Kenwood FS620 Användarmanual

Kategori
Ugnar
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

innan du använder din
Kenwood-apparat
Läs bruksanvisningen noggrant och
spara den för framtida bruk.
Avlägsna allt emballage och alla
etiketter.
säkerheten
säkerheten vid ångkokningen
Denna apparat avger ånga som du
kan bränna dig på.
Bränn dig inte på ångan som
kommer ut ur ångkokaren, särskilt
när du tar av locket.
Var försiktig vid hanterandet. Allt är
mycket varmt - ångan, ångkokarens
delar och kondensationen. Använd
grytlappar.
Låt inte sladden hänga ner så att ett
barn kan gripa tag i den.
Använd aldrig en skadad ångkokare.
Få den kontrollerad eller reparerad.
Se “service och kundtjänst”.
Doppa aldrig ångkokaren, sladden
eller kontakten i vatten – då kan du
få en elektrisk stöt. Håll knapparna
rena och torra.
Låt inte kontakten sitta i när
ångkokaren inte används.
Ställ aldrig ångkokaren på spisen
eller i ugnen.
Flytta aldrig på ångkokaren om den
innehåller något varmt.
Den här apparaten är inte avsedd för
användning av personer (inklusive
barn) med begränsad fysisk eller
mental förmåga eller begränsad
känsel. Den är inte heller avsedd för
användning av personer med
bristande erfarenhet eller kunskap,
om de inte övervakas eller får
instruktioner om hur apparaten ska
användas av en person som
ansvarar för deras säkerhet.
Barn får inte lov att leka med
apparaten. Lämna dem inte
ensamma med den.
Använd apparaten endast för avsett
ändamål i hemmet. Kenwood tar inte
på sig något ansvar om apparaten
används på felaktigt sätt eller om
dessa instruktioner inte följs.
livsmedelssäkerheten
Tillaga kött, fågel, fisk och skaldjur
ordentligt. Börja aldrig att tillaga dem
när de är frysta.
Om du använder mer än en korg i
taget ska kött, kyckling eller fisk
ångkokas i den lägre korgen så att
råa köttsafter inte kan droppa ner på
grönsakerna under.
Värm inte lagat ris i ångkokaren.
innan du sätter i kontakten
Se till att nätströmmen är samma
som anges på ångkokarens
undersida.
Ångkokaren uppfyller kraven i
direktivet 89/336/EEG.
innan du använder
ångkokaren första gången
1 Kör den monterade ångkokaren med
vatten i tanken under 5-10 minuter
för att skölja apparaten ordentligt
innan du använder den.
2 Diska alla delar: se ”skötsel och
rengöring”.
lär känna din ångkokare
från Kenwood
lock
risskål
löstagbar korgbricka
korgar
bricka för vattenpåfyllning
droppbricka
ångspridare
löstagbar vattentank
basdel
boost-knapp
neonlampa för timer
timer
indikatorlampa för att vattnet är
slut
återuppvärmningsknapp
49
Svenska
Vik ut främre omslaget innan du börjar läsa, så att du kan följa med på
bilderna.
användning av din
ångkokare
Håll ångkokaren på avstånd från
väggar och väggskåp. Ångan kan
skada dem.
Krydda efter ångkokningen. Om
det kommer kryddor i vattnet kan
det skada värmeelementet.
Se tillagningstabellerna på sid.
52 - 53.
Fyll vattentanken med vatten genom
att:
1 Lossa vattentanken och fylla den
med kallt vatten. Sätt tillbaka
vattentanken på basenheten och
tryck den försiktigt på plats.
eller
2 Sätt vattentanken på plats och häll
sedan kallt vatten i den.
Kontrollera alltid att vattennivån
ligger nedanför den angivna
max.nivån.
Filtrerat vatten är bäst, eftersom det
minskar kalkavlagringar och därmed
förlänger ångkokarens livslängd och
effektivitet (Kenwood vattenfilter finns
att köpa i handeln).
Tillsätt inte någonting (inte ens salt
och peppar) i vattnet - då kan
värmeelementet skadas.
Undvik att vattennivån blir för låg
genom att fylla på mer vatten under
tillagningens gång. Dra bara ut
brickan för vattenpåfyllning och häll
på rent vatten. Var försiktig så att du
inte fyller på för mycket.
