Macom V3040 Användarmanual

Kategori
Dammsugare
Typ
Användarmanual
www.foodsavereurope.com
1
Viktiga säkerhetsanvisningar
För din egen säkerhet bör du alltid följa dessa
grundläggande säkerhetsanvisningar när du använder
en FoodSaver
®
apparat:
1. Läs bruksanvisningarna i användarmanualen
noga. Läs alla instruktioner i denna manual före
användning.
2. Använd inte apparaten på fuktiga eller varma ytor
eller nära en värmekälla.
3. För att skydda mot elektriska stötar, sänk inte
ner någon del av apparaten, sladden eller
stickkontakten i vatten eller annan vätska. Ta ut
stickkontakten ur eluttaget när apparaten inte
används och före rengöring.
4. Slå ifrån strömmen genom att ta ut sladdens
stickkontakt ur eluttaget. Slå inte ifrån strömmen
genom att dra i sladden.
5. Använd inte apparaten om sladden eller
stickkontakten är skadad. Använd inte apparaten
om det är något fel på den eller om den är skadad
på något sätt. Ta den till närmaste auktoriserade
servicecenter för undersökning, reparation eller
elektrisk eller mekanisk justering.
6. Använd apparaten bara för den användning som
den är avsedd för.
7. Varning: Vi har försett apparaten med en kort
sladd för att minska risken för att ska bli tilltrasslad
eller att någon ska snubbla. En förlängningssladd
kan användas om dess markerade elektriska
specifikationer är inte lägre än de elektriska
specifikationerna för denna apparat. Sladdar ska
inte hänga ned från arbets- eller köksbänk där man
kan snubbla över dem eller oavsiktligt -särskilt barn
- kan råka dra ur dem.
8. Placera inte på eller nära en gas- eller elspis eller
uppvärmd ugn. Var oerhört försiktig om du måste
flytta produkter som innehåller heta vätskor.
9. Vänta 20 sekunder mellan förseglingarna och låt
apparaten svalna.
10. Ingen service får utföras av användaren
11. Denna apparat är inte avsedd att användas av
personer (inklusive barn) med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, eller brist på
erfarenhet och kunskap, såvida de inte hålls under
uppsikt eller får instruktioner angående användning
av apparaten av en person som ansvarar för deras
säkerhet.
12. Noggrann uppsikt krävs när apparaten används av
eller nära barn så att de inte leker med den.
Enbart för hushållsbruk
SPARA DESSA ANVISNINGAR
Viktiga säkerhetsanvisningar
www.foodsavereurope.com
2
Grattis ...
Du kommer att njuta av fördelarna med
den fräschör som FoodSaver
®
ger. I åratal
har FoodSaver
®
vakuumförseglingssystem
hjälpt miljoner hushåll att hålla maten
fräsch längre i kylskåp, frys och skafferi.
FoodSaver
®
systemet är utformat för att
avlägsna luften och hålla maten fräsch
upp till fem gånger längre än vid vanliga
förvaringsmetoder. Låt din FoodSaver
®
apparat stå framme på köksbänken,
och du kommer snart att upptäcka hur
behändig och mångsidig den är.
Varför vakuumförpackning?
Maten förlorar näring och smak när den
kommer i kontakt med luften, och detta
orsakar även frysbränna och gör det möjligt för
bakterier, mögel och jäst att växa. FoodSaver
®
vakuumförseglingssystem avlägsnar luften och
bevarar smak och kvalitet. Med ett komplett
sortiment av FoodSaver
®
produkter som påsar,
burkar och tillbehör som ger dig ytterligare
möjligheter, kan du nu njuta av fördelarna med
en vetenskapligt bevisad metod för förvaring av
livsmedel som håller maten fräsch upp till fem
gånger längre.
FoodSaver
®
vakuumförseglingssystem sparar tid
och pengar.
• Spendera mindre pengar. Med FoodSaver
®
system, kan du köpa stora mängder livsmedel
eller handla på extrapris och vakuumförpacka
maten i önskade portionsstorlekar utan att slösa
bort någon mat.
Spara mer tid. Laga veckans mat i förväg
genom att förbereda måltider och spara dem i
FoodSaver
®
påsar.
• Marinera på några minuter. Vakuumförpackning
öppnar upp porerna i livsmedel så du kan få
en fantastisk marinerad smak på bara några
minuter istället för flera timmar.
• De blir enkelt att ha gäster. Laga i ordning din
signaturrätt och helgmaten i förväg så att du
kan tillbringa mer tid med dina gäster.
• Njut av säsongens livsmedel eller specialrätter.
Håll ömtåliga varor eller varor som du sällan
använder fräscha längre.
• Begränsade portioner vid bantning.
Vakuumförpacka portioner av lämplig storlek
och anteckna antalet kalorier och/eller gram fett
på påsen.
• Skydda artiklar som inte är livsmedel.
Håll camping- och båtutrustning torra och
organiserade för utflykter. Skydda polerat
silver från att missfärgas genom minimerad
luftexponering.
Lämna inte tillbaka denna produkt
till inköpsstället.
Välkommen till FoodSaver
®
Vacuum Sealing System
www.foodsavereurope.com
3
Funktioner hos din FoodSaver
®
apparat
Droppskål som är enkel att rengöra
Lätt att plocka bort, tål maskindisk. Extra
djup och antibakteriell.
Lagring av tillhörande slang
(visas inte)
Förvarar tillhörande slang åtkomlig och
skyddad, förvaringsklämmor inkluderade.
Extra bred förseglingsremsa
Ger extra säker, lufttät försegling.
