De Dietrich DOP890XH Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
ES MANUAL DE UTILIZACIÓN
IT MANUALE D'USO
NL GEBRUIKSAANWIJZING
PL INSTRUKCJA OBSŁUGI
PT MANUAL DE UTILIZAÇĂO
SV BRUKSANVISNING
Horno
Forno
Oven
Piekarnik
Forno
Ugnen
2
Bästa kund,
Du har just köpt en
DDEE DDIIEETTRRIICCHH
-ugn och det vill vi tacka dig för.
Våra forskningsgrupper har tagit fram den här nya generationens ap-
parater som genom sin kvalitet, stilfullhet, sina funktioner och deras
tekniska utveckling gör dem till enastående produkter som visar prov
på vårt kunnande.
Din nya
DDEE DDIIEETTRRIICCHH
-ugn kommer att passa väl in i ditt kök, den ger
goda tillagningsresultat och är lätt att använda. Vi vill erbjuda dig en
produkt av högsta kvalitet.
I
DDEE DDIIEETTRRIICCHH
produktsortiment ingår också ett brett utbud av spisar,
spishällar, köksfläktar, diskmaskiner och integrerbara kylskåp som du
kan anpassa till din nya
DDEE DDIIEETTRRIICCHH
-ugn.
I vår strävan att ständigt förbättra våra produkter för att uppfylla alla di-
na behov, står vår kundtjänst till ditt förfogande för att svara på even-
tuella frågor och ta emot dina förslag (telefonnummer och adress står
i slutet av föreliggande häfte).
Du kan också besöka vår webbplats:
wwwwww..ddeeddiieettrriicchh--eelleeccttrroommeennaaggeerr..ccoomm
, där du hittar våra senaste pro-
duktnyheter och ytterligare användbar information.
DDEE DDIIEETTRRIICCHH
DDee nnyyaa vväärrddeefföörreemmåålleenn
I vår strävan efter att ständigt förbättra våra produkter, förbehåller vi oss rätten att ändra pro-
dukternas tekniska, funktionella eller estetiska egenskaper som ett led i den allmänna utveck-
lingen.
Viktigt:
För att snabbare bekanta dig med apparaten, vänligen läs igenom dessa installations-
och användningsinstruktioner innan du börjar använda apparaten.
3
SV
INNEHÅLL
1. BESKRIVNING AV APPARATEN
• Ugnens olika delar
_________________________________________
4
• Svängbar panel
____________________________________________
5
• Presentation av kontrollerna
_________________________________
5
2. ANVÄNDA APPARATEN
• Tillagning
_________________________________________________
6
• Använda programmeringsfunktionerna
º
Ställa in tiden
__________________________________________
7
• Använda funktionen “EXPERT”
_______________________________
8
• Använda funktionen “ALTERNATIV BIOGRILL +”
________________
10
• Använda funktionen “MINNE”
________________________________
11
• Använda funktionen “KÖKSGUIDE”
___________________________
14
• Använda funktionen “I.C.S.
__________________________________
16
• Använda funktionen “LÅG TEMPERATUR”
_____________________
24
• Använda funktionen “INFORMATION”
_________________________
26
º
Timer
________________________________________________
26
º
Rengöring
____________________________________________
27
º
Tid/datum
_____________________________________________
28
º
Låsa knappsatsen
______________________________________
28
º
Ljud: och pip!
__________________________________________
28
º
Förbrukning
___________________________________________
29
º
Språk
________________________________________________
29
3. EFTERSERVICE
• Ingrepp
___________________________________________________
30
• Kundtjänst
________________________________________________
30
4
1. BESKRIVNING AV APPARATEN
SV
UGNENS OLIKA DELAR
A
B
Programmeringsfunktioner
Kontrollknappar
Lampa
C
D
E
Ugnsstegar
Hål för roterande grillspett
D
C
B
A
E
F
F
Knapp för motoriserad svängbar
panel.
(BEROENDE MODELL)
SVÄNGBAR PANEL
(
BEROENDE MODELL)
5
1. BESKRIVNING AV APPARATEN
SV
För att det ska bli lättare att se och använda
programmeringsfunktionen går det att svänga
panelen i 30 graders vinkel.
