9
• Använd inte vassa redskap, stålull eller slipmedel när du rengör kylskålen.
• Motorbehållaren rengörs med en fuktig trasa. Sänk aldrig ner motorenheten i vatten.
• DISKA INTE SKÅLEN I DISKMASKINEN!
TIPS
En del recept kräver att blandningen tillreds i förväg. Tillred receptet minst en dag i förväg. Det gör
att blandningen svalnar helt och hållet och ger mer volym. Recept som inte kokas ger bäst resultat
om en elvisp används för att blanda ägg och socker till skum. Det hjälper till att öka volymen på
glassblandningen. Ägg måste tillredas på ett korrekt sätt, se våra äggbaserade recept för
instruktioner.
De esta glassrecept består av grädde, mjölk, ägg och socker. Du kan använda valfri mjölkprodukt
men typen av mjölkprodukt du använder kommer att påverka smaken och konsistensen. Ju högre
fetthalt, desto kraftigare glass och mjukare konsistens. Till exempel har grädde en fetthalt på 36 %
fett, vispgrädde 30 %, kaegrädde eller lättgrädde 18 % och "half &half" (hälften grädde, hälften
mjölk) 10 %. Det går att kombinera dessa valfritt men tänk på att mängden vätska måste förbli
densamma, till exempel kan lättglass tillredas med en större andel mjölk än grädde, annars blir
skillnaden i konsistens och smak mycket tydlig. Glassblandningen håller sig fräsch i kylskåpet i era
dagar. Se till att skaka ordentligt innan den hälls i skålen. När du häller blandningen i skålen måste
du försäkra dig om att sluta minst 2,5 cm från den övre kanten, eftersom blandningen ökar i volym
under frysningsprocessen. Alkohol hämmar frysningsprocessen. Om du vill tillsätta alkohol, häll i
den när blandningen har blivit halvhård. Smaken på en sorbet beror på hur mogen och söt frukten
och/eller saften är. Om frukten är för syrlig, tillsätt socker. Om frukten är mycket mogen, minska
eller uteslut mängden socker.
Articiella sötningsmedel kan användas istället för socker.
OBS! Värme påverkar sötman på articiella sötningsmedel. Tillsätt endast articiella sötningsmedel
i blandningen när den är kall eller har svalnat helt och hållet. Om det står i receptet att en vätska
ska värmas för att späda ut socker, hoppa över uppvärmningsprocessen och blanda helt enkelt i
sötningsmedlet i blandningen tills det har lösts upp helt och hållet.
1 påse sötningsmedel = 2 teskedar (10 ml) socker 6 påsar = 0,5 dl (60 ml)
Glassblandningen måste vara rinnande när tillagningen påbörjas. Använd inte fasta blandningar
(dvs. vispad grädde, frusna vätskor): När du anpassar ett eget recept till den maximala mängden på
1 liter bör du ändra alla ingredienser med samma procentsats.
Använd inte maskinen längre än nödvändigt. Om blandningen inte är fast eller har börjat smälta
efter 40 minuter, fortsätt inte. Anledningar till varför blandningen inte fryser:
• kylskålen var inte tillräckligt kall
• blandningen var för varm
• förhållandet mellan de olika ingredienserna var oproportionerligt
Förvara inte glassen i kylskålen längre än några dagar.
Kassering
Vätskan i kylskålen innehåller inga giftiga ämnen. Kassera som vanligt hushållsavfall.
Tips för lågkalorirecept
För att göra glass med låg fetthalt, använd mellanmjölk istället för standardmjölk, standardmjölk