FoodSaver V3840 Referens guide

Kategori
Dammsugare
Typ
Referens guide
www.foodsavereurope.com
1
Viktiga säkerhetsanvisningar
För din egen säkerhet bör du alltid följa dessa
grundläggande säkerhetsanvisningar när du använder
en FoodSaver
®
apparat:
1. Läs bruksanvisningarna i användarmanualen
noga. Läs alla instruktioner i denna manual före
användning.
2. Använd inte apparaten på fuktiga eller varma ytor
eller nära en värmekälla.
3. För att skydda mot elektriska stötar, sänk inte
ner någon del av apparaten, sladden eller
stickkontakten i vatten eller annan vätska. Ta ut
stickkontakten ur eluttaget när apparaten inte
används och före rengöring.
4. Slå ifrån strömmen genom att ta ut sladdens
stickkontakt ur eluttaget. Slå inte ifrån strömmen
genom att dra i sladden.
5. Använd inte apparaten om sladden eller
stickkontakten är skadad. Använd inte apparaten
om det är något fel på den eller om den är skadad
på något sätt. Ta den till närmaste auktoriserade
servicecenter för undersökning, reparation eller
elektrisk eller mekanisk justering.
6. Använd apparaten bara för den användning som
den är avsedd för.
7. Varning: Vi har försett apparaten med en kort
sladd för att minska risken för att ska bli tilltrasslad
eller att någon ska snubbla. En förlängningssladd
kan användas om dess markerade elektriska
specifikationer är inte lägre än de elektriska
specifikationerna för denna apparat. Sladdar ska
inte hänga ned från arbets- eller köksbänk där man
kan snubbla över dem eller oavsiktligt -särskilt barn
- kan råka dra ur dem.
8. Placera inte på eller nära en gas- eller elspis eller
uppvärmd ugn. Var oerhört försiktig om du måste
flytta produkter som innehåller heta vätskor.
9. Vänta 20 sekunder mellan förseglingarna och låt
apparaten svalna.
10. Ingen service får utföras av användaren
11. Denna apparat är inte avsedd att användas av
personer (inklusive barn) med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, eller brist på
erfarenhet och kunskap, såvida de inte hålls under
uppsikt eller får instruktioner angående användning
av apparaten av en person som ansvarar för deras
säkerhet.
12. Noggrann uppsikt krävs när apparaten används av
eller nära barn så att de inte leker med den.
Enbart för hushållsbruk
SPARA DESSA ANVISNINGAR
Viktiga säkerhetsanvisningar
www.foodsavereurope.com
2
Grattis ...
Du kommer att njuta av fördelarna med
den fräschör som FoodSaver
®
ger. I åratal
har FoodSaver
®
vakuumförseglingssystem
hjälpt miljoner hushåll att hålla maten
fräsch längre i kylskåp, frys och skafferi.
FoodSaver
®
systemet är utformat för att
avlägsna luften och hålla maten fräsch
upp till fem gånger längre än vid vanliga
förvaringsmetoder. Låt din FoodSaver
®
apparat stå framme på köksbänken,
och du kommer snart att upptäcka hur
behändig och mångsidig den är.
Varför vakuumförpackning?
Maten förlorar näring och smak när den
kommer i kontakt med luften, och detta
orsakar även frysbränna och gör det möjligt för
bakterier, mögel och jäst att växa. FoodSaver
®
vakuumförseglingssystem avlägsnar luften och
bevarar smak och kvalitet. Med ett komplett
sortiment av FoodSaver
®
produkter som påsar,
burkar och tillbehör som ger dig ytterligare
möjligheter, kan du nu njuta av fördelarna med
en vetenskapligt bevisad metod för förvaring av
livsmedel som håller maten fräsch upp till fem
gånger längre.
FoodSaver
®
vakuumförseglingssystem sparar tid
och pengar.
• Spendera mindre pengar. Med FoodSaver
®
system, kan du köpa stora mängder livsmedel
eller handla på extrapris och vakuumförpacka
maten i önskade portionsstorlekar utan att slösa
bort någon mat.
Spara mer tid. Laga veckans mat i förväg
genom att förbereda måltider och spara dem i
FoodSaver
®
påsar.
• Marinera på några minuter. Vakuumförpackning
öppnar upp porerna i livsmedel så du kan få
en fantastisk marinerad smak på bara några
minuter istället för flera timmar.
• De blir enkelt att ha gäster. Laga i ordning din
signaturrätt och helgmaten i förväg så att du
kan tillbringa mer tid med dina gäster.
• Njut av säsongens livsmedel eller specialrätter.
Håll ömtåliga varor eller varor som du sällan
använder fräscha längre.
• Begränsade portioner vid bantning.
Vakuumförpacka portioner av lämplig storlek
och anteckna antalet kalorier och/eller gram fett
på påsen.
• Skydda artiklar som inte är livsmedel.
Håll camping- och båtutrustning torra och
organiserade för utflykter. Skydda polerat
silver från att missfärgas genom minimerad
luftexponering.
Lämna inte tillbaka denna produkt
till inköpsstället.
Välkommen till FoodSaver
®
vakuumförseglingssystem
www.foodsavereurope.com
3
Funktionerna i din FoodSaver
®
Apparat
A. Kontrollanordningar och
indikeringslampor
För att visa aktuell inställning,
vakuumförseglingens förlopp samt för
ökad kontroll.
B. Displayfönster som visar
vakuumförloppet
Blått ljus visar vakuum- och
förseglingsprocessens förlopp. Alla
lampor slocknar när hela processen
är klar.
C. Förseglingsknapp
Funktion för krossningsfri omedelbar
försegling. Förhindrar att ömtåliga
artiklar krossas.
D. Luckan
Öppnas för åtkomst till inbyggd
rullhållare och skärare.
E. Vakuumkanal
För bara in påsen och låt FoodSaver
®
apparaten göra resten.
F. Infällbar tillbehörslang /
Tillbehörsport
Tillbehörsslangen kan användas med
alla FoodSaver
®
märkestillbehör.
www.foodsavereurope.com
4
Funktionerna i din FoodSaver
®
Apparat
L. Nedre packning (limmad)
M. Extra bred förseglingsremsa med
non-stickbeläggning
Ger extra säker, lufttät försegling
som är dubbelt så bred.