MMeekkaanniisskk mmooddeellll ((BBIILLDD 11))
Öppna och stäng genom att trycka mitt på
panelen under kontrollknapparna.
MMoottoorriisseerraadd mmooddeellll ((BBIILLDD 22))
Odpiranje in Öppna och stäng genom att
trycka på knappen (se till att inte
blockera öppningen).
ANMÄRKNING: När pyrolysfunktionen
används är panelen låst i sitt ursprungsläge
(öppen eller stängd).
bild1
bild2
PRESENTATION AV KONTROLLERNA
E
F
G
B
C
A
A
B
Funktionsväljare (uppåt)
Funktionsväljare (nedåt)
Bekräftelseknapp
C
D
E
Display
Inställningsknappar (+ eller -)
för tid/temperatur
Bakåtknapp
F
G
D
6
2. ANVÄNDA APPARATEN
SV
Med den här ugnen kan du välja mellan fyra olika programtyper beroende på hur mycket du vet om
tillagningen av ditt recept.
- Om du vet allt om och kan ditt recept (du väljer själv typ av tillagning, temperatur och tillag-
ningstid), väljer du direkt
ffuunnkkttiioonneenn EEXXPPEERRTT
genom att trycka på funktionsknappen.
- Om du vill laga till ett recept som du behöver hjälp med (du väljer bara ett föreslaget livsmedel och
hur mycket det väger, så väljer ugnen vilka inställningar som passar bäst när det gäller temperatur,
tilllagningstid och typ av tillagning) ska du välja
ffuunnkkttiioonneenn KKÖÖKKSSKKGGUUIIDDEE..
- Om du vill att ugnen helt och hållet ska sköta tillagningen väljer du från en lista med tolv vanliga
rätter vilken rätt du vill tillaga (temperatur, tillagningstid och typ av tillagning bestäms av ugnen). I
det här fallet väljer du
ffuunnkkttiioonneenn II..CC..SS
(Intelligence Cooking System).
- Om du vill tillaga ett recept via ett särskilt program som sköts på elektronisk väg av ugnen för att
få en tillagning som ger ett ojämförligt mört kött och utsökta smaker; använd tillbehören som med-
följer ugnen för att förhöja smaken hos kött och se till att varmluften cirkulerar helt obehindrat (läs
tillhörande användningsråd). Garanterat mört kött utan hårda partier, jämn snittyta, ej överstekta
ytterdelar, ett kött som håller sig saftigt.
Välj
ffuunnkkttiioonneenn LLÅÅGG TTEEMMPPEERRA
ATTUURR..
TILLAGNING
7
2. ANVÄNDA APPARATEN
SV
ANVÄNDA PROGRAMMERINGS-
FUNKTIONERNA
Ställa in tiden
--
Tryck på
OOKK
(bild 1).
--
Välj “Information” genom att trycka på
(bild 2).
--
Bekräfta genom att trycka på
OOKK..
- Välj rad “3. Tid/datum” genom att trycka
(bild 3).
Visning av tid/datum
Visning av dag
--
Bekräfta genom att trycka på knappen
OOKK..
Ställ in genom att trycka på knapparna
++
eller
--
(bild 4).
- Nästa visningsläge genom att trycka på .
- Ställ in genom att trycka på knapparna
++
eller
--
.
--
Bekräfta genom att trycka på knappen
OOKK..
Bild 1
Bild 2
Bild 3
Bild 4
8
2. ANVÄNDA APPARATEN
SV
TEMPERATUR
Beroende på vilken typ av tillagning du redan
har valt rekommenderar ugnen den
lämpligaste tillagningstemperaturen. Så här
justerar du den:
- Tryck på knappen + eller - (bild 1) och välj ön-
skad temperatur.
- Bekräfta valet genom att trycka på knappen
OOKK
.
ANVÄNDA FUNKTIONEN
“EXPERT”
Med den här funktionen kan du själv göra alla
inställningar för tillagningen: temperatur, typ
av tillagning och tillagningstid.
- Tryck på knappen
OOKK
. Fönstret “
EExxppeerrtt
” visas
(bild 1).
