Gorenje SVI6B Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning
SOUS VIDE
SVI6B
SL Navodila za uporabo.................................................................. 3
HR Upute za uporabu ..................................................................... 8
SRB MNE Uputstvo za upotrebu ............................................................. 14
MK Упатства за употреба ........................................................... 20
EN Instruction manual ................................................................. 26
HU Használati utasítás ................................................................. 32
PL Instrukcja obsługi ................................................................... 38
RO Manual de utilizare .................................................................. 44
SK Návod na obsluhu .................................................................. 50
CZ Návod na použití ...................................................................... 56
UK Iнструкція з експлуатації ....................................................... 62
RU Инструкция по зксплуатации ............................................... 67
DK Brugsanvisning ..................................................................... 73
SE Bruksanvisning........................................................................ 78
NO Bruksanvisning ....................................................................... 83
FI Käyttöopas .............................................................................. 89
78
BRUKSANVISNING SV
Allmän beskrivning
1. Lock av härdat glas
2. Uttagbart tillagningskärl med non stick-beläggning
3. Kontrollpanel
4. Tillagningsgaller
5. Temperaturknapp
6. + / knapp
7. Start/avbryt-knapp
8. -/avknapp
9. Timerknapp
Viktigt
Läs denna bruksanvisning noga innan du använder
apparaten och förvara den för framtida bruk.
Fara
Koppla inte in eller sätt på apparaten utan
att tillagningskärlet sitter inuti den.
Använd inte apparaten på en yta som lutar.
Flytta inte och täck inte över apparaten medan den är
igång.
Sätt inte ner apparaten i vatten eller annan vätska.
Använd apparaten på avstånd från väggar och gardiner
och inte i trånga utrymmen.
Rör inte vid metallytorna under användning, eftersom
de blir heta.
Använd handtag och grytlappar för att flytta apparaten,
tillagningskärlet och locket när de är varma.
Använd inte apparaten utan mat eller vätska i
tillagningskärlet.
Var försiktig när du lyfter och tar bort locket efter
tillagning. Luta alltid locket bort från dig eftersom
ångan är varm och kan orsaka allvarliga brännskador.
Luta aldrig ansiktet över apparaten.
Koppla ur apparaten när den inte används och innan
rengöring. Låt apparaten svalna innan du sätter på eller
tar av delar för rengöring.
Använd inte tillagningskärlet på spisen, i en
mikrovågsugn eller i en ugn.
Använd inte tillagningskärlet för att förvara mat.
Placera den inte i frysen.
Skölj inte med vatten som är varmare än 80 °C
Varning
Kontrollera om spänningen som anges på apparaten
motsvarar strömnätet innan du kopplar in apparaten.
Använd inte apparaten om kontakten, sladden eller
andra komponenter är skadade.
Om sladden är trasig måste den bytas av Gorenje eller
en annan behörig person för att undvika fara.
Denna apparat är inte avsedd att användas av personer
(inklusive barn) med nedsatt fysisk, sensorisk eller
mental förmåga, eller med bristfällig erfarenhet och
kunskap, såvida de inte övervakas eller har instruerats
om hur man använder apparaten av en person som
ansvarar för deras säkerhet.
Barn ska övervakas och får inte leka med apparaten.
Låt inte apparaten vara igång utan tillsyn.
Temperaturen hos tillgängliga ytor kan vara hög när
apparaten är igång.
Försiktighet: Apparaten är endast avsedd för
hushållsbruk.
Använd aldrig tillbehör eller delar från andra tillverkare
eller sådana som Gorenje inte
rekommenderar specifikt. Om du använder sådana
tillbehör eller delar förfaller garantin.
Se till att alla delar är korrekt monterade innan du slår
på apparaten.
Anslut aldrig denna apparat till en extern
timerbrytare eller fjärrstyrningssystem för att
undvika en farlig situation.
Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv
2002/96/EG om avfall som utgörs av eller
innehåller elektriska eller elektroniska
produkter (WEEE).
Denna riktlinje utgör ramen i ett europeiskt
program för återlämning och återvinning av
uttjänt elektrisk och elektronisk utrustning.
Sous vide-tillagning
Sous vide har varit en populär tillagningsmetod på
restauranger i många år.
Sous vide är franska och betyder
”under vakuum”. Det innebär att maten placeras i
vakuumförpackade påsar och tillagas i en vattenugn.
Maten tillagas långsamt vid precisa, låga temperaturer
under lång tid för att få saftiga och välsmakande
måltider. Om maten förseglas inuti påsar kan den
tillagas i sin egen saft tillsammans med marinader,
kryddor och liknande som du vill lägga till. Vitaminer,
mineraler och safter behålls inuti maten och de
naturliga smakerna framhävs. Det gör maten nyttigare,
mörare och ger den mer smak. Kött som tillagas med
79
sous vide brukar vara mörare, så att billigare kött med
mycket smak kan användas.
