6
7. Låt glassmaskinen arbeta i 15-30 minuter beroende på mängden tillsatt
glassblandning och vilken konsistens du vill ha på glassen. När glassen
är färdig byter blandarbladet riktning och ”hackar” något, vilket indikerar
att glassen är klar. Om glassen inte har uppnått fast konsistens efter
30 minuter, läs avsnittet ”Felsökning”. Stanna inte apparaten upprepade
gånger under frysningsprocessen då det kan få blandarbladet att frysa
fast i glassblandningen.
8. Apparaten stängs av automatisk när inställd tid passerat. Om man vill
stänga av apparaten i förtid vrids timern tillbaka till ”Off”. Dra alltid ur
kontakten efter avslutad användning.
9. Locket med motorenhet lyfts av från ytterhöljet när blandarbladet har
stannat helt. Glassens konsistens ska vara fast men krämig. För att
undvika skador på skålen får man endast använda plast- eller träredskap
i skålen. Om glassen inte ska ätas omgående kan den förvaras i frysen
upp till 3 månader. Häll över glassen i ett fryståligt kärl med lock (ej
glasskålen) innan glassen ställs in i frysen.
10. Rengör alla delar enligt anvisningarna under ”Rengöring och underhåll”.
För att uppnå bästa resultat ska motorn svalna i ca 30 minuter innan nästa skål
med glass tillreds. Detta för att försäkra att motorn har svalnat tillräckligt och
inte stannar under tillredning av nästa skål med glass.
Överhettning
Glassmaskinen är utrustad med en termostat som försäkrar en lång livslängd
på apparaten samt aktiveras om motorn blir överbelastad. Om termostaten
aktiveras, dra ur kontakten och vänta ca 30 minuter innan apparaten startas på
nytt.
Goda råd för att uppnå bästa resultat
1. Se till att alla delar är rengjorda innan du använder apparaten.
2. Glassen smakar bäst när den är färsk och börjar mista sin friska smak
efter några dagar i frysen.
3. Konsistensen på glassen är mjuk och krämig och det kan därför vara en
fördel att förvara den i frysen i en timme eller två innan servering för att
förhindra att glassen smälter för snabbt. Detta är speciellt lämpligt om
glassen ska serveras med något varmt tillbehör.
4. Glassen bör inte frysas om efter att den tinat.
5. Använd alltid färska ingredienser till glassen.
6. Chokladbitar, nötter etc bör inte hällas i blandningen innan glassen har
körts minst 5 minuter i glassmaskinen, eller innan blandningen blivit fast
och börjat frysa till.
7. Det färdiga resultatet är en mjuk krämig glass (den kommer inte ha
samma konsistens som köpt glass).
8. Förvara med fördel alltid glasskålarna i frysen så att man när som helst
kan köra igång med glasstillverkning.
9. För att uppnå bästa resultat ska skålen frysas till -18°C.
10. Starta alltid apparaten innan glassblandningen hälls i glasskålen.
11. Glassens konsistens varierar beroende på vilket recept man väljer,
rumstemperatur samt ingrediensernas temperatur.
6616_CS_UVN_0215.indd 6 2015-02-06 11:00:33