3M Allergen Protein Rapid Kit Bruksanvisningar

Typ
Bruksanvisningar
(Svenska)
SV
1
Datum för utgåva: 2019-03
Produktinformation
Gluten Protein Rapid Kit
Lateral Flow Devices (LFD) för kvalitativ analys av glutenproteiner.
Produktbeskrivning och avsedd användning
3M™ Gluten Protein Rapid Kit är avsedd för screening efter närvaro av glutenproteiner i rengör-på-plats (CIP) sista
sköljvattnet, sköljvattenprover, livsmedelsingredienser och processade livsmedelsprodukter.
3M Gluten Protein Rapid Kit använder en lateral ödesanordning (LFD) som är en immunokromatogrask testmetod som
utnyttjar antikroppar som är specika för detektering av glutenproteiner. Positiva resultat visualiseras genom närvaron
av två linjer; testlinjen och kontrollinjen när glutenprotein är närvarande vid eller över 5 ppm för livsmedelsråvaror,
bearbetade livsmedelsprodukter och CIP eller sköljvattenlösning och vid över 5 g/ml per 100cm
2
för ytor. Dessa
gränser kan variera beroende på matrisen. Det dynamiska mätområdet för 3M Gluten Protein Rapid Kit har visat sig vara
2,5 ppm och >100 000 ppm. Den övre gränsen för detektering har inte uppnåtts även vid testning av rena toxiska korn.
3M Gluten Protein Rapid Kit är avsett för användning inom livsmedels- och dryckesindustrin av utbildad personal. 3M
har inte dokumenterat användningen av denna produkt inom andra industrier än livsmedels- och dryckesindustrin.
3M har exempelvis inte dokumenterat produkten för testning av läkemedel, kosmetika, kliniska prover eller
veterinärprover. 3M Gluten Protein Rapid Kit har inte utvärderats med samtliga möjliga livsmedelsprodukter,
livsmedelsbearbetningsmetoder och testprotokoll.
3M Gluten Protein Rapid Kit innehåller 25 tester, som beskrivs i tabell 1.
Tabell 1. Satsens delar
Artikel Identikation Antal Förvaring
3M™ Gluten Protein Lateral
Flow Device (LFD)
Lateral ödesanordning i en
plastkassett
25 enheter individuellt
förpackade.
Förvara vid 2-8 °C.
Förvara inte i frys.
3M™ extraktionsbuert Flaska med
extraktionsbuert
1 aska innehållande 50 ml Förvara vid 2-8 °C.
Förvara inte i frys.
Spädningsrör Mikrocentrifugrör
(2,2 ml volymkapacitet)
26 rör Förvara på en ren, torr plats.
Material som inte nns i satsen:
a. Svabbar och pipetter.
b. Användning av vortexblandare, timer och balans rekommenderas men krävs inte för alla prov.
c. Användning av en centrifug krävs för alla choklad- och tuggummiprover och rekommenderas, men krävs inte,
för alla fasta prov.
Säkerhet
Användaren ska läsa, förstå och följa all säkerhetsinformation i anvisningarna till 3M Gluten Protein Rapid Kit. Behåll
säkerhetsanvisningarna för framtida bruk.
VARNING! Indikerar en farlig situation som, om den inte undviks, kan resultera i dödsfall eller allvarliga
personskador och/eller materiella skador.
OBSERVERA! Indikerar en potentiellt farlig situation som, om den inte undviks, kan resultera i materiella skador.
W VARNING
För att minska riskerna som förknippas med felaktiga resultat:
3M har inte dokumenterat användningen av 3M Gluten Protein Rapid Kit inom andra industrier än livsmedels- och
dryckesindustrin. 3M har exempelvis inte dokumenterat produkten för testning av läkemedel, kosmetika, kliniska
prover eller veterinärprover.
3M Gluten Protein LFD bör läsas av 11 ± 1 minuter efter det att provet har laddats på Lateral Flow Device.
3M extraktionsbuert är avsedd för användning med en specik lot av 3M Gluten Protein LFD. Byt inte ut
komponenter i 3M Gluten Protein Rapid Kit med andra partier eller satser.
3
(Svenska)
SV
2
3M extraktionsbuert är avsedd för användning med en specik lot av 3M Gluten Protein LFD. Kassera eventuell
kvarvarande 3M extraktionsbuert när alla 3M Gluten Protein Lateral Flow Devices har använts.
