Russell Hobbs 19270-56 Användarmanual

Typ
Användarmanual
Bedienungsanleitung 2
mode d’emploi 8
instructies 13
istruzioni per l’uso 18
instrucciones 23
instruções 28
brugsanvisning 33
bruksanvisning (Svenska) 38
bruksanvisning (Norsk) 43
käytohjeet 48
инструкции (Русский) 53
pokyny (Čeština) 58
pokyny (Slovenčina) 63
instrukcja 68
upute 73
navodila 78
οδηγίες 83
utasítások 88
talimatlar 93
instrucţiuni 98
инструкции (Български) 103
instructions 108
116
38
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du
överlåter apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
A VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
1 Denna apparat får bara användas av ansvarig vuxen person eller under överinseende av
ansvarig vuxen person. Håll apparaten utom räckhåll för barn.
2 Lägg inte ned basenheten i någon vätska. Använd inte apparaten i badrum, nära
vatten eller utomhus.
3 Lägg inte ned djupfryst kött eller fågel i ångkokaren – tina ingredienserna fullständigt före
tillagning.
4 Fyll vattenbehållaren till markeringen "max" (1,2 liter). Om man fyller över markeringen kan
kokande vatten stänka upp och apparaten kan skadas.
5 r inte vid heta ytor på basenheten, locket, korgarna, risinsatsen eller uppsamlingsfatet.
Använd grillvantar eller en handduk och använd alltid handtagen när du lyfter dem.
6 Böj dig inte över apparaten och håll dig på avstånd från utströmmande ånga.
7 Apparaten får inte användas med hjälp av en extern timer eller något ärrkontrollsystem.
8 Täck inte över apparaten och lägg inte heller något ovanpå den.
9 Lägg inte papper, folie eller något annat i korgarna, ånghålen kan blockeras.
10 Dra ur sladden när apparaten inte används, innan den flyttas och före rengöring.
11 Låt apparaten svalna fullständigt innan den flyttas eller rengörs.
12 Använd bara tillbehör och övrig utrustning som företaget tillhandahåller.
13 Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna
bruksanvisning.
14 Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
15 Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud eller någon med
liknande kompetens för att undvika skaderisker.
endast för hushållsbruk
C FÖRBEREDELSE
1 Ställ apparaten på en fast, jämn och värmetålig yta.
2 Se till att sladden inte hänger ned så att man kan snubbla på den eller snärja in sig i den.
3 Ånga kommer att strömma ut. Ställ därför inte apparaten nära gardiner, under hyllor eller
skåp eller i närheten av någonting annat som skulle kunna skadas av utströmmande ånga.
4 Ha tallrikar eller ett uppsamlingsfat i närheten för att samla upp återstående vatten från
korgarna efter användning. Ta under tiden fram de redskap som behövs för att tömma
korgarna (sked, tång och liknande).
C FYLLA PÅ VATTEN
5 Fyll vattenbehållaren till markeringen "max" (1,2 liter). Ångkokningen kommer då att ta 60
minuter, den tid som passar för de flesta ingredienser.
6 Tillsätt ingenting i vattnet. Smaksättningar, marinader och liknande ska tillsättas
ingredienserna och inte det varma vattnet. Sådana tillsatser kommer inte att spridas med
ångan, de kommer i stället att samlas i vattenbehållaren och kanske skada vattenbehållarens
ytor samt elementet.
7 Sätt fast ångröret runt elementet och kontrollera att det är centrerat i mitten.
8 Sätt uppsamlingsfatet på basenheten.
9 Uppsamlingsfatet kan bara placeras åt ett håll av hänsyn till kontrollpanelen.
Uppsamlingsfatet förhindrar att vätska från ingredienserna kommer i kontakt med elementet
och vattenbehållaren.
39
10 Handtagen på korgarna är markerade med 1, 2 och 3. Man kan använda alla korgarna
samtidigt.
a) Sätt korg 1 på uppsamlingsfatet.
b) gg ingredienser i korgen.
c) Sätt korg 2 över korg 1.
d) gg ingredienser i korgen.
e) Sätt korg 3 över korg 2.
f) Lägg ingredienser i korgen.
g) Sätt på locket.
tänk på smakämnena
11 Vätska från den övre korgen kommer att droppa ned i korgen undertill. Lägg inte
ingredienser med svaga smakämnen under en korg med ingredienser med starka
smakämnen och lägg inte heller grönsaker under ingredienser med mycket fett.
