17
••
Nötkött, fläskkött, lammkött
- Köttet
mmååssttee
plockas ut ur kylskåpet en bra stund innan det tillagas: när det värms upp i
kallt tillstånd, blir köttet hårt. Om du tar ut köttet i tid blir oxsteken brynt runt om, röd inuti
och varm rakt igenom.
Salta inte före tillagningen: saltet suger upp blodet och torkar ut köttet. Vänd på köttet med
hjälp av stekspadar: om du sticker i det rinner blodet ut. Låt alltid köttet stå i 5 till 10 minuter
efter tillagningen. Slå in det i aluminiumfolie och ställ in det i ugnen nära öppningen, på så
vis strömmar blodet, som drar sig utåt under tillagningen, inåt och bevarar steken saftig.
- Använd stekfat av lergods: glas främjar fettstänk.
- Stek inte heller i en emaljerad dryppanna.
- Undvik att späcka lammstek med vitlöksklyftor, eftersom det gör att blodet rinner ut.
Stick hellre in vitlöksklyftorna mellan köttet och benen, eller stek hela, oskalade vitlöksklyftor
vid sidan om steken. Mosa dem i slutet av tillagningen för att smaksätta såsen. Filtrera och
servera varm i såsskål.
••
Fisk
- När fisken köps ska den ha en behaglig, mild havsdoft.
- Kroppen skall vara fast och stel, fjällen skall inte vara lösa, ögat skall vara klart och
välvt och gälarna skall vara glänsande och fuktiga.
••
Pajer/quiche
- Undvik glas- och porslinsfat: de är för tjocka och förlänger tillagningstiden, degbottnen blir
inte knaprig.
- När frukten läggs på pajbottnen kan den dra åt sig fukten: sprid några teskedar fina
semolinagryn, krossade kex, malen mandel eller tapioka på bottnen för att suga upp
fruktsaften under gräddningen.
- Med fuktiga eller frysta grönsaker (purjolök, spenat, broccoli eller tomater) kan du strö en
matsked majsstärkelse på bottnen.
••
Pizza
- För att undvika att ost eller tomatsås droppar ner på ugnsbottnen kan du lägga
bakplåtspapper mellan gallret och pizzan.
SV
2. ANVÄNDA APPARATEN