N. Droppskål
Fångar upp överflödiga vätskor
och innehåller livsmedelssen-
sorer som känner av vätska.
O. Övre pås-avkännartråg
P. Övre packning (limmad)
Q. Gummiprofil för försegling
G. Inbyggd rullhållare
För förvaring av FoodSaver
®
rul-
lar till vakuumförsegling.
H. Rullens skärstång
Gör det enklare att själv välja
storleken på påsarna.
I. Automatisk pås-avkännare
För in den öppna änden av påsen
i vakuumkanalen och apparaten
kommer att känna av påsen, ta
tag i den, skapa vakuum, försegla
och automatiskt att stänga av sig
själv.
J. Frikopplingsknappar
För att öppna apparaten för
rengöring.
K. Luckan
Öppnas för åtkomst till inbyggd
rullhållare och skärare.
Strömbrytare
www.foodsavereurope.com
5
Funktionerna i din FoodSaver
®
Apparat
1
STRÖMBRYTARE
Tryck på strömbrytaren för att komma igång.
Lamporna för strömindikatorn, hastighetsindikatorn
och livsmedelsindikatorn kommer att tändas. Efter
vakuumförsegling, tryck på strömbrytaren för att stänga
av apparaten. Obs! Efter 12 minuter kommer apparaten
att stängas av automatiskt.
2
INDIKATORLAMPA FÖR FULL SKÅL
Under vakuumförseglingsprocessen kan små mängder
vätska, smulor eller livsmedelspartiklar oavsiktligt dras
in i droppskålen (N). När överflödig vätska fyllt upp
droppskålen kommer enheten att stängas av och
2
för
full skål kommer att aktiveras. För att återgå till normal
drift, avlägsna droppskålen, töm ur vätskan, diska i milt
diskmedel eller placera i den övre korgen i diskmaskin.
Torka och sätt tillbaka droppskålen i tråget. (Se skötsel
och rengöring)
3
MARINERINGSKNAPP
En tio minuters förutbestämd sekvenskombination av
vakuumpuls och uppehåll för att uppnå bästa möjliga
smakinfusion i livsmedel på kortast möjliga tid. Se
“Marinering med din FoodSaver
®
“ på sidan 10.
4
TILLBEHÖRSKNAPP
Tryck för att uppnå bästa vakuum för behållare och
tillbehör. Tryck på burkvakuumknappens
4
för att sätta
igång vakuumprocessen. Motorn kommer att vara igång
tills vakuumförseglingsprocessen är klar.
5
HASTIGHETSINSTÄLLNINGSKNAPP
När ömtåliga artiklar ska vakuumförpackas, tryck på
hastighetsinställningsknappens
5
så att lampan för
den skonsamma hastighetsindikatorn tänds. För mer
kontroll kan du trycka på förseglingsknappens
5
för
att när som helst stoppa vakuumprocessen och påbörja
den automatiska förseglingsprocessen. Obs! Apparaten
återgår till normal hastighet när strömbrytarknappen
trycks in eller när strömmen har avbrutits.
6
INSTÄLLBARA LIVSMEDELINSTÄLLNINGAR
För optimal vakuumförpackning och försegling av
fuktiga eller saftiga livsmedel, tryck på
6
för justerbar
livsmedelinställning tills fuktighetsindikatorn är tänd. Välj
inställningen Torra livsmedel för livsmedel utan vätska.
Livsmedelsindikatorn för fuktighet blinkar när sensorerna
för livsmedelsförsegling automatiskt upptäcker fukt eller
vätska i droppskålen (N). Obs! Apparaten återgår till torr
inställning när strömbrytaren trycks in eller när strömmen
har avbrutits, såvida inte vätska upptäcks i droppskålen.
(Se Skötsel och rengöring i denna bruksanvisning).
7
STOPPKNAPP
Stoppar omedelbart den aktuella funktionen genom att
öppna vakuumkanalen.
8
DISPLAYFÖNSTER SOM VISAR VAKUUMFÖRLOPPET
Visar vakuumnivåerna allteftersom påsen/burken töms på
luft.
9
FÖRSEGLINGSKNAPP
Funktion för krossningsfri omedelbar försegling - Den här
knappen har fyra användningar:
1. Tryck för att omedelbart stoppa vakuumprocessen och
börja försegla påsen. Detta förhindrar att ömtåliga
artiklar som bröd, kakor och bakverk krossas .
2. Tryck för att skapa en försegling när du tillverkar påsar
från en FoodSaver
®
rulle.
3. Tryck för att skapa en försegling på de flesta mylar-
påsar (t.ex. en chipspåse) för att förvara livsmedel
lufttätt förseglade.
10
INDIKATORLAMPA FÖR FÖRSEGLING
Fast rött ljus anger att förseglingsprocessen pågår.
(Blinkande lampa indikerar fel)
Strömbrytare
Indikator för
fullt tråg
Marineringsknapp
Tillbehörsknapp
Justerbara
livsmedelsinställningar
Hastighetsinställningar
Stoppknapp
Indikator för
förseglingen
Förseglingsknapp
Displayfönster för
vakuumförloppet
Lydioder som visar status
4
5
6
7
2
8
9
10
3
1
www.foodsavereurope.com
6
1. Öppna apparatens lucka och placera rullen i rullför-
varingsfacket (K). För bästa resultat, sätt in rullen
med materialfliken nedåt. Obs! Påsar kan förseglas
med öppen eller stängd lucka.
2. Lyft upp skärstången (H) och placera påsmaterialet
under skärstången ( Se fig.1 ).
3. Dra ut tillräckligt påsmaterial för att täcka artikeln
som ska vakuumförpackas, plus ytterligare 10 cen-
timeter. Sänk skärstången och drag påsskäraren (H)
över skärstången ( Se fig.2 ).
4. Tryck på förseglingsknappen(C). Den röda lampan för
försegling tänds.
5. Med hjälp av två händer, för in den öppna delen av
påsen i vakuumkanalen (E) tills kläm-motorn kör igång.
Påsen måste vara placerad rakt in mellan pilarna.
6. När den röda förseglingslampans
10
stängs av är
förseglingen klar. Du kan nu avlägsna påsen från
vakuumkanalen (E).
7. Du har nu en förseglad ände.
8. Nu kan du göra en vakuumförpackning med din nya
påse (se nedan).
