använda mixern
1 Placera tätningsringen på knivsatsen . Se till att tätningen är korrekt
placerad i spåren.
●
Läckage kan uppstå om tätningsringen skadas eller sätts på
felaktigt.
2 Fatta tag i undersidan på knivsatsen och för in knivarna i behållaren – vrid
moturs för att spärra .
3 Placera ingredienserna i bägaren.
4 Placera locket på bägaren och vrid det medurs för att låsa fast det . Sätt
på locket.
●
Innan du monterar mixern på drivenheten ska du kontrollera
att hastighetsreglaget står i läge 0 och att Auto-lampan inte
lyser. Om hastighetsreglaget inte står i läge 0 eller om Auto
har valts, körs mixern direkt när den monterats.
5 Placera mixern på drivenheten med handtaget ställt åt höger och vrid
medurs för att låsa fast den .
●
Apparaten fungerar inte om mixern inte är korrekt fastlåst.
6 Använd Auto-knappen eller välj en hastighet (mer information finns i
översikten över rekommenderade hastigheter) eller använd pulskontrollen.
säkerhet
●
Låt vätskor svalna till rumstemperatur innan de mixas.
●
Var alltid försiktig när du hanterar bladenheten och undvik att röra vid
bladens eggar vid rengöring.
●
Använd mixern bara när locket sitter på.
●
Använd endast bägaren med bladenheten isatt.
●
Kör aldrig mixern när den är tom.
●
För att garantera mixerns livslängd ska du aldrig köra den mer än 60
sekunder åt gången.
●
Recept på smoothies – mixa aldrig frusna ingredienser som har bildat en
fast klump vid frysningen. Bryt sönder den innan du lägger den i bägaren.
tips
●
När du gör majonnäs ska du lägga i alla ingredienserna utom oljan i mixern.
Ta bort locket till påfyllningshålet. Häll därefter sakta i oljan genom hålet i
locket medan apparaten är igång.
●
Tjocka blandningar, t.ex. patéer och dipmixer kan behöva skrapas ned.
Tillsätt mer vätska om blandningen är svår att bereda.
●
Iskrossning – använd pulsen i korta stötar tills isen har krossats till önskad
konsistens.
●
Apparaten fungerar inte om mixern sätts på felaktigt.
●
Mixa torra ingredienser – skär i bitar, ta bort locket till påfyllningshålet och
släpp ned bitarna en och en medan apparaten är igång. Håll handen över
öppningen. Resultatet blir bäst om du tömmer apparaten med jämna
mellanrum.
●
Använd inte mixern som förvaringskärl. Håll den tom före och efter
användning.
●
Mixa aldrig mer än 1,5 liter - mindre för skummande vätskor som milkshake.
multikvarn (om sådan medföljer)
Använd kvarnen när du vill bearbeta torra ingredienser som nötter eller
kaffebönor. Den kan även användas för malning av många olika kryddor
som:
Svartpepparkorn, kardemummafrön, kumminfrön, fänkålsfrön, färsk ingefära,
färsk chili och hela kryddnejlikor.
så här använder du multikvarnen
1 Lägg ingredienserna i behållaren. Fyll inte behållaren till mer än hälften.
2 Montera tätningsringen på knivsatsen .
3 Fatta tag i undersidan på knivsatsen och för in knivarna i bägaren – vrid
moturs för att spärra .
4 Placera kvarnen på drivenheten och vrid medurs för att låsa fast den .
5 Använd Auto-knappen eller välj en hastighet (mer information finns i
översikten över rekommenderade hastigheter).
säkerhet
●
Montera aldrig bladen på maskinen utan att kannan är monterad.
●
Skruva aldrig bort burken medan multikvarnen sitter på maskinen.
●
Vidrör inte de vassa bladen. Håll bladenheten utom räckhåll för barn.
●
Ta aldrig bort kvarnen förrän bladen har stannat helt.
●
För att garantera kvarnens livslängd ska du aldrig köra den mer än 60
sekunder åt gånger. Stäng av den direkt när du erhållit önskad konsistens.
●
Apparaten fungerar inte om kvarnen inte är korrekt monterad.
●
Det går inte att köra gurkmeja i kvarnen eftersom den är för hård och kan
skada knivbladen.
tips
●
För bästa prestanda när du mal kryddor rekommenderar vi att du inte
bearbetar med än 100 g åt gången i kvarnen.
●
Hela kryddor behåller smaken mycket längre än malda. Därför är det bäst
att bara mala den mängd du behöver för varje recept så att du bevarar
smakerna.
●
För att kryddorna ska avge så mycket smak och essentiella oljor som
möjligt, bör du rosta dem innan du mal dem.
●
Skär ingefära i små bitar innan du mal den.
●
För bästa resultat bör du använda miniskålen när du hackar örter.
använda tillbehören
kniv/ degknådare
kniven är det mest mångsidiga tillbehöret. Konsistensen avgörs av hur länge
man kör. Använd momentanreglaget för grövre konsistens.
Använd kniven när du gör mjuka kakor och pajdeg, hackar grönsaker,
nötter, och rått och kokt kött, gör paté och dippsåser, puréar soppor och
också när du gör ströbröd av kakor och bröd.
Använd degknådaren till jäsdeg.
tips
kniv
●
Skär livsmedel som kött, bröd och grönsaker i cirka 2 cm stora tärningar
före körningen.
●
Bryt kakor i småbitar och släpp ner i matarröret medan maskinen är igång.
●
När du gör pajdeg tar du fettet direkt från kylen och skär i 2 cm stora
tärningar.
●
Var noga med att inte bearbeta degen för länge.
degknådare
●
Lägg de torra ingredienserna i skålen och tillsätt vätskan genom matarröret,
när apparaten är igång. Kör tills det bildats en slät och smidig degklump
(45 - 60 sekunder).
●
Efter jäsning ska degen endast knådas för hand. Det är inte tillrådligt att
knåda den i skålen, eftersom det kan göra matberedaren instabil.
dubbelvisp
Vispen ska endast användas till lätta, t.ex. äggvita, grädde, torrmjölk, och
när du vispar ägg och socker till sockerkaka. Den förstörs av tyngre
blandningar, som fett och mjöl.
använda vispen
1 Montera den löstagbara drivaxeln och skålen på drivenheten.
2 Tryck in båda visparna stadigt i drivhuvudet .
3 Montera vispen genom att vrida den försiktigt tills den faller ner över
drivaxeln.
4 Tillsätt ingredienserna.
5 Sätt på locket - kontrollera att änden på axeln hamnar mitt i locket.
6 Välj auto.
viktigt
●
Vispen lämpar sig inte för allt-i-ett-kakor, eller kaksmet där man börjar med
att blanda fett och socker. Då kan vispen skadas. Använd alltid knivbladet
för sådan kaksmet.
tips
●
Du får bäst resultat om äggen har rumstemperatur.
●
Se till att skål och vispar är rena och fria från fett innan du vispar.
40