COOK@HOME 19720-56

Russell Hobbs COOK@HOME 19720-56, 19270-56, 23570-56 MAXICOOK Användarmanual

r
instructions 3
Bedienungsanleitung 7
mode d’emploi 12
instructies 17
istruzioni per l’uso 21
instrucciones 26
instruções 30
brugsanvisning 35
bruksanvisning (Svenska) 39
bruksanvisning (Norsk) 43
yttöohjeet 47

 
 
instrukcja 64
upute 68
navodila 72
 
utasítások 81
talimatlar 85
 
 
 97
39
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du
överlåter apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt och av
personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga eller med
bristande erfarenhet och kunskap, om personerna i fråga är under uppsikt och
har fått anvisningar om hur apparaten fungerar och om de har förstått vilka
risker som användningen kan medföra. Barn ska inte leka med apparaten.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn, såvida de inte är
över 8 år och är under uppsikt. Håll apparat och elkabel utom räckhåll för barn
under 8 år.
Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud eller
någon med liknande kompetens för att undvika skaderisker.
` Lägg inte ned basenheten i någon vätska.
Felaktig användning av apparaten kan orsaka skada.
h Apparatens utsida blir varm. Eftervärmen gör att utsidorna fortfarande
är varma efter avslutad användning.
Lägg inte ned djupfryst kött eller fågel i ångkokaren – tina ingredienserna fullständigt före
tillagning.
Rör inte vid heta ytor på basenheten, locket, korgarna, risinsatsen eller uppsamlingsfatet.
Använd grillvantar eller en handduk och använd alltid handtagen när du lyfter dem.
Böj dig inte över apparaten och håll dig på avstånd från utströmmande ånga.
Ånga kommer att strömma ut. Ställ därför inte apparaten nära gardiner, under hyllor eller skåp
eller i närheten av någonting annat som skulle kunna skadas av utströmmande ånga.
Täck inte över apparaten och lägg inte heller något ovanpå den.
Använd bara tillbehör och övrig utrustning som företaget tillhandahåller.
Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna bruksanvisning.
Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK
BILDER
A. Lock
B. Risinsats
C. Korg
D. Uppsamlingsfat
E. Ångrör
F. Element
G. Vattenbehållare
H. Basenhet
I. Signallampa
J. Timer
` Kan diskas i diskmaskin
FÖRE FÖRSTA ANVÄNDNINGEN
Diska alla löstagbara delar i varmt vatten med diskmedel, skölj noga och torka.
FYLLA PÅ VATTEN
1. Fyll vattenbehållaren till markeringen "max" (1,2 liter). Ångkokningen kommer då att ta 60
minuter, den tid som passar för de flesta ingredienser.
2. Tillsätt ingenting i vattnet. Smaksättningar, marinader och liknande ska tillsättas
ingredienserna och inte det varma vattnet. Sådana tillsatser kommer inte att spridas med
ångan, de kommer i stället att samlas i vattenbehållaren och kanske skada
vattenbehållarens ytor samt elementet.
bruksanvisning (Svenska)
40
MONTERING
1. Sätt fast ångröret runt elementet och kontrollera att det är centrerat i mitten.
2. Sätt uppsamlingsfatet på basenheten. Uppsamlingsfatet kan bara placeras åt ett håll av
hänsyn till kontrollpanelen. Uppsamlingsfatet förhindrar att vätska från ingredienserna
kommer i kontakt med elementet och vattenbehållaren.
3. Handtagen på korgarna är markerade med 1, 2 och 3. Man kan använda alla korgarna
samtidigt.
a) Sätt korg 1 på uppsamlingsfatet. Lägg ingredienser i korgen.
b) Sätt korg 2 över korg 1. Lägg ingredienser i korgen.
c) Sätt korg 3 över korg 2. Lägg ingredienser i korgen.
d) Sätt på locket.
TILLAGNING
