Husqvarna QHC6500X Användarmanual

Typ
Användarmanual
Induktionshäll i glaskeramik
s
QHC6500 X
319 616 500-A-300702-02
2
Till våra kunder
läs igenom den här bruksanvisningen noggrant.
Läs avsnittet “Säkerhetsanvisningar“ på de första si-
dorna särskilt noga. Spara den här bruksanvisningen
för att kunna slå upp i den senare. Överlämna den till
eventuellt efterkommande ägare.
Följande symboler används i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning: Anvisningar som är avsedda för din
egen säkerhet.
Observera: Anvisningar som är avsedda för
att undvika skador på spisen.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformationer
1. De här siffrorna leder dig steg för steg vid betjä-
ningen av spisen.
2.
3.
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Säkerhet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
De viktigaste funktionerna på din spishäll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Beskrivning av inbyggnadsugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Kokzonernas och kontrollpanelens funktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Hur induktionskokzonen fungerar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Digitala displayer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Säkerhetsavstängning av kokzonerna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Lämpliga kärl för induktionskokzoner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Kokkärl för normala kokzoner med snabbuppvärmning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Innan spisen används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
En första rengöring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Användning av kokhällen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Touchkontroll-fält . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Slå på hällen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Stänga av hällen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Kokzonsval. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Val av effektläge + och - . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Inkoppling av Power-funktionen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Slå på/av stekzonen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Stänga av kokzon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Laga mat med hjälp av uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Laga mat utan uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Restvärmevarnare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Spärra/frigöra panel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Timer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Användning, tabeller, tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Tips för tillagning med och utan uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Riktvärden för inställningen av kokzonerna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Exempel på användning av uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Fördelar vid rengöring och skötsel av induktionskokzonen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Kokhäll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Kokhällens ram . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Vad gör man när … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Åtgärd vid störningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Installationsanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Tekniska data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Bestämmelser, normer, direktiv. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Säkerhetsanvisningar för installatören . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Nätanslutning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Typskylt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Montering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
4
Bruksanvisningsanvisning
1 Säkerheterhet
Denna spishäll uppfyller gällande säkerhetsnormer.
Men vi vill ändå göra dig uppmärksam på följande
säkerhetsanvisningar.
Elsäkerhet
Den nya hällen får endast installeras och anslutas
av en auktoriserad fackman.
Reparationer får endast utföras av fackkunnig per-
son. Felaktiga reparationer kan innebära allvarliga
risker för användaren. Vid reparationer - kontakta
återförsäljaren eller vår service.
3 Om du inte följer dessa råd gäller inte garantin
för skador som uppkommer.
Inbyggnadshällar får endast användas om de är
monterade i normenliga, passande inbyggnads-
skåp och bänkskivor. Då säkerställs berörings-
skyddet som krävs av VDE (Tyska elektroteknikers
förbund) för elektriska apparater.
Vid fel på hällen, brott eller sprickor:
stäng av alla kokzoner,
slå ifrån säkringen för hällen resp. skruva ur den.
Säkerhet för barn
När du kokar och steker mat, blir kokzonerna varma.
Var därför noggrann med att hålla småbarn borta
från spisen.
Säkerhet under användningen
Den här hällen får endast användas för vanlig kok-
ning och stekning av maträtter.
Använd inte kokhällen till att värma upp rummet.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av hällen. Anslutningsledning-
ar får inte hamna på de varma kokzonerna.
Överhettade fetter och oljor antänds snabbt. När
du tillreder maträtter i fett eller olja (t.ex. pommes
frites) bör du övervaka tillagningen.
Stäng av kokzonerna efter varje användning.
Speciella anvisningar för induk-
tionskokzoner
Vetenskapliga undersökningar har visat, att patien-
ter med inopererad pacemaker normalt sett inte
förväntas påverkas eller utsättas för några risker
på grund av våra induktionskokzoner.