Förvara 3M Gluten Protein Rapid Kit enligt föreskrifterna på förpackningen och i produktinformationen.
Använd alltid 3M Gluten Protein Rapid Kit före utgångsdatumet.
Använd alltid 3M Gluten Protein Rapid Kit vid 20-25 °C temperatur.
3M™ Allergen Protein Testing Kits är inte avsedda för detektering av hydrolyserande proteiner.
För att minska riskerna som förknippas med falskt negativa resultat:
Använd 3M Gluten Protein Rapid Kit med livsmedels- och miljöprover som har validerats internt eller av en tredje part.
För att minska riskerna för kemikalieexponering ska du:
3M Gluten Protein Rapid Kit är avsett för användning inom livsmedels- och dryckesindustrierna av utbildad personal.
OBSERVERA
För att minska riskerna med felaktiga resultat:
Se avsnittet Tolkning av resultat i produktinstruktionerna för att säkerställa en korrekt tolkning av 3M Gluten
Protein LFD.
Se säkerhetsdatabladet för mer information.
Besök vår webbplats på www.3M.com/foodsafety eller kontakta din lokala 3M-representant eller återförsäljare för mer
information om dokumentation av produktprestanda.
Användaransvar
Det åligger användarna att bekanta sig med produktinstruktioner och produktinformation. Besök vår webbplats på
www.3M.com/foodsafety eller kontakta din lokala 3M-representant eller återförsäljare för mer information.
Precis som med alla testmetoder som används för matanalys kan testmatrisen påverka resultaten. Vid val av
testmetod är det viktigt att inse att externa faktorer som provtagningsmetod, testprotokoll, provpreparering, hantering
och laboratorieteknik kan påverka resultat. Matprovet i sig kan påverka resultatet.
Det är användarens ansvar att välja en testmetod eller produkt att utvärdera ett tillräckligt antal prover för att försäkra
användaren om att den valda testmetoden uppfyller användarens kriterier.
Det åligger också användaren att fastställa att en testmetod och dess resultat uppfyller kraven från dennes kunder och
leverantörer.
Liksom med alla testmetoder utgör inte resultat som erhållits från användning av någon produkt från 3M
Livsmedelshygien en garanti för kvaliteten hos de matriser eller processer som testats.
Begränsning av garantier/Begränsad åtgärd
MED UNDANTAG AV VAD SOM UTTRYCKLIGEN ANGES I AVSNITT OM GARANTIBEGRÄNSNING FÖR
INDIVIDUELLA FÖRPACKNINGAR, FRÅNSÄGER SIG 3M ALLA UTTRYCKLIGA OCH UNDERFÖRSTÅDDA GARANTIER,
INKLUSIVE, MEN INTE BEGRÄNSAT TILL, ALLA GARANTIER BETRÄFFANDE SÄLJBARHET ELLER LÄMPLIGHET FÖR
ETT VISST ÄNDAMÅL. Om någon produkt från 3M Livsmedelshygien är defekt kommer 3M eller dess auktoriserade
leverantör att efter eget gottnnande ersätta produkten eller återbetala produktens inköpspris. Detta är den enda
ersättning som ges. Kunden måste meddela 3M och returnera produkten inom sextio dagar efter upptäckt av misstänkt
defekt. Var vänlig ring Kundtjänst (i USA: 1-800-328-1671) eller din ociella representant för 3M Livsmedelshygien för
ett godkännande avseende återsändande av produkt.
3M ansvarsfriskrivning
3M KOMMER INTE ATT PÅTA SIG NÅGOT ANSVAR FÖR FÖRLUST ELLER SKADOR, VARE SIG DIREKTA, INDIREKTA,
SÄRSKILDA, TILLFÄLLIGA ELLER EFTERFÖLJANDE SKADOR, INKLUSIVE, MEN INTE BEGRÄNSADE TILL,
FÖRLORADE VINSTER. Under inga omständigheter ska 3M:s ansvar i något som helst lagrum överskrida inköpspriset för
den produkt som påstås vara defekt.
Förvaring och kassering
Förvara alla 3M Gluten Protein Rapid Kit-komponenter vid 2-8 °C temperatur.
