Kenwood Type MG35 Bruksanvisning

Kategori
Köttfärs
Typ
Bruksanvisning

Denna manual är också lämplig för

English 3 - 9
Nederlands 10 - 17
Français 18 - 25
Deutsch 26 - 33
Italiano 34 - 41
Português 42 - 49
Español 50 - 57
Dansk 58 - 65
Svenska 66 - 72
Norsk 73 - 79
Suomi 80 - 86
Türkçe 87 - 94
Ïesky 95 - 102
Magyar 103 - 110
Polski 111 - 118
Ekkgmij 119 - 127
Slovenčina 128 - 135
Українська 136 - 144
´¸∂w
541 - 251
säkerhet
Läs bruksanvisningen noggrant och spara
den för framtida bruk.
Avlägsna allt emballage och alla etiketter.
Se alltid till att ben och svål etc. har
avlägsnats innan du mal köttet.
När du mal nötter ska du släppa ner ett par
nötter åt gången och inte släppa i fler förrän
matarskruven har fångat upp dem.
Dra alltid ut kontakten:
innan du monterar eller monterar bort
delar,
efter användning och
före rengöring.
Använd alltid den medföljande stöten. Stick
aldrig ner fingrarna eller något verktyg i
matarröret.
Varning - skärbladen är vassa. Hantera dem
med försiktighet både under användning och
vid diskning.
Se till att tillsatsen sitter på ordentligt innan
du kopplar på.
Låt aldrig kraftdelen, sladden eller kontakten
bli våta. Då kan du få elektrisk stöt.
Använd aldrig en skadad kaffebryggare. Få
den kontrollerad eller reparerad, se "service
och kundtjänst".
Använd aldrig ej godkända tillbehör.
Låt aldrig sladden hänga ner så ett barn kan
gripa tag i det.
66
V
ik ut framsidan med illustrationerna innan du börjar läsa
Svenska
Maskinen kan användas av personer med
begränsad fysisk eller mental förmåga eller
begränsad känsel eller med bristande
erfarenhet eller kunskap, om de övervakas
eller får instruktioner om hur den ska
användas på säkert sätt och förstår de
medföljande riskerna.
Barn får inte lov att leka med apparaten.
Lämna dem inte ensamma med den.
Om maskinen används fel sätt kan det
orsaka skador.
Denna maskin ska inte användas av barn.
Håll maskinen och sladden utom räckhåll för
barn.
Använd apparaten endast för avsett ändamål
i hemmet. Kenwood tar inte sig något
ansvar om apparaten används felaktigt
sätt eller om dessa instruktioner inte följs.
67
A
nvänd köttkvarnen till att mala kött,
fågel och fisk. Använd medföljande
t
illbehör för att göra korv, ”kebbe”
o
ch hamburgare.
i
nnan du sätter i sladden
Kontrollera att din eltyp är samma
s
om anges på maskinens undersida.
D
en här apparaten följer EU-direktiv
2004/108/EG om elektromagnetisk
kompatibilitet och EU:s förordning nr
1935/2004 från 2004-10-27 om
material som är avsedda för kontakt
med livsmedel.
Innan du använder maskinen
första gången
1 Diska delarna, se "skötsel och
rengöring".
2 Vira ev. överflödig sladd runt fästet
på apparatens undersida
4
.
förklaring till bilder
Köttkvarn
1
kraftdel
2
frikopplingsknapp
3
låsspak
4
ledningsförvaring
5
PÅ/AV-knapp med
backningsfunktion
6
skruvnyckel
7
ringmutter
8
hålskivor: fin, mellan och grov
9
skärkors
bk
matarskruv
bl
matarhus
bm
matarrör
bn
bricka
bo
matnings-/förvaringskanal för korv-
och ”kebbe”tillbehör
bp
lock till matningskanal
att montera ihop
köttkvarnen
1 Montera in kvarnvalsen
bk
i
k
öttkvarnen.