- Tryck en gång till på knappen
OOKK
.
- Välj typ av tillagning från listan nedan genom
att trycka på (bild 2).
(läs i den medföljande tillagningsguiden för
att välja rätt):
11·· RRootteerraannddee vväärrmmee
22·· KKoommbbiinneerraadd vväärrmmee
33·· EEkkoonnoommiivväärrmmee
44·· TTrraaddiittiioonneellll
55·· TTu
urrbbooggrriillll
66·· GGrriillll:: hhöögg vväärrmmee
77·· GGrriillll:: mmeeddeellvväärrmmee
88·· VVaarrmmhhåållllnniinngg
99·· UUppppttiinniinngg
1100·· MMiinnnnee
- Bekräfta valet genom att trycka på knappen
OOKK
.
Bild 1
Bild 2
Bild 1
9
2. ANVÄNDA APPARATEN
SV
Bild 1
Du kan ange tillagningstiden för rätten genom
att markera rutan (bild 1) genom att trycka
på .
Ange tillagningstiden genom att trycka på +
(bild 2).
- Bekräfta genom att trycka på knappen
OOKK
.
När du ställer in tillagningstiden anges slutti-
den för tillagningen (rutan ) automatiskt
(bild 2). Du kan ändra sluttiden för tillagningen
om du tycker att den bör justeras. I så fall mar-
kerar du rutan och gör på samma sätt som
när du ställde in tillagningstiden (bild 3). När
du har valt sluttid för tillagningen trycker du på
OOKK
för att bekräfta.
Ugnen övergår till vänteläge (symbolen
displayen) till dess att tillagningen startar
(sluttid – tillagningstid).
Obs! Du kan också välja att inte ange någon
tillagningstid. I så fall markerar du inte rutorna
för start- och sluttid för tillagningen utan
trycker direkt på “OK”. Bekräfta
för att starta
tillagningen. Stäng av ugnen genom att trycka
på valfri knapp när du anser att tillagningen av
rätten är färdig, välj “Avbryt” och tryck på
OOKK
.
TILLAGNINGSTID OCH SLUTTID
FÖR TILLAGNINGEN
Bild 2
Bild 3
10
2. ANVÄNDA APPARATEN
SV
Du kan inte använda alternativet med följande
funktioner: eko, ventilerad grill, varmhållning,
grill: hög värme och grill: medelvärme.
När du har ställt in tillagningstiden trycker du
en gång på “OK”, ugnen föreslår “alternativ
biogrill +” (bild 1).
Funktionen används för att gratinera rätten
vid slutet av tillagningen med hjälp av grillen
under tillagningstidens sista 5 minuter (tiden
går inte att justera).
Välj “ja” genom att trycka på knappen
och bekräfta sedan med “OK”.
Visas i fönstret:
Lagra tillagningsinställningar.
Du kan välja om du vill spara dina inställningar
och sedan bekräfta med “OK” (Se nästa
kapitel).
Bekräfta en gång till med “OK” för att starta
tillagningen (bild 2).
Ställ inte in rätterna för nära grillelementet för
att undvika att de bryns för snabbt. Ställ in
rätten på den första eller andra nivån
(nedifrån).
Programmeringsexempel:
Gratinerad löksoppa:
- Välj ett tillagningssätt (t.ex. kombinerad
värme)
- Välj temperatur (t.ex. 180° C)
- Välj tillagningstid (t.ex. 25 min.)
- Välj programmet “biogrill +”
Soppan värms i 20 minuter och gratineras
under de återstående 5 minuterna.
Bild 1
Bild 2
ANVÄNDA FUNKTIONEN
“ALTERNATIV BIOGRILL +”
11
2. ANVÄNDA APPARATEN
SV
ANVÄNDA FUNKTIONEN “MINNE”
-- SSppaarraa eenn ttiillllaaggnniinngg ii mmiinnnneett
Med hjälp av funktionen “Minne” kan du spara
tre tillagningssätt som du har kommit fram till
med funktionen “Expert”. Du slipper dessut-
om att ange samma uppgifter flera gånger.
När du lagar till samma rätt i samma mängd får
du alltid samma resultat.
