Philips HR7754/99 Användarmanual

Kategori
Juice tillverkare
Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Essence HR7754
Recipes & Directions for use
Oppskrifter og bruksanvisning
Recept & Bruksanvisning
Käyttöohje & ruokaohjeita
Opskrifter & Brugsanvisning
SVENSKA48
Delar och tillbehör
A Motordel
B Programkontroll
C Inbyggd säkerhetsspärr
D Skruvlock (måste sitta på plats för att skålen
ska kunna användas)
E Matberedningsskål
F Redskapshållare
G Mixerskål
H Lock till mixerskål
I Locksprint (aktiverar och inaktiverar
säkerhetsomkopplaren)
J Lock till matberedarens skål
K Spärr
L Matarrör
M Påtryckare
N Sil till citruspressen
O Citruspress
P Kärl för juicen
Q Sil för fruktkött
R Lock till juicecentrifugen
S Påtryckare till fruktpressen
T Metallkniv + skydd
U Knådningsredskap
V Ballongvisp
W Rivningsinstats - medel
X Rivningsinsats - fin
Y Rivningsinsats - grov
Z Malningsinsats
a Insatshållare
b Inställbart redskap för skivning
(skivningsinsats, hållare och inställningsvred)
Inledning
Den här matberedaren är utrustad med ett
automatiskt överhettningsskydd som stänger av
den vid för hög värme.
Om matberedaren slutar fungera:
1 Ta ut stickkontakten ur vägguttaget.
2 Låt matberedaren svalna i 60 minuter.
3 Sätt in stickkontakten i vägguttaget.
4 Starta matberedaren igen.
Kontakta din Philipsåterförsäljare eller ett av
Philips auktoriserade servicecenter om det
automatiska överhettningsskyddssystemet
aktiveras för ofta.
FÖRSIKTIGHET: För att undvika fara får denna
matberedare inte anslutas till en timer.
Viktigt
Läs anvisningarna noga och titta på
illustrationerna innan du använder
matberedaren för första gången.
Spara anvisningarna för framtida bruk.
Kontrollera att den spänning som anges på
matberedaren överensstämmer med den
lokala nätspänningen innan du ansluter den.
Använd aldrig tillbehör eller delar från andra
SVENSKA 49
tillverkare, eller sådana som inte specifikt har
anvisats av Philips. Din garanti gäller inte om
du gör det.
Använd inte matberedaren om nätsladden,
stickkontakten eller någon annan del är
skadad.
Om nätsladden är skadad, måste den bytas av
Philips, ett av Philips auktoriserat
serviceombud eller en likaledes kvalificerad
person för att fara inte ska uppstå.
Gör ren alla delar som kommer i kontakt med
livsmedel omsorgsfullt innan du använder
matberedaren första gången.
Överskrid inte de kvantiteter och
beredningstider som anges i tabellen.
Fyll inte på ingredienser till över
maximumindikeringen på skålen, d.v.s. inte
över den översta graderingen.
Ta alltid ut stickkontakten ur vägguttaget när
du är klar.
Använd aldrig fingrarna eller något annat
föremål än påtryckaren (t.ex. degskrapan) för
att trycka ner ingredienser i matningstuben
när matberedaren är igång.
Ta alltid ur stickkontakten ur vägguttaget
innan du för ner fingrarna eller exempelvis
degskrapan i blandarskålen.
Förvara matberedaren utom räckhåll för barn.
Lämna aldrig matberedaren obevakad när den
är igång.
Sätt på locket i korrekt läge. Den inbyggda
säkerhetsspärren släpper och du kan starta
matberedaren. Både motorenheten och
skruvlocket är märkta. Matberedaren fungerar
endast när märket på motorenheten står mitt
för märket på skruvlocket.
Stäng av matberedaren innan du tar bort ett
tillbehör.
Stäng alltid av den genom att trycka på
STOPP-knappen.
Vänta tills rörliga delar har stannat innan du
tar av locket.
Skruvlocket kan endast tas bort när locket
inte sitter på skålen eller när skålen tagits
bort helt och hållet.
Sänk aldrig ner motordelen i vatten eller
annan vätska. Skölj den inte heller under
rinnande vatten. Motordelen får bara rengöras
med en fuktad trasa.
Ta bort skyddet från kniven innan den
används.
Varma ingredienser ska svalna innan du
bearbetar dem (maxtemperatur 80cC/175cF)
Om du ska köra en varm vätska eller en
vätska som lätt skummar, ska du hälla i max.
1 liter i mixerskålen för att undvika stänk.
Ta alltid ut stickkontakten ur vägguttaget när
du är klar.
I tabellen längre fram finner du
rekommenderade beredningstider.
Observera att det inte går att använda
matberedarens funktioner när mixern är
monterad på motorenheten.
SVENSKA50
Använda matberedaren
Programkontroll
Den här matberedaren är utrustad med en
programkontroll som gör att matberedningen blir
optimal och som ger absolut bästa resultat.Varje
programknapp är kopplad till en
förprogrammerad hastighetskontroll som ger ett
optimalt resultat för varje enskilt tillbehör.
Du kan öka eller sänka hastighetne i tre steg
genom att trycka på plus- (+) eller minusknappen
(-).
När du trycker på pulsknappen går beredaren på
den högsta hastigheten. När du släpper upp
pulsknappen stannar beredaren eller återgår till
den först valda hastigheten.