Om vattentanken skulle bli tom
under användning, blinkar
indikatorlampan och ångkokaren
avger en pipsignal.
3 Placera droppbrickan ovanpå
vattentanken.
4 Montera de löstagbara
korgbrickorna med kanten uppåt i
korgarna (de kan placeras i valfri
ordning). Tillsätt maten.
5 Stapla skålarna på basen. Den med
lägst nummer ska stå längst ned och
den med högst nummer överst .
(Numren hittar du på
korghandtagen).
använda risskålen
Häll vatten och ris i risskålen. Lägg i
risskålen i en korg. (Du kan också
laga något i den/de andra
skålen/skålarna, om du så vill).
6 Sätt på lock, sätt i kontakten och
ställ timern. Då tänds lampan, och
efter ett ögonblick startar
ångkokningen.
boost-knapp
Om du trycker på boost-knappen
direkt efter att du slagit på
ångkokaren, ger det ett extra
krafttillskott som får ångkokaren att
nå rätt temperatur snabbare.
Lampan lyser under tiden. Boost-
funktionen är aktiv under cirka fem
minuter och därefter fortsätter
ångkokaren automatiskt tillagningen
vid normal effekt. Om boost-
knappen inte trycks in, arbetar
ångkokaren på normal effekt under
hela tillagningen.
7 När tiden är ute ringer en klocka,
lampan slocknar och din ångkokare
stänger av sig automatiskt.
återuppvärmningsknapp
När tillagningen är avslutad, kan mat
som svalnat något värmas upp.
Under förutsättning att det finns
vatten i tanken trycker du bara på
återuppvärmningsknappen .
Lampan lyser och ångkokaren
producerar ånga under cirka fem
minuter.
8 Stäng av ångkokaren och gör ren
den efter användningen.
tips
Det kommer att droppa
kondensvatten från den övre korgen
ner i den nedre. Tänk på att
smakerna måste passa ihop.
Vätskan som blir över i droppbrickan
är god att använda i soppor eller
buljonger, men var försiktig - den är
mycket varm.
50
Du kan också använda risskålen för
rätter som du vill laga i vätska (t.ex.
grönsaker i sås eller för att sjuda
fisk).
Lämna plats mellan matbitarna.
Rör om halvvägs genom tillagningen
om du lagar stora mängder.
Små mängder blir färdiga snabbare
än större.
Om bitarna är av lika storlek blir allt
färdigt samtidigt.
Precis som med en konventionell
ugn kan du lägga till mer livsmedel
att lagas vartefter. Om något kräver
kortare tid, lägger du in det senare.
Om du lyfter på locket släpper du ut
ångan, och då tar tillagningen längre
tid.
Tillagningen fortsätter även när
ångkokaren är avstängd, så ta
genast upp den färdiga maten.
Ångningstiderna på sid. 52 - 53 är
riktlinjer baserade på användning av
den lägre korgen. Ju högre upp ett
livsmedel ligger desto längre tar det
att lagas. Räkna därför med 5-10
minuter extra för korgen över.
Kontrollera före serveringen att allt är
ordentligt genomlagat.
Om maten inte är tillräckligt lagad,
ställer du om tiden. Du kan behöva
fylla på mer vatten.
skötsel och rengöring
Innan du gör ren ångkokaren måste
du stänga av den, dra ut kontakten
och låta allt kallna.
Ställ aldrig ångkokaren i vatten och låt
inte sladden och kontakten bli våta.
rengöring av basdelen
Torka av med en fuktig trasa och
torka torrt.
övriga delar
Diska i varmt vatten med diskmedel
och torka av.
För förvaring staplar du korgarna
inuti varandra. Börja med den med
högst nummer och sluta med korg
nummer 1 .
avkalkning
Kalka av ångkokaren en gång i
månaden eller när du har använt den
30 gånger (beroende på vad som
inträffar först).
1 Fyll tanken med 200 ml
avkalkningsmedel och fyll sedan på
vattentanken till Max-nivån med
vatten (cirka 800 ml).
2 Montera droppbrickan, en korg och
locket.
3 Sätt i stickkontakten, slå på
apparaten och låt ångkokaren gå i 5
minuter.
4 Stäng av apparaten och dra ut
stickkontakten. Låt ångkokaren stå
över natten.