Tillbehörsport
Tillåter vakuumförpackning
med FoodSavers
®
Canisterburkar
och tillbehör
Easy-lock låsspärr
Spänner locket hårt, ställer in påsen för
vakuumförpackning och försegling.
Enkel att hantera
Vakuumförpackar, förseglar och stängs
automatiskt av med ett enda tryck.
Kontrollpanel på pekplatta
Enkel att torka av så det blir lätt att röja
upp.
Justerbara livsmedelsinställningar
Ändra nivån förseglingen beroende
typ av mat - fuktig eller torr.
Förseglingsknapp
Stoppar omedelbart vakuumprocessen för
att förhindra krossning.
www.foodsavereurope.com
4
Funktionerna hos din FoodSaver
®
apparat
Torr Fuktig
Vakuum och
försegla Knapp
Justerbar
Matinställningar
Försegla
Knapp
Indikator för
förseglingen Lampa
Vakuum
Indikatorlampa
3
1
4
2
5
1
Justerbara livsmedelsinställningar
Välj mattyp för att optimera förseglingen - Torr (normal förseglingstid) för livsmedel utan vätska. Fuktig
(längre förseglingstid ) för saftiga livsmedel.
2
Förseglingsknapp
Denna knapp har tre användningsområden:
1. Tryck för att skapa en försegling när du tillverkar påsar från en FoodSaver
®
rulle.
2. Tryck för att omedelbart stoppa vakuumprocessen och börja försegla påsen. Detta förhindrar att
ömtåliga artiklar som bröd, kakor och bakverk krossas .
3. Tryck för att skapa en försegling på de flesta mylar-påsar (t.ex. en chipspåse) för att förvara
livsmedel lufttätt förseglat.
3
Vakuum- och förseglingsknapp
Denna knapp har två användningsområden:
1. Tryck för att vakuumförpacka och försegla mat lufttätt. Apparaten stängs av automatiskt.
2. Tryck för att när som helst avbryta en process.
4
Indikatorlampa för försegling
Denna lampa har två användningsområden:
1. Fast ljus anger att förseglingsprocessen pågår.
2. Blinkande ljus indikerar fel.
5
Vakuumindikatorlampa
Visar utvecklingen av vakuum- och förseglingsprocessen. Stängs av när hela processen är klar.
Den användarvänliga kontrollpanelen gör det enkelt för dig att få ut det mesta av ditt FoodSaver
®
System.
www.foodsavereurope.com
5
Hur man gör en påse från en
FoodSaver
®
vakuumförseglingsrulle
Fig. 1
Fig. 2
1. Klipp med en sax tillräckligt påsmaterial för att
hålla objektet, plus 7,6 cm.
2. Vrid spärren för att låsa upp, lyft förseglingsdörren,
placera påsen över förseglingsremsan (Fig. 1).
3. Sänk luckan och vrid spärren. Tryck på
förseglingsknappen(Fig. 2.
4. Efter det röda ljuset slocknar, vrid spärren för att
låsa upp, lyft luckan och ta bort påsen (Fig. 3.
5. Nu är du redo att göra en vakuumförpackning
med din nya påse (se nästa sida).
Fig. 3
www.foodsavereurope.com
6
SEALED END
SEALED END
OPEN END
SEALED END
OPEN END
SEALED END
SEALED END
3 inches
1. rja med en FoodSaver
®
vakuumförseglingspåse (Fig. 1) (eller
skapa en påse enligt beskrivning i stycket “Hur man gör en påse
från en FoodSaver
®
vakuumförseglingsrulle”).
2. Lyft luckan, sätt in påsen ände (Fig. 2.
3. Sänk luckan och vrid spärren. Tryck på vakuum- och
rseglingsknappen (Fig. 3.
4. När förseglingslampan slocknar, öppna spärren, lyft luckan och
ta ur den förseglade påsen (Fig. 4).
Fig. 1
Fig. 2
Fig. 3
Fig. 4
Hur man gör en vakuumförpackning med FoodSaver
®
vakuumförseglingspåsar
2
www.foodsavereurope.com
7
Vakuumförpackning och livsmedelssäkerhet
Vakuumförpackning förlänger hållbarheten på livsmedel
genom att avlägsna större delen av luften från den
förseglade behållaren, vilket minskar oxidationen som
påverkar näringsvärdet, smaken och kvaliteten som
helhet. Avlägsnandet av luft kan också förhindra växt av
mikroorganismer, vilka kan orsaka problem under vissa
förhållanden:
Mögel – Är lätt att identifiera genom sin luddiga
karaktär. Mögel kan inte växa i en miljö med låg
syrehalt, därför kan vakuumförpackning bromsa
tillväxten av mögel.
Jäst - Leder till jäsning, som kan identifieras genom
lukt och smak. Jäst behöver vatten, socker och en
måttlig temperatur för att växa. Den klarar sig med
eller utan luft. För att bromsa tillväxten av jäst krävs
kylskåpsförvaring och nedfrysning stoppar tillväxten
fullständigt.
Bakterier – Leder till i en obehaglig lukt, missfärgning
och/eller mjuk eller slemmig konsistens. Under
rätt förutsättningar kan anaeroba bakterier såsom
Clostridium Botulinum (organismen som orsakar
botulism) växa utan luft och går ibland inte att upptäcka
genom lukt eller smak. Även om detta är oerhört
mycket sällsynt kan det vara mycket farligt.
För att förvara livsmedel på ett säkert sätt är det viktigt
att du gör det vid låga temperaturer. Tillväxten av
mikroorganismer minskar avsevärt vid temperaturer
på 4 ° C eller lägre. Frysning vid -17 ° C dödar inte
mikroorganismerna, men hindrar dem från att växa. För
långtidsförvaring, frys alltid lättförstörbara livsmedel
som har vakuumförpackats, och förvara dem i kylskåp
efter upptining.