Det går alltid att stanna programmet med
stoppknappen.
Om du trycker på samma knapp en gång till inom
40 sekunder fortsätter matberedaren från där
den var när du stannade den.
Matberedningsskål
C
1 Sätt fast matberedarens skål genom att
vrida handtaget i pilens riktning tills du hör
ett klickljud.
1
CLICK
2
C
2 Sätt på skålens lock.Vrid locket i pilens
riktning tills du hör ett klickljud (du måste
ta i lite grann).
Den inbyggda säkerhetsspärren
B
På motorenheten, skålen och locket finns ett
märke. Matberedaren fungerar bara när märket
på motorenheten står mitt för märket på
skruvlocket.
C
1 Se till att märket på locket och märket på
skålen står mitt för varandra. Den
utstående delen på locket passar in i
formen på handtaget.
Matningstuben och påtryckaren
C
1 Använd matningstuben för att tillsätta
vätska och/eller fasta ingredienser.Använd
påtryckaren för att skjuta fasta
ingredienser genom tuben.
C
2 Du kan också använda påtryckaren som
lock för att stänga matningstuben så att
ingredienser inte stänker ut genom den.
1
2
CLICK
CLICK
SVENSKA 51
Metallkniv
Metallkniven används för att hacka, mixa,
blanda och mosa.
C
1 Ta bort skyddet från kniven.
Knivens skäreggar är mycket vassa.Ta inte på dem!
C
2 Sätt redskapshållaren i skålen och sätt
sedan kniven på hållaren.
3 Lägg ingredienserna i skålen. Stora
ingredienser skär du först i delar om
3 x 3 cm. Sätt locket på skålen.
4 Sätt påtryckaren i matningstuben.
C
5 Tryck på knappen för hackning på på
programpanelen.
- Bearbetningen börjar med fyra pulser så att
ingredienserna (t.ex. lök eller nötter) blir
ordentligt hackade.
- Därefter fortsätter beredningen på den högsta
hastigheten tills du trycker på STOPP-knappen.
Tryck på minusknappen (-) för att sänka
hastigheten.
Beredningen kan avslutas när som helst
genom att du trycker på stoppknappen.
Tips
Om du hackar lök ska du stoppa
matberedaren efter de fyra pulskörningarna så
att löken inte blir alltför finhackad.
Kör inte matberedaren för länge när du
hackar ost (hårdost). Om du gör det blir
osten för varm och smälter och klumpar sig.
Använd inte kniven för att hacka sådana hårda
ingredienser som kaffebönor, gurkmeja,
muskotnöt eller isbitar. De gör kniven slö.
Gör så här om maten fastnar på kniven i
beredningsskålen:
1 Stäng av matberedaren.
2 Ta av locket från beredningsskålen.
3 Avlägsna ingredienserna från kniven eller
från skålens väggar med en degskrapa.
Insatserna
Kör aldrig sådana hårda ingredienser som t.ex
isbitar med insatserna.
C
1 Sätt den valda insatsen i insatshållaren
innan du sätter den på redskapshållaren.
De skärande knivarna är mycket vassa.Ta inte på
dem!
1
2
CLICK
SVENSKA52
C
2 Placera insatshållaren på den
upprättstående redskapshållaren i
berdningsskålen.
3 Sätt på locket.
4 Lägg ingredienserna i matningstuben. Skär
itu stora bitar så att de kan passera genom
matningstuben.
C
5 Fyll på matningstuben på ett jämnt sätt för
att få bästa möjliga resultat.
När du ska bearbeta en större mängd mat ska du
göra det i flera satser.Töm beredningsskålen
mellan satserna.
C
6 Välj knappen 'strimla och skär' på
programpanelen.
Matberedaren ökar direkt hastigheten till den
inprogrammerade beredningshastigheten, vilket
ger ett optimalt resultat.
Hastigheten kan ökas eller sänkas i tre steg genom
tryckning på plus- (+) eller minusknappen, (-).
C
7 Tryck påtryckaren lätt mot ingredienserna
i matningstuben.
Om du river mjuka grönsaker eller frukter
kan du sänka hastigheten i tre steg genom att
trycka på minusknappen (-). Det förhindrar
att grönsakerna blir mos.
C
8 Ta av insatsen från insatshållaren genom
att ta tag i den med baksidan vänd mot dig.
Tryck på insatsens sidor med tummarna.
Insatsen lossnar då från hållaren.
Inställbart skivningsredskap
Den inställbara skivan gör att du kan skiva
ingredienserna i valbar tjocklek.
Var försiktig: Eggen på skivan är mycket vass.
C
1 Sätt skivan överst på hållaren.
C
2 Anslut vredet till skivan underifrån och
vrid det till märket för att låsa fast det.
C
3 Vrid inställningsvredet till önskad
skivtjocklek.
2
1
SVENSKA 53
C
4 Placera den inställningsbara skivan på
redskapshållaren.
5 Stäng locket och lägg ingredienserna i
matningstuben.
C
6 Välj knappen 'strimla och skär' på
programpanelen.
7 Tryck långsamt ner ingredienserna med
påtryckaren om det behövs.
Knådningsredskapet
Knådningsredskapet används för att knåda
bröddeg och pizzadeg.
C
1 Sätt fast knådningsredskapet på
redskapshållaren.