Eftersom sous vide innebär att råvarorna förpackas
individuellt, men tillagas på samma tid, är det perfekt
för familjemåltider eller när du lagar mat till många
som har olika smak och önskemål.
Det är svårt att tillaga maten för länge med sous vide-
metoden, men texturerna kan ändras något. Eftersom
det är svårt att tillaga maten för länge kan den tillagas i
förtid, vilket är perfekt
för familjemåltider och större sällskap.
Temperaturer. Sous vide har en temperaturintervall på
40 °C till 90 °C, med steg om 1 °C. Olika temperaturer
krävs för olika typer av mat och för olika grader av
tillagning. Se sous vide temperatur- och tidsguide.
Tid Tillagningstiden beror på matens tjocklek snarare
än dess vikt. Standardtillagningstiden är 1 timme. Tiden
kan ställas in från 1 timme till 24 timmar. Se sous vide
temperatur- och tidsguide för mer information.
Perfekt mat för sous vide-tillagning. Kött är perfekt att
tillaga med sous vide-metoden eftersom det blir mörare,
saftigare och smakfullare.
Rött kött – lamm, nötkött och fläskkött.
Fågel – kyckling, kalkon, anka.
Fisk och skaldjur fisk, hummerstjärtar,
kammusslor.
Grönsaker – rotfrukter. Potatis,
motot, persilja, rödbetor, majrovor.
Grönsaker – mjukare grönsaker. Ärtor,
sparris, majs, broccoli, blomkål,
aubergine, lök, squash.
Frukt fast frukt. Äpple, päron.
Frukt mjukare frukt. Mango, plommon,
aprikos,
persika, nektarin, papaya, jordgubbe.
Steg för sous vide-tillagning
Steg 1. Krydda din mat
För att förstärka smakerna i din mat kanske du vill
lägga till marinad eller kryddor, örter, smör eller olja
till vakuumpåsen innan du förseglar den.
Steg 2. Vakuumförsegla din mat
Sous vide-tillagning kräver att maten vakuumförpackas
i påsar för att luft och fukt ska hållas ute och naturlig
smak och näringsvärde ska bevaras. Vakuumförsegling
hjälper också till att öppna porerna i mat
som kött, fågel och skaldjur så att marinader och
kryddor absorberas och ger mer smak. Syre och fukt i
luften gör att maten förlorar smak, textur och
näringsvärde. Kommersiella vakuumsystem tar bort och
fukt
innan påsarna försluts lufttätt så att vakuum uppstår. Vi
rekommenderar Sunbeam FoodSaver vakuumförseglare
och FoodSaver-påsar och -rullar.
Steg 3. Tillaga din mat
När vattentemperaturen har uppnåtts i sous vide-
apparaten, placera försiktigt påsarna i vattnet. Se till att
påsarna omsluts av vatten och att vattnet lätt kan
cirkulera runt påsarna för jämn matlagning.
Steg 4. Eftersteka din mat
När sous vide-tillagningen är klar kanske du vill avsluta
med att steka maten för att förbättra utseende och smak
hos maten. Detta gäller särskilt kött. Ta bort maten från
påsen. Bryn köttet snabbt i en het stekpanna. Det
karamelliserar fettet och proteinerna och ger extra
smak.
Riktlinjer för matsäkerhet vid sous vide-
tillagning.
FÖRSIKTIGHET. Mat som tillagas med sous
vide-metoden
rekommenderas inte för
de som tillhör »riskgrupper«
(med lågt immunförsvar);
• Gravida kvinnor
• Små barn
• Äldre, sköra personer
• De som lider av allvarliga sjukdomar
Riktlinjerna nedan för sous vide-metoden
hjälper dig att säkerställa god hygien
och säkerhet.
Tillagning
Alla ingredienser som används vid sous vide-
tillagning ska vara av högsta kvalitet och fräscha.
Se till att allt kött, skaldjur, fågel och vilt har
förvarats vid en temperatur på under 5 °C innan
tillagningen påbörjas. Vi rekommenderar att du
använder en digital ugnstermometer för att
kontrollera temperaturen.
Se till att påsarna är rena och inte har
kontaminerats av smuts eller annan mat.
Använd diskmedel och varmt vatten eller
rengöringsmedel för att torka av arbetsbänken.
Avse ett område för råvaror och ett annat för den
färdiga rätten.
Tvätta händerna noga innan du påbörjar
tillagningen.
80
Tillaga mat efter tjocklek enligt sous vide
temperatur- och tidsguide. Mindre bitar av kött
tillagas snabbare.