När du har ställt inte tillagningsinställningarna
kan du välja om du vill spara dem i minnet
(bild 1).
Välj “ja” genom att trycka på knappen
och bekräfta sedan med “OK”.
Därefter blir du ombedd att välja om du vill
spara inställningarna i ett tomt minne eller
byta ut ett minne som redan finns mot de nya
inställningarna (bild 2).
Bild 1
Bild 2
-- AAnnvväännddaa eenn ttiillllaaggnniinngg ssoomm hhaarr ssppaarraattss ii ffuunnkk--
ttiioonneenn MMiinnnnee
Öppna menyn “Expert”.
- Bekräfta med “OK”.
- Bläddra igenom funktionerna till dess att du
kommer till funktionen “Minne” med knappen
(bild 1).
- Välj ett minne som passar den önskade tillag-
ningen och bekräfta med “OK”.
Bild 1
12
TILLAGNINGSSÄTTET “EXPERT”
SV
*
Funktionssätt som används för energimärkningen i enlighet med europeiska standarden EN 50304 och
enligt europadirektiv 2002/40/EG.
RROOTTEERRAANNDDEE VVÄÄRRMMEE
(rekommenderad temperatur
118800 °°CC
, minst 35 °C, högst 235 °C)
Tillredningen sker med hjälp av ett elektriskt motstånd, som sitter längst in i ugnen, och
cirkulationsfläkten.
Temperaturen stiger snabbt: Vissa rätter kan ställas in i kall ugn.
Rekommenderas för att se till att den fylliga smaken hos vitt kött, fisk och grönsaker
bevaras.
För flera tillagningar upp till 3 nivåer.
KKOOMMBBIINNEERRAADD VVÄÄRRMMEE
(rekommenderad temperatur
220055 °°CC
, minst 35 °C, högst 275 °C)
Tillredningen sker med hjälp av de övre och undre motstånden och cirkulationsfläkten.
Tre kombinerade värmekällor: mycket värme nedtill, lite roterande värme och en aning
grillvärme för att gratinera.
Rekommenderas för quiche, matpajer och saftiga fruktpajer, helst i lerfat.
EEKKOONNOOMMIIVVÄÄRRMMEE
(rekommenderad temperatur
220000 °°CC
, minst 35 °C, högst 275 °C)
Tillagningen sker med hjälp av de övre och undre värmeelementen.
I detta läge kan du spara ström samtidigt som du bevarar tillagningskvaliteten.
Ekonomiläget används för energimärkningen.
All tillagning sker
uuttaann fföörrvväärrmmnniinngg..
TTRRAADDIITTIIOONNEELLLL
(rekommenderad temperatur
224400 °°CC
, minst 35 °C, högst 275 °C)
Tillagningen sker med hjälp av de övre och undre värmeelementen, utan luftcirkulation.
Fordrar att ugnen förvärms innan rätten sätts in.
Rekommenderas för långa och känsliga tillagningar:
ssaaffttiiggtt vviillttkköötttt
... För att bryna
ssttee--
kkaarr aavv rröötttt kköötttt
. För att sjuda i stängd gryta rätter som börjat tillagas på hällen (
ccooqq aauu vviinn,,
rraagguu
).
TTUURRBBOOGGRRIILLLL ++ RROOTTEERRAANNDDEE GGRRIILLLLSSPPEETTTT
(rekommenderad temperatur
220000 °
°CC
, minst 180 °C, högst 230 °C)
Tillagningen sker omväxlande med hjälp av det övre värmeelementet och cirkulations-
fläkten.
Förvärmning är ej nödvändig. Fågel och stekar blir saftiga och knapriga runt om.
Det roterande grillspettet fortsätter att snurra till dess att luckan öppnas.
Skjut in dryppannan på nedersta steget.
Rekommenderas för allt fågelkött eller stek på roterande grillspett, för att bryna och
genomsteka lårstek, nötkotletter. För att hålla tjocka fiskfiléer saftiga.
