Kenwood FS470 series Användarmanual

Kategori
Riskokare
Typ
Användarmanual
English 2 - 7
Nederlands 8 - 13
Français 14 - 19
Deutsch 20 - 25
Italiano 26 - 31
Português 32 - 37
Español 38 - 43
Dansk 44 - 49
Svenska 50 - 55
Norsk 56 - 61
Suomi 62 - 67
Türkçe 68 - 73
Ïesky 74 - 79
Magyar 80 - 85
Polski 86 - 91
Русский 92 - 97
Ekkgmij 98 - 104
´¸∂w
105 - 109
UNFOLD
3
2
1
max
ma
x
men
u
+
sta
rt
s
tart
sto
p
menu
+
sto
p
1
1
2
2
3
3
1
1
1
2
3
1
1
2
2
3
3
innan du använder din
Kenwood-apparat
Läs bruksanvisningen noggrant och
spara den för framtida bruk.
Avlägsna allt emballage och alla
etiketter.
säkerheten
säkerheten vid ångkokningen
Denna apparat avger ånga som du
kan bränna dig på.
Bränn dig inte på ångan som
kommer ut ur ångkokaren, särskilt
när du tar av locket.
Var försiktig vid hantering av alla
delar. Vätskan och kondensen är
mycket varm. Använd grytlapp.
Låt inte sladden hänga ner så att ett
barn kan gripa tag i den.
Använd aldrig en skadad ångkokare.
Få den kontrollerad eller reparerad.
Se “service och kundtjänst”.
Doppa aldrig ångkokaren, sladden
eller kontakten i vatten – då kan du
få en elektrisk stöt. Håll knapparna
rena och torra.
Låt inte kontakten sitta i när
ångkokaren inte används.
Ställ aldrig ångkokaren på spisen
eller i ugnen.
Flytta aldrig på ångkokaren om den
innehåller något varmt.
Den här apparaten är inte avsedd för
användning av personer (inklusive
barn) med begränsad fysisk eller
mental förmåga eller begränsad
känsel. Den är inte heller avsedd för
användning av personer med
bristande erfarenhet eller kunskap,
om de inte övervakas eller får
instruktioner om hur apparaten ska
användas av en person som
ansvarar för deras säkerhet.
Barn får inte lov att leka med
apparaten. Lämna dem inte
ensamma med den.
Använd apparaten endast för avsett
ändamål i hemmet. Kenwood tar inte
på sig något ansvar om apparaten
används på felaktigt sätt eller om
dessa instruktioner inte följs.
livsmedelssäkerheten
Tillaga kött, fågel, fisk och skaldjur
ordentligt. Börja aldrig att tillaga dem
när de är frysta.
Om du använder mer än en korg i
taget ska kött, kyckling eller fisk
ångkokas i den lägre korgen så att
råa köttsafter inte kan droppa ner på
grönsakerna under.
Värm inte lagat ris i ångkokaren.
innan du sätter i kontakten
Se till att nätströmmen är samma som
anges på ångkokarens undersida.
Ångkokaren uppfyller kraven i
direktivet 89/336/EEG.
innan du använder
ångkokaren första gången
1 Kör den monterade ångkokaren med
vatten i tanken under 5-10 minuter
för att skölja apparaten ordentligt
innan du använder den.
2 Diska alla delar: se ”skötsel och
rengöring”.
3Torka ur vattentanken med en fuktig
trasa och torka torrt.
4Tryck in överflödig sladd på baksidan
av ångkokaren.
lär känna din ångkokare
från Kenwood
lock
risskål
korgar
droppbricka
handtag/vattenpåfyllning
vattentank
bas
knappar
sil
ångspridare
50
Svenska
Vik ut främre omslaget innan du börjar läsa, så att du kan följa med på
bilderna.
användning av din
ångkokare
Håll ångkokaren på avstånd från
väggar och väggskåp. Ångan kan
skada dem.
Krydda efter ångkokningen. Om
det kommer kryddor i vattnet kan
det skada värmeelementet.
Se tillagningstabellerna på sid. 54 -
55.
1Montera silen i vattentanken. (Den
förhindrar att det kommer in
matrester i elementet).
2 Kontrollera att ångspridaren är
monterad mitt i vattentanken.
3 Töm kallt vatten i tanken. Vattnet får
aldrig nå över den angivna Max-
nivån. (När vatten har fyllts på till
"Max", produceras ånga under cirka
50-60 minuter.)
Filtrerat vatten är bäst, eftersom det
minskar kalkavlagringar och därmed
förlänger ångkokarens livslängd och
effektivitet (Kenwood vattenfilter finns
att köpa i handeln).
Tillsätt inte någonting (inte ens salt
och peppar) i vattnet - då kan
värmeelementet skadas.
Undvik att vattennivån blir för låg
genom att fylla på vatten under
tillagningens gång. Tillsätt vatten via
handtaget/vattenpåfyllningen och var
noga med att inte överfylla.
4 Sätt i droppbrickan inuti basen.
5 Stapla skålarna på basen. Den med
lägst nummer ska stå längst ned och
den med högst nummer överst .
(Numren hittar du på
korghandtagen).
använda risskålen
Lägg i risskålen i en korg. (Du kan
också laga något i den/de andra
skålen/skålarna, om du så vill.)
6 Sätt på locket och sätt i kontakten.
Då tänds hela displayen och ett
summerljud hörs. (Om displayen inte
tänds trycker du på startknappen.)
välja i menyn
Tryck på ”menu”( ). Varje gång
du trycker på knappen rullar menyn
och visar förinställd tid och
föreslagen användning. Följande val
finns: 10 minuter varmhållning ( ),
sedan tillagning av följande: skaldjur
10 minuter, ägg 12 minuter, fisk 15
minuter, grönsaker 20 minuter,
kycklingbitar 35 minuter och ris 40
minuter. När tiden visas i menyn kan
du om du vill justera den uppåt eller
neråt med knapparna ”+” och ”-”.
När du har ställt in önskad tid trycker
du på startknappen (I). Om du vill
avbryta ångkokningen håller du ner
stoppknappen (O).
ställa in tid
Om du vill ställa in en annan tid än
de 45 minuter som visas trycker du
på ”+” eller ”-” för att öka respektive
minska tiden. När rätt tid visas
trycker du på startknappen. Då
kopplar ångkokaren på sig, och
ångningssymbolen ( ) blinkar. Om
du vill avbryta ångkokningen håller
du ner stoppknappen.
Efter en minut stänger displayen av
sig, om tid/meny har visats men
startknappen inte tryckts ner. (Om
displayen inte tänds trycker du på
startknappen.)
Ett summerljud hörs alltid när
startknappen trycks ner eller
ångkokaren stängs av.
varmhållningsfunktionen
Ångkokad mat har bäst smak och
högst näringsvärde när den är
nylagad. Om du emellertid skulle
behöva hålla maten varm en kort
stund, väljer du varmhållning i menyn
och justerar tiden efter behov.
7 Dra ut kontakten och gör ren
ångkokaren efter användningen.
51
viktigt
I slutet av tillagningscykeln kopplas
ångkokaren automatiskt över till
varmhållning i 10 minuter. Under den
tiden slås ånkokaren på och av, så
tänk på att den kan avge ånga när
du inte väntar sig det.
Om du vill koppla av ångkokaren
eller avbryta varmhållningen håller du
ner stoppknappen.
tips
Det kommer att droppa
kondensvatten från den övre korgen
ner i den nedre. Tänk på att
smakerna måste passa ihop.
Vätskan som blir över i droppbrickan
är god att använda i soppor eller
buljonger, men var försiktig - den är
mycket varm.
Du kan också använda risskålen för
rätter som du vill laga i vätska (t.ex.
grönsaker i sås eller för att sjuda
fisk).
Lämna plats mellan matbitarna.
Rör om halvvägs genom tillagningen
om du lagar stora mängder.
Små mängder blir färdiga snabbare
än större.
Om bitarna är av lika storlek blir allt
färdigt samtidigt.
Precis som med en konventionell
ugn kan du lägga till mer livsmedel
att lagas vartefter. Om något kräver
kortare tid, lägger du in det senare.
Om du lyfter på locket släpper du ut
ångan, och då tar tillagningen längre
tid.
Tillagningen fortsätter även när
ångkokaren är avstängd, så ta
genast upp den färdiga maten.
Ångningstiderna på sid. 54 - 55 är
riktlinjer baserade på användning av
den lägre korgen. Ju högre upp ett
livsmedel ligger desto längre tar det
att lagas. Räkna därför med 5-10
minuter extra för korgen över.
Kontrollera före serveringen att allt är
ordentligt genomlagat.
Om maten inte är tillräckligt lagad,
ställer du om tiden. Du kan behöva
fylla på mer vatten.
skötsel och rengöring
Innan du gör ren ångkokaren måste
du stänga av den, dra ut kontakten
och låta allt kallna.
Ställ aldrig ångkokaren i vatten och
låt inte sladden och kontakten bli
våta.
göra ren vattentanken
Töm tanken, skölj ur den med varmt
vatten och torka den.
göra ren utsidan
Torka med en fuktig trasa och torka
efter med en torr.
övriga delar
Diska i varmt vatten med diskmedel
och torka av.
För förvaring staplar du korgarna
inuti varandra. Börja med den med
högst nummer och sluta med korg
nummer 1 .
Tryck in överflödig sladd på baksidan
av ångkokaren.
avkalkning
Kalka av ångkokaren en gång i
månaden eller när du har använt den
30 gånger (beroende på vad som
inträffar först).
1 Fyll tanken med 200 ml
avkalkningsmedel och fyll sedan på
vattentanken till Max-nivån med
vatten (cirka 800 ml).
2 Montera droppbrickan, en korg och
locket.
3 Sätt i stickkontakten, slå på
apparaten och låt ångkokaren gå i 5
minuter.
4 Stäng av apparaten och dra ut
stickkontakten. Låt ångkokaren stå
över natten.
5 Häll av och gör dig av med
avkalkningsvätskan.
6 Skölj vattentanken flera gånger med
rent, varmt vatten.
52
7 Diska droppbrickan, korgen och
locket i varmt vatten med diskmedel
och torka av dem.
8 Fyll på vattentanken med rent vatten,
montera delarna och låt ångkokaren
gå i 5 minuter. Häll av och gör dig av
med eventuellt kvarvarande vatten.
9 Skölj vattentanken flera gånger med
rent, varmt vatten.
10 Diska droppbrickan, korgen och
locket i varmt vatten med diskmedel.
11 Nu kan du använda ångkokaren.
service och kundtjänst
Om sladden är skadad måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller av en auktoriserad
KENWOOD-reparatör.
Om du behöver hjälp med:
att använda apparaten eller
service eller reparationer
Kontakta återförsäljaren där du
köpte apparaten.
53
tillagningstabeller
Tillagningstiderna är bara riktlinjer.
Läs “livsmedelssäkerheten” på sid. 50 och “tips” på sid. 52.
grönsaker
Tvätta grönsakerna före tillagningen. Ansa och eventuellt skala dem.
* När du ska koka ägg lägger du dem i de inbyggda ägghållarna längst ned i
korgen.
54
grönsak mängd förberedelse minuter
Sparris 500 g Ansa 15
Bönor, gröna 500 g Ansa 15-20
Skärbönor 500 g Ansa och skiva runt 15-20
Broccoli 500 g Dela i buketter 20
Brysselkål 500 g Ansa och snitta 25
Vitkål en liten Strimla 25
Morötter 500 g Skär tunt 20
Blomkål en medelstor Dela i buketter 20-25
Zucchini 500 g Skär tunt 15
Selleri 1 huvud Skär tunt 15
Purjolök 3-4 Skär tunt 15
Sockerärter 250 g Ansa 15
Svamp, små 500 g Torka av 10
Palsternacka 500 g Skär i tärningar eller 15
skivor
_rter 500 g Sprita 15
Färsk potatis 500 g Torka av 30-40
ägg förberedelse minuter
Koka* eller Använd koppar 10-15 för löskokta,
pochera eller individuella 15-20 för
suffléformar för rdkokta
förlorade ägg
55
tillagningstabeller, forts.
fågel och fisk
Lägg inte för mycket i korgarna.
ris och gryn
När du använder risskålen måste du ändå fylla vatten i tanken. I risskålen kan du
använda en annan vätska, t.ex. vin eller buljong, för att koka riset i. Du kan
också tillsätta kryddor, hackad lök, persilja, mandlar eller skivad svamp.
livsmedel mängd minuter kommentarer
Kyckling, 4-5 30 Ångkoka tills de är
benfritt bröst färdiga alltigenom och
möra
Snäckor 500 g 10 Ånga tills de öppnar sig
Räkor, medelstora 500 g 10 Ånga tills de blir skära
Fisk, filéer 250 g 10-20 Ånga tills fiskköttet blir
skivigt
Fisk, kotletter 2,5 cm tjocka 15-20 Ånga tills fiskköttet blir
skivigt
Fisk, hel 350 g 15-20 Ånga tills fiskköttet blir
skivigt
Hummerstjärtar 2-4 20 Ånga tills de blir röda
Musslor 500 g 15 Ånga tills de öppnar sig
Ostron 6 15 Ånga tills de öppnar sig
Pilgrimssnäckor 250 g 15 Ånga tills de blir varma
och möra
livsmedel mängd vätska att minuter
tillsättas i
risskålen
Vitt långkornigt ris 100 g 125 ml 25
(t.ex. Basmati, 200 g 250 ml 30
eller snabbris) 300 g 375 ml 35
Brunt ris 100 g 125 ml 40
200 g 250 ml 45
300 g 375 ml 50
Couscous 200 g 150 ml 15-20
Havregrynsgröt 75 g havregryn 450 ml mjölk 40 (rör om
/vatten efter halva
tiden)
Risgrynsgröt 75 g 25 g socker 80 (rör om
rundkornigt ris och 275-500 efter 60 min.
ml mjölk och ställ om
timern. Tillsätt
mer vatten vid
behov)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112

Kenwood FS470 series Användarmanual

Kategori
Riskokare
Typ
Användarmanual