Hur man gör en påse från en FoodSaver
®
vakuumförseglingsrulle
1. Börja med en FoodSaver
®
vakuumförseglingspåse
(eller skapa en påse såsom beskrivs i “Hur man gör
en påse från en rulle” ovan).
2. Placera artikeln i påsen, lämna minst 8 cm utrymme
mellan påsens innehåll och slutet av påsen.
3. Med hjälp av två händer, för in den öppna delen av
påsen, den krökta sidan nedåt, i vakuumkanalen (E)
tills motorn kör igång. (se fig.3). Lampan för vakuum-
förloppet tänds.
4. Fortsätt att hålla påsen på plats tills vakuumpumpen
startar. Du kan nu släppa påsen. Obs! För att förhin-
dra att ömtåliga artiklar krossas kan du när som helst
trycka på förseglingsknappen (C) för att påbörja den
automatiska förseglingsprocessen.
5. Ta bort påsen när den röda förseglingslampans
10
släcks. Förvara i kylskåp eller frys ner vid behov.
(Se avsnittet om säkerhetsanvisningar) Obs! Vänta
i minst 20 sekunder mellan förseglingarna så
apparaten hinner svalna ordentligt.
Hur man gör en vakuumförpackning
med FoodSaver
®
vakuumförseglingssar
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 03
Lyft upp skäraren Glidskärare
För in påsen
www.foodsavereurope.com
7
Vakuumförpackning och livsmedelssäkerhet
Vakuumförpackning förlänger hållbarheten på livsmedel
genom att avlägsna större delen av luften från den
förseglade behållaren, vilket minskar oxidationen som
påverkar näringsvärdet, smaken och kvaliteten som
helhet. Avlägsnandet av luft kan också förhindra växt av
mikroorganismer, vilka kan orsaka problem under vissa
förhållanden:
Mögel – Är lätt att identifiera genom sin luddiga
karaktär. Mögel kan inte växa i en miljö med låg
syrehalt, därför kan vakuumförpackning bromsa
tillväxten av mögel.
Jäst - Leder till jäsning, som kan identifieras genom
lukt och smak. Jäst behöver vatten, socker och en
måttlig temperatur för att växa. Den klarar sig med
eller utan luft. För att bromsa tillväxten av jäst krävs
kylskåpsförvaring och nedfrysning stoppar tillväxten
fullständigt.
Bakterier – Leder till i en obehaglig lukt, missfärgning
och/eller mjuk eller slemmig konsistens. Under
rätt förutsättningar kan anaeroba bakterier såsom
Clostridium Botulinum (organismen som orsakar
botulism) växa utan luft och går ibland inte att upptäcka
genom lukt eller smak. Även om detta är oerhört
mycket sällsynt kan det vara mycket farligt.
För att förvara livsmedel på ett säkert sätt är det viktigt
att du gör det vid låga temperaturer. Tillväxten av
mikroorganismer minskar avsevärt vid temperaturer
på 4 ° C eller lägre. Frysning vid -17 ° C dödar inte
mikroorganismerna, men hindrar dem från att växa. För
långtidsförvaring, frys alltid lättförstörbara livsmedel
som har vakuumförpackats, och förvara dem i kylskåp
efter upptining.
Det är viktigt att tänka på att vakuumförpackning INTE
är en ersättning för konservering och att den kan inte
vända nedbrytning av livsmedel. Den kan bara sakta
ner förändringar i kvaliteten. Det är svårt att förutsäga
hur länge livsmedel kommer att hålla högsta kvalitet
vad gäller smak, utseende eller konsistens eftersom
detta beror på livsmedlets ålder och skick den dagen
det vakuumförpackades.
VIKTIGT: Vakuumförpackning är INTE en ersättning
för förvaring in kylskåp eller frysning. Alla ömtåliga
livsmedel som kräver förvaring i kylskåp måste
fortfarande kylas eller frysas efter vakuumförpackning.
Tips om tillagning av livsmedel och
återuppvärmning
Upptining och återuppvärmning av vakuumförpackade
livsmedel
Tina alltid livsmedel antingen i kylskåp eller i
mikrovågsugn - Tina inte ömtåliga livsmedel i
rumstemperatur.
När livsmedel återuppvärms i en mikrovågsugn i en
FoodSaver
®
påse måste hörnen på påsen alltid klippas
bort innan den placeras på ett mikrovågssäkert fat.
Men för att undvika heta fläckar, återuppvärm inte kött
med ben eller feta livsmedel i mikrovågsugn inuti en
FoodSaver
®
påse. Du kan också värma upp livsmedel i
FoodSaver
®
påsar genom att placera dem i vatten och
låta sjuda vid en temperatur lägre än 75 ° C.
Riktlinjer för förberedelse av kött och fisk:
För bästa resultat, frys kött och fisk i 1-2 timmar före
vakuumförpackning i en FoodSaver
®
påse. Detta hjälper
till att bevara saften och formen, och garanterar en
bättre försegling. Om det inte är möjligt att frysa ner
detta på förhand, placera en vikt pappershandduk
mellan köttet eller fisken och högst upp i påsen, men
under förseglingsområdet. Lämna pappershandduken
i påsen så att den kan absorbera fukt och saft under
vakuumförpackningsprocessen.
Obs! Nötkött kan se mörkare efter vakuumförpackning
på grund av att syret avlägsnats. Detta är inte ett tecken
på att köttet är förstört.
Riktlinjer för förberedelse av hårda ostar:
För att hålla ostar färska, vakuumförpacka dem efter
varje användning. Se till att din FoodSaver
®
påse blir
extra lång och lämna 2,5 cm påsmaterial för varje
gång du planerar att öppna och försegla den utöver
utrymmet på 8 cm som du normalt lämnar mellan
innehåll och försegling. Klipp bara upp den förseglade
kanten och ta ut osten. När du är klar att förpacka
osten, lägg bara in den i påsen och försegla på nytt.
VIKTIGT: På grund av risken för anaeroba bakterier bör
man aldrig vakuumförpacka mjuka ostar.
Riktlinjer för förberedelse av grönsaker:
Grönsaker behöver blancheras före vakuumförpackning.