Det är viktigt att tänka på att vakuumförpackning INTE
är en ersättning för konservering och att den kan inte
vända nedbrytning av livsmedel. Den kan bara sakta
ner förändringar i kvaliteten. Det är svårt att förutsäga
hur länge livsmedel kommer att hålla högsta kvalitet
vad gäller smak, utseende eller konsistens eftersom
detta beror på livsmedlets ålder och skick den dagen
det vakuumförpackades.
VIKTIGT: Vakuumförpackning är INTE en ersättning
för förvaring in kylskåp eller frysning. Alla ömtåliga
livsmedel som kräver förvaring i kylskåp måste
fortfarande kylas eller frysas efter vakuumförpackning.
Tips om tillagning av livsmedel och
återuppvärmning
Upptining och återuppvärmning av vakuumförpackade
livsmedel
Tina alltid livsmedel antingen i kylskåp eller i
mikrovågsugn - Tina inte ömtåliga livsmedel i
rumstemperatur.
När livsmedel återuppvärms i en mikrovågsugn i en
FoodSaver
®
påse måste hörnen på påsen alltid klippas
bort innan den placeras på ett mikrovågssäkert fat.
Men för att undvika heta fläckar, återuppvärm inte kött
med ben eller feta livsmedel i mikrovågsugn inuti en
FoodSaver
®
påse. Du kan också värma upp livsmedel i
FoodSaver
®
påsar genom att placera dem i vatten och
låta sjuda vid en temperatur lägre än 75 ° C.
Riktlinjer för förberedelse av kött och fisk:
För bästa resultat, frys kött och fisk i 1-2 timmar före
vakuumförpackning i en FoodSaver
®
påse. Detta hjälper
till att bevara saften och formen, och garanterar en
bättre försegling. Om det inte är möjligt att frysa ner
detta på förhand, placera en vikt pappershandduk
mellan köttet eller fisken och högst upp i påsen, men
under förseglingsområdet. Lämna pappershandduken
i påsen så att den kan absorbera fukt och saft under
vakuumförpackningsprocessen.
Obs! Nötkött kan se mörkare efter vakuumförpackning
på grund av att syret avlägsnats. Detta är inte ett tecken
på att köttet är förstört.
Riktlinjer för förberedelse av hårda ostar:
För att hålla ostar färska, vakuumförpacka dem efter
varje användning. Se till att din FoodSaver
®
påse blir
extra lång och lämna 2,5 cm påsmaterial för varje
gång du planerar att öppna och försegla den utöver
utrymmet på 8 cm som du normalt lämnar mellan
innehåll och försegling. Klipp bara upp den förseglade
kanten och ta ut osten. När du är klar att förpacka
osten, lägg bara in den i påsen och försegla på nytt.
VIKTIGT: På grund av risken för anaeroba bakterier bör
man aldrig vakuumförpacka mjuka ostar.
Riktlinjer för förberedelse av grönsaker:
Grönsaker behöver blancheras före vakuumförpackning.
Denna process stoppar enzymernas aktivitet, som kan
leda till förlust av smak, färg och konsistens. Blanchera
grönsaker genom att placera dem i kokande vatten eller
i mikrovågsugnen tills de är kokta, men fortfarande
knapriga. Tiden för blanchering varierar från 1 till 2
minuter för bladgrönsaker och ärtor, 3 till 4 minuter för
sockerärtor, skivad zucchini eller broccoli, 5 minuter
för morötter, och 7 till 11 minuter för majskolvar. Efter
blanchering, sänk ner grönsakerna i kallt vatten för att
stoppa kokningen. Torka slutligen grönsakerna på en
handduk före vakuumförpackningen.
Obs! Alla grönsaker (inklusive broccoli, brysselkål,
kål, blomkål, grönkål, rova) avger naturligt gaser under
förvaring. Därför bör de enbart förvaras i frys efter
blanchering.
Vid frysning av grönsaker, är det bäst att frysa dem i 1-2
timmar i förväg eller tills de är helt genomfrysta. Du kan
frysa grönsaker i enskilda portioner genom att placera
dem på en bakplåt och sprida ut dem så att de inte rör
vid varandra. Detta hindrar dem från att frysa ihop till
ett block. När de är frysta, ta bort dem från bakplåten
och vakuumförpacka grönsakerna i en FoodSaver
®
påse. När de har vakuumförpackas, lägg dem i frysen
igen.
VIKTIGT: På grund av risken för anaeroba bakterier
bör färska champinjoner, lök, och vitlök aldrig
vakuumförpackas .
Riktlinjer
för vakuumförpackning
www.foodsavereurope.com
8
Riktlinjer för förberedelse av bladgrönsaker:
För bästa resultat, använd en burk för förvaring av
bladgrönsaker. Tvätta grönsakerna först och torka
dem på handduk eller med en salladslunga. När de
har torkat, lägg dem i en FoodSaver
®
Canisterburk och
vakuumförpacka. Förvara i kylskåp.
Riktlinjer för förberedelse av frukt:
Vid frysning av mjuka frukter, är det bäst att frysa dem
i 1-2 timmar i förväg eller tills de är helt genomfrysta.
För att frysa frukt i individuella portioner, placera en
bakplåt och sprid ut så att de fruktbitarna inte rör vid
varandra. Detta hindrar frukten från att frysa ihop till ett
block. När frukten är fryst, ta bort från bakplåten och
vakuumförpacka den i en FoodSaver
®
påse.