C
2 Placera skålen på motorenheten, vrid
handtaget i pilens riktning och passa in
knådningsredskapet på drivaxeln.
3 Lägg ingredienserna i beredningsskålen.
4 Sätt på locket på skålen.
C
5 Tryck in knappen för knådning på
programpanelen.
Matberedaren ökar knådningshastigheten
succesivt under 10 sekunder upp till
maxhastigheten. Sedan kör den på den
hastigheten tills stoppknappen trycks in.
Hastigheten kan sänkas i tre steg genom tryckning
på minusknappen (-). Om inget händer vid
tryckning på plus/minusknappen (+/-) går motorn
redan på maxkapacitet.
Ballongvispen
Balloongvispen används för att vispa ägg, äggvitor,
kakmixer och grädde.
1 Placera skålen på motorenheten och vrid
den åt vänster tills ett klickljud hörs.
C
2 Placera redskapshållaren i skålen.
C
3 Sätt fast ballongvispen på redskapshållaren.
4 Lägg ingredienserna i skålen och sätt på
locket och vrid det åt höger tills du hör ett
klickljud.
C
5 Tryck på knappen för vispning på
programpanelen.
Matberedaren ökar succesivt hastigheten under
15 sekunder upp till maximihastighet. Den kör på
den hastigheten tills du trycker på stoppknappen.
Hastigheten kan sänkas i tre steg genom tryckning
på minusknappen (-).
SVENSKA54
Mixern
Mixern används till följande:
- Mixa vätskor såsom mjölk, såser, fruktjuicer,
soppor, drinkar, teer och shakes.
- Blanda mjuka ingredienser - t.ex. pannkakssmet
och majonnäs.
- Göra puréer för t.ex. barnmat.
Matberedaren kan användas såväl med som
utan mixern. Om du ska använda den utan
mixern fungerar den inte om skruvlocket inte
är ordentligt påskruvat på motorenheten.
C
1 För att kunna sätta på mixerskålen måste
du ta bort skruvlocket ovanpå panelen.
C
2 Montera mixerskålen ovanpå
motorenheten genom att vrida den i pilens
riktning tills den sitter fast ordentligt.
Handtaget måste vara riktat åt vänster!
1
2
1
2
Tryck inte för hårt i handtaget på mixerskålen.
3 Lägg ingredienserna i skålen.
C
4 Stäng locket.
C
5 Sätt alltid på säkerhetsskyddet på
mixerlocket innan du startar mixern.
C
6 Tryck på mixerknappen på
programpanelen. Mixern startar.
Hastigheten ökar upp till
maximihastigheten. Mixern kör sedan på
denna hastighet tills du trycker på STOPP-
knappen. Under mixningen kan hastigheten
sänkas i tre steg genom tryckning på
minusknappen (-).
Tips
C
Häll ner vätskorna i mixern genom hålet i
locket.
Ju längre du kör mixern desto finare blir
blandningen.
55SVENSKA
Skär fasta ingredienser i små bitar innan du
lägger dem i mixern. Om du ska mixa mycket
är det bättre att köra flera gånger i stället för
att mixa allt på en gång.
Hårda ingredienser som t.ex. soyabönor ska
blötläggas så att de mjuknar innan du kör
dem.
C
Krossa isbitar genom att lägga dem i mixern,
stänga locket och använda pulsfunktionen.
Gör så här om ingredienserna fastnar på skålens
insida:
1 Stäng av matberedaren och ta ut
stickkontakten ur vägguttaget.
2 Öppna locket.
Öppna aldrig locket när mixern är igång.
3 Avlägsna ingredienserna från skålens insida
med degskrapan.
Håll skrapan på säkert avstånd från knivarna (cirka
2 cm).
Om du inte är nöjd med resultatet kör du
mixern några extra gånger genom att trycka
kort på pulsknappen. Du kan också blanda
ingredienserna med en degskrapa (inte när
mixern är igång), eller hälla ut lite av innehållet
och köra en mindre mängd.
En del ingredienser är lättare att mixa om du
tillsätter lite vätska - exempelvis citronjuice
när du mixar frukt.
Citruspress
Citruspressen kan användas till alla sorts frukter.
C
1 Placera skålen på motorenheten och sätt
silen på skålen.
C
2 Vrid silen i pilens riktning tills stiftet på
säkerhetsspärren snäpper fast på
motorenheten.
C
3 Sätt fast presskonen i silen genom att lätt
trycka den nedåt.
C
4 Tryck på knappen 'citruspress' på
programpanelen.
Hastigheten kan ökas i tre steg genom tryckning
på plusknappen (+).
Pressen kör tills STOPP-knappen trycks in.
CLICK
1
1
2
SVENSKA56
C
5 Tryck en frukthalva mot den roterande
konen.
Tips
Stoppa pressen då och då och ta avlägsna
fruktkött från silen.
När du gör det ska du ta av skålen från
motorenheten tillsammans med silen och konen.
C
När du är klar tar du av skålen tillsammans
med citruspressen och tillbehören så att inte
fruktjuice rinner ut på matberedaren.
Fruktpress
Fruktpressen används för att göra juice av färsk
frukt och grönsaker. Fruktkött, kärnor och skal
avskiljs.