Underskrid emellertid inte ett avstånd på 30 cm
mellan överkroppen och kokzonen!
Elektromagnetiska fält kan påverka elektroniska
kopplingskretsar och störa bärbara radiomottaga-
re.
Lägg aldrig några magnetiskt uppladdningsbara
föremål (till exempel kreditkort eller kassetter)
ovanpå glaskeramikytan medan induktionskokzo-
nen/-erna används!
Lägg aldrig några metallföremål (till exempel sked
eller grytlock) på induktionsytan, eftersom de skul-
le kunna bli varma under driften.
3 Vissa kokkärl kan låta medan de används på
induktionskokzoner. Det är då inget fel på kok-
zonen och funktionen påverkas inte på något
sätt av ljudet.
5
Säkerhet vid rengöring
Vid rengöring måste spishällen vara avstängd. Det är
av säkerhetsskäl förbjudet att rengöra hällen med
ångstråle- eller högtrycksrengörare.
Så undviker du skador på spishäl-
len
Använd inte kokhällen som arbets- eller avställ-
ningsyta.
Använd inte kokzonerna med tomma kokkärl eller
utan kokkärl.
Glaskeramik är okänslig för temperaturchocker
och mycket motståndskraftig, men inte oförstör-
bar. Den kan skadas, i synnerhet av spetsiga och
rda föremål som faller ner på hällen.
Använd inte gjutjärnskärl eller kärl med skadad
botten, som är skrovlig och har skarpa kanter. Det
kan bli repor när man flyttar dem.
Ställ inte pannor eller kastruller på kokhällens ram.
Det kan repa eller skada lacken.
Se till så att inte syrahaltiga vätskor, t.ex. ättika, ci-
tron eller kalklösande medel hamnar på kokhällens
ram. Det kan bildas matta fläckar.
Om socker eller en tillredning med socker hamnar
på den varma kokzonen och smälter, är det viktigt
att ta bort detta genast. Använd skrapan och ta
bort det medan det fortfarande är varmt. Om mas-
san kallnar kan det uppstå skador på ytan när man
tar bort den.
Håll alla föremål och material som kan smälta borta
från glaskeramikytan, t.ex. plast, aluminiumfolie el-
ler ugnsfolie. Om något ändå skulle smälta på glas-
keramikytan, måste också detta omedelbart tas
bort med skrapan.
6
2 Avfallshanteringntering
Avfallshantering av förpacknings-
material
Alla använda material kan återanvändas utan undan-
tag.
Plasterna har följande märkning:
>PE< för polyetylen, till exempel den yttre förpack-
ningen och påsarna i ugnsutrymmet.
>PS< för skummad polystyren, till exempel de
dämpande delarna, naturligtvis freonfria.
Avfallshantering när den slitits ut
1 Varning: Gör den oanvändbar, så att den blir
helt ofarlig, innan du lämnar den till återvin-
ning.
Skilj inbyggnadsugnen från elförsörjningen
och ta bort elkabeln från den.
Alla uttjänade apparater måste tas om hand på ett
miljöriktigt sätt.
Skrota inte inbyggnadsugnen tillsammans med
hushållssoporna.
Du får upplysningar om hämtningstider och avställ-
ningsplatser hos kommunen.
7
De viktigaste funktionerna på din spishällste funktionerna på din spishällpå din spishäll
Glaskeramikhäll: Hällen är utrustad med en glas-
keramikyta med 2 kokzoner med snabbuppvärm-
ning tack vare högeffektiva värmeelement samt
2 induktionszoner. Induktionsspolen värmer kok-
kärlets magnetiska botten direkt och inte först
glaskeramiken.
Sensorfält: På panelen för hällen finns Touch-Con-
trol-fält
Rengöring: En viktig fördel med glaskeramikhällen
och sensorfälten är att de är mycket lätta att hålla
rena. Den släta ytan är lätt att göra ren.
