8
VIKTIGT
KitchenAid-behållarna är inte lämpliga för tillagning i mikrovågsugn.
KitchenAid-behållarna kan diskas i diskmaskin. Vi rekommenderar däremot att du diskar locket
för hand, för att inte skada stängningens fjädermekanism.
För användning av KitchenAid-behållare rekommenderar vi att du endast använder det specifika
programmet för behållare: programmet för plastpåsar kan nå nivåer av vakuum som är så höga att
behållaren skadas.
Förvaring av matvaror i vakuumförpackning
Här är några grundläggande regler för perfekta resultat i köket.
Försök inte att använda detta system för att förvara matvaror som redan förändrats eller har sänkta
näringsvärden: det går inte att få tillbaka förlorad kvalitet.
Förvara endast svala produkter i vakuum.
• Matvaror som tillbringat för lång tid i rumstemperatur eller som just blivit färdiglagade, tappar fukt och
sina utgångsegenskaper (färg, lukt, smak, osv). Vi rekommenderar därför att du endast förpackar i
vakuum sådana matvaror som är nedkylda i kylskåp och håller en temperatur omkring +4/+6 °C
(normal kylskåpstemperatur).
• Om du använder påsar för att förvara färska eller tillagade matvaror, kom ihåg att sprida ut matvaran
jämnt i påsen för att underlätta för luften att komma ut. Fyll heller inte påsarna för mycket, eftersom de
kan vara svåra att försegla, något som gör att de inte längre är hermetiskt stängda. Då kan inte
vakuumförpackningen fungera: gör om med en ny påse och kontrollera att förseglingen inte har några
hål eller skador.
• Fyll påsen med matvaror till maximalt 2/3 av dess volym.
• Du skall torka av grönsaker och frukt, efter att du tvättat dem, för att undvika att vätska samlas i påsar
eller behållare. Kondens kan minska vakuumnivån även efter det att påsen förseglats.
• För att förvara färskt kött en längre tid, kyl ned det i kylskåp i minst 2 timmar.
• Vad gäller fisk, måste du först och främst rensa och skölja den väl, avlägsna fjäll, inälvor och gälar, och
sedan torka den väl, och - precis som för kött - kyla ned den i kylskåp innan du förpackar den i vakuum.
•För lagrade ostar, som parmesan, pecorino, osv, behöver du inte göra någonting speciellt, medan för
färskostar skall du se till att de inte kläms ihop, och linda in dem i plastfilm, eller använda en behållare i
stället för en påse.
•För charkuterivaror vare sig du använder påsar eller behållare, behöver du inte göra någonting speciellt.
Indikativa tider för vakuumförvaring
De nedan listade förvaringstiderna är endast indikativa, och beror på den kvalitet som matvaran hade vid
tidpunkten för vakuumförpackning, på temperaturen, på nedkylningstiden för tillagade rätter, och på den
grad av vakuum som uppnåtts, och dessutom på kvaliteten på den vakuumpåse som används.
Förvaringstabellen nedan refererar till test som gjorts på färska matvaror som förvarats i +4 °C (kylskåp).
Data i tabellen har beställts av Whirlpool Europe Srl och baseras på specifika test som utförts i laboratorierna
NEOTRON (ett företag inom livsmedelssektorn, som arbetar med kemiska, biokemiska, mikrobiologiska och
sensoriella analyser).
VIKTIGT
Förtär inte livsmedel som förvarats längre tid än den som står i tabellen.
Tabellen refererar till förvaringstiden för färska produkter och som inte redan har förvarats under vakuum.
Förvaring i kylskåp Vanlig förvaring i
kylskåp
KitchenAid-påsar KitchenAid
vakuumbokser
Kött (rått) 5 dagar 7 dagar 7 dagar
Fisk (färsk) 2 dagar 4 dagar 4 dagar
Charkuterivaror 6 dagar 11 dagar 11 dagar
Ost (lagrad) 30 dagar 55 dagar 60 dagar
Ost (mjuk) 8 dagar - 10 dagar
Grönsaker 4 dagar - 7 dagar
Frukt 8 dagar - 11 dagar
Dessert 5 dagar - 7 dagar