24
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du
överlåter apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
A VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
1 Denna apparat kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt
och av personer med nedsatt fysisk, sensorisk eller mental
förmåga eller med bristande erfarenhet och kunskap, om
personerna i fråga är under uppsikt och har fått anvisningar om
hur apparaten fungerar och om de har förstått vilka risker som
användningen kan medföra. Barn ska inte leka med apparaten.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av barn, såvida
de inte är över 8 år och är under uppsikt. Håll apparat och elkabel
utom räckhåll för barn under 8 år.
` Lägg inte ned apparaten i vätska, använd den inte i badrum, nära
vatten eller utomhus.
3 Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren,
serviceombud eller någon med liknande kompetens för att
undvika skaderisker.
4 Sätt inte in apparaten i kylskåp eller frys.
5 Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna
bruksanvisning.
6 Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
endast för hushållsbruk
d SÅ HÄR GÅR DET TILL
1 Tillsätt yoghurtkultur i varm mjölk, håll mjölkblandningen varm i 8-16 timmar (förslagsvis
över natten), låt den kallna, sätt in den i frysen i 2 timmar och sedan är den färdig att servera.
2 Naturell yoghurt håller sig 8-10 dagar i kylskåp och ungefär en månad i frys.
3 Om man förvarar yoghurt i kylskåp kan den skära sig – rör i så fall ihop den igen.
4 Yoghurt kan ändra konsistens när man fryser in den. I så fall går den bra att använda den till
matlagning om man inte vill äta den.
C YOGHURTKULTUR
5 Man kan använda 30 ml (2 matskedar) av:
a) Naturell levande yoghurt – det är viktigt att den är färsk, så kontrollera utgångsdatum.
• Olika märken ger olika resultat.
b) Yoghurt som du gjort tidigare.
• Man kan använda samma yoghurtkultur 10 gånger. Därefter avtar effekten och man bör
använda en ny startkultur.
c) Frystorkad yoghurtkultur från apotek eller hälsokostaffär.
• Följ instruktionerna för den kultur du köper om de skulle avvika från dessa anvisningar.
C MJÖLK
6 Det behövs 1 liter mjölk
7 Mjölk med hög fetthalt ger tjockare yoghurt än mjölk med låg fetthalt.