Denna process stoppar enzymernas aktivitet, som kan
leda till förlust av smak, färg och konsistens. Blanchera
grönsaker genom att placera dem i kokande vatten eller
i mikrovågsugnen tills de är kokta, men fortfarande
knapriga. Tiden för blanchering varierar från 1 till 2
minuter för bladgrönsaker och ärtor, 3 till 4 minuter för
sockerärtor, skivad zucchini eller broccoli, 5 minuter
för morötter, och 7 till 11 minuter för majskolvar. Efter
blanchering, sänk ner grönsakerna i kallt vatten för att
stoppa kokningen. Torka slutligen grönsakerna på en
handduk före vakuumförpackningen.
Obs! Alla grönsaker (inklusive broccoli, brysselkål,
kål, blomkål, grönkål, rova) avger naturligt gaser under
förvaring. Därför bör de enbart förvaras i frys efter
blanchering.
Vid frysning av grönsaker, är det bäst att frysa dem i 1-2
timmar i förväg eller tills de är helt genomfrysta. Du kan
frysa grönsaker i enskilda portioner genom att placera
dem på en bakplåt och sprida ut dem så att de inte rör
vid varandra. Detta hindrar dem från att frysa ihop till
ett block. När de är frysta, ta bort dem från bakplåten
och vakuumförpacka grönsakerna i en FoodSaver
®
påse. När de har vakuumförpackas, lägg dem i frysen
igen.
VIKTIGT: På grund av risken för anaeroba bakterier
bör färska champinjoner, lök, och vitlök aldrig
vakuumförpackas .
Riktlinjer
för vakuumförpackning
www.foodsavereurope.com
8
Riktlinjer för förberedelse av bladgrönsaker:
För bästa resultat, använd en burk för förvaring av
bladgrönsaker. Tvätta grönsakerna först och torka
dem på handduk eller med en salladslunga. När de
har torkat, lägg dem i en FoodSaver
®
Canisterburk och
vakuumförpacka. Förvara i kylskåp.
Riktlinjer för förberedelse av frukt:
Vid frysning av mjuka frukter, är det bäst att frysa dem
i 1-2 timmar i förväg eller tills de är helt genomfrysta.
För att frysa frukt i individuella portioner, placera en
bakplåt och sprid ut så att de fruktbitarna inte rör vid
varandra. Detta hindrar frukten från att frysa ihop till ett
block. När frukten är fryst, ta bort från bakplåten och
vakuumförpacka den i en FoodSaver
®
påse.
När den har vakuumförpackats, lägg frukten i frysen
igen. Du kan vakuumförpacka portioner för bakning
eller i dina favoritkombinationer för att enkelt kunna
göra i ordning fruktsallad året runt. Om du förvarar
dem i kylskåp, rekommenderar vi att du använder en
FoodSaver
®
Canisterburk eller behållare.
Riktlinjer för förberedelse av bakverk:
Vid vakuumförpackning av mjuka eller luftiga bakverk,
rekommenderar vi att du använder en FoodSaver
®
Canisterburk eller behållare så att de behåller formen.
Om du använder en påse, frys bakverken i 1-2 timmar
först eller tills de är helt genomfrysta. Spar tid genom
att göra i ordning kakdeg, pajskal, hela pajer, eller
blanda torra ingredienser i förväg och vakuumförpacka
för användning vid senare tillfälle.
Riktlinjer för förberedelse av kaffe och livsmedel i
pulverform:
För att förhindra att livsmedelspartiklar dras in
i vakuumpumpen, placera ett kaffefilter eller
hushållspapper längst upp i påsen eller burken före
vakuumförpackningen.
Du kan också placera livsmedlet i dess ursprungliga
påse inuti en FoodSaver
®
påse.
Riktlinjer för förberedelse av vätskor:
Innan du vakuumförpackar vätskor som t.ex.
soppbuljong, frys vätskorna i en gryta, brödform
eller istärningsform tills de är hårda. Ta bor den
frysta vätskan från formen som den frysts ned i och
vakuumförpacka i en FoodSaver
®
påse. Du kan stapla
dessa “frysta klossar” i frysen. När du ska använda en
av dessa, klipp av hörnet på påsen och placera den i en
skål i mikrovågsugnen eller släpp ned den i vatten och
låt sjuda vid en temperatur som är lägre än 75 ° C.
För att vakuumförpacka vätskor på flaska utan kolsyra,
kan du använda FoodSaver
®
Bottle Stopper, en
flaskförslutare med den ursprungliga behållaren. Kom
ihåg att lämna minst 2,5 cm utrymme mellan innehåll
och flaskförslutaren. Du kan åter-försegla flaskor efter
varje användning.
Riktlinjer för förberedelse av måltider som lagas i
förväg, matrester och smörgåsar:
Du kan effektivt bevara din måltider som du lagar
i förväg, matrester och smörgåsar i stapelbara,
lättviktiga FoodSaver
®
behållare. Du kan använda
dem i mikrovågsugn, diska dem i översta korgen i
diskmaskinen och kommer med en egen tillsats. Dessa
lätta behållare kommer att finnas tillhanda för att alltid
följa med dig till kontoret eller skolan!
Riktlinjer för förberedelse för snacks:
Snacks håller sig fräscha längre när de
vakuumförpackas. För bästa resultat, använd en
FoodSaver
®
Canisterburk eller behållare för lättkrossade
artiklar som kex.
Vakuumförpackning av saker som inte är
livsmedel
FoodSaver
®
vakuumförseglingssystem skyddar även
andra förnödenheter från oxidation, korrosion och
fukt. Följ bara anvisningarna för vakuumförpackning av
saker och använd FoodSaver
®
påsar, burkar, behållare
och tillbehör. Vid vakuumförpackning av silver, linda in
gafflar i något mjukt material, t.ex. en pappershandduk
för att undvika att påsen punkteras. FoodSaver
®
påsar
är idealiska för användning utomhus och att ta med
på utflykter. Vid camping och vandring, så bevarar de
dina tändstickor, kartor och mat torra och kompakta.
För att ha färskvatten att dricka, fyll helt enkelt en
FoodSaver
®
påse med is, försegla den och låt vid
behov paketet med is smälta. När du ska segla eller
åka båt, kan du vakuumförpacka din mat, film och ett
torrt ombyte av kläder. Kom bara ihåg att ta med sax
eller kniv för att öppna påsen. Förvara nödutrustning
säkert och torrt genom att vakuumförpacka nödraketer,
batterier, ficklampor, tändstickor, stearinljus och andra
förnödenheter. Nödutrustningen håller sig torr och
organiserad i ditt hem, bil eller båt.