När den har vakuumförpackats, lägg frukten i frysen
igen. Du kan vakuumförpacka portioner för bakning
eller i dina favoritkombinationer för att enkelt kunna
göra i ordning fruktsallad året runt. Om du förvarar
dem i kylskåp, rekommenderar vi att du använder en
FoodSaver
®
Canisterburk eller behållare.
Riktlinjer för förberedelse av bakverk:
Vid vakuumförpackning av mjuka eller luftiga bakverk,
rekommenderar vi att du använder en FoodSaver
®
Canisterburk eller behållare så att de behåller formen.
Om du använder en påse, frys bakverken i 1-2 timmar
först eller tills de är helt genomfrysta. Spar tid genom
att göra i ordning kakdeg, pajskal, hela pajer, eller
blanda torra ingredienser i förväg och vakuumförpacka
för användning vid senare tillfälle.
Riktlinjer för förberedelse av kaffe och livsmedel i
pulverform:
För att förhindra att livsmedelspartiklar dras in
i vakuumpumpen, placera ett kaffefilter eller
hushållspapper längst upp i påsen eller burken före
vakuumförpackningen.
Du kan också placera livsmedlet i dess ursprungliga
påse inuti en FoodSaver
®
påse.
Riktlinjer för förberedelse av vätskor:
Innan du vakuumförpackar vätskor som t.ex.
soppbuljong, frys vätskorna i en gryta, brödform
eller istärningsform tills de är hårda. Ta bor den
frysta vätskan från formen som den frysts ned i och
vakuumförpacka i en FoodSaver
®
påse. Du kan stapla
dessa “frysta klossar” i frysen. När du ska använda en
av dessa, klipp av hörnet på påsen och placera den i en
skål i mikrovågsugnen eller släpp ned den i vatten och
låt sjuda vid en temperatur som är lägre än 75 ° C.
För att vakuumförpacka vätskor på flaska utan kolsyra,
kan du använda FoodSaver
®
Bottle Stopper, en
flaskförslutare med den ursprungliga behållaren. Kom
ihåg att lämna minst 2,5 cm utrymme mellan innehåll
och flaskförslutaren. Du kan åter-försegla flaskor efter
varje användning.
Riktlinjer för förberedelse av måltider som lagas i
förväg, matrester och smörgåsar:
Du kan effektivt bevara din måltider som du lagar
i förväg, matrester och smörgåsar i stapelbara,
lättviktiga FoodSaver
®
behållare. Du kan använda
dem i mikrovågsugn, diska dem i översta korgen i
diskmaskinen och kommer med en egen tillsats. Dessa
lätta behållare kommer att finnas tillhanda för att alltid
följa med dig till kontoret eller skolan!
Riktlinjer för förberedelse för snacks:
Snacks håller sig fräscha längre när de
vakuumförpackas. För bästa resultat, använd en
FoodSaver
®
Canisterburk eller behållare för lättkrossade
artiklar som kex.
Vakuumförpackning av saker som inte är
livsmedel
FoodSaver
®
vakuumförseglingssystem skyddar även
andra förnödenheter från oxidation, korrosion och
fukt. Följ bara anvisningarna för vakuumförpackning av
saker och använd FoodSaver
®
påsar, burkar, behållare
och tillbehör. Vid vakuumförpackning av silver, linda in
gafflar i något mjukt material, t.ex. en pappershandduk
för att undvika att påsen punkteras. FoodSaver
®
påsar
är idealiska för användning utomhus och att ta med
på utflykter. Vid camping och vandring, så bevarar de
dina tändstickor, kartor och mat torra och kompakta.
För att ha färskvatten att dricka, fyll helt enkelt en
FoodSaver
®
påse med is, försegla den och låt vid
behov paketet med is smälta. När du ska segla eller
åka båt, kan du vakuumförpacka din mat, film och ett
torrt ombyte av kläder. Kom bara ihåg att ta med sax
eller kniv för att öppna påsen. Förvara nödutrustning
säkert och torrt genom att vakuumförpacka nödraketer,
batterier, ficklampor, tändstickor, stearinljus och andra
förnödenheter. Nödutrustningen håller sig torr och
organiserad i ditt hem, bil eller båt.
Riktlinjer
för vakuumförpackning
www.foodsavereurope.com
9
Tips om hur man avlägsnar luft ur en påse
Undvik att rynkor bildas när du för in påsen i
vakuum¬kanalen.
Rynkor i förseglingen kan orsaka läckage och låt
luften komma tillbaka in i påsen. För att bli av med
alla eventu¬ella rynkor och samtidigt föra in påsen i
vakuumkanalen, håll påsen med två händer och varsamt
sträck påsen platt tills vakuumpumpen sätter igång. Om
du ser några rynkor efter försegling, klipp helt enkelt
upp påsen och vakuumförsegla på nytt.
Om motorn kör i mer än 30 sekunder utan att stanna,
överväg följande:
Om du gör en vakuumförpackning med en påse, se till
att påsen är ordentligt förseglad (Se “Hur man gör en
påse från en rulle”). Kontrollera skumpackningen runt
droppskålen för att se till att den är fri från matspill och
att den är ordentligt införd in i packningskanalen.
Om du vakuumförseglar med ett tillbehör, kon-
trollera tillbehörets slanganslutningar för att se till
anslutnin¬garna är täta.
Allmänna tips
Tips för framgångsrik vakuumförsegling
1. Vakuumförsegling är INTE en ersättning för
värmeproces¬sen vid konservering. Ömtåliga färskvaror
måste fortfar¬ande förvaras i kylskåp eller frysas.
2. För bästa resultat, använd FoodSaver
®
påsar, burkar,
behållare och tillbehör.
