7
Svensk
Använda glassmaskinen.
Gör så här:
VIKTIGT! Om smeten hälls i glasskålen
innan mixern startats kan smeten frysa för
tidigt och låsa blandaren.
1. Placera glasskålen i frysen minst 15
timmar före användning.
2. Blanda din glassmet i förväg (se “Tips
för glasstillverkning”)
3. Montera och koppla ihop glasskål,
blandare och adapter.
4. Ställ in mixerns hastighet på 1 (RÖRA)
och häll i glassmeten i glasskålen; mixa
i 20-30 minuter eller till dess önskad
konsistens uppnåtts. Fasta ingredienser
som frukt, nötter, godis eller choklad
tillsätts 12-15 minuter efter att
mixningen startats.
OBS! Om blandaren börjar halka eller ett
klickande ljud uppstår innebär detta att
glassen är klar.
5. Ta bort blandaren och glasskålen och
använd en slickepott eller plast- eller
träsked för att föra över glassen
till dessertskålar eller till en lufttät
behållare för förvaring.
OBS! Glassmaskinen skapar en glass med
mjuk konsistens. Om du önskar en fastare
glass: förvara glassen i en lufttät behållare
i frysen 2-4 timmar.
VIKTIGT! Du ska inte använda glasskålen
för att förvara glass i frysen. Du ska inte
använda metallföremål för att få ur glassen
ur glasskålen. Denna kan skadas.
• Vätskan i glasskålen måste vara helt
frusen för att glass eller andra frysta
desserter ska kunna tillverkas.
• För bästa resultat: förvara glasskålen
längst in i frysen i minst 15 timmar.
Om du ställer in din frys på infrysning
kommer glasskålen att uppnå rätt
temperatur fortare.
• Om du alltid förvarar glasskålen i frysen
kan du när som helst tillverka glass
utan dröjsmål.
• Om ett recept innehåller uppvärmning
ska du se till att din glassmet har
svalnat helt i kylskåpet innan du startar
mixerprocessen.
• Alla blandningar ska kylas ner i
kylskåpet innan glassen mixas.
• De flesta glassrecept innehåller en
kombination av grädde, mjölk, ägg och
socker. Smakrikedom och konsistens
påverkas av fetthalten på grädden.
Ju högre fetthalt i grädden desto
krämigare glass. Du kan använda
vilken blandning du vill så länge som
mängden vätska är oförändrad. Du kan
göra magrare glass genom att använda
magrare grädde. Det går att använda
fettsnål mjölk men detta påverkar
konsistensen och glassen blir lösare.
GRÄDDTYPER %
Vispgrädde ....................................... 36%
Mellangrädde ................................... 30%
Matlagningsgrädde ........................... 18%
Kaffegrädde ...................................... 10%
• När du ska använda ingredienser
som till exempel frukt, nötter, godis
eller choklad, bör du lägga till dessa
under de sista två minuterna av
glasstillverkningen.
• Glasstillverkning görs i två steg:
blandning och frysning. Genom att
blanda glassmeten i glasskålen får man
en mjuk glass. I frysen hårdnar sedan
glassen under en tid av 2 till 4 timmar.
(fortsättning på sid 8)
Tips för glasstillverkning