*
*
13
TILLAGNINGSSÄTTET “EXPERT”
SV
GGRRIILLLL:: HHÖÖGG VVÄÄRRMMEE ++ RROOTTEERRAANNDDEE GGRRIILLLLSSPPEETTTT
(rekommenderade nivåer
44
, minst 1, högst 4)
Tillagningen sker med hjälp av det övre värmemotståndet, utan luftcirkulation.
Förvärm ugnen i 5 min.
Rekommenderas för att gratinera grönsaks-, pasta- eller frukträtter... ställs på gallret.
GGRRIILLLL:: MMEEDDEELLVVÄÄRRMMEE ++ RROOTTEERRAANNDDEE GGRRIILLLLSSPPEETTTT
(rekommenderade nivåer
22
, minst 1, högst 4)
Tillagningen sker med hjälp av det övre värmemotståndet.
Förvärmning är ej nödvändig. Fågel och stekar blir saftiga och knapriga runt om.
Det roterande grillspettet fortsätter att snurra till dess att luckan öppnas.
Skjut in dryppannan på nedersta steget.
Rekommenderas för alla typer av
sstteekk
på roterande grillspett, för att bryna och genom-
steka
llåårrsstteekk
,
nnööttkkoottlleetttteerr
. För att hålla tjocka fiskfiléer
ssaaffttiiggaa
.
VVAARRMMHHÅÅLLLLNNIINNGG
(rekommenderad temperatur
8800 °°CC
, minst 35 °C, högst 100 °C)
I det här läget hålls livsmedel varma genom motståndet längst ned i ugnen och luftcir-
kulationen.
Rekommenderas för att jäsa bröddeg, bullar m.m., utan att överstiga 40 °C (för att vär-
ma tallrikar, upptining).
UUPPPPTTIINNIINNGG
(rekommenderad temperatur
3300 °°CC
, minst 30 °C, högst 50 °C)
Tinar upp rätter på svag värme och med hjälp av luftcirkulation.
Perfekt för känsliga rätter (fruktpajer, gräddtårtor osv.).
tt, småbröd osv. tinas upp vid 50 °C (kött placeras på ett galler med ett fat under för
att samla upp vätskan som rinner av vid upptiningen, och som inte ska ätas).
14
2. ANVÄNDA APPARATEN
SV
ANVÄNDA FUNKTIONEN
“KÖKSGUIDE”
När du använder den här funktionen väljs
tilllagningsinställningar som passar det
livsmedel som ska tillagas i förhållande till
dess vikt.
- Tryck på “OK” (bild 1).
Du får förslag på olika livsmedelsgrupper.
- Tryck på för att välja någon av de
föreslagna grupperna (bild 2):
- Bekräfta valet genom att trycka på “OK”.
- Välj sedan den rätt du vill tillaga och bekräfta
genom att trycka på “OK” (bild 3).
När du har valt ett livsmedel blir du ombedd att
ange dess vikt (ruta bild 4) eller vilket mate-
rial kärlet är gjort av (aluminium, porslin osv.)
när det gäller bakverk, quiche, pajer och grön-
saker eller livsmedlets storlek. Exempel: bullar.
- Ange vikten eller materialet, så beräknas den
idealiska tillagningstiden automatiskt och vi-
sas i fönstret. Om du vill kan du ändra sluttiden
för tillagningen genom att markera rutan “
och ange den nya sluttiden för tillagningen.
- Ställ in rätten på rekommenderad nivå (från 1
längst ned till 5 högst upp) (bild 5).
- Bekräfta genom att trycka på “OK”.
Ugnen startar.
- Ugnen ger ifrån sig en ljudsignal och stängs
av när tillagningstiden är slut och det anges i
fönstret att rätten är klar.