1 Placera skålen på motordelen.
C
2 Sätt redskapshållaren i skålen.
C
3 Sätt fast juicekärlet på redskapshållaren.
1
2
C
4 Placera fruktköttssilen i juicekärlet och se
till att alla tre stift passar in i skårorna på
juicekärlet.
C
5 Sätt på fruktpressens lock på skålen.
C
6 Tryck på fruktpressknappen.
Använd aldrig fruktpressen och dess tillbehör om
den roterande silen eller kärlet är skadade.
Fruktpressen startar på låg hastighet och ökar
succesivt upp till maximihastighet. Hastigheten kan
sänkas genom tryckning på minusknappen (-).
Pressen stannar när du trycker på STOPP-
knappen.
C
7 Släpp ner frukten/grönsakerna i
fruktpressen genom matartuben.
1
2
SVENSKA 57
C
8 Tryck ner ingredienserna med påtryckaren
om det behövs. Låt påtryckaren vara kvar i
matartuben så mycket som möjligt för att
undvika stänk.
9 Kör i ytterligare 20 sekunder för att få ut
det sista av juicen ur frukten/grönsakerna.
C
10 För att undvika spill på matberedaren tar
du av skålen tillsammans med fruktpressen
och tillbehören när du är klar.
Tips
Innan du använder fruktpressen:
- skär morötter, rädisor m.m. i bitar
- skala citrusfrukter, ananas, meloner m.m.
- kärna ur körsbär, plommon, aprikoser, persikor
m.m.
Starta alltid fruktpressen innan du lägger i
frukten.
Stoppa fruktpressen då och då för att avlägsna
fruktkött från silen och juicekärlet.
Kör inte alltför stora mängder frukt/grönsaker
åt gången.
Stoppa fruktpressen om den börjar vibrera
häftigt. Gör ren silen och filtret innan du
startar den igen.
1
2
Rengöring
Ta alltid ut stickkontakten ur vägguttaget innan du
gör ren motordelen.
1 Gör ren motordelen med en fuktad trasa.
Den får inte sänkas ner i vatten och inte
heller sköljas under rinnande vatten.
2 Rengör alltid de delar som har varit i
kontakt med livsmedel i varmt vatten och
diskmedel omedelbart när du är klar.
Skålen, skålens lock, påtryckaren och
tillbehören (inte mixerskålen) kan också
diskas i diskmaskin.
Dessa delar är godkända för maskindisk och
testade enligt DIN EN 12875.
Mixerskålen är inte diskmaskinshärdig!
För att ta av locket öppnar du det och drar
det uppåt.
Ta bara av locket när du ska göra rent det.
Gör ren metallkniven, knivenheten på mixern och
insatserna mycket försiktigt. Eggarna är mycket
vassa!
Se till att knivarnas egg och insatserna inte
kommer i kontakt med hårda föremål. De kan då
bli slöa.Vissa ingredienser kan missfärga ytorna på
tillbehören. Detta påverkar inte tillbehören
negativt på något som helst sätt. Missfärgningen
försvinner vanligtvis efter ett tag.
SVENSKA58
C
Linda upp (den överflödiga delen av)
nätsladden runt sladdhållaren på
matberedarens baksida.
Snabbrengöring av mixern
C
1 Häll ljummet vatten (högst en halv liter)
och lite diskmedel i mixerskålen.
2 Stäng locket.
C
3 Kör mixern ett kort ögonblick genom att
trycka på pulsknappen. (Den stannar när
du släpper upp knappen.)
4 Ta loss mixerskålen och skölj den med
rent vatten.
Så här gör du ren ballongvispen ordentligt:
C
1 Tag bort kugghjulen från balongvispen.
Diska kugghjulen och balongvispen i varmt vatten
med diskmedel eller i diskmaskin.
Så här gör du ren den inställbara skärskivan
ordentligt:
C
1 Vrid inställningsvredet åt höger för att
kunna ta ut kniven ur skivan.
Skivan, kniven och inställningsvredet kan rengöras
i varmt vatten med diskmedel eller i diskmaskin.
1
2
Förvaring
MicroStore
C
Sätt tillbehören (kniv, insatshållare) på
redskapshållaren och förvara dem i skålen
. Sätt alltid på insatshållaren sist.
Garanti och service
Om du behöver information eller har något
problem kan du antingen söka upp Philips
webbsida på adressen www.philips.com, eller
kontakta Philips kundtjänst i ditt land (rätt
telefonnummer finner du i
världsgarantibroschyren). Om det inte finns någon
kundtjänst i ditt land ska du vända dig till din
lokala återförsäljare, eller kontakta
serviceavdelningen på Philips Domestic
Appliances and Personal Care BV.
SVENSKA 59
Lösning
Vrid skålen eller locket medurs tills du hör ett klickljud.
Se till att märkena på skålen coh locket står står mitt för
varandra.
Det automatiska systemet för avstängning vid
överhettning har förmodligen löst ut. 1) Ta ut
stickkontakten ur väggurtaget. 2) Tryck på STOPP-
knappen. 3) Låt matberedaren svalna i 60 minuter. 4)
Sätt in stickkontakten i väggurtaget. 5) Starta
matberedaren igen.
Tryck på önskad programknapp.
Den här matberedaren har en minnesfunktion. Om du
återstartar den inom 40 sekunder, fortsätter den där
den var i beredningen. Om du vill att den ska börja från
början gör du så här: 1) Tryck kort på en annan knapp
(t.ex. pulsknappen). 2) Tryck på stoppknappen. 3) Tryck
sedan på den programknapp du valde först så börjar
processen på nytt.