Riktlinjer
för vakuumförpackning
www.foodsavereurope.com
9
Tips om hur man avlägsnar luft ur en påse
Undvik att rynkor bildas när du för in påsen i vakuum-
kanalen (E).
Rynkor i förseglingen kan orsaka läckage och låt luften
komma tillbaka in i påsen. För att bli av med alla eventu-
ella rynkor och samtidigt föra in påsen i vakuumkanalen
(E), håll påsen med två händer och varsamt sträck påsen
platt tills vakuumpumpen sätter igång. Om du ser några
rynkor efter försegling, klipp helt enkelt upp påsen och
vakuumförsegla på nytt.
Om motorn kör i mer än 30 sekunder utan att stanna,
överväg följande:
Om du gör en vakuumförpackning med en påse, se till
att påsen är ordentligt förseglad (Se “Hur man gör en
påse från en rulle”). Kontrollera skumpackningen runt
droppskålen för att se till att den är fri från matspill och
att den är ordentligt införd in i packningskanalen.
Om du vakuumförseglar med ett tillbehör, kontrollera
tillbehörets slanganslutningar för att se till anslutnin-
garna är täta.
Allmänna tips
Tips för framgångsrik vakuumförsegling
1. Vakuumförsegling är INTE en ersättning för värmeproces-
sen vid konservering. Ömtåliga färskvaror måste fortfar-
ande förvaras i kylskåp eller frysas.
2. För bästa resultat, använd FoodSaver
®
påsar, burkar,
behållare och tillbehör.
3. Under vakuumförseglingsprocessen kan små mängder
vätska, smulor eller livsmedelspartiklar oavsiktligt dras
in i droppskålen (O) och täppa till pumpen och skada
apparaten.
För att förhindra detta, följ dessa tips:
a. För fuktiga och saftiga livsmedel: Frys först och undvik
att fylla påsarna för mycket. Du kan också placera
en vikt pappershandduk högst upp inuti påsen men
under förseglingsområdet, före vakuumförpackning.
b. För soppor, såser och vätskor: Frys först och undvik
att fylla påsarna för mycket. Eller använd en burk eller
behållare och förvara i kylskåp.
c. För pulver eller finkorniga livsmedel: Undvik att
fylla påsarna för mycket eller använd en burk eller
behållare. Du kan också placera ett kaffefilter
eller en pappershandduk inuti påsen före
vakuumförpackning.
d. Töm droppskålen (N) efter varje användning.
4. För att undvika att påsen fylls för mycket lämna alltid
minst 8 cm påsmaterial mellan påsens innehåll och
slutet på påsen. Lämna sedan ytterligare minst 2,5 cm
påsmaterial för varje gång du planerar att återanvända
påsen.
5. Gör inte egna sidsömmar på en FoodSaver
®
märkespåse.
Våra påsar tillverkas med en speciell sidsöm, som är
förseglad hela vägen till den yttre kanten.
6. För att förhindra rynkor i förseglingen vid
vakuumförsegling av skrymmande artiklar, släta ut
och sträck påsen försiktigt medan du för in den i
vakuumkanalen och håll kvar tills pumpen sätter igång.
7. Om du är osäker på om påsen har förseglats ordentligt,
försegla den helt enkelt igen.
8. När du vakuumförseglar artiklar med vassa kanter (torr
spaghetti, bestick, etc.), skydda påsen så att den inte
“punkteras” genom att linda in dessa artiklar i något
mjukt skyddande material, t.ex. en pappershandduk. Du
kanske vill använda en burk istället för en påse.
9. Vid användning av tillbehör, kom ihåg att lämna 2,5 cm
utrymme upptill på burken eller behållaren.
10. För bästa resultat, frys frukt och blanchera grönsaker före
vakuumförsegling. Se riktlinjerna för vakuumförpackning
för mer information.
11. Om apparaten inte fungerar, eller förseglingsknappen (C)
blinkar för att signalera att något är fel:
a. Kontrollera nätsladden för att se om den är ordentligt
ansluten till ett eluttag.
b. Undersök strömkabeln för eventuella skador.
c. Se om eluttaget fungerar genom att ansluta en annan
apparat.
d. Kontrollera att det övre tråget för avkänning av påsar
(O) är korrekt installerat.
e. Se till att påsen är korrekt placerad inuti
vakuumkanalen (E). (Se Så här vakuumförpackar man
med FoodSaver
®
vakuumförseglingspåsar)
f. Kontrollera att spärrknapparna (J) är ordentligt låsta.
g. Kontrollera skumpackningen (L) runt droppskålen
för att se till att den är fri från matspill och att den är
ordentligt införd in i packningskanalen.
h. Kontrollera övre packning (P) i närheten av det övre
tråget för avkänning av påsar (O) för att vara säker
den är fri från matspill.
i. Vid överhettning, låt apparaten svalna i 20 minuter.
j. För mer användningstips besök vår hemsida
www.foodsavereurope.com.
Tips för framgångsrik vakuumförsegling
www.foodsavereurope.com
10
Tips om hur du förseglar en påse
När du gör en påse från en rulle:
Tryck på förseglingsknappen (C) innan du placerar
påsmaterialet i vakuumkanalen (E). När påsen väl har satts
in kommer förseglingsprocessen att inledas omgående.
Obs! Om du glömmer att trycka på förseglingsknappen
(C) innan du sätter in en påse i vakuumkanalen (E),
kommer vakuumpumpen att slås på. Detta är inte
något problem, tryck bara på förseglingsknappen för
att förhindra att pumpen körs kontinuerligt så kommer
förseglingsprocessen att sätta igång.
Hur man förhindrar fukt eller vätska från att dras in i
droppskålen (N) eller att från att fastna i förseglingen:
Du kan frysa fuktiga livsmedel såsom rått kött i 1-2
timmar innan vakuumförsegling eller placera en vikt
pappershandduk mellan livsmedlet och slutet av påsen
för absorbering av eventuella överskottsvätskor. Se till
att du lämnar minst 8 cm mellan hushållspapper och
slutet av påsen så att påsen kan förseglas ordentligt med
pappershandduken inuti så att den inte hamnar mitt i
förseglingsområdet.