2 Montera in kniven
9
– med eggen
utåt
1
. Se till att den sitter
o
rdentligt fast – annars kan
du skada köttkvarnen.
3 Montera a en hackskiva
8
. Passa in
jacket över monteringspiggen
2
.
Använd den fina skivan för rått kött,
fisk, små nötter eller kokt kött för
köttpaj eller köttfärslimpa.
Använd den medelgrova eller grova
skivan för rått kött, fisk, nötter,
grönsaker, hård ost eller för
citrusfruktskal och torkad frukt till
puddingar och marmelad.
4 Skruva på ringmuttern löst.
att använda köttkvarnen
1 Med köttkvarnstillbehöret på plats,
se
3
i utsläppet, vrid på matarhuset
så att matningskanalen är i lodrät
ställning.
2 Dra åt muttern hårt för hand.
Om resultatet blir dåligt när du mal
kött ska du stänga av apparaten och
dra ut stickkontakten. Demontera
och rengör tillbehöret. Montera
sedan tillbehöret och installera det
på drivenheten igen. Dra åt muttern
med den medföljande skruvnyckeln
4
.
3 Montera matarbordet
bn
.
4 Tina djupfryst mat grundligt
innan du mal den. Skär köttet i
2,5 cm breda strimlor.
5 Slå på
5
. Tryck försiktigt ned maten
i matningskanalen med hjälp av
matarproppen, lite i taget. Tryck
inte på för hårt – då kan du
skada köttkvarnen.
Förläng köttkvarnens livslängd
genom att aldrig köra den längre än
15 minuter, (vänta 10 minuter mellan
varje sats).
68
S
täng av maskinen om den stannar
eller körs fast under användningen.
H
åll ner backningsknappen (R)
5
i
f
em sekunder for att frigöra det som
körts fast. Dra ut sladden och ta bort
e
ventuellt fastkört material.
N
är du ska använda
backningsfunktionen måste du vänta
t
ills maskinen stannar innan du
s
täller på/av-knappen i
backningsläge (R).
6 Stäng av apparaten och dra ut
stickkontakten efter användningen.
7 Lossa muttern. Använd vid behov
den medföljande skruvnyckeln.
8 Håll ned frikopplingsknappen
2
överst på apparaten medan du
vrider matningskanalen framåt mot
framsidan på apparaten och sedan
drar den loss.
korvtillsats
Använd svintarm på det stora
korvhornet och får-/lammtarm på det
lilla korvhornet. Alternativt kan
korvköttet rullas i skorpmjöl eller
kryddat mjöl före tillagning.
bq
litet korvhorn (för smala korvar)
br
stort korvhorn (för tjocka korvar)
bs
basplatta
användning av
korvtillsatsen
1 Om du använder tarmar ska de först
blötläggas i 30 minuter i kallt vatten.
Öppna dem sedan med en
vattenstråle och placera önskat
munstycket under en rinnande kran
och dra på tarmen på munstycket.
2 Montera in kvarnvalsen i matarhuset.
3 Montera basplattan
bs
– Passa in
jacket över monteringspiggen
5
.
4 Håll korvhornet på
köttkvarnstillbehöret och skruva lätt
fast axelmuttern.
5 Med köttkvarnstillbehöret på plats i
utsläppet, se
6
, vrid matarhuset tills
matningskanalen är i lodrätt ställning.
6 Skruva åt muttern hårt för hand.
7 Montera brickan.
8
Slå på och tryck ned maten i
matningskanalen med hjälp av
m
atarproppen. Tryck inte på för
h
årt – kan du skada
köttkvarnen. Lätta försiktigt
s
kinnet från munstycket allteftersom
d
et fylls. Fyll inte på för mycket.
9 Vrid skinnet så att korvar bildas.
recept för korvar av
griskött
100 g torra brödsmulor
600 g griskött, magert och fett,
skuret i strimlor
1 ägg (vispat)
5 ml (1 tsk) blandade örtkryddor
salt och peppar
1 Blötlägg brödet i vatten, krama
sedan ur vattnet och slå bort det.