Om både mixerskålen och matberedningsskålen har
monterats fungerar endast mixern. Om du vill använda
matberedarens skål, måste du ta av mixern och stänga
igen dess hål med skruvlocket.
Motorn går redan med sin högsta kapacitet, d.v.s. vid
knådning eller också är hastigheten redan ställd till den
högsta nivån och kan inte ökas mer.
Problem
Matberedaren startar
inte.
Matberedaren stannar
plötsligt.
Du har tryckt på fel
programknapp.
Beredaren kör inte från
början efter återstart.
Både mixerskålen och
matberedningsskålen
är fastsatta men endast
mixern fungerar.
Plus/minusknappen
(+/-) fungerar inte i
vissa lägen.
Felsökningsguide
Beredningstider
10-60 sekunder
10-60 sekunder
10-60 sekunder
60-180 sekunder
30-180 sekunder
10-60 sekunder
beror på antal
frukter
beror på antal
frukter
Beredning
Hacka, mosa, mixa
Strimla, riva
Skiva
Knåda, blanda
Vispa, förtjocka
Mixa, mosa
Pressning av citrusfrukt
Pressning av frukt- och
grönsaksjuice
Tillbehör
P
hjk
¬
{
˚
D
ƒ
©
Funktion
¥
^
^
¨
Funktioner, tillbehör och beredningstider
SVENSKA60
Tillämpningar
Sallader, råa
grönsaker
Sallader, råa
grönsaker
Pannkakor,
våfflor
Rätter med
ströbröd,
gratänger
Desserter,
garneringar
Garnering,
soppor, såser,
gratänger
Metod
Skär grönsakerna i bitar så att
de kan passera genom
matningstuben. Fyll tuben med
bitarna och tryck försiktigt med
påtryckaren.
Skär grönsakerna i bitar så att
de kan passera genom
matningstuben. Fyll tuben med
bitarna och tryck försiktigt med
påtryckaren.
Häll först i mjölken i mixern
och tillsätt därefter de övriga
ingredienserna. Kör i ungefär en
minut. Upprepa proceduren ett
par gånger om det behövs. Låt
stå i några minuter så att
smeten svalnar till
rumstemperatur.
Använd torrt, sprött bröd.
Använd mjukt smör för att få
ett luftigt resultat.
Ta en bit parmesanost utan
kanter och skär upp den i bitar
som är ungerfär 3 x 3 cm.
Progr
amkna
pp/till
behör
^ / k
^ / ¬
/ D
¥ / P
¨ / {
¥ / P
Maxi
mikva
ntitet
1/2 kg
1/2 kg
7,5 dl
mjölk
100
gram
300
gram
200
gram
Ingredienser
och resultat
Äpplen,
morötter,
rotselleri - riva
Äpplen,
morötter,
rotselleri -
skiva
Smet
(pannkaka) -
vispa
Ströbröd -
hacka
Smörkräm
(creme au
beurre) - vispa
Ost
(parmesan) -
riva
Kvantiteter och beredningstider
Tillämpningar
Såser, pizzor,
gratänger,
fonduer
Garneringar,
såser, bakverk,
puddingar,
mousser
Puréer, soppor
Barnmat
Sallader,
garnering
Bröd
Pizza
Metod
Skär upp osten i bitar som
passar i matningstuben.Tryck
försiktigt med påtryckaren.
Använd hård, ren choklad. Bryt
sönder den i bitar på 2 cm.
Använd kokta ärtor eller bönor.
Sätt till lite vätska om det
behövs för konsistensen.
För grovt mos - tillsätt endast
lite vätska. För finare mos - häll
i vätska tills blandningen är slät
och jämn.
Placera gurkan i matningstuben
och tryck ner den försiktigt.
Blanda varmt vatten med jäst
och socker.Tillsätt mjöl, olja och
salt. Knåda degen i cirka 90
sekunder. Låt jäsa i 30 minuter.
Gör på samma sätt som för
bröddeg. Knåda degen i en
minut. Lägg först i mjölet och
sedan de andra ingredienserna.
Progr
amkna
pp/till
behör
^ /
h
¥ / P
¥ / P
¥ / P
^ / ¬
¨ / {
¨ / {
Maxi
mikva
ntitet
200
gram
200
gram
250
gram
1/2 kg
2
gurkor
1 kg
mjöl
750
gram
mjöl
Ingredienser
och resultat
Ost (gouda) -
riva
Choklad -
hacka
Kokta ärtor,
bönor - mosa
Kokta
grönsaker och
kött - mosa
Gurka - skiva
Deg (bröd) -
knåda
Deg (pizza) -
knåda
1961SVENSKA
Tillämpningar
Äppelpajer,
söta kex,
frukttårtor
Lyxbröd
Puddingar,
suffléer,
maränger
Såser, sylt,
puddingar,
barnmat
Såser, sylt,
puddingar,
barnmat
Metod
Använd kallt margarin och skär
upp det i bitar om 2 cm. Häll
mjölet i skålen och tillsätt
margarinet. Blanda tills degen
smular sig.Tillsätt sedan kallt
vatten samtidigt som du
blandar. Stanna så fort degen
börjar bilda en boll. Låt degen
svalna innan du fortsätter.
