79
sous vide brukar vara mörare, så att billigare kött med
mycket smak kan användas.
Eftersom sous vide innebär att råvarorna förpackas
individuellt, men tillagas på samma tid, är det perfekt
för familjemåltider eller när du lagar mat till många
som har olika smak och önskemål.
Det är svårt att tillaga maten för länge med sous vide-
metoden, men texturerna kan ändras något. Eftersom
det är svårt att tillaga maten för länge kan den tillagas i
förtid, vilket är perfekt
för familjemåltider och större sällskap.
Temperaturer. Sous vide har en temperaturintervall på
40 °C till 90 °C, med steg om 1 °C. Olika temperaturer
krävs för olika typer av mat och för olika grader av
tillagning. Se sous vide temperatur- och tidsguide.
Tid Tillagningstiden beror på matens tjocklek snarare
än dess vikt. Standardtillagningstiden är 1 timme. Tiden
kan ställas in från 1 timme till 24 timmar. Se sous vide
temperatur- och tidsguide för mer information.
Perfekt mat för sous vide-tillagning. Kött är perfekt att
tillaga med sous vide-metoden eftersom det blir mörare,
saftigare och smakfullare.
Rött kött – lamm, nötkött och fläskkött.
Fågel – kyckling, kalkon, anka.
Fisk och skaldjur – fisk, hummerstjärtar,
kammusslor.
Grönsaker – rotfrukter. Potatis,
motot, persilja, rödbetor, majrovor.
Grönsaker – mjukare grönsaker. Ärtor,
sparris, majs, broccoli, blomkål,
aubergine, lök, squash.
Frukt – fast frukt. Äpple, päron.
Frukt – mjukare frukt. Mango, plommon,
aprikos,
persika, nektarin, papaya, jordgubbe.
Steg för sous vide-tillagning
Steg 1. Krydda din mat
För att förstärka smakerna i din mat kanske du vill
lägga till marinad eller kryddor, örter, smör eller olja
till vakuumpåsen innan du förseglar den.
Steg 2. Vakuumförsegla din mat
Sous vide-tillagning kräver att maten vakuumförpackas
i påsar för att luft och fukt ska hållas ute och naturlig
smak och näringsvärde ska bevaras. Vakuumförsegling
hjälper också till att öppna porerna i mat
som kött, fågel och skaldjur så att marinader och
kryddor absorberas och ger mer smak. Syre och fukt i
luften gör att maten förlorar smak, textur och
näringsvärde. Kommersiella vakuumsystem tar bort och
fukt
innan påsarna försluts lufttätt så att vakuum uppstår. Vi
rekommenderar Sunbeam FoodSaver vakuumförseglare
och FoodSaver-påsar och -rullar.
Steg 3. Tillaga din mat
När vattentemperaturen har uppnåtts i sous vide-
apparaten, placera försiktigt påsarna i vattnet. Se till att
påsarna omsluts av vatten och att vattnet lätt kan
cirkulera runt påsarna för jämn matlagning.
Steg 4. Eftersteka din mat
När sous vide-tillagningen är klar kanske du vill avsluta
med att steka maten för att förbättra utseende och smak
hos maten. Detta gäller särskilt kött. Ta bort maten från
påsen. Bryn köttet snabbt i en het stekpanna. Det
karamelliserar fettet och proteinerna och ger extra
smak.
Riktlinjer för matsäkerhet vid sous vide-
tillagning.
FÖRSIKTIGHET. Mat som tillagas med sous
vide-metoden
rekommenderas inte för
de som tillhör »riskgrupper«
(med lågt immunförsvar);
• Gravida kvinnor
• Små barn
• Äldre, sköra personer
• De som lider av allvarliga sjukdomar
Riktlinjerna nedan för sous vide-metoden
hjälper dig att säkerställa god hygien
och säkerhet.
Tillagning
Alla ingredienser som används vid sous vide-
tillagning ska vara av högsta kvalitet och fräscha.
Se till att allt kött, skaldjur, fågel och vilt har
förvarats vid en temperatur på under 5 °C innan
tillagningen påbörjas. Vi rekommenderar att du
använder en digital ugnstermometer för att
kontrollera temperaturen.
Se till att påsarna är rena och inte har
kontaminerats av smuts eller annan mat.
Använd diskmedel och varmt vatten eller
rengöringsmedel för att torka av arbetsbänken.
Avse ett område för råvaror och ett annat för den
färdiga rätten.
Tvätta händerna noga innan du påbörjar
tillagningen.