Steba PS M2000 DEVIL’S HEAVEN Användarmanual

Kategori
Racletter
Typ
Användarmanual
52
1) Grillrost
2) Uppsamlingsbricka
3) Rostfria stålramar, avtagbara
4) Grillplåt för eftergrillning, måste alltid vara i grillen
5) Temperaturindikator
6) Vridknapp
7) Timer
8) Strömbrytare, Säkring (10 A, 250 V)
9) Grillspade
Power Steakgrill
Med den extrema övervärmen på mer än 800°C, uppmätt i radia-
torn, bryns köttet på bara få minuter. Insprängt fett smälter vid
grillning vilket producerar en väldigt god aroma. Köttet stängs in
i grillen under grillning, så att köttsaft och fett förblir kvar.
53
Allnt
Denna apparat är avsedd för hushålls- och inomhusbruk. Läs
noggrant igenom bruksanvisningen och bevara den på ett sä-
kert ställe. Vid överlåtelse av apparaten till andra perspner måste
bruksanvisningen följa med. Använd apparaten enligt instrukti-
onerna och följ säkerhetsanvisningarna. För skador och olyckor
som orsakats genome ej beaktande, övertas inget ansvar. Ta bort
eventuellt förpackningsmaterial och alla klistermärken. Rengör
alla delar noggrant (se rengöring).
Säkerhetsanvisningar
Het yta! Det finns risk för brännskador vid beröring av
ytan under pågående drift. Placera grillen med ett
avstånd på 10 cm på sidan och 70 cm uppåt.
· Anslut och annd grillen endast genom att följa anvisningarna
som anges på typskyltarna.
· Grillen är inte lämpad för inbyggnad och får inte heller använ-
das som en sådan.
· Använd endast om ledningen och grillen inte är skadade. Kon-
trollera före varje användning!
· Berör inte kontakten med våta händer.
· Anslut grillen endast I jordasnlutna och lättåtkomliga eluttag.
· Dra aldrig ut kontakten genom att dra I kabeln, utan genom
att dra i kontakten.
· Dra alltid ut kontakten efter varje användning eller vid fel.
· Dra aldrig elsladden. Se till att den inte skaver mot vass kant
eller kläms.
· ll elsladden borta från varma ytor.
OBS! Temperaturen är väldigt hög vid grillens öppning!
Håll tillräckligt avstånd med händerna och ansiktet.
Apparaten får användas av barn från 8 år och av personer
med reducerad fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller
brist på erfarenhet och/eller kunskap om de är under uppsikt
eller har lärt sig hur apparaten ska anndas på ett säkert sätt
och förstått eventuella risker. Rengöring och användarunder-
54
ll får inte göras av barn. Det går dock bra om de är äldre än
8 år och är under uppsikt.
Barn yngre än 8 år ska hållas borta från apparaten och elkabeln.
Barn bör övervakas för att säkerställa att de inte leker med ap-
paraten eller med förpackningsmaterialet (som t.ex. plastpå-
sar).
Apparaten får inte drivas med en timer eller med en separat
fjärrströmbrytare!
Lämna aldrig grillen utan uppsikt under drift.
Förvara aldrig apparaten utomhus eller i fuktiga rum.
Placera inget på apparaten och täck inte ventilationerna.
Doppa ej apparaten i vatten.
Lämna minst 10 cm plats runt apparaten.
Använd aldrig apparaten efter funktionsfel, t.ex. om den har
tappats eller skadats på något annat sätt.
Tillverkaren påtar sig inget ansvar för falsk eller felaktig anvä-
ndning, vilket orsakats av att bruksanvisningen inte följts.
För att undvika risker, får reparationer på apparaten, som t.ex.
en skadad ledning, endast utföras av en auktoriserad kundt-
jänst. Endast original reservedelar får användas.
Apparaten blir väldigt varm och bör transportas endast efter
kylning.
Använd apparaten endast för de ändamål som beskrivs i
bruksanvisningen.
Grillrosten får inte packas in i aluminiumfolie.
Stoppa inget material så som papper, plastik osv. in i apparaten.
Apparaten är avsedd att användas i hushålls- och lin-
knande miljöer så som:
o I kök för anställda i affärer, kontor och andra företags-
områden.
o I jordbruksföretag och av anställda och kunder på hotell,
motell eller andra övernattningsanläggningar.
o På pensionat
55
Före första användningen: Rengör alla delar grundligt och
torka dem, förutom värmeelementen. För att få bort lukten
„ny apparat“, värm upp apparaten under ca. 15 min.