Blanda först samman jäst, varmt
vatten och lite socker i en
separat skål. Häll alla
ingredienser i skålen och knåda
degen tills den är jämn och inte
fastnar mot väggarna (tar cirka
en minut). Låt jäsa i 30 minuter.
Äggvitorna ska hålla
rumstemperatur. OBS: använd
minst 2 äggvitor.
Tips:Tillsätt lite citronjuice så
att frukten inte mörknar.Tillsätt
lite vätska så blir blandningen
jämn och slät.
Tips: tillsätt lite citroinjuice så
att frukten inte mörknar.
Progr
amkna
pp/till
behör
¨ / {
¨ / {
/ ˚
/ D
¥ / P
Maxi
mikva
ntitet
300
gram
mjöl
500
gram
mjöl
4
äggvit
or
1/2 kg
1/2 kg
Ingredienser
och resultat
Deg (mördeg)
- knåda
Deg (jäst) -
knåda
Äggvitor -
vispa
Frukt (t.ex.
äpplen,
bananer,
vattenkastanj)
- mixa
Frukt (t.ex.
äpplen,
bananer) -
hacka
Tillämpningar
Garnering,
dippsåser
Såser, soppor,
garnering,
kryddsmör
Fruktjuicer
Sallader,
garneringar
och grillsåser
Råbiff,
hamburgare,
köttbullar
Råbiff,
hamburgare,
köttbullar
Milkshake
Metod
Skala vitlöken.Tryck flera
gånger på pulsknappen så att
vitlöken inte blir alltför
finhackad.Använd minst 150
gram.
Skölj och torka kryddorna
först.
Pressa frukterna i fruktpressen
Alla ingredienser måste hålla
rumstemperatur. OBS: använd
minst ett stort ägg, två små
eller två äggulor. Lägg äggen
och lite vinäger i skålen och
tillsätt oljan droppe för droppe.
Ta först bort senor och ben.
Skär köttet i bitar om 3 cm.
Tryck på pulsknappen för
grövre färs.
Ta först bort senor och ben.
Skär köttet i bitar om 3 cm.
Tryck på pulsknappen för
grövre färs.
Mosa frukten (t.ex. bananer
eller jordgubbar) med socker,
mjölk och lite glass. Blanda
ordentligt.
Progr
amkna
pp/till
behör
¥ / P
¥ / P
/ ©
/ ˚
¥ / P
¥ / P
/ D
Maxi
mikva
ntitet
300
gram
Minst
50
gram
1/2 kg
(total
mängd
)
3 ägg
1/2 kg
400
gram
5 dl
mjölk
Ingredienser
och resultat
Vitlök - hacka
Örtkryddor
(t.ex. persilja) -
hacka
Juicer (t.ex. av
äpplen,
morötter
m.m.) - pressa
Majonnäs -
emulgering
Kött (magert)
- mala
Kött, fisk fågel -
mala
Milkshake -
mixa
SVENSKA62
Tillämpningar
Olika kakor
Sallader,
puddingar,
nötkakor,
mandelmassa
Sallader, lagad
mat, wok,
garnering
Sallader, lagad
mat, wok,
garnering
Köttfärs
Soppor, såser
Garnering,
grädde,
glassmixer
Metod
Alla ingredienser måste hålla
rumstemperatur. Blanda mjukt
smör och socker tills
blandningen är jämn och
krämig.Tillsätt sedan mjölk, ägg
och mjöl.
Använd pulsknappen för grövre
bitar. Kör inte mer om du vill ha
grova bitar.
Skala löken och skär dem i fyra
delar. Kör två gånger på
pulsknappen och kontrollera
resultatet.
Skala lökarna och skär dem i
bitar som passar
matningstuben. OBS: använd
minst 100 gram.
Ta först bort alla senor och
ben. Skär köttet i bitar om 3
cm.Använd pulsknappen för
grövre färs.
Använd kokta grönsaker.
Ta grädden direkt från kylen.
OBS: använd minst 1,25 dl
grädde.Vispgrädden är färdig
efter cirka 2 minuter.
Progr
amkna
pp/till
behör
¨ / {
¥ / P
¥ / P
^ / ¬
¥ / P
/ D
/ ˚
Maxi
mikva
ntitet
4 ägg
250
gram
1/2 kg
300
gram
200
gram
5 dl
5 dl
Ingredienser
och resultat
Kakmix -
blanda
Nötter - hacka
Lök - hacka
Lök - skiva
Fågel - mala
Soppor - mixa
Vispgrädde -
vispa
Recept
Zucchinismör
Ingredienser:
- 2 zucchinis
- 3 kokta ägg
- 1 liten lök
- 1 matsked vegetabilisk olja
- persilja
- 2-3 matskedar crème fraiche
- citronjuice,Tabasco, salt, peppar, curry, paprika
B
Skölj och torka zucchinin och strimla den med den
finaste insatsen i matberedarens skål. Lägg den
strimlade zucchinin på en tallrik, strö salt över och
låt vila i 15 minuter så att saltet får dra ut
vätskan. Skär löken i fyra delar och hacka fint
tillsammans med vitlöksklyftan.Ta loss persiljeblad
från stjälken och hacka dem.