C ÅNGCIRKULATION
12 Tänk på följande för att ångan ska kunna cirkulera:
a) packa ingredienserna löst i korgarna
b) lägg om möjligt bara ned ett lager ingredienser
c) sprid ut ingredienserna
d) om man lägger ned mer än ett lager ingredienser i en korg ska ingredienserna i varje lager
spridas ut så att ångan kan cirkulera genom lagren
C ALLT FÄRDIGT PÅ SAMMA GÅNG
13 För att allt ska bli färdigt på samma gång:
a) Skär alla ingredienser i varje korg i ungefär lika stora bitar.
b) gg större bitar eller ingredienser som kräver längre tillagningstid närmast
vattenbehållaren.
c) Lägg mindre bitar eller ingredienser som kräver kortare tillagningstid längst bort från
vattenbehållaren.
C ÖVERKOKNING
14 Överkokning är inget stort problem – ångkokning är nämligen en relativt varsam
tillagningsmetod och ett par minuter mer eller mindre spelar i regel ingen roll.
15 Fisk ska däremot inte överkokas – då blir den seg som tuggummi och smakar papp.
C TILLAGNING
16 Sätt stickproppen i väggkontakten.
17 Vrid timern medurs till önskad tid.
18 Signallampan lyser.
19 Korgarna kommer att fyllas med ånga.
20 När timern återgår till 0 hörs en ljudsignal och ångkokaren stängs av.
C TIMERN
21 Timern är ett urverk som bara fungerar åt ett håll.
22 Vrid inte timern moturs, då går den sönder.
bruksanvisning (Svenska)
symboler
4 öppningar
5 handtag
6 lock
7 risinsats
8 korg
9 uppsamlingsfat
10 vatten
11 ångrör
12 element
13 hällkant
14 vattenbehållare
15 vattennivåfönster
16 basenhet
17 signallampa
18 timer
40
23 När timern har återgått till 0 kan man fortfarande höra ett surrande ljud från ädern.
24 Detta har ingen betydelse – om signallampan är släckt är elementet avstängt.
25 En extra säkerhetsåtgärd är att dra ut stickkontakten från vägguttaget.
C RDIG?
26 Dra ur sladden på apapraten.
27 Hela apparaten blir varm så använd grillvantar eller en handduk och håll endast i handtagen.
28 Ånga och varm luft strömmar ut när du tar av locket. Luta locket något för att leda ångan
bort från dig.
29 Lägg locket på en tallrik eller ett uppsamlingsfat.
30 Lyft av korgarna och sätt ned dem på tallrikar eller uppsamlingsfat.
31 Var försiktig när du tar bort uppsamlingsfatet – vätskan är het och om den spills ut kan den
fläcka ned.
32 Töm vattenbehållare genom en av hällkanterna på vattenbehållarens sidor.
tillagningstid och livsmedelssäkerhet
mat (färsk) kvantitet tid (minuter)
kronärtskockor, färska 2-3 40-45
sparris 400g 10
gröna bönor 400g 15-20
broccoli 400g 10
brysselkål 400g 15
vitkål (ett litet vitkålhuvud eller ett större delat
i fyra delar)
1 15
morötter (skivade) 400g 10-15
blomkål 1 15
majskolvar 4 15
zucchini (skivad) 400g 10
ärter (spritsade) 400g 12
pepparfrukter, urkärnade och delade 1 8-10
potatisar (delade i fyra delar) 900g 20
spenat 200g 6-8
svamp 200g 10-13
kyckling (utan ben) 400g 20-30
fiskfiléer 200g 10
fisk i bitar 200g 12-17
räkor 400g 6-8
hummerstjärtar (djupfrysta) 2 20-22
musslor 400g 10-15
, Använd inte musslor som redan är öppna före tillagningen. Ångkoka musslor tills skalet är
helt öppet och kasta dem som inte har öppnats under tillagningen.
33 Tidsangivelsen gäller för ett (1) lager ingredienser. Prova dig fram så att du vet vilka tider som
gäller för just dina ingredienser eller blandningar.
34 Förläng tillagningstiderna:
a) om fler än en korg används – ångan måste då värma upp fler ingredienser
b) om ingredienserna ligger i flera lager i en korg.
35 I regel tar tillagningen längre tid ju längre bort från elementet ingredienserna är.
36 Prova dig fram så att du vet vilka tider som gäller för just dina ingredienser eller blandningar.
37 Följande tillagningstider ska enbart betraktas som vägledande.
38 Kontrollera att ingredienserna är genomkokta före servering. Om du är osäker bör
tillagningstiden förlängas.
