38
resultatet. Annan typ av mjölk bör hettas
upp till 90 °C under en kort tid innan
användningen. Låt mjölken svalna till ca
40 °C efter upphettningen.
Innan du använder apparaten för första
gången
Innan du använder apparaten för första
gången bör du rengöra själva apparaten,
glasburkarna och deras lock enligt
beskrivningen i avsnittet Skötsel och
rengöring.
Förbered glasburkarna
∙ Kontrollera att glasburkarna är rena och
torra.
∙ Tillsätt 1-2 teskedar naturell yoghurt (utan
socker eller fruktjuice) i glasburkarna.
∙ Du kan använda torr yoghurtkultur i stället
för naturell yoghurt.
∙ Dela upp yoghurtpulvret i burkarna enligt
tillverkarens instruktioner. Den maximala
mängden per burk är ca 160 ml.
∙ Värm upp mjölken hastigt till 90 °C och låt
den svalna till ca 40 °C.
∙ UHT-behandlad mjölk behöver inte
värmas upp till hög temperatur.
∙ Fördela mjölken jämnt i glasburkarna och
blanda innehållet försiktigt men noga.
Placera locken på burkarna och skruva
fast dem.
∙ Med varm mjölk tar det ca 5 till 6 timmar
att göra yoghurt.
∙ Om du använder kall mjölk tar det 8 till
12 timmar att göra yoghurt, beroende på
mjölkens ursprungstemperatur.
Användning
∙ Ställ yoghurtmaskinen i ett rum med
normal rumstemperatur. Rada de
rengjorda och stängda burkarna i
yoghurtmaskinen och placera locket på
yoghurtmaskinen.
∙ Anslut apparaten till eluttaget.
∙ Signallampan blinkar långsamt.
∙ Använd vridknappen för att ställa in den
önskade processtiden (5-15 h).
∙ Processtiden ställer du in på minst 5
timmar.
∙ Efter en sekund blinkar signallampan till
för varje programmerad timme.
∙ Processen med att göra yoghurt startar.
Signallampan lyser konstant.
∙ Yoghurtmaskinen bör därefter lämnas
ostörd tills yoghurten är helt färdig. Undvik
drag och stötar.
∙ När den programmerade tiden har gått ut,
stängs värmeelementet automatiskt av
och signallampan blinkar långsamt.
∙ Vrid knappen till dess
position och dra
stickproppen ur eluttaget.
∙ Notera:
För att kunna ställa in den korrekta
processtiden bör du först vrida knappen
tillbaka till varje gång innan en ny
processomgång kan starta.
∙ Sätt de varma burkarna i kylskåpet och låt
yoghurten utvecklas några timmar.
∙ Om du vill göra fruktyoghurt, tillsätter du
frukten i den varma yoghurten innan du
lägger burkarna i kylskåpet.
∙ När du har gjort den första satsen med
yoghurt, sparar du den mängd yoghurt
som behövs till följande sats.
∙ Anmärkning: Efter att du har gjort fl era
satser med yoghurt kan den bli vattnig;
Det är då dags att starta processen
på nytt med färsk naturell yoghurt eller
yoghurtpulver.