2 Hacka grisköttet i kvarnen och ner i
en skål.
3 Tillsätt resten av ingredienserna och
blanda väl.
4 Tillverka korvar (se ”så här använder
du korvhornet”.
5 Stek, grilla eller grädda dem tills de
är guldbruna.
kebbetillsats
Kebbe, som är en traditionell rätt
från Mellanöstern, är frityrstekta
paket av lamm och bulgur fyllda med
lammfärs.
bt
kon
ck
formare
användning av
kebbetillsatsen
1 Montera kvarnvalsen i matarhuset.
2 Montera formaren
ck
– Passa in
jacket över monteringspiggen
7
.
3 Montera konan
bt
.
4 Skruva på muttern löst.
5 Med köttkvarnstillbehöret på plats i
utsläppet, se
8
, vrid matarhuset tills
matningskanalen är i lodrätt ställning.
6 Skruva åt muttern hårt för hand.
7 Montera brickan.
8 Slå på och tryck försiktigt blandningen
igenom med hjälp av matarproppen.
Skär av i lämpliga längder.
69
recept för fylld kebbe
ytterhöljet
500 g lammkött eller fettfritt fårkött
s
kuret i bitar
500 g bulgur, tvättat och avrunnet
1 liten lök, finhackad
V
iktigt
A
nvänd alltid bulgurvetet omedelbart
efter att ha dränerat det. Om det får
torka, kan det öka belastningen på
köttkvarnen och orsaka skada.
1 Använd den fina silen och mal
omväxlande kött och bulgur. Tillsätt
löken före den sista satsen.
2 Blanda. Hacka det sedan ytterligare
två gånger i kvarntillsatsen.
3 Rör ner löken i blandningen.
4 Mata igenom med kebbe-tillbehöret.
fyllning
400 g lammkött skuret i strimlor
15 ml (1 msk) olja
2 medelstora lökar, finhackade
5-10 ml (1-2 tsk) malen kryddpeppar
15 ml vetemjöl
salt och peppar
1 Hacka lammköttet i kvarnen med
den fina hackskivan.
2 Stek löken tills den är guldbrun.
Blanda i lammköttet.
3 Tillsätt resten av ingredienserna och
stek i 1-2 minuter.
4 Häll bort fettet och låt blandningen
svalna.
ifyllning och fritering
1 Montera kebbetillsatsen och kör
genom blandningen för ytterhöljet.
2 Skär strängen till 8 cm långa bitar.
3 Knip ihop ena änden av röret till en
botten. Stoppa i litet fyllning – inte
för mycket – i andra änden och knip
ihop den också.
4 Fritera i varm olja (190°C) i ca 6
minuter eller tills de är guldbruna.
tillbehör till
hamburgarpress
cl
lock
cm
m
atarhus till hamgurgarpress
cn
propp
att använda
hamburgarpressen
1 Montera hamburgarpressen genom
att sätta fast matarhuset
cm
över
proppen
cn
. Sätt på locket
cl
och
tryck ned så det låses fast
9
.
2 Laga till hamburgarblandningen (se
bifogat recept).
3 Vänd hamburgarpressen upp och
ned
bk
och tryck ned den platta
delen så att den låses fast på plats.
Lägg en rundel smörgåspapper eller
vaxat papper inuti matarhuset.
4 Lägg skedvis (ca 120g) i
hamburgar-blandning tills strax
nedanför kanten
hamburgarpresssen och bred ut det
jämnt. Lägg en ny rundel
smörgåspapper eller vaxat papper
ovanpå hamburgarblandningen.
5 Fria hamburgarblandningen genom
att antingen trycka ned proppen eller
vända på hamburgarpressen och
trycka ned proppen och fria
hamburgaren.
hamburgarrecept
(räcker till 4 hamburgare)
450 g finmalen köttfärs
1 lök – finhackad
Krydda efter behov
1 Blanda köttfärsen, löken och
kryddorna i en skål.
2 Dela blandningen i 4 delar och sätt
in i hamburgarpressen (se Att
använda hamburgarpressen) för att
forma hamburgarna.