3M Gluten Protein Rapid Kit-komponenter bör inte frysas, utsättas för UV-ljus eller utsättas för långvarig värme (>30 °C).
3M Gluten Protein Rapid Kit-komponenter bör inte användas efter utgångsdatumet. Utgångsdatum och partinummer
anges på etiketten på lådans utsida.
Observera att varje 3M extraktionsbuert-lot är validerat specikt för varje LFD-lot och inte kan bytas ut med andra
(Svenska)
SV
3
partier eller satser.
Kassera enligt gällande lokala/regionala/industriella normer och föreskrifter.
Instruktioner för validerade metoder
AOAC® INTERNATIONAL Performance Tested Method
SM
#011601
I AOAC Research Institute PTM
SM
-studier visade sig 3M Gluten Protein Rapid Kit vara en pålitlig och robust metod som
lämpar sig för att detektera alfa-gliadin-fragmentet i gluten-globulinföreningen i vete, råg, korn och deras odlade sorter
ner till 5 ppm i råvaror, färdiga produkter och CIP eller 5 g/ml per 100 cm
2
på ytor.
Denna metod har validerats för att detektera gluten i: bovete, chokladsirap, torra ingor, pastöriserad sojamjölk,
rismjöl, förorenad bröddeg och CIP-lösning, rostfritt stål.
Det dynamiska mätområdet för metoden har visat sig vara 3 ppm och >100 000 ppm för glutenprotein härrörande
från vete, korn och/eller rågmjöl eller deras odlade sorter.
Bruksanvisning
Följ alla anvisningar noggrant. Underlåtenhet att göra detta kan leda till felaktiga resultat. Säkerställ att alla 3M Gluten
Protein Rapid Kit-komponenter håller rumstemperatur (20-25 °C) före användning.
Provanalys
1. CIP sista sköljvatten-prover
1.1 Märk ett mikrocentrifugrör för varje CIP-prov.
1.2 Tillsätt 800 l 3M extraktionsbuert till ett märkt mikrocentrifugrör.
1.3 Tillsätt 200 l av CIP sista sköljvatten-prov. Skaka kraftigt, eller vortexblanda i 15 sekunder för att blanda
noggrant, för att erhålla ett extraherat prov.
Obs! pH i extraherat prov bör ligga mellan 5 och 10. Gå till avsnittet Felsökning för ytterligare information.
1.4 Ta bort en 3M Gluten Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
1.5 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 1.3 med en ren pipett- eller pipettspets och applicera den
på provbrunnen på 3M Gluten Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1 minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning
av resultat.
eller
00:00:15
2. Sköljvattenprov
2.1 Märk ett mikrocentrifugrör för varje sköljvattenprov.
2.2 Tillsätt 500 l 3M extraktionsbuert i ett märkt mikrocentrifugrör.
2.3 Ta en ren svabb och doppa hela spetsen i mikrocentrifugröret och blöt spetsen med 3M extraktionsbuert.
Tryck försiktigt ut överödig vätska från spetsen mot insidan av röret.
2.4 Ta den blöta svabben och undersök ett ytområde på 10 X 10 cm och håll svabben i 30° vinkel mot ytan.
Gnugga svabben långsamt och noggrant över ytan. Gnugga svabben tre gånger över ytan och byt riktning
mellan dragen.
(Svenska)
SV
4
2.5 Ta svabben och sätt tillbaka den i det för-märkta röret och virvla svabben era gånger för att släppa ut
eventuella rester som kan nnas på ytan av svabben i 3M extraktionsbuert. Bryt av toppen på svabben i
röret, sätt på locket ordentligt och blanda väl för att få ett extraherat prov.
2.6 Ta bort en 3M Gluten Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
2.7 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 2.5 med en ren pipett- eller pipettspets och applicera den
på provbrunnen på 3M Gluten Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1 minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning
av resultat.
eller
00:00:15
3. Vätskeprov med undantag av ytande chokladprover
3.1 Märk ett mikrocentrifugrör för varje vätskeprov.
3.2 Mät upp 900 l 3M extraktionsbuert i ett märkt mikrocentrifugrör.
3.3 Tillsätt 100 l av ett välblandat prov. Skaka kraftigt, eller vortexblanda i 15 sekunder för att blanda noggrant,
för att erhålla ett extraherat prov.