Se till att apparaten har tid att svalna.
Vänta minst 20 sekunder mellan förseglingar. Vid mycket
intensiv användning kommer apparaten att sluta fungera
för att förhindra överhettning. Om den gör det, vänta i 20
minuter för att låta apparaten svalna.
Tips för framgångsrik vakuumförsegling (fortsättning)
Tips om vakuumförsegling med tillbehör
Hur man förbereder FoodSaver
®
tillbehören för
vakuumförpackning
Tillbehören inbegriper FoodSaver vakuumförseglande
burkar (Canisters) behållare (Containers) och
flaskförslutare (Bottle Stoppers).
1. Lämna alltid minst 2,5 cm utrymme mellan innehållet
och kanten.
2. Torka kanten på burken, behållaren eller flaskan för att
se till att den är ren och torr.
3. Placera locket på burken eller behållaren, eller placera
förslutaren i flaskan.
4. För tillbehör med en stor knopp på locket, vrid
knoppen till inställningen Vakuum. Vakuumförpacka
med hjälp av instruktionerna nedan. När
vakuumprocessen är klar, vrid knoppen till läget
Closedinnan du tar bort tillbehörsslangen.
5. För tillbehör utan en stor knopp på locket,
vakuumförpacka enligt instruktionerna nedan.
Ditt FoodSaver
®
system för vakuumförsegling har en speci-
ell snabbmarineringscykel (Quick Marinate) som tar ca tio
minuter. Vakuum-motorn “håller” vakuumet i flera minuter
och frigör sedan vakuumet och låter därmed maten “vila” i
30 sekunder. Denna process kommer sedan att upprepas
två gånger till. Denna “pulserande” funktion av “vakuum och
vila” möjliggör en snabbare marinering. När snabbmariner-
ingscykeln är klar piper apparaten för att signalera att mari-
neringen är klar. FoodSaver
®
Canisterburken för snabbmari-
nering är det perfekta FoodSaver
®
tillbehöret för marinering
av livsmedel. Livsmedel marineras på några minuter när de
är vakuumförseglade genom att vakuumprocessen öppnar
porerna i livsmedlen och därmed absorberas marinaden
snabbare.
Viktigt: Använd FoodSaver
®
Canisterburk för snabbma-
rinering med genomskinligt lock och den stora vita knop-
pen. Under en snabbmarineringscykel, se till knoppen på
tillbehörslock är inställt på OPEN. Ställ inte in knoppen på
Vacuum. Vakuuminställningen på knoppen gör det möjligt att
använda burken för snabb marinering till förlängd vakuum-
förvaring.
1. Förbered tillräckligt av din favoritmarinad för att helt
kunna täcka mat i en marineringsburk. Lämna alltid minst
2,5 cm utrymme mellan innehållet och kanten.
2. Se till att gummipackningen under locket samt under
kanten på marineringsburken är fria från livsmedelsrester.
3. Se till att tillbehörsslangen har förts in ordentligt i
öppningen på FoodSaver
®
snabbmarineringslock.
4. Se till att knoppen på tillbehörslocket är inställt på OPEN.
5. Se till att locket är ordentligt fäst till marineringsbasen.
6. Tryck marineringsknappen på kontrollpanelen.
7. FoodSaver
®
system för vakuumförsegling kommer
nu att köra igång snabbmarineringscykeln.
Marineringsindikatorn blinkar för att tala om att
marineringsprocessen har börjat.
8. Under den inledande vakuumcykeln kommer
marineringsindikatorn att tändas. Medan marinering pågår
kommer displayfönster för vakuumförloppet att blinka när
vakuumet hålls eller under vilocykeln.
9. För att bevara livsmedel på ett säkert sätt, efter avslutad
marineringscykel, kommer apparaten att signalera med
korta pip och därmed indikera att snabbmarineringscykeln
är klar. Tryck på valfri knapp för att tysta signalen. Nu kan
du laga i ordning eller kyla din marinerade mat.
Marinering med FoodSaver
®
tillbehör
www.foodsavereurope.com
11
Handledning om förvaring
Kött, ost, grönsaker, frukt
Livsmedel Förvaras i
Rekommenderad
FoodSaver
®
påse/tillbehör
FoodSaver
®
lagringstid
Normal
lagringstid
Kött
Nöt, gris, lamm
Frys
FoodSaver
®
påse 2-3 år
6 månader
Köttfärs Frys FoodSaver
®
påse 1 år 4 månader
Fågel Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 6 månader
Fisk Frys FoodSaver
®
påse 2 år 6 månader
Hårda ostar ( Vakuumförpacka ej mjukost )
Cheddar, Schweizerost Kylskåp FoodSaver
®
påse,
Canisterburk
4-8 månader 1-2 veckor
Parmesan Kylskåp FoodSaver
®
påse,
Canisterburk
4-8 månader 1-2 veckor
Grönsaker ( Vakuumpacka ej färska champinjoner, lök och vitlök )
Sparris Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Broccoli, blomkål Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Kål, brysselkål Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Groddar Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Majs (kolv eller
kärnor)
Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Gröna bönor Kylskåp FoodSaver
®
Canisterburk 2 veckor 3-6 dagar
Sallad, spenat Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Frukter
Aprikoser, plommon Frys FoodSaver
®
påse 1-3 år 6-12 månader
Persikor, nektariner Frys FoodSaver
®
påse 1-3 år 6-12 månader
Mjukare bär
Hallon, Björnbär Kylskåp FoodSaver
®
Canister 1 vecka 1-3 days
Jordgubbar Kylskåp FoodSaver
®
Canisterburk 1 vecka 1-3 dagar
Hårdare bär
Blåbär Kylskåp FoodSaver
®
Canisterburk 2 veckor 3-6 dagar
Tranbär Kylskåp FoodSaver
®
Canisterburk 2 veckor 3-6 dagar
www.foodsavereurope.com
12
Bakverk, kaffe, snacks och vätskor
Livsmedel
Förvaras
i
Rekommenderad FoodSaver
®
påse/tillbehör
FoodSaver
®
lagringstid
Normal
lagringstid
Bakverk
Bagels, bröd,
bakverk
Frys FoodSaver
®
påse 1-3 år 6-12 månader
Nötter
Mandel, jord-
nötter
Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 2 år 6 månader
Solrosfrön Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 2 år 6 månader
Kaffe
Kaffebönor Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 6 månader
Kaffebönor Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1 år 3 månader
Malet kaffe Frys FoodSaver
®
påse 2 år 6 månader
Malet kaffe Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 5-6 månader 1 månad
Tillagade vätskor
Såser, soppor,
grytor
Frys FoodSaver
®
påse 1-2 år 3-6 månader
Vätskor i flaska
Oljor Skafferi FoodSaver
®
flaskförslutare 1-1 år 5-6 månader
Torra livsmedel
Bönor, gryn Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Pasta, ris Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Livsmedel i pulver
Torr mjölk Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Torkad kokos Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Mjöl Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Socker, brunt
socker
Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Snacks
Chips Skafferi FoodSaver
®
Canisterburk 3-6 veckor 1-2 veckor
Småkakor, kex Skafferi FoodSaver
®
Canisterburk 3-6 veckor 1-2 veckor
www.foodsavereurope.com
13
Skötsel och Rengöring
Rengöring av apparaten:
1. Tryck på on/off knappens “IKON” och koppla ur före
rengöring.