3. Under vakuumförseglingsprocessen kan små mängder
vätska, smulor eller livsmedelspartiklar oavsiktligt
dras in i droppskålen och täppa till pumpen och skada
apparaten.
För att förhindra detta, följ dessa tips:
a. För fuktiga och saftiga livsmedel: Frys först och undvik
att fylla påsarna för mycket. Du kan också placera
en vikt pappershandduk högst upp inuti påsen men
under förseglingsområdet, före vakuumförpackning.
b. För soppor, såser och vätskor: Frys först och undvik
att fylla påsarna för mycket. Eller använd en burk eller
behållare och förvara i kylskåp.
c. För pulver eller finkorniga livsmedel: Undvik att
fylla påsarna för mycket eller använd en burk eller
behållare. Du kan också placera ett kaffefilter eller en
pappershandduk inuti påsen före vakuumförpackning.
d. Töm droppskålen efter varje användning.
4. För att undvika att påsen fylls för mycket lämna alltid
minst 8 cm påsmaterial mellan påsens innehåll och
slutet på påsen. Lämna sedan ytterligare minst 2,5 cm
påsmaterial för varje gång du planerar att återanvända
påsen.
5. Gör inte egna sidsömmar på en FoodSaver
®
märkespåse.
Våra påsar tillverkas med en speciell sidsöm, som är
förseglad hela vägen till den yttre kanten.
6. För att förhindra rynkor i förseglingen vid
vakuumförsegling av skrymmande artiklar, släta ut
och sträck påsen försiktigt medan du för in den i
vakuumkanalen och håll kvar tills pumpen sätter igång.
7. Om du är osäker på om påsen har förseglats ordentligt,
försegla den helt enkelt igen.
8. När du vakuumförseglar artiklar med vassa kanter (torr
spaghetti, bestick, etc.), skydda påsen så att den inte
“punkteras” genom att linda in dessa artiklar i något
mjukt skyddande material, t.ex. en pappershandduk. Du
kanske vill använda en burk istället för en påse.
9. Vid användning av tillbehör, kom ihåg att lämna 2,5 cm
utrymme upptill på burken eller behållaren.
10. För bästa resultat, frys frukt och blanchera grönsaker före
vakuumförsegling. Se riktlinjerna för vakuumförpackning
för mer information.
11. Om apparaten inte fungerar, eller förseglingsknappen
blinkar för att signalera att något är fel:
a. Kontrollera nätsladden för att se om den är ordentligt
ansluten till ett eluttag.
b. Undersök strömkabeln för eventuella skador.
c. Se om eluttaget fungerar genom att ansluta en annan
apparat.
d. Kontrollera att det övre tråget för avkänning av påsar
är korrekt installerat.
e. Se till att påsen är korrekt placerad inuti
vakuumkanalen. (Se Så här vakuumförpackar man
med FoodSaver
®
vakuumförseglingspåsar)
f. Kontrollera att easy-lock-spärren är i stängt läge.
g. Kontrollera skumpackningen runt droppskålen för
att se till att den är fri från matspill och att den är
ordentligt införd in i packningskanalen.
h. Kontrollera övre packning i närheten av det övre
tråget för avkänning av påsar för att vara säker den är
fri från matspill.
i. Vid överhettning, låt apparaten svalna i 20 minuter.
j. För mer användningstips besök vår hemsida
www.foodsavereurope.com.
Tips för framgångsrik vakuumförsegling
www.foodsavereurope.com
10
Tips om hur du förseglar en påse
När du gör en påse från en rulle:
Tryck på förseglingsknappen innan du placerar
påsmaterialet i vakuumkanalen. När påsen väl har satts in
kommer förseglingsprocessen att inledas omgående.
Obs! Om du glömmer att trycka på förseglingsknappen
innan du sätter in en påse i vakuumkanalen, kommer
vakuumpumpen att slås på. Detta är inte något
problem, tryck bara på förseglingsknappen för att
förhindra att pumpen körs kontinuerligt så kommer
förseglingsprocessen att sätta igång.
Hur man förhindrar fukt eller vätska från att dras in i
droppskålen eller att från att fastna i förseglingen:
Du kan frysa fuktiga livsmedel såsom rått kött i 1-2
timmar innan vakuumförsegling eller placera en vikt
pappershandduk mellan livsmedlet och slutet av påsen
för absorbering av eventuella överskottsvätskor. Se till
att du lämnar minst 8 cm mellan hushållspapper och
slutet av påsen så att påsen kan förseglas ordentligt med
pappershandduken inuti så att den inte hamnar mitt i
förseglingsområdet.
Se till att apparaten har tid att svalna.
Vänta minst 20 sekunder mellan förseglingar. Vid mycket
intensiv användning kommer apparaten att sluta fungera
för att förhindra överhettning. Om den gör det, vänta i 20
minuter för att låta apparaten svalna.
Tips för framgångsrik vakuumförsegling (fortsättning)
Tips om vakuumförsegling med tillbehör
Hur man förbereder FoodSaver® tillbehören för
vakuumförpackning
Tillbehören inbegriper FoodSaver vakuumförseglande
burkar (Canisters) behållare (Containers) och
flaskförslutare (Bottle Stoppers).
1. Lämna alltid minst 2,5 cm utrymme mellan innehållet
och kanten.
2. Torka kanten på burken, behållaren eller flaskan för att
se till att den är ren och torr.
3. Placera locket på burken eller behållaren, eller placera
förslutaren i flaskan.