Varning! Apparaten blir het. Risk för brännska-
dor! Under drift kan temperaturen på ytorna bli väl-
digt hög! Placera inte apparaten på känsliga underlag
och håll den minst 70 cm borta från brännbart material (t.ex.
gardiner).
Under användning uppstår det varm ånga. Håll händern och
ansikte borta.
Vid användning av förlängningskabel måste tvärsnittet vara 1,5
mm². Ledningen på kabeln måste vara helt utrullad.
Vid användning av en GS- testad 16 A förlängningskabel, får
den inte belastas med mer än 3680 watt. Detta innebär fara för
brand!
Ha koll på sladden, barn får inte dra i den och det får inte up-
pstå risk för snubbling.
Apparaten måste alltid kopplas ur eluttaget när den ska mon-
teras, inte är under uppsikt eller vid rengöring.
OBS: på grund av brandrisk får inga fettrika livsmedel befinna
sig på radiatorn.
Använd alltid grillen med uppsamlingsbrickan. Brickan ska all-
tid föras in 2 steg under grillrosten.
Hygien: På grund av bakterier och mögel är det alltid viktigt
att apparaten rengörs!
Rengöring
Varning! Dra alltid ur eluttaget innan du rengör ap-
paraten!
Doppa aldrig apparaten i vatten.
Fettrester ska alltid avlägsnas på grund av hygieniska skäl och
på grund av brandrisk.
· Inbyggnadsramen I rostfritt stål kan dras ut ur grillen genom en
lätt lyftning.
56
· Uppsamlingsbrickan, grillrosten och grillspaden kan ock dis-
kas i diskmaskin. Man kan eventuellt använda lite diskmedel
eller speciellt rengöringsmedel för ugn.
· Använd inte slipmedel eller andra syrmedel.
· Luckan, ytorna och inre material kan rengöras med en fuktig
trasa och lite tvålvatten.
Den undre grillplåten för eftergrillning måste be-
finna sig inne i grillen för att skydda grillens inre
ytor.
Hantering
Viktigt:
Placera aldrig apparaten på eller nära het yta (t.ex. spis). Använd
alltid apparaten på en jämn, stabil och temperaturbeständig yta.
Det är alltid viktigt att se till att det inte finns några brandfarliga
föremål i närheten.
Ställ inte apparaten på kanten av bordet vart barn kan nå upp till
den eller vart den kan falla ner på vid beröring.
Idrifttagning av grillen
Viktigt!
Apparaten kan frige ånga och rök vid första användning. Undvik att placera över-
drivet stor mat i apparaten eftersom maten inte får röra vid värmeelementen. Mat-
varor med mycket fett bör förberedas på insats 3. Samtidigt ska pannan placeras
på insats 1.
· Anslut grillen till ett eluttag och starta den genom att trycka på ON-OFF knappen.
· För in grillrosten och uppsamlingsbrickan med medföljande grillspade in i grillen.
Använd en kökshandske när du gör detta.
· Tryck på kontrollreglaget tills displayen visar 400°C och 10 minuter.
· Om ingen inställning görs inom 20 sekunder, växlar grillen automatiskt till viloläge.
· Tryck igen på reglageknappen så att displayen visar 400°C. Genom att vrida på
vridknappen kan temperature ändras från 400°C till 85C med 10°C stegvist.
· Tryck på knappen igen, den kommer att blinka i 10 minuter. Genom att vrida på
vridknappen kan man ändra tid från 10 minuter till 99,59 minuter I 30 sekunder
stegvist.
· Tryck på kontrollknappen igen för att starta om grillen.
· Medan grillen värms upp, lyser en LED lampa bredvid termperaturdisplayen. När
vald temperature har uppnåtts hörs en kort signal och inställd tid sätter igång.
57
· Under drift, kan temperature och tid ändras när som helst. Tryck på kontrollknap-
pen 4 gånger tills temperaturdisplayen blinkar. Nu kan detta ändras med kontroll-
reglaget. Geno matt trycka igen bekräftas temperatur och tid kan ställas in. Med
ytterligare ett tryck bekräftas de nya inställningarna och grillen startar om.
· Om man trycker på knappen igen, går grillen I viloläge efter 20 sekunder.
· Viktigt! Ventilationen för kylning fortsätter att löpa tills grillen har uppnått en
temperature på 60 grader. “H” lyser då i displayrutan. Först då kan man trycka på
huvudströmbrytaren.
· Det kan uppstå en mörkare missfärgning i mitten på radiatorcentralen vilken orsa-
kas av temperaturregulatorn i keramiken.
