Electrolux EHS6695X Användarmanual

Typ
Användarmanual
Glaskeramikhäll
Installations- och bruksanvisningvisning
EHS6695X
319 618 733-A-190702-01
s
2
Till våra kunder
läs igenom den här bruksanvisningen noggrant.
Läs avsnittet “Säkerhetsanvisningar“ på de första si-
dorna särskilt noga. Spara den här bruksanvisningen
för att kunna slå upp i den senare. Överlämna den till
eventuellt efterkommande ägare.
Följande symboler används i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning: Anvisningar som är avsedda för din
egen säkerhet.
Observera: Anvisningar som är avsedda för
att undvika skador på spisen.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformationer
1. De här siffrorna leder dig steg för steg vid betjä-
ningen av spisen.
2.
3.
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Säkerhet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
De viktigaste funktionerna på din spishäll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Beskrivning av inbyggnadsugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Kokhällens funktion. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Digitala displayer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Säkerhetsavstängning av kokzonerna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Innan spisen används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
En första rengöring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Användning av kokhällen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Touchkontroll-fält . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Slå på hällen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Stänga av hällen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Kokzonsval. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Val av effektläge + och - . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Slå på/stänga av kokzon med tre värmezoner/trippelzon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Slå på/av stekzonen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Stänga av kokzon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Restvärmevarnare . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Laga mat med hjälp av uppkokningsautomatik. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Laga mat utan uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Spärra/frigöra panel. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Timer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Automatisk kokkärls- och storleksidentifiering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Användning, tabeller, tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Kokkärl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Tips för tillagning med och utan uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Kokhäll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Metalldekorband. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Vad gör man när … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Åtgärd vid störningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Installationsanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Tekniska data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Bestämmelser, normer, direktiv. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Säkerhetsanvisningar för installatören . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Nätanslutning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Typskylt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Garantivillkor. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Montering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
4
Bruksanvisningsanvisning
1 Säkerheterhet
Denna spishäll uppfyller gällande säkerhetsnormer.
Men vi vill ändå göra dig uppmärksam på följande
säkerhetsanvisningar.
Elsäkerhet
Den nya hällen får endast installeras och anslutas
av en auktoriserad fackman.
Reparationer får endast utföras av fackkunnig per-
son. Felaktiga reparationer kan innebära allvarliga
risker för användaren. Vid reparationer - kontakta
återförsäljaren eller vår service.
3 Om du inte följer dessa råd gäller inte garantin
för skador som uppkommer.
Inbyggnadshällar får endast användas om de är
monterade i normenliga, passande inbyggnads-
skåp och bänkskivor. Då säkerställs berörings-
skyddet som krävs av VDE (Tyska elektroteknikers
förbund) för elektriska apparater.
Vid fel på hällen, brott eller sprickor:
stäng av alla kokzoner,
slå ifrån säkringen för hällen resp. skruva ur den.
Säkerhet för barn
När du kokar och steker mat, blir kokzonerna varma.
Var därför noggrann med att hålla småbarn borta
från spisen.
Säkerhet under användningen
Den här hällen får endast användas för vanlig kok-
ning och stekning av maträtter.
Använd inte kokhällen till att värma upp rummet.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av hällen. Anslutningsledning-
ar får inte hamna på de varma kokzonerna.
Överhettade fetter och oljor antänds snabbt. När
du tillreder maträtter i fett eller olja (t.ex. pommes
frites) bör du övervaka tillagningen.
Stäng av kokzonerna efter varje användning.
Säkerhet vid rengöring
Vid rengöring måste spishällen vara avstängd. Det är
av säkerhetsskäl förbjudet att rengöra hällen med
ångstråle- eller högtrycksrengörare.
Så undviker du skador på spishäl-
len
Använd inte spishällen som arbets- eller avställ-
ningsyta.
Kanten på glaskeramikhällen saknar ram och är
ömtålig för slag. Iaktta försiktighet vid hantering av
kastruller och stekpannor.
Använd inte kokzonerna med tomma kokkärl eller
utan kokkärl.
Glaskeramik är okänslig för temperaturchocker
och mycket motståndskraftig, men inte oförstör-
bar. Den kan skadas, i synnerhet av spetsiga och
hårda föremål som faller ner på hällen.
Använd inte gjutjärnskärl eller kärl med skadad
botten som är skrovlig och har skarpa kanter. Det
kan bli repor när man flyttar dem.
Om socker eller en tillredning med socker hamnar
på den varma kokzonen och smälter, är det viktigt
att ta bort detta genast. Använd skrapan och ta
bort det medan det fortfarande är varmt. Om mas-
san kallnar kan det uppstå skador på ytan när man
tar bort den.
Håll alla föremål och material som kan smälta borta
från glaskeramikhällen, t ex plast, aluminiumfolie
eller ugnsfolie. Om något ändå skulle smälta på
glaskeramikytan, måste också detta omedelbart
tas bort med skrapan.
5
2 Avfallshanteringntering
Avfallshantering av förpacknings-
material
Alla använda material kan återanvändas utan undan-
tag.
Plasterna har följande märkning:
>PE< för polyetylen, till exempel den yttre förpack-
ningen och påsarna i ugnsutrymmet.
>PS< för skummad polystyren, till exempel de
dämpande delarna, naturligtvis freonfria.
Avfallshantering när den slitits ut
1 Varning: Gör den oanvändbar, så att den blir
helt ofarlig, innan du lämnar den till återvin-
ning.
Skilj inbyggnadsugnen från elförsörjningen
och ta bort elkabeln från den.
Alla uttjänade apparater måste tas om hand på ett
miljöriktigt sätt.
Skrota inte inbyggnadsugnen tillsammans med
hushållssoporna.
Du får upplysningar om hämtningstider och avställ-
ningsplatser hos kommunen.
6
De viktigaste funktionerna på din spishällste funktionerna på din spishällpå din spishäll
Glaskeramikhäll: Spishällen har en glaskeramik-
häll och fyra snabbuppvärmda kokzoner. Tack vare
särskilt högeffektiva strålningsvärmeelement för-
kortas härigenom uppvärmningstiden för värmee-
lementen avsevärt.
Sensorfält: På panelen för hällen finns Touch-Con-
trol-fält
Rengöring: En viktig fördel med glaskeramikhällen
och sensorfälten är att de är mycket lätta att hålla
rena. Den släta ytan är lätt att göra ren.
Fältet Till/Från: Fältet ”Till/Från” gör att hällen har
en separat huvudströmbrytare, med vars hjälp
strömtillförseln till hällen kan slås på/brytas genom
enkel beröring.
Displayer: Digitala displayer respektive kontroll-
lampor informerar om inställda effektlägen, aktive-
rade funktioner och om det eventuellt finns någon
restvärme på aktuell kokzon.
Säkerhetsavstängning: En säkerhetsavstängning
ser till att alla kokzonerna stängs av automatiskt
efter en viss tid om det inte skett någon förändring
på inställningarna.
Varmhållningsläge: 1 är det effektläge där mat-
rätter kan varmhållas.
Restvärmevarnare: Det lyser ett h för restvärme i
displayen om kokzonen håller en temperatur som
innebär risk för brännskada.
Kokzoner med flera funktioner: Hällen är utrus-
tad med en kok-/stekzon med flera funktioner.
Denna kan, beroende på inställning, användas som
rund eller oval kokzon för t ex stekning eller varm-
hållning av porslin och maträtter.
Trippelzon: Hällen är utrustad med en kokzon med
tre värmezoner som har olika storlekar. På så vis
kan kastrullen anpassas till rätt zonstorlek och en-
ergi sparas.
Automatisk kokkärlsidentifiering: Om en kokzon
väljs utan att det står ett lämpligt kokkärl på kokzo-
nen, kopplas kokzonen inte in och ett meddelande
visas på displayen.
Automatisk storleksidentifiering: Med denna
funktion kopplas den yttre eller mellersta värmezo-
nen (på kokzonen med tre värmezoner) in eller ur
beroende på kokkärlets bottenstorlek.
Timer: Med den integrerade timern kan alla kokzo-
ner stängas av automatiskt. När tillagningstiden
gått ut stängs kokzonen av automatiskt.
7
Beskrivning av inbyggnadsugnenbyggnadsugnen
Kokhällens funktion
Trippelzon/tre
värmezoner 2300W
Kokzon med en
värmezon 1200W
Kokzon med en
värmezon 1200W
Kontrollpanel
Stekzon/dubbelzon
2400W
Val av kokzon med display för
effektläge/restvärme
In/urkoppling av stek
och trippelzon
Låsfunktion
”Timer” med kontrollampor
Kontrollampa för stekzon/
dubbelzon
Kontrollampa
Kokzon med tre värme-
zoner/trippelzon
Sensorfältet
”Till/Från”
Val av effektläge
8
Digitala displayer
De fyra displayrutorna som hör till de fyra kokzoner-
na visar:
_, efter påsättning och vid automatisk avstäng-
ning med
säkerhetsfunktionen,
0 vid val av en kokzon,
1 till 9, beroende på valt effektläge,
a vid uppkokningsautomatik
h, vid restvärme,
f vid felfunktion.
1 Säkerhetsavstängning
av kokzonerna
Om en av kokzonerna inte stängs av eller om effekt-
läget inte ändras efter en bestämd tid stängs alla
kokzoner automatiskt av.
I kokzonsindikeringen för alla påsatta kokzoner visas
h och när de har svalnat _.
Kokzonerna stängs av vid:
3 Skulle en eller flera kokzoner stängas av auto-
matiskt innan den inställda tiden har gått ut, så
titta i kapitlet “Vad gör jag om …”.
Upphävning av säkerhetsavstäng-
ningen
Vill du upphäva den aktiverade säkerhetsavstäng-
ningen, så ska du stänga av spishällen med sensor-
fältet Till/Från I och sedan slå på den direkt efteråt.
Därefter är kokzonerna driftklara igen.
Avstängning av andra orsaker
Vätska som kokar över och rinner över panelen leder
till att alla kokzoner stängs av omedelbart.
Samma sak händer om du hänger en våt trasa över
panelen. I båda fallen måste du slå på spishällen
igen med Huvudbrytaren I, efter att vätskan respek-
tive trasan tagits bort.
Effektläge 1 - 2 efter 6 timmar.
Effektläge 3 - 4 efter 5 timmar.
Effektläge 5 efter 4 timmar.
Effektläge 6 - 9 efter 1,5 timmar.
9
Innan spisen används första gångenförsta gången
En första rengöring
Torka av glaskeramikhällen med en fuktig trasa.
1 Observera! Använd inga skarpa och slipande
rengöringsmedel! Ytan kan skadas.
Användning av kokhällenokhällen
3
När kokzonen sätts på kan den surra kort. Det
är en egenhet hos alla glaskeramikhällar och
inverkar inte negativt vare sig på spisens funk-
tion eller livslängd.
Touchkontroll-fält
Du använder Touchkontroll-fälten genom att du läg-
ger ett finger på önskat fält och trycker lätt tills mot-
svarande display tänds eller släcks eller önskad
funktion utförs.
Slå på hällen
Du slår på hela hällen med hjälp av fältet "Till/Från"
I.
Tryck lätt på fältet "Till/Från" under cirka 2 sekunder.
Den digitala displayen visar _ och decimalpunkten
blinkar.
3 När du har använt fältet ”Till/Från” för att slå
på hällen, måste du inom ca 10 sekunder väl-
ja en av kokzonerna m.h.a. kokzonsknappar-
na. Annars stängs hällen av igen av
säkerhetsskäl.
Stänga av hällen
Du stänger av hällen helt genom att trycka lätt på fäl-
tet "Till/Från" I.
Tryck lätt på fältet "Till/Från" under cirka en sekund.
3 När en enstaka kokzon eller hela hällen
stängts av visas ett h (som i "het") i den digi-
tala displayen för motsvarande kokzon, för att
visa att det finns restvärme kvar.
10
Kokzonsval
Du slår på önskad kokzon genom att trycka lätt på
motsvarande fält under cirka en sekund.
I displayfältet för kokzonen tänds nollan samt en de-
cimalpunkt 0.
3 Decimalpunkten indikerar att du endast kan
göra inställningar för den här kokzonen.
Val av effektläge + och -
Används för att ställa in och ändra effektläge (1 till
9) för valdkokzon.
Höj effektläget med hjälp av fältet +.
Sänk effektläget med hjälp av fältet -.
3 Om flera kokzoner används samtidigt måste
du först välja kokzon genom att trycka lätt på
motsvarande fält innan du kan ändra effektlä-
get. Decimalpunkten i displayen visar vilken
kokzon som valts.
Slå på/stänga av kokzon med tre
värmezoner/trippelzon
Allt efter kastrullens eller stekpannans storlek kan
kokzonens tre olika storlekarna kopplas in med hjälp
av fältet ”in/urkoppling” på kontrollpanelen.
3 Den mindre värmezonen måste först kopplas
in.
1. Välj kokzon.
2. Ställ in önskat effektläge.
11
3. Vidrör fältet ”in/urkoppling”.
Den mellersta värmezonen slås på. Kontrollampan
under symbolen II tänds.
4. Vid ytterligare en beröring av fältet ”in/urkoppling”
aktiveras den yttre värmezonen. Kontrollampan un-
der symbolen III tänds.
5. För att stänga av den yttre värmezonen vidrör fältet
”in/urkoppling”. Respektive värmezon stängs av.
Slå på/av stekzonen
1. Välj önskad kokzon.
2. Ställ in önskat effektläge.
3. För att slå på/stänga av stekzonen placeras ett
finger på touchkontroll-fältet "in-/urkoppling", tills
kontrollampan tänds eller släcks.
12
Stänga av kokzon
1. Välj önskad kokzon med hjälp av fälten för kokzo-
nerna.
2. r att stänga av, rör du samtidigt vid fälten + och
- alternativt ställ med fältet - in kokzonen till noll.
3 En kokzon kan endast stängas av då decimal-
punkten i kokzonsdisplayen lyser.
Restvärmevarnare
När en enstaka kokzon eller hela häl-
len stängts av visas ett h (som i "het")
i den digitala displayen för motsvaran-
de kokzon, för att visa att det finns
restvärme kvar.
Även sedan kokzonen stängts av, slocknar
restvärmevarnaren först när kokzonen svalnat.
2 Du kan använda restvärmen för att smälta eller
hålla maträtter varma.
1 Observera! Så länge som restvärmevarnaren
lyser finns det risk för att bränna sig.
1 Obs! Vid ett strömavbrott slocknar även sym-
bolen h och därmed går det inte att se om det
föreligger eventuell restvärme. Man kan dock
fortfarande bränna sig. Detta går emellertid
undvika genom att vara försiktig.
Laga mat med hjälp av uppkok-
ningsautomatik
Alla fyra kokzonerna på hällen har nio effektlägen
och är utrustade med uppkokningsautomatik:
1 = lägsta effektläget
9, högsta effektläget
a, uppkokningsfunktion.
Om du väljer det effektläge du önskar med fältet +,
arbetar kokzonen under en viss tid med full effekt
och kopplar automatiskt tillbaka till inställt sjudläge.
Tiden för den automatiska uppkokningen beror på
vilket effektläge som valts för fortsatt kokning.
Välj önskad kokzon med hjälp av fälten för kokzoner-
na.
13
Rör vid fältet +, tills du erhåller önskat effekläge 1
till 8. Därefter visas inställt effektläge. Efter 5 sekun-
der visas åter a (= uppkokningsautomatik)
displayen i stället för effektläget. Då uppkok-
ningstiden är slut visas effektläget för kokning igen.
3 Om du under automatikfunktionen väljer ett
högre effektläge, t.ex. från 3 till 5, kommer
hänsyn att tas till den hittillsvarande uppkok-
ningstiden. Väljer du ett lägre effektläge, av-
slutas uppkokningstiden omedelbart.
2 Uppkokningsautomatiken utnyttjar restvär-
men om du använder en kokzon som fortfa-
rande är varm. Detta sparar både tid och
energi.
3 Om du vill slå på en kokzon igen där det redan
står en varm anrättning, ska du alltid ställa in
det önskade effektläget med fältet -. Därmed
undviker du att maträtten kokar över av den
automatiska uppkokningsstöten.
Laga mat utan uppkokningsauto-
matik
Om du vill använda kokzonen utan uppkokningsau-
tomatik, väljer du önskat effektläge med fältet -.
1. Slå på spishällen och välj önskad kokzon med kok-
zonsknapparna.
2. Rör vid fältet - för att ställa in önskat effektläge 9
till 1.
3 Du kan ändra läget när som helst med knap-
parna + och -, så länge som kokzonen är
vald.
Stänga av kokzon
1. Välj önskad kokzon med hjälp av kokzonsknappar-
na.
2. r avstängning, tryck samtidigt på knapparna +
och -.
1 Använd inte uppkokningsautomatik vid mat-
lagning på kokzoner som fortfarande är var-
ma.
14
Spärra/frigöra panel
Du kan när som helst under användningen spärra
panelen, förutom fältet "Till/Från", för att förhindra att
inställningarna ändras t.ex. om du torkar av panelen
med en trasa. Denna funktion kan även användas
som barnspärr.
1. Rör vid fältet "Spärr" tills kontrollampan tänds.
2. r att låsa upp spärren rör du lätt vid fältet "Spärr"
igen tills kontrollampan slocknar.
3 Barnspärr! Om spärren är aktiverad och kok-
zonen stängs av helt med fältet ”Till/Från”, är
den fortfarande aktiverad när kokzonen slås
på igen. För att slå på kokzonen igen, måste
ovanstående spärrfunktion avaktiveras.
Timer
Med den inbyggda timern kan du för alla kokzonerna
ställa in en tillagningstid. När tillagningstiden gått ut
stängs kokzonen automatiskt av.
1. Välj önskad kokzon med hjälp av fältet för kokzon
och ställ in önskat effektläge.
2. Tryck lätt på fältet TIMER W så aktiverar du timer-
funktionen för denna kokzon. I displayen visas
00.
3. Ställ in eller ändra önskad tid till automatisk av-
stängning med hjälp av fälten + eller - (t.ex. 15
minuter).
Efter några sekunder startar timern automatiskt och
visar resterande tid tills kokzonen stängs av.
Utöver detta lyser displayen "Timer aktiv" för mot-
svarande kokzon, t.ex. motsvarar den övre vänstra
kontrollampan den bakre vänstra kokzonen.
När den inställda tillagningstiden gått ut stängs kok-
zonen automatiskt av och en akustisk signal ljuder.
4. Tryck lätt på fältet TIMER W så stängs signalen och
kontrollampan av.
3 Inställningen går snabbare om du låter fingret
vara kvar på fältet + eller - tills önskat värde
nås.
Om du använder fältet - först, börjar tidsin-
ställningen på 99 minuter och om fältet + an-
vänds först, börjar tidsinställningen på 1
minut.
15
Visa återstående tillagningstid
Om du trycker på en kokzon, för vilken timerfunktio-
nen är aktiverad, kommer den resterande tillagnings-
tiden att visas i timerdisplayen.
Använda timern som tidur ("ägg-
klocka")
1 OBS! Timern får inte vara programmerad för
någon kokzon!
1. Vidrör sensorfältet "Till/Från" i cirka två sekunder.
I den digitala displayen blinkar _.
2. Vidrör sensorfältet TIMER W för att koppla in timer-
funktionen.
3. Ställ in önskad tid med sensorfältet + eller - (t ex
20 minuter).
Efter några sekunder startar timern och visar återstå-
ende tid.
När inställd tid har löpt ut ljuder en signal.
4. Vidrör sensorfältet TIMER W för att stänga av sig-
nalen.
Avsluta timerfunktion i förtid
Du har två möjligheter att stänga av timern i förtid.
Stänga av kokzon och timer samtidigt
1. Välj önskad kokzon med hjälp av kokzonsknappar-
na.
2. Tryck därefter samtidigt lätt på knapparna + och
-:
Kokzonen och timern stängs av.
Stänga av timer - kokzonen förblir aktiv
1. Välj önskad kokzon med hjälp av kokzonsknappar-
na.
2. Tryck lätt på "Timer" igen.
3. Tryck därefter samtidigt lätt på knapparna + och
-:
Endast timern stängs av.
Kokzonen förblir påslagen.
16
Automatisk kokkärls- och storleks-
identifiering
Kokkärls- och storleksidentifieringen aktiveras auto-
matiskt när kokzonen med tre värmezoner respektive
stekzonen kopplas in. Under kokzonerna sitter elek-
troniska sensorer. Dessa identifierar:
kokkärlets material,
kärlets bottenstorlek.
Vid val av en kokzon utan kokkärl eller med ett kok-
kärl som inte lämpar sig för kokhällen, tänds ett f i
aktuell display.
Om ett lämpligt kokkärl står på den valda kokzonen
kopplas vid behov den andra + den tredje värmezo-
nen automatiskt in på kokzonen med trevärmezoner
respektive stekzonen (allt efter kokkärlets storlek).
3 Lämpliga kokkärl för kokkärls- och storlek-
sidentifiering:
Alla släta kokkärl i metall.
Alla kokkärl vars bottendiameter är max 2 cm min-
dre än de markerade kokzonerna. (Kontrollera
noga kokkärlets botten diameter vid köp eftersom
tillverkaren vanligtvis anger den övre kantdiame-
tern).
3 Kokkärl som inte är lämpliga för kokkärls-
och storleksidentifiering:
Glas-, ler- och keramikkärl,
kärl med ojämn botten,
kokkärl med en bottendiameter mindre än 12 cm.
Om du ändå önskar använda ovan nämnda kokkärl
kan den automatiska kokkärls- och storleksidentifie-
ringen kopplas ur:
Urkoppling av automatisk kokkärls- och
storleksidentifiering:
1. Välj kokzon med motsvarande sensorfält och ställ
in önskat effektläge.
2. Vidrör sensorfältet “In/urkoppling” (dubbel/trippel-
zon), håll kvar fingret och vidrör inom 10 sekunder
på nytt sensorfältet för val av önskad kokzon. En
ljudsignal bekräftar inställningen.
In/urkoppling av kokzonen med tre vär-
mezoner respektive stekzonen (vid från-
kopplad kokkärls- och
storleksidentifiering):
1. Välj kokzon med motsvarande sensorfält och ställ
in önskat effektläge.
2. Vidrör sensorfältet “In/urkoppling” (dubbel/trippel-
zon).
Den mellersta värmezonen kopplas
in. Kontrollampan under symbol II tänds.
Genom att åter vidröra sensorfältet ”In/urkoppling”
kopplas den yttre värmezonen in. Kontrollampan
under symbol III tänds.
3. För att koppla från den yttre värmezonen, vidrör
sensorfältet ”In/urkoppling”. Den yttre värmezonen
kopplas från. Genom att åter vidröra sensorfältet
”In/urkoppling” kopplas den mellersta värmezonen
från.
Efter avstängning av respektive kokzon kopplas kok-
kärls- och storleksidentifieringen automatiskt åter in.
17
Användning, tabeller, tipsdning, tabeller, tipsps
Kokkärl
Ju bättre kärl, desto bättre kokresultat.
Bra kokkärl känns igen på kastrullbotten. Botten
ska vara så tjock och plan som möjligt.
Tänk på bottendiametern när du köper nya kastrul-
ler och pannor. Tillverkaren anger ofta kärlkantens
övre diameter.
Kokkärl av aluminium- eller kopparbotten kan ef-
terlämna metalliska missfärgningar på glaskera-
mikhällen, som det är svårt eller omöjligt att ta
bort.
Använd inte gjutjärnskärl eller kärl med skadad
botten, som är skrovlig eller har skarpa kanter. Om
du drar dem fram och tillbaka över hällen kan det
bli bestående repor.
I kallt tillstånd buktar normalt kärlbottnarna lätt
uppåt (är konkava). De får absolut inte bukta nedåt
(vara konvexa).
Om du använder specialkärl, (t ex ångkokare, wok
etc.) ska anvisningarna från tillverkaren följas.
2 Tips för att spara energi
Du kan spara värdefull energi genom att följa nedan-
stående tips:
Aktivera inte kokzonen förrän du har satt dit grytan
eller pannan.
Tänk på att smutsiga kokzoner och kokkärlsbott-
nar ökar strömförbrukningen.
Om möjligt – använd alltid lock på grytan eller pan-
nan när du lagar mat.
Stäng av kokzonen före tillagningstidens slut, så
kan du utnyttja restvärmen, t.ex. till värmehållning
av rätter eller för att smälta smör el. dyl.
Se till att storleken på kokkärlsbotten motsvarar
storleken på kokzonen.
Genom att använda en tryckkokare kan du minska
tillagningstiden med upp till 50%.
18
Tips för tillagning med och med och
utan uppkokningsautoma-
tik
Automatisk uppkokningsfunktion är
lämplig för:
rätter som sätts på kalla, värms upp på hög effekt
och inte ständigt kräver övervakning på sjudläget,
rätter som läggs i het panna.
Automatisk uppkokningsfunktion är inte
lämplig för:
gulasch, rullader eller liknande gryträtter, som tills
de fått rätt färg måste vändas ofta, brynas, tillsät-
tas vätska och bräseras klara,
kroppkaka, pastarätter med mycket vätska,
tillagning i tryckkokare,
stora mängder soppa/gryträtter med mer än 2 liter
vätska.
Allmänna anvisningar:
Vid tillagning utan uppkokningsautomatik rekom-
menderar vi att du ställer in ett högt läge för upp-
kokning/bryning av rätterna (med --knappen) och
därefter låter det bli klart på lämpligt sjudläge.
Du kan används sjudläget 1 för varmhållning av
rätter.
Var observant de första gångarna du lagar mat!
Om du är uppmärksam i början, lär du dig snart vil-
ket effektläge som är bäst för just de rätter och den
mängd du brukar tillaga samt för de kokkärl du an-
vänder. Du lär dig även snart att uppskatta förde-
larna med uppkokningsautomatik och känna dig
säker tillsammans med din nya kokhäll.
19
Riktvärden för tillagning på kok-
platta
Uppgifterna i de följande tabellerna är riktvärden. Vil-
ket vredläge som krävs vid tillagningen, beror på
kokkärlens kvalitet samt vilken typ och mängd av
livsmedel som ska tillagas.
3 Vi rekommenderar att ställa in på uppkok-
ningsläge “9” vid uppkokning och bryning och
låta maträtter som kräver längre koktid bli kla-
ra på lämpligt sjudläge.
Vredläge
Uppkoknings-
tid, med auto-
matik
1)
(i min.)
Tillagning Användningsexempel
9
Koka upp
Bryning
Fritering
Uppkokning av stora vätskemängder, koka spagetti,
bryna kött,
(tillaga gulasch, stek).
84,5
Steka kraftigt
Biffar, fransyska,
rårakor,
korv,
pannkakor/plättar
73,5
62,5 Steka
Schnitzlar/kotletter,
lever, fisk,
frikadeller, stekt ägg
58,5
Koka
Kokning av upp till 1,5 l vätska,
potatis, grönsaker
46,5
34,8Ångkoka
Koka med liten
mängd vatten
Svälla
Ångkokning samt kokning med liten mängd vatten
av små mängder av grönsaker,
låta ris och
mjölkrätter svälla
23,0
11,0
Varmhållning
Smälta
Varmhållning av rätter,
smälta smör,
lösa upp gelatin,
smälta choklad
1) vid tillagning utan automatik kan uppkokningstiden väljas individuellt.
20
Rengöring och skötseloch skötsel
Kokhäll
1 Observera! Rengöringsmedel får inte komma
på den heta glaskeramikytan! Allt rengörings-
medel måste tas bort med tillräckligt med klart
vatten efter rengöringen, eftersom det kan ver-
ka etsande vid en återuppvärmning.
Använd inte aggressiva rengöringsmedel, som
t ex grill- eller ugnssprayer, grovkorniga skur-
medel eller repande kastrullrengörare.
3 Rengör glaskeramikhällen efter varje använd-
ning när den är ljummen eller kall. På så sätt
undviker du att smuts bränns fast.
Ta bort kalk- och vattenränder, fettstänk och
metalliskt glänsande missfärgningar med ett i
handeln vanligt rengöringsmedel för glaskera-
mik eller rostfritt stål, t ex med "Sidol-rostfri
glans", "Stål-Fix", "WK-Top" eller "Cillit".
Lätt nedsmutsning
1. Torka av glaskeramikytan med en fuktig trasa och
en aning handdiskmedel.
2. Torka den därefter torr med en ren trasa. Det får
inte finns några rester från rengöringsmedel kvar
på ytan.
3. Rengör hela glaskeramikytan noggrant en gång i
veckan med ett i handeln vanligt rengöringsmedel
för glaskeramik eller rostfritt stål.
4. Torka därefter av glaskeramikytan med tillräckligt
med klart vatten och torka den torr med en ren och
luddfri trasa.
Fastsittande smuts
1. Använd en rakbladsskrapa för att ta bort mat som
kokat över eller fastsittande stänk.
2. Sätt rakbladsskrapan snett mot glaskeramikytan.
3. Ta bort nedsmutsningar med glidande blad.
3 Rakbladsskrapa och rengöringsmedel för
glaskeramik kan du köpa i fackhandeln.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EHS6695X Användarmanual

Typ
Användarmanual