4. För tillbehör med en stor knopp på locket, vrid
knoppen till inställningen Vakuum. Vakuumförpacka
med hjälp av instruktionerna nedan. När
vakuumprocessen är klar, vrid knoppen till läget
Closedinnan du tar bort tillbehörsslangen.
5. För tillbehör utan en stor knopp på locket,
vakuumförpacka enligt instruktionerna nedan.
FoodSaver® canisterburk för snabbmarinering är det per-
fekta tillbehöret för marinering av livsmedel. Livsmedel
marineras på några minuter när de är vakuumförseglade
genom att vakuumprocessen öppnar porerna i livsmedlen
och därmed absorberas marinaden snabbare.
Viktigt: Använd FoodSaver®-burken för snabbmarinering
med genomskinligt lock med en stor vit knopp. För att mari-
nera, se till att knoppen på tillbehörets lock är inställd på
vakuum-/canisterburk-läget.
1. Förbered tillräckligt av din favoritmarinad för att helt
kunna täcka mat i en marineringsburk. Lämna alltid minst
2,5 cm utrymme mellan innehållet och kanten.
2. Se till att gummipackningen under locket samt under
kanten på marineringsburken är fria från livsmedelsrester.
3. Se till att tillbehörsslangen har förts in ordentligt i
öppningen på FoodSaver® snabbmarineringslock.
4. Se till att knoppen på tillbehörets lock är inställd på
vakuum-/canisterburk.
5. Se till att locket är ordentligt fäst till marineringsbasen.
6. Tryck på vakuum- & förseglingsknappen på
kontrollpanelen.
7. Ditt FoodSaver®-system för vakuumförsegling
kommer nu att påbörja snabbmarineringen.
Vakuumindikatorn kommer att blinka för att indikera att
marineringsprocessen har påbörjats.
8. Under den inledande vakuumcykeln kommer
marineringsindikatorn att tändas. Medan marinering pågår
kommer displayfönster för vakuumförloppet att blinka när
vakuumet hålls eller under vilocykeln.
9. För att bevara livsmedel på ett säkert sätt, efter avslutad
marineringscykel, kommer apparaten att signalera med
korta pip och därmed indikera att snabbmarineringscykeln
är klar. Tryck på valfri knapp för att tysta signalen. Nu kan
du laga i ordning eller kyla din marinerade mat.
Marinering med FoodSaver
®
tillbehör
www.foodsavereurope.com
11
Handledning om förvaring
Kött, ost, grönsaker, frukt
Livsmedel Förvaras i
Rekommenderad
FoodSaver
®
påse/tillbehör
FoodSaver
®
lagringstid
Normal
lagringstid
Kött
Nöt, gris, lamm
Frys
FoodSaver
®
påse 2-3 år
6 månader
Köttfärs Frys FoodSaver
®
påse 1 år 4 månader
Fågel Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 6 månader
Fisk Frys FoodSaver
®
påse 2 år 6 månader
Hårda ostar ( Vakuumförpacka ej mjukost )
Cheddar, Schweizerost Kylskåp FoodSaver
®
påse,
Canisterburk
4-8 månader 1-2 veckor
Parmesan Kylskåp FoodSaver
®
påse,
Canisterburk
4-8 månader 1-2 veckor
Grönsaker ( Vakuumpacka ej färska champinjoner, lök och vitlök )
Sparris Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Broccoli, blomkål Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Kål, brysselkål Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Groddar Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Majs (kolv eller
kärnor)
Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Gröna bönor Kylskåp FoodSaver
®
Canisterburk 2 veckor 3-6 dagar
Sallad, spenat Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 8 månader
Frukter
Aprikoser, plommon Frys FoodSaver
®
påse 1-3 år 6-12 månader
Persikor, nektariner Frys FoodSaver
®
påse 1-3 år 6-12 månader
Mjukare bär
Hallon, Björnbär Refrigerator FoodSaver
®
Canister 1 week 1-3 days
Jordgubbar Kylskåp FoodSaver
®
Canisterburk 1 vecka 1-3 dagar
Hårdare bär
Blåbär Kylskåp FoodSaver
®
Canisterburk 2 veckor 3-6 dagar
Tranbär Kylskåp FoodSaver
®
Canisterburk 2 veckor 3-6 dagar
www.foodsavereurope.com
12
Bakverk, kaffe, snacks och vätskor
Livsmedel
Förvaras
i
Rekommenderad FoodSaver
®
påse/tillbehör
FoodSaver
®
lagringstid
Normal
lagringstid
Bakverk
Bagels, bröd,
bakverk
Frys FoodSaver
®
påse 1-3 år 6-12 månader
Nötter
Mandel, jord-
nötter
Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 2 år 6 månader
Solrosfrön Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 2 år 6 månader
Kaffe
Kaffebönor Frys FoodSaver
®
påse 2-3 år 6 månader
Kaffebönor Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1 år 3 månader
Malet kaffe Frys FoodSaver
®
påse 2 år 6 månader
Malet kaffe Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 5-6 månader 1 månad
Tillagade vätskor
Såser, soppor,
grytor
Frys FoodSaver
®
påse 1-2 år 3-6 månader
Vätskor i flaska
Oljor Skafferi FoodSaver
®
flaskförslutare 1-1 ½ år 5-6 månader
Torra livsmedel
Bönor, gryn Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Pasta, ris Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Livsmedel i pulver
Torr mjölk Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Torkad kokos Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Mjöl Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Socker, brunt
socker
Skafferi FoodSaver
®
påse, Canisterburk 1-2 år 6 månader
Snacks
Chips Skafferi FoodSaver
®
Canisterburk 3-6 veckor 1-2 veckor
Småkakor, kex Skafferi FoodSaver
®
Canisterburk 3-6 veckor 1-2 veckor
www.foodsavereurope.com
13
Rengöring av apparaten
Ta ut nätsladden ur eluttaget. Sätt inte ned apparaten i vätska.