Fältet Till/Från: Fältet ”Till/Från” gör att hällen har
en separat huvudströmbrytare, med vars hjälp
strömtillförseln till hällen kan slås på/brytas genom
enkel beröring.
Displayer: Digitala displayer respektive kontroll-
lampor informerar om inställda effektlägen, aktive-
rade funktioner och om det eventuellt finns någon
restvärme på aktuell kokzon.
Säkerhetsavstängning: En säkerhetsavstängning
ser till att alla kokzonerna stängs av automatiskt
efter en viss tid om det inte skett någon förändring
på inställningarna.
Power-funktion: Med denna funktion kan effekten
för den avsedda kokzonen kort höjas.
Varmhållningsläge: 1 är det effektläge där mat-
rätter kan varmhållas.
Restvärmevarnare: Det lyser ett h för restvärme i
displayen om kokzonen håller en temperatur som
innebär risk för brännskada.
Kokzoner med flera funktioner: Hällen är utrus-
tad med en kok-/stekzon med flera funktioner.
Denna kan, beroende på inställning, användas som
rund eller oval kokzon för t ex stekning eller varm-
hållning av porslin och maträtter.
Timer: Med den integrerade timern kan alla kokzo-
ner stängas av automatiskt. När tillagningstiden
gått ut stängs kokzonen av automatiskt.
8
Beskrivning av inbyggnadsugnenbyggnadsugnen
Kokzonernas och kontroll-
panelens funktioner
Värmezon 1200 W
Induktionskokzon 2200 W
med booster-funktion 3000 W
Touchkontrollpanel
Stekzon1700 W
Induktionskokzon 1400 W
Inkoppling av
stekzon/
Power-funktion
Huvudbrytare
«Till/Från»
Val av effektläge,
+ och -
Funktionslås
"Spärr" med
kontrollampa
Timerdisplay
Displayer för effektläge
Val av kokzon
Timer
Kontrollampor för respektive
kokzon/Timerfunktion
9
Hur induktionskokzonen
fungerar
Under glaskeramikhällen finns en induktionsspole av
koppartråd. Denna alstrar elektromagnetiska fält,
som verkar direkt på kokkärlets botten och inte, som
vid andra uppvärmningsmetoder, först hettar upp
glaskeramiken. Det innebär att kärlets botten ome-
delbart värms upp och på det sättet sparar man tid
och energi.
Då den värme som behövs för tillagningen alstras di-
rekt i kärlets botten, värms själva kokzonen knappast
inte upp alls. Den innehåller bara den återvärme som
kommer från kärlets botten.
Obs!
Om det inte står något kokredskap på kokzonen sker
ingen energiöverföring (uppvärmning). Kokzonen är
därigenom säkrad mot oavsiktlig inkoppling.
3 I denna spishäll är en kylfläkt inbyggd som allt
efter induktionszonens temperatur slås på au-
tomatiskt och som beroende på användnings-
sätt arbetar automatiskt på två effektlägen.
Efter att kokzonen har stängts av fortsätter
kylfläkten att arbeta en stund.
Digitala displayer
Siffrorna 1 till 9 och fyra olika bokstäver kan visas på
displayerna.
Siffrorna visar inställt effektläge:
1 = lägsta effekt
9 = högsta effekt
Följande bokstäver och funktioner visas för alla
kokzoner:
1 h = Restvärme
OBS: Kokzonen är fortfarande varm. Boksta-
ven släcks när kokzonen har svalnat. Boksta-
ven visas endast efter att kokzonen har
stängts av.
a= Uppkokningsautomatik (tillgänglig för alla kok-
zoner).
tänds när uppkokningsautomatik har ställts in för en
kokzon (lyser tills funktionen kopplas över till inställt
effektläge).
_ = tänds när automatisk avstängning har aktiverats.
(se även «Vad gör man när… ?»)
Följande bokstäver och funktioner visas endast för
induktionszonerna:
1 f = Felfunktion
blinkar när kokzonen är påslagen men
ingen kastrull står på kokzonen eller
när ett olämpligt kokkärl används.
p = Power-funktion
tänds när Power-funktionen är inkopplad.