2. Sätt inte ned apparaten i någon vätska.
3. Öppna luckan (D), och medan du håller apparaten med
båda händerna, tryck in de två frikopplingsknapparna
(J) med tummarna, rotera apparaten bort från dig, och
låt apparaten vila på köksbänken.
4. Kontrollera den lägre packningen (L) runt droppskålen
(N) och den övre packningen (P) som omger övre tråget
för avkänning av påsar (O) för att se till att de är fria
från matrester och att den nedre skumpackningen är
ordentligt införd i packningskanalen.
5. Undvik att använda slipande medel eller material
för att rengöra någon av apparatens delar. Sådant
rengöringsmedel kan repa ytan och skada den svarta
skumgummiplattorna.
6. Använd ett milt diskmedel och en varm, fuktig trasa
för att torka bort matrester inuti eller runt de olika
delarna.
7. Torka noga innan den används på nytt.
8. Om din apparat har en droppskål, töm den efter varje
användning (se fig. 7). Tvätta i varmt tvålvatten eller
sätt den i översta korgen i diskmaskinen.
Antibakteriell droppskål och övre tråg för
avkänning av påsar
Töm droppskålen efter varje användning.(Se fig. 7).
Tvätta i varmt tvålvatten eller sätt den i översta korgen i
diskmaskinen. Avkännaren av livsmedel i droppskålen
(O) kommer inte att fungera korrekt om vätska tillåts
stanna kvar i droppskålen.
Denna apparat har en
2
som talar om när droppskålen
är full. När överflödig vätska fyller droppskålen kommer
enheten att stängas av och lampan som indikerar full
skål kommer att aktiveras. För att återgå till normal drift,
öppna luckan för tillbehör (D), tryck på två spärrknappar
(K), rotera apparaten bort från dig, och låt apparaten
vila på bänken. Ta ut droppskålen, töm vätskan, rengör
droppskålen och sätt in det. Vid byte av droppskål, ställ
den högra änden av droppskålen på plats, tryck sedan
med ett ordentligt snäpp vänster sida nedåt (Se figur.
8) . Apparaten kan användas utan droppskål, fast då
kommer
6
för inställbara livsmedelsavkänningar inte
att fungera.
Rengör det övre tråget för avkänning av påsar efter varje
användning. Det övre tråget för avkänning av påsar (P) är
avtagbart för rengöring och det tas bort genom att lyfta i
flikarna på vardera sidan. Dra inte i de övre flaggorna för
avkänning av påsar för att avlägsna det övre tråget för
avkänning av påsar. Rengör det övre tråget för avkänning
av påsar genom att diska det i varmt tvålvatten eller sätta
det i övre korgen i diskmaskinen. Det övre tråget för
avkänning av påsar MÅSTE sättas in för att apparaten ska
kunna användas. Utan det övre tråget för avkänning av
påsar kommer din FoodSaver
®
apparat inte att känna av
påsen när den sätts i vakuumkanalen (E). Efter rengöring,
håll apparaten med två händer och rotera upprätt tills
spärrarna låser.
FoodSaver
®
tillbehör
1. Tvätta alla FoodSaver
®
tillbehör i varmt vatten med ett
milt diskmedel. Sänk inte ner locken i vatten.
2. Torka noga innan de används på nytt.
3. FoodSaver
®
Canisterburkars baser (men inte locken) tål
att diskas i diskmaskin i den översta korgen. Locken
på dessa burkar bör torkas av med en fuktig trasa.
4. FoodSaver
®
Canisterburkar och FoodSaver
®
behållare
för lunch & matrester samt smörgås & snacks bör inte
användas i frysen.
5. FoodSaver
®
Canisterburkar får inte användas i
mikrovågsugn eller frys.
6. FoodSaver
®
lunch & matrester och smörgås &
snacksbehållare får användas i mikrovågsugn och
diskmaskin (bara översta korgen).
Fig. 7
Avlägsna för rengöring
Sätt den på sin
plats med ett
ordentligt snäpp
Fig. 8
www.foodsavereurope.com
14
Felkning
Ingenting händer när jag försöker göra en
vakuumförpackning:
1. Kontrollera nätsladden för att se om den är ordentligt
ansluten till ett eluttag.
2. Undersök nätsladden för eventuella skador.
3. Se om eluttaget fungerar genom att ansluta en annan
apparat.
4. Om din apparat har spärrar, se till att locket är stängt
och spärren är i låst läge.
5. Se till att tillbehörsslangen inte är insatt i
tillbehörsöppningen.
6. Kontrollera packningen runt droppskålen för att se
till att den är fri från matspill och att den är ordentligt
införd in i packningens kanal.
7. Vänta i 20 minuter så att apparaten svalnar och försök
sedan använda den igen.
Obs! Apparaten stängs av automatiskt om den blir för varm.
För att apparaten inte ska överhettas:
Vänta i minst 20 sekunder på att apparaten svalnar innan
du börjar vakuumförpacka annan artikel. Håll locket
öppet före vakuumförpackning.
Det är fortfarande luft i påsen:
1. Se till att den öppna delen av påsen vilar helt inne
i vakuumkanalen. Om kanten på påsen är utanför
vakuumkanalen så kommer påsen inte att förseglas
ordentligt.