3 Pensla med olja och sätt under en
redan uppvärmd grill i 4-5 minuter
för var sida, eller stek på medelvarm
kokplatta.
70
skötsel och rengöring
Före rengöring ska apparaten alltid
stängas av och stickkontakten ska
d
ras ut.
k
raftdel
Torka med fuktig trasa och torka
t
orrt.
A
nvänd aldrig nötande medel och
doppa aldrig i vatten.
köttkvarnstillbehör
1 Lossa ringmuttern manuellt eller med
skruvnyckeln
4
och plocka isär
maskinen. Diska alla delarna i varmt
vatten med diskmedel och torka
dem. Maskindiska inte några
delar. Använd aldrig sodalösning.
2 Montera ihop kvarntillsatsen igen.
3 Torka av hackskivorna med
vegetabilisk olja och svep in dem i
smörpapper så att de inte
missfärgas eller rostar.
4 Ta av locket på matningskanalen och
förvara korv- och ”kebbe”-tillbehören
i den
bl
.
hamburgerpress
1 Ta isär hamburgerpressen genom att
ta av locket
cl
så att huvuddelen
cm
lossnar från kolven.
2 Diska delarna och torka noga.
korvstoppare/kebbetillverkare
Diska i varm diskmedelslösning och
torka noga.
service och kundtjänst
Om sladden är skadad måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller av en auktoriserad
KENWOOD-reparatör.
Om du behöver hjälp med:
att använda apparaten eller
service eller reparationer
Kontakta återförsäljaren där du
köpte apparaten.
Konstruerad och utvecklad av
Kenwood i Storbritannien.
Tillverkad i Kina.
V
IKTIG INFORMATION FÖR
KORREKT BORTSKAFFNING AV
P
RODUKTEN I
Ö
VERENSSTÄMMELSE MED EU-
DIREKTIV 2002/96/EG.
När produkten är uttjänt får den inte
slängas i hushållssoporna. Den kan
överlämnas till lokala myndigheters
avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en
hushållsmaskin på rätt sätt undviker du
de negativa konsekvenser för miljön
och hälsan som kan uppkomma vid
felaktig avfallshantering. Du möjliggör
även återvinning av materialen vilket
innebär en betydande besparing av
energi och tillgångar.
71
72
guide till felsökning
Problem Orsak Lösning
Köttkvarnen Ingen ström Kolla att köttkvarnen är
fungerar inte. påslagen. Kolla säkrings-
/
kretsströmbrytaren i hemmet.
Om inget av ovan hjälper, se
a
vdelningen om ”service och
kundtjänst”.
K
öttkvarnen stannar Stannar p g a Slå av och vrid
av eller går långsamt att mat fastnat. kontrollknappen till R (back) i
under användning. några sekunder för att lossa
mat som fastnat.
Dåligt hackat material. Kniven felmonterad. Kolla att kniven monterats
korrekt med eggen utåt.
Stockning bakom Slå av och dra ur kontakten
hålskivan. och montera isär tillbehöret.
Rengör och montera ihop.
Mat tvingats ned För försiktigt ned maten i
för snabbt i matningskanalen med hjälp
matningskanalen. av matarproppen, en bit i
taget.
Låt kvarnvalsen plocka upp
varje bit innan nästa bit matas
in.
Svårt att ta bort För hårt åtskruvad Dra åt axelmuttern ordentligt
axelmuttern efter malning. vid montering. för hand.
Använd bifogad skruvnyckel
för att ta isär efter
användning.
Köttkvarns-tillbehöret Köttkvarns-tillbehöret Tryck och håll ned
går inte att skilja har inte lossats frikopplingsknappen överst
från apparaten. från apparaten. på apparaten medan du
vrider matningskanalen framåt
mot köttkvarnens framsida.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155

Kenwood Type MG35 Bruksanvisning

Kategori
Köttfärs
Typ
Bruksanvisning
Denna manual är också lämplig för