Réglages
+
-
Bild 1
Bild 2
Bild 3
Bild 4
Bild 5
15
TILLAGNINGSSÄTTET “KÖKSGUIDE”
SV
Nr 1 VITT KÖTT:
Nr 1 kyckling (anrättning)
2 kyckling (roterande grillspett)
3 anka
4 kalkonlår
5 kanin
6gås
7 pärlhöna
8 fläskkarré
9 fläskfilé
10 terrin
11 kalvstek
Nr 2 R
ÖTT KÖTT:
Nr 1 lammbog
2 lammstek
3 lammsadel
4 tkött: lagom stekt
5 tkött: blodigt
6 fasan
7 harsadel
Nr 3 FISK
:
Nr 1 gädda
2 abborre
3 torskfisk
4 stekt fisk
5 lax
6 fiskterrin
7 forell
Nr 4 GRÖNSAKER:
Nr 1 endiver
2 grönsaksgratäng
3 potatisgratäng
4 lasagne
5 fyllda paprikor
6 fyllda tomater
Nr 5 P
AJER/QUICHE:
Nr 1 quiche
2 mördegspaj
3 smördegspaj
4ostpaj
5 paj av jästdeg
6 fruktpaj
7 ttpaj
8 sufflé
9bröd
Nr 6 KAK
OR:
Nr 1 bullar
2 mjuk kaka
3 peti-chou
4 chokladkaka
5 yoghurtkaka
6 tårtbotten
7 kugelhofkaka
8 maränger
9 sockerkaka
10 mördegskakor/kex
YTTERLIGARE INFORMATION OM TILLAGNINGSSÄTTET “KÖKSGUIDE”
All tillagning sker UTAN att ugnen förvärms.
TILLAGNING: KAKOR/PAJER:
Val av material för tillagningsformen:
Aluminium: formar med antistick-beläggning, mjuka silikonformar som passar bra till fuktiga
degar (quiche eller fruktpajer).
TILLAGNING: TERRINER
Ställ terrinen i ett vattenbad (en form som är större än terrinen och som är till hälften fylld med
kokande vatten.)
16
2. ANVÄNDA APPARATEN
SV
ANVÄNDA FUNKTIONEN “I.C.S.”
ICS-funktionen (Intelligent Cooking System) tar
hand om hela uppgiften genom att automatiskt
beräkna tillagningsinställningarna i förhållande
till den valda rätten (temperatur, tillagningstid,
tillagningssätt), tack vare elektroniska givare
som sitter i ugnen och som kontinuerligt mäter
fuktighet och temperaturvariationer.
SÅ HÄR FUNGERAR ICS-FUNKTIONEN:
Tillagningssättet sker i två steg:
1. Ett sökningssteg då ugnen börjar värmas
upp och fastställer lämplig tillagningstid. Det
här steget brukar ta 5–40 minuter beroende på
rätt.
- Tryck på knappen “ICS” (bild 1).
En lista med 12 olika rätter visas:
·
PPiizzzzaa
·
MMaattppaajj
·
OOxxsstteekk
(blodig, lagom stekt eller genomstekt)
·
FFlläässkksstteekk
·
KKyycckklliinngg
·
LLaammmm
(rosa/rött, lagom stekt eller genomstekt)
·
FFiisskk
·
FFyyllllddaa ggrröönnssaakkeerr
·
EEfftteerrrräättttssppaajj
·
K
Kaakkoorr
·
SSmmååkkaakkoorr
·
SSuufffflléé
- Tryck på för att välja rätt (bild 2).
Exempel: Suff .
När du har valt rätt trycker du på “OK”.
Du kan ändra sluttiden för tillagningen innan du
ställer in rätten i ugnen på föreslagen
ugnsstege.
- Bekräfta genom att trycka på knappen
OOKK
för
att starta tillagningen (bild 3).
Bild 3
Bild 1
Bild 2
17
2. ANVÄNDA APPARATEN
SV
OObbss!! DDeett kkrräävvss iinnggeenn fföörrvväärrmmnniinngg fföörr aatttt aann--
vväännddaa ffuunnkkttiioonneenn IICCSS.. TTiillllaaggnniinnggeenn MMÅÅSSTTEE
ssttaarrttaa ii kkaallll
uuggnn.. VVii rreekkoommmmeennddeerraarr aatttt dduu vväänn--
ttaarr ttiillll ddeessss aatttt uuggnneenn hhaarr ssvvaallnnaatt hheelltt iinnnnaann dduu
ssttaarrttaarr eenn nnyy tti
illllaaggnniinngg..
VVIIKKTTIIGGTT:: ÖÖppppnnaa iinnttee lluucckkaann uunnddeerr ddeett hhäärr ssttee--
ggeett eefftteerrssoomm dduu ddåå ssttöörr bbeerrääkknniinnggeenn oocchh rree--
g
giissttrreerriinnggeenn aavv uuppppggiifftteerr..