Tillagning
Använd sous vide temperatur- och tidsguide för
tillagningstid och -temperaturer.
Se till att tillagningspåsen är helt förseglad innan
du påbörjar tillagningen.
Se till att tillagningspåsen är helt förseglad även
när tillagningen är avslutad.
Förvaring
Om maten inte ska ätas omedelbart, stoppa ner
påsen med maten i isvatten för att snabbt få ner
temperaturen. rvara i kylskåp tills den ska ätas.
Uppvärmning
Värm upp maten tills innertemperaturen är över 75
°C.
Använda sous vide
Placera sous vide-apparaten på ett plant och jämnt
underlag.
Anslut apparaten till ett eluttag.
Tryck och håll inne på-/avknappen i 3 sekunder för att
slå på apparaten. Strömindikatorn
nds och den digitala displayen lyser upp.
1. Fyll tillagningskärlet med önskad mängd vatten
och sätt på locket. Se till att vattnet täcker påsarna
och ligger över markeringen »FILL«. Se sous vide
temperatur- och tidsguide.
TIPS: För att snabbare uppnå
önskad temperatur, fyll på med varmt vatten.
2. Tryck in temperaturknappen och displayen
visar 40 °C. Tryck + upp och – ner för att ställa
in önskad temperatur.
3. För att ställa in tiden, tryck på timerknappen
och sedan + upp och nerknapparna för att
ställa in önskad tid (från 1 till 24 timmar). Sous
vide-apparaten förvärms i 1 timme innan
timern börjar räkna ner.
4. Tryck på timerknappen för
standardtemperaturinställningen på 40 °C och
en minsta tillagningstid på 4 timmar.
5. När du har valt ovanstående, tryck på
startknappen och sous vide-apparaten börjar
värma upp vattnet. När önskad temperatur har
uppnåtts hörs en ljudsignal för att indikera
detta. Här ska du sätta i påsarna och timern
börjar räkna ner.
6. Ta försiktigt av locket. Placera de förseglade
påsarna med en tång i vattnet och se till att vattnet
inte överstiger MAX-markeringen och att maten
täcks av vatten. Sätt på locket igen.
TIPS: Du kan sätta de förseglade påsarna
vertikalt i platserna för att
se till att maten separeras och att vattnet
cirkulerar jämnt.
TIPS: Lyft endast locket under tillagningen om
det är nödvändigt, eftersom sous vide innebär låga
temperaturer
och apparaten inte kan uppnå
inställd värme snabbt igen. Om kondens bildas
på insidan av locket så att du inte kan se genom glaset,
luta försiktigt locket bort från dig så att
kondensen faller tillbaka i kärlet.
Temperatur- och tidsguide
Tabellen nedan är en guide för inställning av
temperaturer och tider för matlagning. Du kanske
behöver justera efter personlig smak.
Matlagningstemperaturer för kött (nötkött, lamm
och fläskkött):
RARE: 49 °C
MEDIUM RARE: 56 °C
MEDIUM: 60 °C
MEDIUM WELL: 65 °C
WELL DONE: 71 °C och över
Tillagningstemperaturer för fågel:
MED BEN: 82 °C
UTAN BEN: 64 °C
Tillagningstemperatur för fisk:
RARE: 47 °C
MEDIUM RARE: 56 °C
MEDIUM: 60 °C
Allmän temperatur för grönsaker:
8387 °C
81
LIVSMEDEL:
TILLAGNINGS-
TEMPERATUR
TILLAGNINGSTI
D
TJOCKLEK
NÖTKÖTT & LAMM
Möra stycken
Innerfilé, kotletter, ytterfilé,
entrecote, rumpstek, T-
benstek
Mindre möra stycken
Högrev, lägg, bog, vilt
49 °C eller högre
49 °C eller högre
49 °C eller högre
1 till 6 timmar
2 till 8 timmar
8 till 24 timmar
12 cm
45 cm
46 cm
FLÄSKKÖTT
Sida
Revben
Kotletter
Fläskstek
82 °C
59 °C
56 °C eller högre
56 °C eller högre
10 till 12 timmar
10 till 12 timmar
4 till 8 timmar
10 till 12 timmar
36 cm
23 cm
24 cm
57 cm
FÅGEL
Kycklingbröst med ben
Kycklingbröst utan ben
Kycklinglår med ben
Kycklinglår utan ben
Kycklingklubba
Ankbröst
82 °C
64 °C
82 °C
64 °C
82 °C
64 °C
2 till 6 timmar
1 till 4 timmar
2 till 6 timmar
1 till 4 timmar
2 till 6 timmar
3 till 8 timmar
35 cm
35 cm
35 cm
35 cm
57 cm
35 cm
FISK
Mager fisk
Fet fisk
47 °C eller högre
47 °C eller högre
1 till 2 timmar
1 till 2 timmar
35 cm
35 cm
SKALDJUR
Räkor
Hummerstjärt
Kammusslor
60 °C
60 °C
60 °C
1 timme
1 timme
1 timme
24 cm
46 cm
24 cm
GRÖNSAKER
Rotfrukter
Mjuka grönsaker
83 °C eller högre
83 °C eller högre
1 till 2 timmar
1 till 2 timmar
15 cm
15 cm
Obs!