5 Häll av och gör dig av med
avkalkningsvätskan.
6 Diska den löstagbara vattentanken,
dropptråget, korgen och locket i
varmt vatten med diskmedel och
torka torrt.
7 Fyll på vattentanken med rent vatten,
montera delarna och låt ångkokaren
gå i 5 minuter. Häll av och gör dig av
med eventuellt kvarvarande vatten.
8 Diska vattentanken, dropptråget,
korgen och locket i varmt vatten
med diskmedel.
9 Nu kan du använda ångkokaren.
service och kundtjänst
Om sladden är skadad måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller av en auktoriserad
KENWOOD-reparatör.
Om du behöver hjälp med:
att använda apparaten eller
service eller reparationer
Kontakta återförsäljaren där du
köpte apparaten.
51
tillagningstabeller
Tillagningstiderna är endast riktlinjer. Om boost-funktionen används ska
tillagningstiden avkortas med 5–10 minuter.
Läs “livsmedelssäkerheten” på sid. 48 och “tips” på sid. 49.
grönsaker
Tvätta grönsakerna före tillagningen. Ansa och eventuellt skala dem.
* När du ska koka ägg lägger du dem i de inbyggda ägghållarna längst ned i
korgen.
52
grönsak mängd förberedelse minuter
Sparris 500 g Ansa 15
Bönor, gröna 500 g Ansa 15-20
Skärbönor 500 g Ansa och skiva runt 15-20
Broccoli 500 g Dela i buketter 20
Brysselkål 500 g Ansa och snitta 25
Vitkål en liten Strimla 25
Morötter 500 g Skär tunt 20
Blomkål en medelstor Dela i buketter 20-25
Zucchini 500 g Skär tunt 15
Selleri 1 huvud Skär tunt 15
Purjolök 3-4 Skär tunt 15
Sockerärter 250 g Ansa 15
Svamp, små 500 g Torka av 10
Palsternacka 500 g Skär i tärningar eller 15
skivor
_rter 500 g Sprita 15
Färsk potatis 500 g Torka av 30-40
ägg förberedelse minuter
Koka* eller Använd koppar 10-15 för löskokta,
pochera eller individuella 15-20 för
suffléformar för hårdkokta
förlorade ägg
tillagningstabeller, forts.
fågel och fisk
Lägg inte för mycket i korgarna.
ris och gryn
När du använder risskålen måste du ändå fylla vatten i tanken. I risskålen kan du
använda en annan vätska, t.ex. vin eller buljong, för att koka riset i. Du kan
också tillsätta kryddor, hackad lök, persilja, mandlar eller skivad svamp.
53
livsmedel mängd minuter kommentarer
Kyckling, 4-5 30 Ångkoka tills de är
benfritt bröst färdiga alltigenom och
möra
Snäckor 500 g 10 Ånga tills de öppnar sig
Räkor, medelstora 500 g 10 Ånga tills de blir skära
Fisk, filéer 250 g 10-20 Ånga tills fiskköttet blir
skivigt
Fisk, kotletter 2,5 cm tjocka 15-20 Ånga tills fiskköttet blir
skivigt
Fisk, hel 350 g 15-20 Ånga tills fiskköttet blir
skivigt
Hummerstjärtar 2-4 20 Ånga tills de blir röda
Musslor 500 g 15 Ånga tills de öppnar sig
Ostron 6 15 Ånga tills de öppnar sig
Pilgrimssnäckor 250 g 15 Ånga tills de blir varma
och möra
livsmedel mängd vätska att minuter
tillsättas i
risskålen
Vitt långkornigt ris 100 g 125 ml 25
(t.ex. Basmati, 200 g 250 ml 30
eller snabbris) 300 g 375 ml 35
Brunt ris 100 g 125 ml 40
200 g 250 ml 45
300 g 375 ml 50
Couscous 200 g 150 ml 15-20
Havregrynsgröt 75 g havregryn 450 ml mjölk 40 (rör om
/vatten efter halva
tiden)
Risgrynsgröt 75 g 25 g socker 80 (rör om
rundkornigt ris och 275-500 efter 60 min.
ml mjölk och ställ om
timern. Tillsätt
mer vatten vid
behov)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105

Kenwood FS620 Användarmanual

Kategori
Ugnar
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för