Kontrollera packningar och runt droppskålen för att se till att de är fria
från matspill. Torka av packningen med ljummen trasa om det behövs.
Bottenpackningen kan tas bort för rengöring. Rengör med varmt
tvålvatten. Den övre packningen är inte flyttbar.
Den löstagbara droppskålen gör att det går lätt rengöra när små
mängder vätska av misstag dras in i vakuumkanalen under
vakuumprocessen.
Töm droppskålen efter varje användning. Tvätta i varmt tvålvatten eller
placera i översta korgen i diskmaskinen. Torka ordentligt innan du sätter
tillbaka den i apparaten.
Lämna alltid luckans spärr i öppet läge eller i förvaringsläge, lämna
den aldrig i stängt läge. När apparaten lämnas kvar i stängt läge, blir
packningarna komprimerade och enheten kanske inte fungerar korrekt.
Lämna inte apparaten utomhus när den inte används.
Skötsel och rengöring
Ta bort alla
matrester Vid
packningarna
Lyft ur droppskålen
www.foodsavereurope.com
14
another
Problem
Lösning
Den röda lysdiodern
för försegling blinkar
Enheten är överhettad. Låt alltid 20 sekunder förflyta mellan förseglingar. Vid
intensiv användning kommer maskinen att stängas av automatiskt och den
röda lampan kommer att blinka. Vänta 20 min medan enheten svalnar.
Vänta minst 20 sekunder mellan förseglingar.
Vakuumpumpen kör mer än 120 sekunder. Vid intensiv användning kommer
maskinen att stängas av automatiskt och den röda lampan kommer att
blinka. Se nästa avsnitt “Vakuumpumpen är igång, men påsen töms inte”.
Vakuumpumpen är
igång, men påsen
töms inte.
Om du tillverkar en påse från en rulle se till att ena änden av
påsen är förseglad. Se “Hur man gör en påse från en FoodSaver
®
vakuumförseglingsrulle.
Justera påsen och försök igen. Se till att den öppna änden av påsen är inne i
vakuumkanalen.
Kontrollera om det finns några skrynklor i påsen längs förseglingsremsan. För
att förhindra skrynklor i förseglingen platta försiktigt ut påsen medan du för in
påsen i vakuumkanalen.
Öppna enheten och se till att packningarna har satts in ordentligt och att det
inte finns några främmande föremål, smuts eller skräp på övre eller undre
packningen (se “Skötsel och rengöring”).
Apparaten har lämnats i spärrat läge: Packningarna kan vara komprimerade.
Lös spärren och vänta 10 till 20 minuter så att packningarna kan expandera.
Se till att tillbehörsslangen inte är ansluten till tillbehörsporten.
Packningen är lös eller
har en reva
Om det är den undre packningen, ta ut den undre packningen, rengör den och
sätt åter in packningen i vakuumkanalen.
Om det är den övre packningen, vänligen kontakta kundtjänst i ditt land.
Påsen förseglas inte
ordentligt
Vätska i påsen, se till att enheten är inställd på fuktig mat.
För mycket vätska i påsen, frys före vakuumförpackning.
Kontrollera om det finns några matrester nära förseglingen. Om det gör det,
ta ut packningen, rengör den och sätt in packningen på nytt i vakuumkanalen
(se “Skötsel och rengöring”).
Påsen har skrynkliga veck: För att förhindra skrynklor i förseglingen, platta
försiktigt ut påsen medan du för in påsen i vakuumkanalen.
Inga lampor på
kontrollpanelen
Se till att enheten är inkopplad
Se till att vägguttaget fungerar.
Se till att locket går ner hela vägen, och att spaken är i stängt läge.
Felsökning
www.foodsavereurope.com
15
Problem
Lösning
Ingenting händer när
spärren är stängd och
du trycker på knappen
Se till att enheten är inkopplad
Se till att vägguttaget fungerar.
Se till att locket går ner hela vägen, och att spaken är i stängt läge.
Det går inte att sätta
påsen in i maskinen
Se till att det finns tillräckligt påsmaterial för att mitten av droppskålen.
Se till att det alltid finns 8 cm extra utrymme så att påsen kan sluta tätt kring
matinnehållet.
Sträck försiktigt påsen den blir platt medan du för in den. Sätt påsen med
den KRÖKTA SIDAN NED i vakuumkanalen.
Luften hade tagits ur
påsen, men nu har luft
har åter kommit i den
Undersök förseglingen. En rynka längs förseglingen kan resultera i att luft åter
kommer in i påsen. För att förhindra skrynklor i förseglingen platta försiktigt
ut påsen medan du för in påsen i vakuumkanalen.
Ibland kan fukt eller rester av mat (t.ex. juice, fett, smulor, pulver etc.) längs
förseglingen förhindra påsen från ordentlig försegling. Skär up påsen, torka
av insidan av påsen och återförslut.
Vassa livsmedel kan ha punkterat påsen. Använd en ny påse om det finns
ett hål. Täck vassa livsmedel med ett mjukt stöddämpande material, t.ex. en
pappershandduk och återförslut.
Det kan ha skett en jäsning eller livsmedlen kan ha avgett naturliga gaser.
När detta sker är det möjligt att maten börjat bli dålig och den bör kasseras.
Påsen smälter Förseglingsremsan kan ha blivit för varm. Vänta i minst 20 sekunder på att
apparaten svalnar innan du börjar vakuumförpacka någon annan artikel.
