11. RÅD OCH TIPS
Temperaturerna och gräddningsti-
derna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
11.1 Sous-vide-tillagning
Rekommendationer för matvarornas
säkerhet:
Sous-vide-tillagning -sfunktionen har lägre
tillagningstemperatur än normal tillagning.
Hantera maten med särskild omsorg för
bättre kvalitet på den:
• Använd råvaror av hög kvalitet.
• Använd alltid råvaror som är så färska
som möjligt.
• Förvara alltid råvaror i korrekta förhål-
landen innan du tillagar dem.
• Skölj alltid matvarorna innan du tillagar
dem.
• För bra och säkert resultat ska du alltid
titta på värdena i tillagningstabellerna.
Kontrollera tillagningstiden, temperatu-
ren och storleken på matvarorna.
• Matvaror ska inte förvaras vid en tem-
peratur under 60 °C under en längre tid
för att undvika säkerhetsproblem.
• Använd låga temperaturer endast för
mat som ska ätas rå och endast under
en kort stund.
• Sous-vide-rätter smakar bäst direkt när
de är tillagade. Om du inte äter maten
direkt efter tillagningen ska temperatu-
ren sänkas snabbt. Det gör du genom
att lägga maten i ett isbad och ställa in
den i kylen. Du kan förvara maten i ky-
len i 2-3 dagar.
• Använd inte Sous-vide-tillagning -sfunk-
tionen för att värma matrester.
• Undvik kontakt mellan råa matvaror och
tillagad mat medan du förbereder och
tillagar maten.
• Använd inte samma verktyg för olika
saker utan att diska dem noga.
• För recept med råa ägg får äggvitor el-
ler äggulor inte komma i kontakt med
utsidan på äggskalen.
Råd och tips för vakuumförpackning
av mat:
• Nödvändig utrustning för Sous-vide-till-
agning -sfunktionen är vakuumtätning
och vakuumpåsar.
• Rekommenderad typ av vakuumtät-
ning: kammarvakuumtätning (endast
den här typen av vakuumtätning kan
vakuumförpacka vätskor).
• Använd vakuumpåsar korrekt för Sous-
vide-tillagning -sfunktionen.
• Återanvänd inte vakuumpåsar.
• Lägg maten i ett lager i vakuumpåsarna
för att få ett jämnt tillagningsresultat.
• För snabbare och jämnare tillagning av
maten ska vakuumgraden ställas in på
högsta möjliga.
• Se till att området som ska förseglas är
rent för att säkerställa att vakuumpåsen
stängts ordentligt.
Allmänna råd och tips för Sous-vide-
tillagning -sfunktionen:
• För att behålla tillagningsångan ska pro-
duktens lucka alltid vara stängd när du
använder Sous-vide-tillagning -sfunktio-
nen.
• Öppna luckan försiktigt efter tillagning
eftersom det samlats ånga i produkten.
• Du kan tillsätta olja och kryddor till ma-
ten efter smak. Olja hindrar maten från
att fastna i vakuumpåsen.
• För snabbare och jämnare tillagning av
maten ska vakuumgraden ställas in på
högsta möjliga.
• Tillagningstider är rekommendationer
och kan skilja sig åt efter smak.
• Tillagningstiderna i tillagningstabellerna
är avsedda för rätter för 4 personer. Om
det är mer mat än för fyra kan tillag-
ningstiderna vara längre.
• Om storleken på maten skiljer sig från
dem i tillagningstabellerna kan tillag-
ningstiden ändras.
• Lägg vakuumpåsarna på gallret utan
överlappning när flera påsar används.
20
www.electrolux.com