentrifugröret och blöt spetsen med 3M extraktionsbuert.
Tryck försiktigt ut överödig vätska från spetsen mot insidan av röret.
2.4 Ta den blöta svabben och undersök ett ytområde på 10 X 10 cm och håll svabben i 30° vinkel mot ytan.
Gnugga svabben långsamt och noggrant över ytan. Gnugga svabben tre gånger över ytan och byt riktning
mellan dragen.
2.5 Ta svabben och sätt tillbaka den i det för-märkta röret och virvla svabben era gånger för att släppa ut
eventuella rester som kan nnas på ytan av svabben i 3M extraktionsbuert. Bryt av toppen på svabben i
röret, sätt på locket ordentligt och blanda väl för att få ett extraherat prov.
2.6 Ta bort en 3M Fish Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
2.7 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 2.5 med en ren pipett- eller pipettspets och applicera den
på provbrunnen på 3M Fish Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1 minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning av
resultat.
(Svenska)
SV
4
eller
00:00:15
3. Vätskeprov med undantag av ytande chokladprover
3.1 Märk ett mikrocentrifugrör för varje vätskeprov.
3.2 Mät upp 900 l 3M extraktionsbuert i ett märkt mikrocentrifugrör.
3.3 Tillsätt 100 l av ett välblandat prov. Skaka kraftigt, eller vortexblanda i 15 sekunder för att blanda noggrant,
för att erhålla ett extraherat prov.
Obs! pH i extraherat prov bör ligga mellan 5 och 10. Gå till avsnittet Felsökning för ytterligare information.
3.4 Ta bort en 3M Fish Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
3.5 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 3.3 från det mellersta (vattenhaltiga) skiktet med en ren
pipett- eller pipettspets och applicera den på provbrunnen på 3M Fish Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1
minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning av resultat.
eller
00:00:15
4. Flytande chokladprov
4.1 Märk två mikrocentrifugrör för varje ytande chokladprov.
4.2 För att förbereda ett prov tillsätter du 500 l av ett välblandat ytande chokladprov och sedan 500 l 3M
extraktionsbuert i ett märkt mikrocentrifugrör och skakar kraftigt för att blanda ordentligt, eller vortexblandar
i ca 15 sekunder.
(Svenska)
SV
5
4.3 Tillsätt 900 l 3M extraktionsbuert i det andra märkta mikrocentrifugröret och tillsätt 100 l av det
förberedda provet från steg 4.2. Skaka kraftigt för att blanda ordentligt eller vortexblanda i ca 15 sekunder.
4.4 Centrifugera i 20-30 sekunder vid 5 000-7 000 rpm (3 000 x g). Supernatanten är det extraherade provet.
4.5 Ta bort en 3M Fish Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
4.6 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 4.4 från det mellersta (vattenhaltiga) skiktet med en ren
pipett- eller pipettspets och applicera den på provbrunnen på 3M Fish Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1
minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning av resultat.
eller
00:00:15
5. Fasta prover
5.1 Märk ett mikrocentrifugrör för varje prov som inte är en vätska.
5.2 Mal prov till ett nt homogent pulver.
5.3 Mät upp 0,2 g prov i ett märkt mikrocentrifugrör.
5.4 Tillsätt 1,8 ml av 3M extraktionsbuerten till provet i mikrocentrifugröret. Skaka kraftigt, eller vortexblanda i 15
sekunder för att blanda noggrant, för att erhålla ett extraherat prov.
Obs! Smält chokladprov.
5.5 Centrifugera i 20-30 sekunder vid 5 000-7 000 rpm (3 000 x g). Supernatanten är det extraherade provet.
5.6 Ta bort en 3M Fish Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
5.7 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 5.5 från det mellersta (vattenhaltiga) skiktet med en ren
pipett- eller pipettspets och applicera den på provbrunnen på 3M Fish Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1
minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning av resultat.
(Svenska)
SV
6
1,8 ml
00:00:15
eller
Tolkning av resultat
Kontrollinjen ligger bredvid bokstaven C på 3M Fish Protein LFD. Testlinjen ligger bredvid bokstaven T på 3M Fish
Protein LFD. Hook-linjen ligger bredvid bokstaven H och/eller mellan T- och C-linjerna. Obs! Vissa LFD-kassetter kanske
inte har en H-märkning på sidan av plastkassetten.
Läs av LFD vid 11 ± 1 minuter efter applicering av provet. Ett prov anses vara:
a. Negativt för skprotein när endast de två linjerna längst bort från brunnen, kontroll- och hook-linjen syns på
3M Fish Protein LFD.
b. Positivt för skprotein när alla tre linjerna (test-, hook- och kontrollinjen) är synliga på 3M Fish Protein LFD.
c. Ogiltigt om 3M Fish Protein LFD inte visar hook-linjen i mitten. Provet kan vara överbelastat med skprotein
och behöver spädas ut.
d. Ogiltigt om 3M Fish Protein LFD inte visar kontrollinjen.
C = Kontrollinje
H = Hook-linje
(förutom gluten)
T = Testlinje
All avläsning efter 12 minuter från provets ursprungliga applicering i 3M Fish Protein LFD bör anses vara ogiltig. En
avläsning vid denna tidpunkt kan inte tolkas och kan leda till felaktiga resultat.
(Svenska)
SV
7
Felsökning
1. Provet misslyckas med att migrera över remsan inom de första 5 minuterna efter applicering av provet i 3M Fish
Protein LFD.
Provet kan vara för visköst och måste centrifugeras om detta inte redan gjordes under beredningen av provet. Om
provet redan har centrifugerats kan det vara nödvändigt att bereda en 1:1-spädning med 3M extraktionsbuert.
(Obs! Detta kan minska känsligheten till ~2 ppm för vissa matriser.)
2. En röd punkt visas på testlinjen men resten av testlinjen ändrar inte färg.
Provpartiklar kan ha passerat runt ltret i kassetten, kör provet igen genom att ta en ny 3M Fish Protein LFD från
satsen och upprepa testet.
3. pH i extraherat prov bör ligga mellan 5 och 10. Om pH ligger utanför detta intervall kan ytterligare utspädning
krävas (d.v.s. förbereda en 1:1-spädning med 100 l av det extraherade provet och 100 l av 3M extraktionsbuert.
Detta kan minska känsligheten till ~2 ppm för vissa matriser.)
Om du har frågor om specika tillämpningar eller procedurer kan du kontakta din representant eller återförsäljare för 3M
Livsmedelshygien.
Minsta prestandaegenskaper
Lägsta gränsen för detektion
(a)
1 ppm
Övre gränsen för detektion Den har inte bestämts för specika skarter
(a)
Den lägsta detektionsgränsen denieras som den lägsta koncentrationen av allergenet i ett testprov som kan
särskiljas från ett sant blindprov vid en bestämd sannolikhetsnivå
1
.
Referenser
1. Abbott, M., Hayward, S., Ross, W., Godefroy, S.B., Ulberth, F., Van Hengel, A. J., Roberts, J., Akiyama, H., Popping,
B., Yeung, J.M., Wehling, P., Taylor, S., Poms, R.E., and Delahaut, P. (2010). Appendix M: Validation Procedures for
Quantitative Food Allergen ELISA Methods: Community Guidance and Best Practices. J. AOAC Int. 93, 442-450.
Symbolförklaringar
www.3M.com/foodsafety/symbols
1/163