B
Lägg därefter den strimlade zucchinin på en ren
handduk och pressa ut vätskan. Häll lite olja i en
stekpanna och stek den hackade löken och
vitlöken en aning, och tillsätt sedan zucchinin. All
vätska ska ånga bort. Låt de stekta
ingredienserna svalna en stund. Lägg de andra
ingredienserna i skålen, krydda efter smak och
blanda samman med kniven. Servera på rostat
vitt bröd.
Fruktkaka
Ingredienser:
- 180 gram dadlar
- 270 gram katrinplommon
- 60 gram mandel
- 60 gram valnötter
- 60 gram russin
SVENSKA 63
- 60 gram sultanrussin (ljusa)
- 240 gram fullkornsmjöl
- 120 gram vetemjöl
- 120 gram brunt socker
- 360 gram kärnmjölk
- en nypa salt
- en påse bakpulver
B
Montera metallkniven i skålen. Lägg alla
ingredienser i skålen, tryck in programknappen för
hackning och blanda samman i 30 sekunder. Om
degen fastnar på locket avlägsnar du den med
degskrapan. Grädda kakan i en 30 cm lång
bakform i 40 minuter vid 170cC.
Purjolökspaj
Till degen:
- 250 gram vetemjöl (eller fullkornsmjöl)
- en nypa salt
- 1 matsked honung
- 20 gram färsk jäst eller 1/2 påse torrjäst
- 100 gram smör
- 6 matskedar ljummet vatten
Till fyllningen:
- 1/2 kg purjolök
- vegetabilisk olja
- 4 ägg
- 1/2 kg crème fraiche
- salt, peppar, 1-2 matskedar mjöl om det behövs
B
Lägg alla ingredienser i skålen och knåda tills det
blir en deg. Låt degen jäsa i 30 minuter.
B
Skär purjolöken i skivor med den inställbara skivan
(t.ex. inställning 3). Lägg lite olja i en stekpanna och
stek den skivade purjolöken i några minuter. Lägg
de övriga ingredienserna i mixern och mixa tills
konsistensen blivit krämig.Tillsätt 1-2 matskedar
mjöl så att blandningen tjocknar.
B
Smörj en bakform med en diameter på 24 cm
och täck sidorna och bottnen med degen, jämnt
fördelad. Fördela purjolöken över degen och häll
resten av ingredienserna över. Grädda i uppvärmd
ugn i cirka 40 minuter vid 180cC. Servera varm
eller kall.
Ungersk gulasch
Ingredienser:
- 1 matsked olja
- 1 medelstor lök
- 1 tesked paprikapulver
- 400 gram nötkött eller fläsk
- 1 grön paprika
- 1 tomat
-salt
- 200 gram morötter
- 300 gram potatis
- hel kummin
B
Skölj köttet och skär det i 2 cm stora bitar. Skala
löken och hacka den i matberedarens skål med
metallkniven.Ta bort kärnorna på paprikan och
skär den i ringar med den inställbara skivan. Skala
tomaten, ta bort kärnorna och skär den sedan i
tunna strimlor. Stek den hackade löken i oljan tills
den mjuknar.Ta av pannan från plattan och strö
paprikapulver över löken.Tillsätt köttet och stek
SVENSKA64
sedan på hög värme i några minuter. Rör hela
tiden.Tillsätt därefter paprikan och tomaten. Salta.
Täck över pannan och låt gulaschen puttra på låg
värme tills rätten är nästan mjuk.
B
Skala och skär morötterna under tiden med den
inställbara skivan. Skala potatisen och skär den i
tärningar. Lägg alltsamman i pannan och tillsätt så
mycket kallt vatten som behövs för soppan
(ungefär 1,2 liter). Smaksätt med en nypa
kumminfrön och låt småkoka tills allt är mjukt.
Salta lite till om det behövs.
B
Servera varmt. Garnera med paprikaringar om du
vill. Servera syltad paprika på en assiett bredvid.
Jordgubbstårta
Ingredienser:
- 100 gram margarin
- 100 gram socker
- 3 äggulor
- 240 gram mjöl
- 100 gram kokosflingor
Fyllningen:
- 80 gram socker
- 2 teskedar citronjuice
- 400 gram gräddost
- 1/2 kg jordgubbar
Glaseringen:
- 1/2 kg jordgubbar
- 2,5 dl vatten
- 120 gram socker
- 60 gram majsenamjöl
Garneringen:
- 2,5 dl grädde
B
Sätt ugnen på 180cC. Rör samman margarin och
socker i skålen med metallkniven.
B
Blanda i äggulorna och rör sedan ner mjölet och
kokosflingorna. Lägg degen på en bakplåt, räffla
kanterna och picka med en gaffel. Grädda i 15-20
minuter tills degen blivit ljudbrun. Låt svalna på ett
galler. Blanda socker, citronjuice och gräddost i
skålen med metallkniven och knådningsredskapet.
Bred ut över den avsvalnade tårtbottnen. Garnera
med en del av jordgubbarna (med topparna
uppåt). Ställ in i kylen.
B
Gör i ordning glasyren. Mixa samman de
återstående jordgubbarna med vatten och socker i
mixern. Lös upp majsenamjölet i 1 1/4 dl av
jordgubbsmixen. Koka upp jordgubbsmixen. Rör i
den upplösta majsenan under kokning. Lägg den
heta glasyren över jordgubbarna på tårtan med
en sked och kyl ner i två timmar. Garnera med
vispgrädde i toppar.