Power-funktionen ger extra hög värmeeffekt. Den
kan kopplas in för vänstra främre kokzonen.
1 Säkerhetsavstängning
av kokzonerna
Om en av kokzonerna inte stängs av eller om effekt-
läget inte ändras efter en bestämd tid stängs alla
kokzoner automatiskt av.
I kokzonsindikeringen för alla påsatta kokzoner visas
h och när de har svalnat _.
Kokzonerna stängs av vid:
3 Skulle en eller flera kokzoner stängas av auto-
matiskt innan den inställda tiden har gått ut, så
titta i kapitlet “Vad gör jag om …”.
Upphävning av säkerhetsavstäng-
ningen
Vill du upphäva den aktiverade säkerhetsavstäng-
ningen, så ska du stänga av spishällen med sensor-
fältet Till/Från I och sedan slå på den direkt efteråt.
Därefter är kokzonerna driftklara igen.
Avstängning av andra orsaker
Vätska som kokar över och rinner över panelen leder
till att alla kokzoner stängs av omedelbart.
Samma sak händer om du hänger en våt trasa över
panelen. I båda fallen måste du slå på spishällen
igen med Huvudbrytaren I, efter att vätskan respek-
tive trasan tagits bort.
Effektläge 1 - 2 efter 6 timmar.
Effektläge 3 - 4 efter 5 timmar.
Effektläge 5 efter 4 timmar.
Effektläge 6 - 9 efter 1,5 timmar.
10
Lämpliga kärl för induk-ör induk-
tionskokzoner
Kärlmaterial
I princip är alla kokredskap med magnetisk botten
lämpliga. Det är pannor och kastruller i stål-, ståle-
malj och gjutjärn.
Kastruller i rostfritt stål med blandmetallbotten
(sandwichbotten t.ex. Tefal med aluminium/kop-
parbotten) är lämpliga för induktion endast när till-
verkaren uttryckligen angett detta. I botten ingår då
ferromagnetiskt material.
Kokredskap i aluminium, koppar, mässing, rostfritt
stål, (om de inte speciellt betecknats som lämpliga
för induktion) glas, keramik eller porslin är inte
lämpliga för induktionszoner. Kokzonen uppträder
som när den används utan kärl: Felindikering f .
Följ märkningen: Lämplig för induktion!
Lämplighetskontroll
Om du inte är säker på att en panna/kastrull är lämp-
lig för kokning/stekning på induktionszonen, kan du
kontrollera det så här:
Ställ kärlet med lite vatten (3-5 mm högt) på kokzo-
nen.
Sätt på kokzonen på full effekt (vredläge 9).
Obs! Om kokredskapet är lämpligt, värms bot-
ten upp på några få sekunder!
Detta kan du också prova med en magnet. Om den
fäster vid botten är kärlet lämpligt för induktionszo-
ner.
Kärlstorlek
Induktionszonen anpassar sig automatiskt till bott-
nens diameter upp till en viss gräns. Kärlets botten
måste dock ha en minsta diameter beroende på kok-
zonens storlek.
Kokzonens diameter 14,5 cm
Kärlbottnens diameter minst 12 cm
Kokzonens diameter 18 cm
Kärlbottnens diameter minst 14,5 cm
Kokzonens diameter 21 cm
Kärlbottnens diameter minst 18 cm
Obs!
När du köper kärl, tänk på att det är kärlbottnens di-
ameter som gäller. Tillverkarna anger vanligtvis kär-
lets övre diameter.
Automatisk kärlavkänning
Om man använder kokredskap som inte är lämpliga,
fungerar inte induktionszonen.
Om kokzonen kopplas in utan att ett lämpligt kärl
står på kokzonen, blinkar f på hällens digitala
display.
Efter ca 10 minuter kopplar kokzonen automatiskt
från. På displayen visas _ .
Även vid överhettning (t.ex. upphettning av ett tomt
kärl) eller fel på elektroniken lyser indikeringen _.
Kokzonen kopplar automatiskt från.
För att koppla in kokzonen igen måste man först
koppla från kokzonen och sedan ställa in den på nytt
i önskat läge.
Kokkärl för normala kokzo-
ner med snabbuppvärm-
ning
I princip är alla kokkärl med plan botten lämpliga
för kokzonerna med strålvärme. Kokkärlens kvali-
tet ser man på botten och inte av materialet som
de är tillverkade av.
Botten ska vara så tjock och plan som möjligt.
Skrovliga bottnar (som exempelvis hos kärl i gjut-
järn) kan repa kokzonens yta.
Kokkärl med aluminium- eller kopparbottnar kan
lämna materialfläckar efter sig på glaskeramikytan.
Sådana fläckar kan vara svåra eller omöjliga att av-
lägsna.
Kokkärlets botten och kokzonen bör vara lika sto-
ra.
1 OBS! Undvik att låta emaljerade kastruller och
pannor koka torrt.
Bottnarna kan förstöras och repar då kokzo-
nens yta vid rubbning. Kastruller och pannor
med ränder och kanter repar hällen på samma
vis.
11
Innan spisen används första gångenförsta gången
En första rengöring
Torka av glaskeramikhällen med en fuktig trasa.
1 Observera! Använd inga skarpa och slipande
rengöringsmedel! Ytan kan skadas.
Användning av kokhällenokhällen
Touchkontroll-fält
Du använder Touchkontroll-fälten genom att du läg-
ger ett finger på önskat fält och trycker lätt tills mot-
svarande display tänds eller släcks eller önskad
funktion utförs.
Slå på hällen
Du slår på hela hällen med hjälp av fältet "Till/Från"
I.
Tryck lätt på fältet "Till/Från" under cirka 2 sekunder.
Den digitala displayen visar _ och decimalpunkten
blinkar.
3 När du har använt fältet ”Till/Från” för att slå
på hällen, måste du inom ca 10 sekunder väl-
ja en av kokzonerna m.h.a. kokzonsknappar-
na. Annars stängs hällen av igen av
säkerhetsskäl.
Stänga av hällen
Du stänger av hällen helt genom att trycka lätt på fäl-
tet "Till/Från" I.
Tryck lätt på fältet "Till/Från" under cirka en sekund.
3 När en enstaka kokzon eller hela hällen
stängts av visas ett h (som i "het") i den digi-
tala displayen för motsvarande kokzon, för att
visa att det finns restvärme kvar.
12
Kokzonsval
Du slår på önskad kokzon genom att trycka lätt på
motsvarande fält under cirka en sekund.
I displayfältet för kokzonen tänds nollan samt en de-
cimalpunkt 0.
3 Decimalpunkten indikerar att du endast kan
göra inställningar för den här kokzonen.
Val av effektläge + och -
Används för att ställa in och ändra effektläge (1 till
9) för valdkokzon.
Höj effektläget med hjälp av fältet +.
Sänk effektläget med hjälp av fältet -.
3 Om flera kokzoner används samtidigt måste
du först välja kokzon genom att trycka lätt på
motsvarande fält innan du kan ändra effektlä-
get. Decimalpunkten i displayen visar vilken
kokzon som valts.
Inkoppling av Power-funk-
tionen
För att koppla in Power-funktionen (endast tillgäng-
lig för vänstra främre kokzonen) måste kokzonen ha
valts (en punkt visas på displayen). Vidrör fältet «In-
koppling». På displayen visas p och Power-funktio-
nen är nu inkopplad.
3 Power-funktionen är inkopplad i högst
10 minuter. Därefter slår kokzonen automa-
tiskt över till effektläge 9.
Power-funktionen kan kopplas ur på följande sätt:
Vidrör fältet «Inkoppling».
Vidr fältet -.
1 När Power-funktionen till vänstra främre kok-
zonen är inkopplad, arbetar högra främre in-
duktionszonen maximalt på effektläge 7.
Om högra främre kokzonen ställs in till ett högre ef-
fektläge än 7 (t ex 8, 9 eller A) växlar displayen för ef-
fektläge mellan inställt effektläge och 7. Så snart
Power-funktionen kopplas ur (max 10 minuter), väx-
lar högra främre kokzonen automatiskt över till det ti-
digare inställda effektläget.
13
Slå på/av stekzonen
1. Välj önskad kokzon.
2. Ställ in önskat effektläge.
3. För att slå på/stänga av stekzonen placeras ett
finger på touchkontroll-fältet "in-/urkoppling", tills
kontrollampan tänds eller släcks.
Stänga av kokzon
1. Välj önskad kokzon med hjälp av fälten för kokzo-
nerna.
2. För att stänga av, rör du samtidigt vid fälten + och
- alternativt ställ med fältet - in kokzonen till noll.
3 En kokzon kan endast stängas av då decimal-
punkten i kokzonsdisplayen lyser.
14
Laga mat med hjälp av hjälp av
uppkokningsautomatik
Alla fyra kokzonerna på hällen har nio effektlägen
och är utrustade med uppkokningsautomatik:
1, lägsta effektläget
9, högsta effektläget
a, uppkokningsfunktion.
Uppkokningsautomatiken (a) innebär att kokzonen
under en viss tid arbetar med full effekt och sedan
återgår automatiskt till det inställda effektläget för
fortsatt kokning.
Tiden för den automatiska uppkokningen beror på
vilket effektläge som valts för fortsatt kokning.
1. Välj önskad kokzon. Decimalpunkten lyser i mot-
svarande displayruta.
2. Ställ in effektläget 9 med hjälp av fälten + eller -.
Gör ett kort uppehåll och tryck igen på fältet +.
I effektlägesdisplayen tänds nu a.
3. Tryck därefter på fältet - och ställ in önskat effekt-
läge från 1 till 8 för fortsatt kokning. Nu visas in-
ställt effektläge för fortsatt kokning.
Efter 5 sekunder visas åter a på displayen i stället
för effektläget. Då uppkokningstiden är slut visas ef-
fektläget för fortsatt kokning igen.
3 Om du under automatikfunktionen väljer ett
högre effektläge, t.ex. 5 i stället för 3, kom-
mer hänsyn att tas till den hittillsvarande upp-
kokningstiden. Väljer du ett lägre effektläge
kommer automatikfunktionen genast att
stängas av. Uppkokningsautomatiken utnyttjar
restvärmen om du använder en kokzon som
fortfarande är varm. Detta sparar både tid och
energi.
15
Laga mat utan uppkok-
ningsautomatik
1. Välj en hög effekt för uppkokning/bryning.
2. När det börjar bildas ånga eller då fettet är varmt
sänker du åter effekten till lämpligt läge.
3. Sänk effekten till noll då du är klar med matlag-
ningen.
2 Obs!
När du använder induktionskokzonen bör du
tänka på följande.
Den direkta energiöverföringen till kokkärlen gör
uppvärmningstiderna kortare!
Tillagningen avslutas omedelbart efter det att kok-
zonen stängts av (ingen överkokning!).
Restvärmevarnare
När en enstaka kokzon eller hela häl-
len stängts av visas ett h (som i "het")
i den digitala displayen för motsvaran-
de kokzon, för att visa att det finns
restvärme kvar.
Även sedan kokzonen stängts av, slocknar
restvärmevarnaren först när kokzonen svalnat.
2 Du kan använda restvärmen för att smälta eller
hålla maträtter varma.
1 Observera! Så länge som restvärmevarnaren
lyser finns det risk för att bränna sig.
1 Obs! Vid ett strömavbrott slocknar även sym-
bolen h och därmed går det inte att se om det
föreligger eventuell restvärme. Man kan dock
fortfarande bränna sig. Detta går emellertid
undvika genom att vara försiktig.
Spärra/frigöra panel
Du kan när som helst under användningen spärra
panelen, förutom fältet "Till/Från", för att förhindra att
inställningarna ändras t.ex. om du torkar av panelen
med en trasa. Denna funktion kan även användas
som barnspärr.
1. Rör vid fältet "Spärr" tills kontrollampan tänds.
2. r att låsa upp spärren rör du lätt vid fältet "Spärr"
igen tills kontrollampan slocknar.
3 Barnspärr! Om spärren är aktiverad och kok-
zonen stängs av helt med fältet ”Till/Från”, är
den fortfarande aktiverad när kokzonen slås
på igen. För att slå på kokzonen igen, måste
ovanstående spärrfunktion avaktiveras.
16
Timer
Med den inbyggda timern kan du för alla kokzonerna
ställa in en tillagningstid. När tillagningstiden gått ut
stängs kokzonen automatiskt av.
1. Välj önskad kokzon med hjälp av fältet för kokzon
och ställ in önskat effektläge.
2. Tryck lätt på fältet TIMER W så aktiverar du timer-
funktionen för denna kokzon. I displayen visas
00.
3. Ställ in eller ändra önskad tid till automatisk av-
stängning med hjälp av fälten + eller - (t.ex. 15
minuter).
Efter några sekunder startar timern automatiskt och
visar resterande tid tills kokzonen stängs av.
Utöver detta lyser displayen "Timer aktiv" för mot-
svarande kokzon, t.ex. motsvarar den övre vänstra
kontrollampan den bakre vänstra kokzonen.
När den inställda tillagningstiden gått ut stängs kok-
zonen automatiskt av och en akustisk signal ljuder.
4. Tryck lätt på fältet TIMER W så stängs signalen och
kontrollampan av.
3 Inställningen går snabbare om du låter fingret
vara kvar på fältet + eller - tills önskat värde
nås.
Om du använder fältet - först, börjar tidsin-
ställningen på 99 minuter och om fältet + an-
vänds först, börjar tidsinställningen på 1
minut.
17
Visa återstående tillagningstid
Om du trycker på en kokzon, för vilken timerfunktio-
nen är aktiverad, kommer den resterande tillagnings-
tiden att visas i timerdisplayen.
Använda timern som tidur ("ägg-
klocka")
1 OBS! Timern får inte vara programmerad för
någon kokzon!
1. Vidrör sensorfältet "Till/Från" i cirka två sekunder.
I den digitala displayen blinkar _.
2. Vidrör sensorfältet TIMER W för att koppla in timer-
funktionen.
3. Ställ in önskad tid med sensorfältet + eller - (t ex
20 minuter).
Efter några sekunder startar timern och visar återstå-
ende tid.
När inställd tid har löpt ut ljuder en signal.
4. Vidrör sensorfältet TIMER W för att stänga av sig-
nalen.
Avsluta timerfunktion i förtid
Du har två möjligheter att stänga av timern i förtid.
Stänga av kokzon och timer samtidigt
1. Välj önskad kokzon med hjälp av kokzonsknappar-
na.
2. Tryck därefter samtidigt lätt på knapparna + och -
:
Kokzonen och timern stängs av.
Stänga av timer - kokzonen förblir aktiv
1. Välj önskad kokzon med hjälp av kokzonsknappar-
na.
2. Tryck lätt på "Timer" igen.
3. Tryck därefter samtidigt lätt på knapparna + och -
:
Endast timern stängs av.
Kokzonen förblir påslagen.
18
Användning, tabeller, tipsdning, tabeller, tipsps
Tips för tillagning med och
utan uppkokningsautoma-
tik
Automatisk uppkokningsfunktion är
lämplig för:
rätter som sätts på kalla, värms upp på hög effekt
och inte ständigt kräver övervakning på sjudläget,
rätter som läggs i het panna.