1. Sätt stickproppen i väggkontakten.
2. Vrid timern medurs till önskad tid. Vrid inte timern moturs, då går den sönder.
3. Signallampan lyser.
4. Korgarna kommer att fyllas med ånga.
5. När timern återgår till 0 hörs en ljudsignal och ångkokaren stängs av.
6. En extra säkerhetsåtgärd är att dra ut stickkontakten från vägguttaget.
PÅFYLLNING
1. Häll försiktigt på vatten genom ett av hålen på uppsamlingsfatets sidor.
2. Håll ett öga på vattennivån – låt inte vattnet överstiga markeringen ”max”.
ATT KOKA RIS
1. Tillsätt det torra riset i risskålen i den mängd som paketet anger.
2. Placera risskålen i den nedre ångkokningskorgen.
3. Sätt på locket på ångkokningskorgen.
4. Ris ska kokas i 15–20 minuter beroende på sort, kvantitet och personlig smak.
5. Kontrollera att riset har tillagats enligt dina önskemål. Anpassa ångkokningstiderna om så
inte är fallet.
Om man sätter risinsatsen under andra ingredienser kan vätska från dessa ingredienser
ändra risets smak och överskottet av vätska gör riset till gröt.
RDIG?
1. Dra ur sladden på apparaten.
2. gg locket på en tallrik eller ett uppsamlingsfat.
3. Lyft av korgarna och sätt ned dem på tallrikar eller uppsamlingsfat.
4. Var försiktig när du tar bort uppsamlingsfatet – vätskan är het och om den spills ut kan den
fläcka ned.
5. Töm vattenbehållare genom en av hällkanterna på vattenbehållarens sidor.
VARNING
Var extremt försiktig när du tar ut korgarna. Ta aldrig ut alla korgar samtidigt. Ta ut
korgarna en i taget och börja med den översta. Använd ugnshandskar eller liknande för
att förhindra brännskador från het ånga.
TORRKOKNING
Om apparaten torrkokar kommer termostaten att avbryta strömtillförseln till elementet
Signallampan släcks men timern fortsätter att fungera. Termostaten kommer att kretsa fram och
tillbaka tills du kommer ihåg att fylla på vatten eller tills timern återgår till 0 och kopplas ur.
1. Koppla ur basenheten och låt den svalna under några minuter. Fyll sedan på vatten i
vattenbehållaren och koppla in apparaten igen.
2. Beräkna återstående tillagningstid genom att ta hänsyn till den tid då ångkokningen
verkligen pågick och lägga till en del av tiden mellan torrkokning och återstart eftersom
41
tillagningsprocessen inte upphörde med en gång efter det att vattnet i vattenbehållaren
hade kokat in.
FÖRESLAGNA ÅNGKOKNINGSTIDER
Dessa livsmedel tillagas bäst i ångkokaren när de är kalla. Fyll behållaren med kallt vatten, tillsätt
ingredienserna och ställ in timern enligt tabellen.
Livsmedel
(färska)
Anteckningar Tid (minuter)
Broccoli Skär i 1-2 cm stora buketter/bitar 13-15
Haricots verts Lägg platt i korgen 13-15
Morötter Skär i slantar på ca ½ cm 17-19
Kål (savoy) Riv eller skär i bitar 11-13
Sparris Lägg platt i korgen 11-13
Zucchini Skär i slantar på ca ½ cm 9-11
Brysselkål Hela (ca 2 cm i diameter) 13-15
Blomkål Skär i 1-2 cm stora buketter/bitar 15-17
Majs Hela, på kolv 17-21
Potatis Färskpotatis eller potatis skuren i 1-2 cm stora bitar 21-23
Följande livsmedel ska tillagas när ångkokaren börjar avge ånga. Tillsätt ingredienserna i
korgen(-arna) och täck med locket, men sätt inte korgarna på uppsamlingsfatet förrän ånga
produceras. När man ångkokar ska man försiktigt sätta korgen(-arna) med maten i på
uppsamlingsfatet med hjälp av ugnshandske eller liknande och starta timern.
Livsmedel
(färska)
Anteckningar Tid (minuter)
Hårdkokta ägg Mjuk/Mellan/Hård/Välstekt 5-6/7-8/9-10/11-12
Förlorade ägg Placera i en portionsform eller liten ugnsfast form 5-6