Milkshake på färsk frukt
Ingredienser:
- 100 gram banan eller jordgubbar
- 2 dl mjölk
- 50 gram vaniljglass
- grovt socker efter smak
B
Skala bananerna eller skölj jordgubbarna. Skär
frukten i små bitar. Lägg alla ingredienser i mixern.
Mixa tills det blivit slätt och jämnt.
65SVENSKA
B
Du kan använda vilken frukt som helst till din
favoritmilkshake.
Hasselnötsringar
Till degen:
- 500 gram siktat mjöl
- 75 gram socker
- 1 tesked salt
- 1 ägg
- 2,5 dl mjölk (35cC)
- 100 gram mjukt smör
- 30 gram färsk jäst (läs informationen på
förpackningen om du använder torrjäst)
Fyllningen:
- 250 gram hackade hasselnötter
- 100 gram socker
- 2 portionspåsar vaniljsocker
- 1 1/4 dl grädde
B
Värm ugnen till 200cC. Blanda samman mjölk,
jäst och socker i skålen under 15 sekunder med
knådningsredskapet.Tillsätt mjöl, salt smör och
ägg. Knåda degen i 2 minuter. Lägg degen i en
separat skål och täck den med en fuktad
handduk. Låt den jäsa på varm plats i 20 minuter.
B
Hacka hasselnötterna med metallkniven. Blanda
samman ingredienserna till fyllningen. Kavla ut
degen till en rektangulär form. Bred över
hasselnötsmixen och rulla ihop till en rulle. Lägg
rullen i en smörad form med löstagbar botten. Låt
jäsa i 20 minuter. Pensla rullen med vispad äggula
och placera formen på ett galler i mitten av
ugnen. Grädda i 25-30 minuter vid 200cC.
Chokladkaka
Ingredienser:
- 140 gram mjukt smör
- 110 gram florsocker
- 140 gram choklad
- 6 äggvitor
- 6 äggulor
- 110 gram strösocker
- 140 gram vetemjöl
Fyllningen:
- 200 gram aprikossylt
Glaseringen:
- 1 1/4 dl vatten
- 300 gram socker
- 250 gram riven choklad
- vispgrädde, om så önskas
B
Värm ugnen till 160cC. Blanda samman smör och
florsocker med metallkniven. Smält chokladen och
blanda i den.Tillsätt äggulorna en i taget tills
konsistensen blivit krämig.Vispa äggvitorna med
strösockret tills de blir hårda och skumminga med
metallkniven. Blanda försiktigt ner äggviteskummet
i chokladsmeten. Blanda sedan försiktigt ner
mjölet med en degskrapa. Häll kakmixen i en
smörad form. Grädda i en timme vid 160cC.
De första 15 minuterna ska ugnsluckan stå en
aning på glänt.
B
Låt sedan kakan svalna i sin form (24 cm
diameter).Vänd sedan upp den på ett galler och
låt svalna ytterligare. Dela kakan i två delar, en
SVENSKA66
under- och en överdel. Bred aprikossylt över den
ena delen och lägg den andra halvan över.Värm
resten av aprikossylten tills den tjocknar och bred
den över kakan. Gör i ordning glasyren. Koka upp
vatten och tillsätt socker och choklad. Låt koka på
låg värme. Rör hela tiden tills det får en mjuk och
bredbar konsistens. Bred därefter glasyren över
kakan och låt kallna. Servera med lite vispgrädde.
Broccolisoppa (4 personer)
Ingredienser:
- 50 gram mogen goudaost
- 300 gram broccoli (stam och buketter)
- broccolispadet
- 2 kokta potatisar, skurna i bitar
- 2 buljongtärningar
- 2 matskedar vispgrädde
-curry
-salt
- peppar
-muskot
B
Riv osten. Mosa broccolin med den kokta
potatisen och en del av spadet från broccolin.
Lägg broccolimoset och det återstående spadet
och buljongtärningarna i ett litermått och fyll upp
till 7,5 dl. Häll över i en kastrull och låt koka upp
under omrörning. Rör ner osten och krydda med
curry, salt, peppar och muskot. Rör sedan ner
grädden.
Pizza
Till degen:
- 400 gram mjöl
- 1/2 tesked salt
- 20 gram färsk jäst eller 1 1/2 påse torrjäst
- 2 matskedar olja
- ungefär 2,4 dl vatten (35cC)
Pålägg:
- 3 dl krossade tomater (på burk)
- 1 tesked blandade italienska örtkryddor
(torkade eller färska)
-1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- salt och peppar
-socker
Ingredienser att strö över:
- oliver, salami, kronärtskocka, svamp, anjovis,
mozzarella, peppar, riven ost och olivolja efter
smak.
B
Montera knådningsredskapet i blandarskålen.
Lägg alla ingredienser i skålen och välj
programknappen för knådning. Knåda degen i i
ungefär en minut, tills en jämn boll har bildats.
Lägg degen i en separat skål, täck med en fuktad
handduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
B
Hacka löken och vitlöken med metallkniven i
matberedarens skål och stek dem sedan tills de
blivit genomskinliga.Tillsätt den krossade tomaten
och kryddorna och låt puttra i omkring 10 minuter.
Krydda med salt, peppar och socker. Låt såsen
svalna.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110

Philips HR7754/99 Användarmanual

Kategori
Juice tillverkare
Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för