Obs! pH i extraherat prov bör ligga mellan 5 och 10. Gå till avsnittet Felsökning för ytterligare information.
3.4 Ta bort en 3M Gluten Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
3.5 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 3.3 från det mellersta (vattenhaltiga) skiktet med en ren
pipett- eller pipettspets och applicera den på provbrunnen på 3M Gluten Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1
minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning av resultat.
(Svenska)
SV
5
eller
00:00:15
4. Fasta prover
4.1 Märk ett mikrocentrifugrör för varje prov som inte är en vätska.
4.2 Mal ett representativt prov till ett nt homogent pulver.
4.3 Mät upp 0,2 g prov i ett märkt mikrocentrifugrör.
4.4 Tillsätt 1,8 ml av 3M extraktionsbuerten till provet i mikrocentrifugröret. Skaka kraftigt, eller vortexblanda i
tre minuter för att blanda noggrant, för att erhålla ett extraherat prov (längre blandning hjälper till att lösa upp
komplexa sockerarter och frisätta gluten i lösningen).
4.5 Låt det extraherade provet sätta sig tills de esta partiklar har frisatts eller centrifugera i 20-30 sekunder vid
5 000-7 000 rpm (3 000 x g). Supernatanten är det extraherade provet.
4.6 Ta bort en 3M Gluten Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
4.7 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 4.5 från det mellersta (vattenhaltiga) skiktet med en ren
pipett- eller pipettspets och applicera den på provbrunnen på 3M Gluten Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1
minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning av resultat.
1,8 ml
00:03:00
eller
(Svenska)
SV
6
5. Flytande chokladprov
5.1 Märk två mikrocentrifugrör för varje ytande chokladprov.
5.2 För att förbereda ett prov tillsätter du 500 l av ett välblandat ytande chokladprov och sedan 500 l av
förvärmt (60 °C) 3M extraktionsbuert i ett märkt mikrocentrifugrör och skakar kraftigt för att blanda
ordentligt, eller vortexblandar i ca 15 sekunder.
5.3 Tillsätt 900 l 3M extraktionsbuert i det andra märkta mikrocentrifugröret och tillsätt 100 l av det
förberedda provet från steg 5.2. Skaka kraftigt för att blanda ordentligt eller vortexblanda i ca 15 sekunder.
5.4 Centrifugera i 15 sekunder vid 5 000-7 000 rpm (3 000 x g). Supernatanten är det extraherade provet.
5.5 Ta bort en 3M Gluten Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
5.6 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 5.4 från det mellersta (vattenhaltiga) skiktet med en ren
pipett- eller pipettspets och applicera den på provbrunnen på 3M Gluten Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1
minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning av resultat.
eller
00:00:15
6. Fasta chokladprover
6.1 Märk ett mikrocentrifugrör för varje prov som inte är en vätska.
6.2 Mal ett representativt fast chokladprov till ett nt homogent pulver.
6.3 Mät upp 1 g prov i ett märkt mikrocentrifugrör.
6.4 Tillsätt 1 ml förvärmd (60 °C) 3M extraktionsbuert till provet i mikrocentrifugröret. Skaka kraftigt för att
blanda ordentligt eller vortexblanda i ca 15 sekunder.
6.5 Tillsätt 900 l 3M extraktionsbuert i det andra märkta mikrocentrifugröret och tillsätt 100 l av det
förberedda provet från steg 6.4. Skaka kraftigt för att blanda ordentligt eller vortexblanda i ca 15 sekunder.
6.6 Centrifugera i 15 sekunder vid 5 000-7 000 rpm (3 000 x g). Supernatanten är det extraherade provet.
6.7 Ta bort en 3M Gluten Protein LFD från förpackningen och placera den på en ren och torr plan yta.
6.8 Överför 100 l av det extraherade provet framställt i 6.6 från det mellersta (vattenhaltiga) skiktet med en ren
pipett- eller pipettspets och applicera den på provbrunnen på 3M Gluten Protein LFD. Sätt igång timern på 11 ± 1
minuter. Fortsätt till avsnittet Tolkning av resultat.
(Svenska)
SV
7
1,8 ml
00:00:15
eller
Tolkning av resultat
Kontrollinjen ligger bredvid bokstaven C på 3M Gluten Protein LFD-kassetten. Testlinjen ligger bredvid bokstaven T på
3M Gluten Protein LFD-kassetten.