Automatisk uppkokningsfunktion är inte
lämplig för:
gulasch, rullader eller liknande gryträtter, som tills
de fått rätt färg måste vändas ofta, brynas, tillsät-
tas vätska och bräseras klara,
kroppkaka, pastarätter med mycket vätska,
tillagning i tryckkokare,
stora mängder soppa/gryträtter med mer än 2 liter
vätska.
Allmänna anvisningar:
Vid tillagning utan uppkokningsautomatik rekom-
menderar vi att du ställer in ett högt läge för upp-
kokning/bryning av rätterna (med --knappen) och
därefter låter det bli klart på lämpligt sjudläge.
Du kan används sjudläget 1 för varmhållning av
rätter.
Var observant de första gångarna du lagar mat!
Om du är uppmärksam i början, lär du dig snart vil-
ket effektläge som är bäst för just de rätter och den
mängd du brukar tillaga samt för de kokkärl du an-
vänder. Du lär dig även snart att uppskatta förde-
larna med uppkokningsautomatik och känna dig
säker tillsammans med din nya kokhäll.
19
Tabeller
Obs!
Uppgifterna i följande tabell är riktvärden. Vilken in-
ställning som är bäst för olika tillagningar beror på
kärlens kvalitet samt vilka livsmedlen som används
och i vilka mängder.
Riktvärden för inställningen av kok-
zonerna
Vredläge Lämpligt för
9 resp. P Koka upp koka upp större mängd vatten, koka pasta
7-9 Bryna kraftigt
fritera pommes frites,
bryna kött, t.ex. gulasch,
grädda t.ex. rårakor,
steka oxfilé, biffar
6-7 Steka lätt
steka kött, snitsel,
cordon bleu, kotlett, omelett,
pannbiffar, reda av, steka
lätt, korv, lever, ägg
fritera munkar.
4-5 Koka
koka större mängder,
gryträtter och soppor,
koka potatis,
koka köttbuljong
3-4
Ångkoka
Ånga
ångkoka grönsaker eller
bräsera kött
koka risgrynsgröt
2-3 Svälla
svälla ris eller mjölkrätter,
ångkoka mindre mängder potatis eller grönsaker,
värma färdigrätter.
1-2 Smälta
Fransk omelett/äggstanning,
hollandaisesås, hålla
rätter varma, smälta smör, choklad, gelatin
0frånläge
20
Exempel på användning av upp-
kokningsautomatik
Exempel på an-
vändning
Tillagning Vredläge Tillagningstid Användning/tips
Biff Steka kraftigt
Bryna
A7 till A8 8-20 min per
panna
Vänd då och då
Schnitzel, pannbiff,
stekt ägg, korv
Steka A6 till A7 10-20 min per
panna
Vänd då och då
Pannkakor Grädda A6 till A7 Kontinuerlig Vänd då och då
Soppor Koka A3 till A5 40-150 min Upp till 3 l vätska plus ingre-
dienser
Potatis, grönsaker Ångkoka A3 till A5 20-60 min Använd inte för mycket väts-
ka!
t.ex.: max.
¼ l vatten till
750 g potatis
Grönsaker Sjuda,
tina upp
A2 till A4 20-45 min Tillsätt lite vätska vid behov
(några matskedar)
Ris, hirs, bovete Svälla A2 till A3 25-50 min Tillsätt minst dubbla mäng-
den vätska till ris etc. Rör om
ibland
Färdiga rätter,
gryträtter
Värma upp A2 till A3 10-30 min Anpassa inställningen till
mängden
Fransk omelett/ägg-
stanning
Skonsam 1 till A2 5-25 min
Choklad/ smör/
gelatin
Smälta 1 till A2 5-25 min Utan vattenbad! Rör om ib-
land!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Husqvarna QHC6500X Användarmanual

Typ
Användarmanual