2. Kontrollera att påsen inte har några läckor. För att se
om påsen har en läcka, försegla påsen och fyll med
luft, sänk ned den i vatten och tryck på den. Bubblor
tyder på en läcka. Använd en ny påse om det kommer
ut bubblor.
3. Om du använder en FoodSaver
®
påse som du har gjort
själv, kontrollera påsens försegling. En rynka längs
påsen försegling kan orsaka läckage och göra att luft
kommer in. Klipp upp påsen och försegla den på nytt.
4. Försök inte göra egna sidsömmar på en FoodSaver
®
påse. Dessa påsar tillverkas med en speciell sidsöm,
som är förseglad hela vägen till den yttre kanten. Att
göra egna sidsömmar kan orsaka läckage och göra att
luft kommer in i påsen.
5. Se till att tillbehörsslangen inte är insatt i
tillbehörsöppningen.
6. Kontrollera packningen runt droppskålen för att se
till att den är fri från matspill och att den är ordentligt
införd in i packningens kanal.
www.foodsavereurope.com
15
Få ut så mycket som möjligt av din FoodSaver
®
apparat med FoodSaver
®
påsar, burkar, och
tillbehör som är lätta att använda.
FoodSaver
®
påsar och rullar
Utformningen av FoodSaver
®
påsar och rullar uppvisar
speciella kanaler för en effektiv och fullständig
borttagning av luft. Konstruktion med många lager på
varandra gör dem till en särskilt effektiv barriär mot syre
och fukt, och förhindrar därmed frysbränna. FoodSaver
®
påsar och rullar kommer i många olika storlekar.
VIKTIGT: För att undvika eventuell sjukdom, återanvänd
inte påsar efter lagring av rått kött, rå fisk eller fet mat.
Återanvänd inte påsar som har varit i mikrovågsugnen
eller har sjudits.
FoodSaver
®
vakuumförpackningsbehållare
FoodSaver
®
behållarna är enkla att använda och perfekta
för förpackning av ömtåliga artiklar som muffins och andra
bakverk, vätskor och torra varor. Burkarna kommer i en
mängd olika stilar och storlekar och kan användas på
köksbänken, i kylskåpet eller i skafferiet.
Snabbmarineraren är ett utmärkt sätt att marinera mat
på några minuter istället för timmar. Varje FoodSaver
®
Canisterburk kan användas till marinering, men vi
rekommenderar de kvadratiska eller rektangulära formerna
eftersom mindre marinad behövs. Canisterburkarna får
inte användas i mikrovågsugn eller frys.
Den stapelbara, lättviktiga enkla behållarna är ett bra
alternativ för förvaring av måltider som lagas i förväg,
matrester och snacks.
Obs! Låt varm mat svalna till rumstemperatur före
vakuumförpackning. Annars kan innehållet bubbla upp
ur burken.
FoodSaver
®
Bottle Stopper
Använd FoodSaver
®
flaskförslutare Bottle Stoppers för
att vakuumförsegla vin, icke-kolsyrade vätskor och oljor.
Detta kommer att förlänga livslängden på vätskan och
bevara smaken. Undvik att använda flaskförslutaren på
plastflaskor.
Obs! Vakuumförsegla inte kolsyrade eller mousserande
drycker eftersom dryckerna kommer att förlora
bubblorna när gasen tas bort.
Hur man köper FoodSaver
®
påsar, rullar och tillbehör
FoodSaver
®
produkter finns hos de flesta stora
återförsäljarna.
Det fullständiga FoodSaver
®
systemet
www.foodsavereurope.com
16
Behåll ditt inköpskvitto eftersom detta kommer att behövas vid en eventuell reklamation under
garantitiden.
Denna apparat har 3 års garanti från och med inköpsdatum enligt detta dokument.
Under denna garantiperiod kan du om du mot förmodan skulle få problem med apparaten på grund av
design- eller tillverkningsfel ta tillbaka apparaten till inköpsstället tillsammans med kvitto och en kopia av
denna garanti.
De rättigheter och förmåner som denna garanti ger dig gäller i tillägg till dina rättigheter enligt lag, som
inte påverkas av denna garanti. Endast Holmes Products (Europe) Ltd. (“Holmes”) har rätt att ändra på
dessa villkor.
Holmes tar under garantitiden på sig att kostnadsfritt reparera eller byta ut apparaten eller eventuella delar
hos apparaten som visar sig fungera felaktigt under förutsättning att:
•duomgåendemeddelarinköpsställetellerHolmesomproblemet;och
•attapparateninteharändratspånågotsätt,ellerutsattsförskada,felaktiganvändning,missbruk,
reparation eller ändring av person som inte är auktoriserad av Holmes.
Fel som inträffar genom olämplig användning, skada, missbruk, användning med fel spänningstal,
naturkatastrofer, händelser som står utanför Holmes kontroll, reparation eller ändring av person som inte
auktoriserats av Holmes eller genom att användningsinstruktionerna inte har följts, omfattas inte av denna
garanti. Normalt slitage, inklusive, men inte begränsat till, mindre missfärgning och repor omfattas inte av
denna garanti.
Rättigheterna under denna garanti skall endast gälla den ursprungliga köparen och skall ej ges för
kommersiellt bruk.
Om din apparat inkluderar en landsspecifik garanti eller garantitillägg, se villkoren i den garantin i stället
för denna garanti eller kontakta din lokala auktoriserade återförsäljare för mer information.
Elektroniska produkter bör inte kastas bland hushållssoporna. Lämna in apparaten på återvinningscentral.
Skicka ett e-postmeddelande till [email protected] för ytterligare information om återvinning
samt WEEE-information.
Holmes Products (Europe) Limited
1 Francis Grove
London
SW19 4DT
UK
garanti
www.foodsavereurope.com
17
Notes
• Refer to manual for precautions and use
• Consulta il manuale di istruzioni per l’utilizzo
• Veuillez vous référer à votre manuel pour toutes précautions
et utilisations
• Consulte el manual de instrucciones para precauciones y uso
• Bitte die Gebrauchsanweisungen beachten
• Raadpleeg de handleiding voor de voorzorgsmaatregelen
en gebruik
• Se manualen för försiktighetsåtgärder och användning.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116

FoodSaver V3840 Referens guide

Kategori
Dammsugare
Typ
Referens guide