UUnnddeerr ssöökknniinnggsssstteeggeett vviissaass ssyymmbboolleenn
~~
bbrreeddvviidd ttiillllaaggnniinnggssttiiddeenn ((ssee ppiilleenn ii bbiilldd 11))..
2. Det andra tillagningssteget: Ugnen har
kommit fram till hur lång tid som behövs och
symbolen
~~
försvinner. Den angivna återstå-
ende tiden omfattar tillagningstiden i det för-
sta steget. Från och med nu kan du öppna
luckan för att t.ex. ösa steken.
- Ugnen stängs av när tillagningstiden är slut
och det anges i fönstret att rätten är klar.
FFUUNNKKTTIIOONN FFÖÖRR FFÖÖRRPPRROOGGRRAAMMMMEERRAADD
SSTTAARRTT::
Så här förprogrammerar du när ugnen ska
starta:
- Välj funktionen för sluttid för tillagningen
och ändra sluttiden.
ANMÄRKNING: Om du vill tillaga en ny rätt
med ICS måste du vänta till dess att ugnen har
svalnat helt. Du kan emellertid använda tillag-
ningssättet “Expert” även om ugnen är varm.
Bild 1
ANVÄNDA FUNKTIONEN “I.C.S.”
18
FUNKTIONSGUIDE FÖR “I.C.S.”
SV
PP
iizzzzaa
• Färsk hämtpizza
• Färdiglagad pizzadeg
• “Hemmagjord” pizzadeg
• Djupfryst pizza
• Färska pajer
• Djupfrysta pajer
• Hel fisk
(abborre, kummel, forell, makrill ...)
• Stekt fisk
• Oxstek (blodig i mitten)
• Lägg steken på gallret som ingår i setet galler +
dryppanna.
DDuu kkaann vväännddaa ppåå ddeenn nnäärr ttiillllaaggnniinnggssttiiddeenn hhaarr ffaassttssttäällllttss..
EE
fftteerrrräättttssppaajjeerr
FF
iisskk
OO
xxsstteekk
• Fläskstek
- karré
- filé
FF
lläässkksstteekk
MM
aattppaajjeerr
• Färska pajer
• Djupfrysta pajer
• Djupfrysta piroger och liknande
SS
mmåå--
kk
aakkoorr
LL
aammmm
• Lammstek på 1–2,5 kg
• Lägg steken på gallret som ingår i setet galler +
dryppanna.
DDuu kkaann vväännddaa ppåå ddeenn nnäärr ttiillllaaggnniinnggssttiiddeenn hhaarr ffaassttssttäällllttss..
FF
yyllllddaa
ggrröönnssaakkeerr
• Fyllda tomater, paprikor ...
• Lasagne (färsk eller djupfryst)
• Köttpaj, brandade ...
SS
uufffflléé
• Kyckling på 1–1,7 kg
• Anka, pärlhöna ...
KK
yycckklliinngg
KK
aakkoorr
• Traditionella kakor: mjuk kaka (mat-, efterrätts-)
sockerkaka
• Färdig kakmix i påse
• Enportionsformar: kex, mandelkakor, croissanger,
småkakor, russinbullar, varma mackor.
• Använd en form med höga raka kanter som är 21 cm
i diameter.
19
FUNKTIONSGUIDE FÖR “I.C.S.”
SV
• Lägg den på gallret för att få spröd deg.
(Du kan placera ett bakplåtspapper mellan gallret och pizzan för att skydda ugnen från ev. spill från smält ost.)
• Lägg den på en bakplåt om du vill få en mjuk deg.
• Använd en aluminiumform med antistick-beläggning:
• Degen blir knaprigare undertill.
• Använd endast den här funktionen för hel fisk, som du tillagar med kryddor och vitt vin.
(Grillad eller foliebakad fisk fordrar att ugnen förvärms.)
• Ta ut oxsteken från kylskåpet minst en timme före tillagningen: ju kallare köttet är från början, desto kallare är
det när tillagningen är klar.
