27
Alkohol
Glass som smaksatts med alkohol, behöver
längre tid i maskinen. Den blir inte heller lika fast
som glass utan alkohol.
Sockerlag
Om du ofta gör sorbet kan du göra en sockerlag i
förväg och förvara den i en väl tillsluten burk eller
flaska i kylskåpet.
För att göra en sockerlag behöver du:
- en rostfri kastrull.
- en träsked.
Till ca 3 dl sockerlag: 2 dl vatten och 200 g
(2
1
⁄3 dl) strösocker.
Till ca 4
1
⁄2 dl sockerlag: 2
3
⁄4 dl vatten och
275 g (3
1
⁄4 dl) strösocker.
Blanda vatten och socker i kastrullen. Rör med
träskeden på svag värme tills sockret löst sig. Tag
bort ev skum som bildas på ytan. Koka upp och
låt sedan sjuda i ca 3 minuter. Det är viktigt att
sockerlagen inte kokar för häftigt. Bubblorna som
bildas skall bara nätt och jämnt tränga igenom
ytan.
Låt sockerlagen svalna.
Dekorering och servering
Recepten är gjorda så att glassen räcker till 4 - 5
personer, beroende på uppläggning och glasstyp.
Servera förslagsvis glassen i bägare eller skålar
av metall eller glas eller på desserttallrikar.
Allt efter glasstyp kan glassen också serveras i
delade, urkärnade frukter som t ex melon,
ananas, apelsin, citron eller grapefrukt.
För att inte glassen skall smälta så snabbt är det
bra om du kyler skålarna eller frukterna en stund i
frysen innan du lägger upp glassen.
En del sorters glass t ex mockaglass och
chokladglass är inte lika fasta som andra sorter.
Det är därför bra att ta ur glassen ur maskinen
och låta glassen stå i frysen en halvtimma innan
serveringen.
Du kan forma glasskulor med en speciell glass-
skopa. Den måste vara helt ren. Doppa skopan i
vatten innan du skopar upp glassen, så blir
kulorna jämna och fina.
Om du vill servera kulorna i en bägare är det bra
att först låta kulorna ligga i frysen en halvtimma.
På så sätt smälter de inte medan du dekorerar
glassen.
Glass passar alldelelse utmärkt att servera
tillsammans med bakverk som t ex
smördegsbottnar, tårtor, maränger och crèpes.
Dekorera gärna glassen med vispad grädde,
vispad äggvita, en sås eller vaniljkräm. Den
vispade grädden kan blandas med hackade
nötter.
Tag litet mera frukt än receptet till glassen anvisar
och spar en del till dekoration. Du kan också
dekorera med kanderad frukt, cocktailbär eller
russin. Frukterna kan blötläggas en stund i någon
god likör eller litet likör kan hällas på glassen.
Andra förslag till dekoration är tunna chokladbitar
eller riven choklad, nougat, karameller, riven
kokos eller hackade nötter såsom valnötter,
hasselnötter, mandelspån och pistagenötter.
Glassen ser ännu festligare ut om du dekorerar
med ett eller ett par rån, kex eller andra
småkakor.
Såser
En god sås kan förgylla glassen ytterligare. Det
finns många olika varianter av sås, t ex choklad-
sås, kolasås, karamellsås och frukt- och bärsåser.
Det finns färdiga såser att köpa men den
hemlagade utsökta glassen är väl värd att åtföljas
av en hemlagad sås. En sås är lätt att göra, den
kan göras några dagar i förväg och förvaras i
kylskåp eller frys.
Varma såser
När du serverar en varm sås skall glassen vara
mycket kall, dvs förvarad i frysen före serveringen.
Såserna nedan kan även serveras kalla.
Servera den varma såsen separat i en skål som
tillbehör till glassen eller häll den över glassen
omedelbart innan den serveras.
Körsbärssås
Häll spadet från en burk urkärnade körsbär, ca
200 g, i en kastrull tillsammans med rivet skal från
en apelsin och en citron.
Låt blandningen sjuda på svag värme i 10 mi-
nuter.
Sila blandningen.
Häll
1
⁄
2 msk citronsaft och 1 tsk apelsinjuice i en
skål och blanda i 1 tsk majzenamjöl eller
potatismjöl.
Häll sedan denna redning i den varma
körsbärssåsen. Rör hela tiden.
Låt blandningen koka upp. Låt såsen endast få ett
uppkok om du använder potatismjöl. Använder du
majzenamjöl skall såsen koka 1 minut.
Smaka av med socker och om du vill med en
matsked körsbärsvin eller likör.
Lägg i körsbären precis före serveringen.
Chokladsås
Bryt 100 g mörk blockchoklad i bitar.
Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med 1
1
⁄4
dl
vatten. Värm blandningen tills den kokar och låt
den sjuda någon minut. Rör hela tiden.
Sätt till 1
1
⁄
2
tsk vaniljsocker.