·
Risk för brännskador! På grund av de höga temperaturerna får grill-
spaden inte befinna sig på grillrosten eller på uppsamlingsbrickan under
drift.
· Det rekommenderas att sätta lite vatten I uppsamlingsbrickan först, så att fettet
inte tänds och röken minskar.
· Förbli lugn vid brandfara! Ta bort grillplåten först, sedan maten. Släck inte med
vatten, utan använd en fuktig trasa för att släcka flammorna.
· Knapplås: Håll vridknappen intryckd under minst 3 sekunder för att aktivera
knapplås, då visas “L” i högra displayen. Lås upp igen genom att trycka igen under
3 sekunder.
Temperatur
· Vid maximal inställning är kärntemperaturen i keramikradiatorn 830°C +/-
20°C och påverkas av växlingsspänningen.
· På grund av de höga temperaturerna i grillen, missfärgas det rostfria stålet, vilket
även påverkas av strålvärmen. Detta är ingen grund för reklamation.
· På grund av de olika insättningsnivåerna av grillplåten, minskar även strålning-
stemperaturen. Val av inläggsnivå beror på:
o Egen smak
o Typ av livsmedel (oxe, gris, kalv, fisk, osv.)
o Grillningsgrad
o Tjockhet
o Fett innehåll i livsmedel
o Vald temperatur
· Nivåer för plåtar:
o Övre fack för plåt (nivå 1 – 4) lämpad för grillning
o Mellersta fack för plåt (nivå 4 – 6) lämpad för gratinering
o Undre fack för plåt (nivå 6 – 9) lämpad för eftergrillning
· På grund av varierna personliga preferenser, bör val av temperaturinställning, ni
av plåt och tid vara baserade på erfarenhet.
·Viktigt: På grund av extremt höga temperature I grillen, måste man alltid
ha koll på grillmaten!
· För att uppnå snabb grillning, ska man placera grillmaten så nära radiator som
möjligt utan att beröra värmekällan.
58
· Den mest intensive värmen befinner sig direct under radiatorn på bak-
sidan av hyllnivå 1 och 2. På grillrosten är detta område markerat.Från nivå 3
ändras strålvinkeln och grillens temperature.
·Grilltid:
o Kött på båda sidor 1 – 4 minuter (beroende på styrkan)
o Fågel på båda sidor 2 – 3 minmuter (beroende på styrkan)
· Tid för eftergrillning: 3 minuter I vilozon. Innan servering kan köttet grillas kort på
båda sidor.
· Kärntemperatur
Blodig / rare Mellan / medium Välstekt / welldone
Oxe 53/55°C 58/60°C 60/75°C
Gris / 65/70°C 75/80°C
Kalv/Lamm / 55/65°C 65/70°C
Fågel / / 75/80°C
Fisk / 55/62°C /
Krydda: Efter grillning kan man krydda med salt, peppar ellre andra kryddor.
Tips
Grillmaten ska tas ut ur kylskåp ca. 1 timmer före grillning så att den värms upp till
rumstemperatur.
· Innan grillning, ska man suga upp eventuell vätska från köttet med en handduk så
att grillningen kan påbörja fortare.
· Dra ut grillrosten med grillspaden och placera vald grillmat på rosten. Placera up-
psamlingsbrickan två nivåer lägre och för i plåten för eftergrillning längst ner.
· Vänd på köttet efter 1 – 4 minuter och grilla det ytterligare 1-4 minuter tills du har
uppnått önskat grillningsresultat.
·För att undvika fettfläckar som kan hamna på arbetsytan när du drar ut
grillrosten, börja med att dra ut en tredke del av det nedre facket, nivå 9.
Efter det bör man dra ut grillrosten med den färdiggrillade maten.
·
Grilla inte rökt eller torkat kött eller andra torra livsmedel (som t.ex. knä-
ckebröd).
· När köttet är färdiggrillat, late det ligga kvar I ca. 5 minuter i eftergrillnings plåten.
· För att krydda till den krispiga sidan, rosta på gallret igen i 30 sekunder på varje
sida.
· Magerst kött innehåller lite fett och är inte så lätt att grilla Det borde vändas my-
cket oftare för att uppnå lyckat grillningsresultat.
· Fisk:
o Fiskprotein koagulerar mycket snabbt och blir tort och fast. Fisk bör därför
grillas på nivå 3- 4 på full effect i ca. 30 sekunder på var sida. Placera slutligen
I eftergrillnings plåt för vila i några minuter.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Steba PS M2000 DEVIL’S HEAVEN Användarmanual

Kategori
Racletter
Typ
Användarmanual