Läs av LFD vid 5 minuter efter applicering av provet. Ett prov anses:
a. Positivt för glutenprotein när bägge två linjerna (test- och kontrollinjen) är synliga på 3M Gluten Protein LFD.
Obs! Detta kan indikera en relativt hög koncentration av glutenprotein, >10 ppm. (Fortsätt till 11 ± 1 minuter
oavsett om båda linjerna är närvarande eller inte.)
Läs av LFD vid 11 ± 1 minuter efter applicering av provet. Ett prov anses vara:
a. Positivt för glutenprotein när bägge två linjerna (test- och kontrollinjen) är synliga på 3M Gluten Protein LFD.
Obs! Två linjer som är närvarande vid 11 minuters avläsning och inte vid den initiala läsningen vid 5 minuter kan
indikera en glutenproteinkoncentration mellan 5 och 10 ppm.
b. Negativt för glutenprotein när endast linjen längst ut, kontrollinjen, är synlig på 3M Gluten Protein LFD.
c. Ogiltigt om 3M Gluten Protein LFD inte visar kontrollinjen.
C = Kontrollinje
T = Testlinje
All avläsning efter 12 minuter från provets ursprungliga applicering i 3M Gluten Protein LFD bör anses vara ogiltig. En
avläsning vid denna tidpunkt kan inte tolkas och kan leda till felaktiga resultat.
(Svenska)
SV
8
Felsökning
1. Provet misslyckas med att migrera över remsan inom de första 5 minuterna efter applicering av provet i 3M Gluten
Protein LFD.
Provet kan vara för visköst och måste centrifugeras om detta inte redan gjordes under beredningen av provet. Om
provet redan har centrifugerats kan det vara nödvändigt att bereda en 1:1-spädning med 3M extraktionsbuert.
(Obs! Detta kan minska känsligheten till ~10 ppm för vissa matriser.)
2. En röd punkt visas på testlinjen men resten av testlinjen ändrar inte färg.
Provpartiklar kan ha passerat runt ltret i kassetten, kör provet igen genom att ta en ny 3M Gluten Protein LFD från
satsen och upprepa testet.
3. pH i extraherat prov bör ligga mellan 5 och 10. Om pH ligger utanför detta intervall kan ytterligare utspädning
krävas (d.v.s. förbereda en 1:1-spädning med 100 l av det extraherade provet och 100 l av 3M extraktionsbuert.
Detta kan minska känsligheten till ~10 ppm för vissa matriser.)
4. Mjöl eller ingredienser som innehåller höga koncentrationer av gummin (xantan, etc.) kan inte öda eektivt över
LFD. Om så är fallet, ta 0,3 g prov och späd det med 600 l 60 % etanolblandning (Sigma-Adrich #277649 eller
LabChem #LC22204 lämpligt utspätt eller en ekvivalent reagensetanol) i 30 sekunder och centrifugera därefter i
20 sekunder vid 5 000-7 000 rpm (3 000 x g). Samla in 100 l från vätskeskiktet och fortsätt med instruktionerna
för ytande prover (avsnitt 3 i Produktinformationen).
Om du har frågor om specika tillämpningar eller procedurer kan du kontakta din representant eller återförsäljare för 3M
Livsmedelshygien.
Minsta prestandaegenskaper
Lägsta gränsen för detektion
(a)
5 ppm
Övre gränsen för detektion Den övre nivån har inte uppnåtts, även vid testning av rena
korn
(a)
Den lägsta detektionsgränsen denieras som den lägsta koncentrationen av allergenet i ett testprov som kan
särskiljas från ett sant blindprov vid en bestämd sannolikhetsnivå
1
.
Referenser
1. Abbott, M., Hayward, S., Ross, W., Godefroy, S.B., Ulberth, F., Van Hengel, A. J., Roberts, J., Akiyama, H., Popping,
B., Yeung, J.M., Wehling, P., Taylor, S., Poms, R.E., and Delahaut, P. (2010). Appendix M: Validation Procedures for
Quantitative Food Allergen ELISA Methods: Community Guidance and Best Practices. J. AOAC Int. 93, 442-450.
Symbolförklaringar
www.3M.com/foodsafety/symbols
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191

3M Allergen Protein Rapid Kit Bruksanvisningar

Typ
Bruksanvisningar