• Längre tillagningstider kan resultera i en
Ändrad textur på den färdiga rätten.
• Dessa tider och temperaturer är
vägledande. Ytterligare tillagning kan
krävas för att uppnå önskat resultat.
• Tjockleken mäts när maten
har vakuumförpackats.
• Tunnare köttbitar tillagas
snabbare.
82
Tips och råd
Med din sous vide-apparat kan du skapa många olika
rätter. Olika livsmedel tar olika tid att tillaga perfekt
efter din egen smak, så ibland kan det krävas några
försök innan du hittar de tillagningstider som passar
dig.
Kapacitet
Fyll inte på din sous vide-apparat med för mycket
eller för lite. Se till att nivån ligger mellan
markeringarna FILL (minimum) och MAX på
insidan av tillagningskärlet. Se alltid till att vattnet
täcker påsarna. Under användning
För att nå sous vide-temperaturen snabbare, fyll på
med varmt (inte hett) vatten.
Livsmedel
ttstycken. Sous vide är perfekt för billigare
köttstycken, eftersom den långa
tillagningsprocessen gör dessa stycken möra och
framhäver smaken. Observera att tunnare bitar av
kött tillagas snabbare.
Jämnt tillagad mat. För att se till att maten tillagas
jämnt under samma tid rekommenderar vi att
maten delas i bitar med samma tjocklek/storlek.
Lock
Kondens kan samlas på insidan av locket så att du
inte kan se genom glaset. Luta försiktigt locket bort
från dig så att kondensen faller tillbaka i
tillagningskärlet.
Ta av locket. Både sous vide och slow cooking är
metoder som använder låg temperatur och därför
kan de inte uppnå temperaturen snabbt igen. Om du
behöver lyfta locket, gör det snabbt för att
minimera värmeförlusten.
Riktlinjer för matsäkerhet vid sous vide-
tillagning.
FÖRSIKTIGHET. Mat som tillagas med sous
vide-metoden
rekommenderas inte för
de som tillhör »riskgrupper«
(med lågt immunförsvar);
• Gravida kvinnor
• Små barn
Äldre, sköra personer
• De som lider av allvarliga sjukdomar
Rengöring
Rengöring ska endast utföras när sous vide-apparaten är
avstängd och kontakten är urdragen. Låt vattnet svalna
och häll sedan ut det. Lämna inte vatten i
tillagningskärlet. Låt apparaten svalna helt innan
rengöring.
Använd inte det uttagbara tillagningskärlet på spisen, i
en mikrovågsugn eller i en ugn. Använd endast
tillagningskärlet inuti sous vide-apparaten.
Locket och det uttagbara tillagningskärlet kan diskas i
diskmaskin. Placera locket på den översta hyllan i
diskmaskinen. För att ta bort mat som har fastnat i
botten av det uttagbara tillagningskärlet, lägg det i
varmt vatten en stund innan rengöring. Torka noga
innan du sätter tillbaka tillagningskärlet i apparaten.
Torka utsidan av sous vide-apparaten med en fuktig
trasa och torka torrt. ANVÄND INTE slipande
rengöringsmedel eller kemikalier för att rengöra någon
del av sous vide-apparaten eftersom det skadar ytorna.
Sätt inte ner sous vide-apparaten i
vatten och sätt inte in den i diskmaskinen
Miljö
Släng inte apparaten tillsammans med normalt
hushållsavfall när den är uttjänt, utan lämna in den hos
en offentlig återvinningscentral. Genom att göra detta
hjälper du till att bevara miljön.
Garanti & service
Om du behöver information eller har ett problem,
kontakta Gorenje-kundcenter i ditt land (du hittar
telefonnumret i det världsomfattande garantibladet).
Om det inte finns ett kundcenter i ditt land, vänd dig till
din lokala Gorenje-återförsäljare eller kontakta
serviceavdelningen för lokala Gorenje-apparater.
Endast för privat bruk!
GORENJE
VI ÖNSKAR DIG MYCKET NÖJE NÄR
DU ANVÄNDER DIN APPARAT!
Vi reserverar rätten till ändringar!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93

Gorenje SVI6B Bruksanvisning

Typ
Bruksanvisning