Använd FoodSaver
®
märkespåsar. Våra FoodSaver
®
påsar och rullar är
speciellt utformade för FoodSaver
®
apparaterna.
Om du behöver
ytterligare hjälp:
Ring numret för Kundtjänst i ditt land (se baksidan på den här handboken)
För ytterligare tips och svar på vanliga frågor, gå till
www.foodsavereurope.com
Felsökning
www.foodsavereurope.com
16
Få ut så mycket som möjligt av din FoodSaver
®
apparat med FoodSaver
®
påsar, burkar, och
tillbehör som är lätta att använda.
FoodSaver
®
påsar och rullar
Utformningen av FoodSaver
®
påsar och rullar uppvisar
speciella kanaler för en effektiv och fullständig
borttagning av luft. Konstruktion med många lager på
varandra gör dem till en särskilt effektiv barriär mot syre
och fukt, och förhindrar därmed frysbränna. FoodSaver
®
påsar och rullar kommer i många olika storlekar.
VIKTIGT: För att undvika eventuell sjukdom, återanvänd
inte påsar efter lagring av rått kött, rå fisk eller fet mat.
Återanvänd inte påsar som har varit i mikrovågsugnen
eller har sjudits.
FoodSaver
®
vakuumförpackningsbehållare
FoodSaver
®
behållarna är enkla att använda och perfekta
för förpackning av ömtåliga artiklar som muffins och andra
bakverk, vätskor och torra varor. Burkarna kommer i en
mängd olika stilar och storlekar och kan användas på
köksbänken, i kylskåpet eller i skafferiet.
Snabbmarineraren är ett utmärkt sätt att marinera mat
på några minuter istället för timmar. Varje FoodSaver
®
Canisterburk kan användas till marinering, men vi
rekommenderar de kvadratiska eller rektangulära formerna
eftersom mindre marinad behövs. Canisterburkarna får
inte användas i mikrovågsugn eller frys.
Den stapelbara, lättviktiga enkla behållarna är ett bra
alternativ för förvaring av måltider som lagas i förväg,
matrester och snacks.
Obs! Låt varm mat svalna till rumstemperatur före
vakuumförpackning. Annars kan innehållet bubbla upp
ur burken.
FoodSaver
®
Bottle Stopper
Använd FoodSaver
®
flaskförslutare Bottle Stoppers för
att vakuumförsegla vin, icke-kolsyrade vätskor och oljor.
Detta kommer att förlänga livslängden på vätskan och
bevara smaken. Undvik att använda flaskförslutaren på
plastflaskor.
Obs! Vakuumförsegla inte kolsyrade eller mousserande
drycker eftersom dryckerna kommer att förlora
bubblorna när gasen tas bort.
Hur man köper FoodSaver
®
påsar, rullar och tillbehör
FoodSaver
®
produkter finns hos de flesta stora
återförsäljarna.
Det fullständiga FoodSaver
®
systemet
www.foodsavereurope.com
17
Behåll ditt inköpskvitto eftersom detta kommer att behövas vid en eventuell reklamation under
garantitiden.
Denna apparat har 3 års garanti från och med inköpsdatum enligt detta dokument.
Under denna garantiperiod kan du om du mot förmodan skulle få problem med apparaten på grund av
design- eller tillverkningsfel ta tillbaka apparaten till inköpsstället tillsammans med kvitto och en kopia av
denna garanti.
De rättigheter och förmåner som denna garanti ger dig gäller i tillägg till dina rättigheter enligt lag, som
inte påverkas av denna garanti. Endast Holmes Products (Europe) Ltd. (“Holmes”) har rätt att ändra på
dessa villkor.
Holmes tar under garantitiden på sig att kostnadsfritt reparera eller byta ut apparaten eller eventuella delar
hos apparaten som visar sig fungera felaktigt under förutsättning att:
• duomgåendemeddelarinköpsställetellerHolmesomproblemet;och
• attapparateninteharändratspånågotsätt,ellerutsattsförskada,felaktiganvändning,missbruk,
reparation eller ändring av person som inte är auktoriserad av Holmes.
Fel som inträffar genom olämplig användning, skada, missbruk, användning med fel spänningstal,
naturkatastrofer, händelser som står utanför Holmes kontroll, reparation eller ändring av person som inte
auktoriserats av Holmes eller genom att användningsinstruktionerna inte har följts, omfattas inte av denna
garanti. Normalt slitage, inklusive, men inte begränsat till, mindre missfärgning och repor omfattas inte av
denna garanti.
Rättigheterna under denna garanti skall endast gälla den ursprungliga köparen och skall ej ges för
kommersiellt bruk.
Om din apparat inkluderar en landsspecifik garanti eller garantitillägg, se villkoren i den garantin i stället
för denna garanti eller kontakta din lokala auktoriserade återförsäljare för mer information.
Elektroniska produkter bör inte kastas bland hushållssoporna. Lämna in apparaten på återvinningscentral.
Skicka ett e-postmeddelande till [email protected] för ytterligare information om återvinning
samt WEEE-information.
Holmes Products (Europe) Limited
1 Francis Grove
London
SW19 4DT
UK
garanti
www.foodsavereurope.com
18
Notes
• Refer to manual for precautions and use
• Consulta il manuale di istruzioni per l’utilizzo
• Veuillez vous référer à votre manuel pour toutes précautions
et utilisations
• Consulte el manual de instrucciones para precauciones y uso
• Bitte die Gebrauchsanweisungen beachten
• Raadpleeg de handleiding voor de voorzorgsmaatregelen
en gebruik
• Se manualen för försiktighetsåtgärder och användning.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122

Macom V3040 Användarmanual

Kategori
Dammsugare
Typ
Användarmanual