• Använd ett lerfat. Tillsätt 1–2 matskedar vatten.
• När tillagningen är klar ska du låta köttet vila i 7–10 min. invirat i aluminiumfolie innan du skär upp det. Salta i
slutet av tillagningen.
• Använd en aluminiumform med antistick-beläggning: degen blir knaprig undertill.
• Ta quichen ur formen innan du lägger den på gallret.
• Ta ut oxsteken från kylskåpet minst en timme före tillagningen:
• Du får en stek som är blodig i mitten. Om du föredrar att köttet blir genomstekt ska du välja ett traditionellt til-
lagningssätt.
• Ta bort så mycket fett som möjligt: det bidrar till rökutveckling.
• När tillagningen är klar ska du låta köttet vila i 7–10 min. invirat i aluminiumfolie innan du skär upp det.
• Småkakor i enportionsformar på bakplåt som ställs på gallret.
Petichou-deg bör bakas på inställningen “KAKOR” för att bli bra.
• Ta ut köttet från kylskåpet minst en timme före tillagningen:
• Välj hellre en rund och kraftig lammstek än en långsmal och mager.
• Låt lammsteken vila efter tillagningen inlindad i aluminiumfolie.
• Anpassa fatets storlek till mängden som skall tillagas för att undvika spill.
• Smörj formen och rör inte insidan med fingrarna, annars höjer sig inte sufflén.
• Tillagning på roterande grillspett: Glöm inte att sätta in dryppannan på första nivån för att samla upp fettet.
• Tillagning i fat: Använd helst lerfat för att undvika stänk.
• Stick skinnet på fågeln för att undvika stänk.
• Kakor i rund eller rektangulär kakform ... som alltid ska ställas på gallret.
Det går att grädda två kakformar samtidigt, sida vid sida.
20
RÅD OCH KNEP FÖR I.C.S.-LÄGET
SV
PPiizzzzaa
För att undvika att ost eller tomatsås droppar ner på ugnsbottnen kan du lägga bakplåtspapper
mellan gallret och pizzan.
PPaajjeerr//qquuiicchhee::
Undvik glas- och porslinsfat: De är för tjocka och förlänger tillagningstiden, degbottnen blir inte
knaprig. Med frukten ovanpå riskerar pajbottnen att bli sur: Sprid några teskedar fin couscous,
krossade kex, mandelpulver eller tapioka på bottnen för att suga upp fruktsaften under gräddningen.
Med fuktiga eller frysta grönsaker (purjolök, spenat, broccoli eller tomater) kan du strö en matsked
majsstärkelse på bottnen.
FFiisskk::
När fisken köps ska den ha en behaglig, mild havsdoft. Kroppen skall vara fast och stel, fjällen
skall inte vara lösa, ögat skall vara klart och konvext och gälarna skall vara glänsande och
fuktiga.
NNööttkköötttt//FFlläässkkkköötttt//LLaammmmkköötttt
Köttet ste plockas ut ur kylskåpet en bra stund innan det tillagas: När det värms upp i kallt tillstånd,
blir köttet hårt. Tar du ut köttet i tid blir oxsteken brynt runt om, röd inuti och varm rakt igenom. Salta
inte före tillagningen: Saltet suger upp blodet och torkar ut köttet. Vänd på köttet med hjälp av
stekspadar: Om du sticker i det rinner blodet ut. Låt alltid köttet stå i 5 till 10 minuter efter tillagningen:
Slå in det i aluminiumfolie och ställ det vid den varma ugnens öppning: på så vis strömmar blodet, som
drar sig utåt under tillagningen, inåt och bevarar steken saftig.
Använd stekfat av lera: Glas främjar fettstänk.
Stek inte heller i en emaljerad dryppanna.
Undvik att späcka lammstek med vitlöksklyftor, eftersom det gör att blodet rinner ut. Stick hellre in
vitlöksklyftorna mellan köttet och benen, eller stek hela, oskalade vitlöksklyftor vid sidan om steken.
Mosa dem i slutet av tillagningen för att smaksätta såsen. Filtrera och servera varm i såsskål.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30

De Dietrich DOP890XH Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning