Type MG35

Kenwood Type MG35, MG360 Bruksanvisning

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med Kenwood Type MG35 Bruksanvisning. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
English 3 - 9
Nederlands 10 - 17
Français 18 - 25
Deutsch 26 - 33
Italiano 34 - 41
Português 42 - 49
Español 50 - 57
Dansk 58 - 65
Svenska 66 - 72
Norsk 73 - 79
Suomi 80 - 86
Türkçe 87 - 94
Ïesky 95 - 102
Magyar 103 - 110
Polski 111 - 118
Ekkgmij 119 - 127
Slovenčina 128 - 135
Українська 136 - 144
´¸∂w
541 - 251
säkerhet
Läs bruksanvisningen noggrant och spara
den för framtida bruk.
Avlägsna allt emballage och alla etiketter.
Se alltid till att ben och svål etc. har
avlägsnats innan du mal köttet.
När du mal nötter ska du släppa ner ett par
nötter åt gången och inte släppa i fler förrän
matarskruven har fångat upp dem.
Dra alltid ut kontakten:
innan du monterar eller monterar bort
delar,
efter användning och
före rengöring.
Använd alltid den medföljande stöten. Stick
aldrig ner fingrarna eller något verktyg i
matarröret.
Varning - skärbladen är vassa. Hantera dem
med försiktighet både under användning och
vid diskning.
Se till att tillsatsen sitter på ordentligt innan
du kopplar på.
Låt aldrig kraftdelen, sladden eller kontakten
bli våta. Då kan du få elektrisk stöt.
Använd aldrig en skadad kaffebryggare. Få
den kontrollerad eller reparerad, se "service
och kundtjänst".
Använd aldrig ej godkända tillbehör.
Låt aldrig sladden hänga ner så ett barn kan
gripa tag i det.
66
V
ik ut framsidan med illustrationerna innan du börjar läsa
Svenska
Maskinen kan användas av personer med
begränsad fysisk eller mental förmåga eller
begränsad känsel eller med bristande
erfarenhet eller kunskap, om de övervakas
eller får instruktioner om hur den ska
användas på säkert sätt och förstår de
medföljande riskerna.
Barn får inte lov att leka med apparaten.
Lämna dem inte ensamma med den.
Om maskinen används fel sätt kan det
orsaka skador.
Denna maskin ska inte användas av barn.
Håll maskinen och sladden utom räckhåll för
barn.
Använd apparaten endast för avsett ändamål
i hemmet. Kenwood tar inte sig något
ansvar om apparaten används felaktigt
sätt eller om dessa instruktioner inte följs.
67
A
nvänd köttkvarnen till att mala kött,
fågel och fisk. Använd medföljande
t
illbehör för att göra korv, ”kebbe”
o
ch hamburgare.
i
nnan du sätter i sladden
Kontrollera att din eltyp är samma
s
om anges på maskinens undersida.
D
en här apparaten följer EU-direktiv
2004/108/EG om elektromagnetisk
kompatibilitet och EU:s förordning nr
1935/2004 från 2004-10-27 om
material som är avsedda för kontakt
med livsmedel.
Innan du använder maskinen
första gången
1 Diska delarna, se "skötsel och
rengöring".
2 Vira ev. överflödig sladd runt fästet
på apparatens undersida
4
.
förklaring till bilder
Köttkvarn
1
kraftdel
2
frikopplingsknapp
3
låsspak
4
ledningsförvaring
5
PÅ/AV-knapp med
backningsfunktion
6
skruvnyckel
7
ringmutter
8
hålskivor: fin, mellan och grov
9
skärkors
bk
matarskruv
bl
matarhus
bm
matarrör
bn
bricka
bo
matnings-/förvaringskanal för korv-
och ”kebbe”tillbehör
bp
lock till matningskanal
att montera ihop
köttkvarnen
1 Montera in kvarnvalsen
bk
i
k
öttkvarnen.
2 Montera in kniven
9
– med eggen
utåt
1
. Se till att den sitter
o
rdentligt fast – annars kan
du skada köttkvarnen.
3 Montera a en hackskiva
8
. Passa in
jacket över monteringspiggen
2
.
Använd den fina skivan för rått kött,
fisk, små nötter eller kokt kött för
köttpaj eller köttfärslimpa.
Använd den medelgrova eller grova
skivan för rått kött, fisk, nötter,
grönsaker, hård ost eller för
citrusfruktskal och torkad frukt till
puddingar och marmelad.
4 Skruva på ringmuttern löst.
att använda köttkvarnen
1 Med köttkvarnstillbehöret på plats,
se
3
i utsläppet, vrid på matarhuset
så att matningskanalen är i lodrät
ställning.
2 Dra åt muttern hårt för hand.
Om resultatet blir dåligt när du mal
kött ska du stänga av apparaten och
dra ut stickkontakten. Demontera
och rengör tillbehöret. Montera
sedan tillbehöret och installera det
på drivenheten igen. Dra åt muttern
med den medföljande skruvnyckeln
4
.
3 Montera matarbordet
bn
.
4 Tina djupfryst mat grundligt
innan du mal den. Skär köttet i
2,5 cm breda strimlor.
5 Slå på
5
. Tryck försiktigt ned maten
i matningskanalen med hjälp av
matarproppen, lite i taget. Tryck
inte på för hårt – då kan du
skada köttkvarnen.
Förläng köttkvarnens livslängd
genom att aldrig köra den längre än
15 minuter, (vänta 10 minuter mellan
varje sats).
68
S
täng av maskinen om den stannar
eller körs fast under användningen.
H
åll ner backningsknappen (R)
5
i
f
em sekunder for att frigöra det som
körts fast. Dra ut sladden och ta bort
e
ventuellt fastkört material.
N
är du ska använda
backningsfunktionen måste du vänta
t
ills maskinen stannar innan du
s
täller på/av-knappen i
backningsläge (R).
6 Stäng av apparaten och dra ut
stickkontakten efter användningen.
7 Lossa muttern. Använd vid behov
den medföljande skruvnyckeln.
8 Håll ned frikopplingsknappen
2
överst på apparaten medan du
vrider matningskanalen framåt mot
framsidan på apparaten och sedan
drar den loss.
korvtillsats
Använd svintarm på det stora
korvhornet och får-/lammtarm på det
lilla korvhornet. Alternativt kan
korvköttet rullas i skorpmjöl eller
kryddat mjöl före tillagning.
bq
litet korvhorn (för smala korvar)
br
stort korvhorn (för tjocka korvar)
bs
basplatta
användning av
korvtillsatsen
1 Om du använder tarmar ska de först
blötläggas i 30 minuter i kallt vatten.
Öppna dem sedan med en
vattenstråle och placera önskat
munstycket under en rinnande kran
och dra på tarmen på munstycket.
2 Montera in kvarnvalsen i matarhuset.
3 Montera basplattan
bs
– Passa in
jacket över monteringspiggen
5
.
4 Håll korvhornet på
köttkvarnstillbehöret och skruva lätt
fast axelmuttern.
5 Med köttkvarnstillbehöret på plats i
utsläppet, se
6
, vrid matarhuset tills
matningskanalen är i lodrätt ställning.
6 Skruva åt muttern hårt för hand.
7 Montera brickan.
8
Slå på och tryck ned maten i
matningskanalen med hjälp av
m
atarproppen. Tryck inte på för
h
årt – kan du skada
köttkvarnen. Lätta försiktigt
s
kinnet från munstycket allteftersom
d
et fylls. Fyll inte på för mycket.
9 Vrid skinnet så att korvar bildas.
recept för korvar av
griskött
100 g torra brödsmulor
600 g griskött, magert och fett,
skuret i strimlor
1 ägg (vispat)
5 ml (1 tsk) blandade örtkryddor
salt och peppar
1 Blötlägg brödet i vatten, krama
sedan ur vattnet och slå bort det.
2 Hacka grisköttet i kvarnen och ner i
en skål.
3 Tillsätt resten av ingredienserna och
blanda väl.
4 Tillverka korvar (se ”så här använder
du korvhornet”.
5 Stek, grilla eller grädda dem tills de
är guldbruna.
kebbetillsats
Kebbe, som är en traditionell rätt
från Mellanöstern, är frityrstekta
paket av lamm och bulgur fyllda med
lammfärs.
bt
kon
ck
formare
användning av
kebbetillsatsen
1 Montera kvarnvalsen i matarhuset.
2 Montera formaren
ck
– Passa in
jacket över monteringspiggen
7
.
3 Montera konan
bt
.
4 Skruva på muttern löst.
5 Med köttkvarnstillbehöret på plats i
utsläppet, se
8
, vrid matarhuset tills
matningskanalen är i lodrätt ställning.
6 Skruva åt muttern hårt för hand.
7 Montera brickan.
8 Slå på och tryck försiktigt blandningen
igenom med hjälp av matarproppen.
Skär av i lämpliga längder.
69
recept för fylld kebbe
ytterhöljet
500 g lammkött eller fettfritt fårkött
s
kuret i bitar
500 g bulgur, tvättat och avrunnet
1 liten lök, finhackad
V
iktigt
A
nvänd alltid bulgurvetet omedelbart
efter att ha dränerat det. Om det får
torka, kan det öka belastningen på
köttkvarnen och orsaka skada.
1 Använd den fina silen och mal
omväxlande kött och bulgur. Tillsätt
löken före den sista satsen.
2 Blanda. Hacka det sedan ytterligare
två gånger i kvarntillsatsen.
3 Rör ner löken i blandningen.
4 Mata igenom med kebbe-tillbehöret.
fyllning
400 g lammkött skuret i strimlor
15 ml (1 msk) olja
2 medelstora lökar, finhackade
5-10 ml (1-2 tsk) malen kryddpeppar
15 ml vetemjöl
salt och peppar
1 Hacka lammköttet i kvarnen med
den fina hackskivan.
2 Stek löken tills den är guldbrun.
Blanda i lammköttet.
3 Tillsätt resten av ingredienserna och
stek i 1-2 minuter.
4 Häll bort fettet och låt blandningen
svalna.
ifyllning och fritering
1 Montera kebbetillsatsen och kör
genom blandningen för ytterhöljet.
2 Skär strängen till 8 cm långa bitar.
3 Knip ihop ena änden av röret till en
botten. Stoppa i litet fyllning – inte
för mycket – i andra änden och knip
ihop den också.
4 Fritera i varm olja (190°C) i ca 6
minuter eller tills de är guldbruna.
tillbehör till
hamburgarpress
cl
lock
cm
m
atarhus till hamgurgarpress
cn
propp
att använda
hamburgarpressen
1 Montera hamburgarpressen genom
att sätta fast matarhuset
cm
över
proppen
cn
. Sätt på locket
cl
och
tryck ned så det låses fast
9
.
2 Laga till hamburgarblandningen (se
bifogat recept).
3 Vänd hamburgarpressen upp och
ned
bk
och tryck ned den platta
delen så att den låses fast på plats.
Lägg en rundel smörgåspapper eller
vaxat papper inuti matarhuset.
4 Lägg skedvis (ca 120g) i
hamburgar-blandning tills strax
nedanför kanten
hamburgarpresssen och bred ut det
jämnt. Lägg en ny rundel
smörgåspapper eller vaxat papper
ovanpå hamburgarblandningen.
5 Fria hamburgarblandningen genom
att antingen trycka ned proppen eller
vända på hamburgarpressen och
trycka ned proppen och fria
hamburgaren.
hamburgarrecept
(räcker till 4 hamburgare)
450 g finmalen köttfärs
1 lök – finhackad
Krydda efter behov
1 Blanda köttfärsen, löken och
kryddorna i en skål.
2 Dela blandningen i 4 delar och sätt
in i hamburgarpressen (se Att
använda hamburgarpressen) för att
forma hamburgarna.
3 Pensla med olja och sätt under en
redan uppvärmd grill i 4-5 minuter
för var sida, eller stek på medelvarm
kokplatta.
70
skötsel och rengöring
Före rengöring ska apparaten alltid
stängas av och stickkontakten ska
d
ras ut.
k
raftdel
Torka med fuktig trasa och torka
t
orrt.
A
nvänd aldrig nötande medel och
doppa aldrig i vatten.
köttkvarnstillbehör
1 Lossa ringmuttern manuellt eller med
skruvnyckeln
4
och plocka isär
maskinen. Diska alla delarna i varmt
vatten med diskmedel och torka
dem. Maskindiska inte några
delar. Använd aldrig sodalösning.
2 Montera ihop kvarntillsatsen igen.
3 Torka av hackskivorna med
vegetabilisk olja och svep in dem i
smörpapper så att de inte
missfärgas eller rostar.
4 Ta av locket på matningskanalen och
förvara korv- och ”kebbe”-tillbehören
i den
bl
.
hamburgerpress
1 Ta isär hamburgerpressen genom att
ta av locket
cl
så att huvuddelen
cm
lossnar från kolven.
2 Diska delarna och torka noga.
korvstoppare/kebbetillverkare
Diska i varm diskmedelslösning och
torka noga.
service och kundtjänst
Om sladden är skadad måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller av en auktoriserad
KENWOOD-reparatör.
Om du behöver hjälp med:
att använda apparaten eller
service eller reparationer
Kontakta återförsäljaren där du
köpte apparaten.
Konstruerad och utvecklad av
Kenwood i Storbritannien.
Tillverkad i Kina.
V
IKTIG INFORMATION FÖR
KORREKT BORTSKAFFNING AV
P
RODUKTEN I
Ö
VERENSSTÄMMELSE MED EU-
DIREKTIV 2002/96/EG.
När produkten är uttjänt får den inte
slängas i hushållssoporna. Den kan
överlämnas till lokala myndigheters
avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en
hushållsmaskin på rätt sätt undviker du
de negativa konsekvenser för miljön
och hälsan som kan uppkomma vid
felaktig avfallshantering. Du möjliggör
även återvinning av materialen vilket
innebär en betydande besparing av
energi och tillgångar.
71
72
guide till felsökning
Problem Orsak Lösning
Köttkvarnen Ingen ström Kolla att köttkvarnen är
fungerar inte. påslagen. Kolla säkrings-
/
kretsströmbrytaren i hemmet.
Om inget av ovan hjälper, se
a
vdelningen om ”service och
kundtjänst”.
K
öttkvarnen stannar Stannar p g a Slå av och vrid
av eller går långsamt att mat fastnat. kontrollknappen till R (back) i
under användning. några sekunder för att lossa
mat som fastnat.
Dåligt hackat material. Kniven felmonterad. Kolla att kniven monterats
korrekt med eggen utåt.
Stockning bakom Slå av och dra ur kontakten
hålskivan. och montera isär tillbehöret.
Rengör och montera ihop.
Mat tvingats ned För försiktigt ned maten i
för snabbt i matningskanalen med hjälp
matningskanalen. av matarproppen, en bit i
taget.
Låt kvarnvalsen plocka upp
varje bit innan nästa bit matas
in.
Svårt att ta bort För hårt åtskruvad Dra åt axelmuttern ordentligt
axelmuttern efter malning. vid montering. för hand.
Använd bifogad skruvnyckel
för att ta isär efter
användning.
Köttkvarns-tillbehöret Köttkvarns-tillbehöret Tryck och håll ned
går inte att skilja har inte lossats frikopplingsknappen överst
från apparaten. från apparaten. på apparaten medan du
vrider matningskanalen framåt
mot köttkvarnens framsida.
1/155