Kycklingbröst Filéa eller tärna 1-2 cm stora bitar 12-14
Lax/rund fisk Torsk, kolja, etc. 7-9
Platt vit fisk dspätta, sjötunga, pangasius, etc. 3-4
Fiskfilé Tonfisk, svärdfisk, etc. 7-9
Musslor Rör om efter halva tillagningstiden 8-10
Kungsräkor
Avlägsna skalen. Ångkoka i 2-3 minuter eller tills räkorna är genomkokta.
Rör om efter halva tillagningstiden.
RÅD, TIPS OCH LIVSMEDELSSÄKERHET
Överkokning är inget stort problem – ångkokning är nämligen en relativt varsam
tillagningsmetod och ett par minuter mer eller mindre spelar i regel ingen roll.
Tänk på följande för att ångan ska kunna cirkulera:
a) Packa ingredienserna löst i korgarna
b) Lägg om möjligt bara ned ett lager ingredienser
c) Sprid ut ingredienserna
d) Om man lägger ned mer än ett lager ingredienser i en korg ska ingredienserna i varje
lager spridas ut så att ångan kan cirkulera genom lagren
Se till att vattennivån alltid är över Min-markeringen på vattennivåfönstret.
Ångkokningslocket ska vara på under hela ångkokningen.
Lägg ingredienserna i ett enda lager.
Skär ingredienserna i jämnstora bitar för bättre resultat.
Rör om efter halva tillagningstiden i en lång ångkokningscykel för jämnare tillagning.
Livsmedel som kräver längre tillagningstid bör placeras i de lägre ångkokningskorgarna.
42
Placera livsmedel som kräver skonsam ångkokning eller kortare tillagningstider i de högre
korgarna.
Man bör pröva sig fram för att se vilka tillagningstider som passar olika livsmedel och
matkombinationer.
Använd risskålen för att tillaga mat i sås eller vätska.
Sky från fågel eller fisk kan droppa och överra smaker. För att undvika detta kan man slå
in dem i foliepapper.
Använd inte musslor som redan är öppna före tillagningen. Ångkoka musslor tills skalet är
helt öppet och kasta dem som inte har öppnats under tillagningen.
Tillaga alla kött- och fågelprodukter, även styckade och malda delar, tills köttsaften tränger
igenom. Tillaga fisk tills köttet är fast.
Man bör koka bladgrönsaker så kort tid som möjligt för att färgen och sprödheten ska
bevaras. Doppa ned dem i iskallt vatten om du vill att kokningen ska avstanna snabbt.
SKÖTSEL OCH UNDERHÅLL
1. Dra ur sladden på apparaten och låt den kallna innan den görs ren eller ställs undan.
2. Torka av basenheten inuti och utanpå med en ren och fuktig trasa.
3. Diska avtagbara delar för hand.
` Dessa delar kan diskas i diskmaskin.
Apparatens ytbehandling kan skadas om man använder diskmaskin. Detta kan endast eventuellt
medföra ytlig påverkan som inte inverkar på apparatens funktion.
ATT AVKALKA DIN ÅNGKOKARE
Med tiden kan kalkavlagringar påverka prestandas hos din ångkokare. Vi rekommenderar att
man avlägsnar dessa avlagringar (avkalkar) var tredje månad.
1. Gör ungefär en liter avkalkningslösning enligt tillverkarens anvisningar. Häll lösningen i
vattenbehållaren.
2. Sätt på ångledaren, uppsamlingsfatet, en ångkokningskorg och locket.
3. Ångkoka i 25 minuter
4. Dra ut sladden på apparaten och låt den svalna helt.
5. Häll ut avkalkningslösningen.
6. Upprepa steg 1-4 med endast vatten. Upprepa tills alla spår av avkalkningslösning är borta.
7. Diska alla avtagbara delar i varmt vatten med diskmedel eller i den övre korgen på
diskmaskinen.
W
MILJÖSKYDD
För att undvika miljö- och hälsoproblem som beror på farliga ämnen i elektriska och
elektroniska produkter får inte apparater som är märkta med denna symbol kastas tillsammans
med osorterat hushållsavfall utan de ska tillvaratagas, återanvändas eller återvinnas.
/