Electrolux EHD6690XELUX Användarmanual

Typ
Användarmanual
Induktionshäll i glaskeramik
Installations- och bruksanvisningvisning
EHD6690X
822 924 095-A-030203-01
s
2
Till våra kunder
läs igenom den här bruksanvisningen noggrant.
Läs avsnittet “Säkerhetsanvisningar“ på de första si-
dorna särskilt noga. Spara den här bruksanvisningen
för att kunna slå upp i den senare. Överlämna den till
eventuellt efterkommande ägare.
Följande symboler används i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning: Anvisningar som är avsedda för din
egen säkerhet.
Observera: Anvisningar som är avsedda för
att undvika skador på spisen.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformationer
1. De här siffrorna leder dig steg för steg vid betjä-
ningen av spisen.
2.
3.
I avsnittet "Vad gör man när..." finns anvisningar om
hur du själv kan åtgärda eventuella fel som uppstår.
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Säkerhet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
De viktigaste funktionerna på din spishäll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Beskrivning av inbyggnadsugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Kokzonernas och kontrollpanelens funktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Digitala displayer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Säkerhetsavstängning av kokzonerna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Hur induktionskokzonen fungerar. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Lämpliga kärl för induktionskokzoner. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Innan spisen används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
En första rengöring . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Användning av kokhällen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Touchkontroll-fält . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Slå på hällen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Stänga av hällen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Kokzonsval . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Val av effektläge . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Aktivera power-funktionen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Stänga av kokzon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Laga mat med hjälp av uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Laga mat utan uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Restvärmevarnare. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Spärra/frigöra panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Timer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Användning, tabeller, tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Tips för tillagning med och utan uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Riktvärden för inställningen av kokzonerna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Exempel på användning av uppkokningsautomatik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Fördelar vid rengöring och skötsel av induktionskokzonen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Kokhäll . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Vad gör man när … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Åtgärd vid störningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Installationsanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Tekniska data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Bestämmelser, normer, direktiv. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Säkerhetsanvisningar för installatören . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Nätanslutning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Typskylt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Montering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Garanti. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
4
Bruksanvisningsanvisning
1 Säkerheterhet
Denna spishäll uppfyller gällande säkerhetsnormer.
Men vi vill ändå göra dig uppmärksam på följande
säkerhetsanvisningar.
Elsäkerhet
Den nya hällen får endast installeras och anslutas
av en auktoriserad fackman.
Reparationer får endast utföras av fackkunnig per-
son. Felaktiga reparationer kan innebära allvarliga
risker för användaren. Vid reparationer - kontakta
återförsäljaren eller vår service.
3 Om du inte följer dessa råd gäller inte garantin
för skador som uppkommer.
Inbyggnadshällar får endast användas om de är
monterade i normenliga, passande inbyggnads-
skåp och bänkskivor. Då säkerställs berörings-
skyddet som krävs av VDE (Tyska elektroteknikers
förbund) för elektriska apparater.
Vid fel på hällen, brott eller sprickor:
stäng av alla kokzoner,
slå ifrån säkringen för hällen resp. skruva ur den.
Säkerhet för barn
När du kokar och steker mat, blir kokzonerna varma.
Var därför noggrann med att hålla småbarn borta
från spisen.
Säkerhet under användningen
Den här hällen får endast användas för vanlig kok-
ning och stekning av maträtter.
Använd inte kokhällen till att värma upp rummet.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av hällen. Anslutningsledning-
ar får inte hamna på de varma kokzonerna.
Överhettade fetter och oljor antänds snabbt. När
du tillreder maträtter i fett eller olja (t.ex. pommes
frites) bör du övervaka tillagningen.
Stäng av kokzonerna efter varje användning.
Speciella anvisningar för induk-
tionskokzoner
Vetenskapliga undersökningar har visat, att patien-
ter med inopererad pacemaker normalt sett inte
förväntas påverkas eller utsättas för några risker
på grund av våra induktionskokzoner.
Underskrid emellertid inte ett avstånd på 30 cm
mellan överkroppen och kokzonen!
Elektromagnetiska fält kan påverka elektroniska
kopplingskretsar och störa bärbara radiomottaga-
re.
Lägg aldrig några magnetiskt uppladdningsbara
föremål (till exempel kreditkort eller kassetter)
ovanpå glaskeramikytan medan induktionskokzo-
nen/-erna används!
Lägg aldrig några metallföremål (till exempel sked
eller grytlock) på induktionsytan, eftersom de skul-
le kunna bli varma under driften.
3 Vissa kokkärl kan låta medan de används på
induktionskokzoner. Det är då inget fel på kok-
zonen och funktionen påverkas inte på något
sätt av ljudet.
Säkerhet vid rengöring
Vid rengöring måste spishällen vara avstängd. Det är
av säkerhetsskäl förbjudet att rengöra hällen med
ångstråle- eller högtrycksrengörare.
Så undviker du skador på
spishällen
Använd inte spishällen som arbets- eller avställ-
ningsyta.
Kanten på glaskeramikhällen saknar ram och är
ömtålig för slag. Iaktta försiktighet vid hantering av
kastruller och stekpannor.
Använd inte kokzonerna med tomma kokkärl eller
utan kokkärl.
Glaskeramik är okänslig för temperaturchocker
och mycket motståndskraftig, men inte oförstör-
bar. Den kan skadas, i synnerhet av spetsiga och
hårda föremål som faller ner på hällen.
Använd inte gjutjärnskärl eller kärl med skadad
botten som är skrovlig och har skarpa kanter. Det
kan bli repor när man flyttar dem.
Om socker eller en tillredning med socker hamnar
på den varma kokzonen och smälter, är det viktigt
att ta bort detta genast. Använd skrapan och ta
bort det medan det fortfarande är varmt. Om mas-
san kallnar kan det uppstå skador på ytan när man
tar bort den.
Håll alla föremål och material som kan smälta borta
från glaskeramikhällen, t ex plast, aluminiumfolie
eller ugnsfolie. Om något ändå skulle smälta på
glaskeramikytan, måste också detta omedelbart
tas bort med skrapan.
5
2 Avfallshanteringntering
Avfallshantering av förpacknings-
material
Alla använda material kan återanvändas utan undan-
tag.
Plasterna har följande märkning:
>PE< för polyetylen, till exempel den yttre förpack-
ningen och påsarna i ugnsutrymmet.
>PS< för skummad polystyren, till exempel de
dämpande delarna, naturligtvis freonfria.
Avfallshantering när den slitits ut
1 Varning: Gör den oanvändbar, så att den blir
helt ofarlig, innan du lämnar den till återvin-
ning.
Skilj inbyggnadsugnen från elförsörjningen
och ta bort elkabeln från den.
Alla uttjänade apparater måste tas om hand på ett
miljöriktigt sätt.
Skrota inte inbyggnadsugnen tillsammans med
hushållssoporna.
Du får upplysningar om hämtningstider och avställ-
ningsplatser hos kommunen.
6
De viktigaste funktionerna på din spishällste funktionerna på din spishällpå din spishäll
Induktionskokzoner: Hällen är utrustad med en
glaskeramikyta och induktionskokzoner. Induk-
tionsspolen värmer kokkärlets magnetiska botten
direkt och inte först glaskeramiken.
Sensorfält: På panelen för hällen finns Touch-Con-
trol-fält
Rengöring: En viktig fördel med glaskeramikhällen
och sensorfälten är att de är mycket lätta att hålla
rena. Den släta ytan är lätt att göra ren.
Fältet Till/Från: Fältet ”Till/Från” gör att hällen har
en separat huvudströmbrytare, med vars hjälp
strömtillförseln till hällen kan slås på/brytas genom
enkel beröring.
Fältet Spärr: Med denna låsfunktion kan kontroll-
panelen spärras och användas t ex som barnspärr.
Displayer: Digitala displayer respektive kontroll-
lampor informerar om inställda effektlägen, aktive-
rade funktioner och om det eventuellt finns någon
restvärme på aktuell kokzon.
Säkerhetsavstängning: En säkerhetsavstängning
ser till att alla kokzonerna stängs av automatiskt
efter en viss tid om det inte skett någon förändring
på inställningarna.
Power-funktion: Med denna funktion kan effekten
för den avsedda kokzonen kort höjas.
Varmhållningsläge: 1 är det effektläge där mat-
rätter kan varmhållas.
Restvärmevarnare: Det lyser ett h för restvärme i
displayen om kokzonen håller en temperatur som
innebär risk för brännskada.
Timer: Med den integrerade timern kan alla kokzo-
ner stängas av automatiskt. När tillagningstiden
gått ut stängs kokzonen av automatiskt.
7
Beskrivning av inbyggnadsugnenbyggnadsugnen
Kokzonernas och kontrollpanelens funktioner
Induktionskokzon 1800 W
Induktionskokzon 2200 W
med booster-funktion 3000 W
Touchkontrollpanel
Induktionskokzon 1400 W
Induktionskokzon 1800 W
med booster-funktion 2300 W
Inkoppling
Power-funktion
Huvudbrytare «Till/
Från»
Val av effektläge,
+ och -
Funktionslås
"Spärr" med
kontrollampa
Displayer för effektläge
Val av kokzon
Timer
Kontrollampor för respektive
kokzon/Timerfunktion
Timerdisplay
8
Digitala displayer
Siffrorna 1 till 9 och fyra olika bokstäver kan visas på
displayerna.
Siffrorna visar inställt effektläge:
1 = lägsta effekt
9 = högsta effekt
p = Powerläge
Följande bokstäver och funktioner visas intill kok-
zonerna:
1 h = Restvärme
OBS: Kokzonen är fortfarande varm. Boksta-
ven släcks när kokzonen har svalnat. Boksta-
ven visas endast efter att kokzonen har
stängts av.
a = Uppkokningsautomatik (tillgänglig för alla kok-
zoner)
tänds när uppkokningsautomatik har ställts in för en
kokzon (lyser tills funktionen kopplas över till inställt
effektläge).
_ = tänds när automatisk avstängning har aktiverats.
(se även «Vad gör man när…?»)
1 f = Felfunktion
blinkar när kokzonen är påslagen men
ingen kastrull står på kokzonen eller
när ett olämpligt kokkärl används.
p = Power-funktion
tänds när Power-funktionen är inkopplad.
Power-funktionen ger extra hög värmeeffekt. Den
kan kopplas in för de båda främre kokzonerna.
1 Säkerhetsavstängning
av kokzonerna
Om en av kokzonerna inte stängs av eller om effekt-
läget inte ändras efter en bestämd tid stängs alla
kokzoner automatiskt av.
I kokzonsindikeringen för alla påsatta kokzoner visas
h och när de har svalnat _.
Kokzonerna stängs av vid:
3 Skulle en eller flera kokzoner stängas av auto-
matiskt innan den inställda tiden har gått ut, så
titta i kapitlet “Vad gör jag om …”.
Upphävning av säkerhetsavstäng-
ningen
Vill du upphäva den aktiverade säkerhetsavstäng-
ningen, så ska du stänga av spishällen med sensor-
fältet Till/Från och sedan slå på den direkt efteråt.
Därefter är kokzonerna driftklara igen.
Avstängning av andra orsaker
Vätska som kokar över och rinner över panelen leder
till att alla kokzoner stängs av omedelbart.
Samma sak händer om du hänger en våt trasa över
panelen. I båda fallen måste du slå på spishällen
igen med Huvudbrytaren , efter att vätskan respek-
tive trasan tagits bort.
Hur induktionskokzonen
fungerar
Under glaskeramikhällen finns en induktionsspole av
koppartråd. Denna alstrar elektromagnetiska fält,
som verkar direkt på kokkärlets botten och inte, som
vid andra uppvärmningsmetoder, först hettar upp
glaskeramiken. Det innebär att kärlets botten ome-
delbart värms upp och på det sättet sparar man tid
och energi.
Då den värme som behövs för tillagningen alstras di-
rekt i kärlets botten, värms själva kokzonen knappast
inte upp alls. Den innehåller bara den återvärme som
kommer från kärlets botten.
Obs!
Om det inte står något kokredskap på kokzonen sker
ingen energiöverföring (uppvärmning). Kokzonen är
därigenom säkrad mot oavsiktlig inkoppling.
3 I denna spishäll är en kylfläkt inbyggd som allt
efter induktionszonens temperatur slås på au-
tomatiskt och som beroende på användnings-
sätt arbetar automatiskt på två effektlägen.
Efter att kokzonen har stängts av fortsätter
kylfläkten att arbeta en stund.
Effektläge 1 - 2 efter 6 timmar.
Effektläge 3 - 4 efter 5 timmar.
Effektläge 5 efter 4 timmar.
Effektläge 6 - 9 efter 1,5 timmar.
9
Lämpliga kärl för induk-ör induk-
tionskokzoner
Kärlmaterial
I princip är alla kokredskap med magnetisk botten
lämpliga. Det är pannor och kastruller i stål-, ståle-
malj och gjutjärn.
Kastruller i rostfritt stål med blandmetallbotten
(sandwichbotten t.ex. Tefal med aluminium/kop-
parbotten) är lämpliga för induktion endast när till-
verkaren uttryckligen angett detta. I botten ingår då
ferromagnetiskt material.
Kokredskap i aluminium, koppar, mässing, rostfritt
stål, (om de inte speciellt betecknats som lämpliga
för induktion) glas, keramik eller porslin är inte
lämpliga för induktionszoner. Kokzonen uppträder
som när den används utan kärl: Felindikering f .
Följ märkningen: Lämplig för induktion!
Lämplighetskontroll
Om du inte är säker på att en panna/kastrull är lämp-
lig för kokning/stekning på induktionszonen, kan du
kontrollera det så här:
Ställ kärlet med lite vatten (3-5 mm högt) på kokzo-
nen.
Sätt på kokzonen på full effekt (vredläge 9).
Obs! Om kokredskapet är lämpligt, värms bot-
ten upp på några få sekunder!
Detta kan du också prova med en magnet. Om den
fäster vid botten är kärlet lämpligt för induktionszo-
ner.
Kärlstorlek
Induktionszonen anpassar sig automatiskt till bott-
nens diameter upp till en viss gräns. Kärlets botten
måste dock ha en minsta diameter beroende på kok-
zonens storlek.
Kokzonens diameter 14,5 cm
Kärlbottnens diameter minst 12 cm
Kokzonens diameter 18 cm
Kärlbottnens diameter minst 14,5 cm
Kokzonens diameter 21 cm
Kärlbottnens diameter minst 18 cm
Obs!
När du köper kärl, tänk på att det är kärlbottnens di-
ameter som gäller. Tillverkarna anger vanligtvis kär-
lets övre diameter.
Automatisk kärlavkänning
Om man använder kokredskap som inte är lämpliga,
fungerar inte induktionszonen.
Om kokzonen kopplas in utan att ett lämpligt kärl
står på kokzonen, blinkar f på hällens digitala
display.
Efter ca 10 minuter kopplar kokzonen automatiskt
från. På displayen visas _ .
Även vid överhettning (t.ex. upphettning av ett tomt
kärl) eller fel på elektroniken lyser indikeringen _.
Kokzonen kopplar automatiskt från.
För att koppla in kokzonen igen måste man först
koppla från kokzonen och sedan ställa in den på nytt
i önskat läge.
10
Innan spisen används första gångenförsta gången
En första rengöring
Torka av glaskeramikhällen med en fuktig trasa.
1 Observera! Använd inga skarpa och slipande
rengöringsmedel! Ytan kan skadas.
Användning av kokhällenokhällen
Touchkontroll-fält
Du använder Touchkontroll-fälten genom att du läg-
ger ett finger på önskat fält och trycker lätt tills mot-
svarande display tänds eller släcks eller önskad
funktion utförs.
Slå på hällen
Du slår på hela hällen med hjälp av fältet "Till/
Från" .
Tryck lätt på fältet "Till/Från" under cirka 2 sekunder.
Den digitala displayen visar _ och decimalpunkten
blinkar.
3 När du har använt fältet ”Till/Från” för att slå
på hällen, måste du inom ca 10 sekunder väl-
ja en av kokzonerna m.h.a. kokzonsknappar-
na. Annars stängs hällen av igen av
säkerhetsskäl.
Stänga av hällen
Du stänger av hällen helt genom att trycka lätt på fäl-
tet "Till/Från" .
Tryck lätt på fältet "Till/Från" under cirka en sekund.
3 När en enstaka kokzon eller hela hällen
stängts av visas ett h (som i "het") i den digi-
tala displayen för motsvarande kokzon, för att
visa att det finns restvärme kvar.
11
Kokzonsval
Du slår på önskad kokzon genom att trycka lätt på
motsvarande fält under cirka en sekund.
I displayfältet för kokzonen tänds nollan samt en de-
cimalpunkt 0.
3 Decimalpunkten indikerar att du endast kan
göra inställningar för den här kokzonen.
Val av effektläge
Används för att ställa in och ändra effektläge (1 till
9) för valdkokzon.
Höj effektläget med hjälp av fältet .
Sänk effektläget med hjälp av fältet .
3 Om flera kokzoner används samtidigt måste
du först välja kokzon genom att trycka lätt på
motsvarande fält innan du kan ändra effektlä-
get. Decimalpunkten i displayen visar vilken
kokzon som valts.
12
Aktivera power-funktionen
Du kan under 10 minuter genom power-funktionen
öka effekten för de båda främre kokzonerna.
Med den här funktionen kan du exempelvis snabbt
koka upp en större volym vatten eller steka kött hårt.
För att det ska gå att koppla till power-funktionen
måste kokzonen först ha valts (punkt i displayen).
Tryck lätt på sensorfältet “Power-funktion” . I dis-
playen visas ett p, och därmed är power-funktionen
aktiv.
3 Power-funktionen aktiveras under högst 10
minuter. Därefter övergår kokzonen automa-
tiskt till kokzon 9.
Power-funktionen kan avbrytas på följande sätt:
Tryck lätt på sensorfältet “Power-funktion” .
Tryck lätt på sensorfältet .
1 Så fort som power-funktionen är aktiverad för
en av de främre kokzonerna, blir det mindre
effekt över till de bakre kokzonerna.
Om power-funktionen är aktiverad höger fram kan
kokzonen vänster bak maximalt nå upp till koksteg
“8”. Om power-funktionen är aktiverad vänster fram
kan kokzonen höger bak maximalt nå upp till kok-
steg “7”. Ställs i de här fallen de bakre kokzonerna
på ett högre steg än 8 respektive 7, så visar display-
en för respektive bakre kokzon omväxlande de olika
stegen (till exempel 7 och 9).
Så fort som power-funktionen har avslutats (maxi-
malt 10 minuter) övergår de bakre kokzonerna auto-
matiskt till det tidigare inställda koksteget.
Stänga av kokzon
1. Välj önskad kokzon med hjälp av fälten för kokzo-
nerna.
2. r att stänga av, rör du samtidigt vid fälten och
alternativt ställ med fältet in kokzonen till noll.
3 En kokzon kan endast stängas av då decimal-
punkten i kokzonsdisplayen lyser.
13
Laga mat med hjälp av
uppkokningsautomatik
Alla fyra kokzonerna på hällen har nio effektlägen
och är utrustade med uppkokningsautomatik:
1, lägsta effektläget
9, högsta effektläget
a, uppkokningsfunktion.
Uppkokningsautomatiken (a) innebär att kokzonen
under en viss tid arbetar med full effekt och sedan
återgår automatiskt till det inställda effektläget för
fortsatt kokning.
Tiden för den automatiska uppkokningen beror på
vilket effektläge som valts för fortsatt kokning.
1. Välj önskad kokzon. Decimalpunkten lyser i mot-
svarande displayruta.
2. Ställ in effektläget 9 med hjälp av fälten eller .
Gör ett kort uppehåll och tryck igen på fältet .
I effektlägesdisplayen tänds nu a.
3. Tryck därefter på fältet och ställ in önskat effekt-
läge från 1 till 8 för fortsatt kokning. Nu visas in-
ställt effektläge för fortsatt kokning.
Efter 5 sekunder visas åter a på displayen i stället
för effektläget. Då uppkokningstiden är slut visas ef-
fektläget för fortsatt kokning igen.
3 Om du under automatikfunktionen väljer ett
högre effektläge, t.ex. 5 i stället för 3, kom-
mer hänsyn att tas till den hittillsvarande upp-
kokningstiden. Väljer du ett lägre effektläge
kommer automatikfunktionen genast att
stängas av. Uppkokningsautomatiken utnyttjar
restvärmen om du använder en kokzon som
fortfarande är varm. Detta sparar både tid och
energi.
14
Laga mat utan uppkok-
ningsautomatik
1. Välj en hög effekt för uppkokning/bryning.
2. När det börjar bildas ånga eller då fettet är varmt
sänker du åter effekten till lämpligt läge.
3. Sänk effekten till noll då du är klar med matlag-
ningen.
2 Obs!
När du använder induktionskokzonen bör du
tänka på följande.
Den direkta energiöverföringen till kokkärlen gör
uppvärmningstiderna kortare!
Tillagningen avslutas omedelbart efter det att kok-
zonen stängts av (ingen överkokning!).
Restvärmevarnare
När en enstaka kokzon eller hela häl-
len stängts av visas ett h (som i "het")
i den digitala displayen för motsvaran-
de kokzon, för att visa att det finns
restvärme kvar.
Även sedan kokzonen stängts av, slocknar
restvärmevarnaren först när kokzonen svalnat.
2 Du kan använda restvärmen för att smälta eller
hålla maträtter varma.
1 Observera! Så länge som restvärmevarnaren
lyser finns det risk för att bränna sig.
1 Obs! Vid ett strömavbrott slocknar även sym-
bolen h och därmed går det inte att se om det
föreligger eventuell restvärme. Man kan dock
fortfarande bränna sig. Detta går emellertid
undvika genom att vara försiktig.
Spärra/frigöra panelöra panel
Du kan när som helst under användningen spärra
panelen, förutom fältet "Till/Från", för att förhindra att
inställningarna ändras t.ex. om du torkar av panelen
med en trasa. Denna funktion kan även användas
som barnspärr.
1. Rör vid fältet "Spärr" tills kontrollampan tänds.
2. r att låsa upp spärren rör du lätt vid fältet "Spärr"
igen tills kontrollampan slocknar.
3 Barnspärr! Om spärren är aktiverad och kok-
zonen stängs av helt med fältet ”Till/Från”, är
den fortfarande aktiverad när kokzonen slås
på igen. För att slå på kokzonen igen, måste
ovanstående spärrfunktion avaktiveras.
15
Timer
Med den inbyggda timern kan du för alla kokzonerna
ställa in en tillagningstid. När tillagningstiden gått ut
stängs kokzonen automatiskt av.
1. Välj önskad kokzon med hjälp av fältet för kokzon
och ställ in önskat effektläge.
2. Tryck lätt på fältet TIMER så aktiverar du timer-
funktionen för denna kokzon. I displayen visas
00.
3. Ställ in eller ändra önskad tid till automatisk av-
stängning med hjälp av fälten eller (t.ex. 15
minuter).
Efter några sekunder startar timern automatiskt och
visar resterande tid tills kokzonen stängs av.
Utöver detta lyser displayen "Timer aktiv" för mot-
svarande kokzon.
När den inställda tillagningstiden gått ut stängs kok-
zonen automatiskt av och en akustisk signal ljuder.
4. Tryck lätt på fältet TIMER så stängs signalen och
kontrollampan av.
3 Inställningen går snabbare om du låter fingret
vara kvar på fältet eller tills önskat värde
nås.
Om du använder fältet först, börjar tidsin-
ställningen på 99 minuter och om fältet an-
vänds först, börjar tidsinställningen på 1
minut.
16
Visa återstående tillagningstid
Om du trycker på en kokzon, för vilken timerfunktio-
nen är aktiverad, kommer den resterande tillagnings-
tiden att visas i timerdisplayen.
Använda timern som tidur ("ägg-
klocka")
1 OBS! Timern får inte vara programmerad för
någon kokzon!
1. Vidrör sensorfältet "Till/Från" i cirka två sekunder.
I den digitala displayen blinkar _.
2. Vidrör sensorfältet TIMER för att koppla in timer-
funktionen.
3. Ställ in önskad tid med sensorfältet eller (t ex
20 minuter).
Efter några sekunder startar timern och visar återstå-
ende tid.
När inställd tid har löpt ut ljuder en signal.
4. Vidrör sensorfältet TIMER för att stänga av sig-
nalen.
Avsluta timerfunktion i förtid
Du har två möjligheter att stänga av timern i förtid.
Stänga av kokzon och timer samtidigt
1. Välj önskad kokzon med hjälp av kokzonsknappar-
na.
2. Tryck därefter samtidigt lätt på knapparna och
:
Kokzonen och timern stängs av.
Stänga av timer - kokzonen förblir aktiv
1. Välj önskad kokzon med hjälp av kokzonsknappar-
na.
2. Tryck lätt på "Timer" igen.
3. Tryck därefter samtidigt lätt på knapparna och
:
Endast timern stängs av.
Kokzonen förblir påslagen.
17
Användning, tabeller, tipsdning, tabeller, tipsps
Tips för tillagning med och
utan uppkokningsautomatik
Automatisk uppkokningsfunktion är
lämplig för:
rätter som sätts på kalla, värms upp på hög effekt
och inte ständigt kräver övervakning på sjudläget,
rätter som läggs i het panna.
Automatisk uppkokningsfunktion är inte
lämplig för:
gulasch, rullader eller liknande gryträtter, som tills
de fått rätt färg måste vändas ofta, brynas, tillsät-
tas vätska och bräseras klara,
kroppkaka, pastarätter med mycket vätska,
tillagning i tryckkokare,
stora mängder soppa/gryträtter med mer än 2 liter
vätska.
Allmänna anvisningar:
Vid tillagning utan uppkokningsautomatik rekom-
menderar vi att du ställer in ett högt läge för upp-
kokning/bryning av rätterna (med -knappen) och
därefter låter det bli klart på lämpligt sjudläge.
Var observant de första gångarna du lagar mat!
Om du är uppmärksam i början, lär du dig snart vil-
ket effektläge som är bäst för just de rätter och den
mängd du brukar tillaga samt för de kokkärl du an-
vänder. Du lär dig även snart att uppskatta förde-
larna med uppkokningsautomatik och känna dig
säker tillsammans med din nya kokhäll.
Du kan används sjudläget 1 för varmhållning av
rätter.
Tips för matlagning med induktionskokzon
För att erhålla en jämn kokeffekt, bör kokkärlets
bottendiameter inte vara större än den på kokhäl-
len utvisade kokzonens diameter.
18
Tabeller
Obs!
Uppgifterna i följande tabell är riktvärden. Vilken in-
ställning som är bäst för olika tillagningar beror på
kärlens kvalitet samt vilka livsmedlen som används
och i vilka mängder.
Riktvärden för inställningen av kokzonerna
Vredläge Lämpligt för
9 resp. P Koka upp koka upp större mängd vatten, koka pasta
7-9 Bryna kraftigt
fritera pommes frites,
bryna kött, t.ex. gulasch,
grädda t.ex. rårakor,
steka oxfilé, biffar
6-7 Steka lätt
steka kött, snitsel,
cordon bleu, kotlett, omelett,
pannbiffar, reda av, steka
lätt, korv, lever, ägg
fritera munkar.
4-5 Koka
koka större mängder,
gryträtter och soppor,
koka potatis,
koka köttbuljong
3-4
Ångkoka
Ånga
ångkoka grönsaker eller
bräsera kött
koka risgrynsgröt
2-3 Svälla
svälla ris eller mjölkrätter,
ångkoka mindre mängder potatis eller grönsaker,
värma färdigrätter.
1-2 Smälta
Fransk omelett/äggstanning,
hollandaisesås, hålla
rätter varma, smälta smör, choklad, gelatin
0 frånläge
19
Exempel på användning av uppkokningsautomatik
Vredläge Tillagning
Exempel på an-
vändning
Tillagningstid Användning/tips
A7 till A8
Steka kraftigt
Bryna
Biff
8-20 min per
panna
Vänd då och då
A6 till A7 Steka
Schnitzel, pannbiff,
stekt ägg, korv
10-20 min per
panna
Vänd då och då
A6 till A7 Grädda Pannkakor Kontinuerlig Vänd då och då
A3 till A5 Koka Soppor 40-150 min
Upp till 3 l vätska plus ingre-
dienser
A3 till A5 Ångkoka Potatis, grönsaker 20-60 min
Använd inte för mycket väts-
ka!
t.ex.: max.
¼ l vatten till
750 g potatis
A2 till A4
Sjuda,
tina upp
Grönsaker 20-45 min
Tillsätt lite vätska vid behov
(några matskedar)
A2 till A3 Svälla Ris, hirs, bovete 25-50 min
Tillsätt minst dubbla mäng-
den vätska till ris etc. Rör om
ibland
A2 till A3 Värma upp
Färdiga rätter,
gryträtter
10-30 min
Anpassa inställningen till
mängden
1 till A2 Skonsam
Fransk omelett/ägg-
stanning
5-25 min
1 till A2 Smälta
Choklad/ smör/
gelatin
5-25 min
Utan vattenbad! Rör om ib-
land!
20
Rengöring och skötseloch skötsel
Fördelar vid rengöring och
skötsel av induktionskok-
zonen
2 Glaskeramikhällens induktionskokzoner kräver
betydligt mindre rengöring:
Induktionskokzonen reagerar snabbare på minsk-
ning av värmen eller avstängning. Överkokning och
vidbränning av mat kan lätt undvikas.
Temperaturen på glaskeramikens yta är betydligt
lägre vid tillagning med induktion än vid använd-
ning av traditionell värmeelement.
Eftersom värmen alstras i kokkärlet bränner eventuell
mat och livsmedel inte fast så hårt på glaskerami-
kens yta.
Kokhäll
1 Observera! Rengöringsmedel får inte komma
på den heta glaskeramikytan! Allt rengörings-
medel måste tas bort med tillräckligt med klart
vatten efter rengöringen, eftersom det kan ver-
ka etsande vid en återuppvärmning.
Använd inte aggressiva rengöringsmedel, som
t ex grill- eller ugnssprayer, grovkorniga skur-
medel eller repande kastrullrengörare.
3 Rengör glaskeramikhällen efter varje använd-
ning när den är ljummen eller kall. På så sätt
undviker du att smuts bränns fast.
Ta bort kalk- och vattenränder, fettstänk och
metalliskt glänsande missfärgningar med ett i
handeln vanligt rengöringsmedel för glaskera-
mik eller rostfritt stål.
Lätt nedsmutsning
1. Torka av glaskeramikytan med en fuktig trasa och
en aning handdiskmedel.
2. Torka den därefter torr med en ren trasa. Det får
inte finns några rester från rengöringsmedel kvar
på ytan.
3. Rengör hela glaskeramikytan noggrant en gång i
veckan med ett i handeln vanligt rengöringsmedel
för glaskeramik eller rostfritt stål.
4. Torka därefter av glaskeramikytan med tillräckligt
med klart vatten och torka den torr med en ren och
luddfri trasa.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EHD6690XELUX Användarmanual

Typ
Användarmanual