39 Tillaga alla kött- och äderfäprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger
igenom. Tillaga fisk tills köttet är fast.
41
40 Man bör koka bladgrönsaker så kort tid som möjligt för att färgen och sprödheten ska
bevaras. Doppa ned dem i iskallt vatten om du vill att kokningen ska avstanna snabbt.
C RISINSATSEN
41 Fyll risinsatsen högst till hälften med ris.
42 Häll vatten i risinsatsen – det ska vara en och en ärdedels mer vatten är ris. 2 koppar ris
kräver alltså 2,50 koppar vatten eftersom riset också suger upp vatten.
43 Sätt risinsatsen i den översta korgen. Om man sätter risinsatsen under andra ingredienser
kan vätska från dessa ingredienser ändra risets smak och överskottet av vätska gör riset till
gröt.
44 Ris ska kokas i 15–20 minuter beroende på sort, kvantitet och personlig smak.
45 Avsmaka efter 15 minuter och låt riset koka lite längre vid behov.
C MER ÄN 60 MINUTER?
46 Om du vill ångkoka mer än 60 minuter:
a) håll ett öga på vattennivån och/eller timern, fyll på vatten i vattenbehållaren upp till
ungefär halva nivåmarkeringen och återställ timern
eller
b) ställ in timern på halva ångkokningstiden. Då kommer ljudsignalen att varna om att det är
dags att fylla på vattenbehållaren.
påfyllning
c) Häll försiktigt på vatten genom ett av hålen på uppsamlingsfatets sidor.
d) Håll ett öga på vattennivån – låt inte vattnet överstiga markeringen ”max”.
C TORRKOKNING
47 Om apparaten torrkokar kommer termostaten att avbryta strömtillförseln till elementet.
48 Signallampan släcks men timern fortsätter att fungera.
49 Termostaten kommer att kretsa fram och tillbaka tills du kommer ihåg att fylla på vatten eller
tills timern återgår till 0 och kopplas ur.
50 Koppla ur basenheten och låt den svalna under några minuter. Fyll sedan på vatten i
vattenbehållaren och koppla in apparaten igen.
51 Beräkna återstående tillagningstid genom att ta hänsyn till den tid då ångkokningen
verkligen pågick och lägga till en del av tiden mellan torrkokning och återstart eftersom
tillagningsprocessen inte upphörde med en gång efter det att vattnet i vattenbehållaren
hade kokat in.
52 Om du kontrollerar tillagningstiden noggrant kommer denna “räddningsaktion” säkert att
lyckas till 100 %.
53 En smakrik sås kan också göra underverk – prova gärna en citron- eller limesås eller varr
inte en sås som är smaksatt med ingefära, vitlök eller chili.
C AVSLUTA I FÖRTID
54 Koppla ur basenheten från vägguttaget.
C SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
55 Dra ur sladden på apparaten och låt den kallna innan den görs ren eller ställs undan.
56 Diska avtagbara delar med diskmedel i varmt vatten, skölj väl och låt lufttorka.
57 Torka av basenheten inuti och utanpå med en ren och fuktig trasa.
58 Lägg inte någon del av apparaten i en diskmaskin.
C AVKALKNING
59 Kalkavlagringar kan fastna på vattenbehållaren och elementet.
60 Se till att köket är väl ventilerat eftersom ättikslukten kan vara mycket irriterande.
61 Avkalka inte uppsamlingsfatet, korgarna, risinsatsen eller locket.
42
62 Fyll vattenbehållaren med 600 ml ättika, anslut apparaten till vägguttaget och ställ in timern
på 20 minuter.
63 Låt sedan apparaten svalna fullständigt, häll ut ättikan och skölj vattenbehållaren många
gånger med kallt vatten för att avlägsna alla spår av ättika.
64 Torka av basenheten noggrant.
65 Ättika är ett bra alternativ till de avkalkningsmedel som finns på marknaden.
H MILJÖSKYDD
För att undvika miljö- och hälsoproblem som beror på farliga ämnen i elektriska och
elektroniska produkter får inte apparater som är märkta med denna symbol kastas
tillsammans med osorterat hushållsavfall utan de ska tillvaratagas, återanvändas eller
återvinnas.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116

Russell Hobbs 19270-